Wat zal ik maken van tomaat, aardappelen en gratinkaas?
Na ons lekker dineetje van dinsdagavond had ik nog wat tomaat en kaas over. Ik had wel zin in een lekkere ovenschotel dus als ik nu eens probeerde om een tomaat-aardappelschotel te fabriceren? Eerst zocht ik wat ideetjes op het internet, maar ik maakte er toch mijn eigen versie van. Ik schilde ongeveer 5 grote aardappelen, die liet ik een kwartiertje koken en daarna afkoelen. Ik vette een ovenschotel in en sneed schijfjes van de aardappelen en 2 tomaten. Eerst aardappelen in de schotel, dan de tomaat, weer aardappelen en dan weer tomaat. Ik sprenkelde er wat olijfolie over, dan goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Lekker veel gratinkaas erover strooien en dan 45min bakken in een voorverwarmde oven op 180°C. Ik bakte er nog een vegi burger bij en ons avondeten was klaar sè! En het was echt lekker!!
Vorige week nodigde ik Davids tweelingbroer uit om bij ons op Allerzielen te komen eten. Ik heb een weekje verlof, dus tijd zat om een menuutje in elkaar te draaien :)
Voormiddag was ik op mijn gemakske de ingrediënten gaan kopen zodat ik namiddag op mijn eigen tempo alles kon voorbereiden. De namiddag vloog voorbij en s avonds kon ik dan ook een lekker diner op te tafel zetten.
Ik maakte een zelfverzonnen tomatensoepje. Benodigdheden: een handvol knolselder in blokjes, een handvol preiringen (wit), 2 wortelen in stukjes, 3 tomaten in stukjes, 2 groentebouillonblokjes. Eerst doe je de wortelen in de kookpot en die zet je onder water. De wortelen moeten langer koken dus die doe je eerst. Na ongeveer 5 minuutjes koken doe je de andere groenten en de bouillonblokjes erbij. 20 minuten later zou alles gaar moeten zijn, prik eens in de groenten om te voelen of ze nog hard zijn. Nu kan je mixen! Ik diende de soep op met mozzarellaparels en fetabroodjes. Die broodjes had ik natuurlijk zelf gemaakt! Is helemaal niet moeilijk! Gewoon bladerdeeg uitrollen, op gewenste grootte snijden en stukjes feta er op doen. Kruiden naar smaak en dan pakketjes van het deeg maken. Insmeren met losgeklopt eigeel en dan bakken in de oven (kijk op de verpakking van het bladerdeeg).
De main course was macaroni met kaassaus! Voor de mannen met een hardgekookt eitje eronder, voor mezelf een portie met hesp! Je laat best de macaroni (±300g voor 4 personen) koken terwijl je de kaassaus maakt. Voor de saus laat je 70g boter smelten, dan haal je van het vuur en doe je er 70g (vloeiende) bloem bij. Goed roeren en dan weer op het vuur. Doe er beetje per beetje 1l warme melk bij, goed roeren zodat het niet aanbrandt! Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en ± 200g geraspte emmental erbij, goed roeren en kaassaus is klaar! Doe de macaroni die al dente is eronder, giet in een ovenschotel en doe er een mengsel van paneermeel en 100g geraspte emmental over. Onder de grill zetten tot je een mooi korstje bekomt en smullen maar!
En dan, de grote finale! Ik had namiddag voor de eerste keer in mijn leven panna cotta gemaakt! Nu zou ik eindelijk te weten komen of het gelukt was.. Je doet 500ml room in een steelpannetje en warmt dit op. Terwijl laat je 3 gelatineblaadjes weken in koud water. Na 5 minuutjes knijp je die uit en laat je ze uitlekken in een zeefje. Bij de opgewarmde room doe je 100g suiker en 2 zakjes vanillesuiker, + 3 druppeltjes amandelessence. Laat verder opwarmen terwijl je goed roert (de suiker moet volledig gesmolten zijn), het mengsel mag net niet koken! Als de suiker gesmolten is, doe je de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij, roeren tot ook deze gesmolten zijn. Dan vul je mooie vormpjes met het mengsel en laat het 4uur opstijven in de ijskast. Na 4 uur draai je de vormpjes om op een mooi bordje. Dien op met frambozencoulis. Wegens tijdsgebrek gebruikte ik coulis uit een potje (shame on me) maar normaal maak ik het zo: frambozen pureren, poedersuiker erbij en enkele druppels citroensap. Proef eens en als het je te zuur is... Use more sugar!! Ik zette er ook nog een marsepeinen pompoentje bij, om in de Halloweensfeer te blijven.
Van Pascal kreeg ik 9/10 omdat perfectie niet bestaat David vond het ook allemaal zeer lekker maar die is natuurlijk wel bevooroordeeld hè :)
Mijn naam is Lien en ik hou van koken. Zo simpel is het :) Ik bak vooral graag, mijn papa is namelijk bakker en heeft mij de bakmicrobe doorgegeven. Maar ook maak ik graag soepen, voorgerechtjes, desserts.. Vanalles wat eigenlijk.
Ik ga hier zo vaak mogelijk over mijn experimenten in de keuken vertellen. Het zullen vooral gerechten zonder vlees of vis zijn, want ik woon samen met een vegetariër :)
Ik ben Lien
Ik ben een vrouw en woon in Kuringen (België) en mijn beroep is Kinderbegeleidster.
Ik ben geboren op 28/11/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, lezen, weggaan, tv kijken.
Ik ben gewoon een meisje dat graag kookt...
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek