Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
16-12-2019
Groentechips
Groentechips
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
40
g rode biet, vers
·
40
g pastinaak, vers
·
40
knolselder, vers
·
scheutje
Olijfolie (5g)
Bereidingswijze
Warm
de oven voor op 150°C.
Was en snijd de groenten met behulp van een mandoline of dunschiller in
schijfjes van 2 tot 3 mm dik.
Dep
ze even af (rode biet apart afdekken) en strijk ze nadien in met olijfolie via
een borsteltje en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze krokant zijn
Serveer
ze met een lekker dipsausje.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (125g)
107kcal
2,1 g
5,4 g
0,8 g
4 g
0,5 g
10,2g
5,5 g
4,7 g
Per
100g
86 kcal
1,7 g
4,3 g
0,7 g
3,2 g
0,4 g
8,2 g
4,4 g
3,8 g
En%
100
8
45,5
7,1
33
4,5
38
20,5
10,5
Bron https://www.evavzw.be/recept/groentechips en
https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/groentechips-van-wortel-pastinaak-en-rode-biet
Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pommes duchesse met tomaat, waterkers en rozijn
1.3
Pomme duchesse met tomaat, waterkers en
rozijn
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
15
g zelfgemaakte aardappelpuree, zie recept 4
·
1/4e
tomaat, middelgroot ( 35g )
·
10
g waterkers
·
10
g rozijnen
·
Stukje
korst volkorenbrood, zie recept 5
Bereidingswijze
Breng
de aardappelpuree in een spuitzak en maak een klein torentje op het
aperitiefbordje.
Snijd de tomaat in kleine blokjes en versier samen met de rest
van de ingrediënten het bordje.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (70g)
45 kcal
1,5 g
0,4 g
0,2 g
0,2 g
0,1 g
8,3 g
7,0 g
0,9 g
Per
100g
64 kcal
2,1 g
0,6 g
0,2 g
0,3 g
0,1 g
11,9g
10 g
1,3 g
En%
100
13,5
8
3
3,5
2
74
62
5
Bron
Eigen creatie
Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groente-en fruitstokje
1.3
Groente- en fruitstokje
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
50
g druiven, wit of blauw
·
30
g appels, ongeschild
·
20
g radijs, rauw
·
20
g komkommer, vers
·
30
g brood, volkoren
Bereidingswijze
Was de groenten en schil indien
gewenst. Snijd de appel en kaas in 2 à 2 cm vierkante blokjes. De radijs en
komkommer snijd je in schijfjes. Verwijder de korst van de sneden brood en leg
deze aan de kant voor recept 6.
Het binnenste van het brood snijd je in kleine stukjes.
Verdeel de ingrediënten naar keuze op een brochettestokje en serveer.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (150g)
121 kcal
4,3 g
0,6 g
0,1 g
0,1 g
0,3 g
22,9g
9,8 g
3,6 g
Per
100g
81 kcal
2,9 g
0,4 g
0,1 g
0,1 g
0,2 g
15,3g
6,5 g
2,4 g
En%
100
14
4,5
1
1
2
75,5
32,5
7
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische sushi
Vegetarische
sushi
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
40g
gekookte rijst of 17 g ongekookte zilvervliesrijst ( 16 g ongekookte witte
rijst)
·
60g
komkommer , vers
·
10
g waterkers, vers
Bereidingswijze
Kook de zilvervliesrijst
voor een 20-tal minuten (7-tal min voor witte rijst) op een zacht vuurtje
afgedekt met een deksel. Laat de rijst daarna uitlekken en afkoelen. Was de komkommer en snijd enkele fijne plakjes over de gehele lengte. Leg de plakjes mooi open en verdeel hierover de rijst gelijkmatig. Rol de
plakjes komkommer op. Plaats deze op een bord en versier telkens met waterkers.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (110g)
68 kcal
1,7 g
0,4 g
0,1g
0,1g
0,2g
12,8g
0,9g
1,1 g
Per
100g
62 kcal
1,5 g
0,4 g
0,1g
0,1g
0,2g
11,6g
0,8g
1,0 g
En%
100
10
5,5
1,5
1,5
2
75,5
5,5
4
Bron
Eigen creatie op het idee
van een soort sushi hapje. Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:30 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Crackers met kikkererwten hummus versierd met sla & appel
1.1
Recept 1: Crackers met kikkererwten
hummus versierd met sla, appel
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
· 100
g gekookte kikkererwten, blik/bokaal
·
1 tl
citroensap (5ml )
·
Half
teentje knoflook (3g)
·
1 tl
korianderpoeder (5g)
·
1 el
olijfolie (10g)
·
1
el water, plat (15 ml)
·
Peper
en zout naar smaak
·
(Optioneel
sesampasta, tahin 1 el)
·
20
g crackers, voltarwe met sesam
·
20
g appels, ongeschild
·
20
g kropsla, vers en gewassen
Bereidingswijze
Voeg al de ingrediënten, uitgezonderd de appel, kropsla en crackers, samen in
een mengkom.
Mix alles goed samen met een staafmixer en voeg eventueel nog wat extra water
of olijfolie toe tot je een smeuïg beleg krijgt.
Kraak de crackers telkens in twee en beleg met de hummus.
Versier met kleine stukjes appel en kropsla.
Overgehouden hummus kun je nog mooi apart
serveren in een potje als dipsausje voor de broodkorsten, rijstwafel en groenten
uit onderstaande recepten (zie recept 9 ).
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (198g)
312 kcal
10,3g
15,2g
2,9g
8,8g
1,6g
29,2g
4,8g
8,9
Per
100g
158kcal
5,2g
7,7g
1,5g
4,5g
0,8g
14,7g
2,4g
4,5g
En%
100
13
44
8,5
25,5
5
37,5
6
7
Bron
Hummus gebasseerd op https://www.evavzw.be/recept/hummus?gclid=Cj0KCQjwi7DtBRCLARIsAGCJWBp7gQhZEd0bumjaqzePqIA7yXlkmLmak8mwpVo2aWlDr_wyq5sW8yIaAoCxEALw_wcB
+ eigen creatie tot serveren van het gerechtje.
Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:25 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
15-12-2019
Vegetarische tapas - deel 1
1. Gekleurde popcorn
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 15g maïskorrels, droog (voor popcorn)
- Snuifje paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Doe de maïskorrels in de popcornmachine.
- Bestrooi de popcorn met paprikapoeder.
Bron : https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/82146/popcorn-met-een-smaakje + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (15 g)
58 kcal
10,8 g
0,0 g
2,0 g
0,6 g
0,15 g
0,12 g
0,26 g
Per 100g
387 kcal
72,0 g
0,0 g
13,3 g
4,0 g
1,0 g
0,80 g
1,73 g
En%
-
74,5
0
14
9
2
2
4
2. Geroosterde kikkererwten
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 60 g kikkererwten, gekookt
- ½ eetlepel olie, olijf (5 g)
- Snuifje zout en paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Meng ze met de olijfolie, zout en paprikapoeder.
- Verspreid ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de kikkererwten 30 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan.
- Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/76785/geroosterde-kikkererwten-1
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (65g)
118 kcal
7,9 g
0,0 g
4,6 g
6,8 g
1,0 g
4,11 g
1,14 g
Per 100g
182 kcal
12,2 g
0,0 g
7,1 g
10,5 g
1,5 g
6,32 g
1,75 g
En%
-
27
0
16
52
7,5
31
9
studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
15-12-2019, 19:59 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - deel 3
1. Zoete aardappelwedges met courgettedip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1/3e zoete aardappel (150 g)
- ¼ courgette, groot (135 g)
- 1 eetlepel citroensap (12 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- 1 eetlepel tahin (sesampasta) (15 g)
- 2 eetlepels peterselie, vers (10 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
Zoete aardappelwedges:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel, schil en snij de zoete aardappel in partjes.
- Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de partjes erop.
- Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Courgettedip:
- Pel de courgette en snij in blokjes.
- Mix de courgette, citroensap, knoflook en de tahin tot een gladde mengeling.
- Werk af met peterselie, peper en zout.
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (325g)
231 kcal
26,4 g
10,4 g
8,2 g
9,0 g
1,6 g
3,24 g
4,07 g
Per 100g
71 kcal
8,1g
3,2 g
2,5 g
2,8 g
0,5 g
1,0 g
1,25 g
En%
/
46
18
14
35
6
12,5
15,5
2. Croque Veggie
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1 tomaat, klein (90 g)
- 1/5e aubergine, groot (60 g)
- Enkele blaadjes Rucola, vers (10g)
- 2 sneetjes volkorenbrood, klein, lang (40 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Spoel en snij de tomaten en de aubergine in fijne plakjes.
- Gril de aubergine.
- Leg de tomaten, de aubergines en de rucola op de ene kant van het brood en werk af met peper en zout.
- Leg de andere boterham erop en plats onder de grill of croque-machine.
Bron: https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (200g)
124 kcal
21,1 g
4,1 g
6,1 g
0,9 g
0,29 g
0,28 g
0,44 g
Per 100g
62kcal
10,6 g
2,1 g
3,1 g
0,5 g
0,15 g
0,14 g
0,22 g
En%
/
68
13
20
6,5
2
2
3
3. Pasta met broccolipesto
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 30 g volkorenpasta, ongekookt
- 3 roosjes broccoli, klein (36 g)
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas (10 g)
- 4 kerstomaten, vers (48 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
- Kook de broccoliroosjes beetgaar in gezouten water. Giet af en vang het kookvocht op.
- Pureer de broccoli en voeg 2 tot 3 el kookvocht en de Parmezaan toe.
- Breng de broccolipesto op smaak met peper en zout.
- Giet de pesto over de pasta en voeg de kerstomaten toe.
Bron: https://koken.vtm.be/vers-talent-lekker-zuiders-met/recept/ans-pasta-met-broccolipesto-en-rucola + eigen inspiratie
Vegetarische tapas - deel 2
1. Aardappelchips
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 150 g aardappel, rauw, geschild
- ½ eetlepel olie, olijf (5g)
- Snuifje zout of paprikapoeder
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de aardappelen en dep ze droog.
- Snij de aardappelen met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
- Spoel de plakjes af in ijskoud water.
- Leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier en dep ze droog.
- Doe de plakjes in een kom en meng met de olie.
- Leg ze vervolgens naast elkaar in een ovenschaal met bakpapier.
- Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn.
Haal de chips uit de oven en bestrooi ze meteen met zout of paprikapoeder.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80419/zelfgemaakte-chips
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (155g)
132 kcal
18,2 g
2,2 g
2,8 g
5,2 g
0,8 g
3,75 g
0,54 g
Per 100g
85 kcal
11,7 g
1,4 g
1,8 g
3,4 g
0,5 g
2,42 g
0,34 g
En%
-
55
6,5
8,5
35,5
5,5
25,5
4
2. Falafelballetjes met yoghurtdip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 50 g kikkererwten, gekookt
- ¼ ui, klein (15 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- Snuifje zout, komijnpoeder, chilipoeder
- 30 g Griekse yoghurt, volle
- ½ eetlepel sesamzaadjes, geroosterd, witte gepeld (6 g)
- 3 g gember, vers
Bereidingswijze:
Falafelballetjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de kikkererwten tot een fijne massa.
- Pel de ui en de knoflook, snij ze in fijne stukken en doe ze bij de fijngemalen kikkererwten.
- Kruid met een snuifje zout, komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
- Mix tenslotte de volledige massa.
- Rol de falafels tot bolletjes van ongeveer 2 tot 3 cm diameter en leg deze op een bord.
- Bak de falafels ongeveer 20 à 25 min in de oven.
Yoghurtdip:
- Schenk de Griekse yoghurt in een schaaltje.
- Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Meng alle ingrediënten in de yoghurt.
- Kruid de dip met een snuifje zout, chilipoeder en komijnpoeder.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/ + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107g)
138 kcal
9,5 g
2,0 g
6,6 g
7,4 g
2,4 g
2,11 g
2,15 g
Per 100g
129 kcal
8,9 g
1,9 g
6,2 g
6,9 g
2,2 g
1,97 g
2,01 g
En%
-
28
6
19
48
15,5
14
14
Studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
15-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
14-12-2019
Boterham met gerookte zalm en kruidenkaas en dessert van banaan en hazelnoten
Aantal porties: 1 persoon
Bereidingswijze:
Besmeer 2 sneden brood met de kruidenkaas .
Verdeel daarbovenop de sneetjes gerookte zalm.
Snij de ijsbergsla in stukjes en de komkommer en tomaat in schijfjes.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
energie
Koolhydraten
Vezels
eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (485g)
609 kcal
79 g
13,2 g
30,6 g
16,3 g
3,9 g
8,2 g
3,2 g
Per 100 gram
125 kcal
16,3 g
2,7 g
6,3g
3,4 g
0,8 g
1,7
0,7 g
EN%
100 %
52%
4%
20%
24 %
6 %
12%
5%
Bron:
N aar eigen creatie.
Wout & Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
14-12-2019, 10:13 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige pannenkoek met ricotta, zalm en spinazie en dessert van fruitschildpad met peperkoek
Aantal porties: 1
persoon
Ingrediënten:
Voor de pannenkoeken:
- 150ml halfvolle melk
- 50 gram volkorenbloem
- 1/2de stuk ei
- snuifje zout
- 20 gram spinazie
- 50 gram gerookte zalm
- 8 gram minarine
- 30 gram ricotta
- Snuifje peper
- Enkele druppels citroensap, vers
- Snuifje dille, vers
- 1 stuk peperkoek (23g)
Voor de fruitschildpad:
-
1 stuk kiwi (75g)
-
4 stuks druiven (24g)
-
4 hagelslagkorreltjes
Bereidingswijze:
Voor de
pannenkoeken (2 stuks):
- Meng de melk, bloem, ei en zout tot een
glad beslag.
- Kook de spinazie met een klein beetje
water op een laag vuurtje.
- Knijp het vocht uit de spinazie en voeg
toe aan het beslag.
- Snij de zalm in kleine stukjes en voeg
deze ook toe aan het beslag. Hou een kleine hoeveelheid over voor de afwerking
- Verhit de pan met de minarine.
- Schenk een portie van het beslag in de
pan. Let op dat je geen te dikke pannenkoeken bakt.
- Zodra de rand van de pannenkoek krokant
wordt, is hij klaar.
- Laat de pannenkoek afkoelen.
- Roer de ricotta los en kruid met peper,
citroensap en dille.
- Bestrijk de pannenkoek met de ricotta en
rol de pannenkoek op.
- Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en leg
deze in de lunchbox.
- Werk af met een stukje zalm en verse
dille.
Voor de fruitschildpad:
-
Schil de kiwi en snij deze in de breedte door.
-
Snij 2 druiven in 4 stukjes.
-
Gebruik deze kwart druifjes als poten van de
schildpad.
-
Gebruik de andere 2 druifjes als hoofd.
-
Duw de de hagelslagkorreltjes in de druifjes tot
ogen van de schildpad.
Voeg het stuk peperkoek toe aan de lunchbox
Bron:
http://www.budgetkoken.be/voorgerecht/pannenkoek-zalm-ricotta.php
https://www.pinterest.co.uk/pin/300122762646511571/
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (432 g)
546 kcal
62,3 g
7,9g
30,9 g
17,4g
6,7g
5,4g
3,9g
Per 100 g
126 kcal
14,4 g
1,8g
7,1 g
4,0 g
1,5g
1,2g
0,9g
En %
100 %
46 %
2,9 %
22 %
29%
11%
9%
9%
Wout & Elke
1.
Aardbeienmousse
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
80,0 g aardbeien, vers
-
1 kippenei,
eiwit, rauw (32,0g)
-
5,0 g citroen, vers (schil)
Bereidingswijze:
-
Spoel de aardbeien en snij de kroontjes ervan.
