Ik had me voorgenomen om deel te nemen aan de laatste natuurloop, als het weer het zou toelaten. Zo gedacht, zo gedacht om 1u mijn sloefjes aangetrokken en met weinig fysiek (het was alweer meer dan een week geleden) maar met een zak vol karakter naar de start. Het weer was ronduit schitterend (op dat moment althans) een beetje koud maar zonnig en weinig wind. Zoals altijd nestelde ik me in de achterste gelederen, dit om mezelf de discipline op te leggen niet TE snel te starten. Maar ik zat al vlug in een redelijk (voor mijn normen) tempo en had ik de vorige keren bijna 18min nodig (voor de eerste 3km), nu amper 16min. Veel te snel dacht ik en ik zou naderhand de weerbots (is dit Liers voor terugslag???) wel krijgen. Maar niets was minder waar, ik legde zelfs een drietal km af onder de 5min./km (niets spectaculairs maar voor mezelf een overwinning waard). Op het lange rechte stuk naar de Melkerij stond de wind wel in de rug (1 kans op 10 meestal dus omgekeerd) en met medewerking van mijn inderdaad "slecht" karakter bereikt ik net onder de 51min de eindstreep. Zonder trainen en telkens sneller gelopen, het beloofd, nu zou ik nog eens moeten kunnen trainen. Spijtig genoeg begon daarna de regen met bakken uit de hemel neer te dalen, mijn collega's die de 25km hadden verkozen kwamen allen nat en doorweekt aan de aankomst. Ondanks dat ik dit in een vorig leven allemaal zelf heb meegemaakt had ik toch een beetje compassie (is dit ook Liers?). De 5de editie van de Natuurlopen zit er op, meer dan 2800 lopers en loopsters namen deel, een gigantisch succes. En alhoewel ik met de organisatie, bewust, niets meer te maken heb, mag ik toch een beetje (veel) fier zijn. Zelfs binnen 20 jaar blijven de Natuurlopen mijn "geesteskind" en daar kan niemand afbreuk aan doen. Ook de mensen van "Lierinbeeld" bedank ik, persoonlijk, van harte om door weer en wind telkens paraat te staan om de deelnemers op foto vast te leggen. Ik denk dat ze wel beseffen dat hun werk door iedereen van harte geapprecieerd wordt. Zoals het topatleet betaamt, waagde ik me zondagmorgen aan een uitlooppoging, maar dat was buiten de waard gerekend. In 3 fases heb ik 20min gelopen maar ik ben wel meer dan 1,5 uur van huis geweest, mijn vrouw wou de politie al verwittigen (hahaha). Op een zondagmorgen moet ik van de stadsvesten wegblijven, want nu houd men mij al tegen om zijn beklag over de Groen!en (wij zijn te Belgisch en moeten ons alleen met het milieu bezighouden???) te doen. Ondertussen heb ik hierover al wat ervaring en probeer ik fatsoenlijke antwoorden te formuleren. Ik moet een eind maken aan dit artikel want we zijn uitgenodigd in het rustoord waar mijn vader verblijft en wat eten we : konijn met bier en pruimen. Sorry jongens voor morgen (!!!)
Stuur goede én slechte voorbeelden van fietspaden uit Lier in op www.nieuwsblad.be/fietspad en bekijk foto's uit Lier Het volledige rapport van de fietspaden lees je vanaf dinsdag 8 april in de krant.
Inderdaad na jaren van (letterlijk) stilzwijgen is Zjef Van Uytsel terug van weggeweest. Uit "De Morgen" ( "Ooit was Zjef Vanuytsel in Vlaanderen even populair als Koen Wauters. Van Zotte morgen gingen in de eerste helft van de jaren zeventig meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank en Vanuytsel was er samen met Johan Verminnen, Kris de Bruyne en Wim De Craene verantwoordelijk voor dat het Nederlands als liedjestaal au sérieux werd genomen. Toen werd het kleinkunst genoemd, een term die Vanuytsel zelf altijd wat geringschattend heeft gevonden, vandaag is het gewoon popmuziek. In 1983 hield hij het ontmoedigd door de fletse kritieken voor bekeken en begon hij een nieuwe carrière in de architectuur. Vierentwintig jaar later keert Vanuytsel terug met Ouwe makkers, een nieuwe cd die voortbouwt op zijn eigen traditie en die zonder overbodige franjes is opgenomen. Aan de gelouterde teksten merk je toch dat er naast de soms hoog oplopende emoties ook een plekje voor de rede is gekomen. Voor de wijsheid van een man op jaren, een zestiger die weliswaar graag terugkijkt, maar daarom niet in het verleden leeft. En over vroeger gesproken: 'Als je zomaar weg zou gaan' is een ontroerend liefdeslied dat in 1973 al eens werd uitgebracht, maar nu vanuit een ander perspectief herwerkt is. Wég is de kalverliefde van toen. Ze heeft plaatsgemaakt voor de genegenheid van iemand die weet dat de laatste rechte lijn in zicht is en beseft dat liefde de overtreffende trap van verliefdheid is. Ook 'Stil in de Kempen' blik terug op een vervlogen jeugd, haalt herinneringen op aan het ouderlijke huis en wie daar woonde. De titelsong, een duet met generatiegenoot Jan De Wilde, geeft aan dan Vanuytsel soms wat kwetsbaar zingt, maar ook hier is het toch vooral het fraaie muzikale kader dat de aandacht trekt. De combinatie van veelal akoestische instrumenten en strijkers levert haast zonder uitzondering knappe resultaten op. En zelfs wanneer het kader een tikje moderner aandoet ('In lief en leed') of wat naar organische jazzrock neigt ('Gevoelige jongen') valt het ijzersterke songmateriaal op. Deze ouwe makker kan het nog. Wie hem niet vergeten is, zal blij zijn dat hij terug is."
En of we blij waren, liedjes uit zijn nieuwe cd afgewisseld met al zijn bekende hits (Zotte morgen, De massa, Hop Marlene enz....) werden door zij 10-koppig orkest met veel bravoure begeleid. Ook al kan hij voor sommigen niet echt goed zingen, hij komt wat Joe Cockeriaans over, zijn teksten blijven zoveel jaren na datum nog kakelvers. En zijn nieuwe liedjes getuigen nog steeds van simpele, dicht-bij-onszelf-staande, dichterlijke accenten. Mijn laatste abonnementsticket heb ik opgebruikt en het was weer een boeiend cultureel jaar in ons CC De Mol. Hopelijk wordt het volgende even boeiend.
Mijn fiets heeft de nacht in koude en eenzaamheid doorgebracht maar ... . Het zal een éénmalige belevenis zijn, want wat is er vanmorgen gebeurd. Mijn vrouw en ik rijden, zoals elke doordeweekse morgen, langs de krantenwinkel om een gazetje te kopen. Om op de Ring te komen rijden wij langs de kerk aan de Leuvensepoort en wat ziet mij vrouwtje tot haar grote verrassing, inderdaad mijn fiets. Mijn fiets geparkeerd tegen de kerk, waarschijnlijk heeft de onrechtmatige bezitter een soort wroeging voelen opkomen. Wij vlug teruggedraaid en ik op mijn fiets terug naar huis. Als dat geen goed begin van een nieuwe dag is. In elk geval ik heb mijn fiets terug en zal hem in het vervolg altijd op slot doen. Maar ze moeten met hun handen van iemand anders zijn bezit blijven.
Het kan elk van ons overkomen. Je hoort het vaak, maar het is ver-van-mijn-bed. Tot dat het je toch overkomt. En nu is het zover. Deze namiddag kwam ik tot de ontdekking dat ik vandaag mijn geleende cd's terug naar de bibliotheek moest brengen. Eerst even mijn vader bezoeken in het rustoord, terwijl thuis mijn video beelden van Parijs-Nice vastlegde en dan mijn geleende cd'tjes omruilen voor een vijftal nieuwe exemplaren. Zo gezegd, zo gezegd, tegen de strakke wind in, mijn fiets gestald, maar zonder hem op slot te doen (mij kan toch niets overkomen, tenminste mijn fiets). Binnen de tien minuten had ik mijn cd'tjes omgeruild en ik kom buiten en zie 100m verder mijn fiets rijden, met een vreemd persoon die zijn trappers bediend. Ondanks mijn gedegen leeftijd heb ik er de spurt van mijn leven uitgeperst, al roepende dat het mijn fiets was. Misschien had ik dief, dief, dief moet roepen, maar dat kwam niet onmiddellijk in me op. Daar stond ik dan, verslagen door mijn gestolen fiets, cd'tjes in de hand. Ik heb de politie, mijn fiets is gegraveerd, gewaarschuwd met een bijna prozaische beschrijving, maar hoeveel fietsen worden er in onze stad gestolen. Hierbij een foto van mezelf en mijn fiets, ik ben er nog maar waar is mijn fiets. Geachte lezer, moest je mijn rijdend vehikel ergens vereenzaamd of met een diefelijke rijder op, toevallig tegenkomen, laat me een seintje. Mijn fiets zal u eeuwig dankbaar zijn.
Het weekend zit er weer op. 't Was druk, deels triest maar best gezellig. Zaterdag ganse dag in Gent gezeten op de Groen!dag van de lokale politiek (zie andere blog). Zondagmorgen mezelf onderworpen aan het pijnigen van het lichaam. Verplicht nummertje, maar alweer een tijd geleden (van 20/2), en het ging dan ook niet echt goed. Twee keer de omloop van de stadsvesten (8,2km) afgelegd en als ik thuis kwam voelde ik me net Tia Hellebaut (hopelijk heeft elke rechtgeaarde atletiekfan gezien hoe een mens tot op de finishlijn kan sterven, om dan uiteindelijk niet dood te gaan maar te triomferen, ik heb er van genoten). Na een uur recuperatie was ik nog niet helemaal bekomen, dat zegt voldoende over mijn huidige fysieke toestand. Maar we blijven proberen (waar heb ik dat nog gehoord). De namiddag hebben we deels in het ziekenhuis (daar is weinig rozegeur en maneschijn te vinden) en deels bij mijn vader, die gelukkig is in "zijn" rustoord, doorgebracht. 's Avonds stond er een optreden van Stef Bos , met zijn nieuwe theatertour "Later is nu", in ons "huidig" cultureel centrum, op het programma. En we hebben er weer beiden van genoten, niet alleen als zanger maar ook als verteller komt hij tot zijn recht. Hij heeft een zondvloed aan woordenschat die hij nog extra verrijkt met zijn Zuid-afrikaanse interesses. Met een totaal nieuw show , hij vertelde zelf dat hij sommige liedjes na al die jaren wel grondig beu is. En daar kunnen wij inkomen. Moraliserend (uitspraak : "mooie woorden zijn nooit waar, ware woorden zij nooit mooi"), entertainend, vertellend, zingend, op gitaar, akkordeon of piano, hiij heeft het allemaal in zich. En zijn drietaligheid (Nederlands, Antwerps en Zuidfrikaans) komt hem geweldig goed van pas. Omdat de toehoorder zou kunnen volgen geeft hij uitleg en vertalingen (Big Brother is in Zuidafrika loerbroer, vrijen is liefde maken enz...). Eentje wil ik toch even op papier zetten, 'iemand die oerdom is' : "steek zijn verstand in een vogeltje en het vliegt achteruit". Ik ben zeker dat ik zijn nieuwe cd in mijn (al redelijk grote) collectie ga opnemen.
Week van de vrijwilliger van zaterdag 1 maart tot zondag 9 maart
Misschien zijn jullie aardig op weg om het heen en weer te krijgen van al die weken . Toch wilden we eventjes de aandacht vestigen op de week van deze week, nl. de Week van de Vrijwilliger. Jullie vrijwillige inzet, engagement, betrokkenheid etc.. verdient een bak(fiets) vol bloemen ! Je vindt ze in bijlage. Met dank aan de Fietsersbond
Sinds vorige week had ik de nieuwe cd "The Ladies second song"
uitgeleend in de bibliotheek. Mijn eerste kennismaking was er eentje van teleurstelling. Het kwam allemaal zo anders over. De "stemmen" (hun uiteindelijk sterkste muzikaal wapen) gingen verloren in de lawaaierige, elektronische muziek. Het was mijn ding niet (zuiver persoonlijke interpretatie) het klonk allemaal wat depressief, psychadelisch. Maar niet getreurd, misschien na een aantal luisterbeurten zou het wel beteren, dacht ik. Niets was minder waar, op een bepaald moment heb ik de cd zelfs afgezet. Met weinig verwachtingen ben ik dan ook naar hun life-optreden in de Mol gegaan. Alle nummers uit hun cd kwamen aan bod en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat er bij waren die nog minder overtuigend klonken dan op de cd. Elektronisch gitaarspel, luide drums, overheersende synthesizergeluiden en stemmen die verloren ging, het was niet daarvoor dat we kwamen. Ik kan best begrijpen dat je als trio vooruit wil, dat je nieuwe wegen wil opgaan, een ander deel van de muzikale wereld wil veroveren, maar daar heeft een groot deel van de Laïsliefhebber geen boodschap aan. Enkele mensen hadden de zaal al verlaten voor het eerste bisnummer weerklonk, niet echt een teken van respect, maar het zegt wel iets over hoe de mensen het optreden apprecieerden. De nummers waar ze naar de essentie grepen (a capella) werden door het publiek het best gesmaakt. Er waren mensen die het prachtig vonden, maar meestal toeschouwers die aan (één van) hun eerste Laïsoptredens toe waren. De meeste toeschouwers die met het genre Laïs vertrouwd zijn, waren redelijk tot zelfs zwaar ontgoocheld. Dit doet uiteraard niets af aan het feit dat de 3 dames een schitterende uitstraling, individueel een schitterende stem en een prachtig klinkende samenzang hebben. Om af te ronden zou ik (persoonlijk) zeggen, dames terug naar de essentie.