Kerstmenu's - 25 december 2010 op Radio VRD om 12u05
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!! Sinds kort kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
DJ David vroeg me om voor vandaag 2 Kerstmenu's te voorzien! Hier komt ie :)
Veggie Kerstmenu
Zuiderse pofpatat
Voor 4 personen heb je nodig
-4 aardappelen
-Takje tijm + rozemarijn
-Peper en zout
-Olijfolie
-Feta
-Een handvol spinazieblaadjes
-1 gesnipperde sjalot
-6 fijngesneden muntblaadjes
-Citroensap
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij 4 aardappelen in de lengte BIJNA doormidden. Leg er telkens een takje tijm en rozemarijn tussen. Breng op smaak met peper en zout, bedruppel dan met olijfolie. Duw de aardappelen dicht en verpak ze in aluminiumfolie. Zet 1 uur in de oven en verkruimel ondertussen een pakje feta en meng met een handvol spinazieblaadjes, de sjalot en de muntblaadjes. Breng op smaak met de kruiden, een beetje citroensap en olijfolie. Haal de aardappels uit de oven en serveer met het fetaslaatje.
Spinaziesoep met zalm
- Voor 4 personen heb je nodig - 1 ui, fijngesneden - Een klontje boter - 1 grote aardappel, in stukjes gesneden - 1 liter groentebouillon (2 blokjes) - 75g verse spinazie - Peper, zout, nootmuskaat - 1 dl room - Een pakje gerookte zalm, in reepjes gesneden
Zo maak je het
Fruit de ui in boter en voeg dan de aardappel toe. Laat even meebakken en overgiet dan met de bouillon (je kan ook gewoon een liter water toevoegen en dan 2 blokjes bouillon erbij doen). Laat 20 minuutjes koken, voeg dan de spinazie toe. Neem de pan van het vuur en mix alles. Breng op smaak met de kruiden, dien eventueel op met de zalmsnippers en een scheutje room.
Wortelnestjes met eieren en Brugge Goud
Voor 4 personen heb je nodig
-400g wortelpuree
-80g Brugge Goud
-4 eieren
-Peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C en rasp de kaas. Voeg peper en kaas (op 4 eetlepels na) toe bij de warme wortelpuree. Roer totdat de kaas gesmolten is. Doe de puree in 4 ovenschaaltjes, maak een kuiltje in elk schaaltje en breek daar een ei in. Giet warm water in een vuurvaste schaal en zet de ovenschaaltjes hier tot halverwege in en zet de schaal 8 tot 10 minuten in de oven. Als het eiwit ondoorzichtig is, mag de oven op grillstand. Verdeel de overige kaas over de eieren, plaats onder de grill en wacht tot de kaas goudgeel kleurt.
Peperkoektiramisu
Voor 4 personen heb je nodig
-2 eierdooiers
-1 eiwit
-125g peperkoek met honing
-250g mascarpone
-125ml glühwein, opgekookt en afgekoeld
-2 à 3 eetlepels suiker
-½ onbehandelde, geraspte citroenschil
-½ theelepel peperkoekkruiden
-Kaneel
-Amandelschilfers
Zo maak je het
Doe de eierdooiers en suiker in een schaal, en klop ze met een handmixer op de hoogste stand tot wit schuim. Haal er lepel voor de lepel de mascarpone doorheen en roer het citroensap er doorheen. Klop het eiwit stijf en schep het door de crème heen. Verkruimel de koek en vermeng met de peperkoekkruiden. Verdeel dit, afwisselend met de crème, in laagjes over de glazen. Bedruppel de verkruimelde peperkoek telkens met 1 à 2 eetlepels glühwein alvorens de volgende laag crème erbovenop te leggen. Laat de tiramisu minstens 2 uur staan in de koelkast en bestrooi het gerecht net voor het serveren met een klein beetje kaneel en amandelschilfers.
Traditioneel Kerstmenu
Zalmtasjes met prei
Voor 4 personen heb je nodig
-4 Herta brickvellen
-1 fijngesneden prei
-3 stukken zalmfilet
-1 eetepel olie
-2 eetlepels vloeibare lightroom
-1 klein blokje margarine
-Peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220°C. Smoor de prei 3 minuten in een koekenpan met olie. Snij de zalm in kleine stukjes en doe de vis bij de prei. Voeg peper en room toe en laat goed afkoelen. Doe deze vulling in het midden van elk brickvel en sluit het vel met keukengaren. Bestrijk met margarine en bak 6 à 7 minuten op de ovenplaat.
Tomatenroomsoep
Dit heb je nodig voor 4 personen
-1 ui, in ringen gesneden
-1 teentje knoflook, fijngesneden
-Olijfolie
-1 wortel, in stukjes
-1 stengel prei (het wit alleen) in ringen
-6 gepelde tomaten
-½ liter groentebouillon
-1 laurierblad
-Peper en zout, een snufje cayennepeper
-2 dl room
Zo maak je het
Fruit de uit en de look glazig in de olijfolie. Voeg de wortel, de prei en de tomaten toe. Overgiet met ½ liter bouillon, voeg het laurierblad toe en laat 20 minuutjes koken. Verwijder het laurierblad en mix. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper.
Champignonpannetje met aardappelen
Voor 4 personen heb je nodig
-olijfolie
-500g Parijse champignons
-2 preien, in rondjes gesneden
-400g aardappelen (type grenaille), in 4 gesneden
-200g spekreepjes
-Zout, peper
-3 eetlepels fijngehakte peterselie voor de afwerking
Zo maak je het
Verhit de olijfolie in een braadpan en laat de champignons 3 à 4 minuten bakken, schep ze uit de pan en zet opzij. Bak de prei 3 minuten, doe de champignons er weer bij en laat nog 5 minuten bakken. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Stoom de aardappelen 4 minuten en zet opzij. Laat de spekreepjes 1 à 2 minuten bakken en giet de helft van het vet weg. Voeg de aardappelen toe en laat ze bruinen. Voeg de champignons en de prei toe. Doe de peterselie in de pan en meng alles onder elkaar. Kruid naar wens en serveer in potjes. Serveer met een fris slaatje dat je op smaak brengt met balsamicoazijn.
Witte chocomousse (zonder suiker)
Voor 450 gr chocomousse heb je nodig
-3 eieren
-60 gr tagatesse (=zoetstof)
-125 gr witte chocolade (Damhert tagatose)
-150 ml room
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met 20 gr tagatesse. Klop de eidooiers met 20 gr tagatesse tot ze een lichtgele kleur krijgen. Voeg bij 50 ml room de in stukken gesneden chocolade toe en laat die in de microgolf op lage kracht smelten. Laat de chocolade zeker niet te warm worden. Roer even door tot alle brokjes gesmolten zijn. Roer de chocolade door de eierdooiers met de tagatesse. Bij de andere 100 ml room voeg je het laatste deeltje tagatesse. En dit klop je op. Voeg de afgekoelde chocolade bij de opgeklopte room en meng goed. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door de chocolade. Verdeel de mousse in porties. Laat opstijven in de koelkast en versier net voor het opdienen met schilfertjes donkere chocolade.
Tip: je kan dit recept ook omdraaien. Dan maak je donkere chocomousse en versier je met witte chocolade.
En verder heb ik nog te zeggen... Ik wens iedereen een zalig en lekker Kerstfeest!!!
Ik ben Lien
Ik ben een vrouw en woon in Kuringen (België) en mijn beroep is Kinderbegeleidster.
Ik ben geboren op 28/11/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, lezen, weggaan, tv kijken.
Ik ben gewoon een meisje dat graag kookt...
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek