Peter Motte
Peter Motte - Vertaler


Met dank aan iedereen die helpt om deze blog te onderhouden.

Foto

Foto

Foto


Zoeken in blog


Blogs over strips
 • Andreas, striptekenaar
 • Comic Book Verfilming
 • Music, Media & Entertainment

  Met dank aan Vertaalbureau Motte
 • Vertaalbureau Motte bij WordPress
 • Vertaalbureau Motte website

  Inhoud blog
 • Ezzulia-uitdaging april 2021
 • Van Dale Grammatica - Werkwoord: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans
 • Ezzulia-uitdaging maart 2021
 • Ezzulia-uitdaging februari 2021
 • Ezzulia-uitdaging januari 2021

  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  12-03-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen The Winter's Tale door William Shakespeare
  Klik op de afbeelding om de link te volgen The Winter's Tale, door William Shakespeare
  bespreking: Peter Motte

  Er zijn tragedies en komedies.
  In de tijd van Shakespeare was het onderscheid eenvoudig: in tragedies stierven op het einde belangrijke personages (zie Romeo and Juliette), en in de komedies was het einde een grote trouwpartij.
  Maar Shakespeare deed er de "black comedies" bij: tijdens het verhaal stierven er ook mensen, maar op het einde liep het goed af.
  "The Winter's Tale" is de categorie black comedies.
  Dat is in het begin van het verhaal  niet duidelijk, omdat de personages allemaal al getrouwd zijn. Maar er wordt er nog eentje geboren, en die blijkt op het einde te huwen.

  The Winter's Tale is niet het beste stuk van Shakespeare. Naar het einde toe had ik plots het gevoel dat er iets ontbrak. Het hele stuk door "toont" Shakespeare alles, en plotseling laat hij enkele nevenpersonages, die nog nooit in het stuk waren voorgekomen, vertellen wat er gebeurde. Een ervan laat hij wel zeggen dat geen bard zou kunnen beschrijven wat er was gebeurd, maar het blijft onevenwichtig.
  De hoofdpersonages komen dan wel terug voor een apotheose die ook wat geforceerd overkomt: een van de doden blijkt immers niét dood te zijn, maar werd jarenlang verborgen. Dat Hermione aanvankelijk verborgen werd gehouden, is aannemelijk, maar dat het zo lang duurt voor ze terugkeert, niet.

  Doorgaans schrijft Shakespeare in blanc verse, en dat geeft zijn taal een vlot ritme, terwijl hij tegelijk de valkuil van rijmdwang ontloopt.
  Sommige passages in The Winter's Tale lijken echter niet in blanc verse te zijn, maar misschien ligt dat aan de druk in mijn versie. Misschien hebben ze de verzen gewoon achter elkaar gezet om plaats te sparen.

  The Winter's Tale is zeker een goed stuk, met enkele van de kwaliteiten van Shakespeare: de personages spreken volgens hun stand, maar zonder dat het geforceerd is door de herders domme en kromme taal te laten uitkramen, of de koningen absurd verheven te laten spreken.
  Dankzij de blanc verse is het ook erg vlot leesbaar.
  Maar soms voelt het aan alsof het niet helemaal is afgewerkt: er lijken stukken gewoon proza in te zitten, en wat eigenlijk de apotheose had moeten worden, nl. de verzoening van de twee koningen en de bekrachtiging van het huwelijk, wordt extra muros verteld, en gevolgd door een geforceerde terugkeer van Hermione, die ongeveer 17 jaar verborgen werd terwijl al lang bekend was dat haar echtgenoot was bijgedraaid.

  Dus zeker niet Shakespeares beste stuk, maar niettemin amusant.

  12-03-2020, 10:45 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:deze dode morgen, the winter's tale, shakespeare, william shakespeare, toneel, theater, bespreking, recensie
  09-03-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen Herfsttij der Middeleeuwen door Johan Huizinga
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hersttij der Middeleuwen, door Johan Huizinga

  bespreking: Peter Motte

   

  Het boek is van 1919, het Nederlands dus ook. Dat betekent niet dat het onleesbaar is, maar wel dat je eraan moet wennen.

  Misschien ligt het aan de druk, maar hier en daar vond ik diverse fouten: er ontbreekt al eens een lettertje, al is dat een zeldzaamheid.

  Erg vreemd was de onregelmatige behandeling van de citaten.

  Aangezien "Herfsttij der Middeleeuwen" een historische studie is, worden de stellingen bewezen door voorbeelden. Die voorbeelden bestaan vaak uit citaten. Aangezien het over de 14e en 15e eeuw gaat, zijn die citaten vaak uit oude Nederlandse, Frans, Engelse, Duitse en Latijnse teksten.

  De vertalingen daarvan staan achteraan in een lijst. Maar vreemd genoeg zijn niet alle citaten vertaald. Even vreemd is dat de vertaling van de Latijnse citaten doorgaans in de tekst zelf staat, vlak na het citaat.

   

  Het boek ontstond uit de wens om de schilderijen van Jan van Eyck beter te begrijpen, waardoor het dus aansluit bij het Van Eyck-jaar van 2020.

  De behandelde periode valt kort na die van "Montaillou" door de historicus Emmanuel Leroy Ladurie, en er is zelfs overlapping.

  Beide boeken vormen een interessant tweeluik, niet in het minst omdat ze niet alleen qua tijdperk in elkaars verlengde liggen, maar op andere gebieden tegenstellingen zijn: "Montaillou" speelt zich af in het zuiden van wat nu Frankrijk is (maar het rond 1300 nog niet was), terwijl "Herfsttij der  Middeleeuwen" zich in het noorden van Frankrijk en in de Nederlanden afspeelt, met veel aandacht voor de Bourgondiërs, en uitstapjes naar de Duitse gebieden en Italië.

  "Montaillou" speelt zich af onder de arme boeren van een klein dorp, terwijl "Herfsttij der  Middeleeuwen" zich bezighoudt met de rijke cultuur van de hoge adel en de rijke burgerij.

  Beide boeken hebben gemeenschappelijk dat ze een andere benadering van geschiedenis hebben dan louter een weergave van gebeurtenissen. "Montaillou" omschrijft de omstandigheden waarin de Katharen van Montaillou en omgeving leefden en vervolgd werden, waardoor het een sociaal-maatschappelijk georiënteerde studie is.

  "Herfsttij der  Middeleeuwen" daarentegen besteed vooral aandacht aan de geestelijke en culturele beleving.

   

  De verdienste van beide werken is dat ze meestal korte metten maken met ideeën die we hebben over het verleden.

  In "Herfsttij der  Middeleeuwen" zijn er veel verrassende zaken te lezen, zoals een hoge edelman die een belangrijke veldslag onderbreekt om zich snel naar Brussel te reppen om de koning te begroeten, omdat hij het oneervol zou hebben gevonden als de koning naar hem had moeten komen.

  Dat was het gevolg van het enorme belang dat op het einde van de middeleeuwen werd gehecht aan de vorm, waardoor de oorspronkelijke betekenis van die vorm en het nut ervan vaak volledig werden veronachtzaamd.

  Overigens zijn sommige van die vormen tot op vandaag overgeleverd, zoals het "Na u", om iemand te laten voorgaan. Maar in het hofleven van de 15e eeuw was dat buitenproportioneel geworden, en kon men lange tijd met elkaar staan palaveren voor ze eindelijk hun weg vervolgden. Het is uit die omgangsvormen en de opvattingen die aan de basis liggen van de spelvormen van het toernooi, dat ons idee over "ridderlijkheid" is ontstaan. Die opvattingen evolueerden in Engeland tot de "gentleman".

   

  Zowel "Montaillou" als "Herfsttij der  Middeleeuwen" vragen dat de lezer vooral de eerste bladzijden volhoudt. Huizinga heeft de neiging droge inleidingen te schrijven, die een verkeerd beeld geven van het vervolg van het boek. Maar als men aan de stijl gewoon is geworden, en in geval van Huizinga het oudere Nederlands begint aan te voelen, geven de boeken veel terug aan inzichten in perioden waarop onze visie doorgaans is misvormd.

   

  Bij mij te koop voor 6 euro exclusief verzendkosten, afhalen mogelijk. De rug van het exemplaar heeft wel wat geleden onder het lezen.   

   

  09-03-2020, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:deze dode morgen, recensie, herfsttij der middeleeuwen, johan huizinga, geschiedenis, geschiedschrijving
  06-03-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekenweek 2020
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Van zaterdag 7 tot zondag 15 maart staan Vlaanderen en Nederland weer helemaal in het teken van de Boekenweek. Tijdens de Boekenweek ontvangen klanten in de deelnemende boekhandels het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl bij aankoop van ten minste € 15 aan literatuur. Daarnaast kan je tijdens de Boekenweek het Boekenweekessay van Özcan Akyol kopen voor € 3,75.

  06-03-2020, 17:58 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:boekenweek, boekenweekgeschenk, 2020
  01-03-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ezzulia leesuitdaging maart een boek met een seizoen in de naam

  De uitdaging aan Ezzulia

  Ezzulia is een forum dat lezers van boeken bij elkaar brengt.

  De initiatiefnemer is eigenlijk een boekhandelaar in Nederland.

  Er is elke maand een Ezzulia-challenge.

  Dat betekent dat de leden proberen om samen 15 boeken te lezen met een gemeenschappelijk kenmerk.

  Iedereen mag zelf kiezen welke boeken hij of zij wil lezen, maar het mag niet hetzelfde boek zijn dat de andere leden hebben gekozen.

  Het is geen wedstrijd. Het is een manier om als Ezzulia samen een minimum aantal boeken met een gemeenschappelijk kenmerk te proberen te lezen.

  Van elke deelnemer worden maximaal 3 boeken voor de challenge meegeteld.

  Iedereen gebruikt de challenge voor wat anders. Sommigen om nieuwe boeken of schrijvers te leren kennen, sommigen om een keuze te maken uit hun gigantische bibliotheek, nog anderen om te beslissen wat ze kopen of uit de openbare bibliotheek ontlenen.

  Sommigen gebruiken het gewoon om hun enthousiasme voor een schrijver bekend te maken.

  En voor velen is het een manier om een aanknopingspunt te hebben voor gespreken over hun favoriete boeken of over allerlei nieuwe spannende en literaire ontdekkingen.

  De enige "tegenprestatie" is dat je het boek en je leeservaring in een tekstje voorstelt, wat meer een manier is om zeker te zijn dat het boek echt is gelezen. Maar aangezien er geen prijzen zijn, heeft spieken weinig zin.

  In maart organiseert Nicky de uitdaging aan de leden van Ezzulia.

  Het gemeenschappelijk kenmerk van de boeken is deze keer: Een titel met een seizoen erin.

  Dat mogen alle seizoensnamen zijn, varianten ervan en of woordcombinaties met seizoensnamen.

  Voorbeelden zijn "herfsttij" en "lentevuur".

  Ik koos deze keer voor "Hersttij der Middeleeuwen" van de geschiedkundige Johan Huizinga.

  Om mee te doen moet je alleen maar lid zijn van Ezzulia, en dat is gratis.

   

  Voor meer informatie

  Inschrijven op Ezzulia

  Hier staan alle artikelen over de challenge

  Hier staan de regels en de lijsten  01-03-2020, 17:40 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  13-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Aarde vanaf Saturnus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  NASA gaf herwerkte foto's bij van de Aarde, genomen vanaf miljoenen kilometers.
  Het opmerkelijke van de foto genomen door Cassini is dat je heel goed kunt zien dat vanaf Saturnus werd gefotografeerd, en dat ondanks de enorme afstand de Aarde duidelijk zichtbaar is.
  De foto werd genomen in 2013.

  13-02-2020, 22:46 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:astrofotografie, aarde, saturnus, cassini,
  15-12-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen Een kleine geschiedenis van bijna alles door Bill Bryson
  Een kleine geschiedenis van bijna alles, Bill BRYSON

  De enige reden dat ik het een 4 op 5 geef en geen 5 is dat ik de hoofdstukken over het ontstaan van het heelal minder vind, maar dat is tenslotte een erg moeilijke materie.

  Verder is op het boek weinig aan te merken.

  Bill Bryson heeft een erg vlot leesbare, journalistiek aandoende stijl.

  Het boek behandelt een enorme verscheidenheid aan wetenschappelijke disciplines, al valt wiskunde erbuiten.
  Maar wat er wel in zit: kosmologie, nucleaire fysica, mechanica, de evolutieleer, geologie, erfelijkheid en nog veel meer.

  Na afloop blijft het idee hangen dat hij vooral beschrijft hoe sommige van onze huidige ideeën zijn ontstaan, en hoe lang en moeilijk de weg soms was om anderen ervan te overtuigen. Zelfs iets heel onschuldigs zoals het verschuiven van de continenten, waardoor bergen en vulcanisme ontstaan, heeft veel weg van een gevecht tegen vooropgezette ideeën.

  Een aanrader.

  Zijn laatste hoofdstuk wijst op onze verantwoordelijkheid als behoeders van de planeet Aarde, omdat wij de enigen zijn die in staat zijn om verregaand in te grijpen in onze leefomgeving. Hij vermeldt enkele schrijnende verhalen over het uitroeien van diersoorten, waarvan de dodo alleen maar de bekendste is.

  Tegelijk zijn we ook de enige dierstoort die beseft dat ze een grote invloed op haar leefomgeving heeft, en die in staat is om daaraan iets te doen.

  Het boek won de Descartesprijs voor wetenschappelijke communicatie van de Europese  Unie, en dit is nou zo'n prijswinnaar waarvan je het je niet zult beklagen dat je hem leest.

  Deze tweede editie is enigszins bijgewerkt.

  Steun onze blog: koop onze boeken via deze link naar 2dehands.be.


  15-12-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bill bryson, een kleine geschiedenis van bijna alles, descartes, wetenschappen, prijs, korting
  01-12-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stripveiling voor liefdadigheidwerk 2019
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Net als vorig jaar wordt via de verzamel- en veilingsite Catawiki een veiling georganiseerd van striptekeningen en -materiaal ten voordele van “De warmste week”.

  De opbrengst van deze liefdadigheidsveiling gaat voor de helft naar de G-sporters van “Jeugdrolstoelbasket dienstenaanhuis Lions Zedelgem” en de andere helft is voor het niet-gesubsidieerde dierenasiel “Animaltrust Melle vzw”.

  De veiling sluit op vrijdag 6 december om 20.00 uur. Er worden geen verkoperskosten aangerekend, maar mogelijk wel nog andere veilingkosten.

  Zie Stripveiling voor goed doel Strip4Life

  01-12-2019, 20:32 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:goed doel, stripveiling, 2019, warmste week, strips4life, g-sport, dienstenaanhuis, dierenasiel, animaltrust, jeugdrolstoelbaskters, melle, zedelgem, veiling, stripveiling
  02-11-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: Kokoro: de wegen van het hart, door Soseki Natsume
  Kokoro: de wegen van het hart, door Soseki Natsume
  bespreking door Peter Motte
  374 woorden

  Eigenlijk zou je dit boek in tien dagen moeten lezen, niet in maar twee zoals ik deed. De reden daarvoor is in het boek verborgen, en wil ik hier niet onthullen.

  Ik heb ook een truc toegepast: eerst heb ik de woordenlijst achterin het boek gelezen. Die is trouwens maar twee pagina's. Niet dat ik alles direct heb onthouden, want ik ben er tijdens het lezen regelmatig naar teruggekeerd.

  Daarna las ik het Nawoord, geschreven door de vertaler, Luc van Haute. Hij is vooral bekend als vertaler van Haruki Murakami. Het Nawoord schetst de achtergrond van de schrijver, Soseki Natsume, en van het verhaal. Dat helpt in hoge mate om het boek te begrijpen.

  Wie zou denken dat hier een onbegrijpelijke roman aan bod komt, gedrenkt in Japanse mysteries waar wij als Westerling nooit iets van zouden kunnen doorgronden, blijkt zich te vergissen.

  Niet zonder reden is "Kokoro" ook in Japan beschouwd als een belangrijke klassieker. Het boek werd geschreven en verscheen op de overgang van het Meiji-tijdperk en het daaropvolgende tijdperk van Hirohito, en brengt waarschijnlijk precies daardoor de achtergronden van de omstandigheden en de personages voldoende naar voren om het voor iedere lezer begrijpelijke te maken. Natsume wist dat hij ook voor zijn tijdgenoten die verschillende tijdperken en opvattingen duidelijk moest maken.

  Merkwaardig genoeg is het boek ook minder Japans dan je misschien zou denken. Luc van Haute ziet er in hoge mate een conflict in tussen de traditionele Japanse waarden, en de moderne waarden. Maar het afwijzen van de moderne waarden uit zich niettemin in een erg romantisch verhaal, waarin de personages uiteindelijk hun belangrijkste daden stellen door hartstocht. Je zou het ook een psychologische roman kunnen noemen. Het boek sluit dus op meerdere manieren aan bij de Westerse literatuur.

  Dit boek is zeker een aanrader. Niemand onder ons zal duizelig door onbegrijpelijke Oosterse mystiek het boek als hermetische literatuur aan de kant moeten leggen. Het taalgebruik is ook nergens hoogdravend. Luc van Haute is er uitstekend in geslaagd om de zinsbouw naar een vlot leesbaar niveau te brengen. Het is ook niet zo lang dat je er ellenlange avonden aan moet besteden. Door de 260 p's heeft het een menselijke lengte.

  02-11-2019, 20:43 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:kokoro, soseki natsume, luc van haute, de wegen van het hart, recensie, bespreking
  01-10-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen Robinson Crusoe door Daniel Defoe
  DRIEHONDERD JAAR

  Dat is de tijd die het mij heeft gekost voor ik Robinson Crusoe van Daniel Defoe las.
  Het boek verscheen voor het eerst in 1719, wat ik pas besefte toen ik al enkele tientallen bladzijden was gevorderd.
  De September Challenge van Ezzulia kwam dus net op tijd, Vermoedelijk kocht ik het boek in 1994 in Gent, in de vroegere vestiging van De Kaft. Het lag hier dus ook al een hele tijd te wachten.

  Engels van 300 jaar geleden: je zou verwachten dat het onleesbaar is zonder een of ander degelijk woordenboek, maar tot mijn verrassing was dat niet het geval. Het Engels is wel anders, maar de verschillen zijn niet zo groot dat het onleesbaar wordt. Het is zelfs niet bijzonder moeilijk. Af en toe is er verandering, bijv. "13 o'clock" is bij Daniel Defoe "13 of the clock". Er is ook wel eens betekenisverschuiving. Dat is een verschijnsel waarbij de betekenis van een woord lichtjes verandert, maar veel elementen van de oude betekenis worden behouden. Zoals het woord "knop", dat op een computerscherm iets anders betekent dan wat het vroeger betekende, maar de basisbetekenis is nog altijd dezelfde. Opgepast: een "muis" voor "computermuis" is géén betekenisverschuiving, dat is een metafoor, gewoon omdat het klein is en de vroegere draad aan de staart van een muis deed denken.

  Je merkt wel dat het boek 300 jaar oud is, doordat er geen hoofdstukken zijn. Er is wel een indeling in alinea's, en af en toe is er een witregel. Er is dus ook een indeling in paragrafen. Maar het totale aantal paragrafen op dit boek van 400 bladzijden is hoogstens tien. Wie al eens middeleeuwse teksten heeft gelezen, ziet  hierin een duidelijke overeenkomst. De allereerste geschreven teksten, en ook de manuscripten uit middeleeuwse kloosters en teksten uit dezelfde periode, tot zelfs nog een hele tijd daarna, waren niet bedoeld om te worden gelezen, maar om te worden opgelezen.
  Een interessant voorbeeld zijn de teksten van Aristoteles. Dat waren zijn lesnota's. Het was niet de bedoeling dat zijn leerlingen ze zouden lezen. Hij gebruikte ze om zijn lessen voor te bereiden. Het gevolg is dat ze onregelmatig zijn qua diepgang. Ze bevatten vooral de passages waarmee hij zelf moeite had. Andere stukken improviseerde hij gewoon tijdens het lesgeven, zoals leraren nu nog doen.
  Robinson Crusoe heeft dus veel weg van één lange tekst. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het boek je meer vooruittrekt tijdens het lezen. Het nadeel is dat je geen moment rust wordt gegund. Het is echter wel duidelijk dat er verschillende passages zijn, zoals het verhaal over de muiterij op het einde van het boek. Dat verhaal telt ongeveer 30 bladzijden, wat op een totaal van 400 dus tamelijk veel is.

  Een ander element dat de leeftijd van het boek toont, en de verwantschap met de perioden die voorafgaan, is de lange zinnen. Ze zijn echt héél lang. Oorspronkelijk bestonden er geen leestekens. Oude manuscripten zijn een opeenvolging van woorden zonder het minste leesteken zoals ik nu hier probeer te demonstreren en ook zonder hoofdletters je riskeert als lezer in de zinsstructuur te verdwalen maar zoals ik hierboven schreef was het niet de bedoeling dat je die teksten las ze moesten worden opgelezen en dienden alleen maar als geheugensteun voor wie de teksten voor een groep bracht zelfs als mensen onder hun eentje lazen lazen ze oorspronkelijk luidop ik denk dat die gewoonte pas veranderde in de kloosters waar een zwijgplicht gold en misschien ook wel omdat als een bende paters in een bibliotheek allemaal tegelijk aan het lezen waren dat erg storend was
  Het zou me dan ook niet bazen dat de leestekens in Robinson Crusoe later werden toegevoegd. Ik vermoed zelfs hetzelfde voor de paragraaf- en alinea-indeling.

  Geen hoofdstukken en erg lange zinnen, bovendien geschreven met primitieve middelen, en dat 400 blzn. lang. Je zou denken dat Daniel Defoe het boek verzon terwijl hij het schreef, maar dat is volgens mij niet het geval. Er is wel degelijk over nagedacht, maar hoe hij het precies heeft aangepakt, weet ik niet. Het moet in elk geval een enorm werk zijn geweest om zoiets voor elkaar te krijgen.

  Inhoudelijk verrast het boek dikwijls.
  Bijvoorbeeld: iedereen kent de scène waarin Robinson Crusoe een voetafdruk op het strand vindt. Maar dat is niét de voetafdruk van Vrijdag! Het boek zegt zelfs nooit van wie die afdruk eigenlijk is. Alle boek- en filmbewerkingen korten het boek enorm in. Tussen de voetafdruk en de eerste keer dat Robinson mensen op het eiland ziet, zit een enorme tijd. Onder de eerste mensen die hij ziet, bevindt zich trouwens niet Vrijdag. Hij duikt pas later op.
  Ook verrassend is dat Robinson tijdens zijn verblijf op het eiland op basis van enkele Bijbels die hij had kunnen redden uit het schip aan boord waarvan hij op het eiland was terechtgekomen, begint na te denken over God, en religieus wordt. Daar stopt Defoe heel wat bladzijden in, maar de bewerkingen laten dat bijna altijd weg. Robinson probeert Vrijdag ook te bekeren, en Robinson wordt daarbij in de war gebracht door de vragen van Vrijdag.

  Is het boek volgens de huidige normen wel een roman?
  Het valt op dat Daniel Defoe zowat niets zegt over het liefdesleven van Robinson. Hij zit zowat 30 jaar op dat eiland, en er wordt geen moment gezegd dat hij een vriendin mist. Het boek beschrijft wel tot in de details hoe Robinson zijn eiland inricht, hoe hij geiten vangt en kweekt, hoeveel aren hij beplant met graan en rijst, zijn ervaringen met het moment van het zaaien, hoe hij potten bakt, manden vlecht, boten maakt, planken zaagt, zijn onderkomens inricht en versterkt, enz enz Maar er wordt niets gezegd over vriendinnen of vrouwen. Alleen op het einde wordt gezegd dat hij trouwt en kinderen krijgt, maar dat is het.
  In vergelijking met Robinson Crusoe zijn de huidige romans sentimentele liefdesromannetjes. Tijdens mijn eerste studiejaar taal en letteren viel het me ook op dat de werken op de leeslijst eigenlijk allemaal liefdesromannetjes waren, en dat de literaire kwaliteit van sciencefiction doorgaans niet moest onderdoen voor die romans. Het verschil was de focus van het onderwerp. Dat verklaart waarom studenten letteren zo moeilijk werk vinden. Stel je dat sollicitatiegesprek voor. Vraag: En wat heb je gestudeerd? Antwoord: Ik heb veel liefdesromannetjes gelezen. In vergelijking met boeken zoals Robinson Crusoe lijken de huidige schrijvers geobsedeerd door hun liefdes- en seksleven. Een van mijn jaargenoten is trouwens een huwelijksbureau begonnen. Zij was misschien de enige die de goede studierichting had gekozen. ^_^

  Fun Fact 1
  Defoe schreef een vervolg, waar het einde van Robinson Crusoe eigenlijk al naar verijst: The Farther Adventures of Robinson Crusoe (1719). En hij schreef zelfs een derde deel Serious Reflections During the Life and Surprising Adventures of Robinson Crusoe: With his Vision of the Angelick World (1720).

  Fun fact 2
  Daniel Defoe schreef trouwens ook een sf-roman: The Consolidator or, Memoirs of Sundry Transactions from the World in the Moon in 1705.

  Fun fact 3
  Het eiland Robinson Crusoe (Oorspronkelijk Más a Tierra en ook wel Juan Fernández-eiland genoemd) is het grootste eiland binnen de Juan Fernández-archipel en ligt in de Zuidelijke Grote Oceaan op 674 kilometer van Zuid-Amerika. De andere 2 eilanden zijn Alejandro Selkirk op 181 km afstand en het veel kleinere Santa Clara op 1 km afstand. De inwoners wonen vooral in San Juan Bautista, de enige plaats op het eiland. Het eiland trekt jaarlijks een beperkt aantal toeristen.

  01-10-2019, 15:03 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:dode morgen, robinson crusoe, daniel defoe, crusoe
  15-06-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2dehands boekenbeursje in The Preacher, zondag, 23 juni 2019
  Volgende week zondag, op 23 juni 2019, is er in de The Preacher op de markt in Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen, Belgiê) een beurs van boeken en strips.

  Het is in principe een tweedehandsbeurs.

  Ik zal boeken en strips meebrengen.
  Ik heb boeken vanaf 2 euro, maar er zijn ook enkele topstukken van meer dan 30 euro.

  In totaal neem ik 160 boeken + strips mee, in het Nederlands, Frans en Engels, van 1 euro tot 45 euro, fictie en non-fictie, over exacte wetenschappen en taal, en ook wat poëzie en toneel (maar dat is beide heel weinig).

  Mijn aanbod is dus erg gevarieerd. Hoe het aanbod van andere deelnemers zal zijn, weet ik niet, maar ik veronderstel dat het totale aanbod erg gevarieerd zal zijn.

  Datum: zondag, op 23 juni 2019
  Tijd: 10 uur tot 16 uur
  Plaats The Preacher, Markt, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen, Belgiê)
  Ingang: gratis

  15-06-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:boeken, strips, the preacher, geraardsbergen, 2dehands, tweedehands, occassie, occassion,
  19-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiële opening Standaard Boekhandel Geraardsbergen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is niet mijn gewoonte om het over winkels te hebben, maar de Standaard Boekhandel in Geraardsbergen heeft uitgebreid.

  De officiële opening is zaterdag 19 april 2019.

  Er zijn allerlei activiteiten voorzien, vooral voor de kinderen, heb ik de indruk. De kinder- en jeugdafdeling is gevoelig uitgebreid.

  Het feestprogramma begint om 10 uur ’s morgens met een signeersessie van Kristien Hemmerechts, voormalig professor literatuur van de Katholieke Universiteit Brussel, tot 11 uur.

  Daarna zijn er gedurende een uur spelletjes voor alle leeftijden.

  Over spelletjes gesproken: ze hebben er heel wat spelletjesdozen staan tegenwoordig, o.a. om thuis escape room te spelen. Er was zelfs een variant gebaseerd op Murder on the Orient Express.

  's Middags krijg je van 13 tot 18 uur een tractatie van een ijskar bij elke aankoop. Als het weer blijft zoals het nu is, kan dat van pas komen.

  Van 13 tot 16 uur is er een knutselhoek voor kinderen tot 12 jaar, en van 14 tot 17 uur stelt “Cedric” uit de tv-reeks Familie zijn favoriete boeken voor.

  Om 17 uur is er voor de kleinsten ook een paasverhaal.

  Adres: Standaard Boekhandel, Oudenaarsestraat 27, Geraardsbergen.

  19-04-2019, 13:59 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:opening, standaard, standaard boekhandel, geraardsbergen, 19 april, 2019, kristien hemmerechts, jeugdboeken, isjes
  14-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen welkom: voorstelling van nieuwe biografie van Jean Ray
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De Vriendenkring Jean Ray zet zijn schouders onder de biografie die Geert Vandamme samenstelde over de Gentse auteur met de vele namen RAYMOND JEAN-MARIE DE KREMER, alias JEAN RAY alias JOHN FLANDERS.

  Op donderdag 9 mei 2019 wordt het boek om 20 uur voorgesteld in AMSAB - ISG in de Bagattenstraat 174, 9000 Gent (België).

  De ingang is gratis, maar om te kunnen schatten hoeveel mensen zullen opdagen, wordt gevraagd vooraf te telefoneren naar +31-(0)9-222.91.67 of te e-mailen naar paul.luyten@walry.be

  Het boek is een tour de force.

  Jean enzovoort Ray schreef als een duizendpoot op steroïden, en had een enorm publicatieritme. In Soms overtreft de werkelijkheid de fantasie: Raymond de Kremer alias Jean Ray / John Flanders brengt Geert Vandamme het resultaat samen van tientallen jaren onderzoek.
  Raymond De Kremer (Gent, 1887-1964) was de auteur van een bijzonder divers oeuvre.
  Naast fantastische romans en verhalen schreef hij ook sprookjes, scenario’s voor stripverhalen, gedichten en revueteksten, avonturenverhalen voor de jeugd en talloze journalistieke stukken. In Vlaanderen is hij vooral bekend voor zijn Vlaamsche Filmkens voor de jeugd en de (verfilmde) roman Malpertuis (1943). In die laatste roman rekent hij af met zijn eigen socialistische verleden en vooral met zijn oom, Edward Anseele.
  Geert Vandamme (1962) onderzoek al tientallen jaren gepassioneerd Gent. Hij heeft zich ingezet voor de biografische aspecten van Raymond De Kremer. Deze monumentale biografie (2 delen, samen 630 pagina’s) onthult tal van nieuwe feiten, informatie en anekdotes.
  De organisatie is een samenwerking van AMSAB - ISG met BOEKHANDEL WALRY en POESPA PRODUCTIES

  14-04-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:jean ray, john flanders, raymond de kremer, raymond jean-marie de kremer, geert vandamme, van damme, vandamme, geert van damme, biografie
  10-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste foto van een zwart gat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De spanning wordt er al enkele weken in gehouden: er zou een foto van een zwart gat worden gemaakt.

  Om de foto te maken werd het internationale Event Horizon Project (EHP) georganiseerd. Dat is een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten. Als het beeld wordt samengevoegd, ontstaat een supertelescoop met een diameter zo groot is als die van de aarde.

  De eerste studieobjecten van het EHP waren het zwarte gat Sagittarius A* in het centrum van de Melkweg op 26.000 lichtjaar van ons, en een nog veel groter exemplaar in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87 op 50 miljoen lichtjaar van ons.

  De foto hierboven is van Messier 87. Het is 40 miljard km doorsnede, 3 miljoen keer zo groot als de aarde. Het staat 500 miljoen biljard km ver. De massa is 6.5 miljard keer die van de zon. Het is trouwens een van de grootste in het ons bekende heelal, wat waarschijnlijk betekent dat het ontstond doordat meerdere zwarte gaten zich samenvoegden.

  Strikt gezien is aan een zwart gat niets te zien, omdat het nu eenmaal zwart is. Er kan geen licht uit ontsnappen. Wat wel zichtbaar is, is het gedrag van de materie BUITEN het zwarte gat. Met natuurkundige formules kan in hoge mate berekend worden hoe die materie zich gedraagt, maar metingen kunnen controleren of die formules juist zijn.

  De foto is een valsekleurenweergave van de gecombineerde waarneming van acht verschillende telescopen. De telescopen waren radiotelescopen en namen milimetergolven waar. Om het zichtbaar te maken, werd het omgezet in licht. Het had evengoed zwart-wit kunnen zijn, maar er werd gekozen voor rood-oranje-wit. De echte prestatie is eigenlijk dat het lukte om de gegevens van acht verschillende telescopen te combineren in één beeld. Daardoor werd een telescoop met een enorme diameter gecreëerd. De bedoeling is om nu telescopen toe te voegen, om het vermogen van de telescoop te laten stijgen.

  Ook is een zwart gat niet dat wat het zwarte gat veroorzaakt. Het is de grens van waaraf licht binnen het gat niet meer naar buiten kan. De buitengrens van het object IN het zwarte gat valt dus niet noodzakelijk samen met de "zichtbare" rand van het gat. Die rand wordt de gebeurtenissenhorizon genoemd, omdat we niets kunnen zien van de gebeurtenissen binnen die horizon.

  Het is de vraag of er objecten bestaan waarvan de grenzen van het massale object in de kern samenvalt met de gebeurtenissenhorizon. Zo'n object heet een "naakte singulariteit".

  De foto hierboven toont de kern van het sterrenstelsel Messier 87.

  De "ring van vuur" wordt veroorzaakt door gas dat uiterst heet wordt terwijl het in het zwarte gat valt. Het licht is helderder dan dat van de de miljarden sterren samen die in dat melkwegstelsel zitten.  Alleen daardoor is het vanaf de aarde zichtbaar. De "ring van vuur" rond het zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel is trouwens veel zwakker.

  Zwarte gaten zijn eigenlijk zeer eenvoudige voorwerpen, maar hun aantrekkingskracht en hun gravitatieveld is zo immens, dat veel processen binnenin zo ver af staan van onze dagelijkse ervaringen, dat we er ons moeilijk iets bij kunnen voorstellen. Ruimte en tijd zouden één en hetzelfde verschijnsel worden. Bovendien kunnen we er niets van waarnemen om het te onderzoeken.

  Vermoedelijk ontstaan melkwegstelsels rond een zwart gat. In principe bevat elk stelsel dus een zwart gat, maar door turbulente gebeurtenissen in het heelal, vooral botsingen tussen melkwegstelsels, is het niet uitgesloten dat sommige zwarte gaten hun sterren en stofwolken verliezen, waardoor ze onzichtbaar in het heelal rondzweven, soms aan duizelingwekkend hoge snelheden, terwijl hun sterren en stofwolken zonder kern verdergaan.

  Als melkwegstelsels op elkaar botsen, is de kans heel groot dat hun zwarte gaten met elkaar versmelten, en waarschijnlijk ontstond daardoor Messier 87.

  Messier 87 is het 87e object opgenomen in de catalogus samengesteld door de Franse sterrenkundige Charles Messier (26 juni 1730 – 12 april 1817). Sommige van die objecten zijn melkwesgstelsels, andere gaswolken binnen ons melkwegstelsel. Toen Messier zijn catalogus opstelde, wist men nog niet dar er ook voorwerpen BUITEN ons melkwegstelsel konden zijn.

  10-04-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:zwart gat, messier 87, foto van een zwart gat, eerste foto van een zwart gat, Event Horizon Project, EHP, astronomie, sterrenstelsel, melkwegstelsel, melkweg, Sagittarius A*, singulariteit
  07-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen Biofeedback, Jean-Marc Ligny
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze dode morgen: Biofeedback, Jean-Marc Ligny
  bespreking: Peter Motte

  Gisteren eindelijk "Biofeedback" van Jean-Marc Ligny uitgelezen. "Eindelijk", want volgens mij kun je het boekje gemakkelijk in drie avonden uitlezen. De eerste avonden racete ik zonder problemen door de eerste 70 bladzijden.

  Dat is opmerkelijk, want het zit vol neologismen, en de namen zijn bizar.

  Typisch sciencefiction. Je noemt iemand niet zomaar Jan, of in dit geval Jean, want het boek is in het Frans, maar Kis-Fish, of Sakau-Shan, of Sar-Oïa. De meeste normale naam was Pril (dag Marc), alhoewel een Fransman Fogeye misschien ook tamelijk normaal vindt.

  Laat je dus niet misleiden door de titel: "Biofeedback" is wel degelijk in het Frans. Hier en daar zijn er trouwens op het Engels gebaseerde neologismen.

  De sterkte van het boek is het ritme. Dat zit goed op elk niveau, zowel het zinsritme als de introductie van nieuwe personages en begrippen, als het aanbrengen van de gebeurtenissen en de raadsels die je telkens verder het boek inzuigen. De spanning is goed opgebouwd en de complexe achtergrond wordt geleidelijk duidelijk gemaakt.

  In de eerste bladzijden worden om de haverklap nieuwe personges ingevoerd, en toch stoort dat helemaal niet. Jean-Marc Ligny kan in een paar regels een situatie duidelijk maken en een personage typeren, zodat de lezer direct mee is. Daardoor lezen de eerste hoofdstukken als een reeks korte verhalen na elkaar, soms van maar een pagina lang, die zich allemaal in hezelfde universum afspelen.

  Jean-Marc Ligny verliest zich ook niet in literair doen om literair te zijn, zoals lange beschrijvingen van romantische zonsondergangen. Hij schreeft geen verhaal waarvan hij het verloop onderbreekt door af en toe poëzie te willen brengen.

  Sommige scènes deden me aan Akira denken, maar het boek werd gepubliceerd in 1979 (en is dus ouder), en toen bestond Akira niet.

  De doorgewinterde sciencefictionliefhebber zal er trouwens ook extra plezier aan beleven. Hij weet sneller dan de auteur het expliciet vermeld waa sommige personages zich bevinden, door een afstand te vermelden. En er zit een verwijzing naar Isaac Asimov in.

  Zeker een boekje dat ik kan aanraden.


  donderdag 21 februari - zondag 7 april 2019

  07-04-2019, 16:36 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:ligny, jean-marc ligny, biofeedback, sciencefiction, frans, science fiction
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: L'étranger, door Albert Camus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Deze dode morgen: L'étranger, door Albert Camus

  bespreking: Peter Motte

  232 woorden:

   

  Ook een knappe jongen: Albert Camus. Ik vond een schooleditie in pocketuitgave van "L'étranger". Het boek is niet erg dik. Het is meer een novelle dan een roman. Het hoofdpersonage is een ogenschijnlijk wat afwezige man, die door omstandigheden iemand doodschiet.

   

  De stijl deed me denken aan "In Cold Blood" van Truman Capote. Het spreekt voor Camus dat hij met weinig actie de lezer kan boeien. Ja, er wordt iemand doodgeschoten, maar het is geen schietpartij in een Far West saloon (in "Alita" zit er wel een saloon brawl, maar de originaliteit zit daar in de vechters: het zijn diverse typen cyborgs) en het is ook geen shoot-out. Het is domtoevallig op het verkeerde moment een geladen vuurwapen in handen hebben.

   

  Dat Camus ondanks de weinige actie je vooruitkrijgt in het verhaal, en hij evenmin stilistische kunststukjes opstapelt waardoor het erg toegankelijk is, bewijst dat hij een fijne stijlbeheersing heeft, die in vertaling waarschijnlijk veel verliest

   

  Achterin zoomt de tekstbezorger, Maurice Bruézière, van een hoger niveau telkens dieper in: eerst is er een biografie van Camus, daarna een overzicht van al zijn werk en genres, en dan wordt L'étranger nauwkeuriger bestudeerd met behulp van een essay en uittreksels met begeleidende vragen. Ideaal voor klasgebruik of zelfstudie. Er is ook een glossarium. van 25 bladzijden, en een bibliografie.

   

   

   

   zondag 7 april 2019

  07-04-2019, 16:35 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:albert camus, étranger
  23-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strips over boekhandelaren
  Er is een Australische die een strip maakt over boekhandelaren, maar ze is niet de enige.
  Meer daarover hier.

  23-03-2019, 16:55 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Caroline oh! Caroline" door Paul van Herck
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  "Caroline oh! Caroline", door Paul van Herck

  bespreking: Peter Motte

  655 woorden

   

  Deze dode morgen besteden we aan een dode schrijver: Paul van Herck. Hij werd geboren in 1938 en stierf in 1989 door zelfmoord, zoals Eddy C. Bertin me vertelde. Hij woonde zijn hele leven in Berchem. Hij is tegenwoordig wat weggezonken doordat zijn werk erg verspreid werd gepubliceerd en zijn min of meer vast uitgever het kleine De Schorpioen was, en doordat hij vooral een schrijven van midden de jaren 60 tot 1980 was.

   

  In 1965 verscheen een debuutbundel, "De Cirkels", bij een kleine uitgeverij in Antwerpen, Uitgeverij De Kentaur. Op de auteursfoto van de flap lijkt hij wat op de latere Patrick Bernauw: scherp gezicht, korte baard, kort haar.

   

  Er was één roman in het Nederlands, "Sam, of de pluterdag", bij uitgeverij Meulenhoff, waarmee hij furore maakte door de humor, en de in die tijd populaire linkse toon. Het boekje won een prijs in 1972 in Trieste, en werd uitgegeven door DAW.

   

  Eigenlijk was hij vooral actief als schrijver van hoorspelen. Hij schreef er 10, vooral van 1969 tot 1976, met nog een nakomertje in 1980. Minstens één ervan werd uitgezonden op de Nederlandse radio, "Apollo XXI". Het werd in 1973 uitgegeven bij De Schorpioen in Strombeek-Bever (België).

   

  Bij De Schorpioen verscheen Van Herck o.a. in een bundel, "Jarga van Krell", waarin alle verhalen van Bren de Bard zijn, op één na, nl. "Carol" van Paul van Herck". Over Bren de Bard is me verder niets bekend, behalve dat hij ook "Brenn de Bard" zou kunnen zijn, met twee -n'en, maar volgens mij is dat een typefout in Fandata. Overigens zouden de verhalen van Bren de Bard vertaald zijn door ene Serge F. Bertran. Bren de Bard zou in 1944 zijn geboren,

   

  Bij De Schorpioen verscheen in 1973 ook "Ysee-A" dat twee verhalen bevat: één verhaal van Paul van Herck, nl. "De laatste", maar het titelverhaal is van Louis Thirion.

   

  Van Herck schreef daarbovenop ook nog 7 scenario's voor historische stripverhalen.

   

  Door zijn publicaties in het Engels en de uitgave in 1976 van zijn roman "Caroline oh! Caroline" in het Frans, werd hij beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandstalige sciencefictionschrijvers.

   

  "Caroline oh! Caroline" heeft hetzelfde lichte, humoristische toontje als "Sam, of de Pluterdag". De humor ontstaat vooral doordat hij sommige mensen niet ernstig neemt. Het hoofdpersonage trekt een belangrijk deel van het boek rond met een zekere Adolf Hitler en de paus..Maar het gaat niet over Hitler of de paus.

   

  Het speelt zich af in een wereld waarin Napoleon de slag bij Waterloo heeft gewonnen, omdat de VS hem kwam helpen. Het Vrijheidsbeeld was immers een cadeau van Frankrijk aan de VS, en Louisiana was een voormalige Franse kolonie die aan de VS werd verkocht. Hitler heeft in die wereld niet de historische rol gespeeld die hij in werkelijkheid had. Geen SS-ers op het toneel, dus. Maar het is wel duidelijk dat de echte Hitler in het achterhoofd van Paul van Herck zat. Hij is een al even grote racist en antisemiet als het echte exemplaar, en het zweet breekt hem uit als hij zichzelf op een bepaald moment joods verklaart om te ontkomen aan vervolging door zwarten.

   

  In tegenstelling tot "Script" van Alain Dartevelle is "Caroline oh! Caroline" erg toegankelijk. De humor schuilt meer in het badinerende karakter dan in de grappen. De truc is dat Van Herck ernstige zaken luchtig afhandelt. Een stuk van de kracht ervan is wat verloren. In 1976 Hitler luchtig behandelen had een veel morbidere ondertoon dan nu, waardoor het gemakkelijker tot zwarte humor leidde. Maar de personages blijven trappen in de gevolgen van hun eigen vooroordelen. Dat neem je natuurlijk nooit weg. Het is een ontspannend boekje met een ernstiger ondertoon dan het lijkt.

   

  "Caroline oh! Caroline", Paul van Herck, 1976, Paris, Le Masque Science fiction 42, oorspronkelijk: "Caroline oh! Caroline", vertaling: Michel Védéwé, pocket, 251 p's, 17x11 cm, isbn 2-7024-0507-X.

   

  zondag, 17 maart - maandag 18 maart 2019

  18-03-2019, 21:28 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bespreking, recensie, review, paul van herck, van herck, caroline oh caroline, sciencefiction, hitler, paus, adolf hitler
  14-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PI-DAG !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze tekening is niet perfect.

  Donderdag 14 maart 2019: PI-DAG!

  Het is die dag van het jaar dat ik alleen maar RONDE dingen eet, ter ere van het bewijs dat de straal van een cirkel niet in een deelbaar aantal delen over de omtrek kan worden gelegd.

  Anders gezegd: dat er GEEN GETAL BESTAAT WAARMEE JE DE STRAAL VAN EEN CIRKEL KUNT VERMENIGVULDIGEN OM DE LENGTE VAN DE CIRKELOMTREK TE KRIJGEN.

  In maart 2019 zette Emma Haruka een record: zij berekende meer dan 31,4 biljoen cijfers achter de komma van pi.

  Als iemand een actuelere of nauwkeurig waarde voor het aantal cijfers na de komma kent, mag je dat zeker aan de groep melden.

  New Scientist schrijft dat NASA slechts 15 decimalen gebruikt om met pi baan van raketten te berekenen en voor metingen aan het universum heb
  je maar 40 cijfers achter de komma nodig.
  Hier is een lijst van rekenopdrachten waarbij NASA pi nodig heeft.

  De cijfers van pi zijn van belang voor het coderen van boodschappen. Voor onze privacy dus.Of om bedrijfsgeheimen te bewaren. Of  staatsgeheimen.

  Maar nog veel interessanter zijn de fysieke implicaties van die vaststelling, want het betekent dat er NIETS BESTAAT DAT PERFECT CIRKELVORMIG IS

  En dat is onthustend, want het betekent ook dat het meest extreme voorwerp van het heel-al, ook niet perfect rond is.

  Ja, jullie horen me al aankomen: DE GEBEURTENISSENHORIZON VAN EEN ZWART GAT IS GEEN PERFECTE BOL !

  En die gebeurtenissenhorizon wordt veroorzaakt door de singulariteit in de kern.
  Je zou dus kunnen stellen dat ook die singulariteit niet perfect  bolvormig kan zijn, maar die bewering hangt wat in het ijle.
  Een singulariteit een sigulariteit zijnde, is het kenmerk "rond" er niet op van toepassing.

  Echter, die singulariteit werkt wel in op de omringende omgeving, o.a. door de zwaartekracht, en die zwaartekracht zou zich in principe bolvormig moeten uitstrekken. En aangezien perfecte cirkels in het heelal niet bestaan, betekent dat ook dat er iets aan de hand moet zijn met die singularieit.
  Ofwel is ze niet perfect bolvormig, in welk geval ze onstabiel zou kunnen zijn.
  Ofwel onttrekt ze zich aan de fysica-wetten van ons heelal, waardoor het dus BUITEN ONS HEELAL zou kunnen liggen.

  Maar ik gok op de eerste mogelijkheid: de singulariteit is in de grond INSTABIEL, en dat de grondreden kunnen zijn voor de HAWKING-STRALING, die o.a. wordt gebruikt om aan te tonen dat een zwart gat na biljoenen jaren gewoon ... vervliegt.

  14-03-2019, 14:27 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:pi, pi-dag, cirkel, cijfers na de komma, beduiende cijfers, cijfers van pi, emma haruka, haruka, nasa, hawking-straling, hawking-radiation
  12-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm van 10 maart 2019
  De storm van zondag 10 maart 2019 veroorzaakte in de buurt geen zware schade, maar toen ik de dag erop het nabije bos binnentrok, werd de weg versperd door een boomstam een halve meter doorsnede. Dat is meer dan het klinkt. Stap er maar 's over.

  Hij bleek een zware, afgebroken bovendeel te zijn van een boom naast het pad, die in zijn val nog een tak verloor die er nu naast ligt, tussen al andere houtresten, houtsplinters en losgerukte takken.

  Hij duwde ook nog een heel hoge maar heel dunne boom omver.


  12-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:storm, stormschade, boom, tak, afgebroken boomstam, 10 maart 2019, 2019
  02-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Script" door Alain Dartevelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Script" door Alain Dartevelle is een Franse toekomstroman.
  Stilistisch wisselt hij de psychologische roman af met de mozäïekroman, zoals we die kennen van "Iedereen op Zanzibar" door John Brunner of "Manhattan Transfer" door John Dos Passos.
  De talrijke personages in "Script" portretteren verschillende lagen van de maaschappij waarin het verhaal zich afspeelt, wat een slimme keuze is voor een toekomstroman. En door het psychologische gedeelte geeft hij weer hoe die personaes hun leefomgeving ervaren.

  "Script" vormt een aardig duo met "Biofeedback" van Jean-Marc Ligny, al ligt er tien jaar tussen het ontstaan van de twee boeken. Dartevelles boek is het jongste, en dateert van 1989.
  Beide romans hebben een gelijkaardig thema: het realiteitsgehalte van de wereld om ons heen. De personages belanden in een verwrongen weergave van de werkelijkheid, doordat hun waarneming wordt gemanipuleerd. De technieken zijn echter totaal verszchillend.
  In beide boeken kan een personage meerdere namen hebben. De president in "Script" wordt op een bepaald moment niet meer als de president herkend doordat hij is vermagerd, een baard heeft gekregen, en een facelift had laten uitvoeren.
  De werken worden niet moeilijk leesbaar door de doublures en persoonsverwisselingen, maar "Script" vereist wel een degelijke kennis van Frans.

  Alain Dartevelle werd in 1951 geboren in Bergen (België). Hij volgde een opleiding tot journalist en debuteerde in 1983 met de sciencefictionroman "Borg, ou l'Agonie d'un monstre".  02-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:dartevelle, alain dartevelle, script, sciencefiction, frans, biofeedback, jean-marc ligny, realiteit, werkelijkheid, toekomst, illusies, doublures, werkelijkheidsgehalte, manipulatie
  Met dank aan wie me helpt om deze blog te onderhouden.

  Laatste commentaren
 • Jack Aitken vervangt Russel, Russel vervang Hamilton (Peter)
      op Hamilton heeft corona, Stoffel op pole als vervanger.
 • Standaard weer open (Peter Motte)
      op Boekhandels dicht
 • Nieuws over De Laatste Farao (Peter)
      op Nieuwe Blake & Mortimers op komst
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op PI-DAG !
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op Storm van 10 maart 2019
 • Heb een mooie zonnige warme donderdag (bemoedigendewoorden)
      op Computerkoeltoren!
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017) ( Peter Motte)
      op In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017)
 • Bijna weekend (Bernward)
      op Eindelijk "Het boek der spoken" van Jean Ray!

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog


  Zoeken met Ilse  Archief per week
 • 05/04-11/04 2021
 • 08/03-14/03 2021
 • 22/02-28/02 2021
 • 15/02-21/02 2021
 • 14/12-20/12 2020
 • 30/11-06/12 2020
 • 16/11-22/11 2020
 • 09/11-15/11 2020
 • 02/11-08/11 2020
 • 05/10-11/10 2020
 • 28/09-04/10 2020
 • 31/08-06/09 2020
 • 10/08-16/08 2020
 • 27/07-02/08 2020
 • 01/06-07/06 2020
 • 25/05-31/05 2020
 • 18/05-24/05 2020
 • 11/05-17/05 2020
 • 04/05-10/05 2020
 • 27/04-03/05 2020
 • 20/04-26/04 2020
 • 16/03-22/03 2020
 • 09/03-15/03 2020
 • 02/03-08/03 2020
 • 24/02-01/03 2020
 • 10/02-16/02 2020
 • 09/12-15/12 2019
 • 25/11-01/12 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 30/09-06/10 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 05/11-11/11 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 01/11-07/11 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 14/12-20/12 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 10/10-16/10 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 29/12-04/01 1970

  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!