Peter Motte
Peter Motte - Vertaler


Met dank aan iedereen die helpt om deze blog te onderhouden.

Foto

Foto

Foto


Zoeken in blog


Blogs over strips
 • Andreas, striptekenaar
 • Comic Book Verfilming
 • Music, Media & Entertainment

  Met dank aan Vertaalbureau Motte
 • Vertaalbureau Motte bij WordPress
 • Vertaalbureau Motte website

  Inhoud blog
 • Ezzulia-uitdaging mei 2021
 • Ezzulia-uitdaging april 2021
 • Van Dale Grammatica - Werkwoord: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans
 • Ezzulia-uitdaging maart 2021
 • Ezzulia-uitdaging februari 2021

  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  18-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Caroline oh! Caroline" door Paul van Herck
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  "Caroline oh! Caroline", door Paul van Herck

  bespreking: Peter Motte

  655 woorden

   

  Deze dode morgen besteden we aan een dode schrijver: Paul van Herck. Hij werd geboren in 1938 en stierf in 1989 door zelfmoord, zoals Eddy C. Bertin me vertelde. Hij woonde zijn hele leven in Berchem. Hij is tegenwoordig wat weggezonken doordat zijn werk erg verspreid werd gepubliceerd en zijn min of meer vast uitgever het kleine De Schorpioen was, en doordat hij vooral een schrijven van midden de jaren 60 tot 1980 was.

   

  In 1965 verscheen een debuutbundel, "De Cirkels", bij een kleine uitgeverij in Antwerpen, Uitgeverij De Kentaur. Op de auteursfoto van de flap lijkt hij wat op de latere Patrick Bernauw: scherp gezicht, korte baard, kort haar.

   

  Er was één roman in het Nederlands, "Sam, of de pluterdag", bij uitgeverij Meulenhoff, waarmee hij furore maakte door de humor, en de in die tijd populaire linkse toon. Het boekje won een prijs in 1972 in Trieste, en werd uitgegeven door DAW.

   

  Eigenlijk was hij vooral actief als schrijver van hoorspelen. Hij schreef er 10, vooral van 1969 tot 1976, met nog een nakomertje in 1980. Minstens één ervan werd uitgezonden op de Nederlandse radio, "Apollo XXI". Het werd in 1973 uitgegeven bij De Schorpioen in Strombeek-Bever (België).

   

  Bij De Schorpioen verscheen Van Herck o.a. in een bundel, "Jarga van Krell", waarin alle verhalen van Bren de Bard zijn, op één na, nl. "Carol" van Paul van Herck". Over Bren de Bard is me verder niets bekend, behalve dat hij ook "Brenn de Bard" zou kunnen zijn, met twee -n'en, maar volgens mij is dat een typefout in Fandata. Overigens zouden de verhalen van Bren de Bard vertaald zijn door ene Serge F. Bertran. Bren de Bard zou in 1944 zijn geboren,

   

  Bij De Schorpioen verscheen in 1973 ook "Ysee-A" dat twee verhalen bevat: één verhaal van Paul van Herck, nl. "De laatste", maar het titelverhaal is van Louis Thirion.

   

  Van Herck schreef daarbovenop ook nog 7 scenario's voor historische stripverhalen.

   

  Door zijn publicaties in het Engels en de uitgave in 1976 van zijn roman "Caroline oh! Caroline" in het Frans, werd hij beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandstalige sciencefictionschrijvers.

   

  "Caroline oh! Caroline" heeft hetzelfde lichte, humoristische toontje als "Sam, of de Pluterdag". De humor ontstaat vooral doordat hij sommige mensen niet ernstig neemt. Het hoofdpersonage trekt een belangrijk deel van het boek rond met een zekere Adolf Hitler en de paus..Maar het gaat niet over Hitler of de paus.

   

  Het speelt zich af in een wereld waarin Napoleon de slag bij Waterloo heeft gewonnen, omdat de VS hem kwam helpen. Het Vrijheidsbeeld was immers een cadeau van Frankrijk aan de VS, en Louisiana was een voormalige Franse kolonie die aan de VS werd verkocht. Hitler heeft in die wereld niet de historische rol gespeeld die hij in werkelijkheid had. Geen SS-ers op het toneel, dus. Maar het is wel duidelijk dat de echte Hitler in het achterhoofd van Paul van Herck zat. Hij is een al even grote racist en antisemiet als het echte exemplaar, en het zweet breekt hem uit als hij zichzelf op een bepaald moment joods verklaart om te ontkomen aan vervolging door zwarten.

   

  In tegenstelling tot "Script" van Alain Dartevelle is "Caroline oh! Caroline" erg toegankelijk. De humor schuilt meer in het badinerende karakter dan in de grappen. De truc is dat Van Herck ernstige zaken luchtig afhandelt. Een stuk van de kracht ervan is wat verloren. In 1976 Hitler luchtig behandelen had een veel morbidere ondertoon dan nu, waardoor het gemakkelijker tot zwarte humor leidde. Maar de personages blijven trappen in de gevolgen van hun eigen vooroordelen. Dat neem je natuurlijk nooit weg. Het is een ontspannend boekje met een ernstiger ondertoon dan het lijkt.

   

  "Caroline oh! Caroline", Paul van Herck, 1976, Paris, Le Masque Science fiction 42, oorspronkelijk: "Caroline oh! Caroline", vertaling: Michel Védéwé, pocket, 251 p's, 17x11 cm, isbn 2-7024-0507-X.

   

  zondag, 17 maart - maandag 18 maart 2019

  18-03-2019, 21:28 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bespreking, recensie, review, paul van herck, van herck, caroline oh caroline, sciencefiction, hitler, paus, adolf hitler
  14-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PI-DAG !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze tekening is niet perfect.

  Donderdag 14 maart 2019: PI-DAG!

  Het is die dag van het jaar dat ik alleen maar RONDE dingen eet, ter ere van het bewijs dat de straal van een cirkel niet in een deelbaar aantal delen over de omtrek kan worden gelegd.

  Anders gezegd: dat er GEEN GETAL BESTAAT WAARMEE JE DE STRAAL VAN EEN CIRKEL KUNT VERMENIGVULDIGEN OM DE LENGTE VAN DE CIRKELOMTREK TE KRIJGEN.

  In maart 2019 zette Emma Haruka een record: zij berekende meer dan 31,4 biljoen cijfers achter de komma van pi.

  Als iemand een actuelere of nauwkeurig waarde voor het aantal cijfers na de komma kent, mag je dat zeker aan de groep melden.

  New Scientist schrijft dat NASA slechts 15 decimalen gebruikt om met pi baan van raketten te berekenen en voor metingen aan het universum heb
  je maar 40 cijfers achter de komma nodig.
  Hier is een lijst van rekenopdrachten waarbij NASA pi nodig heeft.

  De cijfers van pi zijn van belang voor het coderen van boodschappen. Voor onze privacy dus.Of om bedrijfsgeheimen te bewaren. Of  staatsgeheimen.

  Maar nog veel interessanter zijn de fysieke implicaties van die vaststelling, want het betekent dat er NIETS BESTAAT DAT PERFECT CIRKELVORMIG IS

  En dat is onthustend, want het betekent ook dat het meest extreme voorwerp van het heel-al, ook niet perfect rond is.

  Ja, jullie horen me al aankomen: DE GEBEURTENISSENHORIZON VAN EEN ZWART GAT IS GEEN PERFECTE BOL !

  En die gebeurtenissenhorizon wordt veroorzaakt door de singulariteit in de kern.
  Je zou dus kunnen stellen dat ook die singulariteit niet perfect  bolvormig kan zijn, maar die bewering hangt wat in het ijle.
  Een singulariteit een sigulariteit zijnde, is het kenmerk "rond" er niet op van toepassing.

  Echter, die singulariteit werkt wel in op de omringende omgeving, o.a. door de zwaartekracht, en die zwaartekracht zou zich in principe bolvormig moeten uitstrekken. En aangezien perfecte cirkels in het heelal niet bestaan, betekent dat ook dat er iets aan de hand moet zijn met die singularieit.
  Ofwel is ze niet perfect bolvormig, in welk geval ze onstabiel zou kunnen zijn.
  Ofwel onttrekt ze zich aan de fysica-wetten van ons heelal, waardoor het dus BUITEN ONS HEELAL zou kunnen liggen.

  Maar ik gok op de eerste mogelijkheid: de singulariteit is in de grond INSTABIEL, en dat de grondreden kunnen zijn voor de HAWKING-STRALING, die o.a. wordt gebruikt om aan te tonen dat een zwart gat na biljoenen jaren gewoon ... vervliegt.

  14-03-2019, 14:27 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:pi, pi-dag, cirkel, cijfers na de komma, beduiende cijfers, cijfers van pi, emma haruka, haruka, nasa, hawking-straling, hawking-radiation
  12-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm van 10 maart 2019
  De storm van zondag 10 maart 2019 veroorzaakte in de buurt geen zware schade, maar toen ik de dag erop het nabije bos binnentrok, werd de weg versperd door een boomstam een halve meter doorsnede. Dat is meer dan het klinkt. Stap er maar 's over.

  Hij bleek een zware, afgebroken bovendeel te zijn van een boom naast het pad, die in zijn val nog een tak verloor die er nu naast ligt, tussen al andere houtresten, houtsplinters en losgerukte takken.

  Hij duwde ook nog een heel hoge maar heel dunne boom omver.


  12-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:storm, stormschade, boom, tak, afgebroken boomstam, 10 maart 2019, 2019
  02-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Script" door Alain Dartevelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Script" door Alain Dartevelle is een Franse toekomstroman.
  Stilistisch wisselt hij de psychologische roman af met de mozäïekroman, zoals we die kennen van "Iedereen op Zanzibar" door John Brunner of "Manhattan Transfer" door John Dos Passos.
  De talrijke personages in "Script" portretteren verschillende lagen van de maaschappij waarin het verhaal zich afspeelt, wat een slimme keuze is voor een toekomstroman. En door het psychologische gedeelte geeft hij weer hoe die personaes hun leefomgeving ervaren.

  "Script" vormt een aardig duo met "Biofeedback" van Jean-Marc Ligny, al ligt er tien jaar tussen het ontstaan van de twee boeken. Dartevelles boek is het jongste, en dateert van 1989.
  Beide romans hebben een gelijkaardig thema: het realiteitsgehalte van de wereld om ons heen. De personages belanden in een verwrongen weergave van de werkelijkheid, doordat hun waarneming wordt gemanipuleerd. De technieken zijn echter totaal verszchillend.
  In beide boeken kan een personage meerdere namen hebben. De president in "Script" wordt op een bepaald moment niet meer als de president herkend doordat hij is vermagerd, een baard heeft gekregen, en een facelift had laten uitvoeren.
  De werken worden niet moeilijk leesbaar door de doublures en persoonsverwisselingen, maar "Script" vereist wel een degelijke kennis van Frans.

  Alain Dartevelle werd in 1951 geboren in Bergen (België). Hij volgde een opleiding tot journalist en debuteerde in 1983 met de sciencefictionroman "Borg, ou l'Agonie d'un monstre".  02-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:dartevelle, alain dartevelle, script, sciencefiction, frans, biofeedback, jean-marc ligny, realiteit, werkelijkheid, toekomst, illusies, doublures, werkelijkheidsgehalte, manipulatie
  24-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film Alita Battle Angel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Film: "Alita: Battle Angel"
  door Peter Motte
  1234 woorden

  De première van "Alita: Battle Angel" was oorspronkelijk voorzien voor half 2018. Toen werd het uitgesteld naar eind 2018. Daarna naar februari 2019.

  Omdat ze de bui hadden zien hangen.

  Verfilmingen van manga en anime zijn namelijk een zekere gok: ze mislukken altijd. Gedeeltelijk omdat de bioscoopbezoekers onvoldoende vertrouwd zijn met de personages om het risico van een tegenvallende film (en een verloren toegangsprijs) te riskeren, en gedeeltelijk omdat de film soms tegenvalt.

  Maar wat is een slechte film?

  De verfilming van het rollenspel "Dungeons & Dragons" werd ook slecht onthaald, maar ik vond het best een geslaagde weergave van wat een D&D-rollenspel is, inclusief de NPC's die allemaal flat zijn. De kijker kende het rollenspel niet genoeg om te begrijpen wat de filmmakers hadden gedaan: de ervaring van een D&D-rollenspel in een film gieten.

  We moeten echter toegeven dat "Ghost in the Shell" tegenviel, vooral door de houterige dialogen. De scenaristen leken gewoon het lesboek te hebben gevolgd en ongeïnspireerd te hebben ingevuld. Ze hielden er wel rekening mee dat een personage iets moest weten, maar stonden er niet bij stil of een ander personage dat wel op zo'n manier op dat moment zou hebben gezegd. Wat zonde was van de plot, want die was best wel aardig. En nu vraag ik me nog altijd af of Scarlett Johanson wel kan acteren.

  En "Alita: Battle Angel" is ook een manga-anime-verfilming. Zou ik de film dan wel gaan zien? Hij kon een goed verhaal opleveren, maar evengoed verdrinken onder speciale effecten en vechtpartijen. En de manga telt aardig wat griezelige scènes. Zou dat wel te bekijken zijn?

  Die vragen speelden in mijn hoofd vanaf het moment dat ik de eerste trailer zag. Sommige recensenten bleven maar hameren op de grote ogen van Alita. Ze vinden dat weird en ongemakkelijk. Maar ik was onder de indruk omdat de twee hoofdpersonen direct herkenbaar waren. En waarom zou een verder normaal ogend meisje "weird" zijn en mensen uit de bioscoop houden, terwijl al die superheldenfilms één grote freakshow zijn en tonnen geld opleveren?

  Maar uiteindelijk ging ik toch bij de eerste gelegenheid kijken. Zonder veel te verwachten.

  De film was eigenlijk een wensdroom van James Cameron. Hij had de rechten al jaren geleden gekocht, maar vond de tijd niet om de film te maken. Ondanks "Titanic" en "Avatar" houdt Cameron zich vooral bezig met "Terminator" en allerlei afleidingen ervan. En op een bepaald moment begon hij aan "Avatar 2" en "Avatar 3". En "Avatar 4". En 5. Dus vond hij helemaal de tijd niet meer voor zijn troetelkind "Alita".

  Dat delegeerde hij aan Robert Rodriguez, bekend van "Spy Kids" en "El Mariachi".

  Maar dat was niet de reden dat de première nog minstens een half jaar werd uitgesteld. Na de vorige flops, vooral van "Ghost in the Shell", en waarschijnlijk meer marktonderzoek dan we beseffen, vreesden ze een financiële kater. De film kostte tussen 170 en 200 miljoen dollar, zonder reclamekosten. En James Cameron was niet zo agressief als Luc Besson in 2017, die met "Valerian and the City of a Thousand Planets" alle waarschuwingen negeerde en grote concurrenten zoals "War for the Planet of the Apes", "Dunkirk" en"Spider-Man: Homecoming" full frontal aanviel. En verloor. Honderden miljoenen. En een reputatie.

  "Alita: Battle Angel" is gebaseerd op de manga "Battle Angel: Alita". Let op het kleine verschil tussen de manga- en de filmtitel. Dat gebeurt meer bij Japanse franchises. Daarmee wordt het onderscheid gemaakt tussen al die mediavarianten, zoals light novels, manga, anime, live action-movies, enzovoort.

  Dat de film 170 miljoen heeft gekost, zie je wel. Sommige recensenten zeggen wel eens dat hoge productiekosten worden bekendgemaakt als reclame voor de film. Anderen dat er maffiageld wordt witgewassen. Maar ik heb al genoeg films gezien en de kosten ervan bekeken om te weten dat het geen pr-leugentjes zijn. "Alita: Battle Angel" moet inderdaad een sloot geld hebben gekost.

  En was het dat nu allemaal waard?

  Tja, dat is natuurlijk de vraag van 170 miljoen. Moralisten zullen zeggen dat je met dat geld betere dingen kunt doen. De productiemaatschappij zal zeggen dat als ze er genoeg aan verdienen, het de investering waard was. Wie artistiek is aangelegd, zal zeggen dat je niet zo veel geld nodig hebt om een goeie film te maken. Laten we die discussie even negeren, en de film zelf eens bekijken.

  Eerste opmerking: "Alita: Battle Angel" staat meestal in toptienlijsten van films die in 2019 zwaar verlies zullen lijden. In dat geval zullen we geen vervolg krijgen. En het is nochtans nodig, want het is duidelijk dat alleen ongeveer de eerste helft van de negen delen van de manga zijn verfilmd.

  Wie de tweede helft wil kennen, kan gelukkig terecht bij de volledig vertaalde Nederlandse versie.

  Uit de film blijkt in elk geval dat Rosa Salazar een uitstekende actrice is. Ze leeft zich zo goed in haar rol in, dat ze zelfs haar ogen groter heeft gemaakt en haar kaaklijn strakker getrokken! Haha. Als je in bijna elk beeldje motion capture nodig hebt om het gezicht van je belangrijkste acteur aan te passen, dan moet het wel duur worden. Het zal voor Salazar ook niet gemakkelijk zijn geweest om met die twee camera's op haar kop rond te lopen.

  Twee camera's? Ja, want Cameron heeft er ook een 3D-versie van gemaakt, en net zoals bij "Avatar" doet hij dat met dubbele camera's. Sommige 3D-films worden met enkelvoudige camera's opgenomen, en achteraf met de computer bewerkt. Dat schijnt tamme resultaten op te leveren.

  Ook "doc" of "Dr. Dyson Ido" is direct herkenbaar. Dat is sterk, want hij gebruikte geen motion capture. Wat me wel stoorde bij Ido, was dat Christoph Walz hem vooral in het begin wat saai neerzet. Zijn gelaatsuitdrukkingen beperken zich wat tot cynisch optrekken van de linkermondhoek. Maar dat is misleidend. De film begint als de dokter het hoofd van Alita vindt. Het duurt een tijdje voor het hoofdpersonage zelf handelend optreedt, en als de dokter te levendig zou zijn geweest, bestond het risico dat het publiek zijn verhaal zou hebben gevolgd, in plaats van dat van Alita. Ik vermoed dat daarom de eerste minuten wat aan de matte kant zijn.

  De lelijke mannelijke assistent van de dokter werd vervangen door een zwarte vrouw, waarover een recensent opmerkte dat die eigenlijk niets zegt en zelfs niets doet. Fout. Je kunt aan haar stil spel merken dat ze weet waarom de dokter zijn robot Alita noemt, en ook dat ze het een probleem vindt.

  Keean Johnson als Hugo doet zijn "aardige jongen waar het meisje wel wat in ziet"-ding, en er is niet echt iets op aan te merken. Ik ken die acteur trouwens helemaal niet.

  Het verhaal bevat in elk geval stof. Het is evenwichtig verteld, en de vrees dat het zou verdrinken in actie en "gore" blijkt onterecht. De eerste minuten zijn wat tam, maar de film doet je meeleven met de personages. Officieel duurt hij 122 minuten, aftiteling inbegrepen. En hij verveelt niet. Dus wie beweert dat het een slechte film is, zal ook wel opstappen tijdens het eerste halve uur van een vertoning van "2001: A Space Oddysey".

  "Alita: Battle Angel" is een boeiende film. Hij trekt hoogstens wat traag op gang. Het zou dus wel eens een sleeper hit kunnen worden zoals "Serenity" en "Sunshine". Laten we het hopen. Want ik wil dat tweede deel zien.

  vrijdag 1 februari - zondag 24 februari 2019

  24-02-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:film, alita, battle angel, recensie, bespreking, cameron, salazar, rodrigeuz, manga
  11-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Intrusions" door Pierre Stolze
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een andere boeiende uitgave van Aurore is "Intrusions", een bundel van 6 fantasy- en sf-verhalen door Pierre Stolze.

  Stolze legt meer de klemtoon op fantasy en literatuur dan op pure sf. Zijn verhalen spelen zich wel eens af op een andere planeet, maar dat is alleen
  maar een uitvlucht om een fantasy-verhaal te vertellen.
  Hij is blijkbaar een liefhebber van architectuur, want dat komt uitgebreid aan bod in "Les réceptacles-mémoires", en speelt zelfs de hoofdrol in "Les architectes d'Echo".
  In "Les réceptacles-mémoires" toont hij ook zijn belangstelling voor oosterse filosofie, in het bijzonder voor de Indische richtingen.

  "Une métamorphose dans au pays des arbre" is een fantasy-verhaal in het middeleeuwse Japan, dat samoeraï en magie combineert. Hjj lijkt
  de feodale verhoudingen van die tijd erg goed te kennen. "Les chevaliers-chiens" is ook een fantasy-verhaal in de Middeleeuwen, maar in Oost- en Midden-Europa. Net als in "Une métamorphose dans au pays des arbre" komt het fantastische element pas op het einde van het verhaal naar
  voren, dat zelfs naar horror neigt..

  Stolze varieert minder qua vorm dan Milséi, maar zijn onderwerpen liggen verder uit elkaar: van spookverhalen tot sciencefiction à la Druillet.
  "Intrusions"  was pas zijn tweede boek.

  "Intrusions", Pierre Stolze

  11-02-2019, 15:59 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Intrusions, Pierre Stolze, sciencefiction, fantasy, horror, aurore, franstalig
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Extra-Muros" door Raymond Milési
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze dode morgen leek me geschikt om aandacht te besteden aan wat sf-boekjes.

  Er worden vaak reeksen met veel enthousiasme en hoge verwachtingen gestart.
  Sommige houden het erg lang vol, zoals de pocketreeks Bruna SF (110 deeltjes, van 1971 tot 1980) en de reeks Meulenhoff-sf (357 delen, van 1967 tot 1999, veranderde wel eens van formaat).
  Andere verdwijnen snel, zoals de CuBe-reeks van uitgeverij Kraapkop (3 nu erg gezochte delen in 1983).

  Editions de l'Aurore was een uitgeverij uit Grenoble (Frankrijk) die al een hele tijd actief waren voor ze een sf-reeks begonen. Het was allemaal
  Franstalige sf. Ze publiceerden ze rond 1990. De reeks kende verschillende titels. In de boeken van Milési en Stolze staat "Futurs", maar op internet stond de volgende lijst:
  - Futurs (nr 1 tot 6),
  - Futurs Science-Fiction (nr 7 en 8)
  - Science-Fiction (nr 9 tot 14)
  De twaalf eerste delen verschenen in het klassieke formaat 10,8 x 17,7, het 13e en 14e op 13 x 22.
  De eerste delen werden geïllustreeerd door Jean-Pierre Andrevon.

  Het laatste deeltje van het klassieke pocket-formaat was "Extra-Muros", een bundel sf&f-verhalen van Raymond Milési.
  De bundel kreeg in 1991 de "Grand prix de xcience-fiction française", en dat is niet onverdiend.
  Milési toont in 10 verhalen zowel een gevarieerde fantasie als vormgeving.
  "Cinquante-cinquante" is klassieke sf, waarin cynische touroperators ruimtereizen aanbieden om een monster te bezichtingen, met hetzelfde gemak waarmee we nu naar de Canarische eilanden vliegen.
  "Extra-Muros" is fantasy waarin een volk zijn mogelijkheden verliest door zich spiritueel te laten opsluiten door ideeën die ze krijgen door onderwijs. Het is een parabel die vertelt hoe onderwijs mogelijkheden kan beperken.
  "Le Carnassier unijambiste" is een satirisch verhaal over een would-be-auteur die af te rekenen krijgt met een verregaande automatisering in de uitgeverswereld.
  Milési voegde er ook melancholische en andere verhalen aan toe. Hij kan blijkbaar veel kanten op.
  "Extra-Muros" is geen bundel om te laten liggen.

  Extra-Muros, Ryamond Milési

  11-02-2019, 15:54 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:extra-muros, raymond milési, sciencefiction, fantasy, horror, éditions de l'aurore, frans
  14-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythos, door Stephen Fry
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Muthos, door Stephen Fry

  recensent Peter Motte, 591 woorden

   

  Dit weekend uitgelezen:  "Mythos" door Stephen Fry

  "Mythos" van Stephen Fry is een tour de force: ik ken geen enkel ander boek over de Griekse mythen dat zo volledig is of zo veel eenheid in de verhalen heeft gebracht als Mythos.

  Er zijn natuurlijk voorbeelden zoals de "Metamorfoses" van Ovidius, of "Griekse mythen en sagen" van Gustav Schwab, maar Ovidius' focus op metamorfosen doet de collectie verhalen onrecht aan. Het is echt niet alleen een kwestie van metamorfosen. Het is ook een kwestie van conflicten en evoluties.

  "Mythos" wordt wel eens aangeprezen als humoristisch, maar dat is een eenzijdige beoordeling. Het is waar dat de mythen lichtvoetig worden aangepakt, en dat het ook wel eens humoristisch is. Maar er zitten ook tragische verhalen tussen. Het lichtvoetige is grotendeels een gevolg van de aard van de mythen zelf: ze werden niet overgeleverd in vuistdikke romans van duizenden bladzijden, zoals tegenwoordig het geval is met "La comédie humaine" van Balzac of "Game of Thrones" van George R. R. Martin. Het is dus onvermijdelijk dat de stof hier en daar kort wordt behandeld, waardoor het lichtvoetiger is dan de bombastische "Lord of the Rings".

  Maar het is geen humoristisch boek. Fry heeft veel uitgezocht, en zijn boek is erg compleet. Het is soms een mengeling van fictie en non-fictie: hij vermeldt soms niet alleen Griekse namen, maar ook de Romeinse, en zelfs de verschillende varianten van namen. Gelukkig meestal in de voetnoten. Hij verwijst trouwens ook naar verwijzingen naar de Griekse mythen in latere cultuur, zoals in Shakespeare (om de bekendste, maar zeker niet de enige te vermelden).

  Ik vraag me wel eens af hoe je die mythen zou ervaren als er in plaats van de Griekse (of Romeinse) namen altijd de Nederlandse woorden zouden staan. Dus niet "Ares", maar "Oorlog", niet "Kronis" maar "Tijd". Dat zou een heel andere beleving opleveren, die volgens mij veel dichter staat bij de manier waarop de Oud-Grieken zelf de verhalen ervaarden. Het zou minder roman worden en meer verklaring van de werkelijkheid. En het zou me niet verbazen dat de Oud-Grieken zelf er dan helemaal anders uit naar voren zouden komen, nl. als een volk dat wel pogingen doet om de werkelijkheid te begrijpen, maar duidelijk nauwelijks wetenschappelijke kennis heeft en heel bijgelovig naar de werkelijkheid kijkt.


  Perseus, Hercules, Odysseus, Jaons en de andere helden komen niet in de boek voor, omdat zij optraden in het tijdperk van de helden, en daarover schreef Stephen Fry een ander boek, "Heroes". Dat kan worden beschouwd als een tegenhanger van "Mythos", maar de verhalen worden op een andere manier verteld.

  Voor zover ik me herinner brengt Fry in "Mythos" meer eenheid in de verhalen dan Gustav Schwab deed, en de tekst is zeker eigentijdser. Ik vermoed ook dat ze vollediger is. Bovendien is er een index, waardoor het een handig referentiewerk wordt. Fry heeft een degelijke appendix en nawoord geschreven, waarin hij verder ingaat op verschillende aspecten van de mythen en van de manier waarop anderen en hij de verhalen hebben benaderd. En waarin hij er onder andere op wijst dat het hoe dan ook fictie blijft. Ten slotte kent niemand van ons echt de oorspronkelijke verhalen, en zijn we ons belemmerd doordat we moeten teruggrijpen op Romeinse bronnen.

  zondag 13 - maandag 14 januari 2019


  Steun onze blog: koop onze boeken via deze link naar 2dehands.be.

  14-01-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:mythos, stephen fry, fry, griekse mythen
  09-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De post. 500 jaar geschiedenis in Europa, door Vincent Schouberechts
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit boek over de post gaat veel verder terug in de tijd dan pakweg 1500.

  Het is een vlotte  inleiding over de ontwikkeling van de post sinds de Perzische koning Cyrus. Volgens de Oud-Griekse historicus Herodotus, stuurde Xerxes na zijn nederlaag tegen Themistocles in de zeeslag bij Salamis in 480 vhj, een koerier om zijn nederlaag te melden. Dat zou dan een van de ouste bekende gevallen van post zijn.

  Maar Herodotus vermeld ook dat het in de 6e eeuw vhj was, dat Cyrus tijdens een expeditie tegen de Scythen zijn eerste relais of "mansio's" liet uitbouwen.
  Het boek is heel uitvoerig geïllustreerd.

  Schouberechts beschouwt de post ook helemaal anders dan we gewoon zijn, en niet als de enveloppen die door de postboden worden rondgebracht. Post was oorspronkelijk iets wat alleen heersers en rijke handelaren gebruikten, zoals blijkt uit het verhaal over Xerxes.

  "De post. 500 jaar geschiedenis in Europa" is een uitstekende inleiding. Het boek is rijkelijk geïllustreerd door historische documenten, en in twee talen uitgevoerd: de linkerkolom is in het Nederlands, en de rechter in het Frans. Doordat het boek in 2016 verscheen, was het ook op tijd om de invloed van e-mail te vermelden.


  De post, 500 jaar geschiedenis in Europa, La Poste, 500 ans d'histore en Europe, Vincent Schouberechts, 2016, Tielt, Uitgeverij Lannoo nv, vertaling Doreen Espeel, tweetalig Nederlands-Frans, geïllustreerd in kleur, met bibliografie, gebonden, 208 p's, 28x24 cm, isbn 978-94-014-2982-5
  prijs 25 euro excl. verzendingskosten incl. verpakking, afhalen mogelijk


  Steun onze blog: koop onze boeken via deze link naar 2dehands.be.

  09-01-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:filatelie, philatélie, post, poste, vincent schouberechts, schouberechts, 500 jaar geschiedenis in Europa
  02-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig nieuwjaar vanaf Ultima Thule!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de drempel van het nieuwe jaar bereikte New Horizons na zijn bezoek aan Pluto het Kuiper-Gordel-object Ultima Thule.
  Geen geschikter beeld dus om iedereen het beste voor de toekomst te wensen!

  Ultima Thule ligt zo'n 6 miljard kilometer van de zon af, en is een contact-dubbelstelsel. Het zijn twee bolvormige voorwerpen die elkaar raken, met de ene bol duidelijk groter dan de andere, waardoor het op een sneeuwman lijkt. De maximumlengte is 31 km. New Horizons vloog er aan 51.000 km/u voorbij.

  Op basis van kleurwaarnemingen weten we dat het roodachtig is. Vermoedelijk ontstond die kleur door de miljarden jaren lange bombardering van het ijsachtige lichaam door straling.

  02-01-2019, 23:35 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:nieuwjaar, nieuwjaarswensen, 2019, ultima thule
  31-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adrian Newey: Zo bouw je een auto (samen met Andrew Holmes)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Zo bouw je een auto" door Adrian Newey is geen cursus uit het 1e jaar automechanica. Het is een echte AUTO-biografie.

  Newey is ontwerper van raceauto's, en met behulp van ghostwriter Andrew Holmes schreef hij zijn herinneringen neer aan 34 jaar winnende auto's bouwen, al waren er ook mislukkingen. De vlotte stijl van Holmes zal zeker hebben geholpen om uiteindelijk droge technische kost boeiend voor de lezer te brengen. Het gaat immers vooral over de aerodynamica van de raceauto's.

  Die auto's van Newey haalden in de F1-auto's 154 overwinningen en 10 constructeurstitels. Maar Newey was ook actief in de IndyCar, wat sinds Alonso's avonturen in de Indy 500 ook in Europa belangstelling krijgt. Het had vroeger gemogen: veel Europese coureurs zijn in de Indy actief, en Nederland kent zelfs een winnaar met Arie Luyendyk.

  Het boek trok me aan, maar voor ik besloot er 25 euro voor neer te tellen, bladerde ik het even door, las wat passages, zag wat technische schetsen en tekeningen en kreeg de indruk dat het geen verzameling roddels was geschikt voor de sensatiepers, maar een boek dat het racen ernstig aanpakte. Verkocht.

  Het werk blijkt inderdaad een uitstekend boek voor wie meer wil weten over hoe een raceauto wordt ontworpen. Newey hield zich ook met andere aspecten dan aerodynamica bezig. Hij begon in de tijd dat er nog mensen rondreden zoals Nigel Mansell en Riccardo Patrese, en eindigde met piloten zoals Sebastian Vettel en Mark Webber. Het evolueerde van de 3l-motoren tot de huidige hybridetechnologie. Door zijn lange carrière geeft hij je dus een goed beeld van de ontwikkeling van de F1 van de laatste dertig jaar.

  Over zijn ghostwriter zei Newey dat hij niets wist van F1, waardoor alles moest worden uitgelegd zodat ook een leek het begreep. Dat heeft ertoe bijgedragen dat het boek voor iedereen begrijpelijk is.  "Zo bouw je een auto", Adrian Newey (met Andrew Holmes), 2018, Amsterdam, Uitgeverij Meulenhoff Boekerij bv, geïllustreerd met foto's, z/w-schetsen en -tekeningen, met verklarende woordenlijst, met register. Oorspronkelijk: "How to build a car", 2017, vertaling: Eddy ter Veldhuis, gebonden met omslag, 400 p's, 24,5x19,5x3,5 cm, isbn 978-90-225-8428-6. Nieuw: 25 euro.
  Bij mij te koop in nieuwstaat voor 19 euro excl. verzendkosten, verpakking inbegrepen

  Klik hier de advertentie op 2dehands.be.

  31-12-2018, 22:41 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:andrian newey, andrew holmes, zo bouw je een auto, f1, formule 1, indycar, aerodynamica, race engineer
  26-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cleopatra. Politiek en propaganda in de Oudheid. Prof. Dr. H. Volkmann
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit boekje kon ik jaren geleden kopen, en het bleef tamelijk lang onaangeroerd op mijn boekenrekken liggen.

  De staat is niet te best: het is blijkbaar een voormalig bibliotheekboek, want er staan bibliotheekstempels in, er zit een bibliotheeksticker op, en zoals nogal wat bibliotheken vondt deze ook dat hij het boekje moest "verbeteren" door er mee te knoeien, zoals doorzichtige plastic errond kleven en er stukken afhakken boven, rechts en onder. Waar dat goed voor is ...

  Gelukkig heeft de inhoud er nergens onder geleden. Misschien werd het nooit ontleend?

  Maar het heeft me veel bijgeleerd over Cleopatra (die van Caesar, of dat had ze toch gewild), de dynastie van de Ptolemaeërs, en de politieke bedrijvigheid in het oude Rome van Caesar en zijn opvolgers.

  Cleopatra. Politiek en propaganda in de Oudheid. Prof. Dr. H. Volkmann, 1959, Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven-Zeist-Wageninen, nv Standaard Boekhandel - Uitgeversmaatschappij W. De Haan nv., Phoenix Pocket nr. 13, oorspr. "Kleopatra", München, Verlag von Oldenbourg, vertaling: j.F. Nijkerk, geïllustreerd in z/w: 40 foto's en 3 kaarten, met chronologische tabel van de geschiedenis van de Ptolemaeën, paperback (pocket), 18x11 cm, 160 p's, geen WD, geen ISBN (bestond nog niet). Onbeschadigd behalve bibliotheekstempels en -stickers. Door de uitzonderlijke inhoud wou ik het niet weggooien.
  Prijs: 6 euro excl. verzendkosten, incl. verpakkingskosten, bij afhalen geen verzendkosten

  Hier te koop


  26-12-2018, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:cleopatra, ptolemaeërs, volkmann, oudheid, oude egypte, caesar
  24-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David Christian:
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik zag "Big History, Het waanzinnig wetenschappelijke ontstaansverhaal van de mens, de wereld en het universum'" als een prequel van het tweeluik "Homo Sapiens" - "Homo Deus" van Harari, maar ik vind het eigenlijk beter dan Harari.

  Harari moraliseert een beetje te veel, en verliest vooral de objectiviteit uit het oog als hij het over de jager-verzamelaars heeft en over de overgang van de jager-verzamelaars naar de boeren. Ook anderen vinden dat hij de situatie van de jager-verzamelaars wat te positief weergeeft.

  David Christian is voor die fasen veel genuanceerder, en waarschijnlijk ook een stuk waarheidsgetrouwer.

  Een ander probleem is dat de grote piramiden van Egypte ontstonden bij het begin van de Egyptische geschiedenis, terwijl je van zulke bouwwerken zou verwachten dat ze veel later opduiken, en dat je een geleidelijke groei van kleinere naar steeds grotere gebouwen krijgt, tot het toppunt komt met de piramiden van Gizeh, en vooral die van Cheops. Ze werd echter rond 2500 vC gebouwd,

  Hoe dat mogelijk is, wordt ook uiteengezet in het boek van David Christian. Hij lost dus heel wat raadsels uit het verleden op.

  Mijn grootste bezwaar is de titel: "Big History" klinkt nogal bombastisch, als het boek dat je verkoopt een mensen die denkend at ze "grote boeken" lezen, terwijl ze alleen maar wat flutromannetjes verwerken. Maar David Christians werk staat echt wel op een hoger niveau.

  18 Big History, Het waanzinnig wetenschappelijke ontstaansverhaal van de mens, de wereld en het universum, David Christian, 2018, Amsterdam, Maven Publishing, oorspr. "Origin Story: A Big History of Everything", 2018, vertaling: Frits van der Waa, met noten, glossarium, lijst aanbevolen literatuur, paperback, 414 p's, 21 x 14,5 cm, isbn 978-94-9249-353-1 prijs 19 euro excl. verzendkosten, incl. verpakkingskosten, afhalen mogelijk

  zie https://www.2dehands.be/boeken-strips/b ... 97226.html  Met vriendelijke groeten,

  Peter Motte
  Abdijstraat 33
  B-9500 Geraardsbergen
  +32-(0)54-41.46.47
  http://users.skynet.be/peter.motte/
  https://vertaalbureaumotte.wordpress.com


  24-12-2018, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:david christion, big history, geschiedenis, wetenschap, sterrenkunde, antropologie, biologie, het waanzinnig wetenschappelijke ontstaansverhaal van de mens, de wereld en het universum
  21-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David Mitchell: Tijdmeters
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De titel werkt de indruk dat we met een sciencefictionroman te maken hebben, maar dat klopt niet helemaal.
  Toen ik het tweede deel uit had, was mijn indruk die van een opeenvolging van realistische korte romans met wat fantasy.
  Maar het vierde deel speelt zich af in 2015, en dat is een jaar nadat het boek werd geschreven. Om het daarom direct "sciencefrction" te noemen, is natuurlijk wat sterkt. Daarna verhuizen we naar 2019, dan 2025 en ten slotte 2043.
  Terwijl de eerste delen vooral realisme zijn, sluipt het fantastische element geleidelijk binnen tot het in 2025 een dikke stroom wordt die zich in een bijna-utopische toekomst afspeelt, om in 2043 te eindigen in een apocalyptisch Ierland dat het slachtoffer is van de opwarming van de aarde.
  Op het eerste gezicht niet helemaal een opbeurende roman, vooral omdat David Mitchell een heel klassieke opbouw gebruikt: beginnen bij het jonge leven van zijn hoofdpersoon, om te eindigen bij het einde.
  In de tussentijd heeft hij ons in de opeenvolgende delen als in realistische korte romans de wereld laten zien door de ogen van die hoofdpersoon en enkele nevenpersonages: de tiener Holly Sykes, een oplichter, een journalist en een schrijver.
  Maar Mitchell stuurt de lezer niet naar een hopeloos einde, en kan best wel schrijven. Er zijn boeken waar we meer van ondersteboven waren, maaar deze verdient zeker een plaatsje op je lectuurlijst.

  Te koop op David Mitchell: Tijdmeters voor 6 euro excl. verzendkosten incl. verpakkingskosten, afhalen mogelijk.

  21-12-2018, 22:01 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:tijdmeters, david mitchell, realisme, post-modernisme, fantasy, sciencefiction
  01-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.M. DUHAMEL DU MONCEAU, par Jacques Raunet, Michel Sauterau et Françoise Coqblin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  En 1982, pour le bicentenaire de la mort de Monsieur DUHAMEL DU MONCEAU, l'office de tourisme de Pithiviers a donné l'ordre d'éditer "M. DUHAMEL DU MONCEAU, de l'académie royale des sciences; de la soicété royale des Londres; de l'académie de St. Petersbourgh, de Palerme, & de l'institut de Bologne; honoraire de la société d"Edinmbourgh, et de l'académie de marine; associé à plusieurs sociétés d'agriculture; inspecteur général de la marine. 1700-1782."

  Les recherches et commentaires étaient dirigés par Jacques Raunet, et Michel Sauterau était le responsable d'édition: Michel Sauterau. Le Préface était par Françoise Coqblin.

  C'est un peu tout ce que nous pouvons dire pour identifier cet oeuvre de 100 pages, parce que beaucoup de l'informations est implicit: c'était le bicentenaire de la mort de Monsieur DUHAMEL DU MONCEAU, donc c'était en 1982. Et c'était par la comité du bicentenaire par l'office de tourisme de Pithiviers, donc c'était en Pithiviers, France.

  Intéressant à savair est que l'édition était tirée à seulement 500 exemplaires.

  Les textes donnent un bilan intéressant, grâce à, par exemple, "Elogue d'Henry-Louis Duhamel du Monceau, prononcée par de Condorcet devant l'académie royale des sciences en 1782", qui était  pris des oeuvres complètes de Condorcet, de l'édition à Brunswick, chez Vieweg et à Paris, en 1804, en fac-similé.

  Il y a aussi une généalogie de Duhamel, des cartes de Pithiviers et une carte avec les voyaes de Duhamel en France

  J. Raunet avait aussi écrit une "Ebauche d'une chronologie de Henry-Louis Duhamel du Monceau",.avec une introduction et quatre colommes: Chronologie générale, Eléments biographiques, Publications, et les Rubriques dans lesquelles on peut classer les publications.

   

  J. Raunet. a aussi collectionné de préfaces par Duhamel des ses propres oeuvres et des autres oeuvres en fac-similé, avec notes. Pour intéresser le plus grand nombre de lecteurs, les textes les moins spécialisées ont retenu l'attention de M. Raunet: les préfaces de ses traités. En outre, elles ont l'avantage de permettre à l'auteur d'exposer des idées générales, ou de situer son oeuvre dans le contexte de l'apoque. M. Raunet a d'abord été tenté de donner intégralement un certain nombres de préfaces. Des notes s'imposaient, pour clarifier le contexte. C'est devenu une belle compilation qui montre les idées déjà modernes de M. Duhamel, et qui expliquent les bases de l'oeuvre scientifiques et les valeurs que M. Duhamel avait.

  Ce qui est surtout important dans le livre, c'est que les rédacteurs ont publié dans on entiérité le texte "L'agriculture dans la région de Phitiviers", avec éléments de monographie , appendice et notes par B. de Dinechin.

  Le livre conclu avec une bibliographie

  Illustrés, cartes, photo's, 100 pages, 24 x17 cm

  A vendre ici

  01-12-2018, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:duhamel, Françoise Coqblin, Michel Sauterau, Jacques Raunet, DUHAMEL DU MONCEAU
  29-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Blake & Mortimers op komst
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Blake & Mortimer is een van de succesvolste Europese strips.
  We zouden graag een verfilming van De Zwaardvis zien, maar we zullen het moeten doen met het vervolg in stripvorm dat op stapel staat.
  Er zijn echter nog meer vervolgen aangekondigd, en ook albums over of in verband met B&M.
  Lees er hier meer over.


  29-09-2018, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:strips, stripverhaal, jacobs, blake, mortimer, edgar jacobs
  27-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuwe Galaxa voor de Rode Ridder?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwe tekenaar van de Rode Ridder - de Italiaan Fabio Bono - heeft een nieuwe Galaxa getekend.

  Meer hier.

  27-09-2018, 11:31 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:de rode ridder, galaxa, fabio bono, strips, stripverhaal
  25-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stalig van Tardi: zwart-wit of kleur?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Stalag van Tardi zou een strip in zwart-wit zijn, maar we hebben er toch ook wat kleur in gevonden.

  Meer daarover hier.

  25-09-2018, 17:29 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:tardi, stalag, zwart-wit, kleur
  22-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jommeke gecastreerd tot Jomme?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Meer hier

  22-09-2018, 14:42 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tardi, Stalag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Met "Stalag" heeft Tardi een trilogie strips geschreven over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waarin hij zijn pacifistische visie naar voren brengt en de gevolgen van oorlogen toont.

  De trilogie is in meerdere talen verschenen, en is binnenkort ook volledig in het Nederlands verkrijgbaar.

  Meer  hier.

  19-09-2018, 17:48 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Met dank aan wie me helpt om deze blog te onderhouden.

  Laatste commentaren
 • Jack Aitken vervangt Russel, Russel vervang Hamilton (Peter)
      op Hamilton heeft corona, Stoffel op pole als vervanger.
 • Standaard weer open (Peter Motte)
      op Boekhandels dicht
 • Nieuws over De Laatste Farao (Peter)
      op Nieuwe Blake & Mortimers op komst
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op PI-DAG !
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op Storm van 10 maart 2019
 • Heb een mooie zonnige warme donderdag (bemoedigendewoorden)
      op Computerkoeltoren!
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017) ( Peter Motte)
      op In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017)
 • Bijna weekend (Bernward)
      op Eindelijk "Het boek der spoken" van Jean Ray!

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog


  Zoeken met Ilse  Archief per week
 • 26/04-02/05 2021
 • 05/04-11/04 2021
 • 08/03-14/03 2021
 • 22/02-28/02 2021
 • 15/02-21/02 2021
 • 14/12-20/12 2020
 • 30/11-06/12 2020
 • 16/11-22/11 2020
 • 09/11-15/11 2020
 • 02/11-08/11 2020
 • 05/10-11/10 2020
 • 28/09-04/10 2020
 • 31/08-06/09 2020
 • 10/08-16/08 2020
 • 27/07-02/08 2020
 • 01/06-07/06 2020
 • 25/05-31/05 2020
 • 18/05-24/05 2020
 • 11/05-17/05 2020
 • 04/05-10/05 2020
 • 27/04-03/05 2020
 • 20/04-26/04 2020
 • 16/03-22/03 2020
 • 09/03-15/03 2020
 • 02/03-08/03 2020
 • 24/02-01/03 2020
 • 10/02-16/02 2020
 • 09/12-15/12 2019
 • 25/11-01/12 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 30/09-06/10 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 05/11-11/11 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 01/11-07/11 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 14/12-20/12 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 10/10-16/10 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 29/12-04/01 1970

  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!