PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
24-07-2020
Felix Speciaal Oudenaards
Ontdekt bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Waarschijnlijk is het recept een overblijfsel van brouwerij Clarysse uit 1650 die na stopzetting in 2003 een drankhandel is geworden. Momenteel wordt deze roodbruine gebrouwen bij Verhaeghe te Vichte Het is een bier van gemende gisting, versnijding van minstens één jaar oude gerijpt bier met een jonge aflevering. Er werd gebruik gemaakt van geroosterde pilsmout en als hopsoorten werden Golding en Saaz aangevoerd. Daarna volgt een lange rijpingskuur in houten foeders waardoor de smaak licht zurig komt. Een smakelijke dorstlesser.
PROEFKOTJE: Donder (rood)bruine kleur met fijne beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Ee fruitig (appel), melkzurig aroma die zich beperkt tot hout en carameltoetsen. Een zacht aanvoelend maar vooral mild moutbitter mondgevoel die een licht zurige, rozijnachtige smaak opbrengen en eindigen met een even milde moutbittere afdronk waarin het gebruik van kandijsuiker zich laat melden.
Melissa Dhooge (de Mel van Bierhalle Deconinck Vichte) koos deze keer voor een authentieke klassieker die voor het eerst gebrouwen werd te Ingelmunster met gemengde gisting en goed gekozen gebrande mouten om daarna meer dan een jaar door te brengen in houten foeders. Dit beroemde Vlams bruintje heeft daardoor een uitgesproken zurigheid verkregen maar toch iets minder uitgesproken dan zijn gelijkaardige collega's. Er ontwikkelde zich een sublieme smaak.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en redelijke carbonatatie Fruitig en zoetgevoelig aroma waarbij het verblijf in de houten foeders merkbaar zijn Het mondgevoel heeft een licht zurige (beetje balsamico) wijnsmaak die naar het einde de toegevoegde zoetigheden hun verhaal laten doen en eindigen op een droge licht verzuurde afdronk Lekkere dorstlesser
In Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit geheimzinnig bier tussen een hele reeks bieren uit de ketels van van meesterbrouwer Dirk Demeester. Het zorgvuldig gebruik van unieke natuurlijke grondstoffen maakt het verrassend fris en karaktervol. De combinatie van hop met groene koffiebonen (Mokup Kortemark) bepaald de smaak net als de toevoeging van geroosterde koffievliezen (dit zijn de vliesjes die worden gescheiden bij het branden. ps: groene koffie is een uitstekend afslankmiddel en tevens antioxidant wat dan weer goed is voor diabetes en hartpatiënten)
PROEFKOTJE/ Wazig blond met romige, blijvende witte schuimkraag en goede carbonatie. Licht hoparoma waarbij de lichte pilsmout haar aandacht moet verdelen met de plaatselijke gist. Een zoet mondgevoel waarbij het gebruik van de speciale koffiebonen de smaak zeer sterk beinvloedt en met lichte moutbitterheid vloeiend drinkbaar overgaat in een droge mild gebrande moutbitterheid en een zachte kruiding nog wat laat nagenieten.
Tussen de vele biertypes bij Bierhalle Deconinck Vichte, vond ik deze een authentieke Floreffe in een leuke beugelfles. De licentie voor het brouwen van Floreffe werd pas in 1983 verleend aan Brasserie Lefebvre Quenast. Dit 'erkend bruin abdijbier' kwam echter pas in 1999 op de merkt. Volgens de overleving nog steeds gebrouwen met dubbele dosis gebrande moutsoorten en invoeging van onder meer , zoethout, dextroce, sinaasappelzeste en een toetsje steranijs wat een kruidige sfeer brengt. Wanneer deze goed koud worden opgediend komen de kruiden meer tot uiting. Vooral veel vraag naar tijdens de eindejaar (kerst)periode.
PROEFKOTJE: Donkerbruin (bijna zwart) van kleur met mooie lichtbruine schuimkraag en pittige carbonatatie. Een complex aroma waarin gebrande mouten zich vermengen met de toegevoegde kruiden. Een stevig, zoet getint mondgevoel waarbij de gebrande mouten een chocoladesmaak afgeven en met de kruidigheid van zoethout en kruidnagel) je meesleept naar een gekruide moutbittere afdronk die wel een tijdje blijft kittelen in de keelholte
De keuze van Mel voor BierBrief 555 viel deze keer op een herbewerking uit de vroegere reeks 'Experimante Line', een verzameling unieke zoektochten naar uitzonderlijke smaken. Fusion betekend dan ook het mengen van verschillende smaken en gebruiken van vernieuwde kooktechnieken. Voor deze, intussen een vaste waarde, in het gamma van brouwer Thijs Maenhout, werden vijf hopsoorten gekozen uit drie verschillende werelddelen: Cascade, Styrian Golding, Saaz en Sarachi Ace zorgen voor een uniek smaakpallet.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met mooie, romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevig hopvaardig aroma waarbij vooral pompelmoes een belangrijk gegeven is. Het licht gekruide en zoetig mondgevoel heeft vooral het fruitige hopbeleven dat leidt tot een, licht moutbittere en fruitige hoppige afdronk (hier ook nog de pompelmoes). De zachte kruidigheid blijft wel nog een tijdje meeleven en dit tot een volgende slok. Voor de hopliefhebbers het idiale abieritief
Bij haar keuze in BierBrief 554 kreeg Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) de hulp van de brouwerij uit Watou die haar een blikje Sint Bernardus Tokyo aanbood. Het paradepaardje van baas Hans Depypere werd acht jaar geleden aangekondigd als een éénmalig en gelimiteerd in aantal brouwsel ter gelegenheid van de uitbating van hun eerste themacafé in het verre Japan.
Zoveel jaar later besliste verkoopdirecteur Marco Passarello, met zicht naar de opkomst van 'bier in blik' , opnieuw uit te brengen. Het werd opnieuw een soort tarwebier (iets tussen witbier en saison) maar door de nieuwe technieken en steeds verbeterede brouwprocessen werd het een volledig nieuwe receptuur zonder veel aan de vroegere kenmerken te tornen.
Voor het atwork op het blikje deden ze een beroep op de jonge, talentvolle Belgische illustrator Jonas Devacht. Hij maakt een impressie van het Japanse nachtleven in de iconische straten van Kanda waar Brasserie Sint Bernrdus' gelegen is.
PROEFKOTJE: Helder oudgoud van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Bloemig, tarwegevoelig aroma waarin zich ook de kruidige plaatselijke gist laat bewonderen. In het mondgevoel komt, na de gistbitterheid de nadruk op de gemoute tarwe en de toegevoegde kruiden.(volgens de brouwerij kamille). Een licht zurig, kruidige milde afdronk waarvan kruidnagel je nog wel een beetje blijft navolgen. Lekker drinkbaar zetelbier voor wie van kruidigheid houdt
Dit paradepaardje van de Waalse brouwerij kwam reeds in 1933 uit de ketels in Pipaix, toen onder de naam 'Bush Beer' en dus een de oudste craftbieren van ons land. Bijna 250 jaar later werd de geschiedenis herschreven. Ondanks de technische vooruitgang werd geprobeerd het bij de originele versie te houden Zijn befaamde bitterness en typische Bush kleur wordt veroorzaakt door vakkundig gebruik van de originele plaatselijk huisgist en zeer zorgvuldig uitgezochte karamelmout. Momenteel wordt er tot zes weken gelagerd.
PROEFKOTJE: Helder donkeramber met mooie crèmekleurige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zoet aanvoelend aroma et een blik naar de snoepjes en de alcoholwarmte hier al een rol speelt. Het mondgevoel is niet al te bitter en laat je mild zoetig en karamelachtig meevoeren naar een karaktervolle afdronk met alcoholwarmte, chocoladebitterheid met lichte kruiding. Stevig degustatiebier.
Volgens de marketing van 'Let it Beer' en uitvinder Joeri Cools zou dit het eerste glutenvrij kriekbier zijn. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen Er werd natuurlijk opnieuw aandacht gegeven aan de economie waarmee enkel met plaatselijke producten werd gewerkt. Ook dit bier (met geheim recept) werd, met als basis hun CouCou Pilsener, als puur natuur en ongezoet genoemd. De verrassende smaak werd gedeeltelijk bekomen door het invoegen kriekenconcentraat, wat rode bessensap en een schepje passievrucht.
PROEFKOTJE: Zacht roze van kleur met witte schuimkraag en een stevige carbonatie. In het aroma heerst vooral de aanwezigheid van de rode fruitmassa. Een mild, zeer licht fruitig, mondgevoel met de aangename moutbitterheid van de CouCou pilsener en waar het fruitige van kriek en bes niet veel te bespeuren valt. Een zeer aangenaam, drinkbaar geheel volgt je me naar een licht bittere afdronk waar de gebruikte passievrucht zich nogmaals laat kennen. Zeer frisse en lekkere dorstlesser al vind ik persoonlijk dat de naam meer op fruitig pilsener mocht lijken.
Brouwfirma Let it Beer, Hoge Heirweg 24A Gent - info@letitbeer.be - joeri: 0485 65 26 53 - Geert: 0175 2 68 44 - joeri of geer |letitbeer.be
Toegestuurd (via Bierhalle Deconinck Vichte) door uitvinder, taxichauffeur Joeri Cools die na het verhaal van de liefdebieren (Libidus) samen met zijn vriend garagehouder Geert De Paepe vanuit hun werkplaats in St Denys Westrem opdracht gaven aan Brouwerij Eutropius Menen een lekker en fris glutenvrij bier zonder veel alcohol uit te brengen. Het recepturen van een smaakvol bier van amper 2,8% was niet evident maar na ongeveer een jaar proefbrouwen (in samenwerking met Gentse professor) zijn ze er toch in geslaagd een zeer behoorlijk fris brouwsel uit te brengen. De inbreng van vlierbes, walnoot en vooral honing van de plaatselijke imkers St Ambrosius en dan ook nog gluten vrijmaken werd door de bierwereld goed onthaald en zeer lekker bevonden. De bieren werden ontgluut met behulp van enzemen (10pp glute/liter). Bedoeling is de capaciteit tot een 100.000 tal flessen op te drijven en later te starten met eigen brouwerij
PROEFKOTJE: Helder geel van van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.. Bloemig en fruitig moutaroma waarbij de gebruikte kruiden al een plaatsje bemachtigen. Licht mondgevoel dat met een zoet en fruitige moutbitterheid zeer drinkbaar zich laat mee glijden tot kruidgevoelige, zacht bittere maar zeer frisse afdronk.
Voor haar aandeel in BierBrief 553 wilden Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) en ikzelf de negatieve commentaren (betreffende geur en gist) van dit bier even ter controle nemen en afzonderlijk onze mening hop te schrijven. Dat smaken verschillen en dat het de bedoeling was een (net als het virus) iets bitters te maken is voor mijn part zeer geslaagd. Ridder brouwmeester Jef Pirens vond de opgedrongen 'blufinjekot' een uitstekende gelegenheid een speciaal voor deze gelegenheid een lockdownbier te maken en de verarmde wereld toch een beetje hoop te geven in deze bittere tijden. Jef had nog een mooie voorraad uitstekende en geschikte ingrediënten liggen waarmee zijn bierbrein een geschikt recept zou kunnen samenstellen. De naam 'AntiBirus' werd gekozen uit 121 inzendingen tijdens een mediavraag, vooral omdat deze ook helend moest werken tijden de opsluit. Volgens den brouwer is het een licht bitter blondje (amper 5%) met een zacht gefumeerde toets en de bitterheid van het moment vertelt. WACHO'S en MELISSA'S PROEFKOTJE: Lichtwazig goudgeel van kleur met een wandklevende romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma ontdek je wel nog wat resten van de plaatselijke gist maar de fruitige mout- en gistbitterheid laat al de bedoeling weten. Een aangename, wel iets pittige bitterheid voert je mee naar een zacht geparfumeerde afdronk waarin het kruidige nog wel een tijdje in je keel blijft hangen en verdwijnt na een volgende slok. Uitstekend zetelbier voor wie van bitter bier houd. Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem ) - doudemmalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be
Ergens ontdekt tussen de enorme lading wilde gistbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte her bier wordt gebrouwen met gerst- en tarwemout op basis van hun plaatselijke lambiek (15%) met toevoeging aromaten van verschillende appelsoorten, natuurlijke suikers en ander zoetstoffen en ongeveer 1 jaar in eikenhouten foeders. Lindemans, bekend om hun zoet gevooisde fruitbieren hebben dan toch enkele uitzonderlijk lambiekwaardige recepturen in aanbieding waar ze in en rond het Pajottenland trots op zijn.
PROEFKOTJE: Wazig geelblond met weinig tot snel verdwijnende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht citroenzurig aroma met natuurlijk een overwicht van groene appels meer ook al een beetje aandacht voor de aanwezige Brettvorming. Een tamelijk licht drinkbaar mondgevoel, fris en fruitig, maar hier is de periode in de foeders niet te herkennen. Het verhaal eindigt toch wel met een iets te zoeterige afdronk.
Meegenomen tijdens bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte uit het grote gamma alcoholvrije-en alcoholarme bieren. Dit speciaal type is een variant op het paradepaardje Punk IPA waarbij ook hier de tropische smaken een zeer belangrijk rol blijven spelen gezien ook hier het gebruik van bleke mout en verschillende hopsoorten waaronder Chinouk, Ahtarum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin. die alles met een leuk hoplaagje frisheid bedekt. Volgens de Brewdoggers werd dit bier ingeblikt om de smaak te beschermen tegen onder meer smaakevolutie.
PROEFKOTJE: Licht wazig goudgeelachtig met rotsachtige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. De gebruikte hopsoorten laten al van zich weten in het doordringend aroma waarbij naast de citrus de geur van perzik, pompelmoes de nodige mouten overstijgen. Een dun mondgevoel maar toch met een frisse karaktervolle hopbitterheid begeleiden je met een aangename moutbitterheid gemakkelijk drinkend naar een tamelijk lang aanhoudend hopbittere afdronk. Heerlijk als abieritief.
Meegebracht tijdens laatste bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Nu de grote beermasters begrepen hebben dat alhoholvrij bier een deel van de toekomst kan worden heeft Bram Westenbricnkc van Heinekenen Nv (via Alken-Maes) aan brouwmeester Ellen Mertens de opdracht gegeven om in haar ketel van Brouwerij Affligem te Opwijk een bier te maken met weinig of geen alchohol maar met een even sterk karakter als hun origineel abdijbier. Vanuit de originele receptuur creëerde mevrouw Mertens een licht abdijbier, met zacht karakter en authenticiteit bijna gelijkwaardig als grote zus uit de abdijwereld. Met zijn goed uitgebalanceerde bitterheid een der betere in de rij alcoholvrij.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag (wandklevend) en voldoende carbonatatie. In een kruidig moutaroma krijgt de plaatselijke gist ook haar plaatsje. De lichte moutbittere smaak waarin het gevoel van de zoete wort merkbaar is. In de korte, lichtmoutige afdronk komt het gebruik van kruidnagel nogal goed opdagen maar het geheel voelt zeer aangenaam aan en gedraagt zich werkelijk als een afstammeling van het bekende Affligem abdijbier.
Voor haar keuze in BierBrief 552 koos Melissa D'Hooge (Bierhalle Deconinck Vichte) opnieuw voor een spectaculair craftbier van het exentrieke brouwdua Klaas en Liesbeth. De keuze viel op een karaktervol blik Imperial stout, een ferme koffiestout met verschillende goed gekozen mouten zoals als de gewone Pale-Ale Mout, mooi donker geroosterde gerst en de Special B MD caramelmout. Met daarbij een stevige schep speculoosbiscuit die het geheel een echte Totem maakt. Deze stout werd gebrouwen en ingeblikt in eigen brouwerij te Evergem.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie, romige bruine schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een tamelijk origineel koffiegevoelig moutaroma waarin de aanwezigheid van speculooskruiden (ook kaneel) zich al aanmelden. Een stevig caramelachtig mondgevoel waarbij de bitterheid van de gebruikte en bewerkte mouten je samen met een zachte alcoholwarmte zich laat meeslepen naar een complexe stoute afdronk met moutbitterheid van koffie, chocolade en de nodige kruiding om deze stevige stout te rechtvaardigen. Echt weer iets op zijn Totems.
Zoals bij vele bierliefhebbers wordt er tijdens de kaartavond een lekker glaasje bier ontdekt of genoten. Zo ging dat ook bij de familie Lerminiaux waarbij de uitdagers meestal schoongrootvader René is en zijn broer Omer samen met hun echtgenoten waren. (ook zussen). Regelmatig werd er discussie gevoerd over de bierkeuze want broer Omer genoot telkens weer van, naar zijn naam verwijzend goddelijk bier uit Bellegem en verplichtte zachtjes om van René het zelfde toe wensen.
Intussen ontstond een brouwgroepje met onder meer Loenraad Lerminiaux, Christophe Citers,Timothy Van yserdyck en Wouter De Bruycker. Om de familiebanden aan te halen werd in samenspraak met schoonvader Patrick een nieuw bier ontworpen en gebrouwen bij De Graal te Brakel en die de naam 'René' kreeg en zo hadden de kemphanen elk hun keuze met eigen naam op het flesje.
PROEFKOTJE: Helder blondgele kleur met mooie romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een gistbitter banaangevoelig moutaroma waarin de inbreng van enkele kruiden (koriander)reeds merkbaar zijn. In het fris moutig mondgevoel is het fruitige (abricoos) in een deel van de aangevoerde kruiden mooi in evenwicht en samen met een aangename alcoholwarmte zich laten verwerken naar een moutbittere, net iets te gekruide zachte afdronk. De kruiden blijven wel nog wat hangen in de keel maar verdwijnen bij een volgende slok. Lekker gezelschapsbier.
Als echte bierliefhebbers genieten brouwer Bram Neudt samen met echtgenote Josefien Deschaut en pa Henk regelmatig van een lekker bier. Elk kiest zo een beetje zijn eigen smaak alleen pa Henk mist zijnen tripel die nog niet in het gamma van zoon Bram voorkomt. Zo komt het dat brouwer Bram een eigen getinte tripel receptuur uitschrijft en er mee naar de ketels van Sint Canarus te Gottem trekt. Een simpele tripel maar dan toch naar de wensen van BramBrass met de drie mouten gerst, tarwe en rogge maar wel met toevoeging van de hopsoorten Smaragd, Willamette en Zythos zodat de huisstijl toch een beetje intakt bleef en pa Henk als een tevreden man met regelmaat zijn 'Rik en Raf' drinkt. De naam komt van de zonen van de familie Neudt: emmeRIK en RAFael.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schimkraag en pittige carbonatatie. Een moutig aroma waarin de nodige kruiding en alcoholwarme al veel goeds doet vermoeden en een straaltje hop al interesse wekt. Een mooi afgeronde moutsmaak met de nodige bitterheid (waarin ik toch wat sulfide ontdekte maar niet genoeg om op andere gedachten te komen). Naast het moutkarakter laat een zachte hopbitterheid de huisstijl voelen en brengt je naar een droge aangename hopbitter droge afdronk. Simpel maar stevige BramBrass tripel.
Volgens Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos ze deze keer voor een zeer vriendelijk brouwkoppel met uitzonderlijk leuke bieren. Thijs Maenhout en (zijn koeketiene) Birgit De Rammelere zijn werkelijk twee bekwame maar vooral zeer aangename mensen die ooit begonnen als hobbybrouwers op de site van Gerdo in Meulebeke. Het talent en het gamma sloeg aan en noopte hen te verhuizen naar een grotere stek in Pittem waar Thijs naast zijn eigen bieren ook anderen met raad en daad bijstond. Uit deze sympathie koos Melissa voor BierBrief 551 voor de nieuwste batch van hun paradepaardje 'Koeketiene'. Volgens brouwer Maenhout is er aan de receptuur in al die jaren niks veranderd. De gebruikte mouten zijn nog steeds Munich- en pilsmout met een schep tarwe. Voor het hopgevoel kwam in het brouwproces East Kent, Cascade en een greep koriander
PROEFKOTJE: Wazig amber gekleurd met romige wandklevende witte schuimkraag en pittige carbontatie. Het aroma bevat perfect de nodige mouting die een tripel nodig heeft en met het hopgegeven en de plaatselijke gist een mooi geheel vormt. In een aangenaam, intensief, zoetig mondgevoel is er een prachtig evenwicht tussen de mout- en de hopbitterheid en brengen je leuke smaakprikkels je naar een zacht, zoet bittere doch lang aanhoudende droge afdronk. Voor alle gelegenheden te genieten.
Melissa ging het voor haar keuze in BierBrief 550 net over de taalgrens zoeken. Het verhaal begon bij de marketingstunt van brouwer Patrizio Stefanelli om bij ieder familiaal bieraanbod een klein schildpadje te verijzeren. Vandaar ook de naam 'tartaruga' (Italiaans voor schildpad). Zijn eerste proefprobeersels werden uitgevonden bij de vrienden van 'NovaBirra uit Braine-L'Aleud (Eigenbrakel) In januari 2015 werd het bier'Tartaruga' geboren en om de capaciteit maar ook de kwaliteit naar hoger niveau te torsen koos Patrizio voor de Westvlamse brouwers uit het gebuurte. Het hele gamma werd gebrouwen bij Brouwerij De Ranke te Dottgnies. Voor de naam van dit bier word verwezen naar de farmerlaarzen gebruikt om door de woele rijstvelden te ploeteren. In de receptuur vind met vooral pilsmout en rijst. Voor de hop werd gezocht bij Mosaic waar men met de dry-hopping nog wat Citra bijkapte. Om smaak en aroma wat intenser te maken kwam er een toetsje honing, een soort muesli en een beetje pompelmoeszeste bij kijken.
PRWOEFKOTJE: Wazig donker goudblond met romige, wandklevende witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In een moutgevoelig aroma brengt de aanwezigheid van honing hier een klein beetje aandacht en zoetigheid. Het speciaal effekt van de pompelmoeszeste maakte er een complex spektakel van. Een zacht hopfruitig mondgevoel, lichtjes gekruid met een licht karamelgevoel breng een frisse smaak van aangenaam drinkgevoel naar een droge, lang aanvoelende afdronk. De aangevoerde kruiden blijven nog wat in de keel hangen maar worden overspoeld door een volgende slok
Wuk, wiene,woar.. een van de vele kreetjes die de Roeselaarse brouwmoaten slaken tussen de ketels van Brouwerij De Feniks (Gullegem) waar ze ook, deze opnieuw, verbazen met een uniek exemplaar. Deze vierde (derde?) uitgave breng een hoog niveau in de steeds groeiende speciaalmarkt waarin licht alcoholiserend materiaal zich smaak- en drinkbaar aanbiedt Een dorstlesser met een bijzonder gehopte ingeving die mijn de volledige tasting in de belangstelling hield.
Om dit leuk accent mogelijk te maken ging brouwer Gino Vantieghem op zoek bij 't hoppekruyd (Proven) waar hij de nieuwste en herboren 'Groene Belle' kon bemachtigen. Deze was enkel te verkrijgen in bloempjes. Daarnaast werd met de plaatselijk saison gist een pittig verhaal in het bier gebracht.
PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht bitter aroma waarin al direct de aanwezigheid van die speciale hommelbloempjes hun gefruit (groene appel) overheersing uitstralen. Een zeer fris en zomers mondgevoel brengt je, zeer verheugd en lekker drinkbaar, via een fruitig hopgevoel naar een aangename licht moutbittere maar vooral een inwerkende hopgetinte afdronk. Deze blijft echter nog heel lang nazinderen en doet je verlangen naar een volgende slok die even lekker blijkt te zijn.
Na lange medische revalidatie dan toch nog mijn tastingzin wat kunnen overbrengen (had nog wat in voorraad geproefd en hopgetekend) maar deze via de Keuze van Mel in BierBrief 547 gebracht. Melissa wandelde weer maar eens langs de rekken met vele bieren van de buren waarvan bekend is dat hun brouwmeesters Koen en Alex inzake innovatie en moderne inspiratie ergens boven het gemiddelde behoren en met hun verschillende 'infused' bij moederbier 'Oud bruin' reeds wereldvermaardheid hebben verkregen. Ze koos een de vele variëteiten van de befaamde methode Bij dit Westvlaams biertype werden 150 gram frambozen per liter gevoegd waarna het goedje een pak maanden gingen rijpen in de plaatselijke foeders.
PROEFKOTJE: Licht wazig robijnrode kleur met fijn, maar vaste, beringde beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een tamelijk complex moutaroma waarbij vooral de fruitige inbreng van de frambozen samen met de overdracht van het eikenhout je een beetje het balsamico gevoel laat beleven. Een zeer aangenaam en melkzurig mondgevoel waarbij ook hier de maandelijkse rust in de plaatselijke vaten zijn smaakpallet heeft afgegeven en de fruitige zuurheid, eigen aan deze methode, tot in de perfectie heeft benaderd. Ook de afdronk bevat een heerlijke zuurheid en een zachte, frisse en zeer lang aanhoudende goesting en genot naar een volgende slok. Een der voortrekkers voor een prettig abieritief.