1. Knapperige volkoren crackertjes
Aantal
porties
1 portie = 5 crackertjes
Ingrediënten
20 g volkoren tarwemeel
1/2de afgestreken eetlepels
olijfolie (5 g)
1 eetlepel water (10 ml)
Snuifje zout
1 mespunt tijm (droog)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor
op 200°C.
-
Meng het volkoren
tarwemeel met de olijfolie en het water met de hand of met een mixer.
-
Breng op smaak met
het zout en de tijm.
-
Maak er een bolletje
deeg van en kneed het gedurende 2 minuten.
-
Laat het deeg even
rusten gedurende 10 minuten.
-
Rol het deeg uit tot
een dunne lap en verdeel het deeg in 15 kleine vierkante crackertjes.
-
Bak de crackers in
de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Bron: https://www.carolinescooking.com/whole-wheat-olive-oil-crackers/
+ eigen aanpassingen
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Vrij te gebruiken groenten (KH)
|
KHRW
|
Vezels
|
Eiw
|
vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (33 g)
|
92 kcal
|
11,5 g
|
/
|
1
|
1,8 g
|
2,4 g
|
3,7 g
|
0,6 g
|
2,6 g
|
0,5 g
|
Per 100g
|
279 kcal
|
34,8 g
|
/
|
3
|
5,5 g
|
7,3 g
|
11,2 g
|
1,8 g
|
7,9 g
|
1,5 g
|
En%
|
100
|
50
|
/
|
/
|
4
|
10
|
36
|
6
|
25
|
5
|
2. Smeuïge
linzentapenade met zongedroogde tomaatjes
Aantal
porties
1 portie = 5 stuks
van bovenstaande crackertjes gedipt in de tapenade
Ingrediënten
250 g linzen,
gekookt, uit blik en uitgelekt
100 g zongedroogde
tomaten
1 afgestreken
eetlepel olijfolie (10 g)
1 teentje knoflook
1 kleine ui (50 g)
150 g passata, uit
bokaal
Halve eetlepel
appelazijn
2 theelepels
komijnpoeder
1 theelepel paprika
Bereidingswijze
-
Spoel de linzen goed met water en
laat ze uitlekken in een zeef.
-
Mix de zongedroogde tomaten met de
olijfolie en het teentje knoflook in een foodprocessor of met de mixer.
-
Schep de gemalen tomaten in een
kom. Snijd de ui fijn en voeg samen met de passata, appelazijn, de uitgelekte
linzen, het komijnpoeder en de paprika toe aan het tomatenmengsel.
-
Schep alles goed door elkaar.
-
Doe de tapenade in een potje.
Bron: https://www.renskroes.com/linzen-tapanade/
+ eigen aanpassingen
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Vrij te gebruiken groenten (KH)
|
KHRW
|
Vezels
|
Eiw
|
vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (50 g)
|
76 kcal
|
8,1 g
|
1,4 g
|
0,5
|
2,9 g
|
3,7 g
|
2,4 g
|
0,3 g
|
1,7 g
|
0,4 g
|
Per 100g
|
152 kcal
|
16,2 g
|
2,8 g
|
1
|
5,8 g
|
7,4 g
|
4,8 g
|
0,6 g
|
3,4 g
|
0,8 g
|
En%
|
100
|
42,5
|
|