Voordat ik voor een week van de aardbodem verdwijn, geen gsm, geen e-mail, nothing, niets wil ik toch nog even kwijt dat zelfs mensen uit het verre Portugal mijn blog lezen.
Beste Heer Rony,
Het heeft mij veel plezier gedaan , nog eens iemand van mijn geboorte STAD LIER, te horen.
Ik volg natuurlijk nog steeds alles over mijn geboorte-stad, alhoewel ik er al meer dan 55 jaar weg ben.
Niet alleen het VOETBAL , geel en zwart, maar ook de politiek met alles erop en eraan.
Ik ben ook ingeschreven voor het feestelijk evenement LIER 2012, voor al diegenen die STAD verlaten hebben.
Als ik het natuurlijk nog haal, want ik ben niet meer van de jongsten !!
Het is nog steeds goed vertoeven in CASCAIS, alhoewel de ZON nog altijd de hoofdrol blijft spelen.
Ik wens je veel geluk bij de aanstaande verkiezingen.
't allerbeste van Willy.
Ooit was ik er zelf op vakantie. In de maand september zijn gepensioneerden er zeer actief (toen alleszins en ik hoop nu nog) want het is er aangenaam vertoeven.
Als sporter kan ik mij achter alle sportieve initiatieven scharen, hoe sporter hoe beter. En dat men er in slaagt een primeur naar onze stad te halen daar kan ik mij ook in vinden. Wat bezielt me dan om op deze reeks artikels te reageren? Neem eerst de kans om ze even te lezen (uit Het Nieuwsblad 22/04/09)
Ontdek Lier op een sportieve manier LIER - Sightjogging is een samentrekking van sightseeing en jogging. Je gaat de stad dus lopend de stad verkennen. 'We hebben sightjogging niet zelf uitgevonden', zegt toerismedirecteur Paul Boënne. 'Het heeft zich vanaf 2001 via Hamburg over heel Duitsland verspreid en is vanaf 2006 via Rome en Barcelona de Grote Plas overgestoken naar New York en Chicago. Het is een manier om tijdens het sporten iets bij te leren, zoals de architecturale rijkdom en de panorama's van een stad. Of een manier om tijdens een toeristisch bezoek tegelijkertijd de benen los te gooien. Een gids begeleidt een groepje van maximum acht personen en geeft onderweg een beknopte historiek of beschrijving van gebouwen, monumenten en de groene panorama's van Lier.' 'Lier leent zich enorm goed voor sightjogging', onderstreept schepen van Toerisme Guido Van den Bogaert (CD&V/N-VA). 'We hebben een kleine binnenstad waar op korte afstand enorm veel te zien is. Maar bovendien ben je van op de Grote Markt in enkele minuten tijd in de volle natuur. Daar zijn natuurlijk de stadsvesten, de groene long van Lier. Maar ook in het Pallieterland, Anderstad en op het Nazaretpad loop je in prachtig bewaarde panorama's. Deze toerismesport richt zich zowel tot de drukke zakenman, sportieve gezinnen als actieve citytrippers. Een sightjogging kan zelfs als teambuildingactiviteit fungeren.' De allereerste sightjogging wordt uit de startblokken geschoten op 1 mei op de Grote Markt. Om precies 14 uur zullen de gidsen een aantal joggers op sleeptouw nemen voor hun maidentrip. (lvl)
Opmerkingen : 1) men geeft toe dat men het niet heeft uitgevonden, maar de steden waar het vandaan komt zijn allemaal X keren groter dan onze stad. 2) de veiligheid, een goed gevoel heb ik er persoonlijk niet bij. Ik heb ooit eens de trein moeten halen en heb de stad al lopend gedwarst (???), stoep op, stoep af, slalom tussen de voetgangers, op straat lopen (levensgevaarlijk, 30km/u !!!), over de markt lopen (???) 3) het prijskaartje : 50 euro voor max. 8 personen (gem.6,5 euro,veel joggings zijn goedkoper), daar kan ik al wandelend een museatje van bezoeken 4) de gezondheid, lopen tussen de uitstoot van CO2, met een bezweet lichaam ergens halt houden om wat uitleg te krijgen. Wat met opwarming en cooling down? Er zijn in onze stad gezondere plaatsen om te bewegen.
Conclusie : schoenmaker blijf bij je leest, er zijn op toeristisch gebied in Lier wel andere mogelijkheden. Spijtig kan ik er op 1 mei niet bij zijn, je moet tenslotte eerst proefondervindelijk vaststellen!!!
Wandelaars NIET welkom te Lier (2) (uit GVA 14/04/09)
Wandelclub raakt centrum Lier niet in
28 Jaar mocht het, maar zondag niet. De wandelaars van de internationale wandeltocht van WSV De Ranstuilen konden de Lierse binnenstad niet in.Een stadsambtenaar had het politiereglement te strikt toegepast. Hierdoor bleven meer dan 400 bezoekers uit Lier weg. Pech voor de vele horecazaken in het stadscentrum.
Teleurgesteld
Onze wandeltocht vertrekt in Broechem, zegt voorzitter Willy Van Immerseel. De grotere tochten gaan via Emblem naar Lier, waar een rustpost is, om daarna via de vesten, het begijnhof, het Zimmerplein, de Kleine en Grote Nete naar Kessel te wandelen. Maar dit jaar hebben we ons parcours na 28 jaar in allerijl moeten aanpassen, omdat we in de binnenstad van Lier niet meer welkom zijn. Volgens een of ander politiereglement is het namelijk verboden om binnen de stadsvesten wegwijzers aan te brengen. Ik begrijp dit echt niet. In Ranst ben ik lid van de adviesraad Toerisme en wij doen er alles aan om bezoekers naar onze gemeente te lokken, beweert Van Immerseel. In Lier doet het schepencollege nu het omgekeerde. Van de meer dan tweeduizend deelnemers aan onze wandeltocht zouden er minstens vierhonderd door Lier getrokken zijn. Een wandelclub uit Wallonië met dik honderd deelnemers was hierover trouwens heel teleurgesteld.
Kleine bordjes
Een van de deelnemers aan de wandeltocht was Groen!-voorzitter Rony Van Oosterwijck uit Lier. Aan het vertrekpunt in Broechem lazen we over de parcourswijziging. Nochtans heb ik over een verbod op bewegwijzering niets teruggevonden. Bovendien gaat het om bordjes van amper 18 bij 6 centimeter groot die op paasmaandag weer worden weggenomen. Wat 28 jaar kon, kan nu plots niet meer, omdat Lier even de puntjes op de i wil zetten. Er was zelfs een stopplaats gepland, met dus inkomsten voor de Lierse horeca. stelt Van Oosterwijck. De weigering kwam van de Verkeersdienst, die onder de bevoegdheid van schepen Jan Hermans (Lier&Ko) valt. Die reageert nochtans verbaasd. Om wildgroei tegen te gaan, is het plaatsen van wegwijzers verboden. Maar voor georganiseerde wandelingen wijken we bij mijn weten steeds van die regel af. Ik vind het jammer dat dat dit keer niet gebeurd is.
Zoals meestal op zondagmorgen maken wij een stevige, georganiseerde wandeling. Onze keuze viel op de internationale wandeltocht van de Ranstuilen te Broechem.
WSV DE RANSTUILEN 29ste Int. wandeltocht K7 Zevenmaalkempen Officiële wisselbekertocht
Maar wat moest ik bij binnenkomst met verbijstering vaststellen :
Wij hebben na 28 jaar onze wandeltocht moeten wijzigen vermits we niet welkom zijn in de binnenstad (binnen de stadsvesten) van Lier.
Dit liet aan duidelijkheid niets te wensen over en ik heb dan even navraag gedaan bij de voorzitter. En inderdaad omwille van één of ander politiereglement (GAS-regelement???, maar heb niets specifiek gevonden) mag men geen bewegwijzering meer aanbrengen (het gaat hier over bordjes van 6/18cm, die s avonds reeds verwijderd zijn).
Wat 28 jaar kon, kan nu plots niet meer omdat men even de puntjes op de i wil zetten. Er was zelfs een stopplaats voorzien (inkomsten voor horeca), waar zijn we eigenlijk allemaal mee bezig. Wordt hier toch niet stilletjes een grens overschreden. Moet het reglement (waar over wegwijzertjes niets gezegd wordt) zo strikt toegepast worden. Wandelclubs kunnen het zich niet permitteren om alles te laten hangen en rondslingeren, zij hebben meer respect voor have en goed dan wie ook. Men zou met vreugde en plezier iedereen moet toejuichen die onze stad, op welke manier ook, bezoekt. Meer dan 2000 wandelaars hebben bovenstaande tekst gelezen, hopelijk nemen ze niet de verkeerde besluiten. De wandeling was voor de rest super-ok, wij hebben genoten van het mooie weer, de bloesem van de fruitbomen en het gezelschap van vele medewandelaars.
Met 2 knasse knarren (mijn vader en mijn nonkel) zijn we de tentoonstelling "Lyra 100 jaar" (lyra100.be kan nog tot eind april) gaan bezoeken. Het viel me op dat de meeste bezoekers, en er waren er wel wat, gepensioneerden waren die in een ver verleden enige affiniteit met deze club hebben gehad. En het was aangenaam vertoeven in hun gezelschap want ieder van hen heeft zijn eigen Lyra-verhaal. Momenteel heeft, zoals de voorzitter het zo spectaculair uitdrukt, de grootste socio-culturele vereniging van onze stad, voetballers, basketters, turners, atleten, toneelspelers en tennissers in zijn rangen. De drumband, handballers en korfballers zijn in de loop der jaren uit de vereniging verdwenen om welke reden ook. Het is absoluut, ook al ben je niet rood-wit, een aanrader om eens langs te lopen en te genieten van (vooral) fotomateriaal uit het verleden en het heden. Ook voor mezelf was het een aangename verrassing om enkele gezichten (uit een ver verleden) terug te zien. Al speelde ik toen voor een andere rood-witte basketploeg (Bus Lier), met veel Lyra-spelers heb ik later nog samengespeeld. In mijn generatie werd je als Lierenaar geboren of rood-wit of geel-zwart, je had zelf geen bepalende keuze. Dit zat je, bij manier van spreken, in de genen. En mijn genen waren rood en wit, ik was dus voorbestemd om ooit die kleuren te dragen. En dat gebeurde ook, ik ben 6 jaar meer dan lid geweest van de atletiekafdeling. In het klaarliggende gastenboek hebben wij met veel overtuiging geschreven : Vanwege de Van Oosterwijck-familie Lyra fans in hart en nieren. Nogmaals ik kan iedereen aanraden eens een bezoekje te brengen in de oude gebouwen van de CM , Antwerpsestraat te Lier.
Een zalig rustgevend weekend, met mijn broers een terrasje tijdens de wekelijkse markt, een loopje van 6km (met nadien een verkwikkende douche) meer moest mijn zaterdag niet inhouden. Zondag was sportdag, 2 marathons (Parijs en Rotterdam) gevolgd (schitterende tijden : 2u05'), zelf een klein loopje (4km) en in de namiddag genoten van Vlaanderens' mooiste. Maar ... Dit was wel noodzakelijk na een redelijk drukke week. Dinsdag alweer naar de dokter, voor de zoveelste keer. Woensdag was het buitenspeeldag . Als ouderdomsdeken (de monitoren en monitrices zijn ongeveer de helft van mijn leeftijd) heb ik er ongelooflijk van genoten. De kinderen konden proeven van een 20-tal speelmogelijkheden (van klimmuur, over netbal tot go-carten). Mijn verantwoordelijkheid waren de "gekke fietsen". En of ze gek waren (eentje plooide dubbel, fietsen met een autostuur, achteruittrappen om vooruit te rijden enz...) er is wat afgelachen, zowel door de kinderen als door de ouders en natuurlijk ook door mezelf. Het was nog eens fantastisch om tussen de kinderen te staan. Maar voor mij was de dag lang niet voorbij (lees andere blog : www.bloggen.be/lierpolitiek/).
Dankzij Ronde Tafel 101 Lier, mocht ik in naam van de Lotgenoten Vlaanderen een cheque in ontvangst gaan nemen. Ongeveer 120 bedrijfsleiders waren samengekomen in de toonzaal van Garage Deprince te Lier en ik had het ware genoegen een woordje over de Roparun, Lotgenoten Vlaanderen en onze activiteiten te mogen vertellen. Ik was aangenaam verrast door de aandacht die iedereen aan ons verhaal schonk en verschillende onder hen spraken mij op de receptie zeer positief toe. 3000 euro, waarmee we volgend jaar met een eigen Lierse ploeg en om te presteren, zullen deelnemen aan de Roparun. We zulen in de loop van dit en volgend jaar zelf nog enkele activiteiten organiseren, maar daarover later meer. Al het ingezamelde geld wordt teruggestort aan "Kom op tegen Kanker" en daar vooral is het mij om te doen. Jaarlijks sponsort de Ronde Tafel een aantal initiatieven die in het verlengde liggen van een goed doel. Met dank nogmaals aan Peter en Jo (om mij te introduceren) en Bart en zijn Ronde Tafelaars om naar ons te luisteren en mee te stappen in ons verhaal.