PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
25-03-2022
Ringmaster
De keuze van Mel (Bierhalle Deconick) voor BierBrief 602.
De 'Circusbrouwerij' uit Heestert waarbij brouwers Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst nu hun eigen stek hebben. Een prachtige brouwerij gemaakt door Bert Vanhecke. Een van hun succesrijke bieren is een soort' 'Porter' maar met een uniek kantje.
Het werd niet de zoveelste Porter maar gekozen om terug te gaan naar de oorsprong waarbij een stevige body centraal staat, het alcoholpercentage zeer laag werd gehouden en een extra tintje door de toevoeging op het einde van rookmout die de smaakbeleving stevig beïnvloed. Er werd opnieuw gekozen voor Belgische hopsoorten die een zachte bitterheid veroorzaken. Voor de mensen die van bruin gezelschapsbier houden zou dit een voltreffer moeten wezen maar dat is dan een eigen keuze.
Wacho Proefkotje: Donkerbruin van kleur met fijne, mooie beige schuimkraag en een matige carbonatatie. In het moutbitter aroma krijgt het rokere, gebrande een aangenaam aandeel en is de toets zoethout niet ver weg. In demoutbittere smaak wordt een koffieachtige (cappucchino) verhaal over de hele lijn waarin hier en daar een fruitige (groene appel) en licht gekruid (zoethout) gevoel opkomt en ook hier op het einde een rokerige moutbitterheidin de lange aanhoudende afdronk.
De Circusbrouwerij, Transfostraat 28, Heestert (Zwevehem)
Gekozen door Melissa (Bierhalle Deconinck) voor BierBrief 601. Meteen het laatste brouwsel te Stasegem (intussen verhuist naar grotere oorden te Lendelede). De eerste batch werd indertijd opgevoerd als traditionele première op BAB Bierfestival 2020.
Deze blonde Brut style met sprankelend en krachtig karakter op basis van gerstemout, centinialhop, druivensap en champagne gist. Na deze bereiding kreeg het ongeveer 4 maanden (wegens tijdsgebrek) lager rust in eikenhouten Cardonnay wijnvaten die daardoor een stevig abieritief opleverde.
Wacho Proefkotje: Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonantatie. Met een wijngevoelig (door verblijf in de foeder), fruitig, sprankelend (doet denken aan cava of Champagne) moutaroma die zich eveneens inde halfzoete (honing) smaak herkend en eindigt met een zachte hopbitterheid in de sprankelende afdronk
Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,Tijdens mijn revalidatie een leuke resentie gevonden gelinkt aan de gezellige Bierhalle Deconinck Vichte en als de Keuze van Mel genomen door Melissa Dhooge. Deze barrel aged heeft ooit in hun spectaculaire 'Growler' aangeboden. De serie Nogne Dark Horizon werd door Kjetil Jukium van de Noorse stad Grimstad uitgebracht. Deze zevende editie heeft tot 3 jaar in vaten gezeten die voorheen respectievelijk cognac, aquavit en whisky bevatten. Deze stout zit verpakt in een prachtig blikje.
Wacho's Proefkotje: Zwart van kleur met kleine, fijne donker beige schuimkraag en mooie carbonatatie.
In het fruitig aroma voelt een cognacachtige alcoholisme chocolademout het bijzonderste gegeven samen met een de reeds aanwezige gevoelens van het eikenhout. Deze wor+47 37 25 74 00den geheel overgebracht naar het fruitige (zwarte bessen) verhaal in een koffie gelateerde moutbitterheid en eindigt met een droge, zachte moutbitterheid die je een goed gevoel heeft. Uitstekend zetelbier.
Onder het motto 'you love it or you hate it' werd deze verrassende Old school Stout gebrouwen in de ketels van Malcroys Brewing Kontich met invoeging van rode biet en zoethout zout.
Op het etiket verhaalt brouwmeester Kevin Devos over een koning die echt van bier hield. Om zijn grootheid te vieren besloot hij een bier te brouwen die alle bewoners van zijn koninkrijk in zijn horor konden drinken. Hij kende toevallig een brouwerskoppel Fox en zijn katachtige medeplichtige Cat die geweldige bieren brouwden diep in het bos. Toen hij het hen vroeg waren ze zeer blij om hem te kunnen helpen. En zijn wil geschiede. Vos (Kevin Devos) en Cat (Suzan Kok) begonnen te brouwe met de koninklijke hulp (Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte) Het resultaat werd een frisse 'Old School Imperial Stout' die door de bierkenners zeker zal worden genoten.
Wacho Proefkotje: Zwarte kleur met donder beige (met rode tint) schuimkraag en een weinig carbonatatie. In het aroma krijg je reeds de aardse geur van de rode biet in de kruidige mout met een merkbare vanille in aanbieding. Een stevig mondgevoel, zachtjes alcoholisch, met vooral een kruidige moutbitterheid waarin de aardse biet aanwezig is. Licht zoetig en een beetje rokerig. Het goeje eindigt een door het zoethout omweven droge moutbitterheid waarin de prikkels van de bieten aanwezig blijven. Voor wie er van houd een stevign uniek zetelbier.
Deze is de keuze van Mel in BierBrief 600. In 2021 kregen zeven bieren uit het sortiment Thijs Maenhout de gezamenlijke naam 'Ferre' naar de Pittemse Jezuït Ferdinand Verbiest met hoge staat van dienst aan het Chinese Keizerlijk hof. Dit fruitbier is echter een volledig nieuw recept waarbij bosvruchten en ander rood fruit centraal staan.
Wacho Proefkotje: Mooi rode kleur met zeer licht (bijna wit) roze schuimkraag en pittige carbonatatie Een zeer zacht en fruitig moutaroma met vooral de verwijzing naar de rode vruchten. Ook het mondgevoel herbergt de zoete moutbitterheid waarin de bosvruchten samen met de aardbeien en krieken een mooie samenhang vormen. Dit vertaald zich dan in een mild moutbittere afdronk.
Dit leuk glutenvrij kriekbier wordt gebrouwen bij Brouwerij Eutropius te Menen in opdracht van manager Geert Depaepe voor bierhandel Let it beer Gent.
Wacho Proefkotje: Met zijn licht roze bijna witte schuimkraag en voldoende carbonatatie brengt het vlug in vervoering. Er is een zoete moutigheid te bespeuren met daarin het fruitige van de krieken inbreng. Een fris aanvoelden mondgevoel met een zwoele moutbitterheid die zich zoet en zacht gekruid aandiend. die mooie balans tussen zoet en licht zuur brengt je ook naar een mild moutbittere afdronk.
Bierhandel Let it Beer, Hogeheerweg 24A Gent - gsm Geert: 0475 2 68 44 - info@letitbeer.be
Deze unieke pils werd gebrouwen bij Eutropius te Menen in opdracht van Geert Depaepe van bierhandel 'Let it Beer' uit Gent. De speciale pilsener is dan ook een primeur gezien drie biergegevens zich aanbieden: glutenvrij, alcoholarm en ambachtelijk gebrouwen met medewerking van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Voor de pilswereld een prachtige verschijning.
Wacho Proefkotje: Licht wazig (bijna helder) blond van kleur met een romige witte schuimlaag en voldoende carbonatatie Een bloemig aroma waarbij de aangename kruidigheid ook een zweem van honing hanteert. Een tamelijk licht mondgevoel met een fruitig en mild kruidige moutbitterheid die eindigt met een zachte moutbittere afdronk.
Bierhandel Let it Beer BV, Hogeheerweg24A Gent - GSM Geert 0475 32 68 44 - info@letitbeer.be
Dit Usaans getint whiskybier (Barrelwine) van 13,5 % werd op 9 april 2018 (blijf ok tot 2028- gebrouwen met ongeveer4% Bourbon Vanille Whisky Mout (niet op vat). onder toezicht van barrelmeester Kurt Decoene. Het word gebruikt als moederbier voor de verschillende Barrel Aged zoals de in 2019 uitgebrachte Aultmori en Unnahabhai.
Wacho's Proefkotje: Tamelijk helder donkerbruin met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin vanille en zacht geroosterd karamel hun aanwezigheid laten voelen. Het talrijk hoge en aanwezige alcohol gehalte (13,5%) is meteen voelbaar in het mondgevoel dat naast zijn bitterheid ook een zacht inval herbergt. Het goedje eindigt met een zoete en mild zurige moutbitterheid met toetsen van karamel, chocolade en rood fruit. Heerlijk zetelbier.
Een fris en zurige Belgische IPA voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in 2020 met een knipoog naar de Corona Pandemie en nog steeds verkrijgbaar. Het werd gebrouwen met gerstemout, tarwe en natuurlijk aangestoken door de plaatselijk Morpheus gist Daarbij nog toevoeging en dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die bij dry)hopping de frisse aardbeiensorbet veroorzaakt.
Wacho's Proefkotje:Wazig amberblond van kleur met mooie witte schuimlaag en voldoende carbonatatie. Het fruitig aardbeien aroma valt meteen op met daarin een licht zure toets. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met de frisse, fruitige verwijzing naar de gebruikte hopsoort die zich laat gelden tot aan de eveneens zoet, lichtzurige fruitige afdronk. Zze fris en prachtig als abieritief.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 599 een karaktervol bier dat wordt gebrouwen door 'Het Craywinckelhof' uit Lubbeek en dit in opdracht van imkerij Jan van Malderen van BE My Honey. Na een creatie te hebben samengesteld met brouwmeester Mark Struyf (den Triest, Kapelle-op-den-bos) waarna het voor grotere capaciteit verhuisde naar de ketels van het team Louis Schrevens. et wordt vooral gebrouwen met natuurlijke honing die net voor de lagering wordt gedoneerd en daardoor een fris, lichte zurigheid met zich meebrengt.
Proefkotje: Helder blondje met fijne, witte schuimkraag en flink parelende carbonatatie. Het aroma is zacht moutbitter met een lichte streling van een beetje hop, de plaatselijke gist en een medewerkende honing. Een bloemig en mild moutbitter mondgevoel met ook hier een zachte hopbitterheid merkbaar die een leuke alcoholwarmte je overlevert naar een tamelijk droge, bittere ondertoon waar in de keel toch wat zoetigheid aandraaft (restsuiker van de honing?) en je laat genieten tot een volgende slok. Fris zetelbier en/of gezelschapsbier.
Voor haar keuze in BierBrief 598 zocht Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) het in het, intussen zeer uitgebreid gamma uit Stasegem. De donker amberkleurige, zeer volmondig Een gerstenmouten bier met veel intensiteit en kunde gebrouwen in de ketels van brouwmeester Dirk De Meester met aandacht voor wat de bierliefhebber nodig heeft. Het brouwsel heeft een zestal maanden gerijpt op houten wijnvaten afkomstig van Domaine de Baronarques, het wijndomein van Baron Rothschild in de Langedoc.
Proefkotje: Fris amberkleurig met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma waarin het deel wijn subtiel aanwezig is. Eenvoudig en zeer aangenaam mondgevoel waarin ook hier de wijntannine aandacht verwekt en zacht zoetig, licht fruitig zijn moutbitterheid overbrengt baar een bitterzoete afdronk met daarin nog steeds een subtiele aandacht voor de wijnhoutsmaak. Bier met zeer mooi karakter en zowel degustief als zetelbier een voltreffer
In de doos abieritieven uitgezocht door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) prijkt naast enkele bieren van Malcroys Brewing ook eentje van zijn katmadam Suzan Kok die haar eigen creaties brengt onder de noemer 'Felis' (Latijn voor kat).
Deze 'Smoky Sour' genaamd naar de Duitse stijlen als Berliner, Goze... maar dan met een eigen karakter. Deze werd gebrouwen met de hulp van gerookte tarwe- en pilsmout. De lactobasilius (melkzurigheid) wordt bekomen door een 4-tal dagen te laten verzuren (Kettle Sour, in de kookketel) waarna een weinig hop (Hallertau Perle) in het kookvocht wordt toegevoegd en het geheel een licht, fris rokerig karakter vertoond.
PROEFKOTJE: Wazig gele kleur met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Heersend gerookte tarwemout in het aroma dag een beetje het gekende lambiek, natte paardendeken geur met zich meedraagt. Een speels zurig mondgevoel dat vooral na de 2/3 slok het gerookte aandeel van de mout en het aandeel melkzuur in aanbieding krijgt. Deze gegevens brengt je naar een droge, tamelijk lange afdronk waarbij het rokerig turfgedeelte aandacht vraagt. Een betere uitvoering van het Duitse rauchbier en voor wie er van houd zal dit genieten worden en zelfs dorstlessend.
In da vossenhol te Kontich is brouwmeester Kevin Devos opnieuw bezig met kleine unieke afleveringen die uit zijn bierig brein zijn ontspoort en zoals we ze graag drinken. Mijn hertemanille Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) bracht enkele leuke brouwsels aan waaronder deze hopbom (Batch 1) en enkel te verkrijgen in zijn Beer Shop (batch 2 is al in omloop en met identiek de zelfde smaak) Deze 'West Coast Hazy IPA' gebrouwen met de hopsoorten Tomahawk Nugget (tijdens de kook), Mosaic en usaanse Cascde (in de whirlpool) en een dubbele dry-hopping met Citra, Mosaic, Simcoe en Moutere. De naam 'Vulpuloid' is afgeleid van een vosachtig wezen dat s'nachts de hopvelden plundert.
Proefkotje: Wazig goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zeer fruitig (sinaas, ananas...)overheersend hoparoma. Het zachte mondgevoel is dan ook zeer hopbitter met een milde zoet aanvaarbare, romige smaak die zich aangenaam gehopt brengt naar een droge hopbittere afdronk die wel nog een tijdje blijft hangen en je doet verlangen naar een volgende slok. Kan zowel als abieritief of dorstlesser worden aangeboden.
Gekregen van Joeri Cools, de man altijd op zoek naar nieuwe smaken en die nu onder de noemer Iedreen Bavo en met motto: "Het is als het verleden niet bracht wat je er van verlangt dat de toekomst niet beter kan". Samen met zoon Lauren maakte hij een vernieuwd oud abdijbier met bierbrouwer Yannick Boelens het brouwproces en receptuur tot een hedendaags aangepast, uniek brouwsel. Een die zo dicht mogelijk aanleunt met het authentieke verleden. Dit dan ook ongefilterd en zonder toevoeging van suiker of artificieel aroma die een uniek spektakel oplevert en waarschijnlijk Sint Bavo trots zal maken. De opbrengst werd daarbij geschonken aan verenigingen die de strijd tegen de kinderarmoede aanbinden.
Wacho's Proefkotje: Wazig goud gele kleur met mooi, romige witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een complex aroma waarin de zachte hoppigheid het haalt van de mout en in de achtergrond een citrus gegeven waarschijnlijk afkomstig van de unieke gist. Een licht fruitig (banaan) mondgevoel met een milde hopbitterheid die je verrassend gewoontjes brengt naar een licht bittere afdronk.
In de trend van de hype alcoholvrije bieren heeft ook Alken Maes zijn 0,0% variant op hun pilsje en dit onder de noemer 'met maten, zonder mate'. Zijn frisse smaak verkregen door de perfecte balans van fruitige aroma's en lichte tonen van de mout. De smaak van Maes pils werd behouden door de inbreng van gerst- en tarwemout en een hopextract. De alcohol werd verwijderd na de vergisting.
Wacho's Proefkotje: Helder goudblond met witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Over de hele lijn een fris fruitig moutig aroma. Het zeer licht mondgevoel krijgt dan ook en zoet aanvoelend, fruitige (perzik) moutbitterheid, een beetje naar wort smakend en daar ook mee eindigt met een zeer lichte afdronk.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BB 595 voor een zachte hoppebom uit de hernieuwde reeks gewijd aan de Vlaamse (Pittem) Jezuïtische missionaris Ferdinand Verbiest. Deze hoprijke aflevering vond in het verleden als 'Fusion' zijn weg naar de Horeca. Hij werd gebrouwen met pils- en caramout en als hopsoorten werden Citra, Cascade, Styrian Goldings, Saaz en Sorachi Ace aan het brouwproces toegevoegd.
Wacho' Proefkotje: Wazig goudblond/amber met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig aroma die door de plaatselijke gist een beetje citrusachtig is en wordt gesteund door de hoppige pompelmoesgeur. Een zeer flinke dosis hopbitterheid (pompelmoes) mooi in evenwicht met de moutbitterheid. Het brengt je met een zeer aangenaam gevoel naar een zachte, hopbittere afdronk die je nog wel een tijdje mee aanhoud en je naar een volgende slok doet verlangen.
Derde uit de reeks collab bieren met de Izegemse brouwerij D' Oude Maalderij. Brouwmeester Jef Pirens heeft zijn ketels ter beschikking gesteld aan zijn naamgenoot brouwer Jef Goetelen en hem de gelegenheid te geven een eigen creatie te brengen van een unieke Barley Wine, die later nog een verblijf zal krijgen in eikenhouten foeders. Zijn versie krijgt geturfde mout, spelt samen met een saisongist en HA18 het geheel tot een uniek spektakel brengt.
Wacho's Proefkotje: Wazig donker amber met mooie romige, licht beige schuimkraag en subtiele carbonatatie. Een tamelijk geturfd moutaroma, iets fruitig (perzik) waarin het gebruikt van spelt merkbaar is. Deze unieke moutbitterheid vindt je ook terug in het zacht rokerig mondgevoel met een milde alcoholwarmte di je naar een bittere, droge afdronk die je nog wel een tijdje laat nagenieten met in de keel nog een leuke kruidigheid.
Gekozen in het grote aanbod lekkere bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Gezien het brouwechtpaar Monique en Ronald Mengerinck hun meeste bieren en biertypes naar een hoger niveau willen brengen zijn ze ook hier met deze saison zeer i geslaagd. Hij heeft wel, zolas de meeste saisonbieren een korte bewaartijd maar als dorstlessen is dat ook niet nodig. Deze boerenversie is gebrouwen met met een plaatselijke gist maar met inbreng van sinaasappelzeste en sinaasappelbloesem. De gebruikte hopsoorten zijn Opal, First Gold, Citra en Columbus.
Wacho's Proefkotje: Bijna helder amber met mooie, iets rotsachtige, witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Aangenaam, zacht gekruide moutaroma met stevig gevoel van de sinaasappel ingrediënten aanwezigheid maar ook wel de hopsoorten een beetje willen meepraten. Ook in het milde mondgevoel komt er een mooi evenwicht van de sinaasappel inbreng en de gebruikte hopsoorten in de heersende moutbitterheid de gevoelige boerengraan kruiding werkt mee tot aan een droge, aangenaam bittere afdronk die je verder help je dorstgevoel te bedwingen. Om bij warm zomerweer te genieten.
De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 3B, Baarle-Hertog - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - 014/699 800 - https://www.dedochtervandekorenaar.be
Meegebracht van een bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de slogan 'gewoon een lekkere pint proberen Marc en Stefan de mindere periode van de corona wat te beperken met naast de enorm vele craftbieren een simpel, lekker en fris pintje op de over verzadigde biermarkt te brengen. Een gewone dorstlessen en aangenaam gezelschap bij lange bierbrabbels.
Wacho's Proefkotje: Goudblond van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een fris moutaroma waarin het citrusachtige van de plaatselijke gist zich aanbiedt met in de achtergrond toch een toetsje hop. Een licht gekruid mondgevoel met vooral een zeer aangename, lichte moutbitterheid die je kan mee zuipen naar een mild gekruide zwoele afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok
Dit Belgisch abdijbier werd voor het eerst gebrouwen in 1957 ter gelegenheid van de plaatselijke Sint-Livinus Feesten. In 1997 kreeg het een volledige restyl (met blond en bruin versie), een gevolg van een nieuwe marketing strategie die het succes van de brouwerij nog wat groter maakte.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudgeel met romige, fijne witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (banaan) gistaroma met een zoete moutigheid. Een zacht citrus gegeven tart de smaak waain een toetsje karamel de moutbitterheid kenmerkt. Een milde kruidigheid en wat plaatselijke gist maken alles tot een aangenaam gevoel naar een bitter/zoet en licht gekruide afdronk
Brouwerij Van den Bossche, St-Lievensplein 16, Herzele - info@paterlieven.be - 054/50 04 11 - https://www.paterlieven.be