Ann en Tom openen nieuwe Bigarreaux in Sint-Truiden
Ann Peeters en Tom Paumen, het duo dat de duimen moest leggen voor Claudio en Gaëlle in de finale van 'Mijn restaurant', starten op 28 oktober een nieuwe Bigarreaux op in Sint-Truiden.
Kelder De nieuwe zaak wordt een gewelfde kelder onder het Nieuwscafé op het Heilig Hartplein, weet Het belang van Limburg. "Het idee van een restaurant in de kelder was even wennen en het duurde even, maar hoe langer wij erover nadachten hoe meer wij er in gingen geloven. Het pand ligt perfect centraal op het Heilig Hartplein, de Truiense uitgangsbuurt," aldus Ann.
Naam behouden "Na onderhandelingen met VTM mochten wij de gedeponeerde merknaam Bigarreaux behouden. Wij zijn samen de Bigarreaux en iedereen weet waar die naam voor staat."
Reserves opbouwen "Nu de onderhandelingen met de zaakvoerders van het Nieuwscafé en Barza rond zijn kunnen we van start. Het is in eerste instantie onze bedoeling om een paar jaar reserves op te bouwen en nadien in een eigen pand te starten", aldus Tom. "Vanaf nu hebben we nog een maand de tijd om alles in gereedheid te brengen voor de opening op 28 oktober."
Souschef en maître weg Ann en Tom zullen het in hun nieuw restaurant wel zonder souschef Kim Allegria moeten stellen. Allegria nam het oorspronkelijke pand uit 'Mijn restaurant' over en doopte de zaak om tot Durondeaux. Ook maître Rob Biesmans zal niet meer aanwezig zijn. Hij opent samen met zijn broer Filip (souschef van Exquisa in Hasselt uit de eerste reeks) een eigen restaurant in Hasselt. (adv)
Wegenwerker Jos Timmermans zong als eerste over âfuck me'-botjes
Arbeidersdeuntje wordt stevige danshit
Jos Timmermans (links op foto) en Philip Dirix lieten zich inspireren door Freyayj
Ongelofelijk maar waar. De hitsingle Fuck me Boots' die dezer dagen als een pijl omhoogschiet in de Ultratop is eigenlijk een verzonnen deuntje van Jos Timmermans, een wegenwerker uit Lummen die een liedje maakte over de fuck me'-botjes van Freya Van den Bossche. Nee, muziek hoeft echt niet complex te zijn.
Bijna twee jaar geleden was Freya Van den Bossche talk of the town. Ze verscheen in het openbaar in korte, sexy laarsjes. Fuck Me-botjes, noemde radiomaker Peter Van de Veire ze. Hele krantenpagina's werden aan Freya's trend gewijd. En dat ontging ook wegenwerker Jos Timmermans (40) uit Lummen niet. Fuck me-botjes. De woorden bleven in mijn hoofd spoken.'
Timmermans is een muzikale jongen. Twintig jaar geleden droomde ik van de showbusiness, maar het is me nooit gelukt om als rapper door te breken. Ik heb mijn droom laten varen, maar muziek is altijd een passie gebleven. Op de werf zing ik altijd. Mijn collega's worden er soms gek van. Jos, zet uw radio af.
We hebben hier een echte radio. Soms zing ik bekende liedjes, soms verzin ik nieuwe deuntjes. Zonder het te beseffen broebel ik dan allerlei rare dingen aan het.
Zo ontstond het liedje over de fuck me-botjes, eerst in het Nederlands (begint te zingen): Ik wil niet dat je sneakers draagt, ik wil niet dat je hoge hakken draagt. Ik wil je in je fuck Me-botjes zien.' De Nederlandse versie vertaalde Jos naar het Engels, en hij bleef het zingen.
Op een dag passeerde ik langs de plek waar Jos voetpaden aan het leggen was', zegt ontdekker' Philip Dirix. Ik lag al een tijd met een melodie in mijn schuif, maar was nog op zoek naar een leuke gimmick. Toen hoorde ik Jos zingen. Ik vond het fantastisch. Een paar maanden later namen we het liedje in de studio, met het succes van vandaag als gevolg.'
De wegenwerker zelf dacht dat eerst dat het om een grap ging. Ik zocht meteen naar de verborgen camera. Maar toen herkende ik Philip. Hij was deejay in de discotheek waar ik vaak kwam.' Timmermans werkt voor het liedje met zijn artiestennaam TLB. Die gebruikte ik twintig jaar geleden ook. Het is de afkorting van Tim(mermans) le Bon. Ik was destijds fan van Simon le Bon van Duran Duran.'
Intussen is het dancenummer verkrijgbaar in platenzaken, is het te horen op MNM en TopRadio en wordt het wereldwijd gedownload via driehonderd websites. Philip Dirix heeft al nieuwe plannen met Jos. Er komt zeker een tweede en een derde single. Maar ik ga niet zweven', zegt Timmermans. Ik blijf wegenwerker. En intussen geniet ik.' Gisteren mocht Jos zijn plaatje gaan afgeven op het kabinet van minister Freya Van den Bossche. Ze was trots en gecharmeerd dat ze als inspiratie had gediend voor het liedje. En ja, ze droeg opnieuw van die fuck Me-botjes.'
Kim Clijsters heeft net als in 2005 haar winst op de US Open in haar eigen Bree gevierd met een groots volksfeest voor haar fans.
Met een kwartiertje vertraging verwelkomde gastcommentator Carl Huybrechts voor 3.500 enthousiaste fans een stralende Kim. De Breese coryfee bleek na de vieringen in de States bijzonder blij terug in haar eigen Bree te vertoeven. "Na drie maanden in de Verenigde Staten hunkerde ik om terug naar huis te komen. Het inpakken kon dan ook niet snel genoeg gaan. Waar ik het meest last van had was de jetlag. Vanacht vatte ik slechts om zes uur de slaap. Maar een beetje later opstaan was de goede remedie. Ook Jada had daar trouwens ook meer last van de jetlag als van heel de heisa rond de viering in Amerika. Thuis zijn in eigen land is heel belangrijk. Ik wil mij naast het tenniscourt ook goed voelen, maar dat kan alleen maar als ook Brian en Jada zich ook goed voelen", stelde de Limburgse.
Ook over het hoge peil dat Kim bereikte op de US Open gaf moeder Kim tekst en uitleg. "Tegen Serena speelde ik misschien wel mijn beste tennis van het toernooi. Het was misschien zelfs beter als vroeger. Maar toch moet het nog constanter worden. Ook relativeren lukt nu beter. Ik ga wel voor ieder punt, maar als het niet lukt is dat maar zo. Mijn volgende doelstellingen zijn de grandslamtoernooien, maar nu ga ik eerst naar Luxemburg. Daar ga ik heel graag naartoe. En daarna ga ik mij voorbereiden op de Australian Open. Daar wil ik ook goed presteren", klonk het.
Dan was het de beurt aan burgemeester Jaak Gabriëls om namens de stad Bree een geschenk te overhandigen. "Ik heb gekozen voor een cadeau aan Jada. Maar daarbij dacht ik ook aan wijlen vader Lei. Een fantastische sporter die bij Waterschei hoogdagen beleefde. Daarom koos ik voor een rugzak en voetbal van KRC Genk. Ook een basketbal ter ere van vader Brian kan niet ontbreken. Ten slotte een klein turnpakje en turnpantoffels voor Jada", verduidelijkte de Breese burgervader.
Daarnaast wist de Amerikaanse ambassadeur te vertellen dat President Obama hem verzocht had zijn persoonlijke gelukwensen over te maken aan Kim. "En ik die dacht dat mijn President alleen iets van basketbal afwist. Hij zei mij dat hij verbaasd was over de sterke prestatie van Kim en dat hij genoten had van de stijl en de gratie die Kim in haar spel legde", vond de ambassadeur.
Ook trainer Wim Fissette kwam verrassend uit de hoek. "Kim is fitter en minder blessuregevoelig dan in haar vorig tennisleven. Daardoor beweegt zij beter en speelt zij agressiever. Ze heeft ook geen split meer nodig. En zeggen dat het de bedoeling was om de eerste drie toernooien te spelen in voorbereiding van 2010", lachte Fissette. (nieuwsblad) jav (belga)
Nu zaterdag - 19 september 2009 - start de tweede "Week van de soja". Je ontdekt tijdens deze week hoe smullen van soja bijdraagt tot een beter milieu. Alpro® soya helpt je graag op weg: meet je ecologische voetafdruk met onze Eco(m)eter en geniet van een heerlijk, nieuw sojarecept van Piet Huysentruyt!
Tips voor een kleinere ecologische voetafdruk Gebruik je spaarlampen? Laat je de auto vaker staan? Super! Maar weet je, je draagt ook zorg voor onze natuur door slim te eten.
- Tip 1: kook 1 keer per week vegetarisch. Wist je dat als elke Belg 1 dag per week vegetarisch eet, dit dezelfde positieve impact heeft op het milieu als 300.000 autos van de Belgische weg halen?
- Tip 2: kies voor Alpro® soya. Wist je dat de CO2-uitstoot die nodig is om een glas sojamelk te produceren 5 keer lager ligt dan voor een glas koemelk? Het verschil is nog groter als we kijken naar vlees en vleesvervangers op basis van soja, zoals tofuburgers, die ongeveer 10 keer minder CO2 uitstoten dan een vergelijkbaar rundsproduct.
Bovendien is soja 100% plantaardig en rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen. Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? Bereken hem.
Deze Shih Tzu nam deel aan de 23ste nationale schoonheidswedstrijd voor honden in Spanje. Het dier werd voor de gelegenheid speciaal onder handen genomen door een kapper.
Kort nadat zangeres Yasmine zichzelf van het leven beroofde, hebben honderden politiemensen in politiedatabanken en in het rijksregister in haar persoonlijke gegevens gekeken.
Maar liefst 918 -vooral vrouwelijke- agenten hebben de gegevens zonder toelating geraadpleegd. Politiemensen mogen enkel het rijksregister raadplegen als een onderzoek dat vereist. Daarom werden de overtreders op het matje geroepen door de Operationele Informatiehuishouding van het Commissariaat-generaal van de politie. Dat melden de kranten van Concentra.
Yasmine (Hilde Rens) stapte eind juni uit het leven. Ze was een tijdlang vermist, tot een wijkagent haar lichaam vond op een terrein niet ver van waar ze woonde. (nieuwsblad mcu (GVA).
Britse jongen van 12 wil jongste transseksueel ooit worden
De jongen kreeg het hard te verduren op school en blijft nu even thuis.
Opschudding in een Britse school. Een jongen van twaalf kwam na de vakantie verkleed als een meisje terug opdagen.
De knul wil een echt meisje worden en droomt luidop van een geslachtsoperatie. Als hij zijn droom kan waarmaken dan wordt hij de jongste transseksueel ooit. Hij kan alvast rekenen op de steun van zijn ouders.
Ouders leerlingen ontstemd De leraars hebben meteen alle leerlingen samengeroepen met de vraag om hem voortaan ook echt als een meisje te behandelen. De jongen kreeg intussen ook al een meisjesnaam en kwam in een jurkje met lang haar naar school. Hij wordt nu voorbereid op zijn geslachtsoperatie. Toch is niet iedereen opgezet met het voornemen van de jongen. Ouders van andere schoolkinderen reageren verontwaardigd. Ook hun kinderen hebben het er moeilijk mee. Een aantal kwam wenend naar thuis, ze begrepen maar niet waarom de jongen plots een meisje geworden was. De ouders vinden ook dat de schooldirecteur hen op voorhand had kunnen waarschuwen. Ze hadden liever zelf hun kinderen klaargestoomd voor de confrontatie met het 'nieuwe meisje'. De leerling werd intussen ook al flink gepest. "Had de school ons op voorhand ingelicht dan hadden wij onze kinderen kunnen voorbereiden en dan zou de leerling in kwestie ook niet gepest worden", aldus een ouder.
Nieuwe naam Tijdens de zomervakantie hebben de ouders van de jongen zijn naam veranderd. Hij is nu klaar voor een hormonenkuur en een operatie. De Brit zou wel eens de jongste ooit kunnen worden die een geslachtsoperatie ondergaat. "We doen alles voor ons kind en hebben het beste met hem voor. We laten ons ook begeleiden in het belang van het welzijn van ons kind", aldus de moeder. De school heeft het 'nieuwe meisje' alvast een apart toilet en kleedkamer gegeven.
"Ben je homo?" De jongen had gehoopt dat zijn metamorfose onopgemerkt zou verlopen maar zijn ex-klasgenootjes herkenden hem meteen, ook al kwam hij verkleed als een meisje opdagen. De jongen had zijn vriendjes al vaker verteld dat hij een meisje wilde zijn. Toch waren ze verrast en vroeg ze hem of hij homo was. Daarop belegden de leraars een spoedvergadering. Alle kinderen werden samengeroepen en ingelicht. Ze werden ook gewaarschuwd, ze moeten hem voortaan als een meisje behandelen en wie dat niet doet of met hem spot, zal zwaar gestraft worden. Een moeder van een leerling die een klasgenootje van hem was, vertelt dat de leerling meteen gepest werd. "En wat me ook dwarsligt is dat de school niet eens de moeite gedaan heeft om ons te verwittigen. We hebben niet de kans gekregen om zelf eerst aan onze kinderen uit te leggen wat een geslachtsverandering allemaal inhoudt. Ouders hebben ook het recht om te weten dat hun kinderen met zo'n gevoelige materies geconfronteerd worden. Kinderen van die leeftijd zijn nog niet matuur genoeg om dat allemaal te vatten en ze zijn vaak ook behoorlijk ongevoelig voor elkaar. Het is ook moeilijk voor de jongen in kwestie."
Familie jongen bedreigd Intussen blijft de jongen van school weg. Zijn ouders hebben bedreigingen ontvangen en de familie krijgt momenteel politiebescherming. De jongen ging al langer zwemmen in een bikini en kwam op een roze fiets naar school. Hij is ook helemaal weg van Barbie. "Intussen hebben zijn ouders zijn keuze om als een meisje verder door het leven te gaan aanvaard maar sinds de vergadering op school blijft hij weg. Er zijn ook dingen gebeurd die zijn ouders geschokt hebben", aldus een bron op school.
Nog even geduld oefenen Consulent David Hawley is onder de indruk van het sterke karakter van de jongen. Hij begeleidt mensen die een geslachtswissel ondergaan. "Het is heel ongewoon voor kinderen van die leeftijd om al zo duidelijk voor een ander geslacht te kiezen. Ik weet dat hij op heel wat steun van zijn ouders kan rekenen. Ik denk dus dat hij met voldoende vertrouwen naar school vertrok maar nu ontdekt hij hoe wreed de wereld wel kan zijn en dat is op zo'n jonge leeftijd keihard", aldus Hawley. Volgens psychotherapeut James Caspian zal hij nog wat geduld moeten oefenen omdat een hormonenkuur in Groot-Brittannië pas na de puberteit kan. Intussen moeten hij en zijn medeleerlingen nog wennen aan zijn beslissing om een meisje te worden. Eerder dit jaar werd de Duitse Kim Petras de jongste transseksueel ooit. Kim zal het levenslicht als Tim en werd op haar zestiende een meisje. (hlnsydney)
Exoplaneet van steen ontdekt â bijna als de aarde
Astronomen hebben voor het eerst kunnen vaststellen dat een verafgelegen planeet net als de aarde een rotsachtige samenstelling heeft.
De planeet CoRoT-7b, die rond een ster draait op zo'n vijfhonderd lichtjaar van ons, is waarschijnlijk een bol van rots en metaal. Dat lijkt geen uitzonderlijk nieuws, maar het is de eerste keer dat astronomen dat hebben kunnen verifiëren bij een exoplaneet (een planeet die rond een andere ster draait dan onze eigen zon). Vele andere exoplaneten zijn hoogstwaarschijnlijk 'gasreuzen' die bestaan uit hete gassen, in plaats van rotsachtige planeten zoals de aarde.
Een team Europese astronomen onder leiding van de bekende planetenjager Didier Queloz heeft met een Europese telescoop in Chili heel precies gemeten hoe de planeet rond haar ster draait. Uit die gegevens konden de onderzoekers een schatting afleiden van de massa van CoRoT-7b: ongeveer vijf keer de massa van de aarde. Door dat getal te combineren met de reeds bekende grootte van de planeet haar diameter is 80 procent groter dan die van de aarde konden ze ook de dichtheid bepalen. Die dichtheid blijkt slechts een beetje kleiner te zijn dan die van de aarde, en dat betekent dat de planeet van een vergelijkbaar dicht en zwaar materiaal gemaakt moet zijn en dat ze niet een bol van gassen is.
De meeste bekende exoplaneten zijn erg groot en zwaar. Kleinere planeten, zoals de aarde, zijn veel moeilijker op te sporen. CoRoT-7b is de kleinste en lichtste exoplaneet die tot nu toe ontdekt is, en daarmee behoort ze tot de planeten die het meest op de aarde lijken. Maar dat betekent niet dat CoRoT-7b een tweelingzusje van onze planeet is of dat er leven mogelijk is. CoRoT-7b staat op amper 2,5 miljoen kilometer van haar ster (ter vergelijking: de aarde op 150 miljoen kilometer van de zon) en dat betekent dat het er verschroeiend heet moet zijn.
Nog ergens een oude hoelahoep staan? Haal hem dan van je zolder en gebruik hem als work-out!
Aan je conditie en figuur werken, hoeft niet altijd lastig te zijn. Zeker nu de hoelahoep weer helemaal terug is. t Is simpel, leuk en superefficiënt. En natuurlijk: zalig nostalgisch Draaien maar!
De terugkeer van een ster
In de jaren 60 waren de kleurrijke hoepels een gigantisch succes. Nadien werden ze gedegradeerd tot speelgoed, maar nu is de hoelahoep een tweede leven begonnen in de fitnessruimte én in het Witte Huis. Want Michelle Obama is alvast een grote fan. Ook Justin Timberlake en Beyoncé gaven al toe dat ze hoelahoepen om in vorm te blijven.
Iedereen in de ring
Het is ook zo gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt, is anderhalve vierkante meter en een hoepel. En het is nog goedkoop ook. Wie heeft er geen hoelahoep op zolder liggen? Je kan hem ook eventjes lenen van je dochter. Zou de crisis iets te maken hebben met het feit dat dit ronde speelgoed weer helemaal in is?
Wiegen met die heupen
Dagelijks een kwartiertje hoelahoepen zal zeker zijn effect hebben op je buik, taille, bips en bekken. Breng voldoende variatie in je oefeningen: stap door de tuin, laat je hoepel van boven naar onder gaan over je lijf, zwier hem eens rond je armen,
Zo zwoel als Zumba
Met het juiste muziekje erbij kan je hoelahoepen nog leuker maken. Volg het ritme en geniet van een geweldige hoepelervaring. En als je echt een uitdaging wil, dan probeer je het toch gewoon met twee hoepels? (door Yunomi)
Hoe lang is het geleden dat jij nog gehoelahoept hebt?
Belgen hebben wel interesse in gezonde voeding maar weten er te weinig over. we hebben het ook heel moeilijk om de juiste voedingswaarde en de aanbevolen hoeveelheden van een product in te schatten. Dat blijkt uit een studie, waarin wetenschappers 1.304 personen ouder dan 18 jaar ondervroegen, meldt OIVO.
De meerderheid van de Belgen heeft interesse in goede eetgewoonten en raadpleegde daarvoor ook al een diëtist. (6 op de 10). De helft van de Belgen leest wat er op de verpakking staat en 4 op de 10 wil meer weten over de samenstelling van het product. Niettemin hebben ze problemen om uit twee producten het gezondste te kiezen, hebben ze een slechte perceptie van hun lichaamsgewicht en weten ze weinig over de dagelijkse aanbevolen groenten, fruit en zout. Ze hebben evenmin een idee hoeveel ze dagelijks dagelijks moeten bewegen.
Onderschatten/ overschatten
Consumenten kunnen hun lichaamsgewicht niet objectief beoordelen. Uit analyses van het BMI blijkt dat ze zichzelf ruim onderschatten. Consumenten weten ook niet goed hoeveel groenten en fruit men elke dag moet eten. De meesten dat 3 porties volstaan terwijl deskundigen 5 porties vooropstellen.
8 op de 10 consumenten overschatten de hoeveelheid zout die men dagelijks moet nemen. Deskundigen vinden 6 gram per dag het maximum. Minder dan 1 de op 3 consumenten weten ook dat men gewoon zout door gejodeerd zout kan vervangen.
9 op de 10 overschatten de tijd die men dagelijks moet besteden aan bewegen. Volgens deskundigen is 30 minuten per dag voldoende. Toch willen consumenten graag geïnformeerd worden over de voedingswaarde van producten. Een op de vijf consumenten zegt zelfs dat hij zijn koopgewoonten veranderd heeft na die boodschap.
Informatie
1 op de 2 consumenten wil meer informatie over de voedingswaarde van producten ontvangen, vooral Brusselaars (29%) en vrijgezellen (12%).
De voortdurende berichtgeving over voedingswaarden en gezondheid heeft een impact op de koopgewoonten van de Belgen. Walen (+16%) en gezinnen (+13%) zeggen vaker dat ze hun koopgewoonten veranderd hebben. Bij mannen (-6%) en Vlamingen (-8%) komt dat minder vaak voor.
Lage sociale groepen vinden de oproepen om gezond te eten irritant en beschuldigend. Ze zoeken niet naar informatie, lezen de verpakking niet, interesseren zich weinig voor de voedingswaarde op etiketten en raadplegen veel minder vaak een diëtiste.
Na een avondmaal blijven er al snel enkele kliekjes over. Inpakken en in de koelkast bewaren is dan de boodschap. Maar hoe lang kan je je restjes bewaren?
Warm eten laat je best zo snel mogelijk afkoelen, des te langer blijven ze vers. Doe alles in een potje en zet dit een tijdje in een badje met koud water. Daarna afsluiten en meteen de koelkast in. Restjes mogen over het algemeen niet langer dan drie dagen in je koelkast bewaard blijven. Gerechten die een lange stooftijd hebben gehad mogen tot vier dagen bewaard blijven. Wanneer je je gerechten echter in de vriezer plaatst, blijven ze gemiddeld een maand goed. Let er wel op dat je deze restjes slechts één keer mag opwarmen!
Wanneer je je kliekjes ontdooit, doe je dit best nooit op kamertemperatuur. Zet je bevroren etensresten in de koelkast of in de magnetron. Zo voorkom je een snellere aangroei van bacteriën.(Yunomi)
Blik/TV-Familie hangt deze week de vuile was buiten van Jean-Marie en Carmen Pfaff. Het weekblad laat een ex-medewerker van de familie aan het woord. De anonieme bron beweert dat Jean Marie geregeld overspel pleegt en Carmen aan de drank zit.
De man zou vijf jaar lang voor de Pfaffs hebben gewerkt. Hij beweert dat hij tijdens die periode heel wat heeft gezien en meegemaakt, en maakt die verhalen nu bekend omdat hij vindt 'dat Vlaanderen mag weten hoe de vork écht in de steel zit.'
Zo beweert hij onder meer dat Jean-Marie een hele hoop affaires heeft en dat Carmen daarvan op de hoogte is. Hij meent zelfs te weten dat Carmen enkel nog met een condoom met Jean-Marie vrijt, uit vrees voor ziektes.
De man geeft ook nog mee dat Carmen volgens hem verslaafd is aan alcohol. Ze zou elke dag minstens twee flessen wijn drinken. (standaard)
Veldritseizoen Bart Wellens in gevaar door cytomegalovirus
Veldrijder Bart Wellens (Telenet-Fidea) is geveld door het cytomegalovirus. Dat hebben uitgebreide bloedanalyses aangetoond, zo maakte zijn team deze avond bekend. "Bart voelde zich na de augustusstage in Sankt-Moritz sinds een tweetal weken lichamelijk heel moe.
Dit gevoel uitte zich ook in zijn eerste veldrit in Erpe-Mere. Bloedanalyse bevestigde de aanwezigheid van het cytomegalovirus, een 'broertje' van klierkoorts", klinkt het in een mededeling. Mogelijk is hij maanden buiten strijd en zit zijn veldritseizoen er al op.
Rust De ex-wereldkampioen moet nu totale rust in acht nemen en voorlopig trainingen en wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. "Een constante follow-up zal bepalen wanneer Bart terug de training zal kunnen hervatten", besluit het persbericht. Henin Bekende sporters zoals ex-tennisster Justine Henin, triatleet Rutger Beke en regerend wereldkampioen wielrennen Alessandro Ballan kampten in het verleden net als Wellens (31) met het CMV-virus. Zij moesten toen een maandenlange rustperiode inlassen. (belga/dea)
Ex-kankerpatiënte Phara de Aguirre is ambassadrice van Dag tegen kanker
NVT - Stuur iedereen uit je omgeving die tegen kanker vecht vandaag een sms'je of kaartje. Of breng hen een bezoekje. 'Je kan je niet voorstellen hoeveel deugd dat doet', zegt Phara de Aguirre, die zelf borstkanker overwon en vandaag het gezicht is van de Dag tegen Kanker.
Waarom zei je ja toen ze je vroegen om ambassadrice te zijn van deze dag?
Phara de Aguirre: 'Omdat ik zelf heel veel steun heb gekregen toen ik ziek was. Het werd tijd dat ik iets terug deed. Dit is mijn dankjewel voor alles wat ik heb gekregen.'
De Dag tegen Kanker wil kankerpatiënten uit hun sociale isolement halen. Zijn het dan allemaal eenzame mensen?
'Ik ben alleszins niet eenzaam geweest. Maar ik besef heel goed dat ik een BV-behandeling heb gekregen. Er stond in de krant dat ik kanker had. En dus werd ik overal aangesproken, in de wachtzaal van het ziekenhuis kreeg ik schouderklopjes. Maar sommige mensen zijn wel eenzaam, denk ik. Bij bepaalde kankers blijven mensen maandenlang weg van het werk. Dan ligt je lot in handen van je collega's. Zij bepalen hoeveel aandacht ze je nog geven. Het is niet aan de patiënt om contact te zoeken. Die heeft zijn handen zo ook al vol.'
Wat deden sms'jes en kaartjes met jou?
'Ik vond het fantastisch. Thuis heb ik een doos vol kaartjes, ik heb er geen enkel weggegooid. In het begin tikte ik zelfs sms'jes over op de computer, en die gingen dan ook in de doos. Maar dat hield ik niet vol. Ik kreeg ook heel andere steun. Van de vriendin die kwam babbelen en tegelijk strijken. Van de andere vriendin die af en toe een doos eten kwam afzetten. Van de mensen die me geregeld meenamen voor een uitstapje.'
Ben je ervan overtuigd dat elke patiënt dat leuk vindt? Willen veel mensen niet gewoon met rust gelaten worden?
'Ik snap dat men dat denkt. Ik kom nu nog mensen tegen die zeggen dat ze me wilden bellen. Of dat ze me wilden schrijven. De brief lag klaar, maar ze durfden hem niet op te sturen. Mijn boodschap: doe het gewoon, al is het iets kleins. Laat er ook geen weken overgaan, want hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Doe het meteen, zoals je meteen iets laat weten als je hoort dat iemand een baby heeft gekregen.'
Maar met dooddoeners als 'Het komt wel goed' of 'Jou krijgen ze niet klein, Phara' schiet je toch niets op?
'Onkruid vergaat niet. Die heb ik ook gekregen (lacht). Het doet er niet altijd toe wát de mensen zeggen of sturen. Het feit dat je iets hoort, dat je een signaal krijgt, is veel belangrijker dan de inhoud van de boodschap.'
Welke berichten zijn je het meest bijgebleven?
'Van mijn dochter kreeg ik een leuke, de dag voor de operatie: En, goe geslapen? Veel succes met de operatie en kzal eerst aan school denken en dan aan u! x zjg. Mijn andere dochter stuurde dit na de operatie: Allez, joepie, het is achter de rug. Ik zal straks een koffie drinken op je gezondheid... Dat het alleen maar vooruit kan gaan... Dikke kus. En van een vriend kreeg ik deze mooie sms, tijdens het bange wachten vlak voor de jaarlijkse controle: Hela, dat telt niet hé, gij daar. Genezen is genezen. En ge zijt genezen. En hoor ik u nog? Ha, dat is al beter zie.'
Stuur je nu zelf ook sneller een berichtje?
'Ik was daar echt slecht in. Ik behoorde tot de wereld van de gezonde mensen, hé. Zware job en veel kinderen, dan is een sms'je sturen toch wel veel werk. Nu doe ik het wel veel meer. Maar ik betrap mezelf erop dat ik het vaak niet lang volhoud. Een goede vriend stuurde me op elke chemodag een bericht, ik denk dat hij de behandeling in zijn agenda bijhield. Fantastisch was dat. Ik zag op tegen de chemo, maar tegelijk keek ik uit naar zijn sms.'
Onlangs stond er een opmerkelijke studie in de krant. Wie gelooft dat hij zal genezen, maakt meer kans om te genezen.
'Ik lees dat soort stukken niet in de krant. Zulke studies maken me boos. Ik ken veel mensen die er heel hard in geloofden, maar het niet gehaald hebben. Die studies leggen de schuld bij de patiënt. Je had er maar in moeten geloven. Je zal maar net hervallen zijn en dan zo'n artikel op je bord krijgen. Afschuwelijk. Ik geloof wel dat de ziekte draaglijker wordt als je de moed niet verliest. Voor jezelf, en voor je omgeving.'
Elk jaar krijgen 35.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Iedereen kent wel iemand met de ziekte.
'Ik schrok zelf van dat cijfer. Ik ken veel kankerpatiënten. Omdat ik een BV ben, ben ik een magneet. Maar ook in mijn directe kring hebben mensen kanker, ja. Het klopt dus wel.'
Wie kreeg het laatst een sms'je van jou?
'Mijn collega Leo Stoops van de nieuwsdienst. Hij heeft longkanker. Ik stuurde hem een berichtje op de dag dat hij zestig werd. Nog twintig jaar erbij. En ik hoop dat ze vandaag wat champagne in je infuus hebben gedaan.' (nieuwsblad J.Claes)
Honing wordt ook wel eens de nectar van Eros genoemd. Aan dit zoete voedingsmiddel worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven. Enkele verleidelijke recepten.
Hartig zoete cake.
Voor 4 personen: 125 g boter + 15 g voor het invetten van de vorm, 3 takjes verse rozemarijn, 3 eieren, 10 cl melk, 200 g zelfrijzende bloem, 3 eetlepels vloeibare honing, 70 g versgemalen Parmezaanse kaas, 150 g gorgonzola 1 mespuntje zout.
1 Laat de boter smelten. Haal de blaadjes van de rozemarijn. Spoel en droog ze en mix ze tot een poeder.
2 Scheid de dooiers van de eiwitten. Klop de dooiers met de melk en de gesmolten boter op tot een schuimig mengsel. Klop er de bloem onder tot u een glad beslag verkregen hebt.
3 Roer de honing, de kaas en het rozemarijnpoeder door het beslag. Klop daarna de eiwitten met het mespuntje zout tot een stevige sneeuw en spatel het schuim erdoor.
4 Verkruimel de gorgonzola. Vet een cakevorm met een antiaanbaklaag in met boter en bestrooi ze met wat bloem. Giet de helft van het beslag in de vorm, leg er de blokjes gorgonzola op en dek af met de rest van het beslag.
5 Zet de vorm van onderen in een voorverwarmde oven van 200°C. Verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 180°C en laat nog 30 minuten bakken. Laat de cake dan afkoelen en haal hem heel voorzichtig uit de vorm (het gebak is heel zacht en nogal breekbaar).
6 Warm de cake 10 minuten op in een voorverwarmde oven van 120°C. Snijd hem in dikke plakken en serveer deze met een salade (bijvoorbeeld een mengsel van veldsla, witloof, raketsla en spinaziescheutjes met noten- of hazelnotenolie). (plusmagazine)
Fietsen op de fietsknooppunten van Toerisme Oost-Vlaanderen wordt opnieuw een stuk makkelijker en aangenamer!
Voortaan kan je namelijk ook fietsroutes ontvangen als sms op je gsm. Dat gaat als volgt: je start je fietsroute aan een fietsinrijpunt met parking waar je je auto kwijt kan. Daar staan infoborden die je niet alleen wegwijs maken op het fietsnetwerk, maar je ook uitleggen hoe je de nieuwe sms-dienst activeert en gebruikt.
Het enige wat je moet doen is 'Fiets', het aantal kilometers dat je wil afleggen, en het nummer van het infobord sms'en naar het vermelde nummer. Binnen enkele seconden krijg je een sms'je terug met daarin een opsomming van de knooppunten die je moet volgen. Op die manier kan je een mooie lus fietsen, desgewenst zelfs in een bepaalde windrichting!
Sms'jes sturen en ontvangen kost 0,50 per sms. Dat betekent dat je voor 1 van ons een persoonlijke route krijgt!
Met een acht baby's op stap gaan is geen sinecure.
Nadya Suleman, de Californische vrouw die in januari een achtling op de wereld zette, wilde toch eens van de gezonde buitenlucht profiteren en maakte een zeldzaam uitstapje met haar kroost naar een park in haar buurt. Gelukkig stak haar achtjarige zoon Elijah een handje toe.
Britse jongeren vinden dat een spijtige zaak en pleiten ervoor om op school de informele regels aan te pakken. Opmerkelijk is dat het niet de leerkrachten zijn die terug naar een 'conservatievere stijl ' grijpen, eerder de leerlingen. Ze geloven dat een uniform tot betere examenresultaten kan leiden.
Trend Hoeveel restaurants dringen nog aan op een jas of stropdas? Wie kleedt zich nog op om naar theater te gaan? Binnen de schoolpoort lijkt die trend zich in tegenovergestelde richting te begeven. Heel wat Britse scholieren zien een stijlvolle blazer wel zitten. "We hielden een uitgebreide raadpleging", vertelt Patrick Hazlewood, een schoolhoofd in de Britse Telegraph. "Onder de 11- tot 16-jarigen bleek bijna 60 procent voorstander van de blazer".
Schooluniformen hoeven niet ouderwets of oubollig aan te voelen, zo denken de studenten erover. Ze zijn er stellig van overtuigd dat de juiste kleding een gevoel van eigenwaarde geeft en uiteindelijk tot betere examenresultaten leidt.
Gewoonte Het viel de directeur op hoe weinig jongens nog weten hoe ze een stropdas moeten knopen. "De informaliteit lijkt gewoonte, misschien daarom dat ze de idee van je op te kleden, best wel leuk vinden. Ze zijn dat in het dagelijkse leven niet gewend".
De telegraph vermeldt meteen een aantal pro's en contra's. - Uniformen creëren een gedeeld gevoel van identiteit. Het geeft een school een zekere trots en fierheid. - Geen stress meer over je outfit 's ochtends. Ook verdwijnt de druk om er net als de anderen te moeten bijlopen. -Eenzelfde klederdracht wekt een gevoel van discipline. - Uit onderzoek blijkt dat een strikt uniform vaak tot betere examenresultaten leidt.
De nadelen: -Uniformen zijn een onnodige en dure kost. -Ze ontmoedigen individualiteit. (lvl)
Met de afwasbare weglooptattoo's van mama An Dierickx raakt elk kind terecht. Bezorgde ouders kunnen er hun gsm-nummer op aanbrengen. Het originele gamma kent intussen al groot succes en is te koop via haar website.
Hip An Dierickx uit Herentals stond telkens doodsangsten uit ze zoonlief weer eens kwijtraakte. Vroeger kribbelde ze steevast zijn arm vol met haar eigen gsm-nummer. Nu hij negen is, wilde ze meer 'coolere' manieren vinden om hem te 'labelen'.
Soorten Afwasbare tattoo's zijn hip en kunnen zonder probleem op elke arm gedrukt worden. Intussen bestaat er al een rijk gamma. Zo zijn er tatoeages met een barcode waarop het gsm-nummer voorgedrukt staat. Ook bestaan er met kinderfiguurtjes die om hulp roepen. Intussen werkt de ijverige mama aan eentje waarop zelfs de allergie van kinderen kan geschreven worden. Afwasbaar De tattoo's blijven enkele dagen leesbaar, maar kunnen zonder problemen meteen worden weggevaagd. Een simpel ontschminkingsdoekje of wat babyolie doet alle inkt verdwijnen.