Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
16-12-2019
Auberginerolletjes met tomaat, feta en basillicum
Auberginerolletjes met tomaat, feta en basilicum
(hartig gerecht)
1 persoon ( 1 portie)
Ingrediënten
·
¼ aubergine (70 g)
·
1 el olijfolie(voor 4
personen) (4 ml per persoon)
·
Snufje oregano
·
Snufje paprikapoeder
·
Zwarte peper naar keuze
·
Zout naar keuze
·
13 g fetakaas
·
½ takje basilicum (vers) (7
g)
·
¼ tomaat (38 g)
Bereidingswijze
Snij de aubergine in de lengte in 4 plakken.
Bestrijk aan beide kanten met de olijfolie en kruid met de oregano, het
paprikapoeder, zwarte peper en zout. Snij de feta in 12 blokjes en trek de blaadjes van de takjes basilicum. Snij
vervolgens de tomaat in 4 schijfjes.
Grill de aubergines 2 min. aan elke kant gaar op
het midden van de hete pan. Laat een beetje afkoelen.
Leg op de plak aubergine een schijfje tomaat, één blokje feta en enkele
blaadjes basilicum.
Rol de plakken aubergine op en steek vast met een prikkertje. Leg de rolletjes,
indien gewenst, nog ± 5 min. op de hete grillpan en serveer.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers (toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per portie (132g)
111
kcal
3,9
g
7,2
g
2,7
g
3,7
g
0,5
g
6,0
g
3,0
g
3,3
g
Per 100g
85
kcal
3,0
g
5,5
g
2,0
g
2,8
g
0,4
g
4,5
g
2,3
g
2,5
g
En%
100
14
58,5
21,5
30,0
4,5
21,5
11
6
Bron:
https://www.bioplanet.be/wps/portal/bioplanet/nl/home/recepten/detail/auberginerolletjes-met-tomaat-feta-en-basilicum-93523##1
+ eigen invoegingen Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
16-12-2019, 16:05 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aardappelwafeltjes
Aardappelwafeltjes
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
80
g geschilde aardappelen
·
20
ml melk, magere
·
½ vers ei (30g)
·
Snuifje
peper, zout, nootmuskaat
·
10
g bloem, patisserie vb Boni (sojavrij)
·
5 g vloeibare boter, AH basic (sojavrij)
Bereidingswijze
Kook
de aardappelen gaar tot ze zacht genoeg zijn om te pletten, ca 15 minuten.
Giet het water af en plaats de aardappelen in een mengkom.
Voeg hierbij een
scheutje melk en het half ei en stamp deze zacht. Kruid deze naar keuze en neem
nadien ongeveer 15 g uit deze bekomen aardappelpuree en leg deze apart voor
recept 6.
Voeg bij de resterende aardappelpuree vervolgens de rest van de ingrediënten en
meng deze tot je een homogeen mengsel bekomt.
Zet de wafelijzer op een hoge stand en vet deze in met boter.
Maak en plaats
een balletje van het mengsel in de wafelijzer en druk dit voorzichtig dicht.
Bak de wafels van de aardappelpuree een 5-tal minuten tot ze goudbruin en
krokant zijn.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (130g)
162 kcal
6,4 g
6,9 g
1,5g
3,5g
1,7 g
18,8g
1,8 g
1,2 g
Per
100g
125 kcal
4,9 g
5,3 g
1,1 g
2,7 g
1,3 g
14,5g
1,4 g
0,9 g
En%
100
16
38,5
8
20
10
46,5
4,5
2
Bron
Gebaseerd op het gerecht:
https://nsmbl.be/wafels-van-aardappelpuree/
Studenten : Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 16:01 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Dipsaus (tzatziki zonder soja)+overschot vorige gerechten
Dipsaus(tzatziki Delhaize zonder soja)
met overschot vorige gerechten
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
100
g komkommer, verse
·
150
g wortelen, vers
·
11
g rijstwafel (= 1,5 rijstwafel)
·
30
g verse roomkaas, mager
·
(Resterende
kikkererwt hummus, uit recept 1 )
·
(Korsten
volkorenbrood, uit recept 5)
Bereidingswijze
Snijd
de komkommer en wortels in korte dikke repen. Breek de rijstwafel in
middelgrote stukjes.
Plaats het kommetje met de hummus en een potje gevuld met verse roomkaas op een
plateau.
Leg de resterende ingrediënten in schaaltjes rondom de dipsausjes en serveer.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (291 g)
119kcal
4,2 g
0,6 g
0,2 g
0,1 g
0,2 g
21,6g
12,5 g
6,1 g
Per
100g
41 kcal
1,4 g
0,2 g
0,1 g
0,1 g
0,1 g
7,4 g
4,3 g
2,1 g
En%
100
14
4,5
2
1
1
72,5
42
12,5
Bron
Eigen ingeving.
Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 16:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Rijstwafel met verse roomkaas, rozijnen & radijs
Rijstwafel met verse roomkaas, rozijnen
en radijs
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
1/2e
rijstwafel (4g)
·
15
g verse magere roomkaas
·
10
g rozijnen
·
15 g radijs
Bereidingswijze
Kraak
de rijstwafel in 3 kleine stukjes en snijd 3 schijfjes van de gewassen radijs.
Leg
telkens 1 schijfje radijs op de stukjes rijstwafel en beleg deze nadien met de
verse roomkaas en vul aan met rozijnen.
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (44g)
52 kcal
2,2 g
0,2 g
0,1 g
0,1 g
0,1 g
10,1g
6,7 g
0,7 g
Per
100g
118kcal
5 g
0,5 g
0,1 g
0,1 g
0,1 g
23 g
15,2 g
1,6 g
En%
100
17
3,5
1
1
1
78
51,5
3
Bron
Eigen creatie Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groentechips
Groentechips
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
40
g rode biet, vers
·
40
g pastinaak, vers
·
40
knolselder, vers
·
scheutje
Olijfolie (5g)
Bereidingswijze
Warm
de oven voor op 150°C.
Was en snijd de groenten met behulp van een mandoline of dunschiller in
schijfjes van 2 tot 3 mm dik.
Dep
ze even af (rode biet apart afdekken) en strijk ze nadien in met olijfolie via
een borsteltje en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze krokant zijn
Serveer
ze met een lekker dipsausje.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (125g)
107kcal
2,1 g
5,4 g
0,8 g
4 g
0,5 g
10,2g
5,5 g
4,7 g
Per
100g
86 kcal
1,7 g
4,3 g
0,7 g
3,2 g
0,4 g
8,2 g
4,4 g
3,8 g
En%
100
8
45,5
7,1
33
4,5
38
20,5
10,5
Bron https://www.evavzw.be/recept/groentechips en
https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/groentechips-van-wortel-pastinaak-en-rode-biet
Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pommes duchesse met tomaat, waterkers en rozijn
1.3
Pomme duchesse met tomaat, waterkers en
rozijn
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
15
g zelfgemaakte aardappelpuree, zie recept 4
·
1/4e
tomaat, middelgroot ( 35g )
·
10
g waterkers
·
10
g rozijnen
·
Stukje
korst volkorenbrood, zie recept 5
Bereidingswijze
Breng
de aardappelpuree in een spuitzak en maak een klein torentje op het
aperitiefbordje.
Snijd de tomaat in kleine blokjes en versier samen met de rest
van de ingrediënten het bordje.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (70g)
45 kcal
1,5 g
0,4 g
0,2 g
0,2 g
0,1 g
8,3 g
7,0 g
0,9 g
Per
100g
64 kcal
2,1 g
0,6 g
0,2 g
0,3 g
0,1 g
11,9g
10 g
1,3 g
En%
100
13,5
8
3
3,5
2
74
62
5
Bron
Eigen creatie
Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groente-en fruitstokje
1.3
Groente- en fruitstokje
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
50
g druiven, wit of blauw
·
30
g appels, ongeschild
·
20
g radijs, rauw
·
20
g komkommer, vers
·
30
g brood, volkoren
Bereidingswijze
Was de groenten en schil indien
gewenst. Snijd de appel en kaas in 2 à 2 cm vierkante blokjes. De radijs en
komkommer snijd je in schijfjes. Verwijder de korst van de sneden brood en leg
deze aan de kant voor recept 6.
Het binnenste van het brood snijd je in kleine stukjes.
Verdeel de ingrediënten naar keuze op een brochettestokje en serveer.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (150g)
121 kcal
4,3 g
0,6 g
0,1 g
0,1 g
0,3 g
22,9g
9,8 g
3,6 g
Per
100g
81 kcal
2,9 g
0,4 g
0,1 g
0,1 g
0,2 g
15,3g
6,5 g
2,4 g
En%
100
14
4,5
1
1
2
75,5
32,5
7
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische sushi
Vegetarische
sushi
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
·
40g
gekookte rijst of 17 g ongekookte zilvervliesrijst ( 16 g ongekookte witte
rijst)
·
60g
komkommer , vers
·
10
g waterkers, vers
Bereidingswijze
Kook de zilvervliesrijst
voor een 20-tal minuten (7-tal min voor witte rijst) op een zacht vuurtje
afgedekt met een deksel. Laat de rijst daarna uitlekken en afkoelen. Was de komkommer en snijd enkele fijne plakjes over de gehele lengte. Leg de plakjes mooi open en verdeel hierover de rijst gelijkmatig. Rol de
plakjes komkommer op. Plaats deze op een bord en versier telkens met waterkers.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (110g)
68 kcal
1,7 g
0,4 g
0,1g
0,1g
0,2g
12,8g
0,9g
1,1 g
Per
100g
62 kcal
1,5 g
0,4 g
0,1g
0,1g
0,2g
11,6g
0,8g
1,0 g
En%
100
10
5,5
1,5
1,5
2
75,5
5,5
4
Bron
Eigen creatie op het idee
van een soort sushi hapje. Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:30 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Crackers met kikkererwten hummus versierd met sla & appel
1.1
Recept 1: Crackers met kikkererwten
hummus versierd met sla, appel
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
· 100
g gekookte kikkererwten, blik/bokaal
·
1 tl
citroensap (5ml )
·
Half
teentje knoflook (3g)
·
1 tl
korianderpoeder (5g)
·
1 el
olijfolie (10g)
·
1
el water, plat (15 ml)
·
Peper
en zout naar smaak
·
(Optioneel
sesampasta, tahin 1 el)
·
20
g crackers, voltarwe met sesam
·
20
g appels, ongeschild
·
20
g kropsla, vers en gewassen
Bereidingswijze
Voeg al de ingrediënten, uitgezonderd de appel, kropsla en crackers, samen in
een mengkom.
Mix alles goed samen met een staafmixer en voeg eventueel nog wat extra water
of olijfolie toe tot je een smeuïg beleg krijgt.
Kraak de crackers telkens in twee en beleg met de hummus.
Versier met kleine stukjes appel en kropsla.
Overgehouden hummus kun je nog mooi apart
serveren in een potje als dipsausje voor de broodkorsten, rijstwafel en groenten
uit onderstaande recepten (zie recept 9 ).
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
KH
Suikers
(toegevoegd + natuurlijk )
Vezels
Per
portie (198g)
312 kcal
10,3g
15,2g
2,9g
8,8g
1,6g
29,2g
4,8g
8,9
Per
100g
158kcal
5,2g
7,7g
1,5g
4,5g
0,8g
14,7g
2,4g
4,5g
En%
100
13
44
8,5
25,5
5
37,5
6
7
Bron
Hummus gebasseerd op https://www.evavzw.be/recept/hummus?gclid=Cj0KCQjwi7DtBRCLARIsAGCJWBp7gQhZEd0bumjaqzePqIA7yXlkmLmak8mwpVo2aWlDr_wyq5sW8yIaAoCxEALw_wcB
+ eigen creatie tot serveren van het gerechtje.
Studenten: Jonathan Verhaeghe & Pauwels Jari
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
16-12-2019, 15:25 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
15-12-2019
Vegetarische tapas - deel 1
1. Gekleurde popcorn
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 15g maïskorrels, droog (voor popcorn)
- Snuifje paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Doe de maïskorrels in de popcornmachine.
- Bestrooi de popcorn met paprikapoeder.
Bron : https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/82146/popcorn-met-een-smaakje + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (15 g)
58 kcal
10,8 g
0,0 g
2,0 g
0,6 g
0,15 g
0,12 g
0,26 g
Per 100g
387 kcal
72,0 g
0,0 g
13,3 g
4,0 g
1,0 g
0,80 g
1,73 g
En%
-
74,5
0
14
9
2
2
4
2. Geroosterde kikkererwten
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 60 g kikkererwten, gekookt
- ½ eetlepel olie, olijf (5 g)
- Snuifje zout en paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Meng ze met de olijfolie, zout en paprikapoeder.
- Verspreid ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de kikkererwten 30 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan.
- Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/76785/geroosterde-kikkererwten-1
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (65g)
118 kcal
7,9 g
0,0 g
4,6 g
6,8 g
1,0 g
4,11 g
1,14 g
Per 100g
182 kcal
12,2 g
0,0 g
7,1 g
10,5 g
1,5 g
6,32 g
1,75 g
En%
-
27
0
16
52
7,5
31
9
studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
15-12-2019, 19:59 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - deel 3
1. Zoete aardappelwedges met courgettedip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1/3e zoete aardappel (150 g)
- ¼ courgette, groot (135 g)
- 1 eetlepel citroensap (12 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- 1 eetlepel tahin (sesampasta) (15 g)
- 2 eetlepels peterselie, vers (10 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
Zoete aardappelwedges:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel, schil en snij de zoete aardappel in partjes.
- Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de partjes erop.
- Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Courgettedip:
- Pel de courgette en snij in blokjes.
- Mix de courgette, citroensap, knoflook en de tahin tot een gladde mengeling.
- Werk af met peterselie, peper en zout.
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (325g)
231 kcal
26,4 g
10,4 g
8,2 g
9,0 g
1,6 g
3,24 g
4,07 g
Per 100g
71 kcal
8,1g
3,2 g
2,5 g
2,8 g
0,5 g
1,0 g
1,25 g
En%
/
46
18
14
35
6
12,5
15,5
2. Croque Veggie
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1 tomaat, klein (90 g)
- 1/5e aubergine, groot (60 g)
- Enkele blaadjes Rucola, vers (10g)
- 2 sneetjes volkorenbrood, klein, lang (40 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Spoel en snij de tomaten en de aubergine in fijne plakjes.
- Gril de aubergine.
- Leg de tomaten, de aubergines en de rucola op de ene kant van het brood en werk af met peper en zout.
- Leg de andere boterham erop en plats onder de grill of croque-machine.
Bron: https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (200g)
124 kcal
21,1 g
4,1 g
6,1 g
0,9 g
0,29 g
0,28 g
0,44 g
Per 100g
62kcal
10,6 g
2,1 g
3,1 g
0,5 g
0,15 g
0,14 g
0,22 g
En%
/
68
13
20
6,5
2
2
3
3. Pasta met broccolipesto
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 30 g volkorenpasta, ongekookt
- 3 roosjes broccoli, klein (36 g)
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas (10 g)
- 4 kerstomaten, vers (48 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
- Kook de broccoliroosjes beetgaar in gezouten water. Giet af en vang het kookvocht op.
- Pureer de broccoli en voeg 2 tot 3 el kookvocht en de Parmezaan toe.
- Breng de broccolipesto op smaak met peper en zout.
- Giet de pesto over de pasta en voeg de kerstomaten toe.
Bron: https://koken.vtm.be/vers-talent-lekker-zuiders-met/recept/ans-pasta-met-broccolipesto-en-rucola + eigen inspiratie
Vegetarische tapas - deel 2
1. Aardappelchips
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 150 g aardappel, rauw, geschild
- ½ eetlepel olie, olijf (5g)
- Snuifje zout of paprikapoeder
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de aardappelen en dep ze droog.
- Snij de aardappelen met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
- Spoel de plakjes af in ijskoud water.
- Leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier en dep ze droog.
- Doe de plakjes in een kom en meng met de olie.
- Leg ze vervolgens naast elkaar in een ovenschaal met bakpapier.
- Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn.
Haal de chips uit de oven en bestrooi ze meteen met zout of paprikapoeder.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80419/zelfgemaakte-chips
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (155g)
132 kcal
18,2 g
2,2 g
2,8 g
5,2 g
0,8 g
3,75 g
0,54 g
Per 100g
85 kcal
11,7 g
1,4 g
1,8 g
3,4 g
0,5 g
2,42 g
0,34 g
En%
-
55
6,5
8,5
35,5
5,5
25,5
4
2. Falafelballetjes met yoghurtdip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 50 g kikkererwten, gekookt
- ¼ ui, klein (15 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- Snuifje zout, komijnpoeder, chilipoeder
- 30 g Griekse yoghurt, volle
- ½ eetlepel sesamzaadjes, geroosterd, witte gepeld (6 g)
- 3 g gember, vers
Bereidingswijze:
Falafelballetjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de kikkererwten tot een fijne massa.
- Pel de ui en de knoflook, snij ze in fijne stukken en doe ze bij de fijngemalen kikkererwten.
- Kruid met een snuifje zout, komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
- Mix tenslotte de volledige massa.
- Rol de falafels tot bolletjes van ongeveer 2 tot 3 cm diameter en leg deze op een bord.
- Bak de falafels ongeveer 20 à 25 min in de oven.
Yoghurtdip:
- Schenk de Griekse yoghurt in een schaaltje.
- Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Meng alle ingrediënten in de yoghurt.
- Kruid de dip met een snuifje zout, chilipoeder en komijnpoeder.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/ + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107g)
138 kcal
9,5 g
2,0 g
6,6 g
7,4 g
2,4 g
2,11 g
2,15 g
Per 100g
129 kcal
8,9 g
1,9 g
6,2 g
6,9 g
2,2 g
1,97 g
2,01 g
En%
-
28
6
19
48
15,5
14
14
Studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
15-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
14-12-2019
Boterham met gerookte zalm en kruidenkaas en dessert van banaan en hazelnoten
Aantal porties: 1 persoon
Bereidingswijze:
Besmeer 2 sneden brood met de kruidenkaas .
Verdeel daarbovenop de sneetjes gerookte zalm.
Snij de ijsbergsla in stukjes en de komkommer en tomaat in schijfjes.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
energie
Koolhydraten
Vezels
eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (485g)
609 kcal
79 g
13,2 g
30,6 g
16,3 g
3,9 g
8,2 g
3,2 g
Per 100 gram
125 kcal
16,3 g
2,7 g
6,3g
3,4 g
0,8 g
1,7
0,7 g
EN%
100 %
52%
4%
20%
24 %
6 %
12%
5%
Bron:
N aar eigen creatie.
Wout & Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
14-12-2019, 10:13 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige pannenkoek met ricotta, zalm en spinazie en dessert van fruitschildpad met peperkoek
Aantal porties: 1
persoon
Ingrediënten:
Voor de pannenkoeken:
- 150ml halfvolle melk
- 50 gram volkorenbloem
- 1/2de stuk ei
- snuifje zout
- 20 gram spinazie
- 50 gram gerookte zalm
- 8 gram minarine
- 30 gram ricotta
- Snuifje peper
- Enkele druppels citroensap, vers
- Snuifje dille, vers
- 1 stuk peperkoek (23g)
Voor de fruitschildpad:
-
1 stuk kiwi (75g)
-
4 stuks druiven (24g)
-
4 hagelslagkorreltjes
Bereidingswijze:
Voor de
pannenkoeken (2 stuks):
- Meng de melk, bloem, ei en zout tot een
glad beslag.
- Kook de spinazie met een klein beetje
water op een laag vuurtje.
- Knijp het vocht uit de spinazie en voeg
toe aan het beslag.
- Snij de zalm in kleine stukjes en voeg
deze ook toe aan het beslag. Hou een kleine hoeveelheid over voor de afwerking
- Verhit de pan met de minarine.
- Schenk een portie van het beslag in de
pan. Let op dat je geen te dikke pannenkoeken bakt.
- Zodra de rand van de pannenkoek krokant
wordt, is hij klaar.
- Laat de pannenkoek afkoelen.
- Roer de ricotta los en kruid met peper,
citroensap en dille.
- Bestrijk de pannenkoek met de ricotta en
rol de pannenkoek op.
- Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en leg
deze in de lunchbox.
- Werk af met een stukje zalm en verse
dille.
Voor de fruitschildpad:
-
Schil de kiwi en snij deze in de breedte door.
-
Snij 2 druiven in 4 stukjes.
-
Gebruik deze kwart druifjes als poten van de
schildpad.
-
Gebruik de andere 2 druifjes als hoofd.
-
Duw de de hagelslagkorreltjes in de druifjes tot
ogen van de schildpad.
Voeg het stuk peperkoek toe aan de lunchbox
Bron:
http://www.budgetkoken.be/voorgerecht/pannenkoek-zalm-ricotta.php
https://www.pinterest.co.uk/pin/300122762646511571/
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (432 g)
546 kcal
62,3 g
7,9g
30,9 g
17,4g
6,7g
5,4g
3,9g
Per 100 g
126 kcal
14,4 g
1,8g
7,1 g
4,0 g
1,5g
1,2g
0,9g
En %
100 %
46 %
2,9 %
22 %
29%
11%
9%
9%
Wout & Elke
1.
Aardbeienmousse
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
80,0 g aardbeien, vers
-
1 kippenei,
eiwit, rauw (32,0g)
-
5,0 g citroen, vers (schil)
Bereidingswijze:
-
Spoel de aardbeien en snij de kroontjes ervan.
-
Snij de aardbeien in blokjes. Hou een paar
blokjes opzij voor de afwerking.
-
Voeg het eiwit toe en mix het geheel gedurende
2 minuten.
-
Leg onderaan in het glas de overige
aardbeiblokjes, doe de mousse erover en werk af met wat geraspte citroenschil.
Bron: https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/snelle-en-lekkere-aardbeienmousse
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (117 g)
71 kcal
4,3 g
3,8 g
1,1 g
4,8 g
3,5 g
1,2 g
1,64 g
0,58 g
Per 100g
61 kcal
3,7 g
3,2 g
0,9 g
4,1 g
3,0 g
1,0 g
1,4 g
0,5 g
En%
-
24
21
3
27
44
15
21
7,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glaasje met appel en gerookte ham
1.
Glaasje
met appel en gerookte ham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
12,0 g komkommer, vers
-
25,0 g appel, vers, zonder schil
-
¼ avocado, klein (30,0 g)
-
1 snede ham, rauw, gerookt (25,0 g)
-
1/3e limoen, sap (15,0 g)
-
Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
-
Schil de komkommer, appel en avocado en snij
deze in fijne blokjes.
-
Doe eerste de avocado, dan de komkommer en
vervolgens de appel in het glaasje.
-
Snij de ham in reepjes en leg het op de appel.
-
Werk af met limoensap peper en zout.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/hapjes/lepelhapje-van-avocado-appel-en-garnaal/
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107 g)
118 kcal
4,0 g
3,9 g
1,9 g
7,0 g
7,6 g
1,3 g
5,02 g
0,74 g
Per 100g
110 kcal
3,7 g
3,6 g
1,8 g
6,5 g
7,1 g
1,2 g
4,7 g
0,7 g
En%
-
13,5
13
3
24
58
10
38
5,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:25 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboogboterham
1.
Regenboogboterham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
60,0 g kikkererwten, gekookt in blik
-
Snuifje currypoeder, peper en zout
-
½ eetlepel olijfolie (5,0 g)
-
20,0 g rode biet, gekookt
-
25,0 g platte kaas, mager, ongesuikerd
-
¼ courgette, vers (60,0 g)
-
10,0 g Ricotta, vers
-
4 kleine sneden boerenbrood, glutenvrij, Céréal Glutenfree & lactosefree
(60 g)
Bereidingswijze:
De gele humus:
-
Doe de kikkererwten in een blender en meng met
de olijfolie en de currypoeder. Kruid met peper en zout.
Roze bietjesspread:
-
Mix de stukjes gekookte rode biet en de platte
kaas in een blender. Kruid met peper en zout.
De courgettespread:
-
Spoel, schil en snij de courgette in blokjes.
-
Mix de courgette.
-
Voeg de Ricotta toe en kruid met peper en
zout.
-
Besmeer een sneetje brood met de courgettespread
en leg hierop een snede brood. Besmeer dit sneetje met de bietjesspread en leg
hierop een snede brood. Smeer tot slot
hierop de gele humus en eindig met een sneetje brood.
-
Snij de boterham diagonaal door.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/79129/regenboogboterham-met-drie-lagen?fbclid=IwAR1BBB5HviJ7Ycu2rD-4CpjBJIsr4hE9UFSAspfcJn3MV-gS5TAqQgEJBug
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (240 g)
313 kcal
36,2 g
5,1 g
8,5 g
10,3 g
11,4 g
3,5 g
4,58 g
1,24 g
Per 100g
130 kcal
15,0 g
2,1 g
3,5 g
4,3 g
4,8g
1,5 g
1,9 g
0,5 g
En%
-
46
6,5
5,5
13
33
10
13
3,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
13-12-2019, 10:24 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
12-12-2019
High Tea - Amber & Torsten - Deel 3
Gezonde
fruittaartjes
Ingrediënten :
-
1/2 ontpitte medjoul Dadel (12 g)
-
1 eetlepel Glutenvrije bloem (Taranis, Orgran, Schar) (5 g)
- 2 walnoten (6 g)
-
2 eetlepels amandelpoeder (8 g)
1 eetlepel halfvolle melk (5 ml)
1 eetlepel Griekse yoghurt, natuur, mager (Boni Griekse
yoghurt) (20 g)
½ koffielepel citroenzeste (2 g)
2 aardbeien (30 g)
2 frambozen (8 g)
5 bosbessen (17 g)
Bereiding :
-
Mix de dadel, glutenvrije bloem, walnoten, amandelmeel en
halfvolle melk in een blender tot een vast en kneedbaar deeg.
-
Neem een kleine siliconen cupcake vorm.
-
Verspreid het deeg in de vorm zodat de gehele vorm bedekt is.
-
Zet gedurende 15-20min in de oven op 160°C.
-
Meng intussen de Griekse yoghurt met de citroenzeste.
-
Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
-
Vul de taartvorm met de Griekse yoghurt en werk af met het
fruit.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (113g)
178kcal
17,4g
12,6 g*
4,4 g
5,5 g
8,3 g
1,05 g
3,68 g
3,59 g
Per 100g
158kcal
15,4g
11,1 g*
3,9 g
4,9 g
7,3 g
0,93 g
3,26 g
3,18 g
En%
100
40
(28)
5
12
43
(5)
(19)
(18)
*Ook
hier gaat het over van nature aanwezige suikers niet over toegevoegde suikers,
de toegevoegde suikers zijn ook hier 0g.
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 2
Glutenvrije
pistolet
Ingrediënten :
-
40 ml lauw water
-
2 g droge gist
-
20 ml halfvolle melk
-
35 g glutenvrije bloem
-
Snuifje zout (1 g)
-
1 ei (50 g)
-
1 koffielepel sesamzaad (2 g)
-
¼ ui (15 g)
-
2 champignons (30 g)
-
Enkele blaadjes raketsla (5 g)
Bereiding :
1) Meng in een mengkom het
water, ¾ van de melk en gist. Laat 10 min. staan. Voeg de glutenvrije bloem,
een snuifje zout en een half ei toe. Doe de andere helft van het ei in een kom
2) Kneed het deeg ongeveer 5
min. met een keukenmachine op de hoogste stand tot het deeg soepel wordt.
3) Laat het deeg 45 tot 60 min. Afgedekt
rijzen op een warme, tochtvrije plek.
4) Verwarm de oven voor op 230
°C.
5) Kneed met vochtige handen 6
broodjes van het deeg. Bestrooi de bolletjes met het sesamzaad.
6) Bak ze in de oven gedurende
15 min.
7) Snijd de ui en champignons
zeer fijn.
8) Neem het overige half ei en
doe er 1 koffielepel halfvolle melk bij. Kluts het ei open en voeg er de
groenten aan toe. Doe het ei 30 seconden op hoge stand in de microgolf. Neem
het uit, roer, en herhaal nog eens.
9) Haal de pistoletjes uit de
oven en beleg deze met het roerei. Werk af met raketsla.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (170g)
234 kcal
33,7 g
1,7 g*
2 g
9,8 g
6,5 g
3,40 g
2,70 g
0,40 g
Per 100g
138 kcal
19,8 g
1 g*
1,2 g
5,8 g
3,8 g
2,0 g
1,58 g
0,24 g
En%
100
58
(0)
(0)
17
25
13
10
2
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 1
Quiche
met tomaat, paprika en ui
Ingrediënten :
-
¼ tomaat (20 g)
-
¼ paprika, groen (30 g)
-
¼ ui (15 g)
-
½ ei, rauw (25 g)
-
20 ml room, Alpro soya cuisine (20 g)
-
Peper
-
Zout
Bereiding :
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Was de tomaat en paprika en snijd in kleine stukjes.
-
Snipper de ui.
-
Plaats bakpapier in een kleine taartvorm.
-
Meng de room met het ei en wat peper en zout.
-
Doe de groenten in de vorm met bakpapier en overgiet deze met
het ei- en roommengsel.
-
Zet het geheel gedurende 20 min in de oven op 220°C.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (110g)
80 kcal
1,7 g
1,4g*
1,4 g
4,3 g
5,7 g
1,26 g
2,18 g
2,21 g
Per 100g
73 kcal
1,5 g
1,3g*
1,3 g
3,9 g
5,2 g
1,15g
1,98g
2,01g
En%
100
9
(7)
4
22
65
(14)
(25)
(26)
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
· Eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 16:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek