De doortocht van Vincent Van Quickenborne aan de KULAK ging niet onopgemerkt voorbij. Hij roerde zich in menige discussie en riçhtte het Liberaal Vlaams Studentenverbond op, dat meteen dubbel zo groot werd als zijn katholieke broertje.
Voor een volbloed Kortrijkzaan lag de keuze voor de KULAK wellicbt voor de hand? "Na zes jaar op internaat in Gent wilde ik afwisseling. De keuze viel snel op Kortrijk, waar ik nu nog altijd woon. Ik vind het hier zeer goed. Al tijdens de humaniora wasik maatschappelijk actief en had ik de zin voor politiek te pakken gekregen. Studies rechten leken me mooi om dat verder uit te bouwen. Ook de kunst van het spreken interesseerde me. Ik had nog geen idee van mijn carriëre. Ik volg de parabel van de talenten. Ik heb enkele talenten gekregen - niet te veel- en probeer die zo goed mogelijk te gebruiken. Maak je geen zorgen, de rest wijst zichzelf uit." Was je een ijverige student? "Ik ging vaak naar de les, want als ik iets gehoord en genoteerd had, had ik het vrij snel door. Ik moest niet zo veel studeren en moet bekennen dat ik vaak op café zat. Als student moet je kiezen uit drie dingen: studeren, uitgaan en een lief hebben. Ik hád af en toe een korte relatie maar heb toch vooral van het leven genoten. Soms denk ik met nostalgie terug aan waar we uithingen, of de lyrische discussies over 'het zijn van de zijnden' . Ik zou zeggen: "Studenten, profiteer er maximaal van!"
Droeg je je steen bij tot het verenigingsleven? "In tweede kan was ik jaarpreses en richtte ik samen met enkele goede vrienden, zoals Timothy (Verkoest, nu zijn woordvoerder, ks), het Liberaal Vlaamse Studentenverbond óp. Daar werd argwanend naar gekeken, zeker vanuit katholieke hoek. Al snel telden we dubbel zo veel leden als de christendemocraten; sommigen maakten zelfs de overstap. Naar onze lezing van Verhofstadt kwam de helft van de KULAK studenten luisteren. Maar ook de activiteit 'pannenkoeken, bier en liberalisme' was memorabel. We discussieerden over de schoolplicht, maar vraag me niet hoe die avond afgelopen is."
Was er ook ruimte voor debat in de aula? "Ik heb mij geroerd,ja. Ik betreur het nog altijd dat de studenten de proffen niet mogèn evalueren, zoals dat in andere, bedrijven gebeurt (nvdr: tegenwoordig gebeurt dat wel).
Gelukkig kregen we vooral les van uitstekende proffen als wijlen baron Suetens, Van Orshoven en Vanderstraeten. Er was ruimte voor one-to-one-gesprekken. Zelfs 's avonds waren de proffen bereikbaar. Je moest dom zijn om daar geen gebruik van te maken. De KULAK benadert sterk het Amerikaanse universiteitsmodel met kleine stu-dentengroepen en gemotiveerde proffen. Door de kleinschaligheid val je sneller op je poten dan in Leuven, waar het er anoniemer aan toegaat." Komt je opleiding vandaag nog van pas? "Ik zal niet beweren dat juristen betere politici zijn maar het is handig de systematiek van de wetten te kennen. Tijdens mijn studies heb ik ook leren spreken, niet onbelangrijk, ên mijn frans bijgeschaafd zodat ik nu makkelijk aan RTBF-interviews en debatten kan deelnemen. Omdat economie me op' het lijf geschreven is, heb ik als licentiestudent veel economische keuzevakken buiten de faculteit gevolgd. Ik was een rare vogel. Ik hoop dat er ooit een studie komt die perfect rechten en economie combineert. Mijn job komt alvast aardig in de buurt en is minstens even boeiend als studeren. Ik verveel me geen seconde!"
Vincent van Quickenborne (36) is minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. Hij stapte in 1999 in de politiek als VLD-senator, was van 2003 tot 2007 staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en combineert sinds kort zijn ministerpost met het ondervoorzitterschap van Open VLD. Hij heeft een vriendin en woont in Kortrijk. katrien Steyart (zondag)
|