This blog may not be used by others than myself. So if you try to put in some advertisement for goods, pills of other stuff on this blog, by using the reactingbutton or otherwise, your writings will be rejected and removed by the bloghost.
Beoordeel dit blog
01-10-2016
kaas
Muziek en muzeik over binnen- en buitenlandse kazen:
***
Jürgen von der Lippe & Amaddo - Käse aus den Niederlanden
Nirvana - Big Cheese
The UMC's-Blue Cheese
Monty Python - John Cleese - La Chanson Du Fromage
Aan de vooravond van de Fokveedag wordt vandaag, vrijdag, in Hoornaar de kaaskeuring gehouden. Keurmeesters beoordeelden daar het oerhollandse product doormiddel van kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen hoe de kaas 'oogt', aanvoelt en smaakt.
Op de kaaskeuring, die sinds 1935 vooraf gaat aan de fokveedag, werd weer flink gekeurd en geproefd. Met uiterste inspanning werd er gelet op de geur, de smaak en de doorsnede van de kaas. Er valen maximaal 100 punten per kaas te verdienen.
Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven. De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land. De Kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest houdt dus vandaag, vrijdag 30 september, tussen 10.00 uur en 12.00 uur de kaaskeuring in t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein in Hoornaar. Toeschouwers zijn welkom bij het werk van de proevende en ruikende juryleden, maar mogen pas zelf de volgende dag keuren als de kazen in de kaastent geëxposeerd worden.
De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:jonge kaas, belegen kaas, oude kaas, babykaas, kruiden kaas, jonge geitenkaas, belegen geitenkaas, kruiden geitenkaas, verse geitenkaas en diverse andere kazen van boerenafkomst met een eigen product-omschrijving.
Op zaterdag 1 oktober kunt u in de kaastent alle kazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen. Met als hoogtepunt de opening van de Oktober-Boerenkaasmaand en de Grootste kaasfontein van Nederkand.
De prijswinnaars worden aan het einde van de dag gehuldigd in de keuringsring.
Alles mag 'boeren' genoemd worden, behalve boerenkaas. Deze naam is wettelijk beschermd door de Europese Unie namelijk beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. We kennen dus boerencake, boerensoep, boerenbrood enz.
Maar deze producten worden niet gemaakt op een boerderij, laat staan door boeren en boerinnen......
Boerenkaas wordt wel op boerenbedrijven vervaardigd en is voor veel kaasliefhebbers dé ultieme kaas. Tegenwoordig zien we dat veel kazen van de boerderij de naam boerenkaas dragen. Dit klopt helaas niet altijd, want niet alle kaas van de boerderij mag als "boerenkaas" verkocht worden. Waarom? Dat zal ik proberen uit te leggen.
Alleen kaas die op traditionele en gecontroleerde wijze op de boerderij is bereid, mag worden verkocht als boerenkaas. Met traditionele wijze bedoelen we dat de kaas is gemaakt van de rauwe melk van de eigen koeien. Voor de bereiding wordt gebruikgemaakt van rauwe, gekoelde melk van de avond tevoren en de nog warme melk van dezelfde ochtend. De kaas mag niet zijn verhit. Gebeurt dit namelijk wel, dan mag deze kaas niet meer als boeren kaas worden verkocht, maar als kaas van deboerderij of boerderijkaas.
Het grootste verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij is dus de verhitting van de kaas tijdens de bereiding. We noemen dit thermiseren (Verhitten tot net onder de 60 °C) of pasteuriseren(Verhitten tot 70 °C). Met fabriekskaas wordt dit ook gedaan. De melk die wordt verkaast, wordt dan enkele seconden lang verhit, zodat bepaalde bacteriesoorten worden gedood. Zodra de kaas een hittebehandeling ondergaat, mag de benaming boerenkaas niet meer worden gebruikt. Kaas van de boerderij of boerderijkaas zijn goede naamsalternatieven. Wanneer je dus kaas van de boerderij koopt, weet je niet of je te maken hebt met de echte boerenkaas, die mag ook onder deze naam verkocht worden.
Het tweede grote verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij is de smaak. De in de rauwe melk aanwezige bacteriën geven boeren kaas zijn krachtige, karakteristieke smaak. Wanneer de kaas een hittebehandeling ondergaat, kunnen, bij pasteurisatie kenmerkende smaakelementen gedood worden. Deze kaas smaak veel vlakker. Bij thermiseren is dit niet of nauwelijks aan de orde, omdat de warmtebehandeling niet krachtig genoeg is. smaak. Er zijn dan ook veel boeren die sjoemelen met de naam en hun kaas als boerenkaas verkopen terwijl zij thermiseren. En nu is kaas die op de boerderij gemaakt wordt sowieso een natuurproduct en smaakt nooit precies hetzelfde. De verschillen in koe, grondsoort, gras, voer, receptuur en bereidingswijze zorgen ervoor dat de smaak van boeren kaas elke keer weer verrassend anders is, gethermiseerd of niet.
Oktober, dat betekent traditiegetrouw extra aandacht voor Boerenkaas. Met Oktober Boerenkaasmaand is er - naast de jaarlijkse Cum Laude verkiezing in het voorjaar - een extra moment gecreëerd waarop de gehele keten de krachten bundelt en met allerlei acties en activiteiten de Boerenkaas extra onder de aandacht brengt van de consument.
En daarom nu een filmpje om iets over kaasmaken te vertellen. Wat is Boerenkaas? En hoe wordt het gemaakt? In deze video neemt Lisa, een boerendochter, een kijkje op een aantal kaasboerderijen en laat je zo zien wat Boerenkaas is en hoe het gemaakt wordt.
(P.S. De koe op de reclameposter heet Pandora en ze is geboren op 17 november 2003)
Vandaag geen typisch cabaret, maar een cabartiere die mijn persoonlijke favoriete kaas-commercial brengt. Een oudje weliswaar, maar nog heel actueel hoor.....
En al gaat het deze week over 'boerenkaas en kaas van de boerderij', besef dan dat dit soort kazen, stuk voor stuk, ook hele 'unie(ke) kaas' is.
Vandaag een thema dat we vorig jaar ook al gehad hebben, in dezelfde week, om dezelfde reden: Kaas!
In de eerste plaats omdat het a.s. zaterdag de eerste zaterdag van oktober is, en dat is voor ons en onze streekgenoten een bijzondere dag, want dan is het Fokveedag! Een boerenlandfeest dat voor iedereen toegangkelijk is, met keuringen van allerhande vee en streekproducten, het showen van de nieuwste landbouwmachines en een gezellig samenkomen van en bij veevoederorganisaties, banken, kerkelijk gebeuren en jongerenorganisties. Kortom voor elk wat wils. Niet alleen op agrarisch gebeuren ook voor de burger!
In de tweede plaats is omdat a.s. dinsdag en woensdag in Houten Vakbeurs Foodspecialiteiten wordt gehouden, voor de kaashandel en -winkels (waar mijn man dus ook met een stand staat)en....
In de derde plaats omdat het a.s. oktober het de maand van de BOERENKAAS is. (maar daarover in de loop van de week meer info....) Eerst de moppen:
Vraag: Hoe kun je zin dat er een dom blondje achter de computer heeft gezeten???
antw.: Er ligt een blokje kaas naast de muis.
Jantje krijgt van zijn moeder gatenkaas op zijn brood.
Dan zegt Jantje: "Ik lust geen gaten in mijn kaas"
Waarop zijn moeder zegt; "Dan eet je allen de kaas op en laat de gaten staan..."
Drie muizen zitten aan tafel heel erg op te scheppen.
Zegt de eerste : "Ik durf een stuk kaas bij mensen uit de koelkast te halen."
Zegt de 2 de : "Da's niks, ik kan met gemak een stuk kaas uit een muizenval pakken !!!"
Zegt de 3 de : "Sorry jongens, ik moet nu echt de kat gaan voeren....
Aan de vooravond van de Fokveedag wordt vandaag, vrijdag, in Hoornaar de
kaaskeuring gehouden. Keurmeesters beoordeelden daar het oerhollandse product.
Op de kaaskeuring, die sinds 1935 vooraf gaat aan de fokveedag, werd weer flink gekeurd en geproefd. Met uiterste inspanning werd er gelet op de geur, de smaak en de doorsnede van de kaas. Er valen maximaal 100 punten per kaas te verdienen.
Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven. De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land.
De Kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest houdt dus vandaag, vrijdag 2 oktober, tussen 10.00 uur en 12.00 uur de kaaskeuring in ‘t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein in Hoornaar. Ook de leerlingen van de scholen van Hoornaar keuren dit jaar mee.Toeschouwers zijn welkom bij het werk van de proevende en ruikende juryleden. De kazen worden de volgende dag in de zogeheten kaastent geëxposeerd
De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:
Boerenkaas:
Jong Belegen
Baby Gouda
Kruidenkaas
Dit jaar ook weer oude kaas en bijzondere soorten kaas
Geitenkaas:
Harde kazen; jonger dan 2 maanden, ouder dan 2 maanden
Zachte kazen
Ook de bezoekers van het boerenlandfeest kunnen in vier groepen hun mening over de smaak van de kazen geven. Degene die het best de mening van de jury benadert, gaat over naar de finalegroep. Ook de schoollieren van de lagere scholen uit Hoornaar hebben een keuze gemaakt welke kaas het lekkerste is.
Op zaterdag 3 oktober kunt u in de kaastent de boeren- en geitenkazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen.
De prijswinnaars worden aan heteind van de dag gehuldigd in de keuringsring.
Vandaag gaan we eens kijken hoe boerenkaas gemaakt wordt. En niet zomaar een kaas, maar:
De grootste boerenkaas te wereld
Voor de grootste boerenkaas ooit die woensdag 18 mei 2011 in Molenaarsgraaf is gemaakt, door meerdere kaasmakers uit de streek, was ongeveer 5100 liter melk nodig.De kaas heeft een doorsnede van 1,60 meter en naar verwachting over een jaar, een gewicht van meer dan 500 kilo. Het zuivelproduct werd gemaakt ter viering van de honderdste Fokveedag in Hoornaar. Omdat de kaas meer dan een jaar moest rijpen, voordat deze op de 100-ste Fokveedag verkocht kon worden, moest de kaas ruim voor die tijd gemaakt worden. De kaas werd op de 99ste Fokveedag ten toon gesteld, waar de mensen konden dan raden hoeveel het gevaarte woog. (toen 875 kg) De winnaar kreeg een ballonreis aangeboden.Op de 100ste Fokveedag werd de kaas in stukken gesneden en verkocht voor het goede doel. De zorgboerderij van Syndion. De opbrengst was 4200,00 en werd besteed aan drainage van de moestuin van de zorgboerderij.
********
het maken van de grootste boeren kaas ter wereld!
De kaasbak
De wrongel bewerken
het kaas vat
de wrongel gaat in het kaasvat, dat bekleed is met kaasdoek
de lucht wordt uit de wrogel gespoeld
de deksel kan op het kaas vat
het persen gaat op alternatieve wijze; de kaaspers is te klein
het leggen van het rijkskeurmerk na de eerste persing
HET PEKELEN
de kaas wordt uit het vat gehaald
dit gaat niet vanzelf.....
en ja hoor........
daar is de grootste kaas van de wereld
die til je niet zomaar op, daar is de heftruck voor nodig
het pekelbad
oei, ik knoei!
het losmaken van het kaasdoek, dat na 2 weken persen behoorlijk vast zit
.
UIT DE PEKEL
de kaas is uit de pekel gehaald
oei, een scheurtje, dat moet behandeld worden...
daar is een vakman voor nodig
versteving er om en rijpen en afwerken.......
dat woog de kaas a het pekelen!
de kaasmakers.....
De kaasmakers van de grootste boerenkaas te wereld: Gerard Korevaar, Wim van den Voet, Henri Bikker, Cees Slob, Janita Aanen en Johan Noordam
De kaas zoals deze er uit zag ten tijde van de verkoop.
Het keuren van de kaas
Het doorsnijden van de kkaas
De doorsnede
Om een idee te geven hoe dik de kaas was:
Een stukje kaas was dikker dan de hoogte van een wijnfles
Vandaag luiden we een.... eh...... bijzonder, misschien niet zo voor de handliggend weekthema in: Kaas!
Dit omdat het a.s. zaterdag de eerste zaterdag van oktober is, en dat is voor ons en onze streekgenoten een bijzondere dag, want dan is het Fokveedag! Een boerenlandfeest dat voor iedereen toegangkelijk is, met keuringen van allerhande vee en streekproducten, het showen van de nieuwste landbouwmachines en een gezellig samenkomen van en bij veevoederorganisaties, banken, kerkelijk gebeuren en jongerenorganisties. Kortom voor elk wat wils. Niet alleen op agrarisch gebeuren ook voor de burger!
Net als voorgaande jaren trekken we voor deze dag een week uit om van uit het keuringsgebeuren gezien, een week lang naar deze dag toe te leven; deze week dus vanuit de kaas.
Een Nederlander, een Amerikaan en een Belg werken bij hetzelfde bedrijf, en klagen tussen de middag over hun broodbeleg. De Nederlander lust geen pindakaas, maar toch zit dat elke dag op zijn brood. De Amerikaan haat jam, maar toch moet 'ie het steeds weer eten. En de Belg heeft alsmaar kaas waar 'ie echt een hekel aan heeft. Ze spreken af dat ze, als er de volgende dag weer hetzelfde op hun brood zit, alledrie van het topje van het bedrijfsgebouw afspringen. Helaas is de situatie de volgende dag niet verbeterd, dus de drie collega's springen van het bedrijf en overlijden. Op de begrafenis klagen hun drie achtergebleven vrouwen steen en been. De vrouw van de Nederlander zegt: "Ik snap het niet. Als hij het nou gewoon had gezegd, had ik wel iets anders op brood gedaan." Ook de vrouw van de Amerikaan jammert: "Had 'ie het maar verteld, dan had ik hem desnoods elke dag een hamburger gebracht." Maar de vrouw van de Belg is helemaal teleurgesteld: "Die man van mij was echt niet slim: hij smeerde namelijk elke dag zijn eigen brood!"
Een Belg, een Nederlander en een Fransman zitten in het vliegtuig. ze vliegen eerst over Frankrijk. zegt de fransman: ''Kijk, de Eiffeltoren. daar zijn we zooooo trots op. Ook onze wijn is de moeite waard trouwens." waarop de twee anderen zeggen: "Pff, wijn, daar vegen we ons gat aan af ." Even later vliegen ze over Nederland. De Nederlander zegt: "kijk tulpenvelden! mooi hé. Wij hebben trouwens ook heel lekkere kaas." Waarop de twee andere zeggen: "Kaas, daar vegen we ons gat aan af." Wanneer ze over België vliegen zegt de Belg: "Voila, het Atomium. Wij maken trouwens ook prima prikkeldraad.......en wedden dat jullie je gat daar niet aan vegen!"
Vraag: Hoe kun je zin dat er een dom blondje achter de computer heeft gezeten??? antw.: Er ligt een blokje kaas naast de muis.
Jantje krijgt van zijn moeder gatenkaas op zijn brood.
Dan zegt Jantje: "Ik lust geen gaten in mijn kaas"
Waarop zijn moeder zegt; "Dan eet je allen de kaas op en laat de gaten staan..."
Drie muizen zitten aan tafel heel erg op te scheppen.
Zegt de eerste : "Ik durf een stuk kaas bij mensen uit de koelkast te halen."
Zegt de 2 de : "Da's niks, ik kan met gemak een stuk kaas uit een muizenval pakken !!!"
Zegt de 3 de : "Sorry jongens, ik moet nu echt de kat gaan voeren....
Welkom op mijn blog. Deze blog start heel traag op. Dit komt door het vele bewegende beeldmatriaal dat er in de loop der jaren op verzameld is.
Voor hen die het geduld hebben om te wachten veel blogplezier op deze blog. En voor hen die niet willen wachten tot de blog zich geladen heeft: Bedankt voor je kortstondige bezoekje!