Peter Motte
Peter Motte - Vertaler


Met dank aan iedereen die helpt om deze blog te onderhouden.

Foto

Foto

Foto


Zoeken in blog


Blogs over strips
 • Andreas, striptekenaar
 • Comic Book Verfilming
 • Music, Media & Entertainment

  Met dank aan Vertaalbureau Motte
 • Vertaalbureau Motte bij WordPress
 • Vertaalbureau Motte website

  Inhoud blog
 • Ezzulia-uitdaging mei 2021
 • Ezzulia-uitdaging april 2021
 • Van Dale Grammatica - Werkwoord: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans
 • Ezzulia-uitdaging maart 2021
 • Ezzulia-uitdaging februari 2021

  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  10-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Melissa Auf der Maur


  Op YouTube vind je muziekclips waar tienduizenden, honderduizenden en soms zelfs meer dan een miljoen keer naar is gekeken.
  En dan zijn er andere clips van muzikanten die minstens zo goed zijn als de populaire exemplaren, en waarvan zelfs de bekendste clip in vergelijking met de kaskrakers nauwelijks werd bekeken.
  Dit is er zo eentje: Melissa Auf der Maur. Haar clip "Head Unbound" telde bij het uploaden van dit bericht minder dan 7000 views.
  Geen flauw idee waarom...

  Nu is "Head Unbound" niet echt een clip van Melissa Auf der Maur zelf, maar van een liefhebber die hem op basis van haar muziek in elkaar stak. En dat deed hij of zij trouwens uitstekend.

  De clips van MadM zelf halen hogere cijfers, maar ze blijven laag in vergelijking met die van de succesvolle artiesten. Hoger dan 48.000 views komen haar clips op YouTube niet, en dat terwijl bijvoorbeeld de clip "Celebrity Skin" van Hole (de groep van Courtney Love, weduwe van Kurt Coubain van Nirvana), waarvoor Melissa Auf der Maur bassiste was, meer dan 450.000 views haalt. En er zijn clips van Madonna met anderhalf miljoen (!) views.

  Nochtans heeft Auf der Maur een goede stem, kan ze goede teksten schrijven, kan ze goede muziek schrijven, is ze een uitstekende gitariste, en heeft ze ook de looks mee; dus zogezegd alles om door te breken. En toch is ze niet doorgebroken.

  Ik denk dat Melissa Auf der Maur ook verschillende problemen had:

  a) ze wordt in het grunge-hoekje gezet, en toen haar cd in 2004 verscheen, was het met grunge al afgelopen (dat genre was vooral een succes begin de jaren 90)

  b) ze bracht een cd uit, net toen de verkoopcijfers van cd's in het algemeen aan het dalen waren (door downloads, doordat tieners tegenwoordig liever met hun gsm pronken dan met de plaatjes die ze hebben gekocht, enz)

  c) er is een enorme concentratie aan de gang voor alle cultuurproducten: als je verkochte titels en aantal verkochte exemplaren op twee assen zet, krijg je het volgende:

  op de verticale as: het aantal exemplaren, met onderaan de nul

  op de horizontale: de verkochte titels, met helemaal links de meest verkochte titels, en helemaal rechts de minst verkochte titels

  dan ziet het er ongeveer zo uit:

  ^
  |_
  | |
  | |
  | |
  | |
  | |
  | |
  | |
  | |
  | |_____________________________________
  |_______________________________________|>


  Met andere woorden: een klein aantal titels gaat met bijna de volledige verkoop lopen, en zelfs de subtop stelt niet veel meer voor. Dat geldt voor alle cultuurproducten: films, audio-cd's, boeken, tijdschriften, enz. enz. Dat is een echte killer voor cultuur.

  Waar het om gaat is dat iets inslaat of niet inslaat. Slaat het in, dan wil iedereen het. Slaat het niet in, dan wil bijna niemand het.

  En dat is het probleem.

  10-10-2007, 00:34 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (4)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  09-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Umberto Eco: De geschiedenis van de lelijkheid
  Nieuw boek van Umberto Eco: "De geschiedenis van de lelijkheid".
  Zelfde formule als "De geschiedenis van de schoonheid": relatief korte eigen tekst, maar de grote voordelen zijn de vele illu's en dat hij de teksten uitvoerig citeert die hij als bewijsmateriaal gebruikt.

  09-10-2007, 11:26 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  15-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Relativiteit en relativisme

  Van het commentaar op YouTube bij deze videoclip waar de muziek van Pink Floyd (Us and Them) werd gezet op de reis door de sterrenpoort uit 2001 A Space Odyssee van Stanley Kubrick & A. C. Clarke:
  "why the fuck do you keep argueing with these guys on youtube. will anybody have trouble sleeping at night realizing some guy they will never meet or know "won an argument with them". you act all high and mighty because you know larger words than more people. the actual use of that nada zero zip. if i wanna say shut the fuck up theres no point in saying the same thing with bigger words"

  15-09-2007, 20:03 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  10-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Windows Vista blijft onder vuur, Linux krabbelt omhoog
  Er doen nogal eens onheilberichten de ronde over Windows Vista, maar sommigevan die berichten dateren al van 2006 (o.a. de opmerking van Dell dat ze hunXp-aanbad gaan uitbreiden).
  Maar in informatica-land gaat alles snel, en dus is zo'n onheilstijding van2006 al oud nieuws.
  Alles gaat zelfs zo snel, dat PCPlus zijn jongste editie dateert met"October 2007"!
  En wat lezen we daarin over W Vista?
  Dittem:
  'The future of Windows has fallen under recent scrutiny, with signs that thePC industry isn't happy with Vista. In an interview with Financial TimesDeutchland, Acer's President, Gianfranco Luca, said, "The whole industry isdisappointed with Windows Vista." '
  bron: PCPlus, October 2007, p. 11
  Linux lijkt daardoor nog altijd aan populariteit te winnen, net als Apple.

  10-09-2007, 17:49 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  30-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. NASA tests nieuwe raketmotor
  NASA is firing up the 5M15, which runs on compressed liquid methaneNasa heeft rond in de Mojave-woestijn een nieuwe raketmotor getest.
  Het is de 5M15. De brandstof is samengeperst vloeibaar methaan, een reukloos vloeibaar gas dat goedkoper is dan de meeste raketbrandstoffen, maar bovendien ook op planeten kan worden gewonnen waarvoor reisplannen bestaan. Bijvoorbeeld op de maan Titan (zoals beschreven in het verhaal Methaan).
  Het zou ook op Mars voorkomen.
  De gloeiende vlekken in de uitlaatstroom worden Mach-schijven genoemd, naar de man wiens naam aan de geluidsnelheid werd gegeven. Het zijn zichtbare schokgolven, die ontstaan als de uitzettende gassen de hogere atmosferische druk buiten de raketuitlaat raken. Er is een Mach-schijf per aantal keren dat de geluidssnelheid wordt overschreden. Tel het aantal schijven, en je kent de snelheid van de uitstromende gassen (de uitstroomsnelheid). De uitstroomsnelheid van raketuitlaatgassen bepaalt de snelheid die een raket kan bereiken.
  In dit geval werden er 7 schijven geteld (niet op de foto).
  Wanneer de tests gebeurden, is ons niet duidelijk. We hebben heel wat bronnen die op 30 augustus 2007 werden gepubliceerd, maar merkwaardig genoeg hebben we ook één bron die dateert van 21 augustus 2007.

  30-08-2007, 12:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  17-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen Windows Vista op Olympische Spelen wegens onbetrouwbaar
  zie:
  Geen Windows Vista op Olympische Spelen
  Het bericht verscheen echter ook al elders.
  Kort samengevat: De organisatoren van de Olympische Spelen in Peking hebben besloten om alle pc's te laten draaien met Windows XP in plaats van Windows Vista. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft blijkt nog steeds niet betrouwbaar genoeg.

  17-08-2007, 10:50 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  18-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Firefox 2.0 doet het goed
  Na een lange afwezigheid eindelijk nog eens een bijdrage voor mijn blog.

  Er is immers onverwachts nieuws: uit een onderzoek blijkt dat het marktaandeel van Mozilla Firefox sinds jan. 2006 van 20% is gestegen tot meer dan 27%.

  zie
  http://arstechnica.com/news.ars/post/20070717-europeans-embrace-firefox-in-record-numbers.html

  De auteurs van het artikel geven verschillende redenen:

  "veiligheidsproblemen met MS Internet Explorer, anti-Microsoft-gevoelens, sterke plaatselijke steun van netwerken ten voordele van Firefox, of gewoon het algemeen verspreide gevoel dat Firefox 2.0 gewoon beter is dan Internet Explorer".

  Als we er rekening mee houden dat Mozilla Firefox en Internet Explorer niet de enige browsers zijn (er is ook nog bijv. Netscape Navigator en de browser van Apple), dan moet de Explorer van MS in sommige landen zijn meerderheid kwijt zijn.In Slovenië gebruikt immers 47,9% van de surfers Firefox, in Finland 45,4% en in Slovakije 40,4%.

  In Slovenië en Zweden moet Firefox dus de meest gebruikte browser zijn. Slovakije is een dubbeltje op zijn kant.

  Ook opvallend is de sterke groei in sommige landen, vooral als je ziet welke landen dat zijn.

  Het echte Ierland is al lang niet meer het land van de Irish Pubs en Guinness of Quilkeney, maar van high tech jobs die een sterke economische groei ondersteunen.

  En niet in Ierland zien we een sterke groei: van 24,9% tot 38,6%.

  Een andere sterke groeier is Hongarije: van 27,2% tot 39,7%.

  Die cijfers tonen aan dat Mozilla Firefox een heel breed publiek kan bekoren, want Ierland en Hongarije verschillen erg van elkaar, net als Finland en Slovakijke.

  Overigens flirt Firefox in de volgende landen met de 40%-grens: Polen (39,5), Duitsland (38) en Bosnië-Herzegovina (39,5).

  Wie een website maakt kan er dus maar beter voor zorgen dat de site goed draait onder Firefox.

  18-07-2007, 00:23 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  08-06-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Aan niemand opgedragen, gedichten (2)
  We hadden hier al eens een dichtbundeltje voorgesteld. Deze keer doen we dat nog eens over met "Aan niemand opgedragen" van Peter Motte.
  Na mijn [=Peter Mottes] avonturen in de fantasy, heb ik me deze keer gewaagd aan poesie.
  In 2003 organiseerde de plaatselijke openbare bibliotheek een wedstrijd voor haiku's, en twee van mijn inzendingen werden uitgekozen als behorende tot de beste. Van anderen werd er maar één gekozen.
  Ik beschouwde haiku's echter alleen maar als een vingeroefening, als een mogelijkheid om poëtische te leren werken.
  Na de haiku's volgden langere gedichten, en een maandje geleden schreef ik voor de eertse keer een gedichtencyclus bij elkaar, "Aan niemand opgedragen".
  Mijn broer kreeg de eerste versie cadeau, maar die was nog wat onafgewerkt.
  De tweede versie ging naar mijn zuster.
  De derde beschouw ik als af.
  Sinds de tegenvaller met Fernand Ronsmans en zijn Zinkend Schip, besloot ik deze keer het zaakje in eigen beheer uit te geven.
  Maar omdat ik niet veel zin heb om massa's tijd te besteden aan promotie, heb ik de oplage beperkt tot 20 exemplaren.Een los nummer kost 5 euro, alle kosten inbegrepen.
  Maar ik heb ook nog wat in de aanbieding: voor 10 euro krijg je "Aan niemand opgedragen" met "De verkoop" er bovenop.
  Alle exemplaren van "Aan niemand opgedragen" zijn genummerd en gesigneerd. Ze worden enkel via mij verkocht. Er zijn geen derden bij de uitgave betrokken, zodat we niet hetzelfde probleem kunnen hebben als vorige keer: uitstel na uitstel.De oplage is deze keer al effectief klaar.
  Let wel: van "De verkoop" zijn er maar 4 exemplaren meer verkrijgbaar, dus alleen wie er snel bij is, kan het speciale aanbod voor 10 euro bestaande uit "Aan niemand opgedragen" en "De verkoop" nog krijgen.
  Bestellen kan via peter.motte@skynet.be
  Stuur geen geld, wacht tot ik antwoord.

  Technische gegevens:
  "Aan niemand opgedragen, gedichten", 13 gedichten in oblongformaat van 15 x 21 cm, crèmekleurig papier, geniet in de rug, 20 bladzijden.
  Genummerde oplage van 20 exemplaren.
  Bij aankoop via de auteur ontvangt u een gesigneerd exemplaar. Bestellen via peter.motte@skynet.be.
  5 euro.

  08-06-2007, 00:16 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (6)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  31-05-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Aan niemand opgedragen, gedichten
  "Aan niemand opgedragen" is een dichtbundel door Peter Motte. Door mezelf dus.
  Hij telt 13 gedichten en werd uitgegeven op crèmekleurig papier. Dat is aangenamer voor de ogen dan wit papier. Als er te veel licht is, wordt wit papier een lichtexplosie in de ogen.
  Er werd een oblongformaat gekozen, omdat het beter past bij de lengte van de gedichten.
  De bundel werd uitgegeven op een manier die comfortabel is om te lezen, en om te passen bij de gedichten.
  De oplage telt slechts 20 genummerde exemplaren. Nadat de verzen geschreven waren, wou ik ze gewoon ter beschikking stellen van het publiek. Maar ik wou niet veel tijd besteden aan verspreiding en dergelijke.
  Wie via mij bestelt, ontvangt een gesigneerd exemplaar.
  Het formaat is 15 x 21 cm. Het boekje telt 20 bladzijden.
  Bibliografische gegevens: Aan niemand opgedragen - gedichten -, Peter Motte, 2007, Geraardsbergen, De voormalige Tijdlijn, oblong, 15 x 21 cm, 20 bladzijden, crèmekleurig.
  Bestellen via peter.motte@skynet.be.
  Prijs: 5 euro.

  31-05-2007, 12:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  23-05-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. "DE 50 MEESTERDICHTERS van de Lage Landen bij de zee"
  De bundel DE 50 MEESTERDICHTERS van de Lage Landen bij de zee is een ludiek initiatief van Thierry Deleu.
  Hieronder volgt een uittreksel uit het persbericht verspreid door Thierry Deleu.

  Uittreksel uit het PERSBERICHT
  DE 50 MEESTERDICHTERS van de Lage Landen bij de zee
  Al 39 Nederlandstalige dichters werden geselecteerd om lid te worden van de exclusieve club De 50 Meesterdichters van de Lage landen bij de zee.
  Sommigen onder hen hebben hun proefperiode als “solliciterende Meesterdichter” bijna achter de rug. Na deze periode worden zij “Meesterdichter”. Deze eervolle titel kunnen zij dan dragen en voluit gebruiken.
   Het zijn (in alfabetische volgorde en niet volgens de datum van hun selectie)
  • Marcella Baete
  • Bert Bevers
  • Annette van den Bosch
  • Marc Bungeneers
  • Gunnar Callebaut
  • Frans Claus
  • Jeannine Debbaut
  • Lidy De Brouwer
  • Pierre Declerck
  • Leni De Goeyse
  • Jenny Dejager
  • Thierry Deleu
  • Luc Demiddele
  • Ferre Denis
  • Astrid Dewancker
  • Germain Droogenbroodt
  • Fernand Florizoone
  • Ludo Geloen
  • Hejatomsma
  • Patricia Lasoen
  • Frédéric Leroy
  • Cathy Mara
  • Mark Meekers
  • Peter Motte
  • Edith Oeyen
  • Eric Rosseel
  • Annmarie Sauer
  • Maurits Sterkenburg
  • Pien Storm van Leeuwen
  • Jet van Swieten
  • Henri Thijs
  • Guy Vandendriessche
  • Yerna Van Den Driessche
  • Eric Vandenwyngaerden
  • Jan Van Loy
  • Dirk Vekemans
  • Katelijn Vijncke
  • Pom Wolff
  • Peter Wüllen
  Op het einde van de proefperiode van de 50ste Meesterdichter wordt een verzamelbundel op de markt gebracht door Razor’s Edge Edition Gent, ingeleid door Thierry Deleu.
  Vermits de solliciterende Meesterdichters pas na één jaar Meesterdichter worden, kan deze bundel ten vroegste één jaar na de geselecteerde 50ste solliciterende Meesterdichter verschijnen.
  Einde uittreksel uit het PERSBERICHT

  Wie wil toetreden tot het groepje, moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

  23-05-2007, 20:26 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  18-05-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Twee lezers, twee reacties
  Eergisteren schreef ik een gedichtje.
  Dat gebeurt nog.
  Gisteren liet ik het iemand lezen, samen met twee andere gedichten, en zij vond het gedichtje van eergisteren goed.
  Vandaag laat ik diezelfde drie gedichten aan iemand anders lezen, en hij raadt me af dat gedicht van eergisteren te publiceren, maar vindt de andere twee wel goed.
  Om maar te zeggen....

  18-05-2007, 14:05 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  04-05-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Stadsdichter van Geraardsbergen
  Er is geen stadsdichter van Geraardsbergen.
  De functie of titel of benoeming of blamage bestaat niet.
  Ze staat niet open, is niet vacant, of oningevuld, of leeg.
  Ze is evenmin vacuümgezogen of -getrokken, want ze heeft zich niet voorgedaan op een vroeger punt op de tijdlijn zoals wij die ervaren, als de min of meer driedimensionaal vrije en vierdimensionaal gevangen wezens die wij zijn.
  Maar als we mattentaarten in een vat zouden stoppen, met in elke taart een naamkaartje, welke namen zouden dan op die kaartjes staan?

  We geven hieronder alfabetisch de mogelijkheden:
  • Hugo De Rijck
  • Marleen De Smet
  • Luc De Winde
  • Leen Dhaenens
  • Dirk
  • Maurice Geeroms
  • Eric Lancksweerdt
  • Theo Maes
  • Peter Motte
  • Wim Schrever
  • Wivina Steenput
  • Johan Van Cauwenberge
  • Rik Van Damme
  Sommigen hopen dat verderop op de tijdlijn de lijst wordt uitgebreid, en dat sommigen wat meer over de verschillende namen willen vertellen.

  04-05-2007, 13:42 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (6)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  12-04-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Andreas
  Sinds het 10e deel van Capricornus zijn de scenario's van Andreas veranderd.

  Er zijn nu 3 albums met de nieuwe aanpak verschenen:
  - Capricornus 10: De Chinezen
  - Capricornus 11: Patrick
  - Quintos.

  C10 & C11 horen, duidelijk, thuis in zijn reeks over de 'astroloog' Capricornus.

  Quintos is een apart album: het hoort in geen enkele reeks thuis. Het vertelt het verhaal van een groep idealisten die in Spanje de fascisten willen bestrijden, maar daarbij allemaal ten onder gaan. Of: dat wordt tenminste gesuggereerd. Andreas werkt een sterke symboliek uit over het fascisme dat zich over Europa verspreidt.

  Wat de drie albums met elkaar gemeenschappelijk hebben, is dat Andreas het fantastische element zou sterk naar de achtergrond duwt, dat het de facto verdwijnt.
  Nochtans valt dat niet op.

  C10 en C11 hebben nu eenmaal bizarre personages.

  Van Quintos wordt geen fantastisch element verwacht, zodat het verhaal volledig kan steunen op de karakters van de personages. Dat wil zeggen dat de lezer tijdens het verhaal hun karakter leert kennen, door de manier waarop ze tegen elkaar en tegen hun omgeving reageren.
  Andreas verzamelde een bonte groep, waarvan elk lid zijn eigen redenen heeft om in Spanje ten strijde te trekken.

  Ook opvallend is dat Andreas' tekenstijl is veranderd. Het zijn nog altijd duidelijke tekeningen, maar hij experimenteert minder met in het oog springende elementen.
  Zijn stijl is subtieler geworden. De tekeningen dragen nog altijd betekenis aan, maar doen dat nu voor de betekenis van het verhaal.
  Opvallend daarbij zijn de laatste pagina's van Quintos en Capricornus 11: Patrick.

  Andreas heeft wel vaker losse albums gemaakt, zoals de schitterende "De rode driehoek" en "De grot der herinnering".Maar sinds enige tijd concentreerde hij zich op twee reeksen: Capricornus en Arq.
  De albums van die reeksen zijn echter nauwelijks los leesbaar, al moeten we een uitzondering maken voor de 1e vijf delen van Capricornus: elk album verteld duidelijk één deel van een lang verhaal, maar het albumverhaal kan toch op zichzelf staan.Als je ze allemaal na elkaar leest, valt echter op hoeveel je mist als je ze apart leest.
  Het nadeel daarvan is dat je elk album moet hebben om echt van het verhaal te kunnen genieten. Wie de reeksen vanaf het begin ontdekte, heeft daar geen problemen mee, maar Capricornus ziet nu al aan het 11e deel, en Arq aan het 10e.

  Dat kan gedeeltelijk verklaren waarom Andreas een nieuwe richting uitgaat: zowel C10 als C11 zijn prima apart leesbaar. De link met de andere albums is gering. Eigenlijk vormt het enkel een achtergrond voor het karakter van het personage Capricornus zelf, maar niets in C10 of C11 kan enkel worden begrepen als je de vorige delen hebt gelezen.
  Maar dat is natuurlijk maar een gedeeltelijke verklaring, want ook de tekenstijl is gewijzigd, en het aandeel van het fantastische in de verhalen.
  Ze lezen tegenwoordig meer als romans, waardoor Andreas zich op een volwassener publiek lijkt te richten.
  Bij C1 tot C5 leek het soms of Andreas gewoon alle elementen van fantastische en populaire romans eens wou verwerken, alsof hij de hele catalogus aan avonturenverhalen in zijn hoofd op tekenpapier wou zetten. Dat leidde tot uitstekende resultaten, zoals "Deliah" (C3), maar soms was het er bijna over, zoals "De numerieke kubus" (C4).
  Niettemin blijven C6-C9 een hoogtepunt. Die vier boeken bevatten in werkelijkheid vijf albums: C9 is dubbeldik. De vijf vormen duidelijk een geheel: C6 en C7 zijn een tweeluik, net als C9. We vermoeden dan ook dat de 2 delen van C9 in één boek worden uitgebracht, om duidelijker te maken dat het een tweeluik is. C8 vormt het middendeel.
  Terwijl C6-C9 dus heel duidelijk aan elkaar gangen, en een uitstekende kandidaat vormen voor een integrale uitgave, kunnen C10 en C11 duidelijk los worden gelezen.
  Het is dus met andere woorden ook mogelijk dat Andreas in de recente delen van Capricornus werkt, omdat hij... experimenteert! Ten opzichte van de voorafgaande delen is het immers weer eens wat anders. Dat net in dezelfde periode het losse album Quintos verschijnt, kan puur toeval zijn.
  Andreas blijft ons dus verrassen met nieuwe benaderingen, en dat houdt hij nu al meer dan 40 albums vol.

  12-04-2007, 14:40 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  01-01-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Lectuurlijst 2006
  Mijn lectuurlijst in 2006

  65 Structuur in talige variatie in Vlaanderen, red. Johan De Caluwe en Magda Devos
  64 De man zonder eigenschappen, Robert Musil
  63 De Hitlers, de onbekende familie van de Führer, Wolfgang Zdral;
  Shots of War
  62 Donjon: de jeugd vliegt uit, Blain en Sfar en Trondheim;
  Bob Fish, Yves Chaland,
  De groene straal, F. Boilet;
  De poppenjuffrouw, Patrick Bernauw;
  Het verhaal van Peterjan, Patrick Bernauw;
  Ter ere van Gent, Jef Geeraerts;
  Essefenzoo, Icon;
  Donjon: armageddon, Sfar en Trondheim;
  Spirou & Fantasio: Machine que rêve, Tome en Janry
  61 Een vorstelijk bestaan, Marco Knauff
  60 Piraten, John Matthews
  59 Historiek van de vrijwillige brandweer Geraardsbergen (1856-2006), Jean-Pierre Panis
  58 De alchimist 1-3, Tanquerelle en Hubert;
  Robbedoes en Kwabbernoot in Tokio, Morvan en Muruena;
  Kleine West Coast Blues, Tardi en Manchette;
  De wraak van Arn, Gal en Dionnet en Picard
  57 Daar wordt aan de deur geklopt, Marco Knauff, illu's Mirian Werkman
  56 Moby Dick, Herman Melville
  55 The Dangerous Book for Boys, Gonn Iggulden en Hal Iggulden
  54 Cryptonomicon, Neal Stephenson
  53 A Man Without a Country, Kurt Vonnegut
  52 Actuele facetten van vrijzinnigheid in Vlaanderen, red. Roland Willemyns
  51 Vakterminologie in het Nederlands, handelingen van het derde Nederlandse taalcongres van de V.A.N., red. dr. R. Haeseryn
  50 De kunst van thrillers (gulden serie van reaal)
  49 Kenterende culturele identiteit, ANV-reeks 2; Europa en het nationalisme, Henk Waltmans
  48 Translittérature. Il était une fois: traduire le conte, TL18-19
  47 Xuensé nr 52, Alain le Bussy & Ketty Steward;
  Bento 18, David Levine and Kate Yule
  46 Baron von Münchhausen, Rudolf Erich Raspe
  45 Geierstein, John Flander
  44 On Spec, Fall 1994
  43 Schrijvers!, Jessica Durlacher
  42 Helder Haags. Schrijftips voor ambtenaren;
  202 stukjes. VWS-ambtenaren en een Tweede-Kamerlid schrijven over taal
  41 Saga Santorian, De Santoriaanse Vertellingen, Alex de Jong
  40 Identity Papers. Cross-cultural writing from the UK, Roland Gulliver
  39 In spin - opnieuw gaat de bocht in, Ef Leonard
  38 The Black Cat and Other Stories/Le chat noir et autres nouvelles, Edgar Allan Poe
  37 Harry Dickson 1 - Marabout, Jean Ray (2e keer)
  36 Lord Lister genaamd Raffles de groote onbekende, 487: In de onderwereld van New York;
  3479: De Bernse juwelenroof
  35 On Spec Winter 93
  34 On Spec Fall 93
  33 On Spec Summer 93
  32 On Spec Fall 92
  31 National Geographic Special Vulkanen
  30 Harry Dickson 1 - Marabout, Jean Ray
  29 Dallas Bar 1-7, Marvano & Haldeman;
  De cyclus van Cyann 3, Bourgeon & Lacroix;
  Finisterre, Marc Legendre;
  Cubitus fait toujours le beau, Dupa;
  Het boek van Sam, Filippi en Boiscommun;
  De banjers compleet, Franquin;
  Een boodschap uit de ruimte, Brecht Evens;
  Central Park, Christian Durieux en Jean-Luc Cornette
  28 60 jaar ufo's. 1947-2007. De waarheid bijna nabij, Marc Broux
  27 Werken V, Godfried Bomans
  26 Vreemd hoe het gaat & Groeipijnen, Marleen de Smet;
  Ik ben geen boeddhist, Peter Motte
  De Oostakkerse gedichten, Hugo Claus;
  Dessin sans destin, Hugo Claus;
  De groeten, Hugo Claus;
  The Sign of the Hamster, Hugo Claus;
  Sporen, Hugo Claus;
  Karamellosofie, Bruynooghe en Bekaert
  25 The Complete Robot, Isaac Asimov
  24 Kunst en schoonheid in de Middeleeuwen, Umberto Eco
  23 De stad van de dromende boeken, Walter Moers, 13-18/4/2006
  22 Kunst rond koers. Uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling van Erwin de Bie 1999;
  Het Gravensteen, Gent, Laurens de Keyzer, foto's Michiel Hendryckx
  21 Vrij Nederland 44 VN-special Dit is Nederland, extra dik nummer
  20 Lunatique 70, les univers de l'imaginaire, Jacqueline H. Osterrath
  19 Pateetje, Jean Ray/John Flanders & Renaat Demoen;
  Verhalen van het Doornikse, Jean Ray/John Flanders
  18 Hoe genees je een fanaticus?, Amos Oz
  17 Herinneringen uit het ondergrondse, Dostojewski
  16 De Scheldebode nov 2005; - mei 2006; - augustus 2006;
  Een Leven lang;
  Gek op Antwerpen;
  Hubert Lampo leest 'De zoon van meneer Davidson;
  Hélène Defraye, Hubert Lampo
  15 Paradijs ondergraven, J L A Mathijsen;
  Het offer, Erik Raeven;
  Meester van licht en donker, Jürgen Snoeren
  14 Beyond the Mexique Bay, Aldous Huxley
  13 Naar de rand van de wereld, Marco Knauff
  12 Het zesde zegel, Henri van Daele
  11 Het verloren gezicht, Jozef Nesvadba
  10 Cleopatra, politiek en propaganda in de oudheid, prof. dr. H. Volkmann;
  De reizen van Alex: Lutetia
  09 De verhandeling, H. Lemeire
  08 Was de huurder Jack the Ripper, M. Belloc Lowndes07 Zeer korte verhalen, Herodotus
  06 Aspecten van de literaire biografie, Anton Korteweg
  05 Fury, Salman Rushdie
  04 The League of Extraordinary Gentlemen 1+2, Alan Moore & Kevin O'Neill
  03 Mimesis. Over schijn en zijn, Samuel IJsseling
  02 Lector in fabula, Umberto Eco
  01 In Europa, Geert Mak

  01-01-2007, 15:58 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  08-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Cabrio-leed
  Niets zo leuk als in een cabrio met open dak door het landschap suizen. Met de haren in de wind, de natuurlijke airco, genietend van het landschap; in laag motortoerental om het geluid te beperken; met een soepele maar krachtige motor om desnoods weg te kunnen schuren van mogelijk gevaar.

  Maar dat gevaar komt soms uit onverwachte hoek.
  Zelfs uit de hoek van de mode.

  In strips en films zie je wel eens in cabrio's elegante mensen omwikkeld in lange, zuiverwitte sjaals. Die sjaals hebben echt bestaan, namelijk in de Dolle Jaren Twintig - wanneer anders?

  Ook de danseres Isadora Duncan droeg wel eens zo'n vaandel, dat vrolijk achter haar aan wapperde als ze in haar cabrio rondtoerde.

  En één keer liep het fataal af.

  De sjaal werd gegrepen door het linkerachterwiel, en Isadora werd opgeknoopt door haar eigen rechtervoet.

  Isadora Duncan (1878 - 1927, Nice)
  duncands

  In welke auto Duncan stierf, is niet duidelijk. Er zijn twee kandidaten.
  In het autotijdschrift 'Automobile Quarterly,', jg. 20, nr 3, schreef Carl Perk su over de kunstwerken van Rene Vincent: "He liked to get movement into his compositions through the uses of sashes and scarves which billow in the wind. This device lost its charm in 1927, When Isadora Duncan lost her life when her long scarf became entangled in an Amilcar's rear wheel."

  Volgens Perk was het dus een Amilcar.

  Echter, in een aflevering van "Oldtimer Markt" wordt gesteld dat een artikel in de "New York Herald Tribune" van 1 september 1927 dacht er anders over: "Isadora Duncan 50, famous American danseuse, died last monday evening in an automobile accident. Miss Duncan was driving a Bugatti, which she intended to buy, on the Promenade des Anglais, Nice. She wore, in the style she herself had made famous, a red silk scarf wound twice round her neck. While the car was in motion, one end of the scarf became entangled in the left rear wheel and it dragged the dancer out of the machine and onto the roadway where Miss Duncan died instantly."

  Volgens hen was het dus een Butatti.

  Het volgende citaat klinkt sterk voor het idee dat het een Bugatti was, omdat het zo veel details verschaft over Duncans dood:
  Isadora is accidentally killed in an automobile accident on Wednesday, Sept. 14 (She was in a Bugatti driven by Benoit Falchetto in Nice. Before getting into the car, she said to her friend, Mery Desti, "Adieu, mes amis. Je vais a la gloire! (Good-bye, my friends, I am off to glory)."(Duncan, Irma. & Macdougall: P353.))" bron

  Maar dat de kwestie niet helemaal is opgelost, blijkt wel uit sommige discussies, zoals hier , waar de conclusie het toch vooral voor aan CGS Amilcar heeft.

  CGS Amilcar
  Amilcar_CGS-3 aNog een Amilcar
  duncanamilcar2

  En tenslotte een Bugatti, die er niets mee te maken heeft.
  duncanbugatti

  08-12-2006, 15:31 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  01-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Auto's en brandstof
  Gisteren werd op Auto-tv een nieuwe type auto van BMW voorgesteld: een waterstofauto.
  Het is de eerste in productie zijnde auto die rijdt met een motor die draait op waterstof.
  Het programma wees erop dat vanaf 2020 de aardolieproductie zal dalen. Van doemdenken kunnen ze daarmee niet worden beschuldigd, want doorgaans hoor je 2018.
  Toen viel me wat op: dat is over 13 jaar.
  Hoe lang denken jullie met een nieuwe auto te kunnen rijden? Mijn Citroen CX is 18 jaar geworden. Mijn Citroën XM was 14 jaar toen ik hem doorverkocht. Mijn Mazda MX-5 is 10 jaar...
  Met andere woorden: wie nu een nieuwe auto koopt, moet ernstig beginnen nadenken.
  Een dure auto kopen, hem goed onderhouden en er je hele leven mee rijden is onmogelijk geworden. We kunnen niet meer doen wat sommige mensen doen die nog met hun geliefkoosde auto uit de jaren 60 rondrijden.
  Je ziet nog wel eens oude MG B's, Lotus Elan's, Jaguar E's, enz. Sommige van die auto's zijn eigendom van de oorspronkelijke eigneaar.
  Mits toewijding kan een auto je hele leven meegaan, maar wat als er geen brandstof meer voor is?
  Als je een groot ding hebt gekocht, zoals een Citroën XM, kun je die misschien nog ombouwen met een waterstofmotor, maar met de ranke sportmodellen zal dat niet lukken: je gaat nooit een waterstofmotor in een kleine Lotus Elan S3 krijgen.
  Wie nu een exclusief model koopt, en hoopt er zijn hele leven mee te kunnen toeren, kan al binnen vijftien (15!) jaar flink schrikken.
  Overigens geldt het probleem niet alleen voor dure auto's: ook gewone auto's gaan vele jaren mee. In de buurt rijdt iemand nog met een Citroën Ami, en ik zie regelmatig DS'en en 2 pk's.
  Sommigen zullen denken: geen probleem voor mij, want ik heb na 5 jaar een nieuwe auto.
  Maar ook zij vergissen zich: de waarde van hun 5 jaar oude auto dreigt in elkaar te zakken.
  De uitputting van de aardolievoorraden is een acuut probleem geworden.

  01-12-2006, 10:32 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  24-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. David Bowie en tentoonstelling over Bertold Brecht
  In 1982 bracht David Bowie de EP 'Bertold Brecht's Baal' uit, waarop hij liedjes van Brecht zong. Het bekendste daarvan is 'Alabama Song' (ook 'Whiskey Bar', ook 'Moon of Alabama'), dat soms als extra op andere albums verscheen.
  Het album is tegenwoordig zo goed als onvindbaar, maar af en toe duiken er sporen van op.
  Zo was er in december 2006 in het Koetsenhuis in Geraardsbergen een tentoonstelling over Bertold Brecht, waar onderstaande afbeelding te zien was.
  De tentoonstelling heette 'Muziekale expo - Lost in the Stars'. Ze liep van 24 november tot 3 december 2006, en was gratis toegankelijk. Bertold Brecht schreef de teksten voor de muziek van Kurt Weill. Weill stierf in 1950. De tentoonstelling toonde afbeeldingen van ongeveer 25 albumhoezen.
  tentoonstelling Bertold Brecht afb David Bowie 23112006
  'Alabama Song' is van Bertolt Brecht. Hij scheef het ook in het Engels. Dat was voor Hauspostille, dat hij integreerde in zijn opera Mahagonny. Ook bij Duitse opvoeringen van Mahagonny wordt het in het Engels gezongen.
  De tekst is vaak veranderd. In Mahagonny stond "Show us the way to the next pretty boy", maar in de versie van The Doors werd dat "Show me the way to the next little girl", en dat werd in de versie van Bowie "Show us the way to the next little dollar". Daardoor keerde Bowie terug naar de oorspronkelijke versie uit Hauspostille van Brecht zelf.
  De volledige titel van Brechts Mahagonny is trouwens... Rise and Fall of the City of Mahagonny! In het oorspronkelijke Duits: Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.
  Om de verwarring compleet te maken: het album "Bertolt Brechts' Baal" is een EP met liedjes uit het toneelstuk Baal van Bertolt Brecht waarin Bowie optrad. Maar dat optreden gebeurde niet in Berlijn, maar voor de BBC, en dus hoogstwaarschijnlijk in Londen.
  Bowie heeft de Alabama Song wel gebruikt als B-kant van de Duitse uitgave van de single 'Ashes to Ashes'.
   Bertolt Brecht's Baal, gezongen David Bowie, 1982, EP
  • Baal's Hymn (4:02)
  • Remembering Marie A. (2:04)
  • Ballad Of The Adventurers (1:54)
  • The Drowned Girl (2:54)
  • Dirty Song (0:37)
  (met dank aan Ben van der Tier uit Utrecht)

  24-11-2006, 16:01 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (5)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  09-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. "Ik ben geen boeddhist": reacties
  Reacties op "Ik ben geen boeddhist"

  "Maar wat je daar in drie regels weet te verwoorden vind ik zeer mooi, soort kleine juweeltjes die je meerdere keren leest. Mooie uitgave met pakkende illustraties.Wat mij betreft een zeer geslaagde 'oefening' en denk dat je wel meer positieve reacties gehad zal hebben."
  Rob Boutmy

  "Ik was verrast door "Ik ben geen boeddhist" omdat ook ik je alleen als prozaschrijver kende. Jouw tekenstijl herkende ik meteen uit De Tijdlijn. Mooie bundel! Mijn favorieten zijn 'De machete', 'De crashende schijf'en 'De vlinders.'
  Inderdaad is dit verhaal [= De Verkoop, red.] donkerder van toon dan je haiku's. De teneergang van de mensheid wordt tussen de regels door mooi neergezet. Mijn complimenten, Peter."
  Marco Knauff

  09-11-2006, 14:29 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  24-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Firefox 2.0 is uit en gratis
  Sinds vandaag is de nieuwe versie van de browser Firefox 2.0 verkrijgbaar.

  Zie: www.getfirefox.com.

  Ik gebruik Firefox al sinds versie 1, en ben er zeer tevreden over.

  24-10-2006, 12:46 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  19-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Europa moet tegen 2020 20 procent energie besparen
  Europa moet tegen 2020 20 procent energie besparen.

  Dat is een goede zaak, natuurlijk, en zou de consument niet alleen energie maar ook geld kunnen besparen.

  De Europese regeringen willen daarom dat fabrikanten hun elektrische apparatuur zuiniger maken. Ze willen vooral dat er geen sluipverbruik meer is door standby-staan van apparaten. Per gezien zou daardoor in België zo'n 100 euro worden bespaard.

  Maar die kleine besparing zal volledig worden uitgewist door Windows Vista.

  De Aero-interface eist videokaarten van minstens 128 Mb, en dat zijn energieslurpers. Momenteel zit in mijn pc een kaart van... 4 Mb.

  Kaarten van 128 Mb zijn echter zelf kleine computers. Het hart ervan is een gpu: graphical processing unit. En er zit een pakket RAM op dat groter is dan wat in het begin van de jaren tachtig in een computer zat.

  Door de grote warmteontwikkeling krijgen veel kaarten hun eigen ventilator mee.

  Er zijn zelfs kaarten waarvoor de fabrikant aanraadt om de computer te voorzien van voedingen van meer dan 600 Watt, waarvan minstens 300 Watt alleen nodig is voor de videokaart.

  De energiemaatregelen van de overheid worden daardoor een druppel op een gloeiende plaat.

  Je bent wel niet verplicht om Aero te gebruiken, maar zul je nog pc's kunnen kopen zonder grote videokaarten nadat Vista is ingevoerd?

  Overigens betekent het ook dat de gebruiker zich ernstige vragen moet beginnen stellen over het energieverbruik van zijn computer. Dat konden we vroeger zonder problemen onder tafel vegen, maar de vraag is hoe lang dat nog kan.

  Het hogere verbruik zal niet worden gecompenseerd met maatregelen zoals verplichte spaarlampen. Die spaarlampen zijn trouwens slechter dan gewone lampen.

  19-10-2006, 14:37 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  Met dank aan wie me helpt om deze blog te onderhouden.

  Laatste commentaren
 • Jack Aitken vervangt Russel, Russel vervang Hamilton (Peter)
      op Hamilton heeft corona, Stoffel op pole als vervanger.
 • Standaard weer open (Peter Motte)
      op Boekhandels dicht
 • Nieuws over De Laatste Farao (Peter)
      op Nieuwe Blake & Mortimers op komst
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op PI-DAG !
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op Storm van 10 maart 2019
 • Heb een mooie zonnige warme donderdag (bemoedigendewoorden)
      op Computerkoeltoren!
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017) ( Peter Motte)
      op In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017)
 • Bijna weekend (Bernward)
      op Eindelijk "Het boek der spoken" van Jean Ray!

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog


  Zoeken met Ilse  Archief per week
 • 26/04-02/05 2021
 • 05/04-11/04 2021
 • 08/03-14/03 2021
 • 22/02-28/02 2021
 • 15/02-21/02 2021
 • 14/12-20/12 2020
 • 30/11-06/12 2020
 • 16/11-22/11 2020
 • 09/11-15/11 2020
 • 02/11-08/11 2020
 • 05/10-11/10 2020
 • 28/09-04/10 2020
 • 31/08-06/09 2020
 • 10/08-16/08 2020
 • 27/07-02/08 2020
 • 01/06-07/06 2020
 • 25/05-31/05 2020
 • 18/05-24/05 2020
 • 11/05-17/05 2020
 • 04/05-10/05 2020
 • 27/04-03/05 2020
 • 20/04-26/04 2020
 • 16/03-22/03 2020
 • 09/03-15/03 2020
 • 02/03-08/03 2020
 • 24/02-01/03 2020
 • 10/02-16/02 2020
 • 09/12-15/12 2019
 • 25/11-01/12 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 30/09-06/10 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 05/11-11/11 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 01/11-07/11 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 14/12-20/12 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 10/10-16/10 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 29/12-04/01 1970

  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!