24e Zomertreffen Tsjamp Wevelgem zondag 13 april

Het foto-rittenverslag...
Bij aankomst werden we verwelkomt door professionele signaalgevers die ons een plaatsje toewezen op de gereserveerde motoparking.

Tegen de klok van 10.00uur was het daar al behoorlijk druk in de H.Theresiastraat...



Buiten was er gezellige drukte... van de 'smoorders'...

De eerste voorbereidingen voor een lekkere hamburger later op de dag...

Biker Shop Menen stond er met een stand met allerlei motorrijdersgadgets...


De koffiebar...

De inschrijvingstafel en de trofeeën...


De GPS-opladers...

En dan kon er gestart worden...

We moesten op zoek naar deze pijlen en die volgen...

Het traject lopt van Wevelgem naar Menen... onderweg wat sprookjesachtige beelden van een sloot met afgeknotte knotwilgen...

Bij het binnen rijden van Moorsele krijgen we deze molen in het vizier : molen 'De Grote Macht'

Dit is een stellingmolen uit 1817 en werd als koren- en oliemolen gebouwd voor de Menense oliehandelaar Philippe Vandenberghe. In 1857 werd een stoommachine geplaatst om bij windstilte te kunnen malen. In oktober 1918 werden molen en maalderij zwaar beschadigd. Sindsdien werd de molen eigenlijk alleen als bedrijfsgebouw gebruikt. In 1922 werd een maalderij met olieslagerij aangebouwd. Tot ca. 1955 werd de molen nog gebruikt.
In 1993 werd de molenstichting De Grote Macht opgericht om de oude molen te herstellen. Deze stichting heeft de molen in erfpacht van de eigenaar. In 1996 werden molen en enkele aangrenzende panden op het terrein tot beschermd dorpsgezicht aangewezen. In juli 2000 werd begonnen met een omvangrijke restauratie. Op 2 juli 2005 werd de molen ingehuldigd. Hij was toen draaivaardig hersteld. Het is de bedoeling dat de olieslagerij in de molen wordt herbouwd.

En er was op onze rondrit toch wel een wandeling uitgetekend zeker !!

Maar het waren sympathieke deelnemers (met een knipoog naar het bordje 'GEVAAR (lijke) WANDELAARS !

We kruise de N32 (Roeselare-Menen) en zetten koers richting Vijfwegen -- Geluwe...
Als organisator moet je dit vermijden...

Jaja... ook op zondag moet de boer werken...

We rijden rond de kom van Dadizele en daar staat een speciale kruisweg : torenhoge kapellen met een van de taferelen in van het leven van Christus...

In Beselare aangekomen, dit plaatje...Klaar voor de slachtbank ?

Beselare staat bekend om zijn 'heksen-reputatie'... een van de trekpleisters is ongetwijfeld resaturant B&B D' Heksescheure...

Ze nemen dan soms wel de hele rijbaan in, maar ze blijven sympathiek, die wielerterroristen !


Wij rijden een stukje langs het Polygoonbos in Zonnebeke...

Het Polygoonbos, of Doelbos of Den Doel is een bos in de Belgische gemeente Zonnebeke. Het is na het Zoniënwoud het oudste domeinbos van België.
Het bos is ongeveer 68 ha groot en ligt 1,6 km ten zuiden van het dorpscentrum van Zonnebeke.
Net ten zuidwesten van het bos loopt de snelweg A19.
Het bos bestaat vooral uit dennenbomen, de Corsicaanse den of zogenaamde Koekelareden, maar de laatste jaren zijn er ook loofbomen aangeplant.
In de omgeving liggen nog verschillende andere, kleinere bossen, zoals het Reutelbos, Vijverbos, Nonnebossen en iets verder de verschillende bossen van de Gasthuisbossen.
(zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Polygoonbos)



We rijden via Zillebeke naar Wijtschate... het was al 11.00u, dus tijd voor van voeding in te slaan.
In Hollebeke vond ik nog een kruidenierszaak die open was en kocht er enkele rijsttaartjes, een flesje chocomelk en een cola light.

Bij het buitenkomen kreeg ik van een oud vrouwtje een pas gewijde hulste-tak : dat moet geluk brengen voor de rest van het jaar...
We rijden op een stukje 'Westvlaamse Bergenroute'... een 45 km lange fietsroute door Heuvelland

Onderweg dit levensgroot beeld van een gekruisigde Christus...

In Wulvergem even halt houden bij het Lindenhoek Road Military Cemetry

Een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.
De begraafplaats ligt een kilometer ten noordwesten van het dorpscentrum en heeft een oppervlakte van 3998 m².
Ze is ontworpen door Charles Holden en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.
Vlak bij de toegang staat een schuilgebouw en de Stone of Remembrance. Aan de zuidoostzijde staat het Cross of Sacrifice.
Er worden 1010 doden herdacht, waarvan 352 niet geïdentificeerd konden worden.
We rijden verder naar Dranouter en Loker, en dan kom je dit tegen :
Verboden voor motoren... tja, ze bestaan, die borden... maar je moet al ne serieuze crossmoto hebben om je op deze landwegel te riskeren... !


In Heuvelland centrum krijgen we een eerste controle in cafe Redmonds



Even later rijden we de Franse grens over en zie ik voor mij een ambulance die zopas enkele wielertoeristen heeft ingeladen...

Op de Croix de Poperinghe zie je nog getuigen van de Eerste Wereldoorlog...




Het is al tegen het middaguur als we op de Zwarte Berg arriveren en dan gaat het bergaf naar Boeschepe en via de D10 naar StJans-Cappel...


Tja... dat hoort er ook bij...

In de verte de tv-mast op de Mont-des-Cats

Via Berthem,(D18) en Les Quatres Fils Ayemon (D933) komen we aan in het dorpje Flètre waar dit unieke standbeeld staat van een beschilderde 1ste Wereldoorlogsoldaat, een gedenkteken voor de gesneuvelde kinderen.

Verder naar Caestre (D947) en Eecke... ik wilde zo dicht mogelijk komen bij de Molen van Steenvoorde, maar een 'douane-bevel' liet mij terugwaarts keren !

Bij de oprichting in 1864 had de Steenmeulen drie functies: olie persen, bakbloem produceren en verschillende granen vermalen tot dierenvoer.
De molenaar M. Markey waakt met volle inzet over deze stenen molen.
Aan de voet van de molen vind je ook nog eens het plattelandsmuseum met oude landbouwmachines en gebruiksvoorwerpen uit de 19e eeuw.
In de ontvangstzaal kan je proeven van ambachtelijke bieren en van pannenkoeken gemaakt met meel uit de molen.
In Steenvoorde aangekomen maken ze daar reeds reklame voor hun zomer-carnaval eind april...
Op de afbeelding zie je de twee stadsreuzen Jean le Bucheron en Jacobus...

Richting Oostcapel rijden we over de Yser en in Les Cinq Chemins liggen aan een antiekzaak deze scheepsverankeraars...

In Oostcapel rijden we over de grens terug België binnen, maar eerst nog eens stoppen aan dit wereldberoemd tafereel van de zittende douanier...

Iets verder, in Beveren, een tweede controlepost in cafe 't Geheim Spoor.


Het gaat verder naar Gyverinckhove en rijden een tijdje mee met de Vrij Vaderland Route...
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer zes nieuwe toeristische autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad.
Vrij Vaderland is de vijfde route die op 31 maart 2014 in Veurne voorgesteld is.
De nieuwe autoroutes zijn een geschikt middel om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en het lezen van een landschap dat bepalend was tijdens de vier jaar durende wereldoorlog.
Bachten de Kupe Het 91 kilometer lange traject verkent Vrij Vaderland, het enige stukje onafhankelijk België dat voor een groot deel letterlijk en figuurlijk achter de IJzer ligt of zoals het kleurrijk in het West-Vlaams klinkt: Bachten de Kupe. In oktober 1914 speelt de IJzer de hoofdrol bij het stoppen van de Duitse troepen in het Noorden van de Westhoek. In Vrij Vaderland gonst het van bedrijvigheid. Soldaten komen er vanuit de frontlinies af en toe verpozen. Ook streekbewoners, vluchtelingen, gewonden, hoge buitenlandse bezoekers verzamelen in Vrij Vaderland. Voor brouwerijen, wasserijen, badinrichtingen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen en begraafplaatsen wordt in Bachten de Kupe een plek gezocht. . In Alveringem groeit de Frontbeweging. Hun eerste Open Brief aan de koning verschijnt op 11 juli 1917 en vraagt aandacht voor het lot van de Vlaamse soldaat. De streek met Veurne, Houtem, Lo en De Panne is gedurende vier jaar tijdelijk een belangrijke plaats in het land. Vandaag herinneren monumenten, begraafplaatsen en musea aan die oorlogstijd. De route start (en eindigt) aan het onlangs geopende Belevingscentrum Vrij Vaderland, Leven achter het front op de Grote Markt van Veurne. Volgende belangrijke sites komen aan bod langs het traject: Mout- en Brouw huis De Snoek in Fortem, het gedenkteken voor de Belgische Vierde Legerdivisie in Wulpen, één Commonwealth begraafplaats (Coxyde Military Cemetery) en vijf van de negen Belgische begraafplaatsen in de regio. De begeleidende brochures hebben een nieuw uitzicht. De illustraties zijn een combinatie van archiefbeelden met hedendaagse beelden van beroepsfotograaf Bart Heirweg. Ze geven de brochures een eigentijdse toets. Elke editie is voorzien van een handige uitklapkaart en roadbook, waarop de verschillende bezienswaardigheden zijn aangeduid.
Eerder al openden de Ypres Salient, IJzerfront, Frontleven en Pionier. Na Vrij Vaderland volgt de prestentatie van de laatste route: Niemandsland (omgeving Diksmuide en Houthulst) op 26 april 2014. De toeristische WO I-autoroutes worden gerealiseerd met steun van het Departement Internationaal Vlaanderen. Deze routes vervangen de vroegere autoroutes In Flanders Fields, IJzerfront en Bachten de Kupe.
De Vrij Vaderland-brochure (64 blz.) is vanaf nu te koop (6) bij de Diensten voor Toerisme van de Westhoek. Bestellen kan via www.flandersfields.be of http://shop.westtoer.be.
Verdorie ! Just te laat om deze oude Mercedes te pakken te krijgen !

Het gaat van Hoogstade en Polinckhove naar Lo waar we even bijtankten.

Langs de Markeymolen, de Lovaart over en dan een stukje naast dit kanaal tot aan de Kieviethoek.

De Markeymolen is een houten standaardmolen, gelegen aan de Lobrug in Pollinkhove (Lo-Reninge).
De molen met driezolder werd opgericht in 1797. Sinds 1949 is ze geklasseerd als beschermd monument.
De molen werd door de provincie West-Vlaanderen aangekocht in 1980 en maalvaardig gerestaureerd in 1993.
De Markeymolen ter hoogte van de Lobrug (grondgebied Pollinkhove) zal tijdens de maanden juli en augustus elke zondag van 15 tot 19 uur te bezoeken zijn.
Landinwaarts tot we weer aan de IJzer komen en daar linksaf tot we in Reninge kwamen.
Daar gaat het mis : plots geen pijltjes meer !!
Dan maar met een groep van ongeveer dertig motoren een beetje gaan zoeken en terug op de goede baan terechtgekomen.
In Noordschote, aan de overbrugging van het kanaal Ieper-Leie, een eigenaardig monument : een gedenkplaat aan een huis.

Verder naar Merkem, Bikschote en Langemark waar een derde controle plaatsvond in Swingcafe De Kapelle.

Voor diegenen die nog niet hadden gegeten, was er een hapje voorzien...

We vervolgen onze weg via de Ypres Salient Route...

Deze Ypres Salient is de boogvormige frontlijn die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog rond de stad Ieper vormde.
Langs deze lijn werd een toeristische autoroute uitgestippeld van 70 kilometer.
Langs deze route kom je de meest bekende sites tegen die herinneren aan de oorlogsjaren '14 - '18 zoals de site John Mac Crae,
de Duitse begraafplaats in Langemark, Tyne Cot Cemetery in Passendale, Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en Hill 60 in Zillebeke.
In Poelkapelle stoppen we even aan het British Cemetry uit 1919.


Dit is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.
De begraafplaats ligt 1 km ten oosten van de dorpskerk. Ze is ontworpen door Majoor Charles Holden en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.
Het terrein heeft een nagenoeg vierkant grondplan en is 22586 m² groot met een bakstenen muur als omheining.
Een hoog boogvormig toegangsgebouw bevindt zich in de noordelijke hoek.
Het Cross of Sacrifice staat centraal tegen de noordoostelijke muur met de Stone of Remembrance er voor, maar op een lager niveau.
Er worden 7479 doden herdacht waarvan er 6231 niet meer geïdentificeerd konden worden.
Verder naar West-Rozebeke, Passendale, Zonnebeke, Moorslede, Slijpskapelle, Ledegem... even op een zijbaantje meerijden met de auto's langs de E17 en vlak voor het eindpunt in Gullegem krijgen we nog eens een laatste controle, in 'n Duvel, dit om de 'laagvliegers' die denken van rechtstreeks naar de finish te rijden, nog even te controleren !!!

Een mooie rit (altijd van de Tsjamps), alhoewel op (over-)bekend terrein.
Ik heb geen melding van ongevallen gekregen, wel een paar 'panne's'...
|