Paprikasoep met ham - 20 november 2010 op Radio VRD om 12u05
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!
Het is al lang geleden dat ik dit soepje gemaakt heb, simpelweg om David geen ham eet :) Dit is echt wel lekkere soep!
Ingrediënten: 2 liter water 3 rode paprika's 3 teentjes knoflook 1 grote ui 1 blik tomaten 4 tuinkruidenbouillonblokjes 1 eetlepel paprikapoeder 300 gr ham
Bereiding: Snij de paprika in stukjes, pers de knoflookteentjes en snipper de ui. Breng samen met de tomaten uit blik, de bouillonblokjes, paprikapoeder en het water aan de kook. Laat 15 minuutjes koken en pureer dan met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout. Snij de ham in stukjes en voeg deze toe zodra de pan van het vuur gaat of leg de ham in de borden en schep de soep erover. Je kan eventueel nog garneren met een lepeltje room.
Gisteren wou ik iets lekker maken met een overschotje boursin cuisine 3 pepers. Het potje was nog redelijk gevuld dus aan weggooien denk ik niet! Het resultaat was pasta met champignons en een vegi burger. Terwijl de pasta (200g) aan het koken was, bakte ik de in schijfjes gesneden champignons (250g) in de pan. Als de pasta al dente is, giet je die af en voeg je de champignons en de boursin cuisine toe. Alles onder elkaar mengen en op een bordje leggen, samen met een burger naar keuze. Poepsimpel en zeer lekker!!!
Tagliatelli met broccoli en brie - 13 november 2010 op Radio VRD om 12u05
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke zaterdag om 12u05 op radio VRD!!!
Tagliatelli met broccoli en brie 2 personen
Je hebt nodig:
1 ui
1 teentje knoflook
Boter
2 eetlepels droge witte wijn
300g broccoliroosjes
150g tagliatelli
75g ongezouten cashewnoten
Circa 125g brie
125 ml zure room
De ui en de knoflook moet je eerst pellen en snipperen, dan in de boter verhitten. Al omscheppend moet je dit ongeveer 3 minuten bakken. Dan voeg je de wijn en de broccoli toe en stoof je deze gaar in 10 minuutjes. Intussen kook je de pasta al dente. Hak de noten grof en snij de brie in blokjes. Als de broccoli gaar is, schep je de zure room erdoor en verwarm je deze een minuutje mee op hoog vuur. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Verdeel de pasta over 2 borden en schep dan de brie door de saus. Dresseer de saus over de pasta en bestrooi met cashewnoten.
Hier ben ik weer! Dit weekend zijn David en ik naar Oostende geweest met onze vrienden. We hebben veel gewandeld en leuke dingen gedaan, maar natuurlijk ook jammie gekookt! Op zaterdagavond hebben we lekkere spaghetti gemaakt. Dit is het recept voor 6 personen.
- 800g gehakt bakken (met een vork losmaken terwijl je het bakt) - 3 sjalotjes pellen en fijnsnijden - 3 wortelen kuisen en in kleine stukjes snijden - 1 courgette schillen en in blokjes snijden - 2 paprikas ontpitten en ook in blokjes snijden - 500g champignons zuiver maken en in schijfjes snijden - 2 potten tomatensaus naar keuze (wij namen 1 pot traditioneel van Heinz, en Hot, ook van Heinz) - spaghetti kruiden, provencaalse kruiden - ongeveer 1 kg spaghetti (we hadden 3 grote eters bij dus dit was op. Je kan ook minder koken)
Terwijl je aan de saus werkt zet je een grote pot water op het vuur. Dan kan de spaghetti koken en is alles tegelijk klaar.
De sjalotjes en de wortelen samen aanstoven, tot de sjalotjes glazig zijn. Dan de paprika toevoegen, ook weer een tijdje aanstoven. De champignons erbij, aanstoven, alles goed mengen. De courgette erbij, weer aanstoven en dan kruiden + de 2 potten saus eronder doen. Het gehakt erbij, roeren en klaar is kees!
Even ter info: wij maakten een vegetarische saus en één met vlees. Toen de saus af was deden we 1 portie in een ander pannetje, zodat we hier het vegetarisch gehakt bij konden doen. Die 800g gehakt is dus voor 5 personen, niet voor 6! Het waren eigenlijk best wel grote porties
Wat zal ik maken van tomaat, aardappelen en gratinkaas?
Na ons lekker dineetje van dinsdagavond had ik nog wat tomaat en kaas over. Ik had wel zin in een lekkere ovenschotel dus als ik nu eens probeerde om een tomaat-aardappelschotel te fabriceren? Eerst zocht ik wat ideetjes op het internet, maar ik maakte er toch mijn eigen versie van. Ik schilde ongeveer 5 grote aardappelen, die liet ik een kwartiertje koken en daarna afkoelen. Ik vette een ovenschotel in en sneed schijfjes van de aardappelen en 2 tomaten. Eerst aardappelen in de schotel, dan de tomaat, weer aardappelen en dan weer tomaat. Ik sprenkelde er wat olijfolie over, dan goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Lekker veel gratinkaas erover strooien en dan 45min bakken in een voorverwarmde oven op 180°C. Ik bakte er nog een vegi burger bij en ons avondeten was klaar sè! En het was echt lekker!!
Vorige week nodigde ik Davids tweelingbroer uit om bij ons op Allerzielen te komen eten. Ik heb een weekje verlof, dus tijd zat om een menuutje in elkaar te draaien :)
Voormiddag was ik op mijn gemakske de ingrediënten gaan kopen zodat ik namiddag op mijn eigen tempo alles kon voorbereiden. De namiddag vloog voorbij en s avonds kon ik dan ook een lekker diner op te tafel zetten.
Ik maakte een zelfverzonnen tomatensoepje. Benodigdheden: een handvol knolselder in blokjes, een handvol preiringen (wit), 2 wortelen in stukjes, 3 tomaten in stukjes, 2 groentebouillonblokjes. Eerst doe je de wortelen in de kookpot en die zet je onder water. De wortelen moeten langer koken dus die doe je eerst. Na ongeveer 5 minuutjes koken doe je de andere groenten en de bouillonblokjes erbij. 20 minuten later zou alles gaar moeten zijn, prik eens in de groenten om te voelen of ze nog hard zijn. Nu kan je mixen! Ik diende de soep op met mozzarellaparels en fetabroodjes. Die broodjes had ik natuurlijk zelf gemaakt! Is helemaal niet moeilijk! Gewoon bladerdeeg uitrollen, op gewenste grootte snijden en stukjes feta er op doen. Kruiden naar smaak en dan pakketjes van het deeg maken. Insmeren met losgeklopt eigeel en dan bakken in de oven (kijk op de verpakking van het bladerdeeg).
De main course was macaroni met kaassaus! Voor de mannen met een hardgekookt eitje eronder, voor mezelf een portie met hesp! Je laat best de macaroni (±300g voor 4 personen) koken terwijl je de kaassaus maakt. Voor de saus laat je 70g boter smelten, dan haal je van het vuur en doe je er 70g (vloeiende) bloem bij. Goed roeren en dan weer op het vuur. Doe er beetje per beetje 1l warme melk bij, goed roeren zodat het niet aanbrandt! Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en ± 200g geraspte emmental erbij, goed roeren en kaassaus is klaar! Doe de macaroni die al dente is eronder, giet in een ovenschotel en doe er een mengsel van paneermeel en 100g geraspte emmental over. Onder de grill zetten tot je een mooi korstje bekomt en smullen maar!
En dan, de grote finale! Ik had namiddag voor de eerste keer in mijn leven panna cotta gemaakt! Nu zou ik eindelijk te weten komen of het gelukt was.. Je doet 500ml room in een steelpannetje en warmt dit op. Terwijl laat je 3 gelatineblaadjes weken in koud water. Na 5 minuutjes knijp je die uit en laat je ze uitlekken in een zeefje. Bij de opgewarmde room doe je 100g suiker en 2 zakjes vanillesuiker, + 3 druppeltjes amandelessence. Laat verder opwarmen terwijl je goed roert (de suiker moet volledig gesmolten zijn), het mengsel mag net niet koken! Als de suiker gesmolten is, doe je de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij, roeren tot ook deze gesmolten zijn. Dan vul je mooie vormpjes met het mengsel en laat het 4uur opstijven in de ijskast. Na 4 uur draai je de vormpjes om op een mooi bordje. Dien op met frambozencoulis. Wegens tijdsgebrek gebruikte ik coulis uit een potje (shame on me) maar normaal maak ik het zo: frambozen pureren, poedersuiker erbij en enkele druppels citroensap. Proef eens en als het je te zuur is... Use more sugar!! Ik zette er ook nog een marsepeinen pompoentje bij, om in de Halloweensfeer te blijven.
Van Pascal kreeg ik 9/10 omdat perfectie niet bestaat David vond het ook allemaal zeer lekker maar die is natuurlijk wel bevooroordeeld hè :)
Mijn naam is Lien en ik hou van koken. Zo simpel is het :) Ik bak vooral graag, mijn papa is namelijk bakker en heeft mij de bakmicrobe doorgegeven. Maar ook maak ik graag soepen, voorgerechtjes, desserts.. Vanalles wat eigenlijk.
Ik ga hier zo vaak mogelijk over mijn experimenten in de keuken vertellen. Het zullen vooral gerechten zonder vlees of vis zijn, want ik woon samen met een vegetariër :)
Ik ben Lien
Ik ben een vrouw en woon in Kuringen (België) en mijn beroep is Kinderbegeleidster.
Ik ben geboren op 28/11/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, lezen, weggaan, tv kijken.
Ik ben gewoon een meisje dat graag kookt...
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek