Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
20-12-2019
Bruschetta met avocado
Bruschetta met avocado
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Cherrytomaatjes (33 g)
1/6 avocado (30 g)
citroensap, vers (2 ml)
1/6 eetlepel olijfolie (2 ml)
Peper en zout naar smaak
1 plakje stokbrood of ciabatta, Schär Ciabatta rustica (13 g)
1/3 teentje knoflook (2 g)
Bereidingswijze
· Snij de cherrytomaten in vieren
· Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit
· Snijd het vruchtvlees van de avocado in stukjes
· Meng in een potje de cherrytomaten met de avocado, citroensap, olijfolie, peper en zout
· Smeer de plakjes brood in met een beetje olijfolie
· Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf met de knoflook over het brood heen
· Rooster de broodjes een paar minuutjes in een pan totdat ze wat bruiner worden
· Serveer de salade op de broodjes
Bron
https://www.lekkerensimpel.com/bruschetta-met-avocado/
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (82 g)
110kcal
6,2 g
2,8 g
1,5g
8,3 g
1 g
5,7 g
0,7 g
Per 100g
134 kcal
7,5 g
3,4 g
1,7 g
10g
1,2 g
7 g
0,86 g
En%
100
22
5
5
68
8
47
6
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
20-12-2019, 18:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas deel 2 - Hilde en Bieke
Aardappeltortilla met tapenade (1 koolhydraatruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Voor de aardappeltortilla
·
Halve aardappel, rauw 50g
·
1/3 ui, rauw 38g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
·
1/2 ei 25g
·
Peper en zout
Voor de tapenade
·
Olijven, ontpit, Aceitunas
Trio Verde 33g
·
Zongedroogde tomaten 15g
·
Kappertjes op azijn 4g
·
1/2 teentje knoflook,
fijngehakt 3g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
Bereidingswijze
Stap 1:
Voorbereiding Tortilla
Schil de aardappel en snijd hem
in plakjes van 3 mm.
Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen.
Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen
lichtbruin in de olie.
Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
Klop in een schotel het ei los en voeg een snuifje zout toe.
Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de
aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het
eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.
Stap 2: bereiding tortilla op
fornuis
Verhit de olijfolie in een
pan
Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
Sluit de pan af met een deksel.
Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna
gestold is.
Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant
ook 2 minuten garen.
Stap 3: bereiding tapenade
Mix de olijven met de
zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout
Stap 4: Presentatie
Snijd de tortilla in kleine
vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade.
Bron: https://www.oilvinegar.com/nl-be/recepten/tapas--pinchos-vegetarisch/
Voedingswaarde tortilla met tapenade
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (178g)
250 kcal
11,7g
4,4g
3,6g
6,1g
19,4g
3,4g
8,5g
1,3g
Per 100g
140kcal
6,6g
2,5
2,0g
3,4g
10,9g
1,9g
4,8g
0,7g
En%
100
18,5
7
2,5
9,5
69,5
12
30,5
4,5
Hummus met picos (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Voor 50 gram hummus
30g kikkererwten uit blik, uitgelekt
10 ml tahin pasta
0,5 teentjes knoflook, grof gehakt 3g
1/2 koffielepel olijfolie
2g
4g citroensap
15 ml water (of vocht van de kikkererwten)
3/4e theelepel zout, snuifje
2g peterselie, vers
20g picos: Volkoren
dipstokjes (picos andaluz volkoren) 20g
Bereidingswijze
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1/6 Zongedroogde tomaat (33 g)
1 snuifje verse basilicum
1 snuifje oregano, gedroogd
4 ml olijfolie
1/2 eetlepel pijnboompitten (4 g)
1/2 eetlepel zwarte olijven (4 g)
1/3 teentje knoflook (2 g)
1 cracker, Schär - Knackebrod (8 g)
Bereidingswijze
· Doe alle ingrediënten in een blender of cutter. Zorg dat de olijven ontpit zijn.
· Mix grof
· Serveer met de crackers
Bron
Eigen creatie + https://koken.vtm.be/recept/tapenade-van-zongedroogde-tomaten-en-basilicum
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie(55g)
141kcal
2,9 g
2,1 g
2,9g
11,9 g
1,6 g
3,85 g
2,1 g
Per 100g
256kcal
5,2 g
3,8g
5,2 g
21,6g
2,9 g
7 g
3,8 g
En%
100
8
3
8
75
10
24
13
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:40 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Violife kaas, original flavour, vegetarisch (25 g)
zongedroogde tomaten op olie (6 g)
1/3 teen knoflook (2 g)
6 ml traditionele olijfolie
Zwarte olijven in blik (24 g)
1/3 koffielepel verse tijm (2 g)
1 koffielepel citroensap (4 g)
1/2 blaadje sla, vers (2 g)
Peper en zout
Bereidingswijze
· Snijd de kaas in blokjes en de tomaat in stukjes
· Pel de knoflook en pers uit boven de olijfolie
· Schep de kaas, olijven, knoflookolie, tijm en citroensap goed door elkaar
· Breng op smaak met peper en eventueel zout
· Serveer in kleine schaaltjes op blaadje sla en met cocktailprikkers
Bron
Eigen creatie
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie(65g)
185kcal
2,5 g
1,3 g
6,6g
16,6g
6 g
6,8 g
0,6 g
Per 100g
284 kcal
3,8 g
2 g
10 g
25 g
9,2 g
10,4 g
0,9
En%
100
5
0
14
80
30
33
0
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pincho met paprikapuree
Recept 2: Pincho met
paprikapuree
portie: 1 persoon
Ingrediënten
1/3 rode paprika, vers (62 g) 1/3 teentje knoflook (2 g) snuifje milde paprikapoeder snuifje peper en zout 1/5 eetlepel olijfolie (2 ml) 1/2 snede bruin brood, zonder korst (15 g) 6 g Griekse witte kaas, Violife Greek white 7 g bosuitje, in dunne ringetjes
Bereidingswijze
·
Puur de paprika met de knoflook en de paprikapoeder in de
blender of keukenmachine.
·
Verhit de olijfolie in een pan.
·
Bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot
het een dikke puree wordt.
·
Breng op smaak met zout en peper.
·
Bestrijk het brood met de paprikapuree en strooi de
kaas en bosui erover.
·
Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk
stapeltje in vieren.
·
Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.
Voedingswaarde per portie:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie (94 g)
92
kcal
10,8
g
1,8
g
2,9
g
3,6
g
1,3
g
1,8
g
0,3
g
Per 100g
98
kcal
11,5
g
1,9
g
3,1
g
3.8
g
1,4
g
1,9
g
0,3
g
En%
100
47
4
12,5
35
13
18
3
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R472528/pincho-met-paprikapuree
Auteurs: Simon, Glenn & Diaz
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gezonde hight tea recepten
Zoet receptje: Suikervrije kokosbollen
(5 stuks)
Ingrédienten:
Banaan, rijp (150g) Kokosrasp (130g)
Amandelmeel (20g)
Zout, snuifje 3 eiwitten (100g)
Bereidingswijze:
1) Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer
2) Scheid de eieren en klop de 3 eiwitten op.
3) Meng het eiwitschuim voorzichtig door het kokosmengsel
4) Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang (of een gewone lepel) mooi bollen van het mengsel
5) Plaats ze 15 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden)
Voedingswaarde per eenpersoonsportie:
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (100g)
191 kcal
9,8 g
8,4 g
4,2 g
5,25 g
13,5 g
9,8 g
0,465 g
0,12 g
Per 100g
191 kcal
9,8 g
8,4 g
4,2 g
5,25g
13,5 g
9,8 g
0;465 g
0,12 g
En%
100
20
17
4
11
63
46
2
0,5
Bron: http://www.focusonfoodies.nl/suikervrije-kokosbollen/?fbclid=IwAR1B4MkkbypIvR4PSBykZCg25Xz4parq8vziIDKJQRf7CP2rX-6DowGypvQ
Hartig recept 1: Komkommerrolletjes met zalm
(5 stuks)
Ingrédienten:
- Gerookte zalm (80g)
- Amandelen, ongeroosterd (20g)
- Cottage cheese, potje (160g)
- Snuifje dille, droog
- Peper, snuifje
- Zout, snuifje
- ⅘ komkommer, vers (328g)
Bereidingswijze:
1) Snijd de gerookte zalm zo klein mogelijk en hak de amandelen.
2) Roer deze samen met de cottage cheese, dille en een snufje peper en zout in kom door elkaar.
3) Was de komkommer, snijd de uiteindes eraf en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in verticale plakken.
4) Smeer een laagje van het zalmmengsel over iedere plak kommer en rol ze op.
5) Zet vast op een prikkertje en serveer.
Voedingswaarde per eenpersoonsportie:
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (148g)
115 kcal
2,5g
1,8 g
1,4 g
11,5 g
6,3 g
1,7 g
2,25 g
1,3 g
Per 100g
78 kcal
1,7 g
1,2 g
0,9 g
7,8 g
4,3 g
1,1 g
1,5 g
0,9 g
En%
100
9
6
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
20-12-2019, 17:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Stokjesbrood Spaanse omelet
Menu 1: Stokjesbrood
Spaanse omelet
portie: 1 persoon
Ingrediënten
1/6 vastkokende aardappel, rauw (8 g) 1 g platte peterselie, vers 5 g ui, vers 1/3 teentje knoflook (2 g) 1/3 middelgroot ei (17 g) 1/3 el olijfolie (3 ml) 1
sneetje La Champainstokbrood ( 10 g)
Bereidingswijze
·
Verwarm de oven voor op 200° C.
·
Schil de aardappel en snijd in blokjes van 1/2 cm
(brunoise). Kook 10 min. in water met zout. Gief af.
Snijd ondertussen de peterselie fijn.
Snipper de ui en pers het knoflookteentje.
Klop het ei los.
Verhit de olie in een koekenpan.
Bak de ui en knoflook 6 min.
Bak de aardappel 2
min. mee
Voeg de peterselie, eieren, peper en zout toe en dek af. Bak 6 min. op
laag vuur. Keer om en bak nog
5 min. Laat afkoelen.
Snijd 12 schuine sneetjes brood. Bestrijk met de rest van de olie, rooster
ca. 8 min. Keer halverwege. Wrijf het brood in met de rest van knoflook.
Snijd de omelet in 12 punten. Steek op het brood vast met een prikker
en serveer op een bord.
Voedingswaarde per portie
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (46 g)
85
kcal
6,4
g
0,4
g
3,2
g
5,0
g
1,1
g
3,2
g
0,6
g
Per 100g
185
kcal
13,9
g
0,9
g
6,9
g
10,9
g
2,4
g
6,9
g
1,3
g
En%
100
30
1
15
53
11,5
34
6,5
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet
Auteurs: Simon, Glenn, Diaz
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 17:55 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
Gezonde lunch: Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
· ¼ Tomaat, vers (40g)
· 1 stengel lente-ui (30g)
· ¼ Wortel, vers (25g)
· 1 stuk komkommer (50g)
· 20 g ijsbergsla
· 1 eetlepel mais, blik (12g)
· Ananas, blik (50g)
· 100g kipfilet, rauw (60g)
· 1 eetlepel vloeibare margarine (8g)
· 1 koffielepel limoensap of citroensap(4g)
· Bieslook
· Peterselie
· Yoghurt natuur, mager (62,5g)
· 1 koffielepel mosterd (4g)
· Snuifje zwarte peper
· Snuifje zout
· 2 Kleine tarwe tortillas (100g)
Bereidingswijze
· Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Hak de pijpajuin fijn. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.
· Snij de kip in reepjes en bak in de margarine goudbruin.
· Maak de yoghurtdressing: Meng de yoghurt met het limoen- of citroensap. Voeg de mosterd toe en roer goed. Snipper het bieslook en de peterselieblaadjes fijn en meng onder de yoghurt. Kruid goed met zwarte peper en zout
· Warm de tortilla's op in de pan.
· Beleg elke tortilla met de groentjes, ananas en de kip in de vorm van een regenboog. Gebruik de dressing als wolkjes.
· Plooi eerst 1/3 van de onderste flap naar binnen. Sluit dan met de linker- en rechterflap tot een envelop.
Voedingswaarde gezonde lunch
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (457,5)
571 Kcal
68,9g
6,7g
26,8g
19,7g
3,72g
2,80g
4,72g
Per 100g
125 Kcal
15g
1,5g
5,8g
4,3g
0,8g
0,6
1
En%
100
48
2
19
31
6
4
7
Bron
https://koken.vtm.be/recept/regenboog-wrap-met-kip-groenten-en-yoghurt?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&fbclid=IwAR3Y98rhi9tUUn3-nRMugQ_ou3RguH4haHyHSENMiz90Q9yGwOu7bHlqBuM
Glenn, Diaz en Simon 3VDKHAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
20-12-2019, 17:47 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Gevulde champignon_Annelies&Lynn
1. Gevulde champignon met ricotta en pesto en broodkruim
1 persoon (4 stuks, 173 g) iets minder dan 1KhRW uit het broodkruim
Ingrediënten
4 grote, rauwe champignons (100 g)
Snuifje peper en zout
1 koffielepel groene pesto (10 g kh op 100 g, dus 1 g KH op 10 g), bv. vegan pesto Puro vegan AH
40 g ricotta
10 g broodkruim (beschuit volkoren)
½ koffielepel pijnboompitten (9,4 KH op 100 g, dus 1 g KH op 10 g)
½ koffielepel olijfolie (3 ml)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200° C.
Snijd de steeltjes uit de champignons en hol ze iets uit.
Snijd de steeltjes fijn.
Bestrooi de binnenzijde van de champignons met peper en zout.
Roer de pesto door de ricotta en meng er ook de fijngesnipperde steeltjes en het broodkruim door.
Schep de romige pesto in de champignons.
Bestrooi met wat pijnboompitten.
Zet de champignons in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
Zet ze 15 minuten in de oven.
Laat ze eventueel op een keukenpapiertje uitlekken voordat je ze op een bord legt.
Bron
https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-champignons-met-ricotta/ + eigen aanpassingen
Annelies&Lynn, 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Linzen-pompoensoepje_Annelies&Lynn
2. Linzen-pompoensoepje met mandarijn
1
1 persoon (1 portie van 234 g) 2KhRW (afkomstig uit peulvruchten en crackers)
Ingrediënten
15 g ui
2 g knoflook
3 g verse gember
3 ml olijfolie
25 g pompoen (Butternut), vers of diepvries
125 ml groentebouillon, bv. Knorr groentenbouillon vetarm
25 g droge rode linzen (48,3 g kh per 100 g linzen, dus 12 g per 25 g)
15 ml sap van een halve mandarijn (9,5 g kh per 100 g mandarijn, dus 1,5 g per 15 ml)
Snuifje peper en zout
Snuifje currypoeder
Enkele korianderblaadjes
3 volkoren crackers, bv. Bolletje donker of meergranen AH
Bereidingswijze
Snipper de ui en de knoflook fijn.
Snijd de schil van de gember en rasp de gember.
Stoof de ui, knoflook en gember in de olijfolie.
Schil de pompoen, snijd in brunoise en laat deze meestoven in de pan.
Los intussen en bouillonblokje op in heet water.
Giet de groentebouillon in de pan met de ui, knoflook, gember en pompoen en kook gedurende 20 minuten. Voeg samen met de groentebouillon de linzen toe.
Mix tot een gladde soep.
Pers een mandarijn en voeg het sap toe aan de soep.
Kruid af met peper en zout en een snuif currypoeder.
Optioneel: versier met korianderblaadjes.
Serveer met de volkorencrackers.
Bron
https://koken.vtm.be/recept/wortelsoep-met-mandarijn-sint-jakobsvruchten-van-sandra + eigen aanpassingen
Annelies&Lynn, 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Tortilla_Annelies&Lynn
3. Tortilla
1 persoon (1 portie van 112 g) - iets meer dan 0,5 KhRW (afkomstig uit de aardappel)
Ingrediënten
3/4 vastkokende aardappel (40g) (19g kh per 100g, dus 7,6 g kh), ongekookt
15 g ui
2 g knoflook
4 ml olijflolie
1 middelgroot ei (50g)
Snuifje peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappel en snijd in plakjes van ½ cm.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in ca. 15 min. beetgaar.
Breng eventueel op smaak met zout. Schep voortdurend om zodat ze niet aanbranden of te bruin worden.
Splits het ei boven 2 kommen.
Klop het eiwit stijf en de eidooier luchtig.
Spatel het eiwit luchtig door de eidooier. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de knoflook en de ui toe aan de aardappelen en bak 5 min. mee.
Schenk het geklopte ei erover en laat op laag vuur met de deksel op de pan 5 min. garen.
Keer de tortilla met behulp van een groot bord en bak de andere kant nog gedurende 4 min.
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R642716/tortilla
Annelies&Lynn, 3 VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Bloemkoolpizza_Annelies&Lynn
4. Bloemkoolpizza met passata en aubergine
1 persoon (1 portie van 100 g) - 1,5 KhRW (pizzabodem)
¼ bodem met bloemkool (45g) = 18,3g kh (de Kh uit de bloemkool zijn beperkt)
Ingrediënten
25 g aubergine, vers
¼ van een pizzabodem met bloemkool (45 g) (Magioni - AH)
20 g passata van tomaat, blik of glas
10 g mozzarella
Snuifje peper en zout
Enkele blaadjes basilicum
Oregano, droog
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd de aubergine in dunne schijfjes.
Bestrijk de bloemkoolbodem met een laagje passata.
Leg de aubergine en daarna de mozzarella op de pizza.
Kruid met peper en zout.
Bak de pizza 10-12 minuten in de voorverwarmde oven .
Werk af met enkele blaadjes basilicum en wat gedroogde oregano.
Bron
Eigen recept
Annelies&Lynn, 3 VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Mini-hamburger_Annelies&Lynn
5. Mini hamburger
1 persoon (1 stuk van 140g) - 1,5 KhRW uit bruin broodje (Kh uit paprika zijn verwaarloosbaar)
Ingrediënten
20 g aubergine, vers
10 g courgette, vers
20 g paprika , vers
15 g ui
2 g knoflook
5 ml olijfolie
Snuifje peper en zout
15 ml magere yoghurt, ongesuikerd
1 bruin broodje, type bruine bol AH (vrij van soja-eiwitten) (50 g) 41g Kh/100g - 1,5 KhRW
Bereidingswijze
Snijd de aubergine en courgette in plakjes van een halve cm dik.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in 2 stukken. Hou de helft opzij voor de saus.
Snipper de ui.
Doe alle groenten en de ui in een schaal.
Snipper de knoflook fijn en voeg toe aan de groenten.
Besprenkel met olie en schep om.
Kruid af met peper en zout.
Gril de groenten in een grillpan of in de oven (20 op 200 °C).
Snijd de rest van de paprika in kleine stukjes en mix dit met 1 eetlepel yoghurt. Kruid dit sausje af met peper en zout.
Snijd het broodje doormidden.
Leg er eerst de groenten op en werk af met de yoghurt-paprikasaus.
Bron
Eigen recept
Annelies&Lynn, 3 VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Pannenkoeken_Annelies&Lynn
6. Havermout-banaanpannenkoek
1 persoon (1 pannenkoek, 107,5 g in totaal ) - 2,5 KhRW
Ingrediënten
2,5 g chiazaad
35 ml amandelmelk (gezoet of ongezoet)
25 g grove havermoutvlokken (zonder toevoegingen)
35 g banaan
optioneel: 10 g honing (of eventueel kleine portie fruit om te zoeten)
Bereidingswijze
Meng het chiazaad met de amandelmelk en laat staan tot het mengsel een gelei wordt (ongeveer 10 minuten).
Doe de havervlokken in een blender en maal fijn.
Voeg de gelei en de banaan toe en blend opnieuw.
Neem een lage pan met antikleeflaag en bak de pannenkoek aan beide kanten gaar, of bak 2 kleinere pannenkoekjes.
Top af met de honing.
Bron
Eigen recept
Annelies&Lynn, 3 VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:15 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboog wrap met kip
R e g e n b o o g w r a p m e t
k i p
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
37,5 g rauwe tomaat
40 g rauwe wortel
100 g komkommer
60 g kippenfilet
Snuifje kippenkruiden
1 eetlepel olijfolie (15
g)
20g verse bosbessen
100ml magere yoghurt,
ongesuikerd
65 g (anderhalve)
Tarwetortilla
20 g verse veldsla
1 koffielepel
walnootolie (5g)
25 g Maïs uit
blik/glas
15g verse gesneden
rode kool
45 g banaan
45 g appel met schil
1) Was de groenten. Snij de
tomaat in blokjes. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.
2) Snij de kip in reepjes
(gebruik naar keuze kippenkruiden) en bak in de olijfolie goudbruin.
3) Plet de bosbessen en meng deze
onder de yoghurt.
4) Besmeer de tortilla met de 50g
gemengde yoghurt.
5) Meng de walnootolie onder de
veldsla.
6) beleg elke tortilla met de
groentjes en de kip in de vorm van een regenboog.
7) Rol de wrap op en snij deze in
twee.
8) Snij de banaan en appel in
brunoise en meng deze onder de overige 50g yoghurt in een klein yoghurtpotje.
9) Plaats de warp en de yoghurt
in de broodtrommel.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 13:01 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Flatbread met hummus
portie: 1 persoon
Ingrediënten
-
37 gram volkorenbloem
-
25 gram magere yoghurt
-
snuifje bakpoeder (1 gram)
-
snuifje zout
-
40 gram kikkererwten, uit blik
-
10 gram tahin/ sesampasta
-
1 eetlepel koolzaadolie (5 gram)
-
¼ teentje knoflook, vers
-
snuifje peper en zout
Bereidingswijze
Meng de bloem met de yoghurt, het
bakpoeder en het zout en kneed tot een soepel, elastisch deeg. Bedek het deeg
met plasticfolie en laat een kwartier rusten. Maak ondertussen de hummus. Spoel
de kikkererwten en laat uitlekken. Doe daarna de kikkererwten met de
sesampasta, de koolzaadolie en de knoflook in een mixer. Mix tot een glad
mengsel. En voeg peper en zout toe naar smaak. Vervolgens kan het deeg
uitgerold worden tot een platte ronde, zoals een pannenkoek. Verhit een pan en
bak de flatbread voor 2 minuten aan elke zijde. Scheur de flatbread in stukken
naar keuze. Serveer ten slotte met de hummus als dip.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
EN
KH
toegev. suikers
EW
vetten
VV
EOV
MOV
vezels
per portie
117 gram
294 gram
31,7 gram
0,6 gram
10,9 gram
12,4 gram
1,64 gram
5,45 gram
4,47 gram
6,3 gram
per 100 gram
251 gram
27,1 gral
0,5
gram
9,3 gram
10,6 gram
1,4 gram
4,65
gram
3,8 gram
5,67 gram
EN%
100%
43%
1%
13%
38%
5%
16%
14%
4%
Bron:
flatbread: https://uitpaulineskeuken.nl/2016/05/easy-flatbread-recept.html
hummus is gebaseerd op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83584/kerriehummus
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Homemade nachoâs
portie: 1 persoon
Ingrediënten
-
1 volkoren wrap (40 gram)
-
½ lepel olijfolie (10 ml)
-
snuifje paprikapoeder
-
snuifje zout
-
¼ rode ui, vers (10 gram)
-
1 eetlepel mozzarella, geraspt (15
gram)
-
2 eetlepels arrabiata, versl (30
gram)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden
Celsius. Snij de wrap in 8 pizzastukken. Meng de olijfolie met het
paprikapoeder en het zout. Smeer de stukken wrap in aan beide kanten met het
kruidenmengsel. Steek de nachos in de oven voor 10 minuten op 180 graden Celsius.
Snipper de rode ui ondertussen fijn. Haal de nachos uit de oven en besprenkel
met mozzarella. Steek ze nog in de oven voor enkele minuten, zodanig dat de
kaas smelt door de restwarmte. Doe de arrabiata in een potje. Haal de nachos
uit de oven en strooi de versnipperde ui erover. Serveer de nachos met de
dipsaus.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
EN
KH
toegev. suikers
EW
vetten
VV
EOV
MOV
vezels
per portie (105 gram)
236 kcal
23,6 gram
1,7
gram
7,3 gram
11,9 gram
3 gram
4,5 gram
0,46 gram
2,2 gram
per 100 gram
224,8 gram
22,5 gram
1,6
gram
6,9 gram
11,3 gram
2,8 gram
4,3 gram
0,43 gram
2,1 gram
EN%
100%
40%
3 %
12%
45%
11%
17%
2%
2%
Bron: eigen creatie.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 12:59 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde mini-paprika met couscous en geitenkaas
portie: 1 persoon
Ingrediënten
-
75 ml groentebouillon, gemaakt met
⅕ groentebouillonblokje
-
20 gram ongekookte couscous
-
4 mini-paprikas (100 gram), vers,
geel/rood/oranje
-
10 gram pijnboompitten,
ongezouten, ongeroosterd
-
30 gram geitenkaas, vers
-
snuifje currypoeder
-
snuifje peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden
Celsius. Kook het water en voeg het bouillonblokje toe. Kook vervolgens de
couscous door geleidelijk aan wat bouillon toe te voegen en af en toe goed te
roeren. Was de paprika en snij het bovenste eraf. Haal de pitjes eruit. Bak de
pijnboompitten even aan en snij de geitenkaas in stukken. Meng de couscous met
de geitenkaas en de pijnboompitten. Kruid het mengsel met een snuifje
currypoeder en peper. Vul de paprikas met het mengsel en steek ze voor 20
minuten in de oven op 190 graden Celsius.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
EN
KH
toegev. suikers
EW
vetten
VV
EOV
MOV
vezels
per portie (235 gram)
248 kcal
21,7 gram
0,8
gram
8,9 gram
13,2 gram
4,7 gram
3,3
gram
3,6
gram
3,0 gram
per 100 gram
105,5 gram
9,2
gram
2,8 gram
3,8 gram
5,6 gram
2 gram
1,4 gram
1,5 gram
1,3 gram
EN%
100 %
35 %
10%
14,5%
47%
17%
12%
13%
2%
Bron: gebaseerd op https://southandpepper.com/recepten/mini-paprikas-gevuld-met-couscous-en-geitenkaas/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 12:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Verse frietjes met dipsaus
portie: 1 persoon
Ingrediënten
-
1 aardappel (80 gram), vers
-
½ potje magere yoghurt (62,5 gram)
-
15 gram arrabiatasaus, vers
-
kruiden naar eigen smaak (snuifje
gedroogde basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder)
-
½
eetlepel olijfolie (5 gram)
-
snuifje zout
Bereidingswijze
Spoel de aardappel en schil ze. Snij ze
vervolgens in frietjes. Spoel ze een tweede maal en laat de frieten uitlekken
op een propere keukenhanddoek. Plaats de frietjes in de airfryer en bak ze voor
op 120 graden voor 10 minuten. Meng ondertussen de yoghurt met de arrabiatasaus.
Breng de dip op smaak met kruiden naar keuze. Bijvoorbeeld met gedroogde
basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder. Haal de frietjes uit de airfryer en
meng ze met de olie, om ze vervolgens nogmaals in de airfryer te bakken voor 22
minuten op 180 graden. Haal de frietjes uit de airfryer en kruid ze met een
snuifje zout. Dresseer met de dip.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
EN
KH
toegev. suikers
EW
vetten
VV
EOV
MOV
vezels
per portie
162 gram
131 kcal
14,3 gram
0,6 gram
4,6 gram
6
gram
1,1
gram
3,8 gram
0,5
gram
1
gram
per 100 gram
81 kcal
8,8 gram
0,4
gram
2,8 gram
3,7 gram
0,7 gram
2,3 gram
0,3 gram
0,6 gram
EN%
100 %
44 %
1,8 %
14 %
41 %
7,5 %
26%
3,5%
1%
Bron: eigen creatie. Voor de airfryer: https://www.philips.be/c-m-ho/philips-chef/recepten/bijgerecht/recept-detail-verse-friet
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 12:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek