Een motor is voor de meeste mensen een vrijetijdsobject. Het is een manier om even an de drukte te ontsnappen. Motorrijden ontspant, zowel op gorte als op kleine wegen. Zelfs woon-werk-verkeer krijgt een andere dimensie...
Het is dit jaar 40 jaar geleden dat 'Easy Rider' in de bioscoopzalen draaide. Menig jongenskamer werd in het begin van jaren '70 opgesierd met posters van Hopper en Fonda op hun Harley's. Het was een ander soort motorrijden dan men tot dan toe hier gewend was.

De jaren '60 betekenden het einde van de motor als utilitair vervoermiddel. De auto was het nieuwe gebruikstoestel, de motor een vrijetijdsvoertuig, vooral voor de jongeren. De Japanse merken kwamen toen met goedkopere, kwalitatief betere, modernere en vooral meer spectaculaire producten op de markt dan de Europese fabrikanten. Ze slaagden erin een hele nieuwe generatie voor hun brommers en motoren te winnen. Je ging dan wel met de auto of met de trein naar het werk, in het weekend was de motor voor de uitstapjes, voor dat 'easy-rider'-gevoel.


De motormarkt kende echter een dipje in de jaren '80, maar daarna volgde een sterke heropleving, mede dank zij de populariteit van het custom-segment. De 'ouderen' herontdekten de motor. Het huis was afbetaald, de kinderen het nest uit... er was weer geld voor leuke dingen.

Veel van die 'nieuwe' motorrijders maakten de overstap naar de makkelijker te berijden toermotoren en enduro-machines.
Met die zware confortabele motoren maakten ze weekendtrips, korte vakanties en niet zelden een heuse wereldtrip. Op hun lijstje stond zeker de Route 66 en het Amerika dat ze kenden uit de films.

Menig reisverhaal vindt zijn weg naar de motorbladen. De exploten van mediafiguren als de Britse filmacteurs Ewan McGregor en Charley Boorman spreken tot de verbeelding; Met hun zware BMW-enduro-motoren trokken ze via Rusland en Azië naar Alaska en langs Canada rond naar New York. In 2007 was er de Afrika-trip met Kaapstad als eindbestemming. En tussendoor deed Boorman nog even mee aan de Dakar-rally. Hun avonturen vinden een vervolg in een succesvolle reeks DVD's en een drukbezochte website http://www.bigearth.co.uk/html/landing.html.

De laatste jaren is er sprake van een nieuwe trend. De gemotoriseerde tweewieler is niet meer enkel een hobby- of droomartikel. Het dichtslibbende verkeer maakt van het motorrijwiel opnieuw een nuttig vervoermiddel. Niet omdat motorrijders zich geen auto kunnen veroorloven zoals vroeger het geval was (een beetje motor tegenwoordig kost even veel als een kleine auto), maar uit pure noodzaak en frustratie : ze wille gewoon niet meer uren in de file staan ! 'Met de motor kom je overal doorheen'', zoals de slogan zegt.

En met de gespecialiseerde kledij, zowel voor de winter als de zomer, voor zonnige dagen als bij regenweer, hebben we geen excuus meer om onze machine niet uit de stal te halen.

De wet laat sinds enkele jaren automobilisten toe om met hun rijbewijs B ook met een scooter of een motor te rijden zonder dat ze daarvoor een apart motorrijbewijs A moeten halen. Er zijn amper voorwaarden : de automobilist moet minstens 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en de motor of scooter mag een cilinderinhoud van ten hoogste 125cc hebben en slechts 15 pk produceren. Sindsdien kende de 125cc-klasse een enorme groei als goedkope oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Zelfs met zo'n kleine cilinderinhoud blijft het gevoel van lekker rijden bewaard, ook in druk verkeer. Je bent immers zo geconcentreerd bezig met het motorrijden dat je de zorgen van de werkdag even opzij kunt zetten. Mensen die kiezen voor de tweewieler puur op grond van mobiliteit komen tot de ontdekking dat het eigenlijk wel fijn rijden is op zo'n scooter of lichte motorfiets.
En dat het ook trendy is, bewijzen de modieuze scooters die onze steden meer en meer inpalmen.

VIJF REDENEN OM MOTOR TE RIJDEN
-
Mobiliteit. Makkelijk door de file en handig in de stad. Je hoeft ook niet steeds te gaan zoeken naar parkeerplaats.
-
Vrijheid. Een motorrijder wil erop uit trekken en gaan waar hij wil.
-
De kick. Motorrijden biedt een adrenaline-ervaring. Vooral de snelle machines. Het is de enorme acceleratie en de snelheid waarmee je de bochten kunt nemen die het hem doen.
-
Het sociale. Motorrijden heet een individuele bezigheid te zijn. Maar bikers zoeken ook andere bikers op om de passie te delen. Vandaar de clubs, trips in grotere groepen en treffens. Verschillende merken spelen daarop in door 'owners'-groepen op te zetten, te sponsoren en zelfs eigen evenementen te organiseren.
-
Het rebelse. Een motorrijder heeft nog altijd een wat anti-sociaal imago, een beetje de schuld van Easy Rider. Vaak zijn het weekend-rebellen : in de week strak in het kostuum achter hun pc, in het weekend de vervaarlijk-uitziende biker in zijn lederen pak.
|