Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Mini-hamburger_Annelies&Lynn
    5. Mini hamburger


    1 persoon (1 stuk van 140g) - 1,5 KhRW uit bruin broodje (Kh uit paprika zijn verwaarloosbaar)

    Ingrediënten
    20 g aubergine, vers 
    10 g courgette, vers
    20 g paprika , vers
    15 g ui 
    2 g knoflook 
    5 ml olijfolie 
    Snuifje peper en zout
    15 ml magere yoghurt, ongesuikerd
    1 bruin broodje, type bruine bol AH (vrij van soja-eiwitten) (50 g) 41g Kh/100g - 1,5 KhRW

    Bereidingswijze
    • Snijd de aubergine en courgette in plakjes van een halve cm dik.
    • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in 2 stukken. Hou de helft opzij voor de saus.
    • Snipper de ui.
    • Doe alle groenten en de ui in een schaal.
    • Snipper de knoflook fijn en voeg toe aan de groenten.
    • Besprenkel met olie en schep om.
    • Kruid af met peper en zout.
    • Gril de groenten in een grillpan of in de oven (20’ op 200 °C).
    • Snijd de rest van de paprika in kleine stukjes en mix dit met 1 eetlepel yoghurt. Kruid dit sausje af met peper en zout. 
    • Snijd het broodje doormidden.
    • Leg er eerst de groenten op en werk af met de yoghurt-paprikasaus.




    Bron
    Eigen recept

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Pannenkoeken_Annelies&Lynn
    6. Havermout-banaanpannenkoek


    1 persoon (1 pannenkoek, 107,5 g in totaal ) - 2,5 KhRW

    Ingrediënten
    2,5 g chiazaad 
    35 ml amandelmelk (gezoet of ongezoet)
    25 g grove havermoutvlokken (zonder toevoegingen)
    35 g banaan
    optioneel: 10 g honing (of eventueel kleine portie fruit om te zoeten)


    Bereidingswijze
    • Meng het chiazaad met de amandelmelk en laat staan tot het mengsel een ‘gelei’ wordt (ongeveer 10 minuten).
    • Doe de havervlokken in een blender en maal fijn.
    • Voeg de ‘gelei’ en de banaan toe en blend opnieuw. 
    • Neem een lage pan met antikleeflaag en bak de pannenkoek aan beide kanten gaar, of bak 2 kleinere pannenkoekjes.
    • Top af met de honing.




    Bron
    Eigen recept

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenboog wrap met kip

    Regenboog wrap met kip

     

     

    Porties: 1 persoon  

     

    Ingrediënten:

    37,5 g rauwe tomaat

    40 g rauwe wortel

    100 g komkommer

    60 g kippenfilet

    Snuifje kippenkruiden

    1 eetlepel olijfolie (15 g)

    20g verse bosbessen

    100ml magere yoghurt, ongesuikerd

    65 g (anderhalve) Tarwetortilla

    20 g verse veldsla

    1 koffielepel walnootolie (5g)

    25 g Maïs uit blik/glas

    15g verse gesneden rode kool

    45 g banaan

    45 g appel met schil

     

    1)     Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.

    2)     Snij de kip in reepjes (gebruik naar keuze kippenkruiden) en bak in de olijfolie goudbruin.

    3)     Plet de bosbessen en meng deze onder de yoghurt.

    4)     Besmeer de tortilla met de 50g gemengde yoghurt.

    5)     Meng de walnootolie onder de veldsla.

    6)     beleg elke tortilla met de groentjes en de kip in de vorm van een regenboog.

    7)     Rol de wrap op en snij deze in twee.

    8)     Snij de banaan en appel in brunoise en meng deze onder de overige 50g yoghurt in een klein yoghurtpotje.

    9)     Plaats de warp en de yoghurt in de broodtrommel.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 13:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flatbread met hummus

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        37 gram volkorenbloem

    -        25 gram magere yoghurt

    -        snuifje bakpoeder (1 gram)

    -        snuifje zout

    -        40 gram kikkererwten, uit blik

    -        10 gram tahin/ sesampasta

    -        1 eetlepel koolzaadolie (5 gram)

