VOGELDIERGENEESKUNDE en andere diergeneeskunde : www.bloggen.be/dierenarts_erwin_louagie
gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cli�nteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Sedert 2024 plaats ik nu en dan ook eens andere gevallen (honden, katten, ...) op de blog Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout tel 050/216934 Op afspraak
11-02-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trichomonas in een hout/bosduif
Een jonge bosduif (synomiem voor houtduif) werd binnengebracht voor een eerste verzorging. Jammer genoeg was de duif bij aankomst reeds overleden. Bij het openen van de bek was het extreme, gelig beleg duidelijk. Wellicht was de vogel gestorven door verstikking doordat dit de opening van de luchtpijp kan blokkeren. 
Trichomonas of bij duivenmelkers 'het geel' genoemd wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Wanneer duivenmelkers met hun duiven op controle komen, wordt  een uitstrijkje van de keel genomen om de beweeglijke parasieten onder de microscoop te zoeken. Bij een geringe besmetting is nog geen geelachtig beleg in de keel te zien, maar dit kan wel de prestaties bij sportduiven ondermijnen. Tegen deze ziekte bestaan effectieve geneesmiddelen, die door duivenmelkers veelal preventief  worden gegeven. De besmetting kan via drinkwater overgedragen worden.






11-02-2024, 12:23 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
26-01-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verband tussen de concentratiekampen in WO2 en '(vogel)diergeneeskunde
Soms worden vogels binnengebracht die extreem zijn afgemagerd door een chronische ziekte.  Wanneer deze dieren 20% of meer van hun normaal lichaamsgewicht hebben verloren, wordt de prognose gereserveerd. Want door de snelle vermagering moeten alle afvalstoffen die vrijkomen, weggefilterd worden door de lever en de nieren. In veel gevallen zijn deze organen al in het ziekteproces betrokken, waardoor nier-en leverfalen optreedt. Dat maakt het heel moeilijk (maar niet onmogelijk) om deze vogels er door te krijgen.
Maar er speelt nog een ander fenomeen, wat men het 'refeeding syndrome' noemt in het Engels.
Door de vermagering en uitputting verliezen de cellen veel stoffen, zoals magnesium, fosfor, kalium en calcium. Stoffen die levensnoodzakelijk zijn voor de normale werking van de cel. Wanneer we nu te snel (dwang)voeding en vooral koolhydraten gaan geven aan de vogel, wordt er plots veel insuline geproduceerd, waardoor niet alleen glucose maar ook veel mineralen de cel worden ingepompt. Door die plotse verschuiving van die stoffen, raakt de normale werking van de cellen ontregeld en dat heeft zijn gevolgen voor een normale werking van het hart, de hersen, de ademhaling....en dat kan tot een plotse dood leiden.
Dit fenomeen kennen we sedert het einde van de tweede wereldoorlog. Toen werd in veel gevallen te veel en te vlug voeding gegeven aan de uitgehongerde en uitgemergelde bevrijde krijgsgevangenen. Een groot deel van die mensen is nadien alsnog gestorven door dat hun lichaam dit niet meer aankon.
Bij uitgemergelde vogels houden we daar rekening mee, maar het risico kan nooit volledig uitgesloten worden. En geen dwangvoeding geven bij vogels die niet meer eten is ook al geen optie...
Vandaar....het belang om zo vlug mogelijk te reageren als een vogel niet goed zit, als hij veel slaapt, zich 'dik' zet of abnormale uitwerpselen produceert. Het is immers niet altijd te beoordelen als een vogel mager geworden is, doordat hij zich dik zet. Het normale gewicht van je vogel kennen als referentie en hem regelmatig wegen kan daarom een hulpmiddel zijn. Hem eens vastpakken als je twijfelt en voelen of zijn borstbeen niet te scherp aanvoelt, kan ook helpen om niet te laat in te grijpen en een dierenarts te raadplegen.
En zoals ik reeds vroeger vermelde : vogels vermageren sowieso enorm snel als ze niet of onvoldoende eten omdat hun lichaamstemperatuur van nature al 40°C of hoger is. 
Hieronder ook een afbeelding hoe je de voedingstoestand van een vogel aan de hand van de 'filet' of de vliegspieren naast het borstbeen kan beoordelen.
Ook een foto terwijl ik een agapornis aan het dwangvoeden ben én een archieffoto uit 1945 bij de bevrijding van een concentratiekamp om het 'refeeding syndrome' te illustreren.








26-01-2024, 11:11 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
19-01-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is eens iets anders : operatie tumor/abces buik kat
Alhoewel ik in mijn dierenartsenpraktijk heel veel vogels behandel, ben ik eigenlijk gestart als dierenarts gemengde praktijk en dit is het nog altijd. Ik behandel dus ook honden, katten, konijnen,... Geen grote huisdieren (koeien, varken, schapen,...) of reptielen.
Aangezien ik geen speciale website heb aangemaakt in verband met kleine huisdieren (die zijn er al genoeg), andere dan vogels, wil ik hier toch eens een aparte, onlangs uitgevoerde operatie, voorstellen. 
Het betreft een zwerfkat, die enkele jaren terug werd opgevangen door een vrouw, die zich al jarenlang het lot van zwerfkatten aantrekt.
 Een zekere Tania van Torhout, die ik hierbij ook eens in de bloemetjes wil zetten op deze manier. 
Zwerfkatten en kittens die soms door onverantwoordelijke mensen worden achtergelaten, komen heel dikwijls bij haar terecht en vinden bij haar een (tijdelijke) warme thuis. Ik ken niemand die zich op zo'n enthousiaste manier inzet voor deze dieren, die anders in veel gevallen een eenzame hongerdood zouden sterven. 
Deze zwerfkatjes krijgen bij haar alle medische verzorging en liefde die ze nodig hebben. Geen inspanning is haar te veel. Kortom, dit is haar leven...Ze krijgen de nodige vaccinaties, worden gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd en zijn dus volledig in orde.

Daarom, beste lezers van deze blog : wanneer je op zoek ben naar een kat/kitten en haar/hem een warme thuis kan en wil bieden...denk dan eens aan Tania van Torhout (telefoonnummer 0496/933142 - 050/222428). Het heeft haar de nodige voldoening om met enthousiasme haar werk voor te zetten en je krijgt er ongetwijfeld veel kattenliefde voor terug.

Terug naar deze kat....Ze werd indertijd als zwerfkat opgevangen door Tania en ze is daar gebleven...Ze heeft haar naam niet gestolen : 'Lieverd', en lief is ze zeker...ook al kan ze wat nors kijken :)
Haar leeftijd wordt geschat op 9 jaar. Onlangs kwam Tania bij mij op consultatie omdat ze niet ok was, haar eetlust was de laatste dagen verminderd. Bij palpatie bleek een appelsiengrote tumor in de buik te zitten. Dit werd op een röntgenfoto bevestigd.
Ook al was de prognose eerder slecht, toch wilde Tania het dier alle kansen geven en werd overgegaan tot een operatie. Wat we vonden : een combinatie van een tumor/abces waarin een darm zodanig vergroeid zat, dat we er een stuk darm van tussen moesten halen en de twee uiteinden aan elkaar naaien. Je kan je voorstellen dat dit een heel secuur werkje is, want de verbinding tussen de twee darmuiteinden moet 'waterdicht' zijn.
Lieverd heeft het gered. Hij begon direct na de operatie te eten en een paar dagen later werd de eerste stoelgang gemaakt.
De foto's spreken voor zich...niet voor gevoelige kijkers....
Wat een voldoening heeft zoiets niet...., maar jammer genoeg heeft de medische wereld nog niet voor alles een oplossing. En om nog eens terug te komen op de vogels : dat blijven nog net iets meer delicatere wezens...Maar we blijven ons best doen !!




























Tags:kat, tumor, buik, operatie
19-01-2024, 18:15 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
07-12-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update edelpapegaai zonder bovenbek, zie bericht datum 10/10/2023
Een 3-tal maand na het traumatisch ongeval waarbij deze edelpapegaai zijn bovenbek verloor, ziet Rocco er al heel wat beter uit. Zonder problemen eet deze lieveling zonder hulp vochtig gemaakte pellets B14 van nutribird. Het intensieve werkje waarbij de open wonden ter hoogte van de geamputeerde bovenbek en neusholtes moesten gereinigd worden na iedere voederbeurt is zo goed als niet meer nodig. Door de veel gezondere en meer complete voeding kunnen we zelfs stellen dat de levensverwachting van Rocco nu verlengd is ! 
Ter gelegenheid van een controlebezoek werd een scherpe punt aan één kant van de onderbek met een dremel weggevijld.
Zoals blijkt uit deze foto's na de korte verdoving, is Rocco een fotogenieke papegaai die met reden (samen met zijn eigenaars) een standbeeld van moed en doorzetting verdient !






07-12-2023, 08:58 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
17-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwergooruil aangevallen door rat(ten) in volière
Deze dwergooruil werd aangeboden met een uitpuilend oog (bloeding achter oog ?), en een kwetsuur ter hoogte van de kop. Het dier had sinds 24uur geen enkele eetlust meer en was apatisch. Geleidelijk was het dier minder gaan eten en was uitgemergeld. 
Gelukkig kwam het dier door middel van dwangvoeding (vleespap toegediend door middel van een maagsonde), antibiotica en onstekingsremmer er terug bovenop en won tijdens de 5 dagen hospitalisatie ongeveer 20 gr aan gewicht (van 180 naar 200gr = 10% gewichtstoename). 
Er werd voorgesteld in plaats van alleen eendagskuikens ook versneden babymuisjes als voedsel te geven met regelmatige toediening van vitamines (bijvoorbeeld Kasper CarniZoo Carnivorenmix, 5dagen per maand op de voeding).
Alleen eendagskuikens geven aan roofvogels zorgt voor vitamine-en mineralengebrek. Eendagskuikens hebben bijvoorbeeld nog geen volledig verkalkt skelet waardoor deze onvoldoende calcium bevatten. De spieren van eendagskuikens zijn ook niet volledig ontwikkeld waardoor ze bepaalde essentiële voedingsstoffen missen.
Deze foto's werden genomen kort voor de vogel terug naar huis mocht.








17-10-2023, 08:57 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
10-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edelpapegaai (eclectus rotatus) zonder bovenbek
Rocco is een vrouwelijke edelpapegaai (eclectus rotatus) die, die door een ongeluk in huis een fractuur van de beenderige aanhechting van de bovenbek opliep. Bij aankomst bleek dat de bloedvoorziening van de bovenbek onvoldoende was en werd die de volgende dag in het benig gedeelte geamputeerd onder algemene anesthesie (verdoving). De bovenbek was immers gedoemd om af te sterven en dit ging onvermijdelijk een infectie en gangreen veroorzaken. De onderbek was gespleten en werd door middel van een metaaldraad terug ‘gerepareerd’. Andere dierenartsen hadden euthanasie voorgesteld, maar de eigenaar wilde Rocco kost wat kost nog een kans geven. Feit is dat papegaaien die de boven-of onderbek kwijtraken, uiteindelijk meestal hun plan leren trekken, op voorwaarde dat ze hun voeding onder de vorm van een papje worden aangeboden. Tot dan moeten ze natuurlijk gedwangvoederd worden en krijgen ze antibiotica en pijnstillers tegen infecties en pijn. Ook moet ’s avonds voor Rocco gaat slapen, alles in zijn bekje proper gemaakt worden, want de papvoeding gaat overal aan kleven. Na 14 dagen mocht Rocco naar huis en mits de nodige extra zorg thuis, hopen we dat hij nog een lang en gelukkig leven mag leiden. Uiteindelijk zijn het vooral de mensen die medelijden hebben met hem, maar zelf ligt Rocco er niet van wakker dat hij zijn bovenbek mist. Misschien zelfs integendeel, aangezien hij nu extra aandacht krijgt. Een extra pluspunt is nu dat Rocco wat gezonder gaat eten, want de pap wordt gemaakt van nutribird korrels voor papegaaien en eivoer. Alhoewel het natuurlijk beter is, je bovenbek als vogel niet te verliezen… De eigenaar heeft ook de omgeving voor de vogel aangepast (ladder), zodat hij zonder het gebruik van zijn bovenbek, gemakkelijk in zijn kooi kan klimmen. 

Het filmpje vind je hier op youtube : volg de link onder aan de foto's 

https://youtu.be/QxqUeotVa6Q 

 Foto’s : voor de operatie/verdoving door middel van gas met een masker/de geamputeerde bovenbek/na de operatie/Rocco leert zelfstandig eten





















Bijlagen:
https://youtu.be/QxqUeotVa6Q   



10-10-2023, 09:53 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
06-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Partnergeweld in de vogelwereld : blauwgele ara pop aangevallen door man
Deze blauwgele ara (ara ararauna) pop had een duidelijke bloeduitstorting aan beide kanten van de kop met zwelling. Haar nieuwe partner had haar wellicht aangevallen.De vogel had ook geen eetlust (pijn ?). Zij werd gehospitaliseerd , kreeg dagelijks injecties met een antibioticum en pijnstillers. Ze werd ook gedwangvoederd met een kropnaald. Na enkele dagen was de zwelling fel verminderd en mocht ze terug naar huis.
Als papegaaien van verschillende geslachten samen worden gehuisvest, is een goede verstandhouding niet altijd vanzelfsprekend. Het klikt wel of niet, een beetje zoals in de mensenwereld. 
Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld duiven : als je doffer en duivin samensteekt, heb je meestal binnen de 14 dagen het eerste ei....














06-10-2023, 09:23 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
05-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prop gras chirurgisch verwijderd uit krop van een kip met 'harde krop'
Klik op de afbeelding om de link te volgen Om een of andere nog onduidelijke reden, gaan kippen soms abnormaal veel gras eten.  Gras bestaat uit cellullose (vezels) en die worden verteerd in de dikke darm, dus niet in de krop. In de krop kan de prop gras een soort 'spons' vormen waarin zaden en ander materiaal 'gevangen' zit. Wanneer de krop samentrekt werkt deze prop als een soort plug die de doorgang naar de slokdarm en de kliermaag belemmert. Aspergebonen (die ook vezels bevatten als je die opentrekt) kunnen hetzelfde effect hebben.
Het voedsel in de krop begint te gisten en te verzuren. Het zuurt 'verbrandt' de krop waardoor die nog minder neiging heeft om samen te trekken. 
In het beginstadium kan geprobeerd worden door middel van massage en laxeermiddel de prop los te werken. Indien dit niet lukt is chirurgische behandeling nodig. 


05-10-2023, 14:46 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Archief per week
  • 07/04-13/04 2025
  • 17/03-23/03 2025
  • 03/03-09/03 2025
  • 17/02-23/02 2025
  • 27/01-02/02 2025
  • 30/12-05/01 2025
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 11/10-17/10 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 02/11-08/11 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 02/12-08/12 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 02/11-08/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs