Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
08-12-2019
Tomaat mozzarella pastasalade en fruitspiesjes
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Pastasalade
70 g pasta, droog, volkoren, spirelli (70g)
25 g rucola, vers
6 kerstomaten, vers
50 g komkommer, vers, ongeschild
1 eetlepel pijnboompitten, ongeroosterd (10 g)
5 mozzarellabolletjes, mini (40 g)
5 verse basilicumblaadjes, gemiddeld
Snuifje peper
Snuifje oregano, gedroogd
1 theelepel olijfolie (4g)
1 theelepel balsamicoazijn (8 g)
Fruitspiesjes
4 frambozen, vers (16 g)
4 druiven, wit, vers (28 g)
2 partjes mandarijn, vers (12 g)
30 g mango, vers
15 g peperkoek
1 flesje water (33cl)
Extra benodigdheden: 2 satéstokjes, uitsteekvormpjes
Bereidingswijze
Pastasalade
Kook de volkoren spirelli gaar volgens de aanwijzingen van de verpakking. Was ondertussen de rucola, kerstomaten en de komkommer.
Snijd de komkommer in blokjes en halveer de kerstomaatjes.
Rooster 1 eetlepel pijnboompitten in een kleine pan zonder vetstof. Let op, want deze zijn snel verbrand.
Giet de pasta af en spoel deze met koud water tot deze helemaal is afgekoeld.
Voeg nu de mozzarellabolletjes met de tomaten, komkommer en pijnboompitten toe aan de afgekoelde pasta in een afsluitbaar kommetje.
Snijd 5 basilicumblaadjes fijn en voeg toe.
Bestrooi met peper en oregano.
Voeg als laatste de rucola toe, maar meng deze nog niet. Zo blijft deze fris en knapperig.
Meng 1 theelepel olijfolie met 1 theelepel balsamicoazijn in een klein afsluitbaar potje als dressing.
Meng de dressing pas met de rest van de pastasalade vlak voor het eten.
Fruitspiesjes
Was de frambozen en druiven.
Pel de mandarijn en verdeel in partjes.
Schil de mango en snij in stukjes van ongeveer 1.5 op 1.5 cm.
Steek vormpjes uit de peperkoek.
Steek de frambozen, druiven, mandarijnpartjes, mangostukjes en peperkoek op een satéstokje.
Geef het flesje water apart mee.
Bron
Pastasalade: https://www.karolaskitchen.be/koud-eten/tomaat-en-mozzarella-met-pijnboompitjes-en-rucola/ met eigen aanpassingen
Fruitspiesjes: eigen creatie
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (375g)
613 kcal
77.7 g
27.8 g
10.1 g
21.2 g
21.0 g
6.6 g
7.3 g
4.2 g
Per 100g
164 kcal
20.7 g
7.4 g
2.7 g
5.7 g
5.6 g
1.8 g
1.9 g
1.1 g
En%
100
51
18
4
14
31
10
11
6
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
08-12-2019, 16:41 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas Italiaanse platbroodpizza
1 persoon (1 portie, ¼ pizza)
Ingrediënten
¼ teentje knoflook (1.5 g)
40 g courgette, vers
20 g gele paprika, vers
15 g mozzarella
1 koffielepel olijfolie (4 g)
25 ml passata (brik of glas)
Snuifje peper en zout
¼ stuk volkoren platbrood (Souq Libanees brood, AH) (15 g)
5 g snede belegen kaas (zonder dierlijk stremsel)
¼ theelepel gedroogde rozemarijn
¼ theelepel gedroogde oregano
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de courgette in dunne plakken en de paprika in smalle repen. Verscheur de mozzarella in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een antikleefpan op hoog vuur en bak de courgette 3 minuten.
Meng de passata met de knoflook en het paprikapoeder in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Smeer het platbrood in met de tomatensaus. Verdeel de courgette, paprika en belegen kaas erover en bestrooi met de rozemarijn en oregano.
Bak de platbroodpizza op een ovenrooster met bakpapier ongeveer 7 8 minuten in de oven, of tot hij mooi bruin kleurt.
Verdeel meteen nadat de pizza uit de oven komt de mozzarella erover en laat de kaas even smelten.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per portie
(123 g)
110 kcal
8.9 g*
2.1 g
6.3 g
5.1 g
2.7 g
1.5 g
0.2 g
0.5
Per 100 g
89 kcal
7.2 g
1.7 g
5.1 g
4.1 g
2.2 g
1.2 g
0.2 g
0.5
En%
100
32
4
23
42
22
12
2
*KH vrij te gebruiken groenten (knoflook, courgette, gele paprika, passata) per portie: 2.5 g
Bron
Aangepast recept van Hello Fresh: https://www.hellofresh.be/recipes/italiaanse-platbroodpizza-578352546ced6e45748b456d?locale=nl-BE
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
08-12-2019, 16:28 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas nacho's chili sin carne
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Voor de zelfgemaakte nachochips
30 g volkoren tortillawrap
1 koffielepel zonnebloemolie (4 g)
Snuifje zout
1 eetlepel belegen geraspte kaas, vrij van dierlijk stremsel (15 g)
Voor de chili sin carne
1 koffielepel olijfolie (4 g)
½ kleine witte ui, fijngehakt (30 g)
½ teentje look, geperst (3 g)
1 mespunt piment despelette
Snuifje kaneel
Snuifje gemalen komijn
Snuifje (gerookte) chilipoeder
Snuifje zout naar smaak
¼ rode paprika, in blokjes gesneden (40 g)
1 kleine wortel, in blokjes gesneden (40 g)
½ stengel bleekselderij, in blokjes gesneden (30 g)
50 g rode kidneybonen uit blik, uitgelekt
20 gram mais uit blik, uitgelekt en afgespoeld
1/6 blik tomatenblokjes (65 g)
½ koffielepel balsamicoazijn (2.5 g)
Half handje blaadjes koriander, vers
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie en stoof de ui en knoflook.
Voeg piment despelette, kaneel, komijn, gerookte chilipoeder en zout toe. Bak de kruiden even mee zodat ze hun smaken kunnen vrijgeven.
Voeg de blokjes paprika, wortel en bleekselderij toe en roer alles goed om. Stoof de groenten tot ze wat zachter worden.
Voeg de rode kidneybonen samen met de mais en de tomatenblokjes toe aan de groenten. Vul het blik van de tomatenblokjes tot een kwart met water en voeg toe aan de ingrediënten.
Voeg tot slot de balsamicoazijn toe aan het geheel.
Verwijder de blaadjes van de koriander en leg apart. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg toe aan de chili sin carne. Laat het geheel 45 min pruttelen op een laag vuurtje.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C en snijd de tortilla wrap in driehoekjes.
Meng de tortillachips op een bakplaat met bakpapier met de zonnebloemolie, en een snuifje zout. Zet de bakplaat bovenin de oven en bak de tortillachips in 8 13 minuten knapperig. Schep halverwege om. Verdeel de belegen kaas over de chips en bak de laatste twee minuten mee, tot de kaas gesmolten is.
Schep de chili sin carne in een diep bord. Garneer met korianderblaadjes en de nachos.
Bron
Aangepast recept van https://www.spoonful-of-happiness.be/chili-sin-carne-met-nachos/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per
portie (323 g)
329 kcal
31.0 g*
7.3 g
13.0 g
14.6 g
3.8 g
5.4 g
2.9 g
2
Per 100 g
102 kcal
9.6 g
2.3 g
4.0 g
4.5 g
1.2 g
1.7 g
0.9 g
0.5
En%
100
38
5
16
41
11
15
8
*KH vrij te gebruiken groenten (ui, knoflook, bleekselderij, tomaat) per portie: 4 g
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
08-12-2019, 16:26 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas falafelballetjes met dipsaus
1 persoon (1 portie, ongeveer 3 balletjes)
Ingrediënten
Voor de balletjes
60 g kikkererwten uit bokaal
15 g amandelmeel
½ koffielepel citroensap (2 g)
¾ koffielepel olijfolie (3 g)
1/6 teentje knoflook, geperst (1 g)
een half handje bladpeterselie, vers, fijngehakt (4 g)
2 kleine blaadjes munt, vers, fijngehakt
2 mespuntjes gemalen komijn
gemalen zwarte peper en grof zeezout
Voor het dipsausje
25 g Griekse yoghurt, natuur
half handje bladpeterselie, vers, fijngehakt (4 g)
2 kleine blaadjes munt, vers, fijngehakt
gemalen zwarte peper en grof zeezout
Extra benodigdheden
Staafmixer
Siliconen bakmatje of bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Giet de bokaal met kikkererwten af maar vang het vocht op.
Mix de kikkererwten in een beker met een staafmixer, samen met 1 eetlepels van de aquafaba (= het kikkererwtenvocht). Mix tot een grof mengsel dat nog wat textuur heeft.
Voeg alle andere falafel-ingrediënten toe en mix opnieuw tot alles goed vermengd is.
Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier of een siliconenmatje op een bakplaat. Rol met je handen balletjes van het falafelmengsel, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje.
Leg de falafel verspreid op de bakplaat en plaats 20 à 25 minuten in de oven.
Maak het sausje door de yoghurt te vermengen met de verse kruiden.
Breng op smaak met versgemalen peper en grof zeezout.
Serveer de falafel met het yoghurtsausje.
Bron
https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per portie
(114 g)
220 kcal
10.4 g*
5.9 g
9.0 g
14.6 g
2.8 g
7.8 g
2.9 g
1
Per 100 g
193 kcal
9.1 g
5.2 g
7.9 g
12.8 g
2.4 g
6.8 g
2.6 g
1
En%
100
19
5
16
60
11
32
12
*KH vrij te gebruiken groenten (knoflook) per portie: 0.3 g
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
08-12-2019, 16:24 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas groentenrolletjes met een zoetzure dip
1 persoon (1 portie, 3 stuks)
Ingrediënten
Voor de groenterolletjes
3 vellen rijstpapier (30 g)
25 g rode paprika, vers, in fijne julienne gesneden
25 g rode kool, vers, in fijne julienne gesneden
25 g wortel, vers, in fijne julienne gesneden
¼ rode chilipeper, vers, in fijne julienne gesneden (4 g)
25 g enokichampignons, vers (of Parijse champignons, in fijne julienne gesneden)
Half handje verse muntblaadjes (4 g)
Half handje verse korianderblaadjes (4 g)
Voor de zoetzure dipsaus
½ rode ui, vers, fijngesnipperd (30 g)
2 mespunten rode chilipeper, vers, fijngesnipperd (1 g)
¾ eetlepel rijstazijn (9 g)
½ eetlepel bosbessenconfituur (6 g)
4 blaadjes verse koriander, fijngehakt
2 blaadjes verse munt, fijngehakt
Bereidingswijze
De groenterolletjes
Week de velletjes rijstpapier even in koud water. Zodra ze wak genoeg zijn, dep je ze even af op een propere handdoek.
Leg een vel rijstpapier op het werkvlak en schik een gevarieerd boeketje van alle fijngesneden groenten in het midden. Werk het pakketje groenten af met enkele blaadjes koriander en munt.
Vouw eerst de boven- en onderkant van het vel rijstpapier over de vulling. Plooi vervolgens de linker- en rechterkant over het pakketje groenten en kruiden, tot je een mooi gesloten rolletje krijgt. Trek het vel rijstpapier tijdens het inpakken goed strak, zodat je een stevig rolletje krijgt. Snij elk gesloten pakketje met een scherp mes middendoor.
De dipsaus
Meng de fijngesnipperde ui, rode chilipeper en kruiden samen met de rijstazijn en bosbessenconfituur in een schaaltje. Roer goed om.
Serveer de verse groenterolletjes uit het vuistje met een schaaltje zoetzure dip erbij.
Bron
Aangepast van https://dagelijksekost.een.be/gerechten/groenterolletjes-met-een-pittige-dip
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per
portie (179 g)
150 kcal
31 g*
3.5 g
3.1 g
0.4 g
0.1 g
0 g*
0 g**
2.5
Per 100g
84 kcal
17.3 g
2.0 g
1.7 g
0.2 g
0.1 g
0 g*
0 g*
1.5
En%
100
83
5
8
2
1
0
0
*KH vrij te gebruiken groenten (rode kool, chilipeper, champignon, ui) per portie: 1.1 g
**niet gekend op basis van gegeven voedingswaarde producten in Nubel
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
08-12-2019, 16:21 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas mini pompoenburger met pastinaakfrietjes
Tapas: Mini pompoenburger uit het vuistje
1 persoon (1 portie, 1 kleine burger)
Ingrediënten
65 g pompoen, vers
2 koffielepels zonnebloemolie (8 g)
¼ ei (12.5 g)
5 g paneermeel
half handje peterselie, vers, fijngehakt (4 g)
15 g pompoenpitten
1/5 rode peper (2 g)
Snuifje komijn en currypoeder
snuifje peper en zout
2 schijfjes courgette, vers (6 g)
1 kleine bruine pistolet (bv. Boni Selection Meergranen broodjes voorgebakken) (40 g)
½ koffielepel ketchup (4.5 g)
½ koffielepel mosterd (3 g)
1 schijfje tomaat, vers (15 g)
1 schijfje komkommer, vers (3 g)
enkele blaadjes gewassen veldsla, vers (5 g)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de pompoen en snij in blokjes. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier, sprenkel er een koffielepel zonnebloemolie over en zet 30 min in de oven. Schep halverwege even om.
Plet de blokjes tot puree.
Doe de pompoenpuree in een mengkom en voeg het ei, paneermeel en de peterselie toe.
Doe de pompoenpitten in de blender, maal tot een fijn stof en voeg toe.
Snijd de rode peper zeer fijn, voeg deze toe aan het mengsel, en kruid met komijn, currypoeder, peper en zout.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als het wat droog is, voeg je nog een beetje van het ei toe. Indien het te nat is, nog een beetje paneermeel of wat extra geblende pompoenpitten.
Vorm tenslotte een burger en bak ze met een koffielepel zonnebloemolie in een pan aan.
Grill ondertussen ook kort de schijfjes courgette.
Snij de pistolet doormidden. Smeer de ene kant in met een beetje ketchup en de andere met een beetje mosterd. Leg de pompoenburger op de onderste helft en leg er een schijfje tomaat, komkommer en enkele schijfjes courgette op. Werk af met de veldsla en de andere kant van de pistolet.
Bron
https://ascookedbyginger.be/recepten/hoofdgerecht/veggie/pompoenburger/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per
portie (188 g)
319 kcal
27.9 g*
4.3 g
10.8 g
17.1 g
2.8 g
5.1 g
8.5 g
2
Per 100 g
170 kcal
14.8 g
2.3 g
5.7 g
9.1 g
1.5 g
2.7 g
4.5 g
1
En%
100
35
3
14
48
8
14
24
*KH vrij te gebruiken groenten (pompoen, chilipeper, tomaat, komkommer, courgette, veldsla) per portie: 2 g
Tapas: pastinaakfrietjes
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
100 g pastinaak, vers
½ eetlepel arachideolie (5 g)
Snuifje peper en zeezout
Bereidingswijze
Schil de pastinaak en snijd ze in frietjes. Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel de pastinaakfrietjes over een met bakpapier beklede ovenschaal en besprenkel ze met arachideolie. Kruid ze met peper en zeezout en bak de pastinaakfrietjes goudbruin en krokant in ongeveer 20 minuten in de hete oven. Wentel ze minstens 1 keer om.
Bron
Aangepast recept van https://njam.tv/recepten/pastinaakfrietjes-met-frisse-tartaarsaus
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KhRW
Per
portie (105 g)
121 kcal
12.5 g*
4.3 g
1.8 g
6.1 g
1.0 g
3.6 g
1.2. g
1
Per 100g
115 kcal
12.0 g
4.1 g
1.7 g
5.8 g
1.0 g
3.4 g
1.1 g
1
En%
100
41
7
6
45
7
27
9
*KH vrij te gebruiken groenten: 0 g
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
08-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
04-12-2019
Bruchetta met champignontapenade (1,5 KRW)
Bruchetta met champignontapenade (1,5
KRW)
Aantal porties: 1 persoon
Ingredienten
1/4 de sjalot, vers (4 g)
1/2 de
teentje knoflook, vers (3 g)
scheutje
olijfolie, extra vierge (2 ml)
4 kleine champignons, vers (31 g)
2 takjes bieslook, vers (2 g)
scheutje
citroensap (1 ml)
Snuifje peper
Snuifje zout
1,5 snede
volkoren stokbrood, vers (40 g)
Bereidingswijze:
Snij het sjalotje
en de knoflook fijn en stoof aan in olijfolie.
Snijd de
champignons in fijne plakjes
Voeg de
champignons toe en bak het geheel gedurende 7 minuten.
Voeg bieslook toe
en hak het mengsel fijn.
Voeg citroensap,
peper en zout toe naar smaak en laat het mengsel afkoelen.
Snij het
stokbrood in dunnen sneetjes en rooster de stukjes in een pan.
Verdeel de
tapenade over de stukjes stokbrood.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (81 g)
136
kcal
21,5
g
2,2
g
5,3
g
2,6
g
0,5
g
1,7
g
0,4
g
Per
100g
168
kcal
26,5
g
2,7
g
6,5
g
3,2
g
0,6
g
2,1
g
0,5
g
En%
(Nubel)
100
63
4,5
15,5
17
3,5
11
2,5
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/bruschetta-met-paddenstoelentapenade/
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Burger van kikkererwten en havermout (3 KHR)
Burger van kikkererwten en havermout (3
KHR)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
150 g kikkererwten,
gekookt , blik
15 g (uitgelekt
gewicht) zoete maïs, blik
Snuifje
cayennepeper (2 g)
Snuifje
kerriepoeder (2 g)
Snuifje zout
Snuifje peper
Scheutje
citroensap (3 ml)
2 keer een scheutje
olijfolie, extra vierge (3 ml)
28 g havervlokken
1/10de groene paprika, rauw (15 g)
1/6de tomaat, rauw (15 g)
Bereidingswijze:
Pureer de
kikkererwten en de maïs grof in de blender.
Voeg aan het
geheel de cayennepeper, kerriepoeder, peper en zout, citroensap, een scheutje olijfolie
en havervlokken toe en laat 10 minuten rusten.
Maak van het
mengsel 2 kleine burgertjes en strooi de rest van de havermout er vanboven op.
Laat het geheel
30 minuten rusten in de koelkast.
Bak de burgertjes
gedurende 3 minuten aan beide kanten in een scheutje olijfolie.
Snij de paprika
en de tomaat in plakjes.
Beleg 1 burgertje
met de groenten en leg het andere er boven op.
Serveer met een
prikkertje.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (231g)
319
kcal
38,1
g
12,0
g
15,9
g
8,7
g
1,3
g
3,2
g
3,0
g
Per
100g
138
kcal
16,5
g
5,2
g
6,9
g
3,8
g
0,6
g
1,4
g
1,3
g
En%
(Nubel)
100
48
7
20
25
4
9
9
Bron:
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/76252/burger-van-kikkererwten-en-havermout?fbclid=IwAR14pzPXuTMQO8a9SwlmGFj0hwk7yyuLK2yBqMNPzFhKIKJraIbXgnkM5NI
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Patatas bravas (1 KHR)
Patatas bravas (1 KHR)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
1,5 aardappel,
vers (80 g)
scheutje
olijfolie, extra vierge (4 ml)
1/4 de g rode ui, rauw (15g)
3 trostomaten,
rauw (18 g)
1/6 de
rode paprika, rauw (25 g)
1/3 de
teentje knoflook, rauw (2 g)
scheutje azijn (4
ml)
enkele blaadjes
oregano, gedroogd (3 g)
Bereidingswijze:
Schil de
aardappel en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm.
Bak de stukjes
aardappel gedurende 20 minuten met deksel in een deeltje van de olijfolie. Blus
met water indien het wat zou aanbranden.
Snij de ui,
trostomaat en paprika in stukjes. Maak de knoflook schoon en snij deze fijn.
Doe de rest van
de olijfolie in een pan en voeg de ui toe.
Voeg na 3 minuten
de azijn toe.
Voeg na 3-5
minuten de paprika, tomaat en gedroogde oregano er bij en laat dit 10-15
minuten sudderen.
Voeg de aardappel
stukjes toe en laat deze opwarmen.
Serveer in een
schaaltje.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (151g)
99 kcal
12,3
g
1,5
g
2,2
g
4,1
g
0,6
g
3,0
g
0,4
g
Per
100g
66
kcal
8,1
g
1,0
g
1,5
g
2,7
g
0,4
g
2,0
g
0,3
g
En%
(Nubel)
100
50
4
9
37
5,5
27,5
4
Bron
https://www.lekkerensimpel.com/spaanse-aardappeltjes/?fbclid=IwAR2EGoCNkzP331GcRaetFC_eftOdyrU-JnrEc8JC3jWaEJWKMhTnAbJolhg
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Zoete aardappel frietjes met citroen-dille dip (2 KHR)
Zoete aardappel frietjes met
citroen-dille dip (2 KHR)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
1 zoete aardappel, rauw (140 g)
Klein scheutje olijfolie, extra vierge (3 ml)
Snuifje zout
Snuifje peper
Snuifje paprikapoeder
2 eetlepels Griekse yoghurt, Oikos, natuur (30 g)
Enkele takjes dille, gedroogd (4g)
Scheutje citroensap, vers (6 ml)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de zoete
aardappel en snij deze in fijne reepjes.
Giet de olijfolie
over de reepjes en strooi een snuifje zout, peper en paprikapoeder over de frietjes.
Bak gedurende 25-30 minuten in de oven.
Draai de frietjes
na 10 minuten om.
Neem de Griekse yoghurt
en voeg hierbij de dille, het citroensap en een snuifje peper en zout. Roer dit
tot alles mooi gemengd is.
Serveer de
frietjes samen met de citroen-dille dip.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (183 g)
158 kcal
21,5
g
3,8 g
2,7
g
6,0
g
2,4
g
2,9
g
0,5
g
Per
100g
86 kcal
11,7
g
2,1
g
1,5
g
3,3
g
1,3
g
1,6
g
0,3
g
En%
(Nubel)
100
54
5
7
34
13,5
16,5
2,5
Bron:
https://www.laurasbakery.nl/3x-yoghurt-dips/?fbclid=IwAR3yAnD1u6k3eEX-mX-b8tzq1M1WKqeBXgUY3CnkpDpUvP9GyhVVMF3gSM8
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Italiaanse mini-croques (1,5 KRW)
Italiaanse mini-croques (1,5 KRW)
Aantal porties: 1 persoon
Ingredienten:
1,5 snede
volkoren brood, klein rond brood, vers
(45 g)
1/4de tomaat, vers (20 g)
20 g light mozzarella, vers
Snuifje
Italiaanse kruidenmix
Enkele blaadjes basilicum,
vers (4 g)
Bereidingswijze
Neem 1,5 volkoren
boterham en snij deze in 6 gelijke stukjes.
Snij de tomaat en
mozzarella in sneetjes.
Beleg 3 stukjes
volkoren brood met de sneetjes light mozzarella en tomaat. Kruid met een
snuifje italiaanse kruidenmix.
Leg de overige
stukjes brood op de belegde stukjes en rooster deze met het croque monsieur
toestel.
Werk af met de
verse basilicum.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (89g)
148
kcal
19,7
g
3,4
g
9,2
g
2,9
g
1,6
g
0,2
g
0,5
g
Per
100g
166
kcal
22,1
g
3,8
g
10,3
g
3,3
g
1,8
g
0,2
g
0,6
g
En%
(Nubel)
100
53
4,5
25
17,5
10
1
3
Bron
https://www.decroquebar.be/single-post/2017/08/19/Dagen-zonder-vlees-vegetarische-croques
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde paprikaâs met tomaat en mozzarella (0,5 KHR)
Gevulde paprikas met tomaat en
mozzarella (0,5 KHR)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
12 g pijnboompitten
5 kerstomaten, vers (30 g)
20 g light mozzarella, vers
1/3de rode
paprika, vers (60 g)
Snuifje peper
Snuifje zout
10 g gemalen kaas, Emmentaler, vers
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rooster de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
Snij de kerstomaatjes en mozzarella in kleine stukjes.
Vul het stuk paprika met de kerstomaat en mozzarella. Kruid met een
snuifje peper en zout.
Werk af met de gemalen kaas en strooi er de pijnboompitten op.
Bak dit geheel ongeveer 10 minuten.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (132g)
178
kcal
5,1
g
1,7
g
9,1
g
13,0
g
3,8
g
3,1
g
4,2
g
Per
100g
135
kcal
3,9
g
1,3
g
6,9
g
9,8
g
2,9
g
2,3
g
3,2
g
En%
(Nubel)
100
11,5
2
20,5
66
19,5
16
21
Bron: eigen creatie
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
04-12-2019, 18:33 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gezonde glutenvrije chocoladebrownies (zoet recept)
Gezonde glutenvrije chocoladebrownies
(zoet recept)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
17 g dadels,
ontpit
17 g ongezoete
appelmoes
1 theelepel
cacaopoeder (5 g)
Druppel vanille
aroma
1/5de
ei ( 13 g)
12 g Amandelmeel
Snuifje bakpoeder
(2 g)
Klein handje
hazelnoten (4 g)
2 aardbeien, vers
(20 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Ontpit de dadels
en week deze minstens 10 minuten in heet water.
Maal de dadels
samen met de appelmoes in de blender zo fijn mogelijk.
Voeg het
cacaopoeder, vanille aroma, eieren, amandelmeel en bakpoeder erbij en mix dit
goed door.
Hak de hazelnoten
zeer grof en voeg bij het mengsel.
Leg bakpapier in
een bakplaat en giet het browniemengsel erin. Plaats dit voor 45 minuten in de
voorverwarmde oven, maar dek na 25 minuten de brownies af met aluminiumfolie
zodat de bovenkant niet te donker wordt.
Laat de brownies
afkoelen en voeg nadien de aardbeien toe.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie ( 91 g)
173
kcal
17,0
g
13,7
g
5,0
g
4,4
g
9,7
g
1,4
g
6,3
g
1,7
g
Per
100g
190
kcal
18,7
g
15,1
g
5,5
g
4,8
g
10,7
g
1,5
g
6,9
g
1,9
g
En%
(Nubel)
100
39
31,5
1
10
50
7
33
8,5
Bron: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/gezonde-brownies-glutenvrij-suikervrij-vetvrij-en-lactosevrij/?fbclid=IwAR3IJR8FqrO2emf2eZmf7inJjT4Z_uSe8SdbIb-sC4kq6Ullk1jptcK1O6s
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini glutenvrije sandwiches met kipfilet (hartig recept)
Mini
glutenvrije sandwiches met kipfilet (hartig recept)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
1 dikke snede glutenvrij meergranenbrood Schär (40 g)
1 theelepel Philadelphia kruidenkaas, bieslooksmaak (8 g)
1 plakje kipfilet, bereid, in plakjes (12 g)
Lente ui, rauw (6 g)
Enkele blaadjes sla, vers (8 g)
Bereidingswijze:
Neem de boterham en snij de korsten ervan af.
Snij de boterham in doormidden zodat je twee driehoeken bekomt en besmeer
1 zijde met een laagje Philadephia kruidenkaas.
Snij de lente ui in kleine ringetjes en was de sla.
Leg op de kant met de kruidenkaas een plakje kipfilet, een paar ringen
lente ui, een paar blaadjes sla.
Leg de andere driehoek erboven op en snij deze nog maal in 2 driehoeken.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie ( 74 g)
120
kcal
17,6
g
1,4
g
2,8
g
4,9
g
2,4
g
0,7
g
0,2
g
0 g
Per
100g
162
kcal
23,8
g
1,9
g
3,8
g
6,6
g
3,2
g
0,9
g
0,3
g
0 g
En%
(Nubel)
100
58,5
4,5
7
16,5
18
5
1,5
0
Bron:
https://www.keukenliefde.nl/4x-lekker-sandwich-recept/
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini glutenvrije pizzabroodjes (hartig recept)
Mini glutenvrije pizzabroodjes (hartig
recept)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
1 dikke snede glutenvrij meergranenbrood Schär (40 g)
1 plakje mozzarella light (10 g)
1/12de rode paprika (10 g)
1/12de gele paprika (10 g)
1/12de groene paprika (10 g)
1 koffielepel tomatenpassata (8 g)
2 g pijnboompitten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Neem de boterham en maak deze plat met een deegrol. Snij deze boterham
vervolgens in 4 stukjes.
Snij de mozzarella en paprika in kleine stukjes.
Smeer een dunne laag tomatenpassata op de 4 boterhammetjes.
Beleg de boterhammetjes met mozzarella, paprika en pijnboompitten.
Stop de broodjes gedurende 8 minuten in de oven op 220°C.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (90 g)
133
kcal
19,3
g
3,0
g
3,1
g
4,0
g
3,6 g
0,8
g
0,4
g
0,7
g
Per
100g
148
kcal
21,4
g
3,3
g
3,4
g
4,4
g
4,0
g
0,9
g
0,4
g
0,8
g
En%
(Nubel)
100
58
9
5,5
12
24,5
5,5
2,5
5
Bron: eigen creatie
Studenten: Jade Hernaert & Marie
Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Volkoren bolletjes met kip en groentespread
Volkoren bolletjes
met kip en groentespread
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
8 eetlepels volkorenmeel
(83g)
Snuifje zout
Enkele gedroogde
gistkorrels (2g)
6 eetlepels lauw
water (58 ml)
1/3e rode paprika, vers (60g)
Klein stukje
bleekselderij, vers (8g)
1/4e kleine ui, vers (15g)
2,5 eetlepels cottage cheese, Danone, bereid (25g)
Paprikapoeder
naar smaak
Klein stukje kippenborst
zonder vel, rauw (30g)
scheutje
olijfolie, extra vierge (10g)
1/2e kleine wortel, vers (20g)
4 plakjes komkommer, vers (12g)
1/5e kippenei, rauw (9g)
1 eetlepel maanzaad (10g)
2 eetlepels
verse, halfvolle kaas (20g)
10 kiwibessen, vers (85g)
Bereidingswijze:
Neem een kom en
voeg het volkorenmeel met een snuifje zout toe.
Los de
gistkorrels op in het lauwe water.
Maak een kuiltje
in de bloem en voeg het watermengsel toe.
Vermeng het
geheel en kneed dit gedurende 5 à 10 minuten tot het een soepel deeg is.
Kneed het deeg
tot een bal en laat 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek met een folie of
doek over.
Maak de paprika,
bleekselderij en ui schoon en vermaal deze fijn met een staafmixer.
Hou enkele stukjes
paprika apart voor de afwerking.
Meng de cottage
cheese door het groenten mengsel.
Voeg
paprikapoeder toe naar eigen smaak.
Bak de
kippenborst in olijfolie.
Rasp de wortel en
snij de komkommer in fijne schijfjes.
Verdeel het
brooddeeg in kleine bolletjes en laat deze nog 30 minuten rijzen.
Bestrijk de
bolletjes met losgeklopt ei en voeg het maanzaad toe.
Bak de bolletjes
gedurende 15 à 20 minuten op 225°C .
Bestrijk de
bolletjes met water na het uit de oven halen.
Besmeer 1
bolletje met de groentenspread en werk af met paprika stukjes en bestrijk het
andere bolletje met verse kaas, gebakken kippenborst, wortel en komkommer.
Maak bij beide
bolletjes een gezichtje door een sliertje wortel als mond en 2 stukjes
komkommer als oogjes te nemen. Bevestig deze met een stekkertje op de broodjes.
Werk af met de
kiwibessen.
Serveer in de
brooddoos de monsterbolletjes en de kiwibessen.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Tot.
suikers
Toeg.
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (381g)
596 kcal
74,0 g
18,3 g
0
15,9g
26,0 g
19,3 g
3,8 g
8,9 g
4,7 g
Per
100g
187 kcal
19,5 g
4,8 g
0
4,2 g
6,8 g
5,1 g
1 g
2,3 g
1,2 g
En
% nubel
100
49,5
(12,5)
(0)
4
17,5
29
(5,5)
(13)
(7)
Bronnen:
https://bettyskitchen.nl/bruine-bolletjes/?fbclid=IwAR0p5AN4Bk9QQXgk3zxc-zQ_CY9OrDhrXcfjhzag7kZ5odSR_jMzSQMDKXM
https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/8-gezonde-groentespreads-voor-op-brood?fbclid=IwAR3JNIiyX8yiSm-r964Hi-NP-vB66g2xXbYYbX_UEzmKQbIudKCmQ0fzEB0
Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
04-12-2019, 18:16 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gezonde boterhammetjes uit het vuistje
Gezonde boterhammetjes uit het vuistje
Aantal porties : 1 persoon
Ingrediënten:
4 boterhammen brood, spelt, volkoren (groot brood, rond, 105 g)
1 grote eetlepel pindakaas (20g)
Mespunt minarine, Vitelma,
vast (7g)
3 plakjes kalkoenfilet (30g)
2 eetlepels cottage cheese , Danone, bereid
(25g)
1/3e g paprika groen, vers (50g)
4 kerstomaten, vers (50g)
2/3e stuk middelgrote mandarijn, vers (60g)
16 druiven druif met schil, vers (90 g)
Bereidingswijze
Smeer op de eerste snede brood pindakaas en plooi deze boterham toe.
Smeer op de tweede snede brood minarine en kalkoenfilet en plooi deze
boterham toe.
Smeer op de derde snede brood de cottage cheese en plooi deze boterham
toe.
Snijd de groene paprika in reepjes.
Serveer in de boterhamdoos de 3 boterhammen samen met de paprika,
kersttomaatjes, mandarijn en druiven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Tot.
suiker
Toeg.
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (447g)
554 kcal
70,3
g
22,9
g
3,2
g
9,6
g
25,0
g
17,2
g
3,6 g
10,2
g
3,3 g
Per
100g
124 kcal
15,7
g
5,1
g
0,7
g
2,1
g
5,6 g
3,8 g
0,8 g
2,3 g
0,7 g
En%
nubel
100
50,5
(17)
(2)
3,5
18
28
(6)
(17)
(5)
Bron: eigen creatie
Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
04-12-2019, 17:48 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Maaltijd gewijzigde consistentie
1. Alcoholvrije pina colada
1.1 Ingrediënten
· 80 g ananas, bevroren, in stukken
· 50 g banaan, bevroren, in stukken
· 40 ml ananassap, brik
· 50 ml melk, halfvol
1.2 Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten in een blender tot een zeer glad geheel (zeven indien nodig)
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(220 g)
128
26
23,4
2
2,9
0,8
0,5
0,2
0,0
Per 100 g
58
11,8
10,6
0,9
1,3
0,4
0,2
0,1
0,0
En%
100
82
73
3
9
6
4
2
0
1.4 Bron
Eigen creatie Kaat en Laura
2. Hoofdgerecht: Gnocchi ovenschotel met romige kip
2.1 Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie (10 g)
- 130 g gnochhi aardappel
- 80 g kippenblokjes, rauw
- 63 g kerstomaten, rauw
- 25 g Boursin met knoflook en fijne kruiden light
- 50 g spinazie, vers, fijngesneden
- Snuifje peper en zout
- 15 g kaas geraspt, light
2.2 Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C
2. Verhit de helft van de olijfolie in een grote bakpan en bak de gnocchi in 15 min goudgeel
3. Verhit de rest van de olie in een pan en bak de kip 3 minuten op middelhoog vuur, er mag geen korst op komen
4. Voeg de kerstomaten samen met de gnocchi toe aan de kip
5. Roer de Boursin en de fijngesneden spinazie erdoor en laat 1 minuut mee opwarmen
6. Breng op smaak met peper en zout
7. Verdeel het mengsel over een ovenschaal en strooi de kaas erover
8. Bak het geheel 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten en lichtbruin is
2.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(373 g)
488
50,1
3,8
5,8
28,6
17,8
4,1
8,3
1,3
Per 100 g
131
13,4
1
1,6
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
04-12-2019, 14:23 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
03-12-2019
Vegetarische tapas (deel 1)
1. Knapperige volkoren crackertjes
Aantal
porties
1 portie = 5 crackertjes
Ingrediënten
20 g volkoren tarwemeel
1/2de afgestreken eetlepels
olijfolie (5 g)
1 eetlepel water (10 ml)
Snuifje zout
1 mespunt tijm (droog)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor
op 200°C.
-
Meng het volkoren
tarwemeel met de olijfolie en het water met de hand of met een mixer.
-
Breng op smaak met
het zout en de tijm.
-
Maak er een bolletje
deeg van en kneed het gedurende 2 minuten.
-
Laat het deeg even
rusten gedurende 10 minuten.
-
Rol het deeg uit tot
een dunne lap en verdeel het deeg in 15 kleine vierkante crackertjes.
-
Bak de crackers in
de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Bron: https://www.carolinescooking.com/whole-wheat-olive-oil-crackers/
+ eigen aanpassingen
Hoeveelheid
En
KH
Vrij te gebruiken groenten (KH)
KHRW
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (33 g)
92 kcal
11,5 g
/
1
1,8 g
2,4 g
3,7 g
0,6 g
2,6 g
0,5 g
Per 100g
279 kcal
34,8 g
/
3
5,5 g
7,3 g
11,2 g
1,8 g
7,9 g
1,5 g
En%
100
50
/
/
4
10
36
6
25
5
2. Smeuïge
linzentapenade met zongedroogde tomaatjes
Aantal
porties
1 portie = 5 stuks
van bovenstaande crackertjes gedipt in de tapenade
Ingrediënten
250 g linzen,
gekookt, uit blik en uitgelekt
100 g zongedroogde
tomaten
1 afgestreken
eetlepel olijfolie (10 g)
1 teentje knoflook
1 kleine ui (50 g)
150 g passata, uit
bokaal
Halve eetlepel
appelazijn
2 theelepels
komijnpoeder
1 theelepel paprika
Bereidingswijze
-
Spoel de linzen goed met water en
laat ze uitlekken in een zeef.
-
Mix de zongedroogde tomaten met de
olijfolie en het teentje knoflook in een foodprocessor of met de mixer.
-
Schep de gemalen tomaten in een
kom. Snijd de ui fijn en voeg samen met de passata, appelazijn, de uitgelekte
linzen, het komijnpoeder en de paprika toe aan het tomatenmengsel.
-
Schep alles goed door elkaar.
-
Doe de tapenade in een potje.
Bron: https://www.renskroes.com/linzen-tapanade/
+ eigen aanpassingen
Hoeveelheid
En
KH
Vrij te gebruiken groenten (KH)
KHRW
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (50 g)
76 kcal
8,1 g
1,4 g
0,5
2,9 g
3,7 g
2,4 g
0,3 g
1,7 g
0,4 g
Per 100g
152 kcal
16,2 g
2,8 g
1
5,8 g
7,4 g
4,8 g
0,6 g
3,4 g
0,8 g
En%
100
42,5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
03-12-2019, 14:15 geschreven door VDK Odisee
Reacties (1)
Vegetarische tapas (deel 2)
3. Zwarte
bonenburgertjes
Aantal
porties
1 portie = 1
burgertje
Ingrediënten
30 g zwarte bonen,
gekookt, uit blik en uitgelekt
1/2de
afgestreken eetlepel olijfolie (5 g)
20 g rode paprika,
rauw
10 g ajuin, vers
1/2de
teentje knoflook (3 g)
1/2de ei,
vers
7 g havermout
1/2de
afgestreken eetlepel ketchup (5 g)
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Spoel de zwarte bonen goed met
water en laat ze uitlekken.
-
Verdeel de uitgelekte bonen over
een bakplaat en zet ze in de oven gedurende 15 minuten.
-
Verhit de olijfolie in een pan en
stoof de versneden paprika met de ui en knoflook gedurende een vijftal minuten.
-
Meng de bonen, nadat ze uit de
oven zijn gekomen, met het paprikamengsel, de eieren, havermout en ketchup met
een stamper of vork.
-
Vorm met je handen 7 kleine
burgertjes.
-
Verhit een grillpan en bak de
burgertjes 8 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn.
Bron: https://sallysbakingaddiction.com/best-black-bean-burgers/
Hoeveelheid
En
KH
Vrij te gebruiken groenten (KH)
KHRW
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (84 g)
113 kcal
13,2 g
0,5 g
1
3,9 g
5,9 g
3,6 g
0,9 g
1,8 g
0,4 g
Per 100g
135 kcal
15,7 g
0,6 g
1
4,6 g
7,0 g
4,3 g
1,1 g
2,1 g
0,5 g
En%
100
46
2
/
6
21
28
7,5
14*
3,5*
4. Veggie
sushi
Aantal porties
1 portie = 2 sushis
Ingrediënten
25 g bruine rijst,
ongekookt
15 g bloemkool,
vers, rauw
20 g wortel, vers,
rauw
20 g rode paprika,
vers, rauw
10 g avocado, vers
Snuifje peper en
zout
1 norivel
Bereidingswijze
-
Kook de rijst gaar.
-
Snijd de bloemkool in kleine
roosjes. Maal de roosjes met een foodprocessor fijn tot bloemkoolrijst. Laat de
bloemkoolrijst de laatste twee minuten meekoken met de bruine rijst.
-
Snijd de wortel verticaal in twee
en kook de twee stukken tot ze beetgaar zijn.
-
Snijd de rode paprika in lange,
dunne stukken.
-
Haal het vruchtvlees uit de
avocado en prak het met een beetje peper en zout.
-
Leg een norivel op je werkblad.
Schik er een laag rijstmengsel op. Lepel de avocado in het midden en leg er de
wortel en de rode paprika op. Rol het norivel op terwijl je goed aandrukt.
-
Maak het laatste stukje norivel
nat met water en plak het over de rol (nori plakt aan als je het nat maakt).
-
Neem een scherp mes en snijd de sushirol
in plakjes.
Bron: https://www.vegan.io/recipes/vegan-sushi-with-avocado-bell-pepper-and-cucumber
+ eigen aanpassingen
Hoeveelheid
En
KH
Vrij te gebruiken groenten (KH)
KHRW
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (50 g)
76 kcal
8,1 g
1,4 g
0,5
2,9 g
3,7 g
2,4 g
0,3 g
1,7 g
0,4 g
Per 100g
152 kcal
16,2 g
2,8 g
1
5,8 g
7,4 g
4,8 g
0,6 g
3,4 g
0,8 g
En%
100
42,5
7
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
03-12-2019, 14:14 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs