Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Violife kaas, original flavour, vegetarisch (25 g)

    zongedroogde tomaten op olie (6 g)

    1/3 teen knoflook (2 g)

    6 ml traditionele olijfolie 

    Zwarte olijven in blik (24 g)

    1/3 koffielepel verse tijm (2 g)

    1 koffielepel citroensap (4 g)

    1/2 blaadje sla, vers (2 g)

    Peper en zout

     

     Bereidingswijze

    ·      Snijd de kaas in blokjes en de tomaat in stukjes

    ·      Pel de knoflook en pers uit boven de olijfolie

    ·      Schep de kaas, olijven, knoflookolie, tijm en citroensap goed door elkaar

    ·      Breng op smaak met peper en eventueel zout

    ·      Serveer in kleine schaaltjes op blaadje sla en met cocktailprikkers

     

    Bron

    Eigen creatie

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(65g)

    185kcal

    2,5 g

    1,3 g

    6,6g

    16,6g

    6 g

    6,8 g

    0,6 g

    Per 100g

    284 kcal

    3,8 g

    2 g

    10 g

    25 g

    9,2 g

    10,4 g

    0,9

    En%

    100

    5

    0

    14

    80

    30

    33

    0

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met paprikapuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recept 2: Pincho met paprikapuree

    portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten

    1/3 rode paprika, vers (62 g) 
    1/3 teentje knoflook (2 g) 
    snuifje milde paprikapoeder 
    snuifje peper en zout 
    1/5 eetlepel olijfolie (2 ml)  
    1/2 snede bruin brood, zonder korst (15 g) 
    6 g Griekse witte kaas, Violife Greek white 
    7 g bosuitje, in dunne ringetjes

     

    Bereidingswijze

    ·         Puur de paprika  met de knoflook en de paprikapoeder in de blender of keukenmachine.

    ·         Verhit de olijfolie in een pan.

    ·         Bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot het een dikke puree wordt.

    ·         Breng op smaak met zout en peper.

    ·         Bestrijk het brood met de paprikapuree en strooi de kaas en bosui erover.

    ·         Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk stapeltje in vieren.

    ·         Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.


    Voedingswaarde per portie: 

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie (94 g)

    92 kcal

    10,8 g

    1,8 g

    2,9 g

    3,6 g

    1,3 g

    1,8 g

    0,3 g

    Per 100g

    98 kcal

    11,5 g

    1,9 g

    3,1 g

    3.8 g

    1,4 g

    1,9 g

    0,3 g

    En%

    100

    47

    4

    12,5

    35

    13

    18

    3

     

    Bron

    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R472528/pincho-met-paprikapuree

     

    Auteurs: Simon, Glenn & Diaz




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde hight tea recepten

    Zoet receptje: Suikervrije kokosbollen

     

    (5 stuks)

    Ingrédienten:

     

    Banaan, rijp (150g)
    Kokosrasp (130g)

    Amandelmeel (20g)

    Zout, snuifje
    3 eiwitten (100g)

     

    Bereidingswijze:

     

    1)    Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer

    2)    Scheid de eieren en klop de 3 eiwitten op. 

    3)    Meng het eiwitschuim voorzichtig door het kokosmengsel

    4)    Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang (of een gewone lepel) mooi bollen van het mengsel

    5)    Plaats ze 15 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden)

     

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie:

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100g)

    191 kcal

    9,8 g

    8,4 g

    4,2 g

    5,25 g

    13,5 g

    9,8 g

    0,465 g

    0,12 g

    Per 100g

    191 kcal

    9,8 g

    8,4 g

    4,2 g

    5,25g

    13,5 g

    9,8 g

    0;465 g

    0,12 g

    En%

    100

    20

    17

    4

    11

    63

    46

    2

    0,5

     

    Bron: http://www.focusonfoodies.nl/suikervrije-kokosbollen/?fbclid=IwAR1B4MkkbypIvR4PSBykZCg25Xz4parq8vziIDKJQRf7CP2rX-6DowGypvQ

     

     

    Hartig recept 1: Komkommerrolletjes met zalm

     

    (5 stuks)

    Ingrédienten:

    -       Gerookte zalm (80g)

    -       Amandelen, ongeroosterd (20g)

    -       Cottage cheese, potje (160g)

    -       Snuifje dille, droog

    -       Peper, snuifje

    -       Zout, snuifje

    -       ⅘ komkommer, vers (328g)

     

    Bereidingswijze:

    1)    Snijd de gerookte zalm zo klein mogelijk en hak de amandelen.

    2)    Roer deze samen met de cottage cheese, dille en een snufje peper en zout in kom door elkaar.

    3)    Was de komkommer, snijd de uiteindes eraf en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in verticale plakken.

    4)    Smeer een laagje van het zalmmengsel over iedere plak kommer en rol ze op.

    5)    Zet vast op een prikkertje en serveer.

     

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie:

     

    Hoeveelheid

    En

     

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (148g)

    115 kcal

    2,5g

    1,8 g

    1,4 g

    11,5 g

    6,3 g

    1,7 g

    2,25 g

    1,3 g

    Per 100g

    78 kcal

    1,7 g

    1,2 g

    0,9 g

    7,8 g

    4,3 g

    1,1 g

    1,5 g

    0,9 g

    En%

    100

    9

    6

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 17:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stokjesbrood Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Menu 1:  Stokjesbrood Spaanse omelet

    portie: 1 persoon

     

     Ingrediënten

    1/6 vastkokende aardappel, rauw (8 g) 
    1 g platte peterselie, vers 
    5 g ui, vers 
    1/3 teentje knoflook (2 g) 
    1/3 middelgroot ei (17 g) 
    1/3 el olijfolie (3 ml) 
    1 sneetje La Champainstokbrood ( 10 g)


    Bereidingswijze

    ·         Verwarm de oven voor op 200° C.

    ·         Schil de aardappel en snijd in blokjes van 1/2 cm (brunoise). Kook 10 min. in water met zout. Gief af.

    • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
    • Snipper de ui en pers het knoflookteentje.
    • Klop het ei los.
    • Verhit de olie in een koekenpan.
    • Bak de ui en knoflook 6 min.
    • Bak de aardappel 2 min. mee
    • Voeg de peterselie, eieren, peper en zout toe en dek af. Bak 6 min. op laag vuur. Keer om en bak nog 5 min. Laat afkoelen.
    • Snijd 12 schuine sneetjes brood. Bestrijk met de rest van de olie, rooster ca. 8 min. Keer halverwege. Wrijf het brood in met de rest van knoflook.
    • Snijd de omelet in 12 punten. Steek op het brood vast met een prikker en serveer op een bord.

      
    Voedingswaarde per portie


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (46 g)

    85 kcal

    6,4 g

    0,4 g

    3,2 g

    5,0 g

    1,1 g

    3,2 g

    0,6 g

    Per 100g

    185 kcal

    13,9 g

    0,9 g

    6,9 g

    10,9 g

    2,4 g

    6,9 g

    1,3 g

    En%

    100

    30

    1

    15

    53

    11,5

    34

    6,5

     Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet

    Auteurs: Simon, Glenn, Diaz


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 17:55 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Gezonde lunch: Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    ·       ¼ Tomaat, vers (40g)

    ·       1 stengel lente-ui (30g)

    ·       ¼ Wortel, vers (25g)

    ·       1 stuk komkommer (50g)

    ·       20 g ijsbergsla

    ·       1 eetlepel mais, blik (12g)

    ·       Ananas, blik (50g)

    ·       100g kipfilet, rauw (60g)

    ·       1 eetlepel vloeibare margarine (8g)

    ·       1 koffielepel limoensap of citroensap(4g)

    ·       Bieslook

    ·       Peterselie 

    ·       Yoghurt natuur, mager (62,5g)

    ·       1 koffielepel mosterd (4g)

    ·       Snuifje zwarte peper 

    ·       Snuifje zout

    ·       2 Kleine tarwe tortilla’s (100g)

     

     

    Bereidingswijze

     

    ·       Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Hak de pijpajuin fijn. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.

    ·       Snij de kip in reepjes en bak in de margarine goudbruin. 

    ·       Maak de yoghurtdressing: Meng de yoghurt met het limoen- of citroensap. Voeg de mosterd toe en roer goed.
    Snipper het bieslook en de peterselieblaadjes fijn en meng onder de yoghurt. Kruid goed met zwarte peper en zout

    ·       Warm de tortilla's op in de pan.

    ·       Beleg elke tortilla met de groentjes, ananas en de kip in de vorm van een regenboog. Gebruik de dressing als wolkjes.

    ·       Plooi eerst 1/3 van de onderste flap naar binnen. Sluit dan met de linker- en rechterflap tot een envelop.

     

    Voedingswaarde gezonde lunch 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (457,5)

    571 Kcal

    68,9g

    6,7g

    26,8g

    19,7g

    3,72g

    2,80g

    4,72g

    Per 100g

    125 Kcal

    15g 

    1,5g

    5,8g

    4,3g

    0,8g

    0,6

    1

    En%

    100

    48

    2

    19

    31

    6

    4

    7

     

    Bron

    https://koken.vtm.be/recept/regenboog-wrap-met-kip-groenten-en-yoghurt?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&fbclid=IwAR3Y98rhi9tUUn3-nRMugQ_ou3RguH4haHyHSENMiz90Q9yGwOu7bHlqBuM


    Glenn, Diaz en Simon 3VDKHAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 17:47 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Gevulde champignon_Annelies&Lynn
    1. Gevulde champignon met ricotta en pesto en broodkruim


    1 persoon (4 stuks, 173 g) – iets minder dan 1KhRW uit het broodkruim

    Ingrediënten 
    4 grote, rauwe champignons (100 g)
    Snuifje peper en zout 
    1 koffielepel groene pesto (10 g kh op 100 g, dus 1 g KH op 10 g), bv. vegan pesto Puro vegan AH
    40 g ricotta
    10 g broodkruim (beschuit volkoren) 
    ½ koffielepel pijnboompitten (9,4 KH op 100 g, dus 1 g KH op 10 g) 
    ½ koffielepel olijfolie (3 ml)

    Bereidingswijze
    • Verwarm de oven voor op 200° C.
    • Snijd de steeltjes uit de champignons en hol ze iets uit. 
    • Snijd de steeltjes fijn.
    • Bestrooi de binnenzijde van de champignons met peper en zout. 
    • Roer de pesto door de ricotta en meng er ook de fijngesnipperde steeltjes en het broodkruim door.
    • Schep de romige pesto in de champignons. 
    • Bestrooi met wat pijnboompitten. 
    • Zet de champignons in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie. 
    • Zet ze 15 minuten in de oven. 
    • Laat ze eventueel op een keukenpapiertje uitlekken voordat je ze op een bord legt.




    Bron
    https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-champignons-met-ricotta/ + eigen aanpassingen

    Annelies&Lynn, 3VDK HAO


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tapa's_Linzen-pompoensoepje_Annelies&Lynn
     2. Linzen-pompoensoepje met mandarijn 


    1 persoon (1 portie van 234 g) – 2KhRW (afkomstig uit peulvruchten en crackers)

    Ingrediënten

    15 g ui
    2 g knoflook 
    3 g verse gember 
    3 ml olijfolie
    25 g pompoen (Butternut), vers of diepvries
    125 ml groentebouillon, bv. Knorr groentenbouillon vetarm
    25 g droge rode linzen (48,3 g kh per 100 g linzen, dus 12 g per 25 g) 
    15 ml sap van een halve mandarijn (9,5 g kh per 100 g mandarijn, dus 1,5 g per 15 ml)
    Snuifje peper en zout
    Snuifje currypoeder
    Enkele korianderblaadjes
    3 volkoren crackers, bv. Bolletje donker of meergranen AH

    Bereidingswijze
    • Snipper de ui en de knoflook fijn.
    • Snijd de schil van de gember en rasp de gember.
    • Stoof de ui, knoflook en gember in de olijfolie.
    • Schil de pompoen, snijd in brunoise en laat deze meestoven in de pan.
    • Los intussen en bouillonblokje op in heet water.
    • Giet de groentebouillon in de pan met de ui, knoflook, gember en pompoen en kook gedurende 20 minuten. Voeg samen met de groentebouillon de linzen toe.
    • Mix tot een gladde soep.
    • Pers een mandarijn en voeg het sap toe aan de soep.
    • Kruid af met peper en zout en een snuif currypoeder.
    • Optioneel: versier met korianderblaadjes.
    • Serveer met de volkorencrackers.




    Bron
    https://koken.vtm.be/recept/wortelsoep-met-mandarijn-sint-jakobsvruchten-van-sandra + eigen aanpassingen

    Annelies&Lynn, 3VDK HAO






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Tortilla_Annelies&Lynn
    3. Tortilla 
     


    1 persoon (1 portie van 112 g) - iets meer dan 0,5 KhRW (afkomstig uit de aardappel)

    Ingrediënten 
    3/4 vastkokende aardappel (40g) (19g kh per 100g, dus 7,6 g kh), ongekookt
    15 g ui
    2 g knoflook
    4 ml olijflolie 
    1 middelgroot ei (50g)
    Snuifje peper en zout

    Bereidingswijze
    • Schil de aardappel en snijd in plakjes van ½ cm. 
    • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. 
    • Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in ca. 15 min. beetgaar. 
    • Breng eventueel op smaak met zout. Schep voortdurend om zodat ze niet aanbranden of te bruin worden.
    • Splits het ei boven 2 kommen. 
    • Klop het eiwit stijf en de eidooier luchtig. 
    • Spatel het eiwit luchtig door de eidooier. Breng op smaak met peper en zout.
    • Voeg de knoflook en de ui toe aan de aardappelen en bak 5 min. mee. 
    • Schenk het geklopte ei erover en laat op laag vuur met de deksel op de pan 5 min. garen.
    • Keer de tortilla met behulp van een groot bord en bak de andere kant nog gedurende 4 min.




    Bron
    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R642716/tortilla

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Bloemkoolpizza_Annelies&Lynn
    4. Bloemkoolpizza met passata en aubergine 


    1 persoon (1 portie van 100 g) - 1,5 KhRW (pizzabodem)
    ¼ bodem met bloemkool (45g) = 18,3g kh (de Kh uit de bloemkool zijn beperkt)

    Ingrediënten
    25 g aubergine, vers
    ¼ van een pizzabodem met bloemkool (45 g) (Magioni - AH) 
    20 g passata van tomaat, blik of glas
    10 g mozzarella
    Snuifje peper en zout
    Enkele blaadjes basilicum
    Oregano, droog

    Bereidingswijze
    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Snijd de aubergine in dunne schijfjes.
    • Bestrijk de bloemkoolbodem met een laagje passata.
    • Leg de aubergine en daarna de mozzarella op de pizza.
    • Kruid met peper en zout.
    • Bak de pizza 10-12 minuten in de voorverwarmde oven .
    • Werk af met enkele blaadjes basilicum en wat gedroogde oregano.




    Bron
    Eigen recept

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Mini-hamburger_Annelies&Lynn
    5. Mini hamburger


    1 persoon (1 stuk van 140g) - 1,5 KhRW uit bruin broodje (Kh uit paprika zijn verwaarloosbaar)

    Ingrediënten
    20 g aubergine, vers 
    10 g courgette, vers
    20 g paprika , vers
    15 g ui 
    2 g knoflook 
    5 ml olijfolie 
    Snuifje peper en zout
    15 ml magere yoghurt, ongesuikerd
    1 bruin broodje, type bruine bol AH (vrij van soja-eiwitten) (50 g) 41g Kh/100g - 1,5 KhRW

    Bereidingswijze
    • Snijd de aubergine en courgette in plakjes van een halve cm dik.
    • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in 2 stukken. Hou de helft opzij voor de saus.
    • Snipper de ui.
    • Doe alle groenten en de ui in een schaal.
    • Snipper de knoflook fijn en voeg toe aan de groenten.
    • Besprenkel met olie en schep om.
    • Kruid af met peper en zout.
    • Gril de groenten in een grillpan of in de oven (20’ op 200 °C).
    • Snijd de rest van de paprika in kleine stukjes en mix dit met 1 eetlepel yoghurt. Kruid dit sausje af met peper en zout. 
    • Snijd het broodje doormidden.
    • Leg er eerst de groenten op en werk af met de yoghurt-paprikasaus.




    Bron
    Eigen recept

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Pannenkoeken_Annelies&Lynn
    6. Havermout-banaanpannenkoek


    1 persoon (1 pannenkoek, 107,5 g in totaal ) - 2,5 KhRW

    Ingrediënten
    2,5 g chiazaad 
    35 ml amandelmelk (gezoet of ongezoet)
    25 g grove havermoutvlokken (zonder toevoegingen)
    35 g banaan
    optioneel: 10 g honing (of eventueel kleine portie fruit om te zoeten)


    Bereidingswijze
    • Meng het chiazaad met de amandelmelk en laat staan tot het mengsel een ‘gelei’ wordt (ongeveer 10 minuten).
    • Doe de havervlokken in een blender en maal fijn.
    • Voeg de ‘gelei’ en de banaan toe en blend opnieuw. 
    • Neem een lage pan met antikleeflaag en bak de pannenkoek aan beide kanten gaar, of bak 2 kleinere pannenkoekjes.
    • Top af met de honing.




    Bron
    Eigen recept

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenboog wrap met kip

    Regenboog wrap met kip

     

     

    Porties: 1 persoon  

     

    Ingrediënten:

    37,5 g rauwe tomaat

    40 g rauwe wortel

    100 g komkommer

    60 g kippenfilet

    Snuifje kippenkruiden

    1 eetlepel olijfolie (15 g)

    20g verse bosbessen

    100ml magere yoghurt, ongesuikerd

    65 g (anderhalve) Tarwetortilla

    20 g verse veldsla

    1 koffielepel walnootolie (5g)

    25 g Maïs uit blik/glas

    15g verse gesneden rode kool

    45 g banaan

    45 g appel met schil

     

    1)     Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.

    2)     Snij de kip in reepjes (gebruik naar keuze kippenkruiden) en bak in de olijfolie goudbruin.

    3)     Plet de bosbessen en meng deze onder de yoghurt.

    4)     Besmeer de tortilla met de 50g gemengde yoghurt.

    5)     Meng de walnootolie onder de veldsla.

    6)     beleg elke tortilla met de groentjes en de kip in de vorm van een regenboog.

    7)     Rol de wrap op en snij deze in twee.

    8)     Snij de banaan en appel in brunoise en meng deze onder de overige 50g yoghurt in een klein yoghurtpotje.

    9)     Plaats de warp en de yoghurt in de broodtrommel.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 13:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flatbread met hummus

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        37 gram volkorenbloem

    -        25 gram magere yoghurt

    -        snuifje bakpoeder (1 gram)

    -        snuifje zout

    -        40 gram kikkererwten, uit blik

    -        10 gram tahin/ sesampasta

    -        1 eetlepel koolzaadolie (5 gram)

    -        ¼ teentje knoflook, vers

    -        snuifje peper en zout

     Bereidingswijze

    Meng de bloem met de yoghurt, het bakpoeder en het zout en kneed tot een soepel, elastisch deeg. Bedek het deeg met plasticfolie en laat een kwartier rusten. Maak ondertussen de hummus. Spoel de kikkererwten en laat uitlekken. Doe daarna de kikkererwten met de sesampasta, de koolzaadolie en de knoflook in een mixer. Mix tot een glad mengsel. En voeg peper en zout toe naar smaak. Vervolgens kan het deeg uitgerold worden tot een platte ronde, zoals een pannenkoek. Verhit een pan en bak de flatbread voor 2 minuten aan elke zijde. Scheur de flatbread in stukken naar keuze. Serveer ten slotte met de hummus als dip.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    117 gram

    294 gram

    31,7 gram

    0,6 gram

    10,9 gram

    12,4 gram

    1,64 gram

    5,45 gram

    4,47 gram

    6,3 gram

    per 100 gram

    251 gram

    27,1 gral

    0,5

    gram

    9,3 gram

    10,6 gram

    1,4 gram

    4,65

    gram

    3,8 gram

    5,67 gram

    EN%

    100%

    43%

    1%

    13%

    38%

    5%

    16%

    14%

    4%

     Bron: flatbread: https://uitpaulineskeuken.nl/2016/05/easy-flatbread-recept.html hummus is gebaseerd op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83584/kerriehummus


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Homemade nacho’s

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        1 volkoren wrap (40 gram)

    -        ½ lepel olijfolie (10 ml)

    -        snuifje paprikapoeder

    -        snuifje zout

    -        ¼ rode ui, vers (10 gram)

    -        1 eetlepel mozzarella, geraspt (15 gram)

    -        2 eetlepels arrabiata, versl (30 gram)

     Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snij de wrap in 8 pizzastukken. Meng de olijfolie met het paprikapoeder en het zout. Smeer de stukken wrap in aan beide kanten met het kruidenmengsel. Steek de nacho’s in de oven voor 10 minuten op 180 graden Celsius. Snipper de rode ui ondertussen fijn. Haal de nacho’s uit de oven en besprenkel met mozzarella. Steek ze nog in de oven voor enkele minuten, zodanig dat de kaas smelt door de restwarmte. Doe de arrabiata in een potje. Haal de nacho’s uit de oven en strooi de versnipperde ui erover. Serveer de nacho’s met de dipsaus.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie (105 gram)

    236 kcal

    23,6 gram

    1,7

    gram

    7,3 gram

    11,9 gram

    3 gram

    4,5 gram

    0,46 gram

    2,2 gram

    per 100 gram

    224,8 gram

    22,5 gram

    1,6

    gram

    6,9 gram

    11,3 gram

    2,8 gram

    4,3 gram

    0,43 gram

    2,1 gram

    EN%

    100%

    40%

    3 %

    12%

    45%

    11%

    17%

    2%

    2%

    Bron: eigen creatie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde mini-paprika met couscous en geitenkaas

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        75 ml groentebouillon, gemaakt met ⅕ groentebouillonblokje

    -        20 gram ongekookte couscous

    -        4 mini-paprika’s (100 gram), vers, geel/rood/oranje  

    -        10 gram pijnboompitten, ongezouten, ongeroosterd

    -        30 gram geitenkaas, vers

    -        snuifje currypoeder

    -        snuifje peper

     Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Kook het water en voeg het bouillonblokje toe. Kook vervolgens de couscous door geleidelijk aan wat bouillon toe te voegen en af en toe goed te roeren. Was de paprika en snij het bovenste eraf. Haal de pitjes eruit. Bak de pijnboompitten even aan en snij de geitenkaas in stukken. Meng de couscous met de geitenkaas en de pijnboompitten. Kruid het mengsel met een snuifje currypoeder en peper. Vul de paprika’s met het mengsel en steek ze voor 20 minuten in de oven op 190 graden Celsius.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie (235 gram)

    248 kcal

    21,7 gram

    0,8

    gram

    8,9 gram

    13,2 gram

    4,7 gram

    3,3

    gram

    3,6

    gram

    3,0 gram

    per 100 gram

    105,5 gram

    9,2

    gram

    2,8 gram

    3,8 gram

    5,6 gram

    2 gram

    1,4 gram

    1,5 gram

    1,3 gram

    EN%

    100 %

    35 %

    10%

    14,5%

    47%

    17%

    12%

    13%

    2%

     Bron: gebaseerd op https://southandpepper.com/recepten/mini-paprikas-gevuld-met-couscous-en-geitenkaas/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse frietjes met dipsaus

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        1 aardappel (80 gram), vers

    -        ½ potje magere yoghurt (62,5 gram)

    -        15 gram arrabiatasaus, vers

    -        kruiden naar eigen smaak (snuifje gedroogde basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder)

    -        ½  eetlepel olijfolie (5 gram)

    -        snuifje zout

     Bereidingswijze

    Spoel de aardappel en schil ze. Snij ze vervolgens in frietjes. Spoel ze een tweede maal en laat de frieten uitlekken op een propere keukenhanddoek. Plaats de frietjes in de airfryer en bak ze voor op 120 graden voor 10 minuten. Meng ondertussen de yoghurt met de arrabiatasaus. Breng de dip op smaak met kruiden naar keuze. Bijvoorbeeld met gedroogde basilicum, spaghettikruiden en lookpoeder. Haal de frietjes uit de airfryer en meng ze met de olie, om ze vervolgens nogmaals in de airfryer te bakken voor 22 minuten op 180 graden. Haal de frietjes uit de airfryer en kruid ze met een snuifje zout. Dresseer met de dip.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    162 gram

    131 kcal

    14,3 gram

    0,6 gram

    4,6 gram

    6

    gram

    1,1

    gram

    3,8 gram

    0,5

    gram

    1

    gram

    per 100 gram

    81 kcal

    8,8 gram

    0,4

    gram

    2,8 gram

    3,7 gram

    0,7 gram

    2,3 gram

    0,3 gram

    0,6 gram

    EN%

    100 %

    44 %

    1,8 %

    14 %

    41 %

    7,5 %

    26%

    3,5%

    1%

     Bron: eigen creatie. Voor de airfryer: https://www.philips.be/c-m-ho/philips-chef/recepten/bijgerecht/recept-detail-verse-friet


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met tomaat

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        50 gram ciabatta, voorgebakken voor in de oven

    -        1 tomaat (150 gram), vers

    -        5 blaadjes basilicum, vers

    -        ½  eetlepel koolzaadolie (5 gram)

