Een andere boeiende uitgave van Aurore is "Intrusions", een bundel van 6 fantasy- en sf-verhalen door Pierre Stolze.
Stolze legt meer de klemtoon op fantasy en literatuur dan op pure sf. Zijn verhalen spelen zich wel eens af op een andere planeet, maar dat is alleen maar een uitvlucht om een fantasy-verhaal te vertellen. Hij is blijkbaar een liefhebber van architectuur, want dat komt uitgebreid aan bod in "Les réceptacles-mémoires", en speelt zelfs de hoofdrol in "Les architectes d'Echo". In "Les réceptacles-mémoires" toont hij ook zijn belangstelling voor oosterse filosofie, in het bijzonder voor de Indische richtingen.
"Une métamorphose dans au pays des arbre" is een fantasy-verhaal in het middeleeuwse Japan, dat samoeraï en magie combineert. Hjj lijkt de feodale verhoudingen van die tijd erg goed te kennen. "Les chevaliers-chiens" is ook een fantasy-verhaal in de Middeleeuwen, maar in Oost- en Midden-Europa. Net als in "Une métamorphose dans au pays des arbre" komt het fantastische element pas op het einde van het verhaal naar voren, dat zelfs naar horror neigt..
Stolze varieert minder qua vorm dan Milséi, maar zijn onderwerpen liggen verder uit elkaar: van spookverhalen tot sciencefiction à la Druillet. "Intrusions" was pas zijn tweede boek.
Deze dode morgen: "Extra-Muros" door Raymond Milési
Deze dode morgen leek me geschikt om aandacht te besteden aan wat sf-boekjes.
Er worden vaak reeksen met veel enthousiasme en hoge verwachtingen gestart. Sommige houden het erg lang vol, zoals de pocketreeks Bruna SF (110 deeltjes, van 1971 tot 1980) en de reeks Meulenhoff-sf (357 delen, van 1967 tot 1999, veranderde wel eens van formaat). Andere verdwijnen snel, zoals de CuBe-reeks van uitgeverij Kraapkop (3 nu erg gezochte delen in 1983).
Editions de l'Aurore was een uitgeverij uit Grenoble (Frankrijk) die al een hele tijd actief waren voor ze een sf-reeks begonen. Het was allemaal Franstalige sf. Ze publiceerden ze rond 1990. De reeks kende verschillende titels. In de boeken van Milési en Stolze staat "Futurs", maar op internet stond de volgende lijst: - Futurs (nr 1 tot 6), - Futurs Science-Fiction (nr 7 en 8) - Science-Fiction (nr 9 tot 14) De twaalf eerste delen verschenen in het klassieke formaat 10,8 x 17,7, het 13e en 14e op 13 x 22. De eerste delen werden geïllustreeerd door Jean-Pierre Andrevon.
Het laatste deeltje van het klassieke pocket-formaat was "Extra-Muros", een bundel sf&f-verhalen van Raymond Milési. De bundel kreeg in 1991 de "Grand prix de xcience-fiction française", en dat is niet onverdiend. Milési toont in 10 verhalen zowel een gevarieerde fantasie als vormgeving. "Cinquante-cinquante" is klassieke sf, waarin cynische touroperators ruimtereizen aanbieden om een monster te bezichtingen, met hetzelfde gemak waarmee we nu naar de Canarische eilanden vliegen. "Extra-Muros" is fantasy waarin een volk zijn mogelijkheden verliest door zich spiritueel te laten opsluiten door ideeën die ze krijgen door onderwijs. Het is een parabel die vertelt hoe onderwijs mogelijkheden kan beperken. "Le Carnassier unijambiste" is een satirisch verhaal over een would-be-auteur die af te rekenen krijgt met een verregaande automatisering in de uitgeverswereld. Milési voegde er ook melancholische en andere verhalen aan toe. Hij kan blijkbaar veel kanten op. "Extra-Muros" is geen bundel om te laten liggen.