    -        ¼ teentje knoflook, vers

    -        snuifje peper en zout

     Bereidingswijze

    Meng de bloem met de yoghurt, het bakpoeder en het zout en kneed tot een soepel, elastisch deeg. Bedek het deeg met plasticfolie en laat een kwartier rusten. Maak ondertussen de hummus. Spoel de kikkererwten en laat uitlekken. Doe daarna de kikkererwten met de sesampasta, de koolzaadolie en de knoflook in een mixer. Mix tot een glad mengsel. En voeg peper en zout toe naar smaak. Vervolgens kan het deeg uitgerold worden tot een platte ronde, zoals een pannenkoek. Verhit een pan en bak de flatbread voor 2 minuten aan elke zijde. Scheur de flatbread in stukken naar keuze. Serveer ten slotte met de hummus als dip.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    117 gram

    294 gram

    31,7 gram

    0,6 gram

    10,9 gram

    12,4 gram

    1,64 gram

    5,45 gram

    4,47 gram

    6,3 gram

    per 100 gram

    251 gram

    27,1 gral

    0,5

    gram

    9,3 gram

    10,6 gram

    1,4 gram

    4,65

    gram

    3,8 gram

    5,67 gram

    EN%

    100%

    43%

    1%

    13%

    38%

    5%

    16%

    14%

    4%

     Bron: flatbread: https://uitpaulineskeuken.nl/2016/05/easy-flatbread-recept.html hummus is gebaseerd op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83584/kerriehummus


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Homemade nacho’s

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        1 volkoren wrap (40 gram)

    -        ½ lepel olijfolie (10 ml)

    -        snuifje paprikapoeder

    -        snuifje zout

    -        ¼ rode ui, vers (10 gram)

    -        1 eetlepel mozzarella, geraspt (15 gram)

    -        2 eetlepels arrabiata, versl (30 gram)

     Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snij de wrap in 8 pizzastukken. Meng de olijfolie met het paprikapoeder en het zout. Smeer de stukken wrap in aan beide kanten met het kruidenmengsel. Steek de nacho’s in de oven voor 10 minuten op 180 graden Celsius. Snipper de rode ui ondertussen fijn. Haal de nacho’s uit de oven en besprenkel met mozzarella. Steek ze nog in de oven voor enkele minuten, zodanig dat de kaas smelt door de restwarmte. Doe de arrabiata in een potje. Haal de nacho’s uit de oven en strooi de versnipperde ui erover. Serveer de nacho’s met de dipsaus.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie (105 gram)

    236 kcal

    23,6 gram

    1,7

    gram

    7,3 gram

    11,9 gram

    3 gram

    4,5 gram

    0,46 gram

    2,2 gram

    per 100 gram

    224,8 gram

    22,5 gram

    1,6

    gram

    6,9 gram

    11,3 gram

    2,8 gram

    4,3 gram

    0,43 gram

    2,1 gram

    EN%

    100%

    40%

    3 %

    12%

    45%

    11%

    17%

    2%

    2%

    Bron: eigen creatie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde mini-paprika met couscous en geitenkaas

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        75 ml groentebouillon, gemaakt met ⅕ groentebouillonblokje

    -        20 gram ongekookte couscous

    -        4 mini-paprika’s (100 gram), vers, geel/rood/oranje  

    -        10 gram pijnboompitten, ongezouten, ongeroosterd

    -        30 gram geitenkaas, vers

    -        snuifje currypoeder

    -        snuifje peper

     Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Kook het water en voeg het bouillonblokje toe. Kook vervolgens de couscous door geleidelijk aan wat bouillon toe te voegen en af en toe goed te roeren. Was de paprika en snij het bovenste eraf. Haal de pitjes eruit. Bak de pijnboompitten even aan en snij de geitenkaas in stukken. Meng de couscous met de geitenkaas en de pijnboompitten. Kruid het mengsel met een snuifje currypoeder en peper. Vul de paprika’s met het mengsel en steek ze voor 20 minuten in de oven op 190 graden Celsius.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie (235 gram)

    248 kcal

    21,7 gram

    0,8

    gram

    8,9 gram

    13,2 gram

    4,7 gram

    3,3

    gram

    3,6

    gram

    3,0 gram

    per 100 gram

    105,5 gram

    9,2

    gram

    2,8 gram

    3,8 gram

    5,6 gram

    2 gram

    1,4 gram

    1,5 gram

    1,3 gram

    EN%

    100 %

    35 %

    10%

    14,5%

    47%

    17%

    12%

    13%

    2%

     Bron: gebaseerd op https://southandpepper.com/recepten/mini-paprikas-gevuld-met-couscous-en-geitenkaas/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse frietjes met dipsaus

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        1 aardappel (80 gram), vers

    -        ½ potje magere yoghurt (62,5 gram)

    -        15 gram arrabiatasaus, vers

    -        kruiden naar eigen smaak (snuifje gedroogde basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder)

    -        ½  eetlepel olijfolie (5 gram)

    -        snuifje zout

     Bereidingswijze

    Spoel de aardappel en schil ze. Snij ze vervolgens in frietjes. Spoel ze een tweede maal en laat de frieten uitlekken op een propere keukenhanddoek. Plaats de frietjes in de airfryer en bak ze voor op 120 graden voor 10 minuten. Meng ondertussen de yoghurt met de arrabiatasaus. Breng de dip op smaak met kruiden naar keuze. Bijvoorbeeld met gedroogde basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder. Haal de frietjes uit de airfryer en meng ze met de olie, om ze vervolgens nogmaals in de airfryer te bakken voor 22 minuten op 180 graden. Haal de frietjes uit de airfryer en kruid ze met een snuifje zout. Dresseer met de dip.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    162 gram

    131 kcal

    14,3 gram

    0,6 gram

    4,6 gram

    6

    gram

    1,1

    gram

    3,8 gram

    0,5

    gram

    1

    gram

    per 100 gram

    81 kcal

    8,8 gram

    0,4

    gram

    2,8 gram

    3,7 gram

    0,7 gram

    2,3 gram

    0,3 gram

    0,6 gram

    EN%

    100 %

    44 %

    1,8 %

    14 %

    41 %

    7,5 %

    26%

    3,5%

    1%

     Bron: eigen creatie. Voor de airfryer: https://www.philips.be/c-m-ho/philips-chef/recepten/bijgerecht/recept-detail-verse-friet


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met tomaat

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        50 gram ciabatta, voorgebakken voor in de oven

    -        1 tomaat (150 gram), vers

    -        5 blaadjes basilicum, vers

    -        ½  eetlepel koolzaadolie (5 gram)

    -        snuifje zout en peper

    -        ⅓ teentje knoflook, vers

     Bereidingswijze

    Bereid de ciabatta volgens de instructies op de verpakking. Snij de ciabatta in sneden en grill deze tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Spoel de tomaat en snij ze doormidden. Haal het sap met de pitjes eruit en snij de rest in kleine blokjes. Haal ondertussen het brood uit de oven en laat afkoelen. Hak de basilicum fijn en meng met de blokjes tomaat, de koolzaadolie en een snuifje zout en peper. Smeer de sneden brood in met look. Ten slotte leg je de tomatensalsa op het brood.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (209 gram)

    201 kcal

    29

    gram

    1,8

    gram

    6 gram

    6

    gram

    0,4

    gram

    3

    gram

    1,4

    gram

    3,1

    gram

    per 100 gram

    96

    kcal

    13,9 gram

    0,9

    gram

    2,9 gram

    2,3 gram

    0,2 gram

    1,4

    gram

    0,7

    gram

    1,43 gram

    EN%

    100%

    57 %

    3 %

    12%

    27 %

    2%

    13%

    6 %

    3%

     Bron: gebaseerd op  https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19977/bruschetta-met-tomaat-1


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeldonuts met platte kaas en rood fruit

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        ½ appel, vers (75 gram)

    -        40 gram plattekaas, mager

    -        10 gram bosbessen, diepvries

    -        10 gram aardbeien, diepvries

    -        10 gram frambozen, diepvries

    -        15 gram walnoten, vers

    -        15 gram bessenmengeling, vers

    Bereidingswijze

    Verwijder het klokhuis met een appelboor en snij de appel in schijven zoals een donut. De schijven zouden een dikte moeten hebben van ongeveer 1 centimeter. Mix het diepvriesfruit, de bosbessen, aardbeien en frambozen, tot een coulis en meng met de plattekaas. Dompel de ene zijde van de appelschijven in het mengsel. Hak de walnoten tot kleine stukken en dresseer ze op de donuts samen met de verse bessen. Eet de donuts zo snel mogelijk op.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (175 gram)

    187 kcal

    13,2 gram

    0

    gram

    6,1 gram

    11,1

    gram

    1,5 gram

    2,5 gram

    6,7 gram

    5,2 gram

    per 100 gram

    106 kcal

    7,5 gram

    0 gram

    3,5 gram

    6,3 gram

    0,8 gram

    1,4 gram

    3,8 gram

    3 gram

    EN%

    100%

    28%

    0%

    13%

    53%

    7%

    12%

    32%

    6%

    Bron: eigen creatie
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 12:54 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cupcakes met geitenkaas en paprika

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        ½  rode paprika, vers (70 gram)

    -        ½  gele paprika, vers (70 gram)

    -        ½  ui, vers (30 gram)

    -        ¼ eetlepel olijfolie (5 gram)

    -        1 ei, rauw (50 gram)

    -        10 cl melk, mager

    -        snuifje peper en zout

    -        20 gram geitenkaas

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in brunoise. Kuis de ui om ze daarna fijn te snipperen. Stoof de uisnippers aan in de pan met de olijfolie. Voeg daarna de paprikablokjes toe om ze zacht te maken. Klop daarna het ei los met de melk en kruid met peper en zout. Snijd daarna de geitenkaas in kleine blokjes. Neem de cupcakevormpjes en leg er een cupcakepapiertje in. Doe de gaar gestoofde paprika en ui in de vormpjes samen met de geitenkaas en giet het eimengsel er bovenop. Zet ze gedurende 10 minuten in de oven. Prik even in de cupcakes voor je ze eruit haalt, om te controleren of de cupcakes doorbakken zijn. Laat ze desnoods nog enkele minuten in de oven zitten. De cupcakes kunnen warm of koud gegeten worden.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (255 gram)

    158 kcal

    7,7 gram

    0 gram

    9,8 gram

    9,1 gram

    3,6

    gram

    4,7 gram

    0,6

    gram

    3,7 gram

    per 100 gram

    61 kcal

    3 gram

    0 gram

    3,8 gram

    3,6 gram

    1,4

    gram

    1,8

     gram

    0,6 gram

    1,5 gram

    EN%

    100%

    19%

    0%

    25%

    52%

    20%

    27%

    3%

    4%

    bron : eigen creatie


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 12:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpannenkoekjes

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        50 gram aardappel, vers

    -        50 gram zoete aardappel, vers

    -        ¼ ui, vers (15 gram)

    -        ¼ ei, rauw (15 gram)

    -        snuifje peper en zout

    -        ½ eetlepel olijfolie (5 gram)

    Bereidingswijze

    Was en schil beide soorten aardappelen. Rasp eerst de gewone aardappel tot grove slierten boven een schaal. Snipper daarna de uien grof en doe de helft bij de aardappelslierten. Klop het ei los. Voeg daarna de helft van het het losgeklopte ei erbij en meng alles tot een homogeen geheel. Kruid vervolgens naar smaak. Herhaal deze stappen maar nu met de zoete aardappel. Verhit de olijfolie in een koekenpan en giet een van de aardappelmengsels erin. Druk het met de bolle kant van de lepel plat en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Doe dit dan vervolgens met de andere kant. Herhaal dit met de andere aardappelsoort.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (135 gram)

    135 kcal

    13,4 gram

    0 gram

    3,8 gram

    6,8 gram

    1,4 gram

    4,5 gram

    0,8 gram

    2,2 gram

    per 100 gram

    100 kcal

    9,9 gram

    0 gram

    2,8 gram

    5 gram

    1

    gram

    3,3 gram

    0,6 gram

    1,6 gram

    EN%

    100%

    40%

    0%

    11%

    45%

    10%

    30%

    5 %

    3 %

    Bron: Geraadpleegd op 27 oktober via https://www.budgetkoken.eu/recept/aardappelpannenkoeken/
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 12:49 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gezonde lunchbox voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Springrolls met gerookte zalm

    1portie : 1 persoon 

    Ingrediënten

    -        40 gram wortel, vers

    -        40 gram komkommer, vers

    -        30 gram veldsla, vers

    -        60 gram quinoa, gekookt

    -        2 rijstvellen (20 gram)

    -        50 gram gerookte zalm

    -        15 ml honing mosterd dressing

    -        10 ml honing

    -        10 ml koolzaadolie

    -        5 g mosterd, gewone

    -        snuifje peper en zout

    -        ⅓ banaan, vers (50 gram)

    Bereidingswijze

    Was de groenten en snij vervolgens de wortel en de komkommer in reepjes. Kook de quinoa volgens de instructies die op de verpakking te vinden is. Week de rijstvellen in water en spoel ondertussen de quinoa. Leg de rijstvellen op een vlak oppervlak om er vervolgens de gerookte zalm op te plaatsen. Plaats de quinoa op de zalm in de vorm van een streep en leg er daarna de groentjes op. Vouw vervolgens de rijstvellen op tot een springroll. Meng de koolzaadolie met de honing en mosterd en breng op smaak met peper en zout. Doe het vervolgens in een klein potje zodat het kan gebruikt worden als dipsaus. Snij de banaan in plakjes. En dresseer de boterhamdoos tot een aantrekkelijke lunchbox.

     

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie (325 gram)

    586 kcal

    69,6 gram

    1,6 gram

    22,3 gram

    22,7 gram

    2,7 gram

    11,4 gram

    7,4 gram

    7,9 gram

    per 100 gram

    180 kcal

    21,4 gram

    0,5 gram

    6,9 gram

    7,0 gram

    0,8 gram

    3,5 gram

    2,3 gram

    2,4 gram

    EN%

    100

    47,5

    1

    15

    35

    4

    17,5

    11

    2,5

     

    Bron: eigen creatie.

    Emma Tahon & Anouk Kaesen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 12:30 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapasgerechten Céline en Helena

    1.1    Baba Ghanoush (1 KhRW)

    1 persoon (1 portie/ deelgerecht)

    Ingrediënten

    -        1/2e aubergine (125 g)

    -        1/2e  tl zeezout

    -        15 ml citroensap, vers

    -        1/2e teentje knoflook, geperst (3g)

    -        1 el olijfolie

    -        35 g wit stokbrood

     

    Bereidingswijze

    ·       Verwarm de grill op de hoogste stand.

    ·       Prik in de aubergines meerdere keren met een vork.

    ·       Bak ze 10-15 minuten op de grill tot ze in elkaar zakken en zacht zijn. Haal ze dan van de grill en laat ze afkoelen op een schaal.

    ·       Pel de schil als de aubergines voldoende zijn afgekoeld en gooi de schil weg. Doe het vruchtvlees in een zeef boven een schaal en laat dit 15 minuten uitlekken.

    ·       Doe het dan in een keukenmachine met het zout, citroensap, de knoflook en olijfolie. Pureer het tot een glad mengsel, schep het in een schaal en druppel er nog een beetje olijfolie over.

    ·       Serveer op kamertemperatuur met stokbrood.

     

     

    Voedingswaarde deelgerecht 1

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (179g)

    183 kcal

    23,0g

    5,2 g

    4,0g

    4,4 g

    7,5 g

    2,52 g

    3,0g

    1,9g

    Per 100g

    97 kcal

    12,1g

    2,7 g

    2,1g

    2,3 g

    3,9 g

    1,3 g

    1,6g

    1,0g

    En%

    100

    50,0

    11,1

    4,3

    9,5

    36,2

    12,1

    14,8

    9,3

     

    Bron

    Boek: ‘Lekker vegetarisch op de barbecue’ – Ross Dobson pagina 19

    Hiervoor gebruikten we stokbrood i.p.v. plaatbrood.

     

     

     

     

    1.2    Gegrilde maïs met jalapeno – limoen – parmezaanboter (2 KhRW)

    1 persoon (1 portie/ deelgerecht)



    Ingrediënten

    Voor de saus:

    -        1/2e el ingemaakte jalapenopepers, goed uitgelekt en fijngehakt

    -        2 el limoensap, vers

    -        6 g fijngeraspte Parmezaanse kaas

    Voor de maïskolf:

    -    

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:27 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - Ward en Margot

    Ø  Recept 1

    Afbeelding met voedsel, bord, stuk, punt
Automatisch gegenereerde beschrijving

    1.       Titel:  Aardappeltortilla met ui en pastinaak

    2.       Portiegrootte: voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten:

    -          ¼ grote ui (25 g)

    -          ¼ teentje look (3 g)

    -          1 kleine koffielepel olijfolie extra vierge (2 g)

    -          1 aardappel, rauw (100 g)

    -          Pastinaak (50 g)

    -          Snuifje paprikapoeder

    -          Snuifje peper

    -          Snuifje zout

    -          ½ ei (25 g)

     

    4.       Bereidingswijze:

     

    Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel het lookteentje en plet het tot pulp.

    Verhit de (diepe) pan en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de uien en de look aan op een zacht vuur. Laat de stukjes ui glazig worden.

     

    Schil intussen de aardappels en snijd ze in kubusjes (ong. 1x1 cm). Laat de blokjes aardappel meestoven met de ui. Snij de pastinaak in kleine blokjes. Doe ze mee in de pan en laat de groente mee stoven.

     

    Voeg een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur.

     

    Breek het ei in een kom, en klop het los met de garde.

    Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht garen. Dat duurt ongeveer 10 minuten. (Let er goed op dat je op een zacht vuur kookt. Zo niet gaat de bodem van de tortilla genadeloos aanbakken.)

     

    Neem een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog kort garen.

    Herhaal de truc met het bord nog een keer, en je bent meteen klaar om te serveren.

     

     

    5.       Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    (in kcal)

    Eiw.

    (in g)

    Tot. Vetten

    (in g)

    VV

    (in g)

    EOV

    (in g)

    MOV

    (in g)

    Tot. Kh.

    (in g)

    S.

    (in g)

    Per portie (205 g)

    158

    6,6

    5,3

    1,3

    1,5

    0,6

    7

    (= 0,5 KhRW)

    5,3

    Per 100 g

    77

    3,2

    2,6

    0,7

    0,8

    0,3

    9,5

    2,6

    EN%

     

    13

    23

    6

    7

    3

    38

    10

     

     

     

    6.       Bron:

    -          Meus, J. (sd). Aardappeltortilla met ui en paprika. Opgehaald van Dagelijkse Kost: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/aardappeltorilla-met-ui-en-paprika

    -          Deel eigen creatie

     

     

    Ø  Recept 2

     

    1.       Titel: prei-cake

    2.       Portiegrootte: voor 1 persoon

    3.       Afbeelding met voedsel, bord, binnen, stuk
Automatisch gegenereerde beschrijvingIngrediënten:

    -          ¼ prei, vers (85 g)

    -          1 theelepel lente-ui (10 g)

    -          ½ teentje look (3 g)

    -          1 kleine koffielepel extra vierge olijfolie (2 gram)

    -          Snuifje peper

    -          Snuifje zout

    -          ½ ei (25 g)

    -          20 gram volkoren tarwemeel

    -          ¼ zakje bakpoeder (2,8 g)

    -          10 g geitenkaas

    -          Snuifje verse munt

     

    4.       Bereidingswijze:

     

    Was de prei en de lente-uitjes. Snij de prei in fijne ringen en versnipper de lente-ui. Pel de knoflook en plet deze. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg er de prei, gesnipperde lente-uitjes, de knoflook en peper en zout aan toe. Bak 10 minuten onafgedekt tot het vocht er volledig is verdampt. Laat afkoelen.

    Maak cakebeslag: klop het ei los. Voeg beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder toe en klop ze er goed door. Voeg de geitenkaas, de munt en het prei-mengsel uit de koekenpan eraan toe. Schenk het beslag in een cakevorm en bak de cake 1 uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Maak na 10 minuten een lichte inkeping in de lengte van de cake zodat hij gelijkmatig rijst.

     

    5.       Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    (in kcal)

    Eiw.

    (in g)

    Tot. Vetten

    (in g)

    VV

    (in g)

    EOV

    (in g)

    MOV

    (in g)

    Tot. Kh.

    (in g)

    S.

    (in g)

    Per portie

    (158 g)

    169

    7,3

    6,1

    2,0

    1,3

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    20-12-2019, 11:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea. Juline & Lies
    Pompoenbolletjes

    Ingrediënten

    25 g butternutpompoen, rauw
    ¼ eetlepel olijfolie (2,5 g)
    4 g amandelpasta, ongezoet
    2,5 g honing, lopend
    5 g appel, rauw, ongeschild
    3 g rozijnen, gedroogd
    10 g glutenvrije havermout, merk: Rosies, Gluten free, Bio Havermout
    4 g gemalen pompoenpitten
    1 snuifje kaneel
    1 snuifje gemberpoeder
    1 snuifje bakpoeder, glutenvrij
    1 snuifje natriumbicarbonaat

    Bereidingswijze

    ·       Verwarm de oven voor op 180°C

           Schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen en wrijf enkele druppels olijfolie op de aangesneden kant van de pompoen.

    ·        Leg de pompoen op een bakplaat en plaats 50 minuten in de oven.

    ·        Verwarm ondertussen de amandelpasta, de overige olijfolie en de honing in een steelpan op een laag vuur en meng.

    ·        Schep de appel en rozijnen bij het mengsel en zet opzij.

    ·        Maal de havermout tot een grof meel in een blender of met de staafmixer. Klop dit meel los met de gemalen pompoenpitten, de kruiden, het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Zet opzij.

    ·        Haal na 50 minuten de pompoen uit de oven en schraap met een lepel het geroosterde vruchtvlees uit de pompoen. Plet het tot een gladde puree.

    ·        Schep de pompoen bij het amandelpasta-mengsel en roer goed om. 

    ·        Vermeng de natte ingrediënten met de droge tot alles goed verdeeld is.

    ·        Laat het deeg 10 minuten bij kamertemperatuur staan.

    ·        Maak 2 hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven.

    ·         Laat de pompoenbolletjes nog 10 minuten rusten op de hete plaat.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Suiker (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

     

    Per portie (56 g)

    128

    11,8

    5,0

    2,1

    3,5

    6,8

    1,0

    3,9

    1,8

    Per 100 g

    229

    21,1

    8,9

    3,8

    6,3

    12,1

    1,8

    7,0

    3,2

     

    En%

    100

    37

    15,5

    3

    11

    48

    7

    27,5

    12,5













    Bronnen

    Boek: Elke dag gewoon gezond – Karolien Olaerts (Karola’s kitchen)


    Broccolibrood met hummus

    Aantal porties: 1 (1 persoon)

    Ingrediënten

    Voor het broccolibrood:

    30 g broccoli, rauw
    ½  middelgroot ei, rauw (25 g)
    12,5 g amandelmeel
    1 koffielepel Provençaalse kruiden
    1 snuifje peper
    1 snuifje zout

    Voor de hummus:

    22 g gekookte kikkererwten, uit blik
    5 ml water
    4 g tahin (sesampasta)
    Scheutje citroensap (5 g)
    1 snuifje peper
    1 snuifje zout

    Voor de afwerking:

    10 g rode ui, rauw

    Bereidingswijze

    ·         Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·         Snijd de broccoli in roosjes. Doe ze in een blender en mix fijn.

    ·         Voeg het ei, het amandelmeel, de Provençaalse kruiden en peper en zout bij de gemixte broccoli en meng goed.

    ·         Breng het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal en strijk met de bolle kant van een eetlepel glad tot een dikte van 1 centimeter.

    ·         Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.

    ·         Spoel ondertussen de kikkererwten en dep droog.

    ·         Breng alle ingrediënten voor de hummus samen en pureer in een keukenmachine.

    ·         Snij het broccolibrood in kleine stukken.

    ·         Besmeer het brood met de hummus en werk af met fijngesneden rode ui.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Suiker (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 21:12 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas (lacto-ovo-vegetarisch, DM type I) - Robbe en Lisa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    1.     Recept

    Naam tapas 1: gegrilde aubergine met bruchetta topping

    Portie: 1

    Benodigdheden:

    -        30g aubergine, plakje 1 cm dik

    -        1 el tomatenblokjes, vers (30g)

    -        ½ teentje knoflook (3g)

    -        2 blaadjes basilicum, vers

    -        1 kl olijfolie (4g)

    -        peper en zout

    Bereidingswijze:

    -        Gril de aubergine op een grillplaat ongeveer 2min

    -        Snijd ½ teentje knoflook fijn

    -        Voeg de tomatenblokjes, knoflook, basilicum en olijfolie samen

    -        Meng met een vork tot een tomatensalsa

    -        Voeg naar smaak peper en zout toe

    -        Serveer de tomatensalsa op de gegrilde aubergine

    Voedingswaarde:

     

    Hoeveel-

    heid

    En

    (kcal)

    KH

    (g)

    Toegev.

    Suikers

    (g)

    Eiw

    (g)

    Vetten

    (g)

    VV

    (g)

    EOV

    (g)

    MOV

    (g)

    Vezels

    (g)

    Per portie

    49

    2,1

    2,0

    0,7

    4,0

    0,6

    3,0

    0,3

     

    Per 100g

    86

    3,8

    2,5

    1,1

    7,0

    1,0

    5,2

    0,5

     

    En%

    100%

    18,5%

    16,3%

    7,5%

    74%

    11%

    55%

    6%

     

    Kh RW

    0,2

     

     

    Naam tapas 2: toast van zoete aardappel met ricotta en peer (2 toastjes per portie)

    Portie: 1

    Benodigdheden:


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 20:51 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas voor persoon met diabetes type 1 (deel 2) Juline & Lies

    Bruschetta met zoete aardappel, mozzarella en een spinaziesausje 

    Aantal porties: 1 (1 persoon) 

    Ingrediënten 

    Voor de bruschetta: 

    ½ middelgrotezoete aardappel, rauw (25 g) 
    ¼ rode ui, vers (10 g) 
    20 g mozzarella (voor warme bereidingen) 
    25 g volkoren stokbrood, vers 
     
    Voor het sausje: 

    3 blaadjes spinazie, rauw, vers (15 g) 
    1 eetlepel volle yoghurt, natuur (25 g) 
    5 g pijnboompitten  
    1 snuifje peper 
    1 snuifje zout 
    1 snuifje nootmuskaat 

    Bereidingswijze 

    Voor de bruschetta:

    - Was en schil de zoete aardappel en snijd in plakjes van 5 mm dik.

    - Besmeer ze met olijfolie en kruid met peper en zout.

    - Pel de rode ui ensnij deze samen met de mozzarellaook in plakken van 5 mm.

    - Bak de zoete aardappel, rode ui enmozzarella goudbruin in een grillpan.

    - Snijd het stokbrood in schijfjes engrill hetin dezelfde grillpan, zo krijgt het de smaak van de andere ingrediënten.

    - Beleg elk schijfje stokbrood met een plakje zoete aardappel,rode ui enmozzarella 0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    19-12-2019, 20:49 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High Tea (glutenvrij) - Robbe en Lisa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Recepten

     

    Naam recept, zoet: plattekaas met frambozen in een glaasje  

    Portie: 1

     

    Benodigdheden:

    -        ½ gelatineblaadje, Dr. Oetker (0,75g)

    -        60g plattekaas, Philadelphia light

    -        20g Griekse yoghurt, ongesuikerd

    -        3kl tafelzoetstof op basis van aspartaam, Everyday

    -        1kl citroensap, vers (3g)

    -        25g frambozen, diepvries

    -        1 muntblaadje

     

    bereidingswijze:

    -        leg het gelatineblaadje in lauw water, laat even weken

    -        doe de plattekaas samen met de yoghurt, de zoetstof en het citroensap in één mengkom

    -        meng met een garde tot één homogeen geheel

    -        verwarm de frambozen op een licht vuurtje met een koffielepeltje water 

    -        knijp het gelatineblaadje uit en warm mee op met de frambozen

    -        blijf goed roeren tot er zich een bindend geheel vormt

    -        laat even afkoelen

    -        doe het plattekaasmengsel in een glaasje

    -        serveer bovenop de plattekaas de coulis van frambozen

    -        werk af met een blaadje munt

     

    voedingswaarde:

     

    Energie (kcal)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    Verzadigde vetten (g)

    EOV

    (g)

    MOV

    (g)

    Koolhydraten

    (g)

    Vezels (g)

    Per portie (100g)

    80

    6,5

    3,2

    2,1

    0,7

    0,1

    5,3

    1,8

    Per 100 g

    80

    6,5

    3,2

    2,1

    0,7

    0,1

    5,3

    1,8

    En%

    100%

    32,5%

    36,0%

    24,0%

    8,5%

    1,0%

    26,5%

     

    1.     Naam recept: havermoutbrood met pompoenspread en groentjes

     

    2.     Portie: 1

     

    3.     Benodigdheden:

     

    -       63g havermout

    -       10g vloeibare boter, Becel light bakken en braden

    -       33ml rijstdrink

    -       1 rauw ei

    -       1 koffielepel (10g) honing

    -       1,5g bakpoeder

    -       2 el (20g) rozijnen

     

    -       35g pompoen, vers

    -       10g sesampasta (tahin)

    -       ½ kl (2g) arachideolie

    -       snuifje peper en zout

     

    -       2 el (30g) zwarte bessen

    -       70g wortel

    -       70g komkommer

     

    4.     bereidingswijze

     

    -       Mix de havermout tot meel

    -       Voeg de boter toe aan het havermeel

    -       Verwarm de rijstmelk in ee steelpannetje

    -       Laat op een zacht vuur opwarmen

    -       Voeg het ei toe aan het meel en mix

    -       Doe er de lauwe rijstdrink bij

    -       Voeg de honing en het bakpoeder toe en mix

    -       Doe het deeg in een kom

    -       Voeg de rozijnen toe

    -       Verdeel het deeg over een bakvorm (24x10)

    -       Zet 35 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C

    -       Haal het brood uit de oven en laat afkoelen

     

    -       Verwarm de oven voor op 200°C

    -       Versnijd de pompoen in blokjes en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier

    -       Besprenkel met arachideolie

    -       Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven

    -       Laat nadien afkoelen

    -       Doe de gegaarde pompoen in een maatbeker samen met de sesampasta en mix tot een homogeen geheel

    -       Kruid met peper en zout

     

    -       Snijd de wortel en komkommer in fijne reepjes (julienne)

    -       Snijd drie plakjes van het havermoutbrood en dresseer in de brooddoos, leg er de groentjes bij en serveer apart de pompoenspread, werk af met de zwarte bessen

     

    5.     Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegev.

    suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    588

    68,0

    19,7

    20,2

    23,3

    4,5

    8,3

    6,8

    Per 100g

    145

    16,8

    4,8

    5,0

    5,8

    1,1

    2,1

    1,7

    En%

    100

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 20:44 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs