De vraag tot proeven en bespreken bij de 'Keuze van Mel' in BierBrief 558 ging voor Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) naar een nieuwe aanwinst in onze Westvlaamse bierwereld. De Kortrijkse journalist Arn Simoens en zijn boezemvriend landmeter Egbert Glorieux, beiden vol van bier- en brouwpassie, hebben na een achttal jaren proefbrouwen en bijleren, eindelijk hun paradepaardje gebrouwen. Gebrouwen in eigen ketels met behulp van pils-tarwe- en munichmout en tijdens het brouwproces smaakvoeding van de hopsoorten Styrian Golding en Saaz met een schepje koriander. Een paar dagen voor het bottelen werd een dry-hopping gedaan met de Amarillo hop die daardoor een betere, fruitige swing aan het lekker bier gaf.
WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma brengt een zachte, citrusgevoelige combinatie van gist en mout (een beetje banaan) met een klein, pittig spoor van hop in aanbieding. Tamelijk licht moutbitter mondgevoel die zich zoetjes door een milde moutbitterheid laat beïnvloeden en de smaak door de dry-hopping fruitig (pompelmoes) maakt met op het einde ook de fris kruidige koriander meebrengt. Het eindigt met een droge, hopbittere, lang aanhoudende afdronk. Heerlijke dorstlesser.
Microbrouwerij Ruimtegist, Budastraat 12/1b Kortrijk - hello@ruimtegist.be - 0490/44 48 69 - https://www.ruimtegist.be
|