Tapas: Mini pompoenburger uit het vuistje
1 persoon (1 portie, 1 kleine burger)
Ingrediënten
65 g pompoen, vers
2 koffielepels zonnebloemolie (8 g)
¼ ei (12.5 g)
5 g paneermeel
half handje peterselie, vers, fijngehakt (4 g)
15 g pompoenpitten
1/5 rode peper (2 g)
Snuifje komijn en currypoeder
snuifje peper en zout
2 schijfjes courgette, vers (6 g)
1 kleine bruine pistolet (bv. Boni Selection Meergranen broodjes voorgebakken) (40 g)
½ koffielepel ketchup (4.5 g)
½ koffielepel mosterd (3 g)
1 schijfje tomaat, vers (15 g)
1 schijfje komkommer, vers (3 g)
enkele blaadjes gewassen veldsla, vers (5 g)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de pompoen en snij in blokjes. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier, sprenkel er een koffielepel zonnebloemolie over en zet 30 min in de oven. Schep halverwege even om.
Plet de blokjes tot puree.
Doe de pompoenpuree in een mengkom en voeg het ei, paneermeel en de peterselie toe.
Doe de pompoenpitten in de blender, maal tot een fijn stof en voeg toe.
Snijd de rode peper zeer fijn, voeg deze toe aan het mengsel, en kruid met komijn, currypoeder, peper en zout.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als het wat droog is, voeg je nog een beetje van het ei toe. Indien het te nat is, nog een beetje paneermeel of wat extra geblende pompoenpitten.
Vorm tenslotte een burger en bak ze met een koffielepel zonnebloemolie in een pan aan.
Grill ondertussen ook kort de schijfjes courgette.
Snij de pistolet doormidden. Smeer de ene kant in met een beetje ketchup en de andere met een beetje mosterd. Leg de pompoenburger op de onderste helft en leg er een schijfje tomaat, komkommer en enkele schijfjes courgette op. Werk af met de veldsla en de andere kant van de pistolet.
Bron
https://ascookedbyginger.be/recepten/hoofdgerecht/veggie/pompoenburger/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Vezels
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
KhRW
|
Per
portie (188 g)
|
319 kcal
|
27.9 g*
|
4.3 g
|
10.8 g
|
17.1 g
|
2.8 g
|
5.1 g
|
8.5 g
|
2
|
Per 100 g
|
170 kcal
|
14.8 g
|
2.3 g
|
5.7 g
|
9.1 g
|
1.5 g
|
2.7 g
|
4.5 g
|
1
|
En%
|
100
|
35
|
3
|
14
|
48
|
8
|
14
|
24
|
|
*KH vrij te gebruiken groenten (pompoen, chilipeper, tomaat, komkommer, courgette, veldsla) per portie: 2 g
Tapas: pastinaakfrietjes
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
100 g pastinaak, vers
½ eetlepel arachideolie (5 g)
Snuifje peper en zeezout
Bereidingswijze
Schil de pastinaak en snijd ze in frietjes. Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel de pastinaakfrietjes over een met bakpapier beklede ovenschaal en besprenkel ze met arachideolie. Kruid ze met peper en zeezout en bak de pastinaakfrietjes goudbruin en krokant in ongeveer 20 minuten in de hete oven. Wentel ze minstens 1 keer om.
Bron
Aangepast recept van https://njam.tv/recepten/pastinaakfrietjes-met-frisse-tartaarsaus
Voedingswaarde
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Vezels
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
KhRW
|
Per
portie (105 g)
|
121 kcal
|
12.5 g*
|
4.3 g
|
1.8 g
|
6.1 g
|
1.0 g
|
3.6 g
|
1.2. g
|
1
|
Per 100g
|
115 kcal
|
12.0 g
|
4.1 g
|
1.7 g
|
5.8 g
|
1.0 g
|
3.4 g
|
1.1 g
|
1
|
En%
|
100
|
41
|
7
|
6
|
45
|
7
|
27
|
9
|
|
*KH vrij te gebruiken groenten: 0 g
Studenten
Nathalie S. en Brenda F.
|