-
Snij de aardbeien in blokjes. Hou een paar
blokjes opzij voor de afwerking.
-
Voeg het eiwit toe en mix het geheel gedurende
2 minuten.
-
Leg onderaan in het glas de overige
aardbeiblokjes, doe de mousse erover en werk af met wat geraspte citroenschil.
Bron: https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/snelle-en-lekkere-aardbeienmousse
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (117 g)
71 kcal
4,3 g
3,8 g
1,1 g
4,8 g
3,5 g
1,2 g
1,64 g
0,58 g
Per 100g
61 kcal
3,7 g
3,2 g
0,9 g
4,1 g
3,0 g
1,0 g
1,4 g
0,5 g
En%
-
24
21
3
27
44
15
21
7,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glaasje met appel en gerookte ham
1.
Glaasje
met appel en gerookte ham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
12,0 g komkommer, vers
-
25,0 g appel, vers, zonder schil
-
¼ avocado, klein (30,0 g)
-
1 snede ham, rauw, gerookt (25,0 g)
-
1/3e limoen, sap (15,0 g)
-
Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
-
Schil de komkommer, appel en avocado en snij
deze in fijne blokjes.
-
Doe eerste de avocado, dan de komkommer en
vervolgens de appel in het glaasje.
-
Snij de ham in reepjes en leg het op de appel.
-
Werk af met limoensap peper en zout.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/hapjes/lepelhapje-van-avocado-appel-en-garnaal/
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107 g)
118 kcal
4,0 g
3,9 g
1,9 g
7,0 g
7,6 g
1,3 g
5,02 g
0,74 g
Per 100g
110 kcal
3,7 g
3,6 g
1,8 g
6,5 g
7,1 g
1,2 g
4,7 g
0,7 g
En%
-
13,5
13
3
24
58
10
38
5,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:25 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboogboterham
1.
Regenboogboterham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
60,0 g kikkererwten, gekookt in blik
-
Snuifje currypoeder, peper en zout
-
½ eetlepel olijfolie (5,0 g)
-
20,0 g rode biet, gekookt
-
25,0 g platte kaas, mager, ongesuikerd
-
¼ courgette, vers (60,0 g)
-
10,0 g Ricotta, vers
-
4 kleine sneden boerenbrood, glutenvrij, Céréal Glutenfree & lactosefree
(60 g)
Bereidingswijze:
De gele humus:
-
Doe de kikkererwten in een blender en meng met
de olijfolie en de currypoeder. Kruid met peper en zout.
Roze bietjesspread:
-
Mix de stukjes gekookte rode biet en de platte
kaas in een blender. Kruid met peper en zout.
De courgettespread:
-
Spoel, schil en snij de courgette in blokjes.
-
Mix de courgette.
-
Voeg de Ricotta toe en kruid met peper en
zout.
-
Besmeer een sneetje brood met de courgettespread
en leg hierop een snede brood. Besmeer dit sneetje met de bietjesspread en leg
hierop een snede brood. Smeer tot slot
hierop de gele humus en eindig met een sneetje brood.
-
Snij de boterham diagonaal door.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/79129/regenboogboterham-met-drie-lagen?fbclid=IwAR1BBB5HviJ7Ycu2rD-4CpjBJIsr4hE9UFSAspfcJn3MV-gS5TAqQgEJBug
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (240 g)
313 kcal
36,2 g
5,1 g
8,5 g
10,3 g
11,4 g
3,5 g
4,58 g
1,24 g
Per 100g
130 kcal
15,0 g
2,1 g
3,5 g
4,3 g
4,8g
1,5 g
1,9 g
0,5 g
En%
-
46
6,5
5,5
13
33
10
13
3,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
13-12-2019, 10:24 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
12-12-2019
High Tea - Amber & Torsten - Deel 3
Gezonde
fruittaartjes
Ingrediënten :
-
1/2 ontpitte medjoul Dadel (12 g)
-
1 eetlepel Glutenvrije bloem (Taranis, Orgran, Schar) (5 g)
- 2 walnoten (6 g)
-
2 eetlepels amandelpoeder (8 g)
1 eetlepel halfvolle melk (5 ml)
1 eetlepel Griekse yoghurt, natuur, mager (Boni Griekse
yoghurt) (20 g)
½ koffielepel citroenzeste (2 g)
2 aardbeien (30 g)
2 frambozen (8 g)
5 bosbessen (17 g)
Bereiding :
-
Mix de dadel, glutenvrije bloem, walnoten, amandelmeel en
halfvolle melk in een blender tot een vast en kneedbaar deeg.
-
Neem een kleine siliconen cupcake vorm.
-
Verspreid het deeg in de vorm zodat de gehele vorm bedekt is.
-
Zet gedurende 15-20min in de oven op 160°C.
-
Meng intussen de Griekse yoghurt met de citroenzeste.
-
Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
-
Vul de taartvorm met de Griekse yoghurt en werk af met het
fruit.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (113g)
178kcal
17,4g
12,6 g*
4,4 g
5,5 g
8,3 g
1,05 g
3,68 g
3,59 g
Per 100g
158kcal
15,4g
11,1 g*
3,9 g
4,9 g
7,3 g
0,93 g
3,26 g
3,18 g
En%
100
40
(28)
5
12
43
(5)
(19)
(18)
*Ook
hier gaat het over van nature aanwezige suikers niet over toegevoegde suikers,
de toegevoegde suikers zijn ook hier 0g.
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 2
Glutenvrije
pistolet
Ingrediënten :
-
40 ml lauw water
-
2 g droge gist
-
20 ml halfvolle melk
-
35 g glutenvrije bloem
-
Snuifje zout (1 g)
-
1 ei (50 g)
-
1 koffielepel sesamzaad (2 g)
-
¼ ui (15 g)
-
2 champignons (30 g)
-
Enkele blaadjes raketsla (5 g)
Bereiding :
1) Meng in een mengkom het
water, ¾ van de melk en gist. Laat 10 min. staan. Voeg de glutenvrije bloem,
een snuifje zout en een half ei toe. Doe de andere helft van het ei in een kom
2) Kneed het deeg ongeveer 5
min. met een keukenmachine op de hoogste stand tot het deeg soepel wordt.
3) Laat het deeg 45 tot 60 min. Afgedekt
rijzen op een warme, tochtvrije plek.
4) Verwarm de oven voor op 230
°C.
5) Kneed met vochtige handen 6
broodjes van het deeg. Bestrooi de bolletjes met het sesamzaad.
6) Bak ze in de oven gedurende
15 min.
7) Snijd de ui en champignons
zeer fijn.
8) Neem het overige half ei en
doe er 1 koffielepel halfvolle melk bij. Kluts het ei open en voeg er de
groenten aan toe. Doe het ei 30 seconden op hoge stand in de microgolf. Neem
het uit, roer, en herhaal nog eens.
9) Haal de pistoletjes uit de
oven en beleg deze met het roerei. Werk af met raketsla.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (170g)
234 kcal
33,7 g
1,7 g*
2 g
9,8 g
6,5 g
3,40 g
2,70 g
0,40 g
Per 100g
138 kcal
19,8 g
1 g*
1,2 g
5,8 g
3,8 g
2,0 g
1,58 g
0,24 g
En%
100
58
(0)
(0)
17
25
13
10
2
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 1
Quiche
met tomaat, paprika en ui
Ingrediënten :
-
¼ tomaat (20 g)
-
¼ paprika, groen (30 g)
-
¼ ui (15 g)
-
½ ei, rauw (25 g)
-
20 ml room, Alpro soya cuisine (20 g)
-
Peper
-
Zout
Bereiding :
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Was de tomaat en paprika en snijd in kleine stukjes.
-
Snipper de ui.
-
Plaats bakpapier in een kleine taartvorm.
-
Meng de room met het ei en wat peper en zout.
-
Doe de groenten in de vorm met bakpapier en overgiet deze met
het ei- en roommengsel.
-
Zet het geheel gedurende 20 min in de oven op 220°C.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (110g)
80 kcal
1,7 g
1,4g*
1,4 g
4,3 g
5,7 g
1,26 g
2,18 g
2,21 g
Per 100g
73 kcal
1,5 g
1,3g*
1,3 g
3,9 g
5,2 g
1,15g
1,98g
2,01g
En%
100
9
(7)
4
22
65
(14)
(25)
(26)
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
· Eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 16:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 3)
Recept 3: nagerecht
1.
Naam recept
Frambozenmousse
2.
Aantal porties
1 persoon (1portie)
3.
Ingrediënten:
1 gelatineblaadje (2g)
75 g frambozen, vers
1 koffielepel kristalsuiker (4,5g)
1 kippeneiwit (32g)
70 gram verse kaas, platte kaas, mager
4.
Bereidingswijze:
Laat
de gelatine weken in koud water
Spoel
de frambozen en mix ze tot een puree en voeg het suiker er aan toe
Klop
het eiwit tot sneeuw
Verwarm
de frambozenpuree en los er de uitgeknepen gelatine in op
Meng
de frambozenpuree met de verse kaas en zeef het geheel
Spatel
de eiwitsneeuw er onder
Doe
de bereiding in een glas of een coupe en laat het opstijven in de koelkast
Versier
eventueel met frambozen
1.
Voedingswaarde:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
183,5
107
11,2
0
0,07
0,00
0,00
12,6
5,6
11,9
Totaal per 100
gram
100
58,3
6,1
0
0,04
0,00
0,00
6,9
3,1
6,5
En%
100 En%
42En%
0En%
0,5 En%
-
-
47En%
11En%
44 En%
Het
enegieprocvan de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in
dit recept 100 En%.
2.
Bron: Website: http://sarahbraet.be/what-s-cooking/frambozenmousse
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-12-2019, 15:42 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 2)
Recept 2: hoofdgerecht
1.
Naam van het recept
Kip met kruidenpuree en spruiten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
150
g aardappelen, vers
100 g spruiten, vers
Snuifje
zout (voor in de kookpot met water)
1
kleine ui (55g)
1
klein glas water (150 ml)
½
kippenbouillon (6g)
1
kleine portie kipfilet, vers, diepvries (85g)
Snuifje
peper en zout
1
eetlepel olijfolie (12g)
1 laurierblad
30
ml melk, halfvol
½
eetlepel basilicum, gedroogd (6g)
½
eetlepel bladpeterselie, gedroogd (6g)
Snuifje
nootmuskaat
Snuifje
peper en zout
1,5
eetlepels maïzena (15g)
4.
Bereidingswijze
Schil
de aardappelen, was de spruiten en verwijder eventuele vuile blaadjes van de
spruitjes
Snij
de aardappelen in gelijke delen
Doe
de aardappelen in een pot met licht gezouten kokend water en laat de
aardappelen garen
Zet
een deksel op de pot en laat 25 minuten koken
Pel
de ajuin en snij deze fijn
Breng
water aan de kook en los de bouillon op
Kruid
de kip met peper en zout en snij ze in stukjes van 1,5 cm
Verhit
de olie in een stoofpot
Voeg
de kip bij de stoofpot toe en bak 4 minuten
Voeg
de ui bij en laat nog eens 4 minuten stoven op een zacht vuurtje
Voeg
de bouillon in de stoofpot samen met het laurierblad toe en laat 10 minuten
pruttelen
Breng
de spruiten aan de kook en laat ongeveer 12 minuten koken (controleer met een
vork of de spruiten zacht genoeg zijn)
Pureer
de aardappelen met de halfvolle melk
Meng
de puree met de gedroogde basilicum en de gedroogde peterselie en breng op
smaak met nootmuskaat, peper en zout
Giet
de spruiten af in een vergiet
Voeg
de maïzena op het laatste toe om de saus te binden
Zeef
de saus zodat je een egale consistentie verkrijgt
Serveer
de kip met de saus, de kruidenpuree en de spruiten
5.
Voedingswaarde
RECEPT 2:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
636,5
484
29,4
15,8
3,68
9,18
1,62
48,2
15,3
11,4
Totaal per 100
gram
100
76
4,6
2,5
0,6
1,4
0,3
7,6
2,4
1,8
En%
100 En%
24 En%
30 En%
7En%
17 En%
4En%
40En%
6En%
9En%
Het energieprocent van de eiwitten,
vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 100 En%.
6.
Bron: Website: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/17738/kip-met-kruidenpuree
+ eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
12-12-2019, 15:40 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 1)
Recept
1: alcoholvrije aperitief
1.
Naam van het recept:
Smoothie van bosvruchten
2.
Aantal porties:
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
50 gram bosvruchten mix, diepvries
½ appel, vers (70g)
35 gram frambozen, vers
50 gram platte kaas, mager
½ koffielepel Stevia (2,25g)
Enkele druppeltjes citroen
4.
Bereidingswijze:
Ontdooi
de bosvruchten in de kookpot, gebruik hierbij een bodempje water
Schil
de appel en snij de appel in gelijke delen
Doe
de bosvruchten, appel en frambozen in de blender en cutter zo goed mogelijk
zodat er geen brokjes meer te bespeuren zijn
Doe
de platte kaas samen in een mengkom met de Stevia en werk af met enkele
druppeltjes citroen
Doe
het mengsel van de platte kaas ook in de blender en cutter het geheel
Zeef
het gehele mengsel voor zo een egaal mogelijke smoothie
Serveer
in een glas
Tip:
je kan ook werken met 2 lagen
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
209,25
106
4,5
0,4
0,10
0,00
0,00
18,9
5,6
16,5
Totaal per 100 gram
100
51
2,1
0,2
0,05
0,00
0,00
9,0
2,7
7,9
En%
100
En%
16,5 En%
3,5 En%
1
En%
-
-
70,5 En%
10,5 En%
62En%
5. Voedingswaarde :
Het energieprocent van de
eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 101En%.
6.
Bron :
Website: http://www.parkiskookatelier.be/parkis-gerechten/milkshakes-en-smoothies/smoothie-van-bosvruchten-met-muntblaadjes.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-12-2019, 15:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea Suzan Planckaert en Julie Wante (Vervolg)
1. Naam recept:
Pizza bonbons
2. Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3. Ingrediënten
-
¼ plakje glutenvrije bladerdeeg (Herta) (30g)
-
1 koffielepel tomatensaus, Passata (5g)
-
3 g geraspte kaas
-
¼ snede glutenvrije salami, Carrefour (1,5g)
-
Geklutst eitje
-
Snuifje Italiaanse kruiden
4. Bereidingswijze
Snij een plakje bladerdeeg in vieren en leg deze
stukjes in de muffinvorm
Prik een paar gaatjes op de bodem (Het
bladerdeeg zet uit tijdens het bakken en anders wordt alle vulling eruit
gedrukt)
Schep de tomatensaus in de gevormde bakjes
Vul de bakjes aan met geraspte kaas en glutenvrije
salami snippers.
Breng de puntjes naar elkaar toe en knijp deze
goed vast. Smeer de bovenkant in met het ei en strooi hier wat Italiaanse
kruiden over.
Bak de pizza bonbons in 5 minuten op 225 graden C gaar.
5. Voedingswaarde recept 3:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (42,50g )
112
2,2
4,0
1,03
0,02
0,06
15,3
0,9
0,7
Totaal per 100g
264
5,2
9,4
2,42
0,05
0,14
36,0
2,1
1,7
En%
100
8 En%
32 En%
8 En%
/
0,5 En%
55 En%
2 En%
3 En%
Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels zijn
samen 97 En%. Dit komt omdat we zelf de glutenvrije salami en glutenvrij bladerdeeg
hebben toegevoegd in Nubel. Onze bron kan onbetrouwbaar zijn en was beperkt in
gegevens (geen onderscheid in welke vetten). De hoeveelheid geklutst ei die
uiteindelijk over het baksel wordt gesmeerd is ook moeilijk in te schatten. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat het En% bij
dit gerecht geen 100 En% is.
6. Bron: website
http://www.laurasbakery.nl/pizza-bonbons/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 15:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek