Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrije High tea receptjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen KIP-KOMKOMMER-DRAGON MINI-SANDWICH, glutenvrij
    Recept voor één portie 

    Ingrediënten
    30 g kippenborst, rauw
    2 g olijfolie
    30 g komkommer
    35 g multigranenbrood, glutenvrij, met noden en zaden 
    6 g dragonblaadjes, vers 
    5 g yogonaise
    20 g rucola 

    Bereidingswijze:
    Snij de kip in kleine dobbelsteentjes. Bak de kipblokjes gaar in olijfolie. Maak de komkommer schoon, en snij in dunne schijfjes. Snij een snede brood diagonaal door tot een driehoekje. Beleg een driehoekje met kipblokjes. Hak de dragon fijn en strooi over de kip. Leg daarop de komkommerschijfjes en voeg enkele punten yogonaise toe. Beleg royaal met rucolablaadjes. Plaats daarbovenop het tweede driehoekje brood, en zet de sandwich vast met een houten prikker. 

    Bron: Eigen creatie

     
    Energie
     (Kcal) 
    Eiwitten
     (g) 
    Vetten
     (g) 
    VV
     (g) 
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
     Suikers
    (g)
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   143 8,3  5,7  0,71  2,57  1,61  13,8  1,2  2,0
    per portie
    (124 g)
     178  10,3 7,0   0,88 3,19  2,00  17,1  1,5  2,4 
    En%   23   35  4  16  10 38   3


    FALAFEL MET YOGHURTSAUS
    Recept voor één portie 

    Ingrediënten:
    80 g uitgelekte kikkererwten
    70 g ui
    1 kl verse peterselie
    een snuif komijnpoeder
    een snuif korianderpoeder
    een snuif paprikapoeder 
    een snuif lookpoeder
    een snuif peper en zout
    6 g maïszetmeel 
    20 g volle Griekse yoghurt

    Bereidingswijze
    Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze nog eens goed na.  Hak de ui en de peterselie fijn.  Mix de kikkererwten samen met de ui en de peterselie fijn.  Stevig kruiden met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, lookpoeder, peper en zout.  Doe de maïsbloem door het deeg en rol balletjes (1 eetlepel deeg). Laat de de falafels 20-25 minuten goudbruin bakken in een voorverwarmde oven op 175°C. Roer ondertussen de yoghurt los met wat lookpoeder, komijnpoeder, peper en zout. 

    Bron: Eigen creatie


     
    Energie
     (kcal) 
     Eiwitten
    (g)
    Vetten
     (g) 
     VV
    (g)
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
     Suikers
    (g)
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   86 4,4   2,4 0,84  0,50  0,57   9,9  1,1 3,8 
    per portie 
    (178 g)
    153  7,8   4,2  1,49  0,88 1,01   17,6  2,0  6,7
    En%   20   25  9  5 46   5  9


    TOAST MET RICOTTA, ABRIKOZENCOMPOTE EN WALNOOT
    Recept voor 1 portie 

    Ingrediënten:
    30 g brood, multigranen, glutenvrij, noten & zaden 
    25 g ricotta
    2 g vanille, -stokje, in poeder (Vahiné) 
    ½ kl, afgestreken, Pure Via Kristalkorrel (steviolglycosiden, erythritol) – 2,5 g
    30 g abrikozencompote, ongesuikerd 
    3 g walnoot, fijngehakt 

    Bereidingswijze: 
    Toast het brood in de toaster. Roer de poedervanille (géén ‘vanillesuiker’) en de zoetstof (Pure Via) door de ricotta. Beleg de toast met de zoete ricotta, daarbovenop de abrikozencompote, en overstrooi met de gehakte walnoten.  


    Bron: Eigen creatie

     
     Energie
    (kcal)
    Eiwitten
     (g) 
    Vetten
     (g) 
    VV
     (g) 
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
    Suikers
     (g) 
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   182 6,0  8,6  2,71  2,14  2,86  19,6  5,8  2,2 
    per portie 
    (91 g)  
     165 5,4  7,8  2,46  1,94  2,59  17,8  5,3  2,0 
    En%   13  43  13  11  14  43  13 



    Linda & Kathleen



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    17-12-2019, 10:08 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermout muffin met appel

    Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet 

    HAVERMOUT MUFFIN MET APPEL

    Portie voor 1 persoon 

    Ingrediënten

    •  12,5 g glutenvrije havermout, Albert Heijn 
    •  12,5 ml amandelmelk, Albert Heijn 
    • 26 g rijpe bananen, vers
    • 14 g ei, vers
    •  1 g bakpoeder, Ogran
    • 0,5 g baking soda
    • 15 g appel, vers

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Weeg de glutenvrije havermout af en doe in de kom.
    • Meet de amandelmelk af en voeg toe aan de havermout.
    • Weeg de banaan af en doe bij het mengsel.
    • Voeg het ei, bakpoeder en baking soda toe aan het mengsel.
    • Mix het mengsel tot een egaal beslag.
    • Schil de appel, snijd in stukjes.
    • Meng de appelstukjes doorheen het beslag.
    • Verdeel het beslag over de muffinvormen.
    • Bak de muffins 30 min goudbruin op 180°C.

    Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Eiw. 

    Vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Chol. 

    Suiker 

    Vezels 

    Vocht 

    Per portie

    (80 g)  

    101 kcal 

    14,5 g 

    4,0 g  

    2,5 g 

    0,7 g 

    1,1 g 

    0,7 g 

    49 mg 

    6,5 g *

    2,0 g 

    55,0 g 

    Per 100 g 

    126 kcal 

    18,1 g 

    5,0 g 

    3,1 g  

    0,9 g 

    1,4 g  

    0,9 g 

    61 mg 

    8,1 g 

    2,5 g 

    68,8 g 

    En%  

    100 

    57,4

    à 57,5

    15,8

    à 16

    22,3

    à 22,5

    6,2

    à 6

    9,8

    à 10

    6,2

    à 6

    0,4

    à 0,5

    25,7

    à 26

    4

     

    *Slechts 0,5 g toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers. 

    Bron: Gezond snoepen: havermout muffins met bosbessen Geraadpleegd op 18 oktober 2019, http://www.foody.nl/extern/recept/21069 aangepast door Michelle Desmet en Laurence Meuleman




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    17-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pitabroodje met kip,ananas, ijsbergsla + havermoutkoekjes met banaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pitabroodje met kip, ananas, ijsbergsla+ Havermoutkoekjes gevuld met banaan

    Aantal personen: 1

    Ingrediënten:

    1. ·         10 g bak-en braadmargarine
    2. ·         50 g banaan
    3. ·         ¼ ei (12g)
    4. ·         12g havermoutvlokken
    5. ·         10 g bruine suiker
    6. ·         Kipfilet, klein, diepvries (60g)
    7. ·         1 eetlepel Becel light (vloeibaar) (12g)
    8. ·         Snuifje kruiden naar keuze
    9. ·         Pitabroodje, vers gebakken groot (70g)
    10. ·         1 plakje ananas, blik (40g)
    11. ·         2 snoeptomaatjes, vers (20g)
    12. ·         1 blaadje rauw sla, vers (15g)
    13. ·         1 eetlepel yoghurt, mager natuur ongesuikerde yoghurt (12g)
    14.  
    15. + 1 flesje water, plat (500 ml) => verspreid doorheen de dag.

    Bereidingswijze

    Eerst beginnen met de bereiding van de koekjes aangezien deze nog 20 minuten in de oven moeten bakken.

    Smelt de margarine en laat even afkoelen. Snijd ondertussen de banaan in fijne stukjes
    Klop het ei los en voeg hierbij de havermout, bruine suiker, margarine en de bananenstukjes.
    Meng dit tot een homogeen mengsel. Leg op een bakplaat een bakpapier. Verdeel de hoopjes deeg in 3 stukken en vorm de koekjes naar keuze. Leg ze op de bakpapier en bak ze 20 minuten op 180°C.
    Laat afkoelen.

    Voorverwarm de oven en snijd de kip in kleine blokjes.
    Giet een eetlepel becel light (vloeibaar) in de pan en bak vervolgens de kip in ongeveer 5 minuten gaar en kruid naar keuze. Bak het pitabroodje vervolgens in de oven gedurende 4 minuten. Snijd ondertussen de ananas en snoeptomaatjes.
    Als de kip en het pitabroodje klaar zijn, vul je het pitabroodje met de kip, ananas, sla, snoeptomaatjes en de magere yoghurt.

    Presenteren: “Krab” pitabroodje of “cookiemonster”
    Zorg dat er 2 stukjes sla uitsteken zodat deze met wat inbeelding de 2 scharen of poten kunnen voorstellen. Snij vervolgens 1 snoeptomaatje door het midden en steek deze bovenop het pitabrood door gebruik van stokjes. Deze stellen de oogjes voor van het krabje. Leg voor het krabbroodje de havermoutkoekjes zodat het lijkt alsof deze door het krabje worden verzameld of opgegeten. Zorg dat de stokjes duidelijk zichtbaar zijn zodat het kind zich hier niet aan verwond. Ter verduidelijking vind u de voorstelling hieronder.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Suikers**

    Per portie (321g)

    544 Kcal

    66,6 g

    22,5 g

    19,6 g

    5,0

    6,5 g

    4,6 g

    5,2 g

    25,4 g

    Per 100g

    169 Kcal

    20,7 g

    7,0 g

    6,1 g

    1,6 g

    2,0 g

    1,4 g

    1,6 g

    7,9

    En%

    100

    49,0

    17,0

    32,0

    4,5

    14,0

    6,0

    2,0

    18,7

    Dekkingspercentage*

    93%, net te weinig

    92%, net te weinig

    103% Goed,

    Goed
    < 35En%

    Goed  < 10En%

    Goed, tussen 10-20 En%

    Goed, tussen 5-10En%

    /

    ( 175%, teveel )

    *50EN%KH, 15EN%Eiw, 35 EN% Vetten gebruikt als norm voor de dekkingspercentage van 581 Kcal
    **Suikers = toegevoegde + natuurlijke suikers. Uit het recept is enkel de bruine suiker toegevoegd en na een kleine berekening kun je vaststellen dat dit voldoet aan de max. norm van 10 EN%. (10 g = 40 kcal
    è 40/544 = 7EN% toegevoegde suikers )

    Bron:  gebaseerd op
    1) https://www.lekkerensimpel.com/pitabroodjes-met-kip-ananas-en-ijsbergsla/

    2) https://dagelijksekost.een.be/gerechten/havermoutkoekjes

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    16-12-2019, 16:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodmaaltijd met banaan en avocadospread

    Broodmaaltijd met banaan en avocadospread

    Aantal portie(s): 1 persoon

    Ingrediënten:

    • ·         4 sneden, volkorenbrood (140 g)
    • ·         minarine, 25% (20 g)
    • ·         ½ banaan, vers, middelgroot(130), ( 65g)
    • ·         ½ avocado, vers, klein, (45g)
    • ·         mandarijn

     

    1 flesje water, plat (500 ml) => verspreid over de dag

    Bereidingswijze

    Neem 4 sneden volkorenbrood. Verdeel de minarine over de sneden.
    Snij de halve banaan in dunne schijfjes en leg deze verspreid over twee sneden en voeg die vervolgens samen.

    Neem de halve avocado, plet deze in een klein bordje en smeer deze vervolgens over de resterende sneden. Pel de mandarijn.

    Voedingswaarde

    Tabel 1: voedingswaarde recept 1

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Suikers**

    Per portie (270g)

    547 Kcal

    76,5 g

    17,8 g

    16,0 g

    2,7 g

    8,3 g

    3,8 g

    13,2 g

    18,0 g

    Per 100g

    203 Kcal

    28,3 g

    6,6 g

    5,9 g

    1,0 g

    3,1 g

    1,4 g

    4,9 g

    6,7 g

    En%

    100

    56,0

    13,0

    26,0

    4,5

    14,0

    6,0

    5,0

    13,6%

    dekkingspercentage

    94%, net te weinig

    105%, goed

    82%, te weinig

    Goed, 

    Goed

    goed

    Goed

    /

    (124%, teveel )

    *581 kcal
    **Suikers = toegevoegde + natuurlijke suikers. Uit recept kun je afleiden dat dit voornamelijk natuurlijke suikers zijn en de max. 10EN% norm van toegevoegde suikers behaald is.


    Bron

    Eigen creatie.

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    16-12-2019, 16:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maistortilla's met gebakken kip, groenten en appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    • High Tea- Maistortilla’s met gebakken kip, groenten en appel (hartig gerecht)

    1. 1 persoon (2 kleine tortilla’s)
    2. Ingrediënten

    1. ·         30 g kip, gebakken
    2. ·         50 ml lauwwarm water
    3. ·         Snufje zout
    4. ·         Pan voorgekookt wit maïsmeel van AH (40 g)
    5. ·         40 g wortel
    6. ·         35 g komkommer
    7. ·         25 g sla
    8. ·         1 kl Becel light vloeibaar (5 ml)
    9. ·         Kippenkruiden
    10. ·         30 g appel
    11. ·         Snufje kaneelpoeder
    • Bereidingswijze
    1. Haal de kip uit de diepvries en laat alvast ontdooien.
    2. Kneed het maïsmeel, het water en zout tot een samenhangend en soepel deeg. Laat het deeg 5 min. rusten. 
    3. Verdeel het deeg in bolletjes per portie en doe de bolletjes een voor een in de tortillapers of gebruik een bakblik om de bolletjes plat te duwen.
    4.  Verhit 2 koekenpannen zonder olie of boter en bak hierin de tortilla’s op een laag vuur in 5 min. gaar. Draai de tortilla’s halverwege om.
    5. Snij de kip in kleine blokjes en laat het gedurende 5 minuten bakken en draai ze daarna om. 
    6. Kruid de kip aan de gebakken kant (zodat de kruiden niet verbranden). 5 minuten later draai je de kip om in de andere richting zodat je daar ook ‘ruitjes’ krijgt. 
    7. Rasp ondertussen de wortel en komkommer en maak de sla goed schoon door het even onder koel water af te spoelen. Snij de sla in verschillende stukjes. Snij de appel in fijne stukjes en voeg eventueel een snufje kaneelpoeder toe op het appelstukje.
    8. Verdeel vervolgens de gebakken kip en de volgens het recept afgewogen wortels, komkommer, sla en appel over de 2 tortilla’s zodat elke tortilla ongeveer evenveel bevat.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (207g)

    253 kcal

    10,0 g

    5,5 g

    1,0 g

    1,7 g

    1,9 g

    39,4 g

    6,6 g

    5,9 g

    Per 100g

    122 kcal

    4,8 g

    2,7 g

    0,5 g

    0,8 g

    0,9 g

    19,0 g

    3,2 g

    2,9 g

    En%

    100

    16

    19,5

    3,5

    6,0

    6,5

    62

    10,50

    4,5


    Bron:

    ·         Eigen product toevoeging aan nubel: (pan voorgekookt wit maismeel)
    https://www.ah.be/producten/product/wi203867/pan-voorgekookt-wit-maismeel#voedingswaarden

    ·         Recept maistortilla’s gebaseerd op:
    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1190848/zelfgemaakte-maistortilla-s

    ·         Vulling tortilla gebaseerd op:
    https://www.byandreajanssen.com/archief-recepten/wrap-met-gerookte-kip/

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan verhaeghe


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    16-12-2019, 16:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekweitwafels met blauwe bessen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    • Boekweitwafels met blauwe bessen

    1. 1 persoon (1 portie)
    2. Ingrediënten
    • ·         0,2 stuks ei (10 g)
    • ·         5 cl halfvolle melk
    • ·         2 el Stevia
    • ·         8 g Becel light vloeibaar
    • ·         25 g boekweitmeel, Ah vrij van gluten
    • ·         1 g Glutenvrije bakpoeder, Dr Oetker
    • ·         9 g blauwe bessen, vers
    1. Bereidingswijze
    • Meng het ei, de melk, de Stevia en de Becel light vloeibaar tot een gladde massa. 
    • Meng vervolgens het boekweitmeel en het bakpoeder onder elkaar in een grote mengkom. 
    • Roer het eiermengsel onder het meel. Roer de blauwe bessen voorzichtig onder het beslag. 
    • Schep 1 el beslag op een heet wafelijzer. Bak de wafels één voor één goudbruin.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (58g)

    130 kcal

    4,0 g

    6,0 g

    1,0 g

    2,3 g

    2,6 g

    14,8 g

    2,3 g

    0,6 g

    Per 100g

    75,4 kcal

    2,3 g

    3,5 g

    0,6 g

    1,3 g

    1,5 g

    8,6 g

    1,3 g

    0,3 g

    En%

    100

    12,5

    41,5

    7

    16

    18,0

    45,5

    7,0

    1

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    16-12-2019, 16:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auberginerolletjes met tomaat, feta en basillicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Auberginerolletjes met tomaat, feta en basilicum (hartig gerecht)

    1 persoon ( 1 portie)

    Ingrediënten

    ·         ¼ aubergine (70 g)

    ·         1 el olijfolie(voor 4 personen) (4 ml per persoon)

    ·         Snufje oregano

    ·         Snufje paprikapoeder

    ·         Zwarte peper naar keuze

    ·         Zout naar keuze

    ·         13 g fetakaas

    ·         ½ takje basilicum (vers) (7 g)

    ·         ¼ tomaat (38 g)

    Bereidingswijze

    Snij de aubergine in de lengte in 4 plakken. Bestrijk aan beide kanten met de olijfolie en kruid met de oregano, het paprikapoeder, zwarte peper en zout. Snij de feta in 12 blokjes  en trek de blaadjes van de takjes basilicum. Snij vervolgens de tomaat in 4 schijfjes.

    Grill de aubergines 2 min. aan elke kant gaar op het midden van de hete pan. Laat een beetje afkoelen.
    Leg op de plak aubergine een schijfje tomaat, één blokje feta en enkele blaadjes basilicum.
    Rol de plakken aubergine op en steek vast met een prikkertje. Leg de rolletjes, indien gewenst, nog ± 5 min. op de hete grillpan  en serveer.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (132g)

    111 kcal

    3,9 g

    7,2 g

    2,7 g

    3,7 g

    0,5 g

    6,0 g

    3,0 g

    3,3 g

    Per 100g

    85 kcal

    3,0 g

    5,5 g

    2,0 g

    2,8 g

    0,4 g

    4,5 g

    2,3 g

    2,5 g

    En%

    100

    14

    58,5

    21,5

    30,0

    4,5

    21,5

    11

    6


    Bron:

    https://www.bioplanet.be/wps/portal/bioplanet/nl/home/recepten/detail/auberginerolletjes-met-tomaat-feta-en-basilicum-93523##1

    + eigen invoegingen 
    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 
     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    16-12-2019, 16:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelwafeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappelwafeltjes

    1 persoon (1 portie)

     Ingrediënten

    ·         80 g geschilde aardappelen

    ·         20 ml melk, magere

    ·         ½  vers ei (30g)

    ·         Snuifje peper, zout, nootmuskaat

    ·         10 g bloem, patisserie vb Boni (sojavrij)

    ·         5 g vloeibare boter, AH basic (sojavrij)

     Bereidingswijze

    1.  Kook de aardappelen gaar tot ze zacht genoeg zijn om te pletten, ca 15 minuten. 
    2. Giet het water af en plaats de aardappelen in een mengkom.
    3.  Voeg hierbij een scheutje melk en het half ei en stamp deze zacht. Kruid deze naar keuze en neem nadien ongeveer 15 g uit deze bekomen aardappelpuree en leg deze apart voor recept 6.
    4. Voeg bij de resterende aardappelpuree vervolgens de rest van de ingrediënten en meng deze tot je een homogeen mengsel bekomt.
    5. Zet de wafelijzer op een hoge stand en vet deze in met boter. 
    6. Maak en plaats een balletje van het mengsel in de wafelijzer en druk dit voorzichtig dicht.
    7. Bak de wafels van de aardappelpuree een 5-tal minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.  

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (130g)

    162 kcal

    6,4 g

    6,9 g

    1,5g

    3,5g

    1,7 g

    18,8g

    1,8 g

    1,2 g

    Per 100g

    125 kcal

    4,9 g

    5,3 g

    1,1 g

    2,7 g

    1,3 g

    14,5g

    1,4 g

    0,9 g

    En%

    100

    16

    38,5

    8

    20

    10

    46,5

    4,5

    2

    Bron

    Gebaseerd op het gerecht:
    https://nsmbl.be/wafels-van-aardappelpuree/

    Studenten : Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 16:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dipsaus (tzatziki zonder soja)+overschot vorige gerechten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dipsaus(tzatziki Delhaize zonder soja) met overschot vorige gerechten

    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    ·         100 g komkommer, verse

    ·         150 g wortelen, vers

    ·         11 g rijstwafel (= 1,5 rijstwafel)

    ·         30 g verse roomkaas, mager

    ·         (Resterende kikkererwt hummus, uit recept 1 )

    ·         (Korsten volkorenbrood, uit recept 5)

    Bereidingswijze

    1. Snijd de komkommer en wortels in korte dikke repen. Breek de rijstwafel in middelgrote stukjes.
    2. Plaats het kommetje met de hummus en een potje gevuld met verse roomkaas op een plateau.
    3. Leg de resterende ingrediënten in schaaltjes rondom de dipsausjes en serveer.

    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (291 g)

    119kcal

    4,2 g

    0,6 g

    0,2 g

    0,1 g

    0,2 g

    21,6g

    12,5 g

    6,1 g

    Per 100g

    41 kcal

    1,4 g

    0,2 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,1 g

    7,4 g

    4,3 g

    2,1 g

    En%

    100

    14

    4,5

    2

    1

    1

    72,5

    42

    12,5


    Bron

    Eigen ingeving. 

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 16:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstwafel met verse roomkaas, rozijnen & radijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijstwafel met verse roomkaas, rozijnen en radijs

    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    ·         1/2e  rijstwafel (4g)

    ·         15 g verse magere roomkaas

    ·         10 g rozijnen

    ·          15 g radijs

    Bereidingswijze

    1. Kraak de rijstwafel in 3 kleine stukjes en snijd 3 schijfjes van de gewassen radijs.  
    2. Leg telkens 1 schijfje radijs op de stukjes rijstwafel en beleg deze nadien met de verse roomkaas en vul aan met rozijnen.

    • Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (44g)

    52 kcal

    2,2 g

    0,2 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,1 g

    10,1g

    6,7 g

    0,7 g

    Per 100g

    118kcal

    5 g

    0,5 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,1 g

    23 g

    15,2 g

    1,6 g

    En%

    100

    17

    3,5

    1

    1

    1

    78

    51,5

    3

     Bron

    Eigen creatie 
     
    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentechips
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groentechips 

    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    ·         40 g rode biet, vers

    ·         40 g pastinaak, vers

    ·         40 knolselder, vers

    ·         scheutje Olijfolie (5g)

    Bereidingswijze 

    1. Warm de oven voor op 150°C.
    2. Was en snijd de groenten met behulp van een mandoline of dunschiller in schijfjes van 2 tot 3 mm dik. 
    3. Dep ze even af (rode biet apart afdekken) en strijk ze nadien in met olijfolie via een borsteltje en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze krokant zijn   
    4. Serveer ze met een lekker dipsausje.

    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (125g)

    107kcal

    2,1 g

    5,4 g

    0,8 g

    4 g

    0,5 g

    10,2g

    5,5 g

    4,7 g

    Per 100g

    86 kcal

    1,7 g

    4,3 g

    0,7 g

    3,2 g

    0,4 g

    8,2 g

    4,4 g

    3,8 g

    En%

    100

    8

    45,5

    7,1

    33

    4,5

    38

    20,5

    10,5


    Bron
     
    https://www.evavzw.be/recept/groentechips en 

    https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/groentechips-van-wortel-pastinaak-en-rode-biet

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pommes duchesse met tomaat, waterkers en rozijn

    1.3   Pomme duchesse met tomaat, waterkers en rozijn

    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    ·         15 g zelfgemaakte aardappelpuree, zie recept 4

    ·         1/4e tomaat,  middelgroot ( 35g )

    ·         10 g waterkers

    ·         10 g rozijnen

    ·         Stukje korst volkorenbrood, zie recept 5

    Bereidingswijze 

    • Breng de aardappelpuree in een spuitzak en maak een klein torentje op het aperitiefbordje. 
    • Snijd de tomaat in kleine blokjes en versier samen met de rest van de ingrediënten het bordje.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (70g)

    45 kcal

    1,5 g

    0,4 g

    0,2 g

    0,2 g

    0,1 g

    8,3 g

    7,0 g

    0,9 g

    Per 100g

    64 kcal

    2,1 g

    0,6 g

    0,2 g

    0,3 g

    0,1 g

    11,9g

    10 g

    1,3 g

    En%

    100

    13,5

    8

    3

    3,5

    2

    74

    62

    5


    Bron

    Eigen creatie
    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groente-en fruitstokje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.3   Groente- en fruitstokje

    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    ·         50 g druiven, wit of blauw

    ·         30 g appels, ongeschild

    ·         20 g radijs, rauw

    ·         20 g komkommer, vers

    ·         30 g brood, volkoren

     Bereidingswijze

    Was de groenten en schil indien gewenst. Snijd de appel en kaas in 2 à 2 cm vierkante blokjes. De radijs en komkommer snijd je in schijfjes. Verwijder de korst van de sneden brood en leg deze aan de kant voor recept 6.
    Het binnenste van het brood snijd je in kleine stukjes.

    Verdeel de ingrediënten naar keuze op een brochettestokje en serveer. 
     
    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (150g)

    121 kcal

    4,3 g

    0,6 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,3 g

    22,9g

    9,8 g

    3,6 g

    Per 100g

    81 kcal

    2,9 g

    0,4 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,2 g

    15,3g

    6,5 g

    2,4 g

    En%

    100

    14

    4,5

    1

    1

    2

    75,5

    32,5

    7

    Bron

    Gebaseerd op het gerecht:
    https://jaliencozyliving.blogspot.com/2013/07/sandwich-op-een-stokje.html
    Studenten Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische sushi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vegetarische sushi

    1 persoon (1 portie)

     Ingrediënten

    ·         40g gekookte rijst of 17 g ongekookte zilvervliesrijst ( 16 g ongekookte witte rijst)

    ·         60g komkommer, vers

    ·         10 g waterkers, vers

     Bereidingswijze

     Kook de zilvervliesrijst voor een 20-tal minuten (7-tal min voor witte rijst) op een zacht vuurtje afgedekt met een deksel. Laat de rijst daarna uitlekken en afkoelen. Was de komkommer en snijd enkele fijne plakjes over de gehele lengte. Leg de plakjes mooi open en verdeel hierover de rijst gelijkmatig. Rol de plakjes komkommer op. Plaats deze op een bord en versier telkens met waterkers.

     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (110g)

    68 kcal

    1,7 g

    0,4 g

    0,1g

    0,1g

    0,2g

    12,8g

    0,9g

    1,1 g

    Per 100g

    62 kcal

    1,5 g

    0,4 g

    0,1g

    0,1g

    0,2g

    11,6g

    0,8g

    1,0 g

    En%

    100

    10

    5,5

    1,5

    1,5

    2

    75,5

    5,5

    4

    Bron

    Eigen creatie op het idee van een soort sushi hapje. 
    Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:30 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crackers met kikkererwten hummus versierd met sla & appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.1   Recept 1: Crackers met kikkererwten hummus versierd met sla, appel

     1 persoon (1 portie)

     Ingrediënten

    • ·       100 g gekookte kikkererwten, blik/bokaal
    • ·         1 tl citroensap (5ml )
    • ·         Half teentje knoflook (3g)
    • ·         1 tl korianderpoeder (5g)
    • ·         1 el olijfolie (10g)
    • ·         1 el water, plat (15 ml)
    • ·         Peper en zout naar smaak
    • ·         (Optioneel sesampasta, tahin 1 el)
    • ·         20 g crackers, voltarwe met sesam
    • ·         20 g appels, ongeschild
    • ·         20 g kropsla, vers en gewassen  

     Bereidingswijze

    Voeg al de ingrediënten, uitgezonderd de appel, kropsla en crackers, samen in een mengkom.
    Mix alles goed samen met een staafmixer en voeg eventueel nog wat extra water of olijfolie toe tot je een smeuïg beleg krijgt.
    Kraak de crackers telkens in twee en beleg met de hummus.
    Versier met kleine stukjes appel en kropsla.

    Overgehouden hummus kun je nog mooi apart serveren in een potje als dipsausje voor de broodkorsten, rijstwafel en groenten uit onderstaande recepten (zie recept 9 ).

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KH

    Suikers (toegevoegd + natuurlijk )

    Vezels

    Per portie (198g)

    312 kcal

    10,3g

    15,2g

    2,9g

    8,8g

    1,6g

    29,2g

    4,8g

    8,9

    Per 100g

    158kcal

    5,2g

    7,7g

    1,5g

    4,5g

    0,8g

    14,7g

    2,4g

    4,5g

    En%

    100

    13

    44

    8,5

    25,5

    5

    37,5

    6

    7

    Bron

    Hummus gebasseerd op https://www.evavzw.be/recept/hummus?gclid=Cj0KCQjwi7DtBRCLARIsAGCJWBp7gQhZEd0bumjaqzePqIA7yXlkmLmak8mwpVo2aWlDr_wyq5sW8yIaAoCxEALw_wcB
    + eigen creatie tot serveren van het gerechtje. 

    Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    16-12-2019, 15:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    15-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - deel 1

    1.     Gekleurde popcorn

    Aantal personen: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -        15g maïskorrels, droog (voor popcorn)

    -        Snuifje paprikapoeder

    Bereidingswijze:

    -        Doe de maïskorrels in de popcornmachine. 

    -        Bestrooi de popcorn met paprikapoeder. 

    Bronhttps://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/82146/popcorn-met-een-smaakje + eigen inspiratie

     


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (15 g)

    58 kcal

    10,8 g

    0,0 g

    2,0 g

    0,6 g

    0,15 g

    0,12 g

    0,26 g

    Per 100g

    387 kcal

    72,0 g

    0,0 g

    13,3 g

    4,0 g

    1,0 g

    0,80 g

    1,73 g

    En%

    -

    74,5

    0

    14

    9

    2

    2

    4

     

     

    2.     Geroosterde kikkererwten

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        60 g kikkererwten, gekookt

    -        ½ eetlepel olie, olijf (5 g)

    -        Snuifje zout en paprikapoeder 

    Bereidingswijze: 

    -        Verwarm de oven voor op 200°C.

    -        Laat de kikkererwten uitlekken.

    -        Meng ze met de olijfolie,  zout en paprikapoeder.

    -        Verspreid ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

    -        Rooster de kikkererwten 30 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan.

    -        Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/76785/geroosterde-kikkererwten-1

     


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (65g)

    118 kcal

    7,9 g

    0,0 g

    4,6 g

    6,8 g

    1,0 g

    4,11 g

    1,14 g

    Per 100g

    182 kcal

    12,2 g

    0,0 g

    7,1 g

    10,5 g

    1,5 g

    6,32 g

    1,75 g

    En%

    -

    27

    0

    16

    52

    7,5

    31

    9

     

     

     studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    15-12-2019, 19:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - deel 3

    1.     Zoete aardappelwedges met courgettedip

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        1/3e zoete aardappel (150 g)

    -        ¼ courgette, groot (135 g)

    -        1 eetlepel citroensap (12 g)

    -        ½ teentje knoflook, vers (3 g)

    -        1 eetlepel tahin (sesampasta) (15 g)

    -        2 eetlepels peterselie, vers (10 g)

    -        Snuifje peper en zout

    Bereidingswijze:

    Zoete aardappelwedges: 

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Spoel, schil en snij de zoete aardappel in partjes.

    -        Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de partjes erop.

    -        Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.

    Courgettedip: 

    -        Pel de courgette en snij in blokjes.

    -        Mix de courgette, citroensap, knoflook en de tahin tot een gladde mengeling.

    -        Werk af met peterselie, peper en zout.

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip + eigen inspiratie

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (325g)

    231 kcal

    26,4 g

    10,4 g

    8,2 g

    9,0 g

    1,6 g

    3,24 g

    4,07 g

    Per 100g

    71 kcal

    8,1g

    3,2 g

    2,5 g

    2,8 g

    0,5 g

    1,0 g

    1,25 g

    En%

    /

    46

    18

    14

    35

    6

    12,5

    15,5

     

    2.     Croque Veggie

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        1 tomaat, klein (90 g)

    -        1/5e aubergine, groot (60 g)

    -        Enkele blaadjes Rucola, vers (10g) 

    -        2 sneetjes volkorenbrood, klein, lang (40 g)

    -        Snuifje peper en zout

    Bereidingswijze:

    -        Spoel en snij de tomaten en de aubergine in fijne plakjes.

    -        Gril de aubergine. 

    -        Leg de tomaten, de aubergines en de rucola op de ene kant van het brood en werk af met peper en zout.

    -        Leg de andere boterham erop en plats onder de grill of croque-machine.

     

    Bron: https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto + eigen inspiratie 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (200g)

    124 kcal

    21,1 g

    4,1 g

    6,1 g

    0,9 g

    0,29 g

    0,28 g

    0,44 g

    Per 100g

    62kcal

    10,6 g

    2,1 g

    3,1 g

    0,5 g

    0,15 g

    0,14 g

    0,22 g

    En%

    /

    68

    13

    20

    6,5

    2

    2

    3

                                 

     

    3.     Pasta met broccolipesto

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        30 g volkorenpasta, ongekookt

    -        3 roosjes broccoli, klein (36 g)

    -        1 eetlepel Parmezaanse kaas (10 g)

    -        4 kerstomaten, vers (48 g)

    -        Snuifje peper en zout

    Bereidingswijze:

    -        Kook de pasta beetgaar in gezouten water.

    -        Kook de broccoliroosjes beetgaar in gezouten water. Giet af en vang het kookvocht op.

    -        Pureer de broccoli en voeg 2 tot 3 el kookvocht en de Parmezaan toe.

    -        Breng de broccolipesto op smaak met peper en zout.

    -        Giet de pesto over de pasta en voeg de kerstomaten toe.

     

    Bron: https://koken.vtm.be/vers-talent-lekker-zuiders-met/recept/ans-pasta-met-broccolipesto-en-rucola + eigen inspiratie

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (124g)

    174 kcal

    22,0 g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    15-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - deel 2

    1.      Aardappelchips

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        150 g aardappel, rauw, geschild

    -        ½ eetlepel olie, olijf (5g)

    -        Snuifje zout of paprikapoeder

     

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Spoel de aardappelen en dep ze droog. 

    -        Snij de aardappelen met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.

    -        Spoel de plakjes af in ijskoud water. 

    -        Leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier en dep ze droog.

    -        Doe de plakjes in een kom en meng met de olie. 

    -        Leg ze vervolgens naast elkaar in een ovenschaal met bakpapier. 

    -        Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn. 

    Haal de chips uit de oven en bestrooi ze meteen met zout of paprikapoeder.

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80419/zelfgemaakte-chips

     


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (155g)

    132 kcal

    18,2 g

    2,2 g

    2,8 g

    5,2 g

    0,8 g

    3,75 g

    0,54 g

    Per 100g

    85  kcal

    11,7  g

    1,4 g

    1,8 g

    3,4 g

    0,5 g

    2,42 g

    0,34 g

    En%

    -

    55

    6,5

    8,5

    35,5

    5,5

    25,5

    4

     

     

    2.     Falafelballetjes met yoghurtdip 

    Aantal personen: 1 persoon 

    Ingrediënten: 

    -        50 g kikkererwten, gekookt 

    -        ¼ ui, klein (15 g)

    -        ½ teentje knoflook, vers (3 g)

    -        Snuifje zout, komijnpoeder, chilipoeder

     

    -        30 g Griekse yoghurt, volle 

    -        ½ eetlepel sesamzaadjes, geroosterd, witte gepeld (6 g)

    -        3 g gember, vers

    Bereidingswijze:

    Falafelballetjes:

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Mix de kikkererwten tot een fijne massa.

    -        Pel de ui en de knoflook, snij ze in fijne stukken en doe ze bij de fijngemalen kikkererwten.

    -        Kruid met een snuifje zout, komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.

    -        Mix tenslotte de volledige massa.

    -        Rol de falafels tot bolletjes van ongeveer 2 tot 3 cm diameter en leg deze op een bord.

    -        Bak de falafels ongeveer 20 à 25 min in de oven.

    Yoghurtdip:

    -        Schenk de Griekse yoghurt in een schaaltje.

    -        Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.

    -        Schil het stukje gember en rasp het fijn.

    -        Meng alle ingrediënten in de yoghurt. 

    -        Kruid de dip met een snuifje zout, chilipoeder en komijnpoeder.

     

    Bron: https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/ + eigen inspiratie


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (107g)

    138 kcal

    9,5 g

    2,0 g

    6,6 g

    7,4 g

    2,4 g

    2,11 g

    2,15 g

    Per 100g

    129 kcal

    8,9 g

    1,9 g

    6,2 g

    6,9 g

    2,2 g

    1,97 g

    2,01 g

    En%

    -

    28

    6

    19

    48

    15,5

    14

    14

     Studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    15-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    14-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met gerookte zalm en kruidenkaas en dessert van banaan en hazelnoten

    Aantal porties: 1 persoon 

     

    Ingrediënten: 

     

    • 4 sneden volkorenbrood (120g) 

    • 30 g kruidenkaas (philadelphia) 

    • 40 g gerookte zalm 

    • 25 g ijsbergsla  

    • 70 g komkommer  

    • 60 g tomaat 

    • 1 stuk banaan, vers (120 g) 

    • 10 g hazelnoten 

     

    Bereidingswijze:  

    • Besmeer 2 sneden brood met de kruidenkaas 

    • Verdeel daarbovenop de sneetjes gerookte zalm. 

    • Snij de ijsbergsla in stukjes en de komkommer en tomaat in schijfjes. 

    • Verdeel de groentestukjes over de sneden brood en sluit deze af met de overige 2 sneden brood. 

    • Voeg de banaan en de hazelnoten toe aan de lunchbox. 

     

    Voedingswaarde: 

     
     Hoeveelheid energie  Koolhydraten   Vezels    eiwitten    Vetten    VV  EOV  MOV 
     Per portie (485g)  609 kcal  79 g  13,2 g  30,6 g  16,3 g  3,9 g  8,2 g  3,2 g
     Per 100 gram   125 kcal  16,3 g  2,7 g  6,3g  3,4 g  0,8 g  1,7   0,7 g
     EN%  100 %  52%  4%  20%  24 %  6 %  12%  5%


    Bron: 

    Naar eigen creatie.  




    Wout & Elke 

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    14-12-2019, 10:13 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige pannenkoek met ricotta, zalm en spinazie en dessert van fruitschildpad met peperkoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

     

    Voor de pannenkoeken:

     

    -      150ml halfvolle melk

    -      50 gram volkorenbloem

    -      1/2de stuk ei

    -      snuifje zout

    -      20 gram spinazie

    -      50 gram gerookte zalm

    -      8 gram minarine

    -      30 gram ricotta

    -      Snuifje peper

    -      Enkele druppels citroensap, vers

    -      Snuifje dille, vers

    -      1 stuk peperkoek (23g)

     

              Voor de fruitschildpad:

     

    -      1 stuk kiwi (75g)

    -      4 stuks druiven (24g)

    -      4 hagelslagkorreltjes


     

    Bereidingswijze:

     

    Voor de pannenkoeken (2 stuks):

     

    -      Meng de melk, bloem, ei en zout tot een glad beslag.

    -      Kook de spinazie met een klein beetje water op een laag vuurtje.

    -      Knijp het vocht uit de spinazie en voeg toe aan het beslag.

    -      Snij de zalm in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan het beslag. Hou een kleine hoeveelheid over voor de afwerking

    -      Verhit de pan met de minarine.

    -      Schenk een portie van het beslag in de pan. Let op dat je geen te dikke pannenkoeken bakt.

    -      Zodra de rand van de pannenkoek krokant wordt, is hij klaar.

    -      Laat de pannenkoek afkoelen.

    -      Roer de ricotta los en kruid met peper, citroensap en dille.

    -      Bestrijk de pannenkoek met de ricotta en rol de pannenkoek op.

    -      Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en leg deze in de lunchbox.

    -      Werk af met een stukje zalm en verse dille.


    Voor de fruitschildpad:

     

    -      Schil de kiwi en snij deze in de breedte door.

    -      Snij 2 druiven in 4 stukjes.

    -      Gebruik deze kwart druifjes als poten van de schildpad.

    -      Gebruik de andere 2 druifjes als hoofd.

    -      Duw de de hagelslagkorreltjes in de druifjes tot ogen van de schildpad.

     

    Voeg het stuk peperkoek toe aan de lunchbox


    Bron:   

    http://www.budgetkoken.be/voorgerecht/pannenkoek-zalm-ricotta.php

    https://www.pinterest.co.uk/pin/300122762646511571/

     

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (432 g)

    546 kcal

    62,3 g

     7,9g

    30,9 g

    17,4g

    6,7g

     5,4g

    3,9g

    Per 100 g

    126 kcal

    14,4 g

    1,8g

    7,1 g

    4,0 g

    1,5g

    1,2g

     0,9g

    En %

    100 %

    46 %

    2,9 %

    22 %

    29%

    11%

    9%

    9%



    Wout & Elke