Je ziet ze nog maar sporadisch rijden, de driewielers of trikes, maar misschien komt daar binnenkort verandering in. Het Duitse bedrijf Rewaco heeft de Suzuki Intruder als basis genomen voor twee driewielermodellen.
Zon 75 km ten zuiden van Keulen, in de gemeente Lindlar, bevindt zich al twintig jaar lang het hoofdkwartier van Rewaco. Hier worden al jaar en dag driewielers gebouwd voor een echt nichepubliek. Rijden met een trike verschilt uiteraard heel wat van het rijden met een gewone motorfiets. Dat heeft natuurlijk te maken met de doelgroep. Veelal zijn het consumenten die graag opvallen. Maar met de komst van de omgebouwde Intruders mikt de producent op een toch ietwat ander publiek: ouderen die te veel moeite hebben om met een gewone motor te rijden, mensen met een lichte handicap en ook bezitters van een autorijbewijs. Het gevoel van het motorrijden blijft met de trike overeind. De bestuurder moet ook een helm dragen, een motorstuur vasthouden en schakelen zoals op een motor.

Ik ben echter nooit toegekomen aan een testrit met een van de twee nieuwe Suzuki/Rewacos. Als motorrijder is het waarschijnlijk toch even wennen. Bij lage snelheden schijnen ze het toch moeilijk te hebben om de voorvork stil te houden en bij het nemen van de bochten moeten men de hangover- motorreflex kunnen bedwingen. Het achterste gedeelte van deze trikes is een stuk breder dan dat van een motorfiets, zodat je in het midden van je baanvak moet rijden. Doe ik met mijn gewone moto zowiezo al. Je schijnt anders te manoeuvreren dan je gewend bent en rijden in de files doe je zoals eender ander welke auto : aanschuiven achter de autos en vrachtwagens. Handig is natuurlijk dat je bij het stoplicht gewoon kan blijven staan en de voeten niet op de grond moet plaatsen. Een veilig parkeerplaatsje vinden is weer andere koek en je zult vruchteloos zoeken naar zij- of centrale steun. Er zit een 'achteruit' op en een handrem houdt die driewieler perfect op zijn plaats. De passagier zit doorgaans een stuk comfortabeler dan op een traditionele motorfiets, maar toch gaat er een deel van het traditionele motorrijden verloren. Tegelijk blijft wel het gevoel van vrijheid overeind, want je rijdt in de buitenlucht. En wanneer je in optie kiest voor een topcase, kun je nog meer bagage meenemen. De standaardkoffer is trouwens behoorlijk ruim.
De modellen:
Rewaco CT 800 S Dit is de lichtste van de twee Suzuki/ Rewaco Trikes die in ons land worden ingevoerd. Schrik evenwel niet van zijn gewicht, want dat bedraagt 380 kg. Met een tweecilinder van 53 pk kom je toch wat kracht te kort. Het voorste gedeelte is bijna volledig dat van de bekende Suzuki Intruder, het achterste gedeelte maakt gebruik van het differentieel van de BMW 116 auto.
Achteraan is deze trike uitgerust met autobanden, vooraan zit een motorband en dus moet je er rekening mee houden dat je in totaal drie schoeisels per keer moet vervangen.
De secundaire overbrenging gebeurt met een cardanas. De topsnelheid van deze CT 800 S bedraagt 145 km/u. Hij kost zonder opties 21.530 euro.
Rewaco CT 1800 S Het grotere model weegt weliswaar 506 kg maar het motorgedeelte genereert een vermogen van 105 pk, goed voor een top van 162 km per uur. Ook het koppel van 155 Newtonmeter is indrukwekkend.

Net zoals kleine broer maakt hij gebruik van een integraal remsysteem, het is dus zaak om vooral de achterrem te gebruiken die tegelijk de voorrem bedient. De remkracht is voor de twee modellen ruim voldoende. De 800 heeft echter geen achteruitversnelling nodig, bij de 1800 komt die wel van pas. Deze optie betaal je 990 euro extra.

De basisprijs van de CT 1800 S bedraagt 29.530 euro. De Belgische invoerder zorgt er ook voor dat beide driewielers zijn uitgerust conform onze wetgeving.
Weetjes
* Beide modellen zijn vanaf deze maand in ons land verkrijgbaar. * In België volstaat het bezit van een B-rijbewijs om deze nieuwe modellen te besturen. Op de trike moet je de nummerplaat van een motorfiets aanbrengen. * De prijs van de verzekeringspolis ligt een stuk lager dan bij de gewone motorfiets en dat komt omdat trikes zelden betrokken zijn bij ongevallen. Ze worden ook veel minder gestolen dan gewone motorfietsen. * De filosofie van de triker is om langzaam te rijden en te genieten van zijn omgeving. * Jammer genoeg is het technisch onmogelijk om dergelijke driewielers te voorzien van een automaat, maar voor personen met een handicap kan de fabriek de nodige aanpassingen op maat uitvoeren.
|