PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
06-09-2020
vandeStreek PlayGround IPA
Meegenomen bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. De brouwende broers Sander en Ronald beweren hiermee de eerste alcoholvrije IPA van Nederland te hebben uitgebracht. Het gebruik van de Amerikaans hopsoorten Columbus, Mosaic, Citra en Cascade gekweekt in de stadstuin en schenkt het bier een fikse bitterheid en een serieuze dry-hopping geeft dan veel smaak. Amper 0,5% alcohol.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met fijne licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Fruitige (perzik, mango) moutigheid en een citrus aanwezigheid. Het mondgevoel is matig hopbitter, niet echt zoet maar met overtuigende droge hopsmaak. Het eindigt op een droge hopbittere afdronk. Goeie dorstlesser tot abieritief.
Melissa Dhooge, Bierhalle Deconick koos voor BierBrief 562 voor een abieritiefbier uit de stal Eutropius Menen. Amper 4,5% en gebrouwen als eerbetoon voor Claude Dezitter, uitbater geweest van Kortrijkse eetcafé Petit Paris en een vijftal jaren overleden. De nieuwe uitbater Vincent Vermaut wil daarmee ook het 40-jarig bestaan van Petit Paris onder de aandacht brengen. Hierbij werd een uniek en waarschijnlijk nooit gebruikt ingrediënt gebruikt: Saltverk birch smoket salt of IJslands gerookt zout waardoor het zoutig accentje midden op je tong een unieke gewaarwording brengt. De vrouw op het etiket draagt eveneens een bril op haar voorhoofd. Deze verwijst naar levensgewoonte van Claude Dezitter. De pastelkleuren in het label verwijzen naar de sfeer in de Franse bistro's die ook in de Kortrijkse Petit Paris uitstralen.
PROEFKOTJE: Wazig goudblondje met gezonde witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma met de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een milde moutbitterheid in het mondgevoel waarin je minder duidelijk het gebruik van het speciale zout aantreft en het je goed smakend naar een iets kruidig drinkbare licht zoutgevoelige afdronk brengt.
Meegenomen uit de honderden blikjes craftbier bij Bierhalle Deconinck Vichte. Volgens de brouwers is deze nieuwe 'zero' The first Belgian alcohol-free craft beer. In een wereld van tal van zoete smaken met weinig alcohol heeft BBP een zeer pittige IPA ontwikkeld en dit na heel veel proefpogingen in eigen ketels. Dit in samenspraak met Dirks Nauds (De Proefbrouwerij Lochristi) voor een alternatieve fermentatie. Naast het aanwezige pilsmout is er de invulling van de hopsoorten amarillo, citra, ekuanat, simcoe voor een voorbeeldige smaak.
PROEFKOTJE: Licht geel van kleur met een kleine mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citroenzurig aroma, licht fruitig met de nodige moutgegevens. Zeer lichte, mild zoete (vanille) smaak met licht aanvoelende citroentoets (bijna limonade) die zoetig en fris doorsmaakt naar een lange hopbittere afdronk. Goede dorstlesser
Brussels Beer Project, Rue Antoine Dassaert 188, Brussel - keepintouch@beerproject.be - 02/502 28 56 - www.beerproject.be
'De Keuze van Mel' voor BierBrief 561 door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte viel opnieuw op een 'ouwe gouwe' die voor het eert onder de aandacht kwam in 2008. De Hopsignoor vervolledigt het smakenpallet van het gamma Carolusbieren. Hopsignoor is een verwijzing naar eenderzijds de figuur 'Opsignoor' die verweven is met de Mechelse geschiedenis en anderzijds de 5 gebruikte hopsoorten. Deze worden op verschillende tijdstippen toegevoegd tijdens het kookproces om een maximaal aroma te behouden. Het bier wordt ongefilterd afgevuld teneinde zoveel mogelijk de hopbitterheid te behouden.
PROEFKOTJE: Wazig goudamber met romige witte schuimkraag en sterke carbonatatie. Bloemig aroma waarin de plaatselijke gist, de mouten en het veelvoudig gebruik van verschillende hopsoorten elkaar perfect verbinden. Een aangenaam en zoet mondgevoel met een citrusachtige moutigheid en het fruitige (perzik, pompelmoes) een complex geheel vormen en zich samen laten glijden naar een fruitige, licht bittere afdronk die zich nog wat langer laat genieten.
Gekregen van vertegenwoordiger Lode Dehu via Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Volgens de brouwers pretendeert het een genezende werking bij COVID-19. Voor de gelegenheid in kleine hoeveelheden gebrouwen bij het Gentse BeerSelect. Dit uniek brouwsel is gebaseerd op de 'Tripel 07' met eveneens (maar bepaalde andere) drie moutsoorten en evenveel hop's. Er werd wel iets minder kardemon aanbevolen.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met kleine mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht kruidig moutaroma met in de achtergrond een opborrelende toets hoppigheid. Stevig mondgevoel met een zachte hopbitterheid en een gevoelige en aanvaarbare alcoholwarmte die aangenaam drinkend je naar een matige gekruide (kardemon) afdronk brengt en je er zelfs nog een tijdje laat van genieten.
Gekregen na beozk van van een vriend aan de stad Brugge. Hij is het huisbier van de Brugse biershop 'Bacchus Cornelius' waar ongeveer een 500-tal craftbieren worden aangeboden. . Na een eerste slok proefde ik al het verhaal Augustijn (aangepaste grand-cru). Het etiket vermeld dan ook de naam 'Ertvelde'. De eerlijke en vriendelijke uitbaatster bevestigde mijn vermoeden van een afgeleide Augustijn maar momenteel wordt hun huisbier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe Ichtegem.
PROEFKOTJE: Helder licht amber met niet al te grote maar blijvende witte schuimkraag en gewone carbonatatie. Bloemig gefruit (perzik) moutaroma met een lichte kruidige toets. Een tamelijk zoet omgeven smaak waarin vooral een subtiele tarwemout zich aanstelt met een milde alcoholwarmte en zich laat verder slepen naar een langdurige moutbittere afdronk.
Terwijl ze bezig zij met een crowdfunding voor een eigen brouwerij zijn de circusartiesten Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst vlug nog even hun paradepaardje gaan brouwen in de ketels van 't Gaverhopke te Waregem. Hij werd gekozen (wegens leuke smaak en vriendelijke gasten zegt ze) door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 560. Ooit kwam hij te voorschijn bij 't Brouwkot te Gullegem en ze zijn nog steeds bezig met dezelfde motivatie en bijbehorend succes. Deze kruidige tripel kreeg snuifjes tijm, lavendel, rozemarijn, steranijs, laurier en oregamo. Dit alles zeer bepalend voor de smaakevolutie bij dit lekker zetelbier.
PROEFKOTJE: Helder oud goud kleurig met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. De inbreng van de vele goed gekozen kruiden werken heersend in het aroma. Een zacht hopgevoel brengt met een fruitige citrussmaak een milde bitterheid mee waarbij ook hier bepaalde kruiden om aandacht vragen (vooral tijm en lavendel zijn gemakkelijk te herkennen). met een lichte hopbitterheid komt men aan een goed gekruide afdronk die zich nog een tijdje laar doorgroeien.
Een vruchtbaar gesprek in usaanse Nashville tussen Rudi Ghequire, de man van Rodenbach en Sam La laglione, grote baas bij Dogfish Head Craftbeer Brewery uit Milton Deleware. Dit resulteerde in een joint-venture waarbij eerst het Roeselaars foederbier twee jaar in hun kathedraal doorbracht om daarna bij de usanen te worden vermengd met het fruitbier van Dogfish Head, gebrouwen met pilsmout, havermout, vlierbes- en bloem, citruszeste en fleur de sel uit Belgie..Het kreeg de noemer Vibrant P' Ocean, symbool voor wederzijds respect en het beste van twee werelden.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met snel verdwijnende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fruitig aroma waarin het gebruik van de vlierbessen redelijk hun slag slaan. In een zoet-zuur mondgevoel komt ook hier de vlerbloemen om aandacht vragen. maar met een een zeer matige foedersmaak en die, vooral naar jet einde toe in het gegeven voorkwam en eindigde met een zoet-zure, redelijk lange afdronk waar het deeltje Rodenbach (of het type roodbruin) nadrukkelijk aanwezig bleek te zijn. Zeer lekker zetelbier, om te genieten.
Tussen de enorme lading dorstlessers in Bierhalle Deconinck Vichte koos Melissa voor BierBrief 559 voor het nieuwe marketing product van duvel Moortgat waarbij de doorzichtige fles meteen de aandacht naar de Noord-Amerikaanse zon laat afdwalen. Gebrouwen met een vleugje ironie en ook met het stukje zure limoen zich meer karaktervol laat voelen en door het gebruik van mais de zachte indruk binnen brengt. Dit wordt de ultieme dorstlesser.
PROEFKOTJE: Helder licht geel (stro) van kleur met gewone witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Licht citrusachtig moutaroma waarbij verder niet veel over te vertellen is. Een zeer licht mondgevoel met een evenwichtige, zachte bitterheid die voor de meesten wel een stukje limoen zou vermogen. Het mais gebruik brengt een fris gevoel mee en zeer drinkbaar glijdt alles naar binnen en eindigt met een weinig zeggende, zeer licht bittere afdronk maar je dorst zal hij zeker lessen
Fruitbier, gebrouwen rond 2006 toen iedereen met zoete fruitbieren de zoetmondige dames (vooral aan de kust) probeerden in te palmen. Brouwerij Haacht bracht hiermee zijn eigen interpretatie van een fruitbier op de markt gebrouwen op basis van witbier en met een hoog sapgehalte. Mystic is een verzamelnaam van verschillende bieren die een mengeling zijn van fruit (kriek, perzik en Radler, de twee laatste zijn uit het gamma verdwenen) met uitvalbasis hun witbier Super 8 Blanche. Deze werd bevrucht met 25% kriekensap en zich onderscheid door een ferme portie vers gemalen koriander en appelsienzeste. Het heeft een zoete, frisse invloed als dorstlesser tijdens een warme zomerdag.
PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie doch snel verdwijnende roze schuimkraag en matige carbonatie. Een zacht gekruid (koriander) moutaroma waarin de krieken een heersende rolspelen Ook het lichte mondgevoel kent een kriek dominante zoete smaak met een licht vorm van moutbitterheid en eindigt op een even zoete, licht gekruide afdronk die zijn zoetigheid nog wat laat meevoelen.
In het steeds meer opkomende alcoholvrij bieren hebben het duo Tony Traen en Krysttle Kerkaert samen met brouwmeester Dirk Nauds deze hoppigaard laten brouwen in de ketels van De Proefbrouwerij te Lochristi Met behulp van de fruitige Citra hopsoort werd een unieke smaak gerealiseerd.
PROEFKOTJE: Wazig licht blonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig, fruitig aroma waarin de gevolgen van de hopinbreng al merkbaar zijn. Een licht doch karaktervol mondgevoel waarin de juiste hopbitterheid zijn weg zoekt naar een zeer frisse en drinkbaar gevoel dat eindigt met een milde hopbittere afdronk. Lekker dorstlesser.
De bekende distelleerderij P. Bruggeman hebben hun groot drankengamma uitgebreid en een bier toegevoegd aan hun portfolio. Samen met de Mechelse Brouwerij Het Anker hebben ze een co-creatie ontwikkeld waarbij vakmanschap van de brouwer en de distelleerder het beste van zichzelf geven. Bij deze joint-venture zorgt Het Anker voor de productie en Bruggeman voor de marketing en verkoop. Het gebruik van de juiste hopsoort mar vooral de toevoeging tijdens de lagering (dry-spiced) van jeneverbessen laat een frisse indruk na
PROEFKOTJE: Helder lichtblond met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een mild gistgevoelig aroma waarin de pilsmout zich laat gelden. Een niet al te zwaar mondgevoel met toch een moutige textuur die vlot drinkbaar en met een frisse weerklank (door de jeneverbessen) zich naar een lichthoppige afdronk brengt en waarbij de jeneverbes nog wat blijft na tintelen. Aangenaam abieritief.
De vraag tot proeven en bespreken bij de 'Keuze van Mel' in BierBrief 558 ging voor Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) naar een nieuwe aanwinst in onze Westvlaamse bierwereld. De Kortrijkse journalist Arn Simoens en zijn boezemvriend landmeter Egbert Glorieux, beiden vol van bier- en brouwpassie, hebben na een achttal jaren proefbrouwen en bijleren, eindelijk hun paradepaardje gebrouwen. Gebrouwen in eigen ketels met behulp van pils-tarwe- en munichmout en tijdens het brouwproces smaakvoeding van de hopsoorten Styrian Golding en Saaz met een schepje koriander. Een paar dagen voor het bottelen werd een dry-hopping gedaan met de Amarillo hop die daardoor een betere, fruitige swing aan het lekker bier gaf.
WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma brengt een zachte, citrusgevoelige combinatie van gist en mout (een beetje banaan) met een klein, pittig spoor van hop in aanbieding. Tamelijk licht moutbitter mondgevoel die zich zoetjes door een milde moutbitterheid laat beïnvloeden en de smaak door de dry-hopping fruitig (pompelmoes) maakt met op het einde ook de fris kruidige koriander meebrengt. Het eindigt met een droge, hopbittere, lang aanhoudende afdronk. Heerlijke dorstlesser.
Toegestuurd vanuit de brouwerij (waarvoor oprechte dank). Dit alcoholarm zusje van de stoere Kwaremont is een fit blondje die controle en smaak uitstraalt. Voor zij die vroeg willen pieken en bluven goan, tijdens de workout, bij het racen of bij een feestje achteraf. Er werd hiervoor een speciale gist gebruikt die zorgt dat er tijdens de vergisting minder alcohol wordt aangemaakt die ook zorgt voor een pittig gekruid met een uitgesproken dorstlessende afdronk. Resultaat is dan ook zeer karaktervol, hartig die iedere bierliefhebber kan en zal bekoren.
WACHO's PROEFKOTJE: Licht blondgele kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Gistgevoelig zoetig citrusaroma met een lichte moutinvulling. Fris en licht mondgevoel waarin enig moutigheid een kleine waarschuwing van het karakter meeheeft en wijst naar het gebruik van die unieke gist (de aanwezigheid van citruszest kan ook tot de mogelijkheid behoren). Zeer aangenaam en vlotjes drinkbaar en eindigt op een zoete milde (iets plakkerige) zacht gekruide afdronk.
Gekregen van hobbybrouwer/zytholoog Stijn Couvreur, lokaalhouder BPC 't Plakkertje en stichter van Bierfestival#VANRSL. Na enkele minder geslaagde proefbrouwsels heeft Stijn een fris, hoppig amberke uit zijn Braumeister laten vloeien. Hij gebruikte hiervoor nu een drietal overjarige (2 à 3 jaar) hopsoorten en liet de wort wat langer sudderen waardoor een eigen milde hoppesmaak werd ontwikkeld. Kan zowel als abieritief als voor zetelbier worden gebruikt. Als lid van 'De Maten van Peegie' wed gekozen voor het sympathieke lief van onze Roeselaarse volksheld.
WACHO'S PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een bloemig gistbitter (kaas) aroma met zeer weinig moutgegevens en waarin reeds wat hoppigheid verscholen zit. Het mondgevoel is redelijk hoppig en goed bitter van smaak. Die milde bitterness komt over de hele lijn zeer evenwichtig over en brengt je vloeiend naar een hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat aanhoren (tot de volgende slok). Zeer aangenaam abieritief voor wie van hopbitterheid houdt.
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 557 deze keer eentje uit het uitstalraam van de 'Petrus Sour Beers'. Gerijpte bieren, authentiek en gebrouwen volgens de beste tradities. De Aged Pale Red' werd door de marketing in een nieuw, blikvangend kleedje gestoken.
Dit intrigerend bier voor durvers is een krachtig, karaktervol fruitbier, een blend van zuiver foederbier (15% Aged Pale) met 8% authentieke Petrus dubbel en dit aangevuld met heerlijk kriekensap waardoor een perfecte match tussen zoet en zuur ontstaat. De ideale smaak voor de liefhebbers van echt fruitbier.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder robijnrood van kleur met fijne beige/roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Het mondgevoel brengt een subtiele balans tussen het zoet van de krieken en de zurige moutigheid uit de gelagerde foeders. Een aangenaam fruitige drinkbaarheid brengt u naar een mild zurige, bittere afdronk met een licht gevoel van alcoholwarmte die zich wel een tijdje laat welgevallen.
De bieren van microbrouwerij De Kluiz, uit Anseroeul gelegen aan de voet van de kluisberg, staan mooi op een rijtje in de rekken bij Bierhalle Deconinck Vichte. Ik koos er een unieke uit als abieritief.
Liedericq, een geschiedkundige persoonlijkheid, volgens den brouwer de eerste graaf van Vlaanderen en medestichter van de steden Rijsel en Brugge, was zelf een kluizenaar en huisde te Mont-de-L'Enclus.
De Liedericq is een typisch Belgisch product. Het bier wordt gebrouwen met toevoeging van Vlaamse hop uit Poperinge. De unieke mout halen ze bij het Waalse 'Castle Malting' in Beloeil (Dit is een der oudste mouterijen van ons land en tevens een der oudste producenten ter wereld). Het karaktervol brouwwater, rijk aan mineralen en kalk komt dan uit de bruinen van de nabijgelegen Kluisberg.
PROEFKOTJE: Licht Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het bloemig aroma heerst vooral de gebruikte hop. In het mondgevoel komt tussen de zachte hoptonen wel de moutbitterheid een beetje meepraten waarbij een milde kruidigheid het drinken tot een aangename bezigheid verleent en zelfs wat nagenieten. Gezellig als zetelbier.
Ontdekt bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Waarschijnlijk is het recept een overblijfsel van brouwerij Clarysse uit 1650 die na stopzetting in 2003 een drankhandel is geworden. Momenteel wordt deze roodbruine gebrouwen bij Verhaeghe te Vichte Het is een bier van gemende gisting, versnijding van minstens één jaar oude gerijpt bier met een jonge aflevering. Er werd gebruik gemaakt van geroosterde pilsmout en als hopsoorten werden Golding en Saaz aangevoerd. Daarna volgt een lange rijpingskuur in houten foeders waardoor de smaak licht zurig komt. Een smakelijke dorstlesser.
PROEFKOTJE: Donder (rood)bruine kleur met fijne beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Ee fruitig (appel), melkzurig aroma die zich beperkt tot hout en carameltoetsen. Een zacht aanvoelend maar vooral mild moutbitter mondgevoel die een licht zurige, rozijnachtige smaak opbrengen en eindigen met een even milde moutbittere afdronk waarin het gebruik van kandijsuiker zich laat melden.
Melissa Dhooge (de Mel van Bierhalle Deconinck Vichte) koos deze keer voor een authentieke klassieker die voor het eerst gebrouwen werd te Ingelmunster met gemengde gisting en goed gekozen gebrande mouten om daarna meer dan een jaar door te brengen in houten foeders. Dit beroemde Vlams bruintje heeft daardoor een uitgesproken zurigheid verkregen maar toch iets minder uitgesproken dan zijn gelijkaardige collega's. Er ontwikkelde zich een sublieme smaak.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en redelijke carbonatatie Fruitig en zoetgevoelig aroma waarbij het verblijf in de houten foeders merkbaar zijn Het mondgevoel heeft een licht zurige (beetje balsamico) wijnsmaak die naar het einde de toegevoegde zoetigheden hun verhaal laten doen en eindigen op een droge licht verzuurde afdronk Lekkere dorstlesser
In Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit geheimzinnig bier tussen een hele reeks bieren uit de ketels van van meesterbrouwer Dirk Demeester. Het zorgvuldig gebruik van unieke natuurlijke grondstoffen maakt het verrassend fris en karaktervol. De combinatie van hop met groene koffiebonen (Mokup Kortemark) bepaald de smaak net als de toevoeging van geroosterde koffievliezen (dit zijn de vliesjes die worden gescheiden bij het branden. ps: groene koffie is een uitstekend afslankmiddel en tevens antioxidant wat dan weer goed is voor diabetes en hartpatiënten)
PROEFKOTJE/ Wazig blond met romige, blijvende witte schuimkraag en goede carbonatie. Licht hoparoma waarbij de lichte pilsmout haar aandacht moet verdelen met de plaatselijke gist. Een zoet mondgevoel waarbij het gebruik van de speciale koffiebonen de smaak zeer sterk beinvloedt en met lichte moutbitterheid vloeiend drinkbaar overgaat in een droge mild gebrande moutbitterheid en een zachte kruiding nog wat laat nagenieten.