Inhoud blog
  • Laatste gerechtjes op VRD
  • 6 en 27 april en 4 mei 2012 op Radio VRD
  • Superlekkere bananentaart
  • 23 en 30 maart 2012 op Radio VRD
  • Rijststoofschotel - 16 maart op Radio VRD
    Rondvraag / Poll
    Welke receptjes wil je hier het liefst lezen?
    Voorgerechtjes
    Hoofdschotels
    Pastagerechten
    Soepen
    Dessertjes
    Bekijk resultaat

    Zoeken in blog

    Lien_cuisien

    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipnuggets voor de kids - 5 februari 2011 om 11u45 op Radio VRD
    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 11u45 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Voor ongeveer 30 stuks heb je nodig
    - 700g kippenfilet in heel kleine stukjes
    - 1 kleine bruine ui, 80g, fijngesneden
    - 1 ei
    - 35g oud broodkruim
    - 50g paneermeel
    - 1 eetlepel kipkruiden
    - plantaardige olie om te frituren
    - 80 ml tomatenketchup
    - 2 eetlepels bbq saus
    - 1 eetlepel suiker
    - 1 eetlepel moutazijn

    Eerst en vooral werk je de kip, de ui, het ei en het broodkruim in een keukenrobot goed door elkaar. Neem dan een eetlepel van het kipmengsel en vorm er een burger mee. Haal deze door een mengsel van paneermeel en kipkruiden. Verhit de olie in een grote pan en frituur de kipnuggets in porties tot ze bruin en goed gaar zijn. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier en serveer daarna met een barbecuesaus vermengd met ketchup, suiker en moutazijn. Serveer met een groene salade en frieten. Mmmm...

    07-02-2011 om 10:54 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie met fishsticks en ricottapuree - 29 januari 2011 om 11u45 op Radio VRD

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 11u45 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Voor 4 personen heb je nodig:

    • 8 aardappelen
    • 3 eetlepels warme melk
    • Nootmuskaat
    • 125g ricotta
    • Olijfolie
    • 12 fishsticks
    • 1 doosje spinazie met room
    • Peper en zout

    Schil de aardappelen en kook ze 20 minuutjes in gezouten water. Giet af en voeg de warme melk toe. Pureer dan en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer er dan de ricotta door. Bak de fishsticks in een pan met een beetje olijfolie, en warm de spinazie op in een steelpan, op een zacht vuurtje.

    28-01-2011 om 11:53 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.champignonpannetje met aardappelen - 22 januari 2011 op Radio VRD om 11u45

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 11u45 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Voor 4 personen heb je nodig:

    1 el olijfolie
    300g Parijse champignons
    1 prei, in rondjes gesneden
    250g aardappelen type grenaille, in 4 gesneden
    200g spekreepjes
    peper en zout
    peterselie voor de afwerking

    Verhit de olijfolie in een braadpan en laat de champignons 3 à 4 minuten bakken, schep ze uit de pan en zet opzij. Bak de prei 3 minuten, doe de champignons er weer bij en laat nog 5 minuten bakken. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Stoom de aardappelen 4 minuten en zet opzij. Laat de spekreepjes 1 à 2 minuten bakken en giet de helft van het vet weg. Voeg de aardappelen toe en laat ze bruinen. Voeg de champignons en de prei toe. Doe de peterselie in de pan en meng alles onder elkaar. Kruid naar wens en serveer in potjes.

    Verhoog de hoeveelheden en serveer met een fris slaatje dat je op smaak brengt met balsamicoazijn. Dan krijg je een lekkere lichte maaltijd.

    22-01-2011 om 10:46 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige croissant met spinazie en brie - 15 januari 2011 op Radio VRD om 11u45

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 11u45 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Voor 4 personen heb je nodig:

    4 croissants
    300g jonge spinazieblaadjes
    1 geperst teentje look
    Boter
    300g brie

    Roerbak de spinazie in boter met de look. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Laat uitlekken in een vergiet en duw er zoveel mogelijk vocht uit. Snij dan de brie in dikke plakken. Snij de croissants horizontaal net niet helemaal open en plaats met het snijvlak naar boven onder een hete grill. Laat even krokant worden en verdeel dan de spinazie over de croissants en beleg met de brie. Plaats terug onder de grill tot de kaas gaat smelten. Vouw dicht en serveer.

