Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, literatuur, Ezzulia, forum
Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, literatuur, Ezzulia, forum
11-09-2010
European F1 World Championship, Grote Prijs van Italië
De laatste race van het Europese seizoen van de F1. De laatste kans van Lewis Hamilton om nog vice-kampioen te worden. De laatste kans van McLaren om vice-kampioen te worden.
Wat zal het worden?
Monza is een circuit voor de snelle jongens. De gemiddelde snelheden zijn er hoog. De race heeft altijd de indruk snel voorbij te zijn. Het circuit lijkt wel typisch Italiaans: snel en slank, zwierig en elegant.
In elk geval vertrekt Alonso vanuit een goede positie: hij heeft de pole. Krijgt Alonso nu eindelijk de beloning die hij al enige wedstrijden lang verdient? Er hangt veel vanaf voor hem: als hij deze race slecht scoort, grijpt hij zeker naast het wereldkampioenschap F1.
Wat niet had mogen gebeuren en wat kon gebeuren is gebeurd: Lewis Hamilton had pech. Hij vertrok goed en schoof na de start van de vijfde plek direct naar de vierde plaats, maar al in een van de eerste bochten raakte hij Massa, en Lewis' auto werd beschadigd. De besturing liep niet meer zoals de ingenieurs hadden gepland en de mecaniciens hadden mogelijk gemaakt, en Lewis eindigde in het grind. Afgelopen. Na minder dan een ronde. De piloot was zo ontgoocheld dat het een hele tijd geduurd heeft voor hij met de pers wou praten.
Pech ook voor de kijkers, want we wisten wel dat Hamilton het Europese F1 Worldchampionship niet meer kon winnen, maar het haalde toch de spanning voor een stuk uit de wedstrijd.
Button trok op als een razende roeland, waardoor Fernando Alonso zijn pole niet kon vasthouden, maar verder dan de tweede plaats zakte hij niet weg. Even leek het of Massa nog kwam aandringen, maar behalve het onvermijdelijke gedrang kort na de start, hield hij zich kalm. Terwijl het duo Button-Alonso uitliep, liet Massa zich wat afzakken, waarschijnlijk vooral om te verhinderen dat de nummer 4 van het rijtje dichterbij kwam.
En die vier? Ja, dat wisselde wel wat, maar op het einde van de wedstrijd bleek het... Sebastian Vettel te zijn. En dus niet Mark Webber, die nochtans precies op die vierde stek gestart was. Webber leek net als in Spa lood in de banden te hebben toen hij vertrok. Er schoten hem een aantal auto's voorbij, en voor je het wist, moest hij aan een remonte beginnen. Uiteindelijk eindige hij als zesde, en dat was de plek waar... Sebastian Vettel was vertrokken. De twee Red Bulls hadden tijdens de wedstrijd dus van plaats verwisseld.
Tijdens de race hield Alonso vooral Button in de gaten. Je wist maar nooit of die laatste een fout maakte, zodat de Spanjaard hem voorbij kon. Dat gebeurde niet, maar er was nog een ander lichtpuntje: de pitstops. Misschien kon de Ferrari de McLaren voorbij door de pitstops? Dan kwam het erop aan ofwel een flinke voorsprong op te bouwen als Button als eerste de pits inging, ofwel zo snel mogelijk het gat met Button dicht te rijden, als Alonso als eerste de pit inging.
Tot teleurstelling van Button werd hij als eerste binnengeroepen, en Alonso kon vrijuit gaan. Daarna dook de Ferrari de pits in, en kwam terug op het circuit, nauwelijks voor Button. Maar met wat scherp remmen, draaien, keren, elkaar bijna raken en waarschijnlijk ook met heel veel geluk, slaagde Alonso erin om na zijn pitstops nog net voor Button te blijven, die de rest van de race er niet meer in slaagde om dat goed te maken.
Het eindresultaat is dus zoals je hieronder ziet.
In het kampioenschap verandert er dus niet erg veel: Webber en Vettel blijven 1 en 2. De pechtvogel is Hamilton, die zijn derde plaats een vierde ziet worden, en Alonso stijgt van vier naar drie. Hij blij, natuurlijk, want het vergroot ook zijn kansen op de F1-wereldtitel zelf. Verder verandert er niet veel. Alleen achteraan zien we Petrov een plaats verliezen aan Hulkenberg.
In het constructeurskampioenschap daarentegen zijn de kaarten dooreengeschud. De winnaar blijft Red Bull, maar bijna alle andere posities zijn verandert doordat de teams ofwel één plaats winnen, ofwel één plaats verliezen. Ferrari stijgt naar 2, McLaren zakt naar 3, Mercedes-GP stijgt naar 4, Renault zakt naar 5, Williams stijgt naar 6, Force India zakt naar 7. Alleen BMW Sauber en Toro Rosso houden hun plaats vast, maar dat is niet echt iets om trots op te zijn, want ze blijven op 8 en 9 ondanks het feit dat ze geen enkel puntje scoorden.
European F1 Championschap: Stand piloten na de GP van Italië 1 Mark Webber 134 => eindwinnaar van het European F1 Worldchampionship voor piloten 2 Sebastian Vettel 106 3 Fernando Alonso 98 4 Lewis Hamilton 81 5 Felipe Massa 77 6 Jenson Button 69 7 Robert Kubica 54 8 Nico Rosberg 44 9 Adrian Sutil 32 10 Rubens Barrichello 26 11 Michael Schumacher 24 12 Kamui Kobayashi 20 13 Nico Hulkenberg 15 14 Vitaly Petrov 13 15 Pedro de la Rosa 6 16 Sebastian Buemi 3 16 Vitantonio Liuzzi 3 18 Alguersuari 1
European F1 Championschap: Stand constructeurs na GP van Italië 1 Red Bull 240 => eindwinnaar van het European F1 Worldchampionship voor constructeurs 2 Ferrari 165 3 McLaren 153 4 Mercedes 68 5 Renault 67 6 Williams 41 7 Force India 35 8 BMW Sauber 26 9 Toro Rosso 4
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:f1, formule 1, european f1 world championship, grote prijs van italië, monza
European F1 World Championship, Grote Prijs van België
Waar velen op gewacht hebben, is eindelijk aangebroken: de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps!
De Grote Prijs van België is een van de weinige die er sinds het begin bij is. Een van de andere is de Grote Prijs van Monaco. Het is dan ook een van de wedstrijden met de langste geschiedenis.
De Grote Prijs van België werd al verreden op de circuits van Spa-Francorchamps, Zolder en... Nijvel! Dat laatste is bij weinigen bekend. Het circuit van Nijvel bestaat nog, maar is verwaarloosd. Het werd een tijdlang gebruikt door illegale racers die de toegangspoorten hadden geforceerd.
Zolder is tegenwoordig vooral bekend van de 24u van Zolder.
Spa wordt al zo lang gebruikt, dat de geschiedenis ervan ouder is dan die van de F1.
De eerste Grote Prijs zou er in 1925 gereden zijn. Hij werd toen gewonnen door Antonio Ascari in een Alfa Romeo, een merk dat heel lang in de F1 meedraaide, maar spijtig genoeg verdween. Het leeft echter nog verder in Ferrari, omdat Alfa tegenwoordig deel uitmaakt van de groep Fiat
Andere legendarische winnaars van de Grote Prijs van België zijn Bugatti, Maserati, Mercedes-Benz, Talbot, Delage (een prachtige legende), Auto-Union, Ferrari, Lancia-Ferrari, Vanwall, Cooper-Climax....
Jim Clark won de Grote Prijs van België 4 keer na elkaar, telkens in een Lotus, van het jaar 1962-1965. Legendarischer kun je niet worden! Lotus won de wedstrijd later nog 4 keer, de laatste keer met Ayrton Senna. Doordat Lotus weer meerijdt, kunnen we hun in de toekomst misschien nog overwinningen zien boeken.
De meeste overwinningen staan echter op het conto van Ferrar: 15! Dat is een sterke prestatie, die ze dit jaar echter niet konden verbeteren. Alonso verweerde zich, maar had te veel pech. Lewis Hamilton verloor bijna de wedstrijd toen hij slipte door de regen, maar kon gelukkig de auto rijdende houden, en stevende op de overwinning af.
Een apart kampioenschap bijhouden voor de Europese en de andere Grote Prijzen begint interessant te worden. In het rijderskampioenschap zien we dat Lewis Hamilton, die voor het gewone kampioenschap op de eerste plaats staat, in het Europese kampioenschap nog altijd maar op de derde plaats staat, ondanks zijn overwinning in België. Maar de situatie ziet er in Europa voor hem nog veel slechter uit: de wedstrijd in Monza, de Grote Prijs van Italië, is de laatste wedstrijd van het Europese kampioenschap. Lewis kan dus nog maximum 25 punten scoren, en dat is te weinig om de winnaar van het kampioenschap te worden. Hij kan wel nog de tweede plaats te pakken krijgen. Voor Mark Webber is de toestand helemaal anders: niemand kan hem nog de overwinning afpakken.
Als we naar het Europese kampioenschap voor de constructeurs kijken, zien we dat Red Bull zijn leiderspositie niet meer kan verliezen. Als we van het puntenaantal van McLaren 43 aftrekken (het maximumaantal dat een ploeg in één wedstrijd kan winnen), dan zien we dat Ferrari hun nog kan inhalen, maar zij zijn wel de enigen. Tien puntjes verschil is natuurlijk erg weinig. Dus de race in Monza wordt spannend: behoudt McLaren de tweede plaats in het kampioenschap, of moeten ze die afstaan aan Ferrari? Als dat het geval is, loopt het Europese luik van het F1-kampioenschap voor McLaren tamelijk slecht af: ze verliezen al zeker beide titels aan de Red Bulls, maar zouden nog de tweede plaats kunnen kwijtspelen ook.
Sterker nog: Hamilton kan nog de tweede plaats in het rijderskampioenschap halen, maar hij is niet eens zeker van zijn derde plaats. 81-25 is nog altijd 56, en dat betekent dat zowel Alonso als Massa hem kunnen achteruitduwen. Dan zou Hamilton zelfs maar de vijfde in het Europese kampioenschap zijn.
De Grote Prijs van Italië begint dus met belangrijke vraagtekens.
(Klik op de naam van een rijder of op de
naam van het team, en je wordt naar een website met meer uitleg over de
rijder of het team gestuud.)
European F1 Championschap: Stand piloten na de GP van België 1 Mark Webber 126 2 Sebastian Vettel 94 3 Lewis Hamilton 81 4 Fernando Alonso 73 5 Felipe Massa 62 6 Jenson Button 51 7 Robert Kubica 50 8 Nico Rosberg 34 9 Adrian Sutil 32 10 Rubens Barrichello 25 11 Michael Schumacher 22 11 Kamui Kobayashi 20 13 Vitaly Petrov 13 14 Nico Hulkenberg 9 15 Pedro de la Rosa 6 16 Sebastian Buemi 3 16 Vitantonio Liuzzi 3 18 Alguersuari 1
European F1 Championschap: Stand constructeurs na GP van België 1 Red Bull 220 2 McLaren 135 3 Ferrari 125 4 Renault 63 5 Mercedes 56 6 Force India 35 7 Williams 34 8 BMW Sauber 26 9 Toro Rosso 4