Hoewel er vorig jaar in totaal minder ongevallen met motorrijders waren, is het aantal dodelijk slachtoffers wel toegenomen, stelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) naar aanleiding van het jaarlijkse opstartweekend
voor motorrijders.
Vorig jaar is het aantal ongevallen met motorfietsers met bijna zes procent gedaald. In 2013 waren er 1.632 letselongevallen met motorrijders tegenover 1.730 in 2012.
Het aantal gewonde motorrijders daalde met bijna zeven procent. Er waren 1.507 gewonden vorig jaar tegenover 1.618 in 2012.
Opvallend is wel dat het aantal dodelijke slachtoffers toenam. In 2013 stierven er 54 motorrijders tegenover 38 in 2012, een jaar waarin relatief weinig dodelijke slachtoffers vielen want in 2009 stierven nog 70 motorfietsers in het verkeer.
Ongevallen
De motorrijders die het slachtoffer worden van een verkeersongeval bevinden zich in alle leeftijdscategorieën.
Het grootste aantal dode en zwaargewonde motorrijders situeert zich in de leeftijdsgroepen 25 tot 39 jaar en 40 tot 64 jaar.
Na de leeftijd van 65 jaar is er een sterke afname van het aantal ongevallen en slachtoffers onder de motorrijders merkbaar.
Uit eerdere analyses is gebleken dat vooral mannen het slachtoffer zijn van verkeersongevallen met motorfietsen, dat de ongevallen vooral in de periode van maart tot september gebeuren, en dat de ongevallen vaker overdag dan 's nachts gebeuren en vaker in
het weekend dan in de week.
De grootste oorzaak van motorongevallen zijn menselijke fouten.
Het gaat dan vooral om inschattings- en perceptiefouten zowel van motorrijders zelf of van de andere weggebruikers.
Opstartweekend
De Motorcycle Action Group organiseert dit weekend het jaarlijks opstartweekend. Een mooie 2.000 motorrijders kunnen hun rijvaardigheden laten testen.
Professionele rij-instructeurs laten de motorrijders een reeks rijvaardigheidsoefeningen afleggen. Ze geven feedback en praktische tips om veilig de baan op te gaan.
Eerst wordt de motor gecontroleerd, vervolgens krijgen de motorrijders tips over de goede zithouding en de nieuwigheden in de wegcode.
Daarna leggen de motorrijders een reeks rijvaardigheidsoefeningen af.
Veiligheid
Voor Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits baart oefening kunst.
"Vlaanderen investeert heel wat centen om de wegen veilig te maken. Uiteraard is dat voor de motorrijders belangrijk maar opleiding, training en sensibilisering zijn minstens even cruciaal".
Na het opstartweekend vinden er in de loop van 2014 nog twee rijvaardigheidstrainingen plaats.
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde pakt met "Ready to Ride" ook uit met een educatief aanbod voor motorrijders.
"Ready to Ride" is een specifieke rijvaardigheidstraining waarin motorrijders hun voertuig beter leren beheersen. De focus ligt vooral op defensief veilig rijden en op het tijdig en juist inschatten van gevaarlijke verkeerssituaties op de openbare weg.
|