    15-01-2011 om 09:35 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lightmaaltijd na de feesten - 8 januari 2011 op Radio VRD om 11u45

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 11u45 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Na de feesten gaan we nu op de light toer Hier volgen 2 receptjes: een broodje en een slaatje! Het slaatje kreeg ik voorgeschoteld bij Kerstmis door Gert het kookgenie! Het was een slaatje bij de kaaskroketten, maar volgens mij kan je het ook perfect zo eten!

    Broodje met eiersalade en Leerdammer Lightlife

    Voor 4 personen heb je nodig: 4 meergranenbroodjes, 4 hardgekookte eieren, 12 takjes bieslook, 8 eetlepels geraspte wortel, 4 lepels mayonaise, 2 theelepels mosterd, sla, 8 sneetjes Leerdammer Lightlife

    Snijd het broodje in 2 en beleg het met de kaas. Plet de eieren en knip het bieslook fijn. Voeg de wortel, mayonaise en mosterd toe. Meng alles onder elkaar en smeer dan de eiersalade op het broodje met de kaas. Leg er wat sla op en de andere helft van het broodje.

    Slaatje

    Je hebt nodig

    • een krop sla of een pakje sla uit de winkel (best ne mix)
    • verschillende paprika's (naargelang de eetlust en hoeveelheid vrij te kiezen)
    • Een ajuintje ofzo fijgesneden(past perfect bij de paprika's)
    • Een pakje sladressingmix van Knorr (verschillende varianten, best paprika-mix gebruiken)
    • Wat bieslook (al dan niet vers)
    • Peper en zout
    • Verse olijven in schijfjes
    • Kerstomaatjes (of grote tomaten grof gesneden)

    14-01-2011 om 11:01 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etentje met nonk Etienne en tant Nicole

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!! Sinds kort kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Allereerst wens ik iedereen een gelukkig Nieuwjaar!

    Dan wil ik me verontschuldigen voor het feit dat er al bijna 2 weken niets nieuw gepost werd op deze blog! Maar ik heb een mooi excuus! Op Kerstochtend werd ik ten huwelijk gevraagd  De week tussen Kerst en Nieuwjaar hebben we van hot naar her gereden om het goede nieuws te melden… Maar hier ben ik weer!! Met een lekker menuutje!!

    Dinsdagavond 28 december kwamen mijn peter en mijn tante thuis eten! Ik had hun een tijdje geleden al uitgenodigd, maar nu konden we hen tegelijk ook op de hoogte brengen van ons goede nieuws. Mijn peter is diabeet, dus ik gebruikte zo weinig mogelijk suiker en lightproducten.

    Op het menu stonden volgende lekkere dingen..

    Granaatappellimonade

    Met deze ingrediënten kan je limonade maken voor 4 personen!

    • 2 granaatappels
    • 1 eetlepel strooizoetstof
    • 2 eetlepels gehakte citroenmelisse of citroenkruid
    • 5 ijsblokjes
    • Sap van 1 limoen
    • 5 dl spuitwater

    Ontpit de granaatappels (vies werkje..) en doe de pitten in de blender samen met de zoetstof, de citroenmelisse, ijsblokjes en het limoensap. Cutter het geheel tot je crushed ijs hebt. Proef en voeg misschien nog wat zoetstof toe (naar smaak). Overgiet dan met spuitwater en laat gedurende 10 minuten trekken. Giet door een zeef (!!) en serveer ijskoud.

    Gevuld stokbrood

    • 1 stuk stokbrood van ca. 30cm
    • 120g gesmolten boter
    • 150g gekookte ham (voor de veggie versie: vervang de ham door rauwe ui)
    • 100g gemalen (belegen) kaas
    • Peper
    • 2 eetlepels fijngesnipperd bieslook

    Snijd met een lang en buigzaam mes de broodvulling uit langs één uiteinde van het stokbrood. Meng alle ingrediënten door elkaar en vul het stokbrood hier mee op. Wikkel het brood in plasticfolie en laat het tenminste 1 uur opstijven in de koelkast. Snij het daarna in schijven van ongeveer 1 cm dik.

    Kervelsoep met light kruidenkaas

    Voor 4 personen heb je nodig

    • 1 kleine aardappel
    • 1 kleine ui
    • ½ wit van een prei
    • ½ doosje diepvrieskervel
    • 1,25l groentebouillon
    • ½ dl light room (soja)
    • Peper, zout, boter
    • 4 koffielepels light kruidenkaas

    Maak de groeten en de aardappel schoon en snijd deze in stukjes, stoof dan in de boter. Bevochtig na een 10 minuutjes met de bouillon. Laat ongeveer 30 minuutjes koken en mix daarna de soep. Voeg de kervel en de room toe, kruid ook met peper en zout. Schenk de soep uit en schep in elk bord een koffielepel van de kruidenkaas.

    Spaghetti met groentenroomsaus

    Nodig voor 4 personen

    • 2 preiwitten
    • 2 courgettes
    • Fijngehakte peterselie
    • Basilicum, oregano, olie, zout, peper
    • 2 dl room
    • 250g spaghetti
    • 100g gemalen kaas
    • Groentebouillon

    Spoel de groenten en snijd ze fijn, verhit de olie en fruit de groenten. Kruid goed en laat afgedekt op een zacht vuurtje garen. Kook ondertussen de spaghetti al dente in de groentebouillon waaraan je een lepel olie toevoegde. Giet af en laat uitlekken. Pureer de gare groenten samen met de room en meng dan de spaghetti met de saus, kaas en de peterselie.

    Chocomousse zonder suiker

    Voor de opmerkzame bloglezer.. Dit recept werd vorige keer al geplaatst! Het moet maar niet zo lekker zijn J

    06-01-2011 om 15:42 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    25-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmenu's - 25 december 2010 op Radio VRD om 12u05
    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!! Sinds kort kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/


    DJ David vroeg me om voor vandaag 2 Kerstmenu's te voorzien! Hier komt ie :)

    Veggie Kerstmenu

     

    Zuiderse pofpatat

     

    Voor 4 personen heb je nodig

    -         4 aardappelen

    -         Takje tijm + rozemarijn

    -         Peper en zout

    -         Olijfolie

    -         Feta

    -         Een handvol spinazieblaadjes

    -         1 gesnipperde sjalot

    -         6 fijngesneden muntblaadjes

    -         Citroensap

     

    Zo maak je het

    Verwarm de oven voor op 180°C. Snij 4 aardappelen in de lengte BIJNA doormidden. Leg er telkens een takje tijm en rozemarijn tussen. Breng op smaak met peper en zout, bedruppel dan met olijfolie. Duw de aardappelen dicht en verpak ze in aluminiumfolie. Zet 1 uur in de oven en verkruimel ondertussen een pakje feta en meng met een handvol spinazieblaadjes, de sjalot en de muntblaadjes. Breng op smaak met de kruiden, een beetje citroensap en olijfolie. Haal de aardappels uit de oven en serveer met het fetaslaatje.

     

    Spinaziesoep met zalm

     

    - Voor 4 personen heb je nodig
    - 1 ui, fijngesneden
    - Een klontje boter
    - 1 grote aardappel, in stukjes gesneden
    -
    1 liter groentebouillon (2 blokjes)
    - 75g verse spinazie
    - Peper, zout, nootmuskaat
    - 1 dl room
    - Een pakje gerookte zalm, in reepjes gesneden

     

    Zo maak je het

    Fruit de ui in boter en voeg dan de aardappel toe. Laat even meebakken en overgiet dan met de bouillon (je kan ook gewoon een liter water toevoegen en dan 2 blokjes bouillon erbij doen). Laat 20 minuutjes koken, voeg dan de spinazie toe. Neem de pan van het vuur en mix alles. Breng op smaak met de kruiden, dien eventueel op met de zalmsnippers en een scheutje room.

     

    Wortelnestjes met eieren en Brugge Goud

     

    Voor 4 personen heb je nodig

    -         400g wortelpuree

    -         80g Brugge Goud

    -         4 eieren

    -         Peper

     

    Zo maak je het

    Verwarm de oven voor op 180°C en rasp de kaas. Voeg peper en kaas (op 4 eetlepels na) toe bij de warme wortelpuree. Roer totdat de kaas gesmolten is. Doe de puree in 4 ovenschaaltjes, maak een kuiltje in elk schaaltje en breek daar een ei in. Giet warm water in een vuurvaste schaal en zet de ovenschaaltjes hier tot halverwege in en zet de schaal 8 tot 10 minuten in de oven. Als het eiwit ondoorzichtig is, mag de oven op grillstand. Verdeel de overige kaas over de eieren, plaats onder de grill en wacht tot de kaas goudgeel kleurt.

     

    Peperkoektiramisu

     

    Voor 4 personen heb je nodig

    -         2 eierdooiers

    -         1 eiwit

    -         125g peperkoek met honing

    -         250g mascarpone

    -         125ml glühwein, opgekookt en afgekoeld

    -         2 à 3 eetlepels suiker

    -         ½ onbehandelde, geraspte citroenschil

    -         ½ theelepel peperkoekkruiden

    -         Kaneel

    -         Amandelschilfers

     

    Zo maak je het

    Doe de eierdooiers en suiker in een schaal, en klop ze met een handmixer op de hoogste stand tot wit schuim. Haal er lepel voor de lepel de mascarpone doorheen en roer het citroensap er doorheen. Klop het eiwit stijf en schep het door de crème heen. Verkruimel de koek en vermeng met de peperkoekkruiden. Verdeel dit, afwisselend met de crème, in laagjes over de glazen. Bedruppel de verkruimelde peperkoek telkens met 1 à 2 eetlepels glühwein alvorens de volgende laag crème erbovenop te leggen. Laat de tiramisu minstens 2 uur staan in de koelkast en bestrooi het gerecht net voor het serveren met een klein beetje kaneel en amandelschilfers.

     

    Traditioneel Kerstmenu

     

    Zalmtasjes met prei

     

    Voor 4 personen heb je nodig

    -         4 Herta brickvellen

    -         1 fijngesneden prei

    -         3 stukken zalmfilet

    -         1 eetepel olie

    -         2 eetlepels vloeibare lightroom

    -         1 klein blokje margarine

    -         Peper

     

    Zo maak je het

    Verwarm de oven voor op 220°C. Smoor de prei 3 minuten in een koekenpan met olie. Snij de zalm in kleine stukjes en doe de vis bij de prei. Voeg peper en room toe en laat goed afkoelen. Doe deze vulling in het midden van elk brickvel en sluit het vel met keukengaren. Bestrijk met margarine en bak 6 à 7 minuten op de ovenplaat.

     

    Tomatenroomsoep

     

    Dit heb je nodig voor 4 personen

    -         1 ui, in ringen gesneden

    -         1 teentje knoflook, fijngesneden

    -         Olijfolie

    -         1 wortel, in stukjes

    -         1 stengel prei (het wit alleen) in ringen

    -         6 gepelde tomaten

    -         ½ liter groentebouillon

    -         1 laurierblad

    -         Peper en zout, een snufje cayennepeper

    -         2 dl room

     

    Zo maak je het

    Fruit de uit en de look glazig in de olijfolie. Voeg de wortel, de prei en de tomaten toe. Overgiet met ½ liter bouillon, voeg het laurierblad toe en laat 20 minuutjes koken. Verwijder het laurierblad en mix. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.

     

    Champignonpannetje met aardappelen

     

    Voor 4 personen heb je nodig

    -         olijfolie

    -         500g Parijse champignons

    -         2 preien, in rondjes gesneden

    -         400g aardappelen (type grenaille), in 4 gesneden

    -         200g spekreepjes

    -         Zout, peper

    -         3 eetlepels fijngehakte peterselie voor de afwerking

     

    Zo maak je het

    Verhit de olijfolie in een braadpan en laat de champignons 3 à 4 minuten bakken, schep ze uit de pan en zet opzij. Bak de prei 3 minuten, doe de champignons er weer bij en laat nog 5 minuten bakken. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Stoom de aardappelen 4 minuten en zet opzij. Laat de spekreepjes 1 à 2 minuten bakken en giet de helft van het vet weg. Voeg de aardappelen toe en laat ze bruinen. Voeg de champignons en de prei toe. Doe de peterselie in de pan en meng alles onder elkaar. Kruid naar wens en serveer in potjes. Serveer met een fris slaatje dat je op smaak brengt met balsamicoazijn.

     

    Witte chocomousse (zonder suiker)

     

    Voor 450 gr chocomousse heb je nodig

    -         3 eieren

    -         60 gr tagatesse (=zoetstof)

    -         125 gr witte chocolade (Damhert tagatose)

    -         150 ml room


    Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met 20 gr tagatesse. Klop de eidooiers met 20 gr tagatesse tot ze een lichtgele kleur krijgen. Voeg bij 50 ml room de in stukken gesneden chocolade toe en laat die in de microgolf op lage kracht smelten. Laat de chocolade zeker niet te warm worden. Roer even door tot alle brokjes gesmolten zijn. Roer de chocolade door de eierdooiers met de tagatesse. Bij de andere 100 ml room voeg je het laatste deeltje tagatesse. En dit klop je op. Voeg de afgekoelde chocolade bij de opgeklopte room en meng goed. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door de chocolade. Verdeel de mousse in porties. Laat opstijven in de koelkast en versier net voor het opdienen met schilfertjes donkere chocolade.

     

    Tip: je kan dit recept ook omdraaien. Dan maak je donkere chocomousse en versier je met witte chocolade.

    En verder heb ik nog te zeggen... Ik wens iedereen een zalig en lekker Kerstfeest!!!
     

    25-12-2010 om 00:00 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met aardbeien en aardbeienlikeur - 18 december 2010 op Radio VRD om 12u05
    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/

    Voor 4 à 6 personen heb je het volgende nodig:
    - 4 eierdooiers
    - 60g fijne kristalsuiker
    - 250g mascarpone
    - 25 cl room
    - 4 zakjes vanillesuiker
    - 18 lange vingers
    - 20 cl aardbeienlikeur
    - 400g aardbeien, gehalveerd

    Leg op voorhand de kloppers van de mixer en een diepe schaal in de koelkast, net als de room.

    Klop de eierdooiers met de kristalsuiker tot het mengsel wit en luchtig wordt. Voeg vervolgens de mascarpone toe. Klop de room tot slagroom en voeg daarbij beetje per beetje de vanillesuiker toe. Roer het mascarponemengsel goed door de slagroom. Snij of breek de lange vingers in 3 stukjes en drenk ze in de aardbeienlikeur, aangelengd met 10 cl water. Leg de koekjes onderin 4 à 6 glaasjes, leg daarop enkele aardbeien en bedek met een laagje mousse. Herhaal deze handelingen tot de ingrediënten opgebruikt zijn, eindig met een flinke laag mousse. Zet de glaasjes minstens 3 uur in de koelkast.

    Tip: Je kan de aardbeienlikeur ook vervangen door amaretto! Dat is ook zeer lekker!

    17-12-2010 om 11:03 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin met broccoli en kaas - 11 december 2010 op Radio VRD om 12u05

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!

    Dit recept heb ik zelf nog niet gemaakt, maar het zit er aan te komen want het ziet er superlekker uit.

    Voor 4 personen heb je nodig:

    • ½ kg zachtkokende aardappelen
    • Een stronk broccoli verdeeld in roosjes
    • Peper, zout en nootmuskaat
    • Boter
    • 15 cl room
    • Een half kopje geraspte parmezaan
    • 75g gram fijngesneden roquefort of gruyère

    Kook de aardappelen en de broccoli gaar in zout water en giet af. Spoel de broccoli direct onder koud water, dan blijft hij mooi groen. Pureer de aardappelen met de broccoli en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een klontje boter toe en schep het mengsel in 4 beboterde ovenschaaltjes.
    Meng dan de room met de parmezaan en de fijngesneden kaas en verdeel over de 4 schaaltjes. Zet 15 minuten in een op 180° voorverwarmde oven. Serveer met een stukje gepocheerde zalm.

    10-12-2010 om 14:02 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte zalmrolletjes met mozzarella - 4 december 2010 op Radio VRD om 12u05

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!

    Dit is een lekker aperitiefhapje, maar als je een slaatje toevoegt heb je al snel een jammie voorgerechtje!

    Gerookte zalmrolletjes met mozzarella

    • 6 sneetjes gerookte zalm 300g
    • 1 grote bol mozzarella
    • 1 el olijfolie
    • Gesnipperde basilicum

    Snij de bol mozzarella in de lengte in 2 gelijke delen. Snijd elk deel overlangs in 6 sneetjes. Rol elk stukje mozzarella in een half sneetje zalm en leg de rolletjes in een ovenschotel. Bestrijk met de olijfolie, bestrooi met de gesnipperde basilicum en zet de schotel 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

    tip: Als je teveel verse basilicum hebt kan je de blaadjes invriezen!

    02-12-2010 om 11:50 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete broodpudding op aanvraag :)

    Voor 6 personen heb je het volgende nodig:

    • 500g oud brood
    • ½ liter lauwe melk
    • Een kopje gele rozijnen
    • Een kopje bruine rozijnen
    • ½ kopje witte suiker
    • ½ bruine suiker
    • 1 fijngesneden appel
    • Een zakje vanillepuddingpoeder
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 5 eieren, losgeklopt met een scheutje melk
    • Beetje boter

    Zo maak je het

    Snij het brood in stukjes en leg het in een grote kom. Overgiet met de melk en laat 20 minuten weken. Laat de rozijnen net zo lang weken in een kopje water. Knijp het brood goed uit met je handen. Meng het uitgeknepen brood met de gezeefde rozijnen, de suiker, de stukjes appel, het vanillepuddingpoeder, het kaneelpoeder en de eieren. Kneed tot een homogene massa (hopelijk heb je geen schrik om je handen vuil te maken) en schep in een beboterde ovenschaal of cakevorm. Zet deze 45 à 60 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Check af en toe met een satéprikker of de pudding klaar is: hij moet min of meer droog uit de ovenschaal komen. Laat afkoelen en snij in plakjes.

    Laat me weten of het goed gelukt is :)

    29-11-2010 om 09:32 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap - 27 november 2010 op Radio VRD om 12u05
    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!

    Morgen verjaar ik!! Gisterenavond organiseerde ik een klein verjaardagsfeestje voor de vrienden.. Omdat ik ook moest werken werd het een fijne, simpele maaltijd. Ik haalde broodjes en groentjes op de markt, en iedereen mocht z'n eigen smoske maken :) Maar ik had natuurlijk wel voor een heus dessertbuffet gezorgd. Ik maakte tiramisu, broodpudding en rijstpap. Hier volgt het recept van de rijstpap alvast.

    Benodigdheden voor 4 personen
    - 1 liter volle melk
    - 1 kaneelstokje
    - een snuifje zout
    - 100g dessertrijst
    - 100g kristalsuiker
    - 1 doosje saffraan
     
    Zo maak je het
     
    Spoel je kookpot uit met water, dan zal de melk niet aanbranden. Maar wel niet afdrogen hè :) Breng de melk aan de kook met het kaneelstokje en het snuifje zout. Zodra dit kookt voeg je de rijst toe. Je zet de kookpot op een zacht vuur en laat rustig en naar het einde toe al roerend inkoken tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Doe er dan de suiker bij en laat nog even en al roerend koken. Meng een tweetal eetlepels rijstpap in een kommetje met de saffraan en voeg het mengsel bij de rest. Vul de kommetjes en garneer met abrikozencompote en/of bruine suiker.

    Tip: is de rijstpap nog steeds te vloeibaar na al dat koken, voeg dan wat vanillepuddingpoeder toe! Dit bindt de rijstpap en hij zal zonder probleem opstijven!

    27-11-2010 om 11:52 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikasoep met ham - 20 november 2010 op Radio VRD om 12u05
    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!

    Het is al lang geleden dat ik dit soepje gemaakt heb, simpelweg om David geen ham eet :)
    Dit is echt wel lekkere soep!

    Ingrediënten:
    2 liter water
    3 rode paprika's
    3 teentjes knoflook
    1 grote ui
    1 blik tomaten
    4 tuinkruidenbouillonblokjes
    1 eetlepel paprikapoeder
    300 gr ham

    Bereiding:
    Snij de paprika in stukjes, pers de knoflookteentjes en snipper de ui. Breng samen met de tomaten uit blik, de bouillonblokjes, paprikapoeder en het water aan de kook. Laat 15 minuutjes koken en pureer dan met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout. Snij de ham in stukjes en voeg deze toe zodra de pan van het vuur gaat of leg de ham in de borden en schep de soep erover. Je kan eventueel nog garneren met een lepeltje room.

    19-11-2010 om 10:12 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restje boursin cuisine??
    Gisteren wou ik iets lekker maken met een overschotje boursin cuisine 3 pepers. Het potje was nog redelijk gevuld dus aan weggooien denk ik niet! Het resultaat was pasta met champignons en een vegi burger. Terwijl de pasta (200g) aan het koken was, bakte ik de in schijfjes gesneden champignons (250g) in de pan. Als de pasta al dente is, giet je die af en voeg je de champignons en de boursin cuisine toe. Alles onder elkaar mengen en op een bordje leggen, samen met een burger naar keuze. Poepsimpel en zeer lekker!!!

    17-11-2010 om 08:24 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    12-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met broccoli en brie - 13 november 2010 op Radio VRD om 12u05

    Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!


    Tagliatelli met broccoli en brie – 2 personen

    Je hebt nodig:

    • 1 ui
    • 1 teentje knoflook
    • Boter
    • 2 eetlepels droge witte wijn
    • 300g broccoliroosjes
    • 150g tagliatelli
    • 75g ongezouten cashewnoten
    • Circa 125g brie
    • 125 ml zure room

    De ui en de knoflook moet je eerst pellen en snipperen, dan in de boter verhitten. Al omscheppend moet je dit ongeveer 3 minuten bakken. Dan voeg je de wijn en de broccoli toe en stoof je deze gaar in 10 minuutjes. Intussen kook je de pasta al dente. Hak de noten grof en snij de brie in blokjes. Als de broccoli gaar is, schep je de zure room erdoor en verwarm je deze een minuutje mee op hoog vuur. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Verdeel de pasta over 2 borden en schep dan de brie door de saus. Dresseer de saus over de pasta en bestrooi met cashewnoten.

    12-11-2010 om 08:37 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekendje Oostende

    Hier ben ik weer! Dit weekend zijn David en ik naar Oostende geweest met onze vrienden. We hebben veel gewandeld en leuke dingen gedaan, maar natuurlijk ook jammie gekookt! Op zaterdagavond hebben we lekkere spaghetti gemaakt. Dit is het recept voor 6 personen.

    - 800g gehakt bakken (met een vork losmaken terwijl je het bakt)
    - 3 sjalotjes pellen en fijnsnijden
    - 3 wortelen kuisen en in kleine stukjes snijden
    - 1 courgette schillen en in blokjes snijden
    - 2 paprika’s ontpitten en ook in blokjes snijden
    - 500g champignons zuiver maken en in schijfjes snijden
    - 2 potten tomatensaus naar keuze (wij namen 1 pot traditioneel van Heinz, en Hot, ook van Heinz)
    - spaghetti kruiden, provencaalse kruiden
    - ongeveer 1 kg spaghetti (we hadden 3 grote eters bij dus dit was op. Je kan ook minder koken)

    Terwijl je aan de saus werkt zet je een grote pot water op het vuur. Dan kan de spaghetti koken en is alles tegelijk klaar.

    De sjalotjes en de wortelen samen aanstoven, tot de sjalotjes glazig zijn. Dan de paprika toevoegen, ook weer een tijdje aanstoven. De champignons erbij, aanstoven, alles goed mengen. De courgette erbij, weer aanstoven en dan kruiden + de 2 potten saus eronder doen. Het gehakt erbij, roeren en klaar is kees!

    Even ter info: wij maakten een vegetarische saus en één met vlees. Toen de saus af was deden we 1 portie in een ander pannetje, zodat we hier het vegetarisch gehakt bij konden doen. Die 800g gehakt is dus voor 5 personen, niet voor 6! Het waren eigenlijk best wel grote porties…

    09-11-2010 om 10:30 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal ik maken van tomaat, aardappelen en gratinkaas?

    Na ons lekker dineetje van dinsdagavond had ik nog wat tomaat en kaas over. Ik had wel zin in een lekkere ovenschotel dus als ik nu eens probeerde om een tomaat-aardappelschotel te fabriceren? Eerst zocht ik wat ideetjes op het internet, maar ik maakte er toch mijn eigen versie van. Ik schilde ongeveer 5 grote aardappelen, die liet ik een kwartiertje koken en daarna afkoelen. Ik vette een ovenschotel in en sneed schijfjes van de aardappelen en 2 tomaten. Eerst aardappelen in de schotel, dan de tomaat, weer aardappelen en dan weer tomaat. Ik sprenkelde er wat olijfolie over, dan goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Lekker veel gratinkaas erover strooien en dan 45min bakken in een voorverwarmde oven op 180°C. Ik bakte er nog een vegi burger bij en ons avondeten was klaar sè! En het was echt lekker!!

    04-11-2010 om 11:20 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vegetariër op bezoek...

    Vorige week nodigde ik Davids tweelingbroer uit om bij ons op Allerzielen te komen eten.
    Ik heb een weekje verlof, dus tijd zat om een menuutje in elkaar te draaien :)

    Voormiddag was ik op mijn gemakske de ingrediënten gaan kopen zodat ik namiddag op mijn eigen tempo alles kon voorbereiden. De namiddag vloog voorbij en ’s avonds kon ik dan ook een lekker diner op te tafel zetten.

    Ik maakte een zelfverzonnen tomatensoepje. Benodigdheden: een handvol knolselder in blokjes, een handvol preiringen (wit), 2 wortelen in stukjes, 3 tomaten in stukjes, 2 groentebouillonblokjes. Eerst doe je de wortelen in de kookpot en die zet je onder water. De wortelen moeten langer koken dus die doe je eerst. Na ongeveer 5 minuutjes koken doe je de andere groenten en de bouillonblokjes erbij. 20 minuten later zou alles gaar moeten zijn, prik eens in de groenten om te voelen of ze nog hard zijn. Nu kan je mixen! Ik diende de soep op met mozzarellaparels en fetabroodjes. Die broodjes had ik natuurlijk zelf gemaakt! Is helemaal niet moeilijk! Gewoon bladerdeeg uitrollen, op gewenste grootte snijden en stukjes feta er op doen. Kruiden naar smaak en dan pakketjes van het deeg maken. Insmeren met losgeklopt eigeel en dan bakken in de oven (kijk op de verpakking van het bladerdeeg).

    De main course was macaroni met kaassaus! Voor de mannen met een hardgekookt eitje eronder, voor mezelf een portie met hesp! Je laat best de macaroni (±300g voor 4 personen) koken terwijl je de kaassaus maakt. Voor de saus laat je 70g boter smelten, dan haal je van het vuur en doe je er 70g (vloeiende) bloem bij. Goed roeren en dan weer op het vuur. Doe er beetje per beetje 1l warme melk bij, goed roeren zodat het niet aanbrandt! Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en ± 200g geraspte emmental erbij, goed roeren en kaassaus is klaar! Doe de macaroni die al dente is eronder, giet in een ovenschotel en doe er een mengsel van paneermeel en 100g geraspte emmental over. Onder de grill zetten tot je een mooi korstje bekomt en smullen maar!

    En dan, de grote finale! Ik had namiddag voor de eerste keer in mijn leven panna cotta gemaakt! Nu zou ik eindelijk te weten komen of het gelukt was.. Je doet 500ml room in een steelpannetje en warmt dit op. Terwijl laat je 3 gelatineblaadjes weken in koud water. Na 5 minuutjes knijp je die uit en laat je ze uitlekken in een zeefje. Bij de opgewarmde room doe je 100g suiker en 2 zakjes vanillesuiker, + 3 druppeltjes amandelessence. Laat verder opwarmen terwijl je goed roert (de suiker moet volledig gesmolten zijn), het mengsel mag net niet koken! Als de suiker gesmolten is, doe je de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij, roeren tot ook deze gesmolten zijn. Dan vul je mooie vormpjes met het mengsel en laat het 4uur opstijven in de ijskast. Na 4 uur draai je de vormpjes om op een mooi bordje. Dien op met frambozencoulis. Wegens tijdsgebrek gebruikte ik coulis uit een potje (shame on me) maar normaal maak ik het zo: frambozen pureren, poedersuiker erbij en enkele druppels citroensap. Proef eens en als het je te zuur is... Use more sugar!! Ik zette er ook nog een marsepeinen pompoentje bij, om in de Halloweensfeer te blijven.

    Van Pascal kreeg ik 9/10 omdat perfectie niet bestaat… David vond het ook allemaal zeer lekker maar die is natuurlijk wel bevooroordeeld hè :)

    04-11-2010 om 11:11 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!!
    Hallo iedereen!

    Welkom op mijn blog!

    Mijn naam is Lien en ik hou van koken. Zo simpel is het :)
    Ik bak vooral graag, mijn papa is namelijk bakker en heeft mij de bakmicrobe doorgegeven.
    Maar ook maak ik graag soepen, voorgerechtjes, desserts.. Vanalles wat eigenlijk.

    Ik ga hier zo vaak mogelijk over mijn experimenten in de keuken vertellen.
    Het zullen vooral gerechten zonder vlees of vis zijn, want ik woon samen met een vegetariër :)

    Groetjes

    03-11-2010 om 15:57 geschreven door Lien  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)

    Over mijzelf
    Ik ben Lien
    Ik ben een vrouw en woon in Kuringen (België) en mijn beroep is Kinderbegeleidster.
    Ik ben geboren op 28/11/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken, lezen, weggaan, tv kijken.
    Ik ben gewoon een meisje dat graag kookt...
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 04/06-10/06 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Radio VRD


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs