Goede Doel treffen Klerken 24 juli 2011 (Deel 2)
Aan dit bebloemde tafereel nemen we de richting Caestre...

In 'La Brearde' staat deze kapel voor StAdrien. Ze werd in 1981 gerestaureerd door het Comitee voor Bescherming der Vlaamse kapellen en her-ingezegend door Mgr Adrien Gand, toenmalig kardinaal van Rijsel.


Le Driehoek is een plaatselijke feestzaal met aangrenzende boogschuttersclub 'staande wip'.

Aan de Chemin de StOmer krijgen we deze kapel met bijhorend kruis waaraan een levensgroot Christusbeeld.


Verder langsheen de Route de Strazeele zie ik deze St Therese-kapel in een bocht, met daarnaast een leegstaande hoeve.


Het gaat verder met de D69 naar Fletre en Godewaersvelde. Het was even wringen om mijn lensje tussen die tralies te krijgen van deze OLV-kapel.

Enkele centrumcafés met belgisch-vlaamse inslag...

Steenvoorde... Jaja, ze zijn er al de pompoentjes !

We verlaten Steenvoorde en rijden langs deze kapel ND des Captifs

En even verder deze paardemelkerij

Aan de ingang van deze hoeve, een Lourdeskapel : even tussen de tralies en het gebroken glas door een foto proberen te nemen...

Al rijdend valt me opeens dit op : een betere bewaker voor je kudde kun je niet hebben.

Navraag bij de buren maakte mij iets wijzer over dit monster : het zou een Iers stierenras zijn. Nee makker, ik kom geen kopje aaien !

Via het 'Rattekot' en 'De Witte Huizen' komen we aan in Watou waar een kunstenfestival aan de gang is.

Hier moest OLV van Troost even plaats ruimen voor een Chinese Madonna met kind.


Even voor de controlepost worden we nog eens begroet door deze 'kemel'.

Tweede controle in Brouwershof.

Pintje en een praatje met de waardin (en dochter).

Op de weg naar Proven komen we in de Canadaweg deze ontoegankelijke veldkapel tegen.

Even verder deze twee 'huis'-kapelletjes

We rijden via de Fleterna-fietsroute door de Sixtusbossen naar Krombeke en Westvleteren en zien hier deze kapel H.Hert van Jezus.

Die Sixtusbossen strekken zich uit op de heuvelrug ten noordwesten van Poperinge. Ze omvatten verschillende bossen op het grondgebied van Poperinge en Vleteren : de afzonderlijke deelgebieden Theetbos (15 hectare), Couthofbos en -park (70 hectare), de Lovie (28 hectare), Canadabossen (16 hectre), Bardelenbos (32 hectare), Dozinghembos (38 hectare) en het bos bij de Sint-Sixtusabdij (19 hectare) vormen samen een boscluster van 220 hectare.
De Fletern-route verkent de streek tussen Poperinge en Vleteren. Het landschap is zeer afwisselend : nu eens domineren bossen en paden, dan weer bepalen akkers of laaggelegen weiden het landschapsbeeld. Van oudsher is de streek bekend om haar hoppeteelt. De vallei van de Vleterbeek vormt de leidraad van je tocht. Interessante stopplaatsen zijn Poperinge en de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Plezant om weten : Deze route ontleent haar naam aan het Keltisch-Germaanse toponiem "Fleterna", waarmee de beekvallei van de Vleterbeek werd aangeduid.
Aan de ingang van een varkenskwekerij zie je meestal zo'n halve-cilinder-bak waarin men dan de dode dieren opslaat in afwachting dat een vilbeluik deze kadavers komt ophalen. Is het nu toeval of niet, maar in de Zwijnlandstraat kregen we dat op onze boterham : een ijzeren hok met daarin kwee krengen van varkens die er al een tijdje aan het stoven waren, want eentje was letterlijk 'ontploft' en de ingewonden puilden eruit. En dit langs de rand van de weg waar een toeristische fietsroute langsliep en op 50 meter van een restaurant met open terras ! Een wansmakelijke varkensboer, mijn gedacht !

En alsof dat nog niet genoeg was, stond ernaast nog een ijzeren vat met ingewonden en kippepoten. Weet die gast dan niet dat daar geld mee te verdienen valt aan Chinese restaurants ?

Even verder in de Burgweg in Oostvleteren, deze hoevekapel uit dank opgericht in 1920


We rijden langs deze militaire begraafplaats... Het Canada Farm Cemetery kreeg haar naam van een boerderij die dienst deed als
verbandplaats tijdens het geallieerde offensief in 1917. De meeste slachtoffers
die hier begraven werden, stierven in de verzorgingsplaats tussen juni en
oktober 1917. Er liggen in totaal 907 Commonwealth-militairen begraven.

De begraafplaats werd door Sir Reginald Blomfield ontworpen.
Bijzettingen (Commonwealth War Graves Commission) : Verenigd
Koninkrijk : 879 Canada : 9 Andere Commonwealth : 19 Totaal
Commonwealth : 907
Aan een zijweg zie ik dit idyllisch tafereel : een kapel onder een lindeboom opgedragen aan een eigenaardige combinatie... OLV van St Jan

Jammer van die vuilbak...die kan best achter het gebouwtje geplaatst worden ! Opschrift luidt : In Oorlogstijd van Dood bevrijd In Dankbaarheid U Toegewijd 1940 Rene De Jonghe en Prosper Top.

Via een zijweg van de N333 (naar Poperinge) komen we in de Galgabossen terecht.
Die Galgebossen, op de grens tussen Elverdinge, Poperinge en Vlamertinge (gehucht De Brandhoek) vormen het overblijfsel van een woud dat zich uitstrekte van Beselare naar Watou, maar tussen de 9e en 11e eeuw verdween. Het Vlaams Gewest kocht in 1995 de Galgebossen aan. Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer. Bij de aankoop in 1995 bedroeg de bosoppervlakte zon 70 hectare. Ondertussen groeide het domein aan tot 107 ha.
Daar komen we de meisjesscouts van Mol tegen.

Aan de rand van die Galgebossen staat deze kapel H.Maria Troost der Bedrukten. ((Bedrukten... ? Moet dat niet VERdrukten zijn ?)

In de Gasthuisstraat in Vlamertinge stond een bankje, dus tijd voor een hapje en een drankje, terwijl de collega's langsreden.

Van daaruit gaat het richting Brielen waar op de splitsing deze OLV van Fatima-kapel met miniatuur-molen staat.

Even verder nog een 'Lourdes-tafereel' in de OLV van Vrede-kapel.


Via de Noordhofweg komen we uit aan deze militaire begraafplaats. Het ESSEX FARM CEMETERY Bijna halfweg de weg van Ieper naar Boezinge stond
een boerderij met de naam Essex Farm. Op deze plaats lag de Britse frontlijn
meerdere kilometers ten oosten van het kanaal. Het veld ten zuiden van
de boerderij werd als verbandplaats gebruikt in april 1915. Dit bleef zo tot
augustus 1917. De bijzettingen werden min of meer willekeurig verricht, zonder
een vast plan. Daardoor zijn de meeste doden van de divisies door mekaar
begraven. Uitzondering daarop vormen de 49th (West Riding) Division die haar
doden van 1915 in Plot I begroeven en de 38th (Welsh) Division die in het najaar
1916 Plot III gebruikte. Er worden nu 1199 commonwealthdoden herdacht.
Daarvan zijn er ruim 100 niet-geïdentificeerden. 19 militairen uit het Verenigd
Koninkrijk kregen een 'special memorial' "Known/Believed to be buried in this
cemetery".

De begraafplaats heeft een oppervlakte van 6032 m² en is
gedeeltelijk aan de zuid- en oostzijd met een ruwstenen muur afgesloten.
Het monument voor de 49th Division staat vlak achter de begraafplaats op
de kanaalberm. Naast de begraafplaats bevindt zicht de John McCrae-site.
Bijzettingen (Commonwealth War Graves Commission) : Verenigd
Koninkrijk : 1107 Niet-identificeerbaar : 83 Totaal Commonwealth :
1199 Andere nationaliteiten : 5
Even verder langs de Diksmuidse Steenweg in Boezinge : het Bard Cottage Cemetry. Dit is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Boezinge. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Er worden 1.643 doden herdacht van wie er 40 niet werden geïdentificeerd. De begraafplaats is ontworpen door Sir Reginald Blomfield en heeft een oppervlakte van ongeveer 5455 m². De begraafplaats ligt meer dan twee kilometer ten zuiden van het dorpscentrum van Boezinge langs de weg tussen Ieper en Diksmuide (N369) nabij het Ieperleekanaal, halverwege tussen Boezinge en het stadscentrum van Ieper en een halve kilometer ten noorden van Essex Farm Cemetery.

De begraafplaats heeft een ongeveer rechthoekig grondplan. Vooraan staat de Stone of Remembrance tussen twee toegangsgebouwen; achteraan staat het Cross of Sacrifice. Boezinge lag het grootste deel van de oorlog in geallieerd gebied, vlak tegenover de Duitse linies aan de overkant van het Ieperleekanaal tussen Ieper en de IJzer. Tussen de huidige begraafplaats en het kanaal lag een boerderij die men "Bard Cottage" noemde, vlakbij een brug die men "Bard's Causeway" noemde. Men legde er een begraafplaats aan die werd gebruikt van juni 1915 tot oktober 1918. Na de oorlog werd de begraafplaats nog uitgebreid met 46 graven uit de slagvelden in de omgeving, waaronder 32 graven van de ontruimde Marengo Farm Cemetery, dat een paar honderd meter zuidelijker lag. Op de begraafplaats liggen ook vier Duitsers.
We slaan rechtsaf over het kanaal Ieper-IJzer en komen aan het kruispunt van de Sasstraat met de Poezelstraat voor een raadsel te staan : afgezien van enkele pijlen die de rijrichting aan deze verhoogde bermen aantonen, staat op dit grote kruispunt geen enkele andere indicatie. Geen voorrangsteken, geen stopplakaat, geen richtingsaanwijzers. Waarschijnlijk een unicum in Belgie. Nog een chance dat onze rittpijltjes er hingen...

We passeren (nogmaals / zie vorige rit) de Beeuwsaertmolen ...

... en komen omstreeks 16.00u aan in Madonna-Langemark en Jonkershoven waar we oog in oog staan met deze vernielde Mariakapel.

Er staat nochthans een mooi beeldje in .

Even later zijn we weer in Klerken en er heerstte een gezellige drukte in die enorme zaal van het instituut.

De 'zusters' zorgden voor de hotdogs en de belegde broodjes...

... maar het frietkot had niet zo'n bijval;.. nog niet. Wier eet er nu trouwens om vier uur in de namiddag frieten ?

Voor de aftocht nog snel even wat kiekjes nemen van deze mooie GoldWings.


Het was een mooie en leerrijke rit, mooie weggetjes en zeer goed bepijld. Een grote pluim voor de organiserende motorclub(s).
|