Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, literatuur, Ezzulia, forum
Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, literatuur, Ezzulia, forum
09-07-2005
Robbedoes stripweekblad stopt !
Op 8 juli werd het definitief bekendgemaakt: de laatste aflevering van hetstripweekblad Robbedoes wordt nummer 3518.
Dat betekent dat het laatste Robbedoes-album nummer 262 wordt.
De Franstalige Spirou stopt niet, maar de Nederlandstalige versie is al lang niet zomaar een vertaling van de Franse meer. Of wie onder ons het Frans machtig is, iets zal hebben aan de Franstalige versie, is dus niet zeker.
Robbedoes verkocht maar 3000 exemplaren meer, wat heel weinig is voor een professioneel blad.
De enige reden dat ze het nog volhielden, was dat die 3000 exn alleen maar de vertaal-, distributie- en wat drukkosten moesten terugvinden. Als het een volledig onafhankelijk blad zou zijn geweest, zou het al lang verdwenen zijn.
Het blad kende zijn hoogtepunt in de jaren zeventig. Sinds zijn ontstaaneind de jaren dertig werd het voortdurend dikker, tot het 52 pagina's kende.
Maar de terugval van de verkoop en van de advertentie-inkomsten noopte de uitgever tot allerlei besparingen. Een ervan was het verminderen van het aantal bladzijden. Een andere was dat de tekenaars hun platen moesten inleveren op het publicatieformaat, zodat de verkleiningskosten wegvielen.
Dat had als nadeel dat de tekenaars kleinere tekeningen moesten maken, en daardoor niet meer even gedetailleerd konden werken. Bij mensen als Roger Leloup (van wie je de tekeningen zelfs met een vergrootglas kon bekijken) kon je dat in de latere albums wel eens merken.
Het stripweekblad Robbedoes is het belangrijkste stripblad uit de Belgische stripgeschiedenis. Kuifje ontstond pas in de jaren vijftig, en verdween ook veel vroeger. In Robbedoes werden allerlei bekende stripreeksen en -tekenaars en -scenaristen gelanceerd.
Totvandaag bracht het vernieuwers, zoals Bosse & Darasse, Bercovici etc.
Een opsomming van de bekende reeksen is goed voor een portie stevige nostalgie: Jerry Spring, Buck Danny, Bollie & Billie, De Sliert, DeBeverpatrouille, Lucky Luke, Stany Derval, Jan Kordaat, De blauwe sperwer, Sandy, Arme Lampil, De Blauwbloezen, Yoko Tsuno, Vrouwen in 't Wit, G. R. Afzerk. enzvoort....
Peter Motte werd geboren in 1966 te Geraardsbergen, een Belgische stadje bekend voor zijn Muur waarop men ziet wie kan fietsen.
Hij behaalde een licentie in de Germaanse filologie Nederlands-Engels aan de Universiteit van Gent, wat hij bereikte met een studie over de Nederlandstalige sciencefiction.
Daarna rijfde hij een speciale licentie in de algemene literatuurwetenschap binnen met een studie over Salman Rushdie. Zowel subject als object van het onderzoek zijn nog in leven.
Verbaast het u dan nog dat hij toepast wat hij leerde, en hij zijn brood verdient met Vertaalbureau Motte?
Sinds 1980 schrijft hij verhalen en artikelen, die in verschillende tijdschriften werden opgenomen, meestal verbeeldingsliteratuur, sciencefiction, en fantasy, maar ook politieverhalen.
In de loop van de jaren 80 van de 20e eeuw publiceerde hij drie verschillende fanzines, maar hij werd vooral bekend voor de uitgave vanaf 1991 van De Tijdlijn, een tamelijk groot fanzine waaraan hij trouwens een goed deel aan informatie over Franse sf besteedde.
Hij werd ook door het conventie-virus gebeten, en organiseerde verschillende plaatselijke conventies in Geraardsbergen, genaamd ConFusion - die cons hadden trouwens zowel binnen- als buitenlandse gasten.
Fernand Ronsmans, de uitgever van Het Zinkend Schip, las mijn recensies over zijn uitgaven (De 7 Smaken van de vooruitgang, Warm Wonder, De Verkoop en onbeHaags) en schreef er dit over: "Heer Peter, (...) in ieder geval was ik er zeer blij mee, en dat heb ik je wel laten weten, of wordt Alzheimer voortaan mijn pseudoniem. Ik vond het alleen een beetje grappig, dat je zo afstandelijk en koeltjes over jezelf schreef, 't is alsof het over een vreemde gaat. Het valt me ook op dat je in recensies zeer informatief te werk gaat, of is dat misschien postmodernistisch gebruikelijk. Over de Bruijn bericht je zeer uitvoerig, terecht overigens, maar wel weinig over Frank Roger, alsof je voorzichtig bent daarmee, op je hoede. En dan doet het me oprecht plezier dat je Erwin van Leeuwen, alias HOFstadNAR zo positief voorstelde. Veel mensen vinden het een beetje kleuterpoëzie, ik niet, ik vind hem goed, oprecht, eerlijk, vrank, positief ingesteld, blijmoedig; moet kunnen, ook in deze barre tijden. (...). Binnenkort komen er weer wat nieuwe boekjes uit, van Ewald Stals (twee verhalen), poëzie van de Amsterdammer Robert Verhoeven, een bundel protestpoëzie van de ontembare Joke Kaviaar, zelfs wat van mij, maar dat doe ik meer als plezierig tussendoortje, (...) Hartelijk, fernand,"