VOGELDIERGENEESKUNDE en andere diergeneeskunde : www.bloggen.be/dierenarts_erwin_louagie
gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cli�nteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Sedert 2024 plaats ik nu en dan ook eens andere gevallen (honden, katten, ...) op de blog Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout tel 050/216934 Op afspraak
03-11-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grasparkiet amputatie poot/gevaren in huis/vleugels eenzijdig en dus verkeerd geknipt
Een grasparkiet werd aangeboden met een pootje dat  gedeeltelijk afgestorven was doordat het een week geleden in heet kaarsvet terechtgekomen was. De vleugel was aan één kant kortgeknipt om het vliegen te beperken. 
Bij huiskamerparkieten/papegaaien is het beter beide vleugels te kortwieken, zodat ze nog een bepaalde richting kunnen aanhouden tijdens hun korte zweefvlucht. Anders komen ze soms terecht op plaatsen waar ze het zelf niet willen (zoals hier het geval). 
Bij kippen/eenden met buitenbeloop gebeurt dat meestal aan één kant.
De juiste slagpennen dienen op de juiste lengte te worden geknipt, zodat ze niet zoals een 'steen' naar beneden vallen, maar nog een korte zweefvlucht kunnen maken, zonder zich te bezeren.
Zonder amputatie zou deze grasparkiet ziek worden en sterven doordat afvalstoffen van het afgestorven ledemaat in het bloed terechtkomen en de vogel zichzelf vergiftigt.
Amputatie bij dergelijke kleine vogels is geen sinecure, omdat vogels maximum 1% van hun gewicht aan bloed kunnen verliezen, zonder in de problemen te geraken. Als een grasparkiet dus 30 gram weegt, spreken we over ongeveer 6 druppels bloed.
De vogel werd met gasanesthesie met een masker verdoofd en de operatie is geslaagd. De wonde werd in-en uitwendig gehecht met heel fijne verteerbare draad.
Gelukkig heeft een parkiet/papegaai een 'derde poot', namelijk zijn snavel. Het lukte hem ook kort na de operatie om op een stok te zitten.










03-11-2022, 17:40 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
31-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groot gezwel (abces) ter hoogte van poot kip
Een groot gezwel ter hoogte van de poot van een kip bleek een abces te zijn. Etter bij vogels ziet er uit als brokkelige kaas, vandaar dat een abces niet spontaan zal 'uitbreken' bij vogels.
In dit geval werd het abces beetje bij beetje 'uitgepeld' tot op gezond (en dus bloedend) weefsel. Daarna werd een drukverband aangelegd onder zalf om de bloedingen te stelpen. Na anderhalve dag werd het verband verwijderd ter controle. De eigenaar zal zelf na een enkel keren een verband met zalf moeten aanleggen. Daarna kan de wonde met een ontsmettende zalf vochtig gehouden worden, zodat de wonde van binnen naar buiten kan dichtgroeien. De nieuwe huid zal uit een soort litteken bestaan dat er anders zal uitzien en zonder schubben. De foto's spreken voor zich. De laatste foto is na het verwijderen van het verband na anderhalve dag.
















Tags:kip, gezwel, poot, abces
31-10-2022, 20:46 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
05-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijsnijden, bijvijlen van nagels bij vogels
Bijknippen van nagels bij vogels moet omzichtig gebeuren. In de nagels loopt immers een adertje dat, wanneer je de nagel te ver afknipt, kan beginnen bloeden. Bij witte nagels (veel kanarievogels) kan je het adertje goed zien lopen, zeker wanneer je de nagel tegen een sterke lichtbron houdt.
Bij zwarte nagels (zoals bij deze blauwgele ara) kan je echter niet 100% zeker weten hoe ver je mag knippen. Hoe meer je trouwens de nagels van een vogel knipt, hoe meer het adertje zich terugtrekt en hoe verder je de volgende keer kan knippen, maar het blijft in zekere zin giswerk.
Zelf zal ik bij grotere vogelsoorten (bijvoorbeeld grijze roodstaartpapegaai of deze ara...) altijd de nagels bijvijlen met een dremel in plaats van ze bij te knippen. Bij het knippen duw je immers de nagel dicht en in die nagel loopt ook een zenuw. Dat kan een pijnreaktie veroorzaken en dus de nodige stress. Daarenboven zal bij het bijvijlen met bijvoorbeeld een dremel warmte vrijkomen, waarbij het bloedvat enigszins dichtgeschroeid wordt en je niet rap een bloeding zal krijgen. 
Hebben we bij zwarte nagels toch een bloeding dan kan dat opgelost worden door de hoorn rond het bloedvat te doen 'smelten' met de fijne punt van een soort soldeerbout waardoor de bloeding stopt.  De zenuw heeft zich dan meestal al teruggetrokken waardoor dit geen pijn doet.
Een bloedende nagel kan een probleem worden, omdat iedere keer als de vogel de teen stoot, het opnieuw begint te bloeden. Vogels kunnen 1% van hun lichaamsgewicht aan bloed op een veilige manier verliezen, bij een groter bloedverlies wordt het gevaarlijk.














05-10-2022, 18:02 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
04-10-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TE DOWNLOADEN DOCUMENTEN
1) oorzaken van vederpikken bij vogels

2) hoe overschakelen naar pelletvoeding

3) fruit/groentensoorten die bij ons makkelijk te verkrijgen zijn en die relatief veel vitamine A bevatten. Let wel : in sommige tropische vruchten die bij ons moeilijk te verkrijgen zijn zit soms 20x meer vitamine A dan in de vruchten die wij hier kunnen verkrijgen in de handel. Vandaar het woord 'relatief'.

Bijlagen:
fruit en groenten met vitamine A.pdf (131.9 KB)   
Overschakelen naar pellets.pdf (127 KB)   
VEDERPLUKKEN.pdf (74.5 KB)   



04-10-2022, 09:07 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
01-05-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hormonale problemen bij huiskamervogels

In de natuur gaan vogels beginnen denken aan de voortplanting :

-          Wanneer de dagen langer worden dan 12u

-          Wanneer er voldoende voedsel terug te vinden is

-          Als het warm genoeg is

-          Als er nestgelegenheid aanwezig is

-          Als er een partner aanwezig is

Bij een huiskamerpapegaai zijn bijna alle voorwaarden vervuld om aan de voortplanting te beginnen.

Vogels zitten ’s avonds laat ook veel bij kunstlicht en dagen van 16u of langer zijn geen uitzondering.

Sommige vogels zijn zelfs heel creatief : de eigenaar of zelfs een object uit de kooi kan als partner fungeren.  Een soortgenoot als partner moet zelfs niet direct zichtbaar zijn. Hem horen kan al voldoende zijn om meer geslachtshormonen aan te maken. Ook het spiegelbeeld (spiegel in de kooi, een metalen klokje) kan daar voor zorgen.

Wat nestgelegenheid betreft, kan een kartonnen doos, een donker hoekje al voldoende zijn.

Het voedsel dat we aan onze huiskamerpapegaaien geven, is meestal ook heel calorierijk (te vet, onder andere zonnepitten, pindanoten, mais…).

Al deze triggers resulteren in sommige gevallen in onaangepast hormonaal gedrag :

-          Agressie :  de vogel zal, niet als in de natuur, zijn territorium verdedigen

 

-          Destructief gedrag : in de natuur zal de vogel zijn nestgelegenheid (bijvoorbeeld een holte in een boom) ruimer maken door het hout af te bijten van de binnenwanden. In de huiskamer zal hij die drang kanaliseren door alles in huis kapot te bijten. Soms is dat naar zichzelf gericht

(vederplukken, automutilatie…) Het vederplukken kan ook afgeleid zijn van het gedrag in de natuur waarbij vogels eigen veren plukken om het nest in te richten.

 

-          Schreeuwen : dit kan het roepen naar de partner zijn of om te laten horen dat dit zijn territorium is.

 

-          Sommige mannelijke vogels kunnen zelfs masturberen op voorwerpen of zelfs op de eigenaar. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een prolaps (uitstulpen) van de cloaca

 

-          Vrouwelijke vogels kunnen beginnen eieren leggen, zelfs zonder aanwezigheid van een soortgenoot. Soms in uitzonderlijke aantallen, met uitputting tot gevolg. Soms resulterend in legnood, verlamming van de poten door de druk van het ei tegen zenuwen of door calciumgebrek. Uitzonderlijk kan dit leiden tot acute sterfte door een vetembolie. (Bij de vorming van de dooier wordt veel vet gemobiliseerd in het bloed, wat kan leiden tot een verstopping van een klein bloedvat in de hersenen door een vetdruppel).

 

Redenen genoeg dus om te proberen dit hormonaal gedrag onder controle te houden. Als we de bovenstaande triggers kennen, die hiertoe aanleiding geven, kunnen we al enkele hulpmiddelen bedenken :

-          Voeding : het aantal calorieën beperken, door bijvoorbeeld over te schakelen op pelletvoeding (bijvoorbeeld ‘nutribird’). Aan de hand van een formule kan het aantal calorieën dat papegaai nodig heeft, worden berekend. Fruit en groenten zullen in elk geval het vetgehalte van een zaadmengeling naar beneden halen. Warme voeding kan ook de hormonen stimuleren. Dit heeft wellicht te maken met het baltsgedrag, waarbij vogels voeding uit de krop aan elkaar overgeven ter versteviging van de paarbinding.

Laat de vogel zoeken achter zijn eten (in de natuur : fourageren) : je kan bijvoorbeeld een lege keukenpapierrol volproppen met krantenpapier en in het midden een pindanoot steken. Hoe meer tijd een vogel moet steken in dagdagelijkse bezigheden zoals in de natuur, hoe minder tijd om met andere dingen bezig te zijn.

-          Temperatuur : de vogel in een koudere omgeving plaatsen (bijvoorbeeld 15°C).

-          Geen speelgoed geven dat kan aanzien worden als nestgelegenheid (bijvoorbeeld kartonnen doos). Als een papegaai een doos volledig in stukken scheurt, is dat meestal geen hormonaal gedrag. Kruipt hij erin en gebruikt hij de afgescheurde snippers als bodembedekking, dan is dit meestal wel een teken van hormonaal gedrag. Ook ronde voorwerpen, die kunnen aanzien worden als een ‘ei’, kunnen de hormonen triggeren.

-          Hou rekening met het feit dat een partner niet noodzakelijk moet zichtbaar zijn. Hem of haar horen is soms al voldoende. Een papegaai strelen onder de vleugels of boven de staart stimuleert sterk zijn voortplantingshormonen.

-          De daglengte verkorten tot maximaal 12u (donkere doek op kooi leggen of in donkere ruimte steken)

 

Bij sommige vogels kan het nodig zijn een hormoonimplant te steken, die de hormonen tijdelijk onderdrukt.

Op onderstaande foto : een valkparkiet werd gepresenteerd met legnood, ook al had zij al verschillende eieren gelegd. Zij zat in een kooi zonder soortgenoot, maar vloog ook veel in huis rond en werd veel geknuffeld door de eigenares. Zij eet een eenzijdige zaadmengeling, waardoor zij ongetwijfeld ook tekort aan calcium had.

Het ei werd doorheen de buikwand met een naald leeggezogen, waardoor het ei ‘inklapt’. Hierdoor zal de gebroken schaal samengehouden worden door de schaalvliezen en zullen geen scherpe delen de eileider perforeren.

Ondanks de kleinere diameter van het gecollabeerde ei, lukte het niet het ei te verwijderen uit de eileider. Aangezien de vogel zich niet meer ziek gedroeg, een goede eetlust had en goed mest kon maken, werd niet besloten tot een keizersnede. Keizersnede is bij dergelijke kleine vogels een riskante noodoplossing, ook al omdat vogels maximaal 1% van hun lichaamsgewicht aan bloed kunnen verliezen. Meestal zal er bij vogels geen nieuw ei worden gevormd als er nog een ei (of het restant ervan) in de eileider zit.







Tags:legnood, vederplukken, hormonen
01-05-2022, 12:24 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
21-03-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijze roodstaart met tumor ter hoogte van cloaca (papilloma)
Bij papegaaien bestaat een tumor die vermoedelijk wordt veroorzaakt door een virus : het papilloma-virus. De aandoening noemen we 'papillomatose'.
De tumor komt meestal voor ter hoogte van de cloaca waardoor de vogel gaat persen en er bloed in de uitwerpselen kan zitten. Deze tumor kan in sommige gevallen ook op andere plaatsen in het spijsverteringsstelsel zitten, wat diagnose en behandeling moeilijk maakt.
Bij een lokale tumor ter hoogte van de cloaca kan de tumor eventueel chirurgisch worden verwijderd. Meestal wordt er ook een electrocauter gebruikt om resterend tumorweefsel weg te 'branden'.


foto 1 : opstelling voor de operatie, rechts is de electrocauter te zien.
foto 2 : links het anesthesietoestel (verdoving met gas via een mengsel van zuurstof en isofluraan)
foto 3 : de vogel wordt verdoofd via een masker
foto 4 : de tumor is duidelijk te zien
foto 5 : er wordt een wattenstaafje in de cloaca gebracht om de cloaca-opening te herkennen tijdens de operatie
foto 6 : de vogel kan terug wakker worden
foto 7 : de cloaca na de operatie

















Tags:tumor, cloaca, grijze roodstaart, papilloma, papillomatose, operatie
21-03-2022, 20:57 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
23-01-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.endoscopische geslachtsbepaling blauwgele ara
Endoscopie wordt bij vogels gebruikt om inwendige organen van dichtbij te bekijken. Bij endoscopie van de buik wordt een kleine opening in de buikholte gemaakt en wordt een optisch instrument hierin geschoven.
Endoscopie kan gebruikt worden om tot een diagnose te komen (bijvoorbeeld diagnosticeren van aspergillose-letsels in de luchtzakken) maar kan ook gebruikt worden om het geslacht te bepalen bij vogels waar er uitwendig geen duidelijk onderscheid te zien is tussen pop en man. Soms is dit uitwendig geslachtsonderscheid pas op latere leeftijd te zien en dan kan endoscopie al het geslacht duidelijk maken op vroege leeftijd. Geslachtsbepaling wordt nu meer en meer gedaan door middel van DNA-onderzoek waarbij een druppeltje bloed of enkele (vers geplukte) veren al voldoende zijn.
Het voordeel van endoscopische geslachtsbepaling is dat afwijkingen in de buikholte op die manier aan het licht kunnen komen. Sommige kwekers gebruiken deze methode om vogels die op vroege leeftijd al een goed ontwikkelde eierstok of testikel hebben, als kweekvogel verder te houden. De minder ontwikkelde vogels worden te koop aangeboden.
Op onderstaande foto's wordt een blauwgele ara kort met een gasanestheticum verdoofd (isofluraan). Er wordt aan de rechterkant, achter de laatste rib een kleine insnede in de huid gemaakt. Met een fijne peantang worden de onderhuid en spiertjes van de buikwand voorzichtig gekliefd. Daarna wordt een trocart in de opening geduwd , waarlangs we de endoscoop in de buikholte brengen. Hierdoor kunnen we de eierstof of testikel in beeld brengen. 
Er wordt dan een certificaat geschreven waarbij vermeld wordt of de vogel een pop of man is, met vermelding van ringnummer of chip.

Bijlagen:
20220117_094402.jpg (68.3 KB)   
20220117_094505.jpg (79.1 KB)   
20220117_094516.jpg (81.7 KB)   
20220117_094525.jpg (71.4 KB)   
20220117_094531.jpg (78.7 KB)   
20220117_094536.jpg (71.7 KB)   
20220117_094539.jpg (79.9 KB)   
20220117_094550.jpg (79.9 KB)   
20220117_094652.jpg (89 KB)   



Tags:vogels, geslachtsbepaling, blauwgele, ara, endoscopie
23-01-2022, 11:35 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Archief per week
  • 30/06-06/07 2025
  • 26/05-01/06 2025
  • 19/05-25/05 2025
  • 12/05-18/05 2025
  • 07/04-13/04 2025
  • 17/03-23/03 2025
  • 03/03-09/03 2025
  • 17/02-23/02 2025
  • 27/01-02/02 2025
  • 30/12-05/01 2025
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 11/10-17/10 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 02/11-08/11 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 02/12-08/12 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 02/11-08/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs