Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika’s met tomaat en mozzarella (0,5 KHR)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    Gevulde paprika’s met tomaat en mozzarella (0,5 KHR)

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten

    • 12 g pijnboompitten
    • 5 kerstomaten, vers (30 g)
    • 20 g light mozzarella, vers
    • 1/3de  rode paprika, vers  (60 g)
    • Snuifje peper
    • Snuifje zout
    • 10 g gemalen kaas, Emmentaler, vers

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Rooster de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
    3. Snij de kerstomaatjes en mozzarella in kleine stukjes.
    4. Vul het stuk paprika met de kerstomaat en mozzarella. Kruid met een snuifje peper en zout.
    5. Werk af met de gemalen kaas en strooi er de pijnboompitten op.
    6. Bak dit geheel ongeveer 10 minuten.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (132g)

    178 kcal

    5,1 g

    1,7 g

    9,1 g

    13,0 g

    3,8 g

    3,1 g

    4,2 g

    Per 100g

    135 kcal

    3,9 g

    1,3 g

    6,9 g

    9,8 g

    2,9 g

    2,3 g

    3,2 g

    En% (Nubel)

    100

    11,5

    2

    20,5

    66

    19,5

    16

    21


    Bron: eigen creatie

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    04-12-2019, 18:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde glutenvrije chocoladebrownies (zoet recept)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Gezonde glutenvrije chocoladebrownies (zoet recept)

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    • 17 g dadels, ontpit
    • 17 g ongezoete appelmoes
    • 1 theelepel cacaopoeder (5 g)
    • Druppel vanille aroma
    • 1/5de ei ( 13 g)
    • 12 g Amandelmeel
    • Snuifje bakpoeder (2 g)
    • Klein handje hazelnoten (4 g)
    • 2 aardbeien, vers (20 g)

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Ontpit de dadels en week deze minstens 10 minuten in heet water.
    3. Maal de dadels samen met de appelmoes in de blender zo fijn mogelijk.
    4. Voeg het cacaopoeder, vanille aroma, eieren, amandelmeel en bakpoeder erbij en mix dit goed door.
    5. Hak de hazelnoten zeer grof en voeg bij het mengsel.
    6. Leg bakpapier in een bakplaat en giet het browniemengsel erin. Plaats dit voor 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek na 25 minuten de brownies af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.
    7. Laat de brownies afkoelen en voeg nadien de aardbeien toe.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie ( 91 g)

    173 kcal

    17,0 g

    13,7 g

    5,0 g

    4,4 g

    9,7 g

    1,4 g

    6,3 g

    1,7 g

    Per 100g

    190 kcal

    18,7 g

    15,1 g

    5,5 g

    4,8 g

    10,7 g

    1,5 g

    6,9 g

    1,9 g

    En% (Nubel)

    100

    39

    31,5

    1

    10

    50

    7

    33

    8,5


    Bron
    : https://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/gezonde-brownies-glutenvrij-suikervrij-vetvrij-en-lactosevrij/?fbclid=IwAR3IJR8FqrO2emf2eZmf7inJjT4Z_uSe8SdbIb-sC4kq6Ullk1jptcK1O6s

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini glutenvrije sandwiches met kipfilet (hartig recept)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Mini glutenvrije sandwiches met kipfilet (hartig recept)

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    • 1 dikke snede glutenvrij meergranenbrood Schär (40 g)
    • 1 theelepel Philadelphia kruidenkaas, bieslooksmaak (8 g)
    • 1 plakje kipfilet, bereid, in plakjes (12 g)
    • Lente ui, rauw (6 g)
    • Enkele blaadjes sla, vers (8 g)

    Bereidingswijze:

    1. Neem de boterham en snij de korsten ervan af.
    2. Snij de boterham in doormidden zodat je twee driehoeken bekomt en besmeer 1 zijde met een laagje Philadephia kruidenkaas.
    3. Snij de lente ui in kleine ringetjes en was de sla.
    4. Leg op de kant met de kruidenkaas een plakje kipfilet, een paar ringen lente ui, een paar blaadjes sla.
    5. Leg de andere driehoek erboven op en snij deze nog maal in 2 driehoeken.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie ( 74 g)

    120 kcal

    17,6 g

    1,4 g

    2,8 g

    4,9 g

    2,4 g

    0,7 g

    0,2 g

    0 g

    Per 100g

    162 kcal

    23,8 g

    1,9 g

    3,8 g

    6,6 g

    3,2 g

    0,9 g

    0,3 g

    0 g

    En% (Nubel)

    100

    58,5

    4,5

    7

    16,5

    18

    5

    1,5

    0


    Bron:

    https://www.keukenliefde.nl/4x-lekker-sandwich-recept/


    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini glutenvrije pizzabroodjes (hartig recept)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Mini glutenvrije pizzabroodjes (hartig recept)

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    • 1 dikke snede glutenvrij meergranenbrood Schär (40 g)
    • 1 plakje mozzarella light (10 g)
    • 1/12de rode paprika (10 g)
    • 1/12de gele paprika (10 g)
    • 1/12de groene paprika (10 g)
    • 1 koffielepel tomatenpassata (8 g)
    • 2 g pijnboompitten

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 220°C.
    2. Neem de boterham en maak deze plat met een deegrol. Snij deze boterham vervolgens in 4 stukjes.
    3. Snij de mozzarella en paprika in kleine stukjes.
    4. Smeer een dunne laag tomatenpassata op de 4 boterhammetjes.
    5. Beleg de boterhammetjes met mozzarella, paprika en pijnboompitten.
    6. Stop de broodjes gedurende 8 minuten in de oven op 220°C. 

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (90 g)

    133 kcal

    19,3 g

    3,0 g

    3,1 g

    4,0 g

     3,6 g

    0,8 g

    0,4 g

    0,7 g

    Per 100g

    148 kcal

    21,4 g

    3,3 g

    3,4 g

    4,4 g

    4,0 g

    0,9 g

    0,4 g

    0,8 g

    En% (Nubel)

    100

    58

    9

    5,5

    12

    24,5

    5,5

    2,5

    5

    Bron: eigen creatie

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    04-12-2019, 18:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkoren bolletjes met kip en groentespread
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Volkoren bolletjes met kip en groentespread

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    • 8 eetlepels volkorenmeel (83g)
    • Snuifje zout
    • Enkele gedroogde gistkorrels (2g)
    • 6 eetlepels lauw water (58 ml)
    • 1/3e rode paprika, vers (60g)
    • Klein stukje bleekselderij, vers (8g)
    • 1/4e kleine ui, vers (15g)
    • 2,5 eetlepels cottage cheese, Danone, bereid (25g)
    • Paprikapoeder naar smaak
    • Klein stukje kippenborst zonder vel, rauw  (30g)
    • scheutje olijfolie, extra vierge (10g)
    • 1/2e kleine wortel, vers (20g)
    • 4 plakjes komkommer, vers (12g)
    • 1/5e kippenei, rauw (9g)
    • 1 eetlepel maanzaad (10g)
    • 2 eetlepels verse, halfvolle kaas (20g)
    •  10 kiwibessen, vers (85g)
    Bereidingswijze:

    1. Neem een kom en voeg het volkorenmeel met een snuifje zout toe.
    2. Los de gistkorrels op in het lauwe water.
    3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het watermengsel toe.
    4. Vermeng het geheel en kneed dit gedurende 5 à 10 minuten tot het een soepel deeg is.
    5. Kneed het deeg tot een bal en laat 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek met een folie of doek over.
    6. Maak de paprika, bleekselderij en ui schoon en vermaal deze fijn met een staafmixer.
    7. Hou enkele stukjes paprika apart voor de afwerking.
    8. Meng de cottage cheese door het groenten mengsel.
    9. Voeg paprikapoeder toe naar eigen smaak.
    10. Bak de kippenborst in olijfolie.
    11. Rasp de wortel en snij de komkommer in fijne schijfjes.
    12. Verdeel het brooddeeg in kleine bolletjes en laat deze nog 30 minuten rijzen.
    13. Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei en voeg het maanzaad toe.
    14. Bak de bolletjes gedurende 15 à 20 minuten op 225°C .
    15. Bestrijk de bolletjes met water na het uit de oven halen.
    16. Besmeer 1 bolletje met de groentenspread en werk af met paprika stukjes en bestrijk het andere bolletje met verse kaas, gebakken kippenborst, wortel en komkommer.
    17. Maak bij beide bolletjes een gezichtje door een sliertje wortel als mond en 2 stukjes komkommer als oogjes te nemen. Bevestig deze met een stekkertje op de broodjes.
    18. Werk af met de kiwibessen.
    19. Serveer in de brooddoos de monsterbolletjes en de kiwibessen.
    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Tot. suikers

    Toeg.

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (381g)

    596 kcal

    74,0 g

    18,3 g

    0

    15,9g

    26,0 g

    19,3 g

    3,8 g

    8,9 g

    4,7 g

    Per 100g

    187 kcal

    19,5 g

    4,8 g

    0

    4,2 g

    6,8 g

    5,1 g

    1 g

    2,3 g

    1,2 g

    En % nubel

    100

    49,5

    (12,5)

    (0)

    4

    17,5

    29

    (5,5)

    (13)

    (7)

    Bronnen: https://bettyskitchen.nl/bruine-bolletjes/?fbclid=IwAR0p5AN4Bk9QQXgk3zxc-zQ_CY9OrDhrXcfjhzag7kZ5odSR_jMzSQMDKXM

    https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/8-gezonde-groentespreads-voor-op-brood?fbclid=IwAR3JNIiyX8yiSm-r964Hi-NP-vB66g2xXbYYbX_UEzmKQbIudKCmQ0fzEB0

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    04-12-2019, 18:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde boterhammetjes uit het vuistje

    Gezonde boterhammetjes uit het vuistje

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    • 4 boterhammen brood, spelt, volkoren (groot brood, rond, 105 g)
    • 1 grote eetlepel pindakaas (20g)
    • Mespunt  minarine, Vitelma, vast  (7g)
    • 3 plakjes kalkoenfilet (30g)
    • 2 eetlepels cottage cheese , Danone, bereid (25g)
    • 1/3e g paprika groen, vers (50g)
    • 4 kerstomaten, vers (50g)
    • 2/3e stuk middelgrote mandarijn, vers (60g)
    • 16 druiven druif met schil, vers (90 g)

    Bereidingswijze

    1. Smeer op de eerste snede brood pindakaas en plooi deze boterham toe.
    2. Smeer op de tweede snede brood minarine en kalkoenfilet en plooi deze boterham toe.
    3. Smeer op de derde snede brood de cottage cheese en plooi deze boterham toe.
    4. Snijd de groene paprika in reepjes.
    5. Serveer in de boterhamdoos de 3 boterhammen samen met de paprika, kersttomaatjes, mandarijn en druiven.

    Voedingswaarde:

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Tot. suiker

    Toeg. suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (447g)

    554 kcal

    70,3 g

    22,9 g

    3,2 g

    9,6 g

    25,0 g

    17,2 g

    3,6 g

    10,2 g

    3,3 g

    Per 100g

    124 kcal

    15,7 g

    5,1 g

    0,7 g

    2,1 g

    5,6 g

    3,8 g

    0,8 g

    2,3 g

    0,7 g

    En% nubel

    100

    50,5

    (17)

    (2)

    3,5

    18

    28

    (6)

    (17)

    (5)


    Bron:
    eigen creatie

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    04-12-2019, 17:48 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijd gewijzigde consistentie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    1.     Alcoholvrije pina colada 

     

    1.1  Ingrediënten 

     

    ·       80 g ananas, bevroren, in stukken

    ·       50 g banaan, bevroren, in stukken

    ·       40 ml ananassap, brik

    ·       50 ml melk, halfvol 

     

    1.2  Bereidingswijze 

     

    1.     Meng alle ingrediënten in een blender tot een zeer glad geheel (zeven indien nodig)

     

     

    1.3  Voedingswaarde 

    Hoeveelheid 

    En (kcal)

    KH (g)

    Suikers  (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (220 g) 

    128

    26 

    23,4

     

    2

    2,9

    0,8

    0,5

    0,2

    0,0 

    Per 100 g

    58

    11,8

    10,6

    0,9

    1,3

    0,4

    0,2

    0,1

    0,0

    En% 

    100

    82

    73

    3

    9

    6

    4

    2

    0

     

    1.4  Bron 

    Eigen creatie Kaat en Laura

     


     

     

    2.     Hoofdgerecht: Gnocchi ovenschotel met romige kip 

     

    2.1  Ingrediënten 

     

    -        1 eetlepel olijfolie (10 g)

    -        130 g gnochhi aardappel

    -        80 g kippenblokjes, rauw 

    -        63 g kerstomaten, rauw

    -        25 g Boursin met knoflook en fijne kruiden light

    -        50 g spinazie, vers, fijngesneden

    -        Snuifje peper en zout 

    -        15 g kaas geraspt, light

     

    2.2  Bereidingswijze 

     

    1.     Verwarm de oven voor op 200°C

    2.     Verhit de helft van de olijfolie in een grote bakpan en bak de gnocchi in 15 min goudgeel

    3.     Verhit de rest van de olie in een pan en bak de kip 3 minuten op middelhoog vuur, er mag geen korst op komen

    4.     Voeg de kerstomaten samen met de gnocchi toe aan de kip

    5.     Roer de Boursin en de fijngesneden spinazie erdoor en laat 1 minuut mee opwarmen

    6.     Breng op smaak met peper en zout

    7.     Verdeel het mengsel over een ovenschaal en strooi de kaas erover

    8.     Bak het geheel 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten en lichtbruin is

     

     

    2.3  Voedingswaarde 

     

    Hoeveelheid 

    En (kcal)

    KH (g)

    Suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (373 g) 

    488

    50,1

    3,8

    5,8

    28,6

    17,8

    4,1

    8,3

    1,3

    Per 100 g

    131

    13,4

    1

    1,6

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-12-2019, 14:23 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    03-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas (deel 1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. Knapperige volkoren crackertjes

    Aantal porties

    1 portie = 5 crackertjes

    Ingrediënten

    20 g volkoren tarwemeel

    1/2de afgestreken eetlepels olijfolie (5 g)

    1 eetlepel water (10 ml)

    Snuifje zout

    1 mespunt tijm (droog)

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 200°C.

    -        Meng het volkoren tarwemeel met de olijfolie en het water met de hand of met een mixer.

    -        Breng op smaak met het zout en de tijm.

    -        Maak er een bolletje deeg van en kneed het gedurende 2 minuten.

    -        Laat het deeg even rusten gedurende 10 minuten.

    -        Rol het deeg uit tot een dunne lap en verdeel het deeg in 15 kleine vierkante crackertjes.  

    -        Bak de crackers in de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn. 

         Bron: https://www.carolinescooking.com/whole-wheat-olive-oil-crackers/ + eigen aanpassingen 


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (33 g)

    92 kcal

    11,5 g

    /

    1

    1,8 g

    2,4 g

    3,7 g

    0,6 g

    2,6 g

    0,5 g

    Per 100g

    279 kcal

    34,8 g

    /

    3

    5,5 g

    7,3 g

    11,2 g

    1,8 g

    7,9 g

    1,5 g

    En%

    100

    50

    /

    /

    4

    10

    36

    6

    25

    5


    2. Smeuïge linzentapenade met zongedroogde tomaatjes

    Aantal porties

    1 portie = 5 stuks van bovenstaande crackertjes gedipt in de tapenade

    Ingrediënten

    250 g linzen, gekookt, uit blik en uitgelekt

    100 g zongedroogde tomaten

    1 afgestreken eetlepel olijfolie (10 g)

    1 teentje knoflook

    1 kleine ui (50 g)

    150 g passata, uit bokaal

    Halve eetlepel appelazijn

    2 theelepels komijnpoeder

    1 theelepel paprika

    Bereidingswijze

    -        Spoel de linzen goed met water en laat ze uitlekken in een zeef.

    -        Mix de zongedroogde tomaten met de olijfolie en het teentje knoflook in een foodprocessor of met de mixer.

    -        Schep de gemalen tomaten in een kom. Snijd de ui fijn en voeg samen met de passata, appelazijn, de uitgelekte linzen, het komijnpoeder en de paprika toe aan het tomatenmengsel.

    -        Schep alles goed door elkaar.

    -        Doe de tapenade in een potje. 

         Bron:  https://www.renskroes.com/linzen-tapanade/ + eigen aanpassingen

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (50 g)

    76 kcal

    8,1 g

    1,4 g

    0,5

    2,9 g

    3,7 g

    2,4 g

    0,3 g

    1,7 g

    0,4 g

    Per 100g

    152 kcal

    16,2 g

    2,8 g

    1

    5,8 g

    7,4 g

    4,8 g

    0,6 g

    3,4 g

    0,8 g

    En%

    100

    42,5


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 14:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas (deel 2)

    3. Zwarte bonenburgertjes

    Aantal porties

    1 portie = 1 burgertje

    Ingrediënten

    30 g zwarte bonen, gekookt, uit blik en uitgelekt

    1/2de afgestreken eetlepel olijfolie (5 g)

    20 g rode paprika, rauw

    10 g ajuin, vers

    1/2de teentje knoflook (3 g)

    1/2de ei, vers

    7 g havermout

    1/2de afgestreken eetlepel ketchup (5 g)

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 170°C.

    -        Spoel de zwarte bonen goed met water en laat ze uitlekken.

    -        Verdeel de uitgelekte bonen over een bakplaat en zet ze in de oven gedurende 15 minuten.

    -        Verhit de olijfolie in een pan en stoof de versneden paprika met de ui en knoflook gedurende een vijftal minuten.

    -        Meng de bonen, nadat ze uit de oven zijn gekomen, met het paprikamengsel, de eieren, havermout en ketchup met een stamper of vork.

    -        Vorm met je handen 7 kleine burgertjes.

    -        Verhit een grillpan en bak de burgertjes 8 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn. 

          Bron: https://sallysbakingaddiction.com/best-black-bean-burgers/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (84 g)

    113 kcal

    13,2 g

    0,5 g

    1

    3,9 g

    5,9 g

    3,6 g

    0,9 g

    1,8 g

    0,4 g

    Per 100g

    135 kcal

    15,7 g

    0,6 g

    1

    4,6 g

    7,0 g

    4,3 g

    1,1 g

    2,1 g

    0,5 g

    En%

    100

    46

    2

    /

    6

    21

    28

    7,5

    14*

    3,5*



    4. Veggie sushi

    Aantal porties

    1 portie = 2 sushi’s

    Ingrediënten

    25 g bruine rijst, ongekookt

    15 g bloemkool, vers, rauw

    20 g wortel, vers, rauw

    20 g rode paprika, vers, rauw

    10 g avocado, vers

    Snuifje peper en zout

    1 norivel

    Bereidingswijze

    -        Kook de rijst gaar.

    -        Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Maal de roosjes met een foodprocessor fijn tot bloemkoolrijst. Laat de bloemkoolrijst de laatste twee minuten meekoken met de bruine rijst.

    -        Snijd de wortel verticaal in twee en kook de twee stukken tot ze beetgaar zijn.

    -        Snijd de rode paprika in lange, dunne stukken.

    -        Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak het met een beetje peper en zout.

    -        Leg een norivel op je werkblad. Schik er een laag rijstmengsel op. Lepel de avocado in het midden en leg er de wortel en de rode paprika op. Rol het norivel op terwijl je goed aandrukt.

    -        Maak het laatste stukje norivel nat met water en plak het over de rol (nori plakt aan als je het nat maakt).

    -        Neem een scherp mes en snijd de sushirol in plakjes. 

       Bron: https://www.vegan.io/recipes/vegan-sushi-with-avocado-bell-pepper-and-cucumber + eigen aanpassingen

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (50 g)

    76 kcal

    8,1 g

    1,4 g

    0,5

    2,9 g

    3,7 g

    2,4 g

    0,3 g

    1,7 g

    0,4 g

    Per 100g

    152 kcal

    16,2 g

    2,8 g

    1

    5,8 g

    7,4 g

    4,8 g

    0,6 g

    3,4 g

    0,8 g

    En%

    100

    42,5

    7

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 14:14 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas (deel 4)

    7. Bruschetta met een crème van witte bonen

    Aantal porties

    Voor 1 persoon (3 stuks)

    Ingrediënten

    50 g witte bonen, gekookt, blik

    1/4de teentje knoflook (1,5 g)

    Een snuifje komijnpoeder

    1/4de citroen, rauw (18 g)

    1 koffielepel olijfolie (5 g)

    1 koffielepel bladpeterselie 

    Een snuifje zout en peper

    3 sneetjes stokbrood, bruin, vers (30 g, vrij van soja-eiwitten)

    Bereidingswijze:t de witte bonen af, spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken. Doe ze in de keukenmachine (of mixer), samen met de k en het komijnpoeder.

    -        Pers de citroen uit en voeg 1 eetlepel citroensap bij de bonen. Voeg tot slot een koffielepel olijfolie toe en mix fijn tot een smeuïge crème.

    -        Roer tot slot de gehakte peterselie door de crème. Kruid met peper en zout.

    -        Verwarm de oven voor op 200°C en bak er de sneetjes stokbrood in, tot ze krokant zijn.

    -        Besmeer tot slot de bruschetta met de dip van de witte bonen en werk af met wat fijngesneden bladpeterselie. 


    Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/bruschetta-met-een-creme-van-witte-bonen-en-boerenkoolchips + eigen aanpassingen


     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    Vetten*

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (105 g)

    196 kcal

    24,0 g

     

    0,6 g

    2

    7,2 g

    7,5 g

    5,8 g

    1,0 g

    3,9 g

    0,8 g

    Per 100g

    187 kcal

    22,9 g

    0,6 g

    2

    6,9 g

    7,1 g

    5,5 g

    1,0 g

    3,7 g

    0,8 g

    En%

    100

    49

    1

    /

    7

    15

    27

    5

    18

    4

    8. Crunchy kikkererwten

    Aantal porties

    Voor 1 persoon

    Ingrediënten

    40 g kikkererwten, gekookt, blik

    1 koffielepel olijfolie (5 g)

    1 mespunt paprikapoeder

    Een snuifje zout en peper

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 200°C.

    -        Spoel de kikkererwten met water en laat ze uitlekken in een zeef.

    -        Meng ze met de olijfolie, paprikapoeder, peper en zout.

    -        Rooster de kikkererwten gedurende 15 minuten krokant. Hussel ze na 15 minuten door elkaar en rooster ze nog eens 5 à 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

       Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/2013/03/gezonde-snack-geroosterde-kikkererwten.html.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (45 g)

    91 kcal

    5,5 g

    /

    0,5

    2,5 g

    3 g

    5,8 g

    0,9 g

    4,0 g

    0,9 g

    Per 100g

    202 kcal

    12,2 g

    /

    1

    5,6 g

    6,7 g

    12,9 g

    2,0 g

    8,9 g

    2,0 g

    En%

    100

    24


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 13:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas (deel 3)

    5. Aardappel- en zoete aardappelfrietjes uit de oven met tomatensalsa

    Aantal porties

    Voor 1 persoon

    Ingrediënten

    75 g frietaardappelen, rauw

    50 g zoete aardappel, rauw

    1/2de eetlepel cayennepeper

    1/2de  eetlepel olijfolie (7,5 g)

    1/4de tomaat, rauw, vers (22 g)

    1/4e rode ui, vers (15 g)

    Enkele takjes platte peterselie

    Een snuifje peper en zout

    10 g feta, vers

    Een snuifje chilipoeder

    1/4de citroen, vers (18 g)

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 220°C.

    -        Schil de aardappelen en de zoete aardappel en snijd ze in fijne reepjes. Leg de gesneden frietjes in een schaal en besprenkel ze met cayennepeper en de olijfolie.

    -        Neem een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de frietjes erover en bak ze gedurende 20 minuten in de oven. Draai ze na een kwartiertje om.

    -        Haal de frietjes uit de oven en laat ze afkoelen.

    -        Snijd de tomaten en de rode uien fijn. Hak de platte peterselie fijn en voeg toe aan de tomatensalsa.

    -        Kruid af met peper en zout.

    -        Doe de frietjes in een kommetje en dresseer met de tomatensalsa.

    -        Verkruimel tot slot de feta over het geheel. Werk af met wat extra platte peterselie, een snuifje chilipoeder en het citroensap.

     Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/aardappelwedges-uit-de-oven-met-tomatensalsa + eigen aanpassingen

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (198 g)

    194 kcal

    19,2 g

    1,0 g

    1,5

    3,6 g

    4,1  g

    10 g

    2,9 g

    6,1 g

    1,0 g

    Per 100g

    98 kcal

    9,7 g

    0,6 g

    1,0

    1,8 g

    2,1 g

    5,1 g

    1,5 g

    3,1 g

    0,5 g

    En%

    100

    40

    2

    /

    4

    9

    46

    13

    28

    5


    6. Quinoa pizzacups met pittige tomatensaus

    Aantal porties

    1 portie = 1 muffin

    Ingrediënten

    20 g quinoa, ongekookt

    1/4de rode paprika, rauw (45 g)

    1/4de ajuin, middelgroot, vers (30 g)

    10 g gemalen mozzarella, vers (Everyday)

    1/4de wortel, middelgroot, rauw (20 g)

    1/4de teen knoflook, vers (1,5 g)

    Snuifje peper en zout

    1/2de ei, vers

    Voor de saus

    15 g tomatenblokjes, blik

    1/2de theelepel spaghettikruiden, gedroogd

    1/2de theelepel tijm, gedroogd

    1/2de teen knoflook, vers (3 g)

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

    -        Kook de quinoa zoals op de verpakking wordt aangegeven.

    -        Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg hem toe aan de quinoa.

    -        Snijd de ajuin fijn en doe hem bij de quinoa en de paprika.

    -        Voeg de gemalen mozzarella toe.

    -        Snijd de wortel in kleine stukjes en voeg hem toe aan het mengsel.

    -        Snijd 1/4de teentje knoflook fijn en voeg toe.

    -        Voeg een snuifje peper en zout toe.

    -        Voeg ten slotte een ei toe voor de binding.

    -        Meng alles goed door elkaar en doe het mengsel in de muffin-vormpjes.

    -        Plaats de muffins een halfuur in de oven.

    Voor de saus

    -        Meng de tomatenblokjes met de spaghettikruiden, gedroogde tijm en een teentje knoflook.

    -        Mix het geheel.

    -        Doe de saus in een potje en serveer bij de muffins. 

    Bron: https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/quinoa-pizza-cups-van-sandra-bekkari + eigen aanpassingen

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    Vetten*

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100 g)

    117 kcal

    12,5 g

    0,8 g

    1

    3,0  g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 13:55 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 tapas-menu - vegetarisch, geschikt voor diabetici (9 KhRW)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





     

    Deze tapasrecepten zijn telkens per portie (1 persoon). 

     

    OOSTERS POMPOENSOEPJE 


    Ingrediënten
    10 g ui
    80 g pompoen
    1 kl olijfolie
    8 g gemberwortel, vers
    125 ml vetarme groentenbouillon (vrij van soja-eiwit: bv. Knorr)
    5 g tandoorikruiden
    5 ml limoensap
    20 g magere yoghurt

    Bereidingswijze
    Snipper de ui fijn. Snij de pompoen in dobbelsteentjes. Verhit de olijfolie en stoof de ui in de olijfolie tot hij glazig ziet. Voeg de pompoenblokjes toe.  Rasp de gember, en voeg toe. Laat dit geheel even stoven op een zacht vuurtje. Voeg dan de groentenbouillon en tandoorikruiden toe, breng aan de kook, en laat koken tot de groenten gaar zijn. Mix de soep glad. Roer het limoensap door de soep voor een frisse smaak. Serveer in een soepkommetje, en lepel er dan nog wat yoghurt bovenop.

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: eigen creatie  


    PASTINAAKRÖSTI
     
     


    Ingrediënten

    50 g pastinaak
    10 g ui
    ½ ei
    5 g geraspte oude kaas (Vegetarisch keurmerk: bv. Kees Kaas)
    Peper en zout naar smaak
    5 ml olijfolie 

    Bereidingswijze

    Schil de pastinaak en rasp hem in dunne sliertjes. Snipper de uit zeer fijn. Klop in een mengkom het ei los. Voeg er de pastinaak, gesnipperde ui en geraspte kaas aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de rösti’s op een middelhoog vuur goudbruin en gaar. 

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: www.beterdooreten.nl

     

    MINI-PIZZA AI FUNGHI

     

    Ingrediënten

    1/2 pitabroodje (75 g)
    25 g gezeefde tomaten (brik, glas)
    snuif gedroogde oregano
    10 g mozzarella (bv. brodowin)
    3 grote champignons (75 g)


    Bereidingswijze
    Bestrijk het pitabrood met een eetlepel gezeefde tomaten. Snij de mozzarella in kleine blokjes en strooi ze over de pizza. Kruid met een beetje oregano. Snij de champignons in dunne plakjes en beleg daarmee de pizza. Laat de pizza gedurende 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven bakken. Zet de laatste 3 minuten even onder de grill.
     

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: www.njam.tv



    PATATAS BRAVAS

    Ingrediënten 
    Voor de tomatensaus:
    20 g tomatenconcentraat
    50 g gezeefde tomaten
    100 ml water
    ½ teentje knoflook
    snuif pikant chilipoeder of aleppo-peper
    snuif komijnpoeder
    snuif zout  
    Voor de aardappelen:
    100 g aardappelen, ongekookt
    1 kl olijfolie

    Bereidingswijze
    Breng in een pannetje tomatenconcentraat, gezeefde tomaten en water samen aan de kook. Knijp er het halve teentje knoflook boven uit. Voeg een flinke snuif chilipoeder (of aleppo-peper) en een snuif komijn toe. Laat al roerend inkoken tot ongeveer de helft. Voeg naar smaak een snuifje zout toe.
    Snij de aardappelen in kleine kubusjes. Bak die goudbruin en gaar in de olijfolie, onder geregeld omscheppen. Serveer de aardappelblokjes met de tomatensaus erbovenop. Overstrooi het gerecht met peterselie.

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: geïnspireerd op een www.bbcgoodfood.com recept


    WORTEL-MIERIKSWORTEL-TOAST

    Ingrediënten
    80 g wortelen
    20 g geraspte mierikswortel (uit bokaal)
    5 ml limoensap
    snuifje peper en zout
    1 cracotte, volkoren (15 g) (Wasa volkoren knäckebröd)
    10 g amandelen, geschaafd

    Bereidingswijze
    Rasp de wortelen (met de rasp of in de keukenmachine). Meng 20 g geraspte mierikswortel en 5 ml limoensap door de geraspte wortelen. Breng verder op smaak met peper en zout. Serveer het pittige wortelmengsel op de volkorencracotte. Overstrooi met de geschaafde amandelen.

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: eigen creatie



    SEITAN PIPERATA

    Ingrediënten
    70 g seitan (opgelegd, in bokaal, Lima)
    30 g linzen, gekookt
    25 g courgette, vers
    1/2 groen (chili)pepertje (15 g)
    25 g gezeefde tomaten (passata)
    Snuif zout
    1 blad chinese kool (20 g)

    Bereidingswijze
    Breng seitan en linzen in een mengkom. Snij de courgette in kleine blokjes en voeg toe. Snipper het pepertje heel fijn (verwijder de zaadlijstjes als je niet van heel heet houdt) en voeg toe. Overgiet met de tomatenpassata. Voeg een snuif zout naar smaak toe.  Meng goed, en laat zeker een kwartiertje trekken zodat de seitan goed marineert. Serveer op een langwerpig blad chinese kool.

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: eigen creatie 

     

    FRISSE RODEBIETENSALADE


    Ingrediënten

    35 g rode biet, voorgekookt
    25 g appel
    10 g walnoot
    25 g feta
    20 g honing
    5 g balsamicoazijn
    1 blaadje witloof

    Bereidingswijze
    Snij de de rode biet en de appel tot een brunoise. Hak de walnoten grof. Verbrokkel de feta in fijne stukjes. Meng alle ingrediënten met de honing. Breng op smaak met balsamicoazijn. Serveer de salade op een blaadje witloof
    .

    Voedingswaarde: zie onderaan

    Bron: eigen creatie

     

    Klik HIER voor de tabellen met voedingswaarden en koolhydraatporties voor de verschillende tapas en voor het volledige menu.  




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    28-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas: mini-pizza (1,5 koolhydraatruilwaarden)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Bodem :

    2 eetl. volkorenbloem   25g

    1 mespunt droge poedergist       0,5g

    12,5 ml water     12,5 ml

    enkele druppels olijfolie                2 g

    een snuifje zout                 0,5g

    Beleg :

    1 kl. tomatenpuree          15g

    1,5 eetl. prei in julienne gesneden             20g

    1 kl. olijfolie                         3g

    een halve grote champignon, in plakjes                                   19g

    1/8 appel, in plakjes         10g

    1 eetl. geraspte Emmental light 30+ (merk Boni)               15g         

     

    Bereidingswijze

     

    ·       Doe de bloem in een mengkom en meng de gist eronder

    ·       Voeg het water erbij, de olijfolie en het snuifje zout

    ·       Kneed goed met de hand tot je een soepele massa krijgt

    ·       Vorm tot een bol en laat 20min. rijzen op een warme plaats (bijv. een oven op 50°C), afgedekt met een handdoek

    ·       Maak ondertussen het beleg klaar : stoof de tomatenpuree en de prei even aan in olijfolie en een scheutje water

    ·       Als het deeg genoeg gerezen is, rol het met een deegrol uit tot een pizza, en leg deze op een bakplaat, eventueel op een bakpapier

    ·       Strijk het mengsel van tomatenpuree en prei erover uit

    ·       Leg hierover plakjes champignon

    ·       Beleg de zijkanten met plakjes appel

    ·       Bestrooi  met de geraspte kaas

    ·       Bak  15min. in een oven van 180 °C

     

    Bron

    Eigen creatie, inspiratie op www.wildgroeimag.be en www.evavzw.be

     

     

    Voedingswaarde mini-pizza

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (122,5g)

    181 kcal

    19,8g

    3,9g

    3,5g

    7,8g

    7,0g

    2,0g

    4,1g

    0,4

    Per 100g

    148kcal

    16,2g

    3,2g

    2,9g

    6,4g

    5,7g

    1,6g

    3,3g

    0,3g

    En%

    100

    44

    8,5

    4

    17

    35

    10

    20

    2

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    28-11-2019, 15:08 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas: falafels met dipsausje (1,5 koolhydraatruilwaarden)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

     

    3 eetl. kikkererwten uit blik         75g

    1 kl. peterselie, vers         5g

    1 teentje knoflook            6g

    1 stukje ui             20g

    1 eetl. havervlokken        8g

    1 snuifje zout    

    1 snuifje peper

    1 mespunt gemalen koriander   0,5g

    1 mespunt komijnpoeder              0,5g

    1 kl. Becel vloeibaar        7g

     

    Sausje :

    1 stukje rode biet, gekookt           10g

    1 stukje appel     10g

    1 eetl. magere yoghurt  natuur    30g

    1 mespunt mosterd         2g

    enkele druppels citroensap, vers                0,5g

    1 snuifje zout    

    1  snuifje dille, gedroogd

    1 stukje rode biet, gekookt           10g

    1 stukje appel     10g

     

    Bereidingswijze

    ·       Laat de kikkererwten uitlekken.

    ·       Schep ze in een blender samen met de peterselie, knoflook, ui , havervlokken, zout, peper, koriander en komijn. Mix fijn tot een homogeen mengsel.

    ·       Rol er kleine balletjes van, en zet ze koel weg om op te stijven

    ·       Maak intussen het sausje : mix de rode biet en appel fijn in de blender, voeg yoghurt, mosterd, citroensap, zout en dille toe, en mix alles tot een homogeen mengsel.

    ·       Bak de balletjes in een pan met Becel vloeibaar, ongeveer 5 min. aan elke kant.

    ·       Serveer met het dipsausje

     

    Bron

    www. njam.tv/recepten/falafel-met-vegan-mayonaise + eigen aanpassingen

     

     

    Voedingswaarde falafels met dipsausje

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (174,6g)

    186 kcal

    21,5g

    4,6g

    8,4g

    8,3g

    5,4g

    0,5g

    1,4g

    1,8

    Per 100g

    107kcal

    12,3g

    2,6g

    4,8g

    4,7g

    3,1g

    0,3g

    0,8g

    1,0g

    En%

    100

    46,5

    10

    9

    18

    26,5

    2,5

    7

    9

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    28-11-2019, 15:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas: lenterolletjes met dipsausje (1,5 koolhydraatruilwaarden)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    stukje groene selder (ca. 5 cm), rauw                         2g

    stukje wortel (ca. 5cm), rauw                                         8g

    1/8 appel, rauw                                                                                        10g

    1/8 avocado, rauw                                                                 20g

    1/8 peer, rauw                                                                         15g

    1 vel rijstpapier                                                                                        11g

    1 eetl. rode bonen uit blik, uitgelekt                         20g

    een handvol veldsla, rauw                                                6g

    1 kl. sesamzaad                                                                        4g

     

    Dipsausje :

    0,5 eetl. pindakaas                                               5g

    0,5 eetl. magere yoghurt natuur                13g

    1 kl. peterselie, vers                                             2g

    1 kl. citroensap, vers                                           2g

     

    Bereidingswijze

    • Snij de groenten (selder en wortel ) allemaal in dunne reepjes
    • Snij ook de appel , avocado en peer in dunne partjes
    • Laat het rijstvel enkele minuten weken in koud water in leg het op een vochtige keukenhanddoek
    • Leg de groenten en fruit erop op de middellijn (wortel, selder, appel, peer, avocado, rode bonen en veldsla) en bestrooi met de sesamzaadjes
    • Vouw de randen naar binnen en rol het rijstvel op.
    • Voor het dipsausje : mix de pindakaas met de yoghurt, peterselie en citroensap tot een homogene massa
    • Serveer de lenterolletjes met het dipsausje

     

    Bron

    www.evavzw.be/recept/lenterolletjes + eigen aanpassingen

     

    Voedingswaarde lenterolletjes met dipsausje

      

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (118g)

    180 kcal

    17g

    4,5g

    3,5g

    5,5g

    8,9g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    28-11-2019, 15:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    27-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde quinoa knabbels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Aantal porties:

    1 portie

     

    2: Ingrediënten 

    -  4 eetlepels witte bonen, blik (50g)

    - ½ theelepel sjalotte, vers (4g)

    - ½ teentje look, vers (4g)

    - 1 eetlepel Buffalosaus (Devos& Lemmens) (12g)

    - snufje gerookt paprikapoeder

    - peper en zout naar smaak

    - 1 grote eetlepel quinoa, gekookt (20g)

    - 1 theelepel kikkererwtenbloem (4g)

     

    - 7 radijzen, vers (42g)

    - 3 blaadjes munt, vers (1g)

    - 2 eetlepels magere yoghurt, ongesuikerd (24g)

    - peper en zout

     

    3: Bereidingswijze

    1.     Verwarm over om 175°c

    2.     Doe de helft van de bonen, de sjalotte en de look in een blender

    3.     Blend tot 1 geheel

    4.     Voeg de Buffalosaus en kruiden toe en blend opnieuw tot een mengsel

    5.     Doe er de overige bonen, quinoa en kikkererwtbloem bij en blend tot geheel

    6.     Vorm 2 a 3 schijfjes

    7.     Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier

    8.     Bak 30 minuten in de oven, draai ze halfweg, tot ze bruin en knapperig zijn

    9.     Maak ondertussen de yoghurtdip

    10.  Rasp de radijsjes

    11.  Versnipper de munt

    12.  Meng de radijsjes, de munt en de yoghurt 

    13.  Voeg peper en zout toe indien gewenst

    14.  Haal de hapjes uit de oven en laat 5 a 10 minuten rusten

    15.  Serveer de hapjes met dressing en eventueel enkele komkommer staafjes

     

    4: Voedingswaarde

    hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    161g

    177

    29,0

    7,5

    8,1

    1,7

    0,31

    0,30

    0,68

    Per 100g

    110

    18,0

    4,7

    5,0

    1,1

    0,19

    0,19

    0,42

    En%

     

    65,5

    17

    18,5

    8,5

    1,5

    1,5

    3,5

     

    Koolhydraatruilwaarden:

    Hoeveelheid: 

    Witte bonen (50g)

    0,5

    Quinoa (20g)

    Totaal: 

    1,5

    De saus, kikkererwtenbloem, yoghurt hadden minder dan 0,5 KhRW, dus verwaarloosbaar. 



    5: Bron

    Veganistische buffalo quinoa knabbels, geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.simplyquinoa.com/vegan-buffalo-quinoa-bites-ranch/met aanpassingen

    Radijsdip: eigen creatie (Tosca Verschoore en Lore Bauwens)



    Lore Bauwens en Tosca Verschoore


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    27-11-2019, 13:50 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met ricotta en gegrilde courgette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Aantal porties:

    1 portie

     

    2: Ingrediënten:

    -       2 sneden bruin stokbrood, afgebakken (30g)

    -       1 theelepel olijfolie (5g)

    -       ½ teentje knoflook (4g)

    -       Courgette, vers (40g)

    -       Snuifje zeezout

    -       2 eetlepels ricotta (30g)

    -       Rasp van citroen, vers (3g)

    -       2 blaasjes basilicum, vers

    -       1 koffielepel pijnboompitjes, geroosterd (5g)

    -       Snuifje peper

    -       Snuifje zout

     

    3: Bereidingswijze

    1.     Snij het stokbroodje in schuine plakken

    2.     Bestrijk met olijfolie

    3.     Rooster de broodjes op een hete grillpan tot ze goudbruin zijn

    4.     Wrijf met de look over het broodje

    5.     Snij de courgette in de lengte door in dunne plaktjes en gril ze in een hete grillpan tot ze zacht zijn

    6.     Bestrooi de courgette met wat zeezout en olijfolie

    7.     Roer de ricotta los en meng met de rasp van een citroen, basilicum en geroosterde pijnboompitjes

    8.     Breng op smaak met perper en zout

    9.     Besmeer de bruschetta met de ricotta en schik er den gegrilde courgettes op

    4: Voedingswaarde

    hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (117g)

    215

    17,8

    3,8

    7,4

    12,6

    3,5

    5,9

    2,5

    Per 100g

    184

    15,2

    3,2

    6,3

    10,8

    3

    5

    2,1

    En%

     

    33

    7

    14

    53

    15

    25

    10,5

     

     

    Koolhydraatruilwaarden:

    Hoeveelheid: 

    Stokbrood (30g)

    1 Kh RW

    Totaal: 

     

    5: Bron

    -       Bruschetta met gegrilde courgetti en ricotta. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.keukenliefde.nl/3x-bruschetta-recept/

    Lore Bauwens en Tosca Verschoore
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    27-11-2019, 13:46 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische croque met pesto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Aantal porties:

    1 portie

     

    2: Ingrediënten 

    -       ½ tomaat, vers (75 g)

    -       ¼ courgette, vers (100g)

    -       ½ bol mozarella, buffel (60g)

    -       2 sneetjes volkorenbrood (60g)

    -       Snuifje peper

    -       Snuifje zout

    Pesto:

    -       1 grote eetlepel pijnboompitten(20 g)

    -       25 blaadjes basilicum (25g)

    -       ½ teentjes knoflook (4g)

    -       1 eetlepel olijfolie (12 g)

     

    3: Bereidingswijze

    1.     Snij de tomaat, courgette en mozarella in dunne schijfjes 

    2.     Beleg één snede brood met de mozarella, courgette en tomaat

    3.     Kruid met peper en zout

    4.     Plaats het andere sneetje brood er boven op

    5.     Bak ze krokant in een croque machine 

    6.     Snij de croque in 2 gelijke stukken

    7.     Verhit de pijnboompitten in een anti-aanbakpan op een licht vuurtje tot ze licht bruin zijn

    8.     Mix de pijnboompitten, basilicum, look en olijfolie in een blender tot een mooie saus

    9.     Serveer de croques samen met de pesto

    4: Voedingswaarde

    hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (356)

    576

    31

    6,2

    23,3

    38

    10,7

    7,2

    7,7

    Per 100g

    162

    8,7

    1,7

    6,5

    9,8

    3,0

    2,0

    2,2

    En%

     

    21,5

    4,5

    16

    59,5

    17

    11,5

    12

     

    Koolhydraatruilwaarden: 

    Hoeveelheid: 

    Volkoren brood (60g)

    Totaal: 

    2


     5: Bron

     

    -       Vegetarische croque met pesto. Geraadpleegd op 12 oktober 2019, via https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto

    Deze is een klein beetje aangepast. 

    Lore Bauwens en Tosca Verschoore


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    27-11-2019, 13:44 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini vegetarische Griekse quesadilla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Aantal porties:

    1 portie

     

    2: Ingrediënten 

    Tzatziki saus

    -       ¼ komkommer, vers (100g)

    -       3 eetlepels Griekse yoghurt, Alpro Soya (75g)

    -       ½ teentje knoflook, vers (4g)

    -       1 theelepel citroensap, vers (4 g)

    -       1 blaadje munt, vers 

    -       Snufje peper

    -       Snufje zout

    Quesadillla

    -       10 blaadjes spinazie, vers (50g)

    -       3 zongedroogde tomaatjes (18g)

    -       1 grote volkoren tortilla (40g)

    -       Mozarella, geraspt (35g)

    -       Fetta kaas (15 g)

    -       1 takje dille, vers

     

    -       ½ pakje crackers, naturel (15g)

     

    3: Bereidingswijze

    1.     Schil en ontpit de komkommer

    2.     Rasp de komkommer fijn

    3.     Doe de gerapte komkommer in een propere keukenhanddoek en wring het vocht er uit

    4.     Doe de komkomer in een mengkom en voeg de Griekse yoghurt, look, citroensap en munt toe

    5.     Meng alles goed door elkaar

    6.     Voeg peper en zout naar smaak toe

    7.     Plaats in de koelkast en serveer gekoeld 

    8.     Was en stoof de spinazie tot hij geslinkt is

    9.     Snij de zongedroogde tomaatjes fijn

    10.  Beleg de helft van de tortilla met spinazie, zongedroogde tomaten en de kaas

    11.  Verdeel de dille erover

    12.  Plooi de tortilla dubbel

    13.  Bak de tortilla langs beide kanten in een anti-aanbak pan op een laag vuur tot ze krokant zijn langs beide kanten en de kaas gesmolten is

    14.  Snij de tortilla in twee 

    15.  Serveer de tzatziki samen met de crackers 

    4: Voedingswaarde

    hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (356)

    388

    34,2


    6,0

    20,8

    17,1

    8,75

    5,63

    2,26

    Per 100g

    109

    9,6

    1,7

    5,8

    4,8

    2,5

    1,6

    0,6

    En%

     

    35,5

    6

    21,5

    40

    20,5

    13

    5

     

    Koolhydraatruilwaarden:

    Hoeveelheid: 

    Yoghurt natuur (75g)

    0,3

    Volkoren Tortilla (40g) 

    1,2 

    Crackers (20g)

    1

    Totaal: 

    2,5

     

    5:Bron

    -       Greek quesadillas. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://damndelicious.net/2016/07/23/greek-quesadillas/?fbclid=IwAR1kF5UY0Yl42jBqGILWl1QP3P1jvv50JbjGO9ReOB5ww8terdG1RaEPQl4. Het recept is wel aangepast door ons en de tzatziki is een eigen creatie

    Lore Bauwens en Tosca Verschoore


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    27-11-2019, 13:42 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozemarijn frietjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Aantal porties:

    1 portie

     

    2: Ingrediënten 

    -       1 grote aardappel (80g)

    -       1 theelepel olijfolie (5g)

    -       Een snuifje zout

    -       1 afgestreken eetlepel Italiaanse kruiden (5g)

     

    3: Bereidingswijze

    1.     Warm de oven op tot 200°C

    2.     Spoel de aardappel onder de kraan 

    3.     Snij de aardappel in fijne frietjes van een gelijke grote

    4.     Dep de frietjes met keukenpapier om overtollig zetmeel te verwijderen

    5.     Doe de frietjes in een kom en voeg er olijfolie aan toe

    6.     Meng tot dat de olijfolie mooi gelijk verdeeld is over de frietjes

    7.     Besprenkel met zout en Italiaanse kruiden

    8.     Meng opnieuw zodat de kruiden verdeeld zijn over al de frietjes

    9.     Doe een vel bakpapier op de bakplaat

    10.  Schik de frietjes erop

    11.  Bak 20 minuten tot ze goudbruin zijn

    12.  Controleer of ze gaar zijn, zoniet bak nog 5 extra minuutjes 

    13.  Haal ze uit de oven en serveer warm

    è Dip de frietjes eventueel in een van de sausjes geserveerd bij de andere hapjes


    4: Voedingswaarde

    hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (90 g)

    87

    9,7

    1,2

    1,5

    4,7

    0,67

    0,0

    0,06

    Per 100g

    97

    10,8

    1,3

    1,7

    5,2

    0,74

    0,0

    0,07

    En%

     

    45

    5,5

    7

    49

    7

    0

    0,5

     


     

    Koolhydraatruilwaarden:

    Hoeveelheid: 

    Aardappel, geschild

    1 Kh RW

    Totaal: 

     

     

    5: Bron

    -       Bon eigen creatie (Tosca Verschoore en Lore Bauwens)

    Tosca Verschoore en Lore Bauwens 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    27-11-2019, 13:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs