Een relatie tussen collega's is geen uitzondering. Op sommige werkvloeren gebeurt dit echter sneller dan op andere.
Uit een professionele samenwerking groeit af en toe veel meer. In sommige beroepscategorieën is de kans dat je eens met een collega date zelfs bijzonder hoog.
Eén derde (29.5%) van de werknemers van een callcenter bekent dat hij of zij al eens een verhouding met een collega had. Turen zij tijdens de honderden telefoontjes misschien rustig rond op zoek naar afleiding? Financiële (28%) en Human Resources (26.5%) afdelingen zijn de tweede en derde grootste broeihaard voor privé-relaties. Ongeveer één vierde van IT'ers, marketeers en mediamensen heeft waarschijnlijk ook eens een relatie met een collega.
Lloydspharmacy trekt deze conclusies uit een bevraging van meer dan 3.000 werknemers, zegt HR-Magazine. Als je nog 'zoekende' bent, kan je misschien een carriëre in een van deze sectoren overwegen. Het blijken alvast vijvers te zijn waarin je goed kan vissen.
3 op 10 collegas flirt erop los
Je collega net iets te lang in de ogen kijken, je hand een seconde langer laten liggen op die blote schouder ... Meer dan een op twee werknemers zien er geen graten in. Drie op tien geeft zelfs openlijk toe dat hij of zij lustig flirt op de werkvloer. En ja, mannen doen het meer dan vrouwen.
De resultaten van het Jobat onderzoek:
55% vindt dat flirten moet kunnen op de werkvloer
3 op 10 doet er zelf aan mee
mannen flirten meer dan vrouwen (37% t.o.v. 29%)
(Enquête afgenomen bij 9480 lezers/abonnees in februari 2009)
Als je zoveel uren per dag op het werk doorbrengt, kom je vroeg of laat wel een collega tegen waarmee het bijzonder goed klikt. En voor je het weet sla je dan aan het flirten. Vergeet echter nooit dat je nog steeds op je werk vertoeft. Er zijn echt wel enkele dingen die je beter niet doet.
Niet doen!
Vergeet dat je op het werk bent. Voor je het weet, word je ergens in een vergaderzaal betrapt tijdens een vluchtige omhelzing of gênante pose.
Denk dat niemand het zal merken. Geloof ons, dat doen ze wel!
Gedraag je als koppel op de werkvloer. Je collegas hebben er echt geen boodschap aan dat je voortdurend met zn tweetjes gaat lunchen of het constant over wij hebt.
Vertel iedereen die het horen wil hoe verliefd je wel bent. Als jouw crush er anders over denkt, weet iedereen dat je gedumpt bent.
Kusje hier, knuffel daar Nee, dat doe je best uitsluitend in je vrije tijd!
Geloof iedereen op zijn woord. Je baas en collegas mogen op het eerste gezicht blij lijken met je relatie, in hun achterhoofd vinden zij je waarschijnlijk weinig professioneel. Aan jou om hun ongelijk te bewijzen.
Verwaarloos je werk. Ben je steeds afgeleid door het object van je verliefdheid? Maak dan duidelijke afspraken en neem afstand tijdens de werkuren. Vroeg of laat kost dit anders je job en je relatie?
Mag wel
Wees vriendelijk tegen iedereen, niet alleen tegen je geliefde.
Observeer je collegas om beter te begrijpen wat bij jou op de werkvloer wel en niet kan.
Doe een beroep op het interne roddelcircuit om te achterhalen of jouw crush wel degelijk vrij is of je een andere collega misschien niet voor de voeten loopt.
Hou privé en werk zoveel mogelijk gescheiden. (Jobat)
Het aanbod van spruiten blijft ruim. Ondanks het aanhoudende koudere weer, blijven de prijzen aan de lage kant. Profiteer ervan en probeer het recept van de week!
Brussels spruitenpotje Ingrediënten voor 4 personen: 750 g Flandria-spruiten, 800 g vastkokende aardappelen, 2 Flandria- tomaten, 300 g mager rundergehakt, 1 ei, ½ liter magere runderbouillon, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 theelepel kerriepoeder, peper en zout.
Bereiding: Snijd een dun plakje aan het voetje van de spruiten weg en was ze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
Doe de groenten en de aardappelen in een pan met een dikke bodem, kruid ze met peper en zout en roer er het kerriepoeder onder. Overgiet alles met de bouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Meng ondertussen het gehakt met het ei, de peterselie, peper en zout. Rol van het mengsel middelgrote balletjes. Voeg de balletjes bij de spruitjes en laat nog 15 minuten zachtjes koken. (Flandria slank in elk seizoen)
Superieure Stybar rijdt de Belgen in de vernieling op WK
Een verbluffend sterke Zdenek Stybar heeft in eigen land de wereldtitel veldrijden op zak gestoken. De Tsjech verkocht in Tabor, waar de dooi tegen alle verwachting intrad, elke tegenstander een ferme uppercut.
Ondanks een lekke band in het begin van de koers, stond er geen maat op de verduiveld sterke 'Styby'. Outsider Klaas Vantornout en Sven Nys streden op geruime afstand samen met de Tsjech Martin Bina om de twee resterende medailles. Het zilver was finaal voor de oersterke Vantornout (op 21"), Nys (op 38") klopte Bina in een spurtje om het brons. Bart Wellens werd derde Belg op de tiende plaats. Voor uittredend wereldkampioen Niels Albert werd het een WK om gauw te vergeten. Op 2 ronden van het einde gaf de man uit Tremelo er jammerlijk de brui aan. Aan de omloop, dat door de dooi in feite in zijn voordeel was, zal het alvast niet gelegen hebben. De Belgen sluiten voor het eerst sinds 1996 een WK af zonder een gouden medaille, ontgoochelend.
Kabinetstukje Stybar Het WK begon onheilspellend voor de Tsjechen. Nadat de 24-jarige Stybar als een gek de eerste kilometers had aangesneden, reed hij lek. Vantornout stoof hem voorbij en ook Nys en co lieten hem achter. Maar de man uit Stribro sloeg met de materiaalpost in het vizier geen moment in paniek, snoerde de gespen van zijn schoenen wat vaster en rolde één voor één wat pionnetjes op. Tot hij plots alleen op kop lag. Net voor halfkoers was de wedstrijd gereden: Vantornout moest 5 seconden toestaan op de ontketende Stybar, voldoende om freewheelend naar de streep te zweven. De kloof schommelde geruime tijd rond de 20 seconden, maar toen Nys, tot dan in het gezelschap van Vantornout, enkele keren plat op zijn buik schoof, kon Stybar het Tsjechische volkslied al beginnen te oefenen. Voor Tsjechië de eerste wereldtitel sinds 1991. Toen won Radomir Simunek senior. Zilver voor Vantornout Met nog twee ronden voor de boeg stak Vantornout zijn hand uit naar het zilver, het hoogste goed voor de Belgen vandaag. Klaas pompte er nog een snelle achtervolging uit, wat hem net als op het BK een fraaie tweede plek opleverde. De renner uit Torhout antwoordde zo met de pedalen, want hij voelde zich in aanloop naar het WK zwaar miskend. Albert stond dan al een tijdje onder een (koude) douche. Hoewel het parcours hem beter lag dan aanvankelijk gedacht, kwam hij nooit in het stuk voor. Van bij de start, was hij een vogel voor de kat. De uittredende wereldkampioen kneep net voor het einde in de remmen. Doodjammer. (dea)
De doortocht van Vincent Van Quickenborne aan de KULAK ging niet onopgemerkt voorbij. Hij roerde zich in menige discussie en riçhtte het Liberaal Vlaams Studentenverbond op, dat meteen dubbel zo groot werd als zijn katholieke broertje.
Voor een volbloed Kortrijkzaan lag de keuze voor de KULAK wellicbt voor de hand? "Na zes jaar op internaat in Gent wilde ik afwisseling. De keuze viel snel op Kortrijk, waar ik nu nog altijd woon. Ik vind het hier zeer goed. Al tijdens de humaniora wasik maatschappelijk actief en had ik de zin voor politiek te pakken gekregen. Studies rechten leken me mooi om dat verder uit te bouwen. Ook de kunst van het spreken interesseerde me. Ik had nog geen idee van mijn carriëre. Ik volg de parabel van de talenten. Ik heb enkele talenten gekregen - niet te veel- en probeer die zo goed mogelijk te gebruiken. Maak je geen zorgen, de rest wijst zichzelf uit."
Was je een ijverige student? "Ik ging vaak naar de les, want als ik iets gehoord en genoteerd had, had ik het vrij snel door. Ik moest niet zo veel studeren en moet bekennen dat ik vaak op café zat. Als student moet je kiezen uit drie dingen: studeren, uitgaan en een lief hebben. Ik hád af en toe een korte relatie maar heb toch vooral van het leven genoten. Soms denk ik met nostalgie terug aan waar we uithingen, of de lyrische discussies over 'het zijn van de zijnden' . Ik zou zeggen: "Studenten, profiteer er maximaal van!"
Droeg je je steen bij tot het verenigingsleven? "In tweede kan was ik jaarpreses en richtte ik samen met enkele goede vrienden, zoals Timothy (Verkoest, nu zijn woordvoerder, ks), het Liberaal Vlaamse Studentenverbond óp. Daar werd argwanend naar gekeken, zeker vanuit katholieke hoek. Al snel telden we dubbel zo veel leden als de christendemocraten; sommigen maakten zelfs de overstap. Naar onze lezing van Verhofstadt kwam de helft van de KULAK studenten luisteren. Maar ook de activiteit 'pannenkoeken, bier en liberalisme' was memorabel. We discussieerden over de schoolplicht, maar vraag me niet hoe die avond afgelopen is."
Was er ook ruimte voor debat in de aula? "Ik heb mij geroerd,ja. Ik betreur het nog altijd dat de studenten de proffen niet mogèn evalueren, zoals dat in andere, bedrijven gebeurt (nvdr: tegenwoordig gebeurt dat wel).
Gelukkig kregen we vooral les van uitstekende proffen als wijlen baron Suetens, Van Orshoven en Vanderstraeten. Er was ruimte voor one-to-one-gesprekken. Zelfs 's avonds waren de proffen bereikbaar. Je moest dom zijn om daar geen gebruik van te maken. De KULAK benadert sterk het Amerikaanse universiteitsmodel met kleine stu-dentengroepen en gemotiveerde proffen. Door de kleinschaligheid val je sneller op je poten dan in Leuven, waar het er anoniemer aan toegaat."
Komt je opleiding vandaag nog van pas? "Ik zal niet beweren dat juristen betere politici zijn maar het is handig de systematiek van de wetten te kennen. Tijdens mijn studies heb ik ook leren spreken, niet onbelangrijk, ên mijn frans bijgeschaafd zodat ik nu makkelijk aan RTBF-interviews en debatten kan deelnemen. Omdat economie me op' het lijf geschreven is, heb ik als licentiestudent veel economische keuzevakken buiten de faculteit gevolgd. Ik was een rare vogel. Ik hoop dat er ooit een studie komt die perfect rechten en economie combineert. Mijn job komt alvast aardig in de buurt en is minstens even boeiend als studeren. Ik verveel me geen seconde!"
Vincent van Quickenborne (36) is minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. Hij stapte in 1999 in de politiek als VLD-senator, was van 2003 tot 2007 staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en combineert sinds kort zijn ministerpost met het ondervoorzitterschap van Open VLD. Hij heeft een vriendin en woont in Kortrijk. katrien Steyart (zondag)
Slecht nieuws uit muziekland! De gewezen Eurosong-deelnemer Ishtar stopt er definitief mee. Nadat zangeres Soetkin eerder al te kennen gaf om de groep te verlaten, heeft de rest van de groep het bijltje er bij neergelegd.
Dit werd via Facebook bekend gemaakt. Ishtar brak in Vlaanderen door met hun single 'O julissi', waarmee ze naar het Songfestival gingen.(zangtalent)
Jo Lemaire (Gembloers, 31 januari 1956) is een Waalse zangeres. In 1981 had ze een nationale en Europese hit met haar bekendste nummer: "Je suis venue te dire que je m' en vais."
Lemaire werd bij Namen geboren. Eind jaren '70 begon haar muzikale carrière. Met haar groep "Jo Lemaire + Flouze" nam ze in 1979 een gelijknamig album op. Na "Precious Time" (1980) volgde "Pigmy World" waarmee de groep echt doorbrak. Met haar cover van Serge Gainsbourg' "Je suis venue te dire que je men vais" scoorde ze zowel in België als de rest van Europa een grote hit. Toen haar groep splitte en er een echtscheiding tussen haar en haar man Philippe Depireux volgde begon ze haar leven met een nieuwe lei. In 1982 verhuisde ze met haar nieuwe vriend Fa Vanham naar Bilzen in Limburg.
Haar nieuwe album, "Concorde" (1983) werd een groot succes, zowel in Vlaanderen als Wallonië. De plaat bestond uit een Frans- en Engelstalige kant. Een jaar later lag een tweede, titelloos album in de platenzaken, geproduceerd door Jean-Marie Aerts. Het album deed niet zoveel, maar was nog vrij goed, zeker in vergelijking met haar derde plaat, "Stand Up" ( ). Lemaire was voor "Stand Up" overgestapt van Phonogram België naar Polygram International, maar de plaat werd niet zoals zij hem bedoeld had en flopte verschrikkelijk. Sindsdien kende haar carrière afwisselend pieken en dalen.
Via haar concerten en meertaligheid kreeg Lemaire fans in België, Nederland, Frankrijk, Canada, Duitsland,...Ze nam deel aan de "Transmusicales de Rennes", de "Printemps de Bourges" en de tour "Rock en France".
"Duelle" (1990), een plaat vol sobere Franse chansons ging goud en werd een succes in Frankrijk. Datzelfde jaar zong ze voor het eerst in het Nederlands op de hommage-cd "Turalura" waarop ze Will Tura's "Heimwee naar huis" coverde.
Haar album "Liverpool" (1994) werd in de gelijknamige Britse stad opgenomen. De Britse soulzangeres Carmel was co-zangeres en producer.
In 1998 speelde ze een rol in de musical "Brel Blues", een hommage aan de liedjes van Jacques Brel. Datzelfde jaar nam ze een plaat op waarop haar bekendste liedjes door Vlaamse schrijvers en muzikanten (waaronder Wigbert, Geert van Istendael, Benno Barnard) vertaald worden.
Een jaar later coverde tijdens haar concerten liedjes van Édith Piaf. Eén van haar concerten belandde ook op cd en er werd een televisiedocumentaire rond gemaakt.
In 2000 tourde de zangeres met een concert-programma langs Vlaamse scholen waar ze op een speelse manier de jeugd interesse en smaak voor de Franse taal trachtte bij te brengen. Het werd een succes waaruit twee cd's volgen ("Eventail Junior"), gebaseerd op personages uit de strip Suske en Wiske.
In 2001 nam ze met producer Frank Duchêne (ex-Hooverphonic) en songschrijvers Michel Bisceglia en Ronny Mosuse het album "Flagrants Délices" op. De single "La saison des amours" was de voorbode van het album dat vol akoestische popsongs en enkele big band-nummers stond.
Op 31 januari 2005 trad Lemaire op in de BOZAR te Brussel in het bijzijn van koningin Paola.
In 2007 nam ze samen met Rocco Granata een song op "La Vie à Deux" waar de videoclip is opgenomen in Restaurant Sardis. (wikipedia)
Nog twee weken en het is weer Valentijn. Feest van de liefde voor de ene, verplichte commercie voor de andere. Een overdaad aan rood, hartjes, chocolade en rozen, maar ook een dag waarop je kan vieren dat je elkaar (nog altijd) graag ziet en dat het leven samen leuk is. Maar de Valentijnsdag zoals wij deze kennen en (soms) vieren is niet hoe Valentijnsdag was bedoeld.
Romeins feest voor vruchtbaarheid In den beginne was Valentijnsdag een soort '
Nobele mannen en magistraten renden naakt door de stad, voor het plezier en voor de sport. Iedereen die ze tegenkwamen kreeg een slag van geitenhoedersstok. Vrouwen gingen expres in de weg lopen om geslaan te worden: dat zou onvruchtbaren vruchtbaar maken, onvruchtbaarheid voorkomen, en zwangere vrouwen helpen bij de bevalling. Bij dit ritueel werden de boze geesten verjaagd en de stad gezuiverd, wat de inwoners een goede gezondheid bracht en vruchtbaar maakte.
"Seksloterij' Volgens de blogster Neel Chrillesen (www.questionof.com) was Lupercalia echter ook een seksfestival. Meisjes schreven hun naam op een papiertje, dat verdween in een bokaal. Jongens konden dan een papiertje trekken en dit 'koppel' ging dan erotische spelletjes spelen en Lupercalia vieren. Voor de rest van het jaar bleven ze sekspartners. Ook witchology.com vermeldt deze 'heidense basis', en voegt er aan toe dat deze 'toevallige' setups vaak tot langdurige relaties leidden.
Uit met de pret Met de opkomst van het christendom was het echter uit met de pret. Zo'n zondige, geile houdingen kon de paus niet toestaan, en Lupercalia werd verboden. Omdat een jarenlang (zoniet eeuwenlang) gebruik niet zomaar stilvalt, werd de feestperiode vervangen door 'Sint-Valentijn', de dag waarop de martelaren Valentijn werden herdacht. De link met vruchtbaarheid en seks verdween, en die met romantiek kwam pas in de late Middeleeuwen (14de eeuw).
Hoofse liefde Onder andere de Britse schrijver Geoffrey Chaucer wordt in verband gebracht met de romantische Valentijn zoals wij hem kennen, al lijkt dat vooral een verkeerde lezing te zijn. In 'Parliament of Foules' staat de volgende vers te lezen: "For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make."
Maar vogels broeden niet in februari, en dus heeft deze vers, geschreven voor het huwelijk van koning Richard II met Anne van Luxemburg, niets te maken met Valentijnsdag zoals wij deze kennen. Volgens recente berekeningen verwees Chaucer naar 2 mei.
Wat wel klopt is dat in de periode dat Chaucer leefde en schreef, de hoofse liefde in opmars was. Romantische gebaren als briefjes, haarlokken en gedroogde bloemen werden uitgewisseld en vormden de echte basis voor Valentijnsdag zoals wij deze kennen.
Amerikaanse invloed Vooral onder invloed van de dominante Amerikaanse cultuur, zoals uitgedragen in films, series en muziek, zorgt ervoor dat deze dag van de liefde bijna overal ter wereld hetzelfde wordt gevierd.
Een recent voorbeeld daarvan is Roemenië. De Roemenen hebben hun eigen dag van de liefde (Dragobete) op 24 februari. Door de veramerikanisering vieren echter steeds meer Roemenen de liefde op 14 februari.
Een 'seksloterij' zal Valentijnsdag wellicht nooit meer worden. Dat dat een slechte zaak is, willen we niet gezegd hebben. (edp)
De Britse politica Margaret Thatcher wilde scherp staan voor de parlementsverkiezingen van 1979. Daarom volgde ze op aanraden van het bekende gezondheidsinstituut Mayo Clinic vooraf een dieet waarbij ze elke week 28 eieren moest eten.
De Mayo Clinic waarschuwde wel dat dit dieet hoogstuit twee weken mocht duren. Thatcher hield die veertien dagen probleemloos vol en verloor negen kilogram.
Hoe zag dat dieet er net uit? 's Morgens startte de Iron Lady met 1 à 2 eieren, een pompelmoes en zwarte koffie of heldere thee. Het middagmaal bestond uit 2 eieren en pompelmoes. 's Avonds mocht ze 2 eieren eten met salade of aangevuld met kaas of fruit.
Het vreemde dieet werd door biografen ontdekt in een van de agenda's van Thatcher. Daarbij troffen ze ook een velletje papier aan waarop de samenstelling van haar eerste kabinet was geschetst. (vandaag)
Sven Nys, Zdenek Stybar of Niels Albert? Het zou al vreemd moeten lopen als niet één van deze drie deze namiddag wereldkampioen veldrijden wordt.
Ze voorspellen wat warmer weer in Tabor en dat kan het parcour lastig maken. Op een ijsparcour schat ik de kansen van Sven hoger in.
Ik wil het wereldkampioenschap voor geen geld missen. Hier thuis mag er dan wel enige verdeeldheid heersen, in het Tsechische Tabor supporteren ze ongegetwijfeld zij aan zij.
Of het nu straks Sven, Niels, Klaas, Kevin, Erwin of Bart wordt, zolang de benen maar goed en Belgisch zijn.
Alles geven, jongens!
Start om 14.00uur Niels Albert probeert zichzelf in Tabor op te volgen als wereldkampioen. Daarvoor krijgt hij concurrentie van Sven Nys en van Zdenek Stybar, de man in vorm. Zal Stybar profiteren van de onderlinge strijd in het Belgische kamp of kunnen de Belgen op Tsjechische bodem zegevieren?
Free Souffriau en Miguel Wiels verwelkomen dochter Lola
Free Souffriau is bevallen van een dochtertje Lola. Dat maakte radiozender MNM bekend.
Het meisje werd even na de middag geboren. Ze meet 47 centimeter en weegt 3,075 kilogram. Volgens trotse vader Miguel Wiels is Lola "even mooi als de moeder".
De 'Mega Mindy'-actrice en Wiels zijn al jaren een koppel. In 2008 beviel Souffriau van hun eerste kindje, een zoon Wolf. (krant van vandaag)
Halve meter sneeuw Hoge Venen blijft nog weken liggen
De winter wil maar van geen wijken weten. Na een dag en nacht van intense sneeuwbuien ligt er een pak sneeuw in de Ardennen, plaatselijk zelfs tot een halve meter op de Hoge Venen.
De komende dagen is er dan ook volop sneeuwpret op de tientallen skipistes die zowat allemaal open zijn of vandaag open zullen gaan. De liefhebbers van wintersport in eigen land kunnen wellicht nog weken hun hart ophalen, want het blijft nog zeker tien dagen vriezen in de Ardennen én is er nog verse sneeuw op komst voor dinsdag. Keerzijde van de medaille is zoals wel vaker de ellende op de weg: gisteren waren er al een vijftigtal trucks gestrand op de E25 en ook vandaag wordt het gevaarlijk op de weg. Ook in Vlaanderen kunnen de wegen glad zijn door (natte) sneeuw.
België beleeft de zwaarste winter in jaren, zeker wat sneeuwval betreft. In de Ardennen vielen een hele dag én ook vannacht massaal sneeuwvlokken uit de hemel. Met de krokusvakantie in het verschiet (die begint vrijdagavond 13 februari, over twee weken dus) wrijven de uitbaters van skipistes zich de handen warm. Op de Hoge Venen ligt tot een halve meter sneeuw en dat gebeurt daar toch maar zelden.
Strakke wind Bovendien is het nog niet afgelopen. Vanmorgen en in de voormiddag vallen er ook in Vlaanderen sneeuwbuien. In de namiddag wordt het dan droog maar guur weer met een strakke noordenwind. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het de hele dag vriezen en ook met tussenpozen sneeuwen.
Ook alpijns skiën Vooral op de Hoge Venen is er een pak sneeuw gevallen. Naast de vele langlaufpistes zijn ook enkele pistes voor alpijns skiën open, bijvoorbeeld in Ovifat en Elsenborn. Ook in de provincie Luxemburg en in het zuiden van de provincie Namen is veel sneeuw gevallen en ligt een laag tussen 15 en 25 cm. Ook daar zijn heel wat skipistes open.
Dinsdag nieuw pak sneeuw De verwachtingen op langere termijn zijn ook gunstig voor de sneeuwpret. Na twee droge maar koude dagen gaat het dinsdag weer zwaar sneeuwen in de Ardennen. De sneeuwdikte kan dan lokaal oplopen tot 60 cm en meer. Ook woensdag wordt nog sneeuw verwacht. In het tweede deel van de week volgen dan enkele koude ijsdagen en ook daarna zou de koude aanhouden. Alvast de komende zeven dagen zijn slee-, langlauf- en skiplezier verzekerd. (kh)
'Ik sta echt te springen.' We kunnen het begrijpen. Wie zou niet blij zijn met de kans om een nieuw vrijdagavondprogramma op Eén te mogen presenteren? Allemaal het gelukkige gevolg van het feit dat Roos Van Acker niet langer exclusief aan VT4 verbonden is. Hans-Maarten Post
Goeie vrijdag. Zo heet de vrijdagavondshow waarmee Roos Van Acker samen met Sofie Van Moll vanaf eind maart Vlamingen gelukkig gaat maken op Eén. Het vrolijke duo neemt zich voor om tot het uiterste te gaan om de leukste, ontroerendste en opmerkelijkste weekendwensen in vervulling te laten gaan.
Maar: Goede Vrijdag? Hebben ze onze strenge nieuwe kardinaal wel gevraagd of ze hun programma kunnen noemen naar de dag waarop Jezus gekruisigd werd? 'Ik neem aan dat hij geen bezwaar zal hebben dat we het begrip stelen', glimlacht Roos Van Acker. 'Vooral als hij weet dat alles in het programma draait rond het gelukkig maken van mensen.'
'Vrije vogel', liet je kort en bondig aan de wereld weten via Facebook. Je bent niet langer exclusief aan VT4 verbonden. Door het zo te stellen lijkt het haast alsof je je bij VT4 opgesloten en vastgeketend voelde.
Roos Van Acker: 'Zo moet je het niet zien. Maar het klopt wel dat ik nu nergens meer aan vasthang. Ik mag voortaan doen waar ik zin in heb, waar dat ook moge wezen.'
'Tegelijk besef ik heel goed dat het ook een portie onzekerheid meebrengt. In het verleden tekende ik steeds een exclusiviteitscontract van drie jaar bij VT4. Dat is nu afgelopen. Maar we gaan zeker niet als vijanden uit elkaar. Er blijft een band en de deuren blijven open.'
'Voor mij is dit een luxesituatie: ik kan nu ook ergens anders mooie programma's gaan maken. VT4 wil de komende jaren Vlaamser worden. Dat is een profiel waar ik iets minder in pas. Ik heb altijd gezegd dat ik wil blijven groeien. Nu krijg ik daartoe de kans. Een show op Eén? Ik sta echt te springen.'
Goed voor jou. Want met alle respect: na het populaire reisprogramma 'Peking Express' was je uitgekomen bij iets als 'Hole in the wall'. Een weg omhoog kan je dat niet echt noemen.
'Och, zo bekijk ik het niet. Ik zie het positief. Ik ben enorm blij dat ik deze kans krijg. Ook omdat het met Sofie Van Moll is. Ik zie haar graag bezig. Ze is een fijne en spontane madam én een goede presentatrice.'
Niet dat ik je ongerust wil maken, maar: Sofies vorige programma 'Hartelijke groeten aan iedereen' was niet echt een succes.
'Maar zij heeft het wel héél goed gedaan. Ik kom van bij Hole in the wall. Dat was ook niet meteen een hoogvlieger. Vroeger dacht ik: je bent maar zo goed of zo slecht als je laatste programma. Zo strikt zie ik het intussen niet meer.'
Wat zint je aan het concept van 'Goeie vrijdag'?
'Heel simpel: dat ik mensen gelukkig ga kunnen maken. Dit programma gaat over het vervullen van wensen. Over niets anders. Er zit niets negatiefs aan. En ik ga op een leuke manier proberen om al die wensen in vervulling te doen gaan.'
Jullie hengelen nu al naar de vurigste weekendwensen van de kijkers. Mogen we beginnen bij jou? Hoe kunnen we jouw weekend fantastisch maken?
'Een fijn weekend is voor mij een rustig weekend. Waarop ik vrij ben en mijn goesting kan doen. Eentje waarbij ik lekker in mijn zetel kan liggen, een wandeling kan maken en de tijd heb om te genieten van de kleine dingen.'
Op openbare spreekplaatsen zijn ze lief voor elkaar, maar achter de schermen worden de messen gewet. Justine Henin versus Serena Williams wordt een mentale oorlog. 'Wie het het meeste wil, wint', denkt Justine. Probleem: ze willen het allebei, héél, héél, héél erg graag.
Volg Live op sportwereld
Zeer ongedwongen sfeertje op de training van Justine Henin gisteren. Carlos Rodriguez pikte een toestel van een Belgische fotograaf en schoot wat kiekjes van zijn poulain. Daarna jongleerde hij met een tennisballetje. Justine signeerde petjes. Er werd gelachen en gedold. Maar toen Rodri-guez na de training werd gevraagd hoe Justine Serena ging aanpakken, verstarde zijn gezicht en werden de lippen verzegeld. Nochtans, bij ons weten heeft Serena geen abonnement op deze krant. 'Als je niks zegt, weet er ook niemand iets', aldus Carlos, onverzettelijk.
Zelfde verhaal in het Amerikaanse kamp. De fotografen en journalisten die naar de Rod Laver Arena trokken - geëscorteerd en voor hoogstens tien minuten zoals de leefregels het voorschrijven - waren na drie minuten al terug. Buitengekeerd. Geen pottenkijkers gewenst.
De twee hoofdrolspelers doen hun best om de match van vanochtend af te doen als een gewone finale van een grandslamtornooi, maar dat is larie. Het is om te beginnen de allereerste keer dat Justine Henin en Serena Williams mekaar bekampen in de finale van een grandslamtornooi. En tweedens is er hun verleden. Roland Garros 2003 vooral: bij een opslag van Serena steekt Justine haar hand op om aan te geven dat ze niet klaar is, de opslag belandt in het net en Justine herinnert zich niks meer. Serena was in alle staten.
'Ach, dat is allemaal zo lang geleden', aldus Justine. 'We hebben hier even gesproken. In de kleedkamer, kort, maar we hebben veel respect voor elkaar. Maar dat belet niet dat we straks op het terrein allebei hetzelfde willen.'
Nummer één
Winnen dus. Serena durft daartoe wel eens zeer agressief uit de hoek te komen. Tegen Na Li schreeuwde ze als een wilde. Is Justine er klaar voor? 'Dat is altijd haar spel geweest', aldus Henin. 'Ze probeert de tegenstander te intimideren. Het lijdt geen twijfel dat het een mentale oorlog wordt. Serena heeft een zware opslag. Maar het zal degene zijn die het het meeste wil, die gaat winnen.'
Serena kon onze landgenote alleen maar bijtreden. 'We willen allebei winnen. Maar degene die bereid is de extra stap te zetten, zal winnen.'
Serena won gisteren met grote zus Venus al het dubbel. Maar dat heeft haar honger niet gestild. 'Een twaalfde grandslamtornooi winnen en op gelijke hoogte komen met Billie Jean King, dat trekt me wel aan.'
Serena Williams is nummer één van de wereld en blijft dat ook maandag. Wat ook de uitkomst van de finale hier is. Maar impliciet is de winnaar van vandaag de echte nummer één. Justine ziet het anders. 'Ik ben gestopt als nummer één. Serena is nadien de beste gebleken, de meest regelmatige ook, al piekt ze naar de grote tornooien. Als ik de finale win, dan is dat knap, maar daar stopt het niet mee. Ik weet dat me nog heel veel werk wacht. Fysiek. Ik moet sterker worden en sneller. En beter qua recuperatie. Ik denk dat ik de bal nooit beter heb geraakt dan nu. Maar het is hier duidelijk gebleken dat, misschien precies omdat ik zo goed speel, mijn recuperatie nog niet op hetzelfde niveau staat. Als ik maandag terugkeer in België, wacht me werk. Dat weet ik nu al. Mijn comeback stopt heus niet in Melbourne. Ook niet als ik win.' (nieuwsblad)
Nicole & Hugo brengen nieuwe single "Die ouwe foto van de klas" uit.
Overal waar Nicole & Hugo komen - en dat is op heel wat plaatsen - wordt het sympathieke duo onthaald als echte 'helden' en krijgen ze een luid applaus. 2010 is een bijzonder! jaar voor Nicole & Hugo, zeker omdat ze dit jaar 40 jaar getrouwd zijn én samen 40 jaar op de planken staan. Reden genoeg voor een groot feest. Aanstaande woensdag 3 februari openen Nicole & Hugo in C.C. De Zandloper in Wemmel een tentoonstelling die hun liefde en leven in beeld brengt. Enkele dagen later, op donderdag 11 februari geven Nicole & Hugo de aftrap voor hun gloednieuwe theatertour '40 jaar Nicole & Hugo, Niet te geloven'.
De tour is meteen ook een verwijzing naar hun recent verschenen cd. Eind november kwam het album 'Niet te geloven' uit. Op de nieuwe Nicole & Hugo krijgt u 17 gloednieuwe songs aangeboden en als bonustrack is er ook nog 'De Pastorale' in live-versie. Na 'Hier in mijn hart', een song van Bart Peeters en 'Laat de liefde' van Jan Leyers hebben Nicole & Hugo een gloednieuwe single klaar. 'Die ouwe foto van de klas' werd gekozen als nieuwe single, een liedje waar Bart Herman en Wim Claes verantwoordelijk zijn voor de tekst en muziek. 'Die ouwe foto van de klas' is een heerlijke song die langzaam opbouwt om dan nadeloos over te gaan in een catchy refrein. Een meezinger dus.
Wie het album 'Niet te geloven' van Nicole & Hugo graag wil ontvangen, kan misschien best dit reactieformulier terug mailen, voorzien van je adresgegevens zodat wij de postduif de nodige gegevens kunnen bezorgen. (zangtalent)
Enkele vrienden springen tegen de avond onverwachts binnen. Natuurlijk wilt u ze uitnodigen om iets te blijven eten maar... uw koelkast is zo goed als leeg! Paniek? Nee hoor, gewoon kijken wat er nog in de keukenkast staat en... even toveren met wat u vindt!
1. Schil de aardappelen en snijd ze in heel kleine blokjes.
2. Pel de uien, snijd ze in rondjes. Smelt de boter in een grote pan. Bruin er het spek en de uien in tot ze knapperig zijn, haal ze van het vuur en houd ze even apart.
3. Doe de bouillon, de groenten en de kruiden in een kookpot. Zet er het deksel op en laat gedurende 30 minuten stoven op een zacht vuur. Haal er laurierblad en een pollepel groenten uit en mix de rest in de pot. Meng dan de groenten opnieuw bij de soep. Peper, zout en bindt met de room.
4. Warm de worstjes in lichtgezouten water op en snijd ze in schijfjes.
5. Strooi de spekjes, de uien, het bieslook en de schijfjes worst op de soep en dien heet op. (plusmagazine)
Als u enkel glas heeft gaat er veel warmte verloren. U voelt als het ware de tocht en/of kou in huis. Enkel glas is zeer inefficient en kost u onnodig geld.
Een duurzame investering is dubbel glas, HR, HR+ of HR++ glas. (HR: Hoog Rendement) Het is een investering die wat geld kost, maar het verschil heeft u in een aantal jaar wel terug verdiend. Enkel glas vervangen door isolerend dubbel glas bespaart u zo'n 350 euro per jaar. Een lagere gasrekening betekend natuurlijk ook nog eens dat het goed is voor het milieu.
Dubbel glas produceren is echter een voor het milieu slechtere zaak dan het produceren van enkel glas omdat hier veel energie verloren gaat. Maar omdat dubbel glas zo duurzaam en energie besparend is wordt dit meer dan dubbel en dwars gecompenseerd.
Zijn uw enkel glas ramen niet aan vervanging toe?
Dan kan het nog rendabel zijn om dubbel isolerend glas te nemen. Vanwege de grote besparing die dubbel glas levert is het in de meeste gevallen altijd veel zuiniger om dubbel glas te nemen. Als het goed is dan gaat het glas heel lang mee, een goede investering in duurzaamheid dus.
Het is in elk geval wel belangrijk als uw ramen aan vervanging toe zijn om te denken aan dubbel glas.
De nadelen van dubbel isolerend glas
Er zitten natuurlijk ook nadelen aan dubbel glas. Allereerst is het de investering die men moet doen om dubbel glas te nemen. Dit is vaak erg duur, maar verdient zichzelf naarmate de tijd vorderd in bijna alle gevallen terug.
Hoe beter het glas is geisoleerd, denk hierbij dus aan HR++ glas, hoe beter u moet ventileren. Dit vanwege condensvorming die kan optreden op verschillende plekken. Goed ventileren is overigens altijd van belang.
Zoals u ziet zijn de nadelen wel te overdenken. De besparing die dubbel glas met zich meeneemt is groot. Bovendien zitten er meer voordelen aan, zoals dat dubbel glas ook "lawaai" van buiten als het ware dempt.
Francesca (37) Barbara Vanthielen (39) unieke band.
Mediafiguur Francesca Vanthielen heeft één oudere zus. Barbara woont in Parijs, met haar Fransman en vier kinderen. Toen ze kind waren, was er van een 'zussenband' geen sprake.
Francesca: «Mijn zus en ik hebben lang onder hetzelfde dak gewoond. Punt. We hadden geen hechte band. Tot Barbara na haar middelbare studies naar Amerika vertrok. Dat heeft me toen enorm geraakt. Op weg naar Zaventem de hele familie ging haar uitwuiven - tot ik terug thuis was, heb ik onbeheerst zitten huilen. Ik vond het verschrikkelijk, dat ze wegging voor een jaar.»
Barbara: «Die dag in de luchthaven vergeet ik nooit. Francesca had de roodste ogen van allemaal. Dat heeft me toen echt wel aan het denken gezet. Je kan zeker stellen dat Amerika een keerpunt geweest is. Sindsdien is er pas sprake van een hechte zussenband. Want ook al zitten we nu met die afstand - ik woon in Parijs, zij in Antwerpen en zien we elkaar niet vaak: we zijn er voor elkaar. Zij is mijn stille rots in de branding.»
Band Francesca: Vreemd toch, dat Amerika toen onze ogen heeft geopend. Terwijl we al die jaren ervoor wel in één huis woonden, maar we met totaal andere dingen bezig waren. We hadden andere vrienden, andere interesses. Toen Barbara vertrók, was ze net 18, ik was 15. Net die zomer begon ik bij Studio Brussel te werken. Een halfjaar later ben ik bij VTM gestart.»
Barbara: «Toen ik weer thuis kwam, presenteerde Francesca de Super 50 met Koen Wauters. Al mijn vriendinnen waren door het dolle heen, en ik dacht: 'Wie? Clouseau?Wat is dat?' (lacht) Het was een ver-van-mijn-bedshow. Het was háár ding, niet het mijne. Maar ik gunde het haar.»
Karakter Francesca: «We hadden als tieners heel verschillende karakters. Barbara was de gezellige - ze deed niets liever dan met vriendinnen af te spreken. Ik was de sportieve. Ik ging schaatsen, of turnen, ik deed van alles wat. Barbara kocht zich een heel nieuwe outfit voor een bepaalde sport, maar hield het na twee weken voor bekeken. 'Ik vind het niet leuk'. Terwijl ik mijn maillots tot op de draad versleet: áls ik maar kon gaan turnen.»
«Wij waren ook niet het type zussen dat elkaar geheimen toevertrouwde. We wisten eigenlijk amper iets van elkaar af. Nu is dat anders. Fysiek lijken we steeds meer en meer op elkaar. Vroeger niet zo nu kan je amper missen dat we zussen zijn. Zelfs onze stemmen lijken op elkaar.»
Barbara: «Dat heb ik al vaak mogen horen: dat mijn stem op de hare lijkt. Ik ben nooit jaloers geweest op haar bekendheid. Ik kijk nog altijd niet naar haar op, al heb ik zeker veel bewondering en respect voor wat ze doet. Ikzelf heb nooit gesnakt naar een leven op tv. Zet mij maar achter de schermen, ik vaar wel wat mee op háár stroom.»
Anders Francesca: «Barbara's hart heeft altijd in het buitenland gelegen. Mijn ouders hebben vier jaar in Amerika gewoond, zij is daar geboren. Ze heeft een Braziliaanse babysit gehad, omdat mijn ouders allebei werkten. Ze is kosmopolitischer dan ik. Ze heeft vertaler-tolk gestudeerd. Ze heeft van kleins af talenkampen gedaan. Ze kon de trein niet nemen of ze had wel een nieuwe pennenvriend ontmoet die een andere taal sprak. En daar hield ze dan ook járen contact mee. Ik ben zo helemaal niet. We zijn echt uitersten. Barbara is veel flamboyanter dan ik.»
Barbara: (onderbreekt) «0, maar Fransesca is al fel verbeterd, hoor. Vroeger kon ze weleens verveeld reageren, als er iemand om een handtekening vroeg. Nu doet ze dat steeds vaker van harte.»
Francesca: «Barbara woont nu in Parijs, ze is getrouwd met een Fransman. Die heeft ze leren kennen toen ze daar studeerde. Mijn zus heeft andere keuzes gemaakt dan ik. Ze heeft intussen ook vier kinderen - ik heb er geen - Sarah (l0), Natan (8) en een tweeling van vier, Tessa en Nina.»
Gemis Francesca: «We zien elkaar niet vaak .. Parijs is niet de andere kant van de wereld, maar ik bel haar ook niet meteen op als ik iets aan mijn hoofd heb. Wij zijn niet zo'n familie. Ik heb niet de behoefte om elk nieuwtje aan haar te vertellen, en zij ook niet. De familie Vanthielen: die gaan allemaal hun eigen weg.»
Barbara: «Ik mis haar wel. ja. Ik weet hoe druk ze het heeft. Dat ze weinig tijd heeft. Maar soms zou ik wel willen dat ze iets vaker de trein neemt en tot hier komt. Ik kan me minder makkelijk verplaatsen, met mijn kroostrijk gezin en mijn man die zich te pletter werkt. Ik kan haar bellen, maar het is zoveel leuker om elkaar te zien. En de kinderen zien hun suikertante ook graagkomen.»
Mooist Francesca: «Ik kijk op naar Barbara omwille van haar sociale vaardigheden. En ze is een fantastische moeder. Ik ben er ook wel jaloers op dat zij veel opener is dan ik wat raar is, want ikzit in de mediawereld. Mijn zus kan met ieder een praatje slaan, terwijl ik eers;: mijn draai moet vinden.»
Barbara: «Ik heb veel bewondering voor Francesca's doorzettingsvermogen. Ze heeft al verschillende dingen gedaan. En elke keer denk ik: nu heb ik alles wel gezien. En elke keer komt ze toch weer met iets nieuws op de proppen. Hoe dóét ze dat toch?
Wie volgend jaar hoopt op een loonsverhoging zal die, anders dan dit jaar, niet door de indexering in de schoot geworpen krijgen.
Momenteel maken we zelfs een deflatie in plaats van een inflatie mee. Het einde van het jaar is natuurlijk nog niet in zicht maar het is zeer de vraag of we een inflatie van één procent zullen halen. Op dat vlak vrees ik dat we weinig mogen verwachten, zegt Brecht Decroos, associate director organisational talent management bij Hudson.
Het voordeel van een lage index is dat werkgevers budgettaire ruimte krijgen om individueel te belonen. Vraag is of, gezien de tegenvallende bedrijfsresultaten van 2009, die ruimte er zal zijn. Decroos denkt van niet.
De marges voor loonsverhoging zijn niet zo groot
Ik verwacht niet dat bedrijven volgend jaar zomaar twee tot drie procent opslag bovenop de index gaan geven. In de meeste organisaties ligt de focus nog te hard op het reduceren van de kosten. Daarnaast nemen bedrijven in deze tijden liever een gematigd imago aan als het over loonsverhogingen gaat. Gezien de zeer beperkte loonnorm die werd vastgelegd tijdens het interprofessioneel akkoord, is dat ook gewenst. Bovendien zullen de marges voor loonsverhoging, als gevolg van het moeilijke jaar 2009, ook niet zo groot zijn. Het niveau van de voorbije drie, vier jaar zullen we dus niet halen. Hooguit een opslag van 3 procent, indexering inbegrepen, zal al zeer mooi zijn.
Op zoek naar fiscaal aantrekkelijke alternatieven voor bonus
Ook het variabele loon, nu nog goed voor 0,2 procent extra groei, zou volgens Decroos volgend jaar wel eens beduidend lager kunnen liggen. Gezien de tegenvallende resultaten mag dat geen verrassing zijn. Maar die trend zorgt er wel voor dat steeds meer bedrijven het klassieke bonussysteem, waarbij de werknemer vaak niet meer dan dertig procent netto ontvangt van wat die bonus zijn werkgever in het totaal kost, op zoek gaan naar fiscaal meer aantrekkelijke alternatieven.
Zo blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Hudson dat een op vijf van de bedrijven denkt aan het doorstorten van (een gedeelte van) de bonus naar een groepsverzekering of een pensioenplan.
Voor zowel werkgevers als werknemers is België een niet zo fiscaalvriendelijk land, wat er voor zorgt dat wanneer er fiscaalgunstige opportuniteiten worden aangeboden, heel wat organisaties op de kar springen. Waarom denk je dat bedrijven variabel loon willen doorstorten naar de groepsverzekering? Niet omdat ze in eerste plaats wensen werk te maken van een goed pensioen voor hun werknemers, wel omdat er netto meer overblijft van het bedrag dat zij er insteken, verklaart Decroos.
Op 8 jaar tijd is ons loon met bijna 43 procent gestegen
Wie dit of volgend jaar geen opslag krijgt, kan zich troosten met de gedachte dat ons loon op acht jaar tijd met bijna 43 procent gestegen is. De helft van die stijging is het gevolg van indexeringen, de andere helft van loonsverhogingen en een gestage stijging van het aandeel variabel loon.
Betekent dit nu dat we met zijn allen op acht jaar tijd bijna de helft meer verdienen? Dit betekent dat als je elk jaar dezelfde analyse maakt van dezelfde mensen met dezelfde job je zal merken dat hun loon met 43 procent gestegen is. Concreet geldt dat pakweg voor de boekhouder die in 2001 al enkele jaren in functie was. Als hij nu, acht jaar later, nog altijd even graag boekhoudt en diezelfde job nog steeds uitoefent, op diezelfde plaats, zal zijn loon in die orde van grootte zijn toegenomen.