Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    15-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mooie keuze van Mel in BB 608 (Melissa Dhooge Bierhalle Deconinck Vichte). 100% traditioneel gebrouwen met spontane gisting (Lambiek stijl) Om de zuurtegraad te vrijwaren wordt er enkel in koude maanden gebrouwen (oktober tot mei) Dit lambiek bier wort 1,2 of 3 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het mengsel van ongeveer 18 maanden oude Lambiek dat niet gezoet, gefilterd of gepasteuriseerd is, wordt in de fles gerefereerd en kan kan tot min 20 jaar worden bewaard.

    PROEFKOTJE: Helder goudgeel met mooie, volle witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een zurig citrus en gistgevoelig moutig aroma met fruitige (groene appel) inslag.. Het mondgevoel is zacht zurig met in de moutsmaak de lambiek gewaarwording waarin een milde kruigheid (peper) voorkomt en eindigt met een scherpe zoetgevoelige, droge afdronk.

    Brouwerij Boon, Fonteinstraat 65, Lembeek (Halle) - 02 356 66 44 - 02 356 33 99 - info@boon.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gebrouwen sinds 1804 onder de noemer 'Never compromise on taste'. Zijn unieke pilssmaak komt er door een bijzonder brouwproces waarbij het niet wordt verdunt en dus een volmondigheid brengt. Er worden enkel aromahoppen gebruikt die de zacht bittere smaak geven. Na een 30-dagen durende lagering wordt de natuurlijke helderheid en stabiliteit verzekerd. Geen pasteurisatie. Geschonken op 3° Celcius)

    PROEFKOTJE: Helder hooigeel pilskleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Zacht zoetig moutaroma met een milde kruidigheid in verwerkt.  Mondgevoel en frisse smaak is tamelijk droog moutbitter waarbij ook hier een zachte kruidigheid (peperachtig) opduikt en gevolgd door een tamelijk lange moutbittere afdronk. Stevige, frisse dorstlesser.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 050 65 04 50 - info@brouwerijdebrabandere.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaccin 1.0 Alvinne Moen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een fris en zurige Belgian IPA (8%) voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in in 2020  met een knipoog naar de Coronapandemie.
    Hij werd samengesteld met gerste- en tarwemout en ingeënt met de plaatselijke Morpheus gist. Op het einde van het brouwproces viel er nog een dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die de fruitige frisheid nog benadrukte.

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Een fruitig (aarbeien) aroma waarin vooral het licht zurige van de Morpheus gist aandacht vraagt. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met een fris, fruitige aanwijzing naar de hop die zich duidelijk laat gelden. Ook nog in de zoet, fruitige maar licht zurige afdronk.

    Brouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen - 0486 55 53 14 - info@alvinne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mac InMemries - De Feniks Gullegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de, op usaans geschoolde, noemer 'Bourbon Vanilla Whisky Malt'  gebrouwen op 9 april 2008 (blijft min 10 jaar goed). Het werd een samenraapsel van ongeveer 4% whisky malt met Bourbon Vanilla. Niet op vat, maar gebruikt als moederbier voor de verschillende lageringen Barrel Aged die in de brouwerij staan opgeslagen.

    PROEFKOTJE:  Helder donkerbruin met een kleine beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin vanille, geroosterde karamel, licht gekruid om aandacht vragen. Het tamelijk hoog alcoholgehalte (13,5%)  is direct merkbaar in een stevig mondgevoel dat een zacht zoete inval herbergt en eindigt met een moutbittere toets van karamel, chocolade en rood fruit, die zoetig aanvoelt.

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170, Gullegem (Mellestraat 138, Heule)  - 0498 15 38 60 - info@brouwerijdefeniks.be


    Reageer (0)

    26-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martha Guilty Pleasure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sexy  Martha, geboren in de jaren '20 te Heule is bijna niet weg te denken uit de gedachten van de plaatselijke inwoners en meteen ook een reden om opnieuw een vervolg te brouwen aan de reeks aan haar gewijd. Het is dan ook een keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck) voor BierBrief 606.
    Gebrouwen met verse krieken die een spel van zoet en zuur maken en een frisse bitterheid het geheel in balans brengt. Het is een verrassend fruitbier, licht en vlot verteerbaar en zeker zijn plaats in het fruitige artisanaal waardig

    Wacho's Proefkotje: Traditionele roodbruine kleur met licht rode schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een kersgevoelig, snoepjesachtig (poepjes) aroma. Het mondgevoel start meteen licht zurig  met een natuurlijk kersgevoel die een stevige indruk maken. Tussendoor kan je eveneens een weinig hopbitterheid ontwaren in dit vooral fruitig gevoel. Naar het einde toe wordt het kersenaandeel iets stroperig met een zacht bittere afdronk. Leuk abieritief.

    The Brew Society, Kortrijksestraat103A, Heule - 056 13 04 05 - info@thebrewsociety.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eerste bier na mijn zware revalidatie kent zijn oorsprong in het intussen verdwenen Izegems Thais restaurant 'Kai Fa' en toen nog gebrouwen in 't Gaverhopke Stasegem. Intussen in eigen ketels te Emelgem.
     Het is een speciale tripel maar met een matig spicy kantje.  Een mooie balans van mout, hop en vooral het kruidige Galanga (Thaise gember).
    Galanga betekend in het Thais 'blanke buitenlander' of 'toerist'. Wordt ook veel gebruikt als begeleider van Oosterse gerechten maar als zetelbier ook een aanrader.

    Wacho's Proefkotje: Licht wazig oud goudkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een zachte mout siert het aroma waarin vooral Galanga domineert en met de aanwezigheid van de plaatselijke gist een mooi geheel vormt. Ook in mild moutbitter mondgevoel komt de galanga gember subtiel om aandacht vragen. Tussendoor komen kleine golven van fruitig (abrikoos) verlegen opduiken in de licht gekruide moutbittere afdronk die je nog wat laat genieten tot de volgende slok.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/Eetcafé The Mash, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem) - 0486 693 034 - doudemaalderij@hotmail.com


    Reageer (0)

    25-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Alexander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Keuze van Mel in BierBrief  604. Dit  mythisch brouwsel ontstond in 1986 ter gelegenheid van de 200°jaardag van de brouwerij en is nog steeds niet weg te denken in de kelders, cava's van de echte bierliefhebbers. Hij werd op vele vraag opnieuw uitgebracht.. Het is een blend van 2/3° gerijpte Rodenbach (100% van  2 jaar gerijpt bier) met 1/3° jongere ale, gemacereerd met zure kersen. De naam Alexander verwijst naar Alexander Rodenbach (den blinden) die in 1820 samen met zijn broers Pedro en Ferdinand met zus Amelia  de brouwerij kocht.

    Wacho's Proefkotje: Roodbruine schijn met zeer licht roze schuimkraag en een mooie carbonatatie. Frisse, fruitige (zure kers) aroma waarin het verblijf in de houten foeders (Rodenbach kathedraal) zich laat gelden. Ook in de zacht azijnachtig (basillicum) mondgevoel komt de zure kersensmaak zich opdringen waarin naast de traditionele tannine ook een vleugje karamel in aanbod is en eindigt met met een mild zure moutbitterheid. Een mooie balans tussen zoet en zuur en vooral een prachtig abieritief (of zetelbier om van te genieten)

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133, Roeselare - nancy.verschaete@swinkelfamiliebrewers.com - 051 27 27 00

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cimay Groen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder beschermd  logo werd  deze vijfde trappist al in 2012 gebrouwen om de 150° verjaardag van de abdij  van Scourmont te vieren. De toenmalige Chimay 150, die nu een groen etiket meekreeg, heeft een percentage van 10% en is blond, sterke en rond van smaak. Volgens de brouwer heeft hij meer toegankelijke bitterheid dan de Chimay Tripel, maar dat zal je zelf moeten ondervinden.

    Wacho's Proefkotje: Licht wazig blond met gezonde witte schuimkraag en goede kwaliteit carbonatatie. Een bloemig en zacht gekruid moutaroma warin de plaatselijke trappistgist een belangrijke rol speelt. In het mondgevoel komt vooral een zachte kruiding (coreander) de milde fruitigheid (abrikoos) de smaak vervolledigen en eindigt met een fris gekruide hopbitterheid. Een waardige Belgische trappist.

    Abdij Notre-Dame de Scourmont, Chimay - 060 21 05 11

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringmaster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Mel (Bierhalle Deconick) voor BierBrief 602.
    De 'Circusbrouwerij' uit Heestert waarbij brouwers Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst nu hun eigen stek hebben. Een prachtige brouwerij gemaakt door Bert Vanhecke. Een van hun succesrijke bieren is een soort' 'Porter' maar met een uniek kantje. 
    Het werd niet de zoveelste Porter maar gekozen om terug te gaan naar de oorsprong waarbij een stevige body centraal staat, het alcoholpercentage zeer laag werd gehouden en een extra tintje door de toevoeging op het einde van rookmout die de smaakbeleving stevig beïnvloed. Er werd opnieuw gekozen voor Belgische hopsoorten die een zachte bitterheid veroorzaken. Voor de mensen die van bruin gezelschapsbier houden zou dit een voltreffer moeten wezen maar dat is dan een eigen keuze.

    Wacho Proefkotje: Donkerbruin van kleur met fijne, mooie beige schuimkraag en een matige carbonatatie. In het moutbitter aroma krijgt het rokere, gebrande een aangenaam aandeel en is de toets zoethout niet ver weg. In demoutbittere smaak wordt een koffieachtige (cappucchino) verhaal over de hele lijn waarin hier en daar een fruitige (groene appel) en licht gekruid (zoethout) gevoel opkomt en ook hier op het einde een rokerige moutbitterheidin de lange aanhoudende afdronk.

    De Circusbrouwerij, Transfostraat 28, Heestert (Zwevehem)

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maitre Brut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen door Melissa (Bierhalle Deconinck) voor BierBrief 601. Meteen het laatste brouwsel te Stasegem (intussen verhuist naar grotere oorden te Lendelede). De eerste batch werd indertijd opgevoerd als traditionele première op BAB Bierfestival 2020. 
    Deze blonde Brut style met sprankelend en krachtig karakter op basis van gerstemout, centinialhop, druivensap en champagne gist. Na deze bereiding kreeg het ongeveer 4 maanden (wegens tijdsgebrek) lager rust in eikenhouten Cardonnay wijnvaten die daardoor een stevig abieritief opleverde.

    Wacho Proefkotje: Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonantatie. Met een wijngevoelig (door verblijf in de foeder), fruitig, sprankelend  (doet denken aan cava of Champagne) moutaroma die zich eveneens inde halfzoete (honing) smaak herkend en eindigt met een zachte hopbitterheid in de sprankelende afdronk

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - 056 70 42 66 - info@brouwerij-demeester.com 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,Tijdens mijn revalidatie een leuke resentie gevonden gelinkt aan de gezellige Bierhalle Deconinck Vichte en als de Keuze van Mel genomen door Melissa Dhooge. Deze barrel aged heeft ooit in hun spectaculaire 'Growler'  aangeboden. De serie Nogne Dark Horizon werd door Kjetil Jukium van de Noorse stad Grimstad uitgebracht. Deze zevende editie heeft tot 3 jaar in vaten gezeten die voorheen respectievelijk cognac, aquavit en whisky bevatten. Deze stout zit verpakt in een prachtig blikje.


    Wacho's Proefkotje: Zwart van kleur met kleine, fijne donker beige schuimkraag en mooie carbonatatie.
    In het fruitig aroma voelt een cognacachtige alcoholisme chocolademout het bijzonderste gegeven samen met een de reeds aanwezige gevoelens van het eikenhout. Deze wor+47 37 25 74 00den geheel overgebracht naar het fruitige (zwarte bessen) verhaal in een koffie gelateerde moutbitterheid en eindigt met een droge, zachte moutbitterheid die je een goed gevoel heeft. Uitstekend zetelbier.

    Brewery Nogne, Lunde 8, Grimstad (Noorwegen) -

    Reageer (0)

    24-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Royal Blood 10,5 %
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder het motto 'you love it or you hate it' werd deze  verrassende Old school Stout gebrouwen in de ketels van Malcroys Brewing Kontich met invoeging van rode biet en zoethout zout.
    Op het etiket verhaalt brouwmeester Kevin Devos over een koning  die echt van bier hield. Om zijn grootheid te vieren besloot hij een bier te brouwen die alle bewoners van zijn koninkrijk in zijn horor  konden drinken. Hij kende toevallig een brouwerskoppel Fox en zijn katachtige medeplichtige Cat die geweldige bieren brouwden diep in het bos. Toen hij het hen vroeg  waren ze zeer blij om hem te kunnen helpen. En zijn wil geschiede. Vos (Kevin Devos) en Cat (Suzan Kok) begonnen te brouwe met de koninklijke hulp (Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte) Het resultaat werd een frisse 'Old School Imperial Stout' die door de bierkenners zeker zal worden genoten.

    Wacho Proefkotje: Zwarte kleur met donder beige (met rode tint) schuimkraag en een weinig carbonatatie. In het aroma krijg je reeds de aardse geur van de rode biet in de  kruidige mout met een merkbare vanille in aanbieding.  Een stevig mondgevoel, zachtjes alcoholisch, met vooral een kruidige moutbitterheid waarin de aardse biet aanwezig is. Licht zoetig en een beetje rokerig. Het goeje eindigt een door het zoethout omweven droge moutbitterheid waarin de prikkels van de bieten aanwezig blijven. Voor wie er van houd een stevign uniek zetelbier.

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37a Vichte - 056 77 98 95 - info@bierhalledeconinck.be
    Malcroys Brewing/Feliz, Albertlei 43 Kontich -0496 87 18 78 - info@thebeershop.be (0468 250 267

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferre Rosé 4,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze is de keuze van Mel in BierBrief 600. In 2021 kregen zeven bieren uit het sortiment  Thijs Maenhout de gezamenlijke naam 'Ferre' naar de Pittemse Jezuït Ferdinand Verbiest met hoge staat van dienst aan het Chinese Keizerlijk hof. Dit fruitbier is echter een volledig nieuw recept waarbij bosvruchten en ander rood fruit centraal staan.

    Wacho Proefkotje: Mooi rode kleur met zeer licht (bijna wit) roze schuimkraag en pittige carbonatatie  Een zeer zacht en fruitig moutaroma met vooral de verwijzing naar de rode vruchten. Ook het mondgevoel herbergt de zoete moutbitterheid waarin de bosvruchten samen met de aardbeien en krieken een mooie samenhang vormen. Dit vertaald zich dan in een mild moutbittere afdronk.

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157, Pittem - 0477 75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cou Cou Kriek Royal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit leuk glutenvrij kriekbier wordt gebrouwen bij Brouwerij Eutropius te Menen in opdracht van manager Geert Depaepe voor bierhandel Let it beer Gent.  

    Wacho Proefkotje: Met zijn licht roze bijna witte schuimkraag en voldoende carbonatatie brengt het vlug in vervoering. Er is een zoete moutigheid te bespeuren met daarin het fruitige van de krieken inbreng. Een fris aanvoelden mondgevoel met een zwoele moutbitterheid die zich zoet en zacht gekruid aandiend. die mooie balans tussen zoet en licht zuur brengt je ook naar een mild moutbittere afdronk.

    Bierhandel Let it Beer, Hogeheerweg 24A Gent - gsm Geert: 0475 2 68 44 - info@letitbeer.be
    Brouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen - 056 98 04 65 - info@brouwerij-eutropius.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cou Cou Pilsener
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze unieke pils werd gebrouwen bij Eutropius te Menen in opdracht van Geert Depaepe van bierhandel 'Let it Beer' uit Gent. De speciale  pilsener is dan ook een primeur gezien drie biergegevens zich aanbieden: glutenvrij, alcoholarm en ambachtelijk gebrouwen met medewerking van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Voor de pilswereld een prachtige verschijning.

    Wacho Proefkotje:  Licht wazig (bijna helder) blond van kleur met een romige witte schuimlaag en voldoende carbonatatie Een bloemig aroma waarbij de aangename kruidigheid ook een zweem van honing hanteert. Een tamelijk licht mondgevoel met een fruitig en mild kruidige moutbitterheid  die eindigt met een zachte moutbittere afdronk.

    Bierhandel Let it Beer BV, Hogeheerweg24A Gent - GSM Geert  0475 32 68 44 - info@letitbeer.be
    Brouwerij Eutropius, Hogeweg263 Menen - 056 980 465 - info@brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    22-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mac InMemries - De Feniks Gullegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit Usaans getint whiskybier (Barrelwine) van 13,5 % werd op 9 april 2018 (blijf ok tot 2028- gebrouwen met ongeveer4% Bourbon Vanille  Whisky Mout  (niet op vat).  onder toezicht van barrelmeester Kurt Decoene. Het word gebruikt als moederbier voor de verschillende Barrel Aged zoals de in 2019 uitgebrachte Aultmori en Unnahabhai.

    Wacho's Proefkotje:  Tamelijk helder donkerbruin met  weinig  beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin vanille en  zacht geroosterd karamel hun aanwezigheid laten voelen.  Het talrijk hoge en aanwezige alcohol gehalte (13,5%) is meteen voelbaar in het mondgevoel dat naast zijn bitterheid ook een zacht  inval herbergt. Het goedje eindigt met een zoete en mild zurige moutbitterheid met toetsen van karamel, chocolade en rood fruit. Heerlijk zetelbier.

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170, Gullegem  -   Mellestraat 138 Heule -0498 15 38 60 - info@brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een fris en zurige Belgische IPA voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in 2020 met een knipoog naar de Corona Pandemie en nog steeds verkrijgbaar. Het werd gebrouwen met gerstemout, tarwe en natuurlijk aangestoken door de plaatselijk Morpheus gist Daarbij nog toevoeging en dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die bij dry)hopping de frisse aardbeiensorbet veroorzaakt.

    Wacho's Proefkotje:  Wazig amberblond van kleur met mooie witte schuimlaag en voldoende carbonatatie. Het fruitig aardbeien aroma valt meteen op met daarin een licht zure toets. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met de frisse, fruitige verwijzing naar de gebruikte hopsoort die zich laat gelden tot aan de eveneens zoet, lichtzurige fruitige afdronk. Zze fris en prachtig als abieritief.

    Brouwerij Alvinne, Vaartstraat 40, Moen (Zwevegem) - 0486 55 53 14 - info@alvinne.be

    Reageer (0)

    18-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horny Hornet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 599 een karaktervol bier dat wordt gebrouwen door 'Het Craywinckelhof' uit Lubbeek en dit in opdracht van imkerij Jan van Malderen van BE My Honey. Na een creatie te hebben samengesteld met brouwmeester Mark Struyf (den Triest, Kapelle-op-den-bos) waarna het voor grotere capaciteit verhuisde naar de ketels van het team Louis Schrevens. et wordt vooral gebrouwen met natuurlijke honing die net voor de lagering wordt gedoneerd en daardoor een fris, lichte zurigheid met zich meebrengt.

    Proefkotje: Helder blondje met fijne, witte schuimkraag en flink parelende carbonatatie. Het aroma is zacht moutbitter met een lichte streling van een beetje hop, de plaatselijke gist en een medewerkende honing. Een bloemig en mild moutbitter mondgevoel met ook hier een zachte hopbitterheid merkbaar die een leuke alcoholwarmte je overlevert naar een tamelijk droge, bittere ondertoon waar in de keel toch wat zoetigheid aandraaft (restsuiker van de honing?) en je laat genieten tot een volgende slok. Fris zetelbier en/of gezelschapsbier.

    Ceaywinckelhof Streekbeleving, Centrum, Staatsbaan 263, Lubbeek - info@craywinckelhof.be - 016/49 84 70 - https://craywinckelhof.be

    Be My Honey, Europastraat 58,Baardegem (Aalst) - Jan van Malderen: 0474/36 35 26 - jan@bemyhoney.be

    Reageer (0)

    02-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dul Meesterke Red Wine BA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar keuze in BierBrief 598 zocht Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte)  het in het, intussen zeer uitgebreid gamma uit Stasegem. De donker amberkleurige, zeer volmondig Een gerstenmouten bier met veel intensiteit en kunde gebrouwen in de ketels van brouwmeester Dirk De Meester met aandacht voor wat de bierliefhebber nodig heeft. Het brouwsel heeft een zestal maanden gerijpt op houten wijnvaten afkomstig van Domaine de Baronarques, het wijndomein van Baron Rothschild in de Langedoc.

    Proefkotje: Fris amberkleurig met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie.  Een fruitig (banaan) moutaroma waarin het deel wijn subtiel aanwezig is. Eenvoudig en zeer aangenaam mondgevoel waarin ook hier de wijntannine aandacht verwekt en zacht zoetig, licht fruitig zijn moutbitterheid overbrengt baar een bitterzoete afdronk met daarin nog steeds een subtiele aandacht voor de wijnhoutsmaak. Bier met zeer mooi karakter en zowel degustief als zetelbier een voltreffer

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187 Stasegem - info@brouwerij-demeester.com - 0468 14 36 80 - https://www.brouwerij-demeester.com


    Reageer (0)

    20-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichtenhainer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de doos abieritieven uitgezocht door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) prijkt naast enkele bieren van Malcroys Brewing ook eentje van zijn katmadam Suzan Kok die haar eigen creaties brengt onder de noemer 'Felis' (Latijn voor kat).
    Deze 'Smoky Sour' genaamd naar de Duitse stijlen als  Berliner, Goze... maar dan met een eigen karakter. Deze werd gebrouwen met de hulp van gerookte tarwe- en pilsmout. De lactobasilius (melkzurigheid) wordt bekomen door een 4-tal dagen te laten verzuren (Kettle Sour, in de kookketel) waarna een weinig hop (Hallertau Perle) in het kookvocht wordt toegevoegd en het geheel een licht, fris rokerig karakter vertoond.

    PROEFKOTJE: Wazig gele kleur met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Heersend gerookte tarwemout in het aroma dag een beetje het gekende lambiek, natte paardendeken geur met zich meedraagt. Een speels zurig mondgevoel dat vooral na de 2/3 slok het gerookte aandeel van de mout en het aandeel melkzuur in aanbieding krijgt.  Deze gegevens brengt je naar een droge, tamelijk lange afdronk waarbij het rokerig turfgedeelte aandacht vraagt. Een betere uitvoering van het Duitse rauchbier en voor wie er van houd zal dit genieten worden en zelfs dorstlessend.

    Felis Beers, Albertlei 43 Kontich - 0468/250 267

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs