Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette
  • Picobello (blik)
  • Hopsignoor (Gouden Carolus)
  • I am cure

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    21-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piccolo 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terwijl ze bezig zij met een crowdfunding voor een eigen brouwerij zijn de circusartiesten  Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst vlug nog even hun paradepaardje gaan brouwen in de ketels van 't Gaverhopke te Waregem. Hij werd gekozen (wegens leuke smaak en vriendelijke gasten zegt ze) door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 560.  Ooit kwam hij te voorschijn bij 't Brouwkot te Gullegem en ze zijn nog steeds bezig met dezelfde motivatie en bijbehorend succes. Deze kruidige tripel kreeg snuifjes tijm, lavendel, rozemarijn, steranijs, laurier en oregamo. Dit alles zeer bepalend voor de smaakevolutie bij dit lekker zetelbier.

    PROEFKOTJE:  Helder oud goud kleurig met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie.  De inbreng van de vele goed gekozen kruiden werken heersend in het aroma.  Een zacht hopgevoel brengt met een fruitige citrussmaak een milde bitterheid mee waarbij ook hier bepaalde kruiden om aandacht vragen (vooral tijm en lavendel zijn gemakkelijk te herkennen).  met een lichte hopbitterheid komt men aan een goed gekruide afdronk die zich nog een tijdje laar doorgroeien.

    De Circusbrouwerij, Transfostraat 28  Zwevegem - 0473/48 09 91 - info@circusbrouwerij.be - http://www.circusbrouwerij.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vibrant P'Ocean (blik)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een vruchtbaar gesprek in usaanse Nashville tussen Rudi Ghequire, de man van Rodenbach en Sam La laglione, grote baas bij Dogfish Head Craftbeer Brewery uit Milton Deleware. Dit resulteerde in een joint-venture waarbij eerst het Roeselaars foederbier twee jaar in hun kathedraal doorbracht om daarna bij de usanen te worden vermengd met het fruitbier van Dogfish Head, gebrouwen met pilsmout, havermout, vlierbes- en bloem, citruszeste en fleur de sel uit Belgie..Het kreeg de noemer Vibrant P' Ocean,  symbool voor wederzijds respect en het beste van twee werelden. 

    PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met snel verdwijnende  witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Fruitig aroma waarin het gebruik van de vlierbessen redelijk hun slag slaan.  In een zoet-zuur mondgevoel komt ook hier de vlerbloemen om aandacht vragen. maar met een een zeer matige foedersmaak en die, vooral naar jet einde toe in het gegeven voorkwam en eindigde met een zoet-zure, redelijk lange afdronk waar het deeltje Rodenbach (of het type roodbruin) nadrukkelijk aanwezig bleek te zijn. Zeer lekker zetelbier, om te genieten.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 135 Roeselare - 051/27 27 00 - nancy.verschaete@rodenbach.be - rudi.ghequire@palmbreweries.com - www;cheers.rodenbach.be

    Reageer (0)

    20-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vedett Extra Playa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen de enorme lading dorstlessers in Bierhalle Deconinck Vichte koos Melissa voor BierBrief 559 voor het nieuwe marketing product van duvel Moortgat waarbij de doorzichtige fles meteen de aandacht naar de Noord-Amerikaanse zon laat afdwalen.  Gebrouwen met een vleugje ironie en  ook met het stukje zure limoen zich meer karaktervol laat voelen en door het gebruik van mais de zachte indruk binnen brengt. Dit wordt de ultieme dorstlesser.

    PROEFKOTJE:  Helder licht geel (stro) van kleur met gewone witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Licht citrusachtig moutaroma waarbij verder niet veel over te vertellen is. Een zeer licht mondgevoel met een evenwichtige, zachte bitterheid die voor de meesten wel een stukje limoen zou vermogen. Het mais gebruik brengt een fris gevoel mee en zeer drinkbaar glijdt alles naar binnen en eindigt met een weinig zeggende, zeer licht bittere afdronk maar je dorst zal hij zeker lessen

    Brouwerij Duvel Moortgat, Breendorp Dorp 58, Puurs - info@duvel.be - 03/860 94 00 - http://www.duvel.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mystic Krieken (3,5%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fruitbier, gebrouwen rond 2006 toen iedereen met zoete fruitbieren de zoetmondige dames (vooral aan de kust) probeerden in te palmen. Brouwerij Haacht bracht hiermee zijn eigen interpretatie van een fruitbier op de markt gebrouwen op basis van witbier en met een hoog sapgehalte. Mystic is een verzamelnaam van verschillende bieren die een mengeling zijn van fruit (kriek, perzik en Radler, de twee laatste zijn uit het gamma verdwenen) met uitvalbasis hun witbier Super 8 Blanche. Deze werd bevrucht met 25% kriekensap en zich onderscheid door een ferme portie vers gemalen koriander en appelsienzeste. Het heeft een zoete, frisse invloed als dorstlesser tijdens een warme zomerdag.

    PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie doch snel verdwijnende roze schuimkraag en matige carbonatie.  Een zacht gekruid (koriander) moutaroma waarin de krieken een heersende rolspelen Ook het lichte mondgevoel kent een kriek dominante zoete smaak met een licht vorm van moutbitterheid en eindigt op een even zoete, licht gekruide afdronk die zijn zoetigheid nog wat laat meevoelen.

    Brouwerij Haacht Provinciesteenweg 28 Boortmeerbeek - info@haacht.com - 016/0 15 01 - www.haacht.com

    Reageer (0)

    08-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viven Nada IPA (0,3%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het steeds meer opkomende alcoholvrij bieren hebben het duo Tony Traen en Krysttle Kerkaert samen met  brouwmeester Dirk Nauds deze hoppigaard  laten brouwen in de ketels van De Proefbrouwerij te Lochristi Met behulp van de fruitige Citra hopsoort werd een unieke smaak gerealiseerd.

    PROEFKOTJE: Wazig licht blonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig, fruitig aroma waarin de gevolgen van de hopinbreng al merkbaar zijn. Een licht doch karaktervol mondgevoel waarin de juiste hopbitterheid zijn weg zoekt naar een zeer frisse en drinkbaar gevoel dat eindigt met een milde hopbittere afdronk. Lekker dorstlesser.

    Brouwerij Van Viven, Stationstraat 89 Sysele - info@viven.be - 050/5 34 94 - www.viven.be

    Huurbrouwerij De Proefbrouwerij, Doornzelestraat 20 Lochristi-Hijfte - info@proefbrouwerij.be - 09/356 71 02 - www.proefbrouwerij.be

    Reageer (0)

    07-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RDV (Rendez-Vous)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bekende distelleerderij P. Bruggeman hebben hun groot drankengamma uitgebreid en een bier toegevoegd aan hun portfolio. Samen met de Mechelse Brouwerij Het Anker hebben ze een co-creatie ontwikkeld waarbij vakmanschap van de brouwer en de distelleerder het beste van zichzelf geven. Bij deze joint-venture zorgt Het Anker voor de productie en Bruggeman voor de marketing en verkoop. Het gebruik van de juiste hopsoort mar vooral de toevoeging tijdens de lagering (dry-spiced) van jeneverbessen laat een frisse indruk na

    PROEFKOTJE: Helder lichtblond met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie.  Een mild gistgevoelig aroma waarin de pilsmout zich laat gelden. Een niet al te zwaar mondgevoel met toch een moutige textuur die vlot drinkbaar en met een frisse weerklank (door de jeneverbessen) zich naar een lichthoppige afdronk brengt en waarbij de jeneverbes nog wat blijft na tintelen. Aangenaam abieritief.

    Bruggeman Distillerie, Wiedauwkaai 56, Gent - 09/253 51 51 www.bruggeman.be/nl
    Brouwerij Het Anker, Guido gezellelaan 4 Mechelen - info@hetanker.be - 015/287 141 - www.hetanker.be


     

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vraag tot proeven en bespreken bij de 'Keuze van Mel' in BierBrief 558 ging voor Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) naar een nieuwe aanwinst in onze Westvlaamse bierwereld. De Kortrijkse journalist Arn Simoens en zijn boezemvriend landmeter Egbert Glorieux, beiden vol van bier- en brouwpassie, hebben na een achttal jaren proefbrouwen en bijleren, eindelijk hun paradepaardje gebrouwen. Gebrouwen in eigen ketels met behulp van pils-tarwe- en munichmout en tijdens het brouwproces smaakvoeding van de hopsoorten Styrian Golding en Saaz met een schepje koriander. Een paar dagen voor het bottelen werd een dry-hopping gedaan met de Amarillo hop die daardoor een betere, fruitige swing aan het lekker bier gaf.

    WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig  goudblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma brengt een zachte, citrusgevoelige combinatie van gist en mout (een beetje banaan) met een klein, pittig spoor van hop in aanbieding. Tamelijk licht moutbitter mondgevoel die zich zoetjes door een milde moutbitterheid laat beïnvloeden en de smaak door de dry-hopping fruitig (pompelmoes) maakt met op het einde ook de fris kruidige koriander meebrengt. Het eindigt met een droge, hopbittere, lang aanhoudende afdronk. Heerlijke dorstlesser.

    Microbrouwerij Ruimtegist, Budastraat 12/1b Kortrijk - hello@ruimtegist.be - 0490/44 48 69 - https://www.ruimtegist.be


    Reageer (0)

    31-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaremont Fittest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegestuurd vanuit de brouwerij (waarvoor oprechte dank). Dit alcoholarm zusje van de stoere Kwaremont is een fit blondje die controle en smaak uitstraalt.  Voor zij die vroeg willen pieken en bluven goan, tijdens de workout, bij het racen of bij een feestje achteraf. Er werd hiervoor een speciale gist gebruikt die zorgt dat er tijdens de vergisting minder alcohol wordt aangemaakt die ook zorgt voor een pittig gekruid met een uitgesproken dorstlessende afdronk. Resultaat is dan ook zeer karaktervol, hartig die iedere bierliefhebber kan en zal bekoren.

    WACHO's PROEFKOTJE: Licht blondgele kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Gistgevoelig  zoetig citrusaroma met een lichte moutinvulling.  Fris en licht mondgevoel waarin enig moutigheid een kleine waarschuwing van het karakter meeheeft en wijst naar het gebruik van die unieke gist (de aanwezigheid van citruszest kan ook tot de mogelijkheid behoren). Zeer aangenaam en vlotjes drinkbaar en eindigt op een zoete milde (iets plakkerige) zacht gekruide afdronk.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 3 Bavikhove (Harelbeke) - info@brouwerijdebrabandere.be - 056//71 90 91 - www.brouwerijdebrabandendere.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antnette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van hobbybrouwer/zytholoog Stijn Couvreur, lokaalhouder BPC 't Plakkertje en stichter van Bierfestival#VANRSL. Na enkele minder geslaagde proefbrouwsels heeft Stijn een fris, hoppig amberke uit zijn Braumeister laten vloeien. Hij gebruikte hiervoor nu een drietal overjarige (2 à 3 jaar) hopsoorten  en liet de wort wat langer sudderen waardoor een eigen milde hoppesmaak werd ontwikkeld.  Kan zowel als abieritief als voor zetelbier worden gebruikt. Als lid van 'De Maten van Peegie' wed gekozen voor het sympathieke lief van onze Roeselaarse volksheld.

    WACHO'S PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een bloemig gistbitter (kaas) aroma met zeer weinig moutgegevens en waarin reeds wat hoppigheid verscholen zit.  Het mondgevoel is redelijk hoppig en goed bitter van smaak. Die milde bitterness komt over de hele lijn zeer evenwichtig over en brengt je vloeiend naar een hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat aanhoren (tot de volgende slok). Zeer aangenaam abieritief voor wie van hopbitterheid houdt.

    Stijn Couvreur, Westlaan 423 Roeselare - couvreurstijn@gmail.com - 0470 55 23 97

    Reageer (0)

    30-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RED Petrus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 557 deze keer eentje uit het  uitstalraam van de 'Petrus Sour Beers'. Gerijpte bieren, authentiek en gebrouwen volgens de beste tradities. De Aged Pale Red' werd door de marketing in een nieuw, blikvangend kleedje gestoken.
    Dit intrigerend bier voor durvers is een krachtig, karaktervol fruitbier, een blend van zuiver foederbier (15% Aged Pale) met 8% authentieke Petrus dubbel en dit aangevuld met heerlijk kriekensap waardoor een perfecte match tussen zoet en zuur ontstaat. De ideale smaak voor de liefhebbers van echt fruitbier.

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder robijnrood van kleur met fijne beige/roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Het mondgevoel brengt een subtiele balans tussen het zoet van de krieken en de zurige moutigheid uit de gelagerde foeders.  Een aangenaam fruitige drinkbaarheid brengt u  naar een mild zurige, bittere afdronk met een licht gevoel van alcoholwarmte die zich wel een tijdje laat welgevallen.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - info@brouwerijdebrabandere.be -056/71 0 91 - wwwbrouwerijdebrabandere.be

    Reageer (0)

    25-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liedericq
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bieren van microbrouwerij De Kluiz, uit Anseroeul gelegen aan de voet van de kluisberg, staan mooi op een rijtje in de rekken bij Bierhalle Deconinck Vichte. Ik koos er een unieke uit als abieritief.
    Liedericq, een geschiedkundige persoonlijkheid, volgens den brouwer de eerste graaf van Vlaanderen en medestichter van de steden Rijsel en Brugge, was zelf een kluizenaar en huisde te Mont-de-L'Enclus.
    De Liedericq is een typisch Belgisch product. Het bier wordt gebrouwen met toevoeging van Vlaamse hop uit Poperinge. De unieke mout halen ze bij het Waalse 'Castle Malting' in Beloeil (Dit is een der oudste mouterijen van ons land en tevens een der oudste producenten ter wereld). Het karaktervol brouwwater, rijk aan mineralen en kalk komt dan uit de bruinen van de nabijgelegen Kluisberg.

    PROEFKOTJE: Licht  Goudblonde kleur  met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  In het bloemig aroma heerst vooral de gebruikte hop. In het mondgevoel komt tussen de zachte hoptonen wel de moutbitterheid een beetje meepraten waarbij een milde kruidigheid het drinken tot een aangename bezigheid verleent en zelfs wat nagenieten. Gezellig als zetelbier.

    Brasserie De Kluiz, CheminFils 2, Mont-de L'Enclus (Kluisbergen) - info: info@kluiz.be - gsm Pascal (Français) 0474 67 65 65 - gsm Fabienne: (Nederlands) 0475 27 01 87  - http://www.kluiz.be 

    Reageer (0)

    24-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Felix Speciaal Oudenaards
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekt bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Waarschijnlijk is het recept een overblijfsel van brouwerij Clarysse uit 1650 die na stopzetting in 2003 een drankhandel is geworden.  Momenteel wordt deze roodbruine gebrouwen bij Verhaeghe te Vichte Het is een bier van gemende gisting, versnijding  van minstens één jaar oude gerijpt bier met een jonge aflevering.  Er werd gebruik gemaakt van geroosterde pilsmout en als hopsoorten werden Golding en Saaz aangevoerd. Daarna volgt een lange rijpingskuur in houten foeders waardoor de smaak licht zurig komt. Een smakelijke dorstlesser. 

    PROEFKOTJE: Donder (rood)bruine kleur met fijne beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Ee fruitig (appel), melkzurig aroma die zich beperkt tot hout en carameltoetsen. Een zacht aanvoelend maar vooral mild moutbitter mondgevoel die een licht zurige, rozijnachtige smaak opbrengen en eindigen met een even milde moutbittere afdronk waarin het gebruik van kandijsuiker zich laat melden.

    Brouwerij Verhaeghe, Sint-Dierikserf 1 Vichte (Anzegem) - karl@brouwerijverhaeghe.be - 056 77 70 32 - http://www.brouwerijverhaeghe.be 

    Drankhandel Clarysse (Prik en Tik), Nestor de Tièrestraat 94, Eine (Oudenaarde) - info@claryssedranken.be -  055 31 96 74

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacchus Vlaams oud bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (de Mel van Bierhalle Deconinck Vichte)  koos deze keer voor een authentieke klassieker die voor het eerst gebrouwen werd te Ingelmunster met gemengde gisting en goed gekozen gebrande mouten om daarna  meer dan een jaar door te brengen in houten foeders. Dit beroemde Vlams bruintje heeft daardoor een uitgesproken zurigheid verkregen maar toch iets minder uitgesproken dan zijn gelijkaardige collega's. Er ontwikkelde zich een sublieme smaak.

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en redelijke carbonatatie Fruitig en zoetgevoelig aroma waarbij het verblijf in de houten foeders merkbaar zijn Het mondgevoel heeft een licht zurige (beetje balsamico) wijnsmaak die naar het einde de toegevoegde zoetigheden hun verhaal laten doen en eindigen op een droge licht verzuurde afdronk Lekkere dorstlesser

     Bierkasteel, Brouwerijstraat (gps: Ingelmunstersestraat ) Izegem (Emelgem) - info@bierkasteel.be -    051 62 27 30 - www.vanhonsebrouck.be 

    Reageer (0)

    17-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POP Pils
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit geheimzinnig bier tussen een hele reeks bieren uit de ketels van van meesterbrouwer Dirk Demeester. Het zorgvuldig gebruik van unieke natuurlijke grondstoffen maakt het verrassend fris en karaktervol. De combinatie van hop met groene koffiebonen (Mokup Kortemark)  bepaald de smaak net als de toevoeging van geroosterde koffievliezen (dit zijn de vliesjes die worden gescheiden bij het branden. ps: groene koffie is een uitstekend afslankmiddel en tevens antioxidant wat dan weer goed is voor diabetes en hartpatiënten)

    PROEFKOTJE/ Wazig blond met romige, blijvende witte schuimkraag en goede carbonatie.  Licht hoparoma waarbij de lichte pilsmout haar aandacht moet verdelen met de plaatselijke gist.  Een zoet mondgevoel waarbij het gebruik van de speciale koffiebonen de smaak zeer sterk beinvloedt en met lichte moutbitterheid vloeiend drinkbaar overgaat in een droge mild gebrande moutbitterheid en een zachte kruiding nog wat laat nagenieten.

    Brouwerij Demeester, Steenbrugstraat 187 Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 0468 14 36 80 - www.brouwerij-demeester.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Floreffe Double - Dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen de vele biertypes bij Bierhalle Deconinck Vichte, vond ik deze een authentieke Floreffe in een leuke beugelfles. De licentie voor het brouwen van Floreffe werd pas in 1983 verleend aan Brasserie Lefebvre Quenast. Dit 'erkend bruin abdijbier' kwam echter pas in 1999 op de merkt. Volgens de overleving nog steeds gebrouwen met dubbele dosis gebrande moutsoorten en invoeging van onder meer , zoethout, dextroce,  sinaasappelzeste en een toetsje steranijs wat een kruidige sfeer brengt. Wanneer deze goed koud worden opgediend komen de kruiden meer tot uiting. Vooral veel vraag naar tijdens de eindejaar (kerst)periode.

    PROEFKOTJE:  Donkerbruin (bijna zwart) van kleur met mooie lichtbruine schuimkraag en pittige carbonatatie. Een complex aroma waarin gebrande mouten zich vermengen met de toegevoegde kruiden. Een stevig, zoet getint mondgevoel waarbij de gebrande mouten een chocoladesmaak afgeven en met de kruidigheid van zoethout en kruidnagel) je meesleept naar een gekruide moutbittere afdronk die wel een tijdje blijft kittelen in de keelholte

    Brasserie Lefebvre, Chemin du croly 54, Rebecq/Quenast - info@brasserielefebvre.be -  57 67 07 66 - www.brasserielefebvre.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusion
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Mel voor BierBrief 555 viel deze keer op een herbewerking uit de vroegere reeks 'Experimante Line', een verzameling unieke zoektochten naar uitzonderlijke smaken. Fusion betekend dan ook het mengen van verschillende smaken en gebruiken van vernieuwde kooktechnieken.  Voor deze, intussen een vaste waarde, in het gamma van brouwer Thijs  Maenhout, werden vijf hopsoorten gekozen uit drie verschillende werelddelen: Cascade, Styrian Golding, Saaz en Sarachi Ace zorgen voor een uniek smaakpallet.

    PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met mooie, romige schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een stevig hopvaardig aroma waarbij vooral pompelmoes een belangrijk gegeven is.  Het licht gekruide en zoetig mondgevoel heeft vooral het fruitige hopbeleven dat leidt tot een, licht moutbittere en fruitige hoppige afdronk (hier ook nog de pompelmoes). De zachte kruidigheid blijft wel nog een tijdje meeleven en dit tot een volgende slok. Voor de hopliefhebbers het idiale abieritief

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157 Pittem - info@brouwerijmaehout.be - gsm Birgit: 0477 75 00 20 - http://www.brouwerijmaenhout.be

    Reageer (0)

    12-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Bernardus Tokyo 2020 (blik)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij haar keuze in BierBrief 554 kreeg Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) de hulp van de brouwerij uit Watou die haar een blikje Sint Bernardus Tokyo aanbood. Het paradepaardje van baas Hans Depypere werd acht jaar geleden aangekondigd als een éénmalig en gelimiteerd in aantal  brouwsel ter gelegenheid van de uitbating van hun eerste themacafé in het  verre Japan.
    Zoveel jaar later besliste verkoopdirecteur Marco Passarello, met zicht naar de opkomst van 'bier in blik' , opnieuw uit te brengen. Het werd opnieuw een soort tarwebier (iets tussen witbier en saison) maar door de nieuwe technieken en steeds verbeterede brouwprocessen  werd het een volledig nieuwe receptuur zonder veel aan de vroegere kenmerken te tornen.
    Voor het atwork op het blikje deden ze een beroep op de jonge, talentvolle Belgische illustrator Jonas Devacht. Hij maakt een impressie van het Japanse nachtleven in de iconische straten van Kanda waar Brasserie Sint Bernrdus' gelegen is.

    PROEFKOTJE: Helder oudgoud van kleur met  romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Bloemig, tarwegevoelig aroma waarin zich ook de kruidige plaatselijke gist laat bewonderen. In het mondgevoel komt, na de gistbitterheid de nadruk op de gemoute tarwe en de toegevoegde kruiden.(volgens de brouwerij kamille).  Een licht zurig, kruidige milde afdronk waarvan kruidnagel je nog wel een beetje blijft navolgen. Lekker drinkbaar zetelbier voor wie van kruidigheid houdt

    Brouwerij Sint Bernard, Trappistenweg 23 Watou - info@sintbernardus.be - 058 38 80 21

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bush Caractère
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit paradepaardje van de Waalse brouwerij kwam reeds in 1933 uit de ketels in Pipaix, toen onder de naam 'Bush Beer' en dus een de oudste craftbieren van ons land. Bijna 250 jaar later werd de geschiedenis herschreven. Ondanks de technische vooruitgang werd  geprobeerd het bij de originele versie te houden Zijn befaamde bitterness en typische Bush kleur  wordt veroorzaakt door vakkundig gebruik van de originele plaatselijk huisgist  en  zeer zorgvuldig uitgezochte karamelmout. Momenteel wordt er tot zes weken gelagerd.

    PROEFKOTJE: Helder donkeramber met mooie crèmekleurige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zoet aanvoelend aroma et een blik naar de snoepjes en de alcoholwarmte hier al een rol speelt.  Het mondgevoel is niet al te bitter en laat je mild zoetig en karamelachtig meevoeren naar een  karaktervolle afdronk met alcoholwarmte, chocoladebitterheid met lichte kruiding. Stevig degustatiebier.

    Brasserie Dubuisson, Chaussée de Mons, Pipaix - info@dubuisson.com - 069 67 22 22 - http://www.dubuisson.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CouCou Kriek Royal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de marketing van 'Let it Beer' en uitvinder Joeri Cools zou dit het eerste glutenvrij kriekbier zijn. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen Er werd natuurlijk opnieuw aandacht gegeven aan de economie waarmee enkel met plaatselijke producten werd gewerkt. Ook dit bier (met geheim recept)  werd, met  als basis hun CouCou Pilsener, als puur natuur en ongezoet genoemd. De verrassende smaak werd gedeeltelijk bekomen door het invoegen kriekenconcentraat, wat rode bessensap en een schepje passievrucht.

    PROEFKOTJE: Zacht roze van kleur met witte schuimkraag en een stevige carbonatie. In het aroma heerst vooral de aanwezigheid van de rode fruitmassa. Een mild, zeer licht fruitig, mondgevoel met de aangename moutbitterheid van de CouCou pilsener en waar het fruitige van kriek en bes niet veel te bespeuren valt. Een zeer aangenaam, drinkbaar geheel volgt je me naar een licht bittere afdronk waar de gebruikte passievrucht zich nogmaals laat kennen. Zeer frisse en lekkere dorstlesser al vind ik persoonlijk dat de naam meer op fruitig pilsener mocht lijken.

    Brouwfirma Let it Beer, Hoge Heirweg 24A Gent - info@letitbeer.be - joeri: 0485 65 26 53 - Geert: 0175 2 68 44 - joeri of geer |letitbeer.be

    Reageer (0)

    05-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CouCou pilsener
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegestuurd (via Bierhalle Deconinck Vichte) door uitvinder, taxichauffeur Joeri Cools die na het verhaal van de liefdebieren (Libidus) samen met zijn vriend garagehouder Geert De Paepe vanuit hun werkplaats in St Denys Westrem opdracht gaven aan Brouwerij Eutropius Menen een lekker en fris glutenvrij bier zonder veel alcohol uit te brengen. Het recepturen van een smaakvol bier van amper 2,8% was niet evident maar na ongeveer een jaar proefbrouwen (in samenwerking met Gentse professor) zijn ze er toch in geslaagd een zeer behoorlijk fris brouwsel uit te brengen. De inbreng van vlierbes, walnoot en vooral honing van de plaatselijke imkers St Ambrosius en dan ook nog gluten vrijmaken werd door de bierwereld goed onthaald en zeer lekker bevonden.  De bieren werden ontgluut met behulp van enzemen (10pp glute/liter). Bedoeling is de capaciteit tot een 100.000 tal flessen op te drijven en later te starten met eigen brouwerij

    PROEFKOTJE: Helder geel van van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.. Bloemig en fruitig moutaroma waarbij de gebruikte kruiden al een plaatsje bemachtigen. Licht mondgevoel dat met een zoet en fruitige moutbitterheid zeer drinkbaar zich laat mee glijden tot kruidgevoelige, zacht bittere maar zeer frisse afdronk.

    Let it Beer, Hoge heerweg 24A Gent - Joeri: 0485 65 16 59 - Geert: 0475 32 68 44  - joeri (en/of) geert @letitbeer.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs