Bijknippen van nagels bij vogels moet omzichtig gebeuren. In de nagels loopt immers een adertje dat, wanneer je de nagel te ver afknipt, kan beginnen bloeden. Bij witte nagels (veel kanarievogels) kan je het adertje goed zien lopen, zeker wanneer je de nagel tegen een sterke lichtbron houdt.
Bij zwarte nagels (zoals bij deze blauwgele ara) kan je echter niet 100% zeker weten hoe ver je mag knippen. Hoe meer je trouwens de nagels van een vogel knipt, hoe meer het adertje zich terugtrekt en hoe verder je de volgende keer kan knippen, maar het blijft in zekere zin giswerk.
Zelf zal ik bij grotere vogelsoorten (bijvoorbeeld grijze roodstaartpapegaai of deze ara...) altijd de nagels bijvijlen met een dremel in plaats van ze bij te knippen. Bij het knippen duw je immers de nagel dicht en in die nagel loopt ook een zenuw. Dat kan een pijnreaktie veroorzaken en dus de nodige stress. Daarenboven zal bij het bijvijlen met bijvoorbeeld een dremel warmte vrijkomen, waarbij het bloedvat enigszins dichtgeschroeid wordt en je niet rap een bloeding zal krijgen.
Hebben we bij zwarte nagels toch een bloeding dan kan dat opgelost worden door de hoorn rond het bloedvat te doen 'smelten' met de fijne punt van een soort soldeerbout waardoor de bloeding stopt. De zenuw heeft zich dan meestal al teruggetrokken waardoor dit geen pijn doet.
Een bloedende nagel kan een probleem worden, omdat iedere keer als de vogel de teen stoot, het opnieuw begint te bloeden. Vogels kunnen 1% van hun lichaamsgewicht aan bloed op een veilige manier verliezen, bij een groter bloedverlies wordt het gevaarlijk.






|