    -        snuifje zout en peper

    -        ⅓ teentje knoflook, vers

     Bereidingswijze

    Bereid de ciabatta volgens de instructies op de verpakking. Snij de ciabatta in sneden en grill deze tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Spoel de tomaat en snij ze doormidden. Haal het sap met de pitjes eruit en snij de rest in kleine blokjes. Haal ondertussen het brood uit de oven en laat afkoelen. Hak de basilicum fijn en meng met de blokjes tomaat, de koolzaadolie en een snuifje zout en peper. Smeer de sneden brood in met look. Ten slotte leg je de tomatensalsa op het brood.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (209 gram)

    201 kcal

    29

    gram

    1,8

    gram

    6 gram

    6

    gram

    0,4

    gram

    3

    gram

    1,4

    gram

    3,1

    gram

    per 100 gram

    96

    kcal

    13,9 gram

    0,9

    gram

    2,9 gram

    2,3 gram

    0,2 gram

    1,4

    gram

    0,7

    gram

    1,43 gram

    EN%

    100%

    57 %

    3 %

    12%

    27 %

    2%

    13%

    6 %

    3%

     Bron: gebaseerd op  https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19977/bruschetta-met-tomaat-1


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 12:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeldonuts met platte kaas en rood fruit

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        ½ appel, vers (75 gram)

    -        40 gram plattekaas, mager

    -        10 gram bosbessen, diepvries

    -        10 gram aardbeien, diepvries

    -        10 gram frambozen, diepvries

    -        15 gram walnoten, vers

    -        15 gram bessenmengeling, vers

    Bereidingswijze

    Verwijder het klokhuis met een appelboor en snij de appel in schijven zoals een donut. De schijven zouden een dikte moeten hebben van ongeveer 1 centimeter. Mix het diepvriesfruit, de bosbessen, aardbeien en frambozen, tot een coulis en meng met de plattekaas. Dompel de ene zijde van de appelschijven in het mengsel. Hak de walnoten tot kleine stukken en dresseer ze op de donuts samen met de verse bessen. Eet de donuts zo snel mogelijk op.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (175 gram)

    187 kcal

    13,2 gram

    0

    gram

    6,1 gram

    11,1

    gram

    1,5 gram

    2,5 gram

    6,7 gram

    5,2 gram

    per 100 gram

    106 kcal

    7,5 gram

    0 gram

    3,5 gram

    6,3 gram

    0,8 gram

    1,4 gram

    3,8 gram

    3 gram

    EN%

    100%

    28%

    0%

    13%

    53%

    7%

    12%

    32%

    6%

    Bron: eigen creatie
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 12:54 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cupcakes met geitenkaas en paprika

    portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    -        ½  rode paprika, vers (70 gram)

    -        ½  gele paprika, vers (70 gram)

    -        ½  ui, vers (30 gram)

    -        ¼ eetlepel olijfolie (5 gram)

    -        1 ei, rauw (50 gram)

    -        10 cl melk, mager

    -        snuifje peper en zout

    -        20 gram geitenkaas

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in brunoise. Kuis de ui om ze daarna fijn te snipperen. Stoof de uisnippers aan in de pan met de olijfolie. Voeg daarna de paprikablokjes toe om ze zacht te maken. Klop daarna het ei los met de melk en kruid met peper en zout. Snijd daarna de geitenkaas in kleine blokjes. Neem de cupcakevormpjes en leg er een cupcakepapiertje in. Doe de gaar gestoofde paprika en ui in de vormpjes samen met de geitenkaas en giet het eimengsel er bovenop. Zet ze gedurende 10 minuten in de oven. Prik even in de cupcakes voor je ze eruit haalt, om te controleren of de cupcakes doorbakken zijn. Laat ze desnoods nog enkele minuten in de oven zitten. De cupcakes kunnen warm of koud gegeten worden.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    EN

    KH

    toegev. suikers

    EW

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    vezels

    per portie

    (255 gram)

    158 kcal

    7,7 gram

    0 gram

    9,8 gram

    9,1 gram

    3,6

    gram

    4,7 gram

    0,6

    gram

    3,7 gram

    per 100 gram

    61 kcal

    3 gram

    0 gram

    3,8 gram

    3,6 gram

    1,4

    gram

    1,8

     gram

    0,6 gram

    1,5 gram

    EN%

    100%

    19%

    0%

    25%

    52%

    20%

    27%

    3%

    4%

    bron : eigen creatie


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 12:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs