Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemarineerde kerstomaatjes

    Benodigdheden 

    • 500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over
    • teentje knoflook
    • peper en zout
    • suiker
    • mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm)
    • olijfolie 
    • een beetje geduld.


    Bereidingswijze

    • Warm de oven voor op ca. 80 graden. 
    • Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook  op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven. 
    • Laat rustig drogen. 
    • Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken. 
    • De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken). 
    • Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen). 
    • Daarna rustig laten afkoelen in de oven. 
    • De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden. 
    • Proef even van de tomaatjes. Als je vindt dat ze te zuur zijn kan je er een heel klein beetje kristalsuiker bij doen. 
    • Laat ze minstens een uur marineren.

    Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.

    25-11-2013 om 20:48 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde aubergine met munt
    zeer lekker en op voorhand te maken hapje, volledig vegetarisch

    ingrediënten
    • aubergine
    • olijfolie
    • kruidenazijn
    • platte peterselie
    • verse munt
    • knoflook

    werkwijze
    • snij de aubergine in de lengte in zeer dunne plakken (ik gebruik mijn broodsnijmachine omdat het mechanisch dunsnijden beter gaat dan met de hand) de plakjes moeten ongeveer 3 à 4 mm zijn, zeker niet dikker
    • rooster de plakken aubergine op een grilpan tot ze zacht zijn (NIET op voorhand in olie drenken of zout op strooien !!!)
    • meng ondertussen olie en kruidenazijn (3 delen olie op 1 deel azijn) met fijngesnipperde peterselie, munt, geperste knoflook, peper en zout.
    • leg de geroosterde plakken aubergine in de vinaigrette en laat staan tot opdienen.
    • als je dit de dag ervoor maakt wat perfect mogelijk is, laat dan op kamertemperatuur komen alvorens te serveren anders zorgt de koude van de koelkast voor een minder goeie smaak.

    serveren
    • serveer in een kommetje waaruit mensen zelf hun sneetjes aubergine kunnen halen en op stukjes brood leggen
    • of serveer op individuele bordjes een 3-tal sneetje met een stukje brood. overgiet dan zeker met wat vinaigrette
    naar recept van jamie oliver

    22-05-2012 om 20:59 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dip van geroosterde groenten
    het basisrecept van deze dip volgt hieronder maar je kan er naar eigen smaak meer van de ene groente of minder van de andere aan toevoegen. Het is ook een recept dat je geen twee keer hetzelfde kan maken omdat de grootte van je groenten soms verschilt en dus ook je eindresultaat.
    Trial en error dus maar eigenlijk nooit error want het smaakt altijd lekker.
    Je kan deze dipsaus gebruiken bij koude gehaktballetjes of bij nacho's of gewoon op een stukje brood smeren (turks brood is hier heel lekker bij, al dan niet even geroosterd)

    ingrediënten:
    • 2 rode paprika
    • 1 gele paprika
    • 1 courgette
    • 1 venkel
    • 4 teentjes knoflook
    • gedroogde oregano
    • handvol verse muntblaadjes
    • olijfolie
    • kruidenazijn
    • sap van 1/2 citroen
    • peper en zout

    werkwijze
    • snij alle groenten in grove stukken
    • verdeel ze over een ovenschotel
    • kneus de knoflooktenen en gooi ook in de ovenschotel
    • strooi een goeie eetlepel oregano over de groenten
    • strooi de muntblaadjes in de ovenschotel
    • voeg peper en zout toe
    • overgiet met olijfolie
    • hussel met je handen de groenten en de kruiden door elkaar zodat alles onder de olijfolie zit
    • zet de ovenschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 200° tot alle groenten zacht zijn en zelfs al een beetje beginnen karameliseren
    • neem uit de oven en laat een beetje afkoelen
    • doe het geheel in een maatbeker of blender en mix fijn tot een smeuïge salsa
    • voeg na proeven nog wat citroensap en kruidenazijn toe en eventueel nog peper en zout naar eigen smaak
    • laat afkoelen en bewaar in de koelkast
    • laat voor gebruik op kamertemperatuur komen om alle smaken goed tot hun recht te laten komen

    22-05-2012 om 20:44 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    01-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
    ingrediënten
    • 1 komkommer
    • 1 doosje volle platte kaas 500 gr
    • 1 doosjes rivierkreeftjes
    • zoetzure saus
    • limoen
    • knoflook

    bereidingswijze
    • laat de platte kaas uitlekken om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken
    • hak de komkommer, met schil, in stukken
    • doe komkommer met uitgelekte platte kaas en 2 à 3 tenen knoflook in een blender en mix tot je een hele gladde vloeibare massa krijgt
    • kruiden met peper en zout
    • laat ondertussen de rivierkreeftjes marineren in een mengsel van zoetzure saus en limoensap (kan ook de dag voordien gebeuren)

    presentatie
    • gebruik voor de presentatie smalle hoge glaasjes
    • giet voor 3/4 vol met de smoothie
    • steek 3 rivierkreeftjes op een cocktailprikker en zet deze in de smoothie (rivierkreeftjes boven smoothie laten uitsteken)

    Zeer fris aperitiefhapje !
    met dank aan brigitte de baere !


    01-05-2012 om 17:10 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(high tea) Sandwiches
    Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !

    basis:
    • brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
    • om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
    • neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
    • je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
    • als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie

    diverse sandwiches:

    1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise

    currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.

    besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer

    2/ Gandaham met pesto en mozzarella

    • je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
    • snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
    • besmeer het onderste sneetje brood met pesto
    • beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
    • bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella

    3/ gerookte zalm met roomkaas

    • deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
    • beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
    • besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)

    4/ tonijnsla met lenteuitjes

    • prak de tonijn uit blik zeer fijn
    • snipper een sjalotje fijn
    • snij een eetlepel kappertjes fijn
    • snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
    • prak een hard gekookt ei fijn
    • meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
    • voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
    • voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
    • snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering

    5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson

    • snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
    • roer onder de smeerbare geitekaas
    • snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
    • smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak







    09-01-2012 om 21:28 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
    Ingrediënten
    • goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
    • kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
    • geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
    Bereidingswijze:
    • dep de gekookte ham goed droog
    • haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
    • dep de paprika zeer goed droog
    • besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
    • puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
    • blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
    • rol de ham in een rolletje
    • verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik

    Presentatie:
    • haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
    • haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
    • snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
    • schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje
    • geef er eventueel een cocktailprikker bij
     

    29-12-2011 om 16:52 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minihamburgertjes met citrussalsa
    Ingrediënten

    minihamburgertjes
    • gehakt
    • cayennepeper
    • paprikapoeder
    • komijnpoeder (facultatief)

    salsa
    • 1 sinaasappel
    • 1 sjaolot
    • 1 tomaat
    • sap van 1 limoen
    • 1 lepel vloeibare honing
    • 2 lepels olijfolie
    • 1 eetlepel gesnipperde koriander

    werkwijze
    • meng het gehakt met een snuifje van alle kruiden (voeg eventueel ook nog peper en zout toe)
    • vorm klein balletjes en druk ze een beetje plat zodat je een klein hamburgertje krijgt
    • bak ze op een grillpan of een gewone pan als je geen grillpan hebt
    • pel de sinaasappel, verdeel in partjes en ontdoe deze volledig van de velletjes
    • snij de sinaasappel partjes in hele kleine stukjes
    • snipper de sjalot
    • ontvel en ontpit de tomaat en snij eveneens in kleine stukjes
    • meng sinaasappel, sjalot en tomaat met het limoensap de honing en de olijfolie
    • voeg pas een half uur voor het serveren de versnipperde koriander toe (anders gaat de smaak verloren)
    • salsa tot een half uur voor serveren in de koelkast zetten daarna op kamertemperatuur laten komen.

    serveertip
    schep een beetje van de salsa in een klein glaasje
    steek 1 à 2 balletjes op een cocktailprikker en zet die in het glaasje

    13-11-2010 om 11:57 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
    ingrediënten voor een 10-tal kleine pannekoekjes
    • 1 courgette
    • 3 lente-uitjes
    • 30 à 40 gram zelfgeraspte parmezaan (naar gelang je van een iets pittiger smaakt houdt)
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 ei
    • 2 eetlepels paneermeel
    • olijfolie
    • verse dille
    • 1 koffielepel paprikapoeder
    • peper en zout

    werkwijze
    • rasp de courgette en dep droog
    • snipper lente-ui en dille fijn
    • klop het ei los
    • meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar en breng op smaak met peper en zout

    bak in een pan met anti-aanbaklaag kleine pannekoekjes in olijfolie en dien warm op
    kan ook perfect in een poffertjespan als hartig poffertje gebakken worden

    bron: colruyt "lekkere hapjes"

    07-04-2009 om 17:07 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
    ingrediënten voor 6 hapjes
    • 6 kwarteleitjes (koop voorgekookte kwarteleitjes in delhaize, colruyt heeft enkel de rauwe)
    • 1 grote sjalot
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel luikse siroop

    werkwijze
    • snij de kwarteleitjes doormidden
    • snipper de sjalot zeer fijn en bak in een weinig boter (geen olijfolie gebruiken omdat de saus dan schift)
    • voeg balsamicoazijn en luikse siroop toe en laat zachtjes een drietal minuten inkoken
    • leg twee halve eitjes op een klein bordje en lepel er wat sjalottensaus over

    opmerkingen
    • kan ook als lepelhapje geserveerd worden (gebruik dan slechts een half eitje per lepeltje)
    • beide stukken kunnen op voorhand gemaakt worden maar warm de sjalottensaus dan nog eventjes op tot ze lauw is in de microgolfoven (zeer kort want anders riskeer je verbranding van de saus)

    bron :  colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:39 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalmmousse met komkommer
    ingrediënten voor ongeveer 6 glaasjes
    • 3 sneetjes gerookte zalm
    • 1/3 komkommer
    • 1/2 fijngesnipperde rode ui
    • 1 eetlepel mascarpone
    • 3 eetlepels room
    • 1 koffielepel olijfolie
    • 1 koffielepel sherryazijn (xerxesazijn) (rode wijnazijn of frambozenazijn kan ook als je toevallig geen sherryazijn staan hebt)
    • cayennepeper
    • tabasco

    werkwijze
    • schil de komkommer en snij in fijne blokjes
    • meng de komkommer met de fijngesnipperde ui
    • breng op smaak met olijfolie, azijn en een paa druppeltjes tabasco
    • mix de gerookte zalm met de mascarpone en de room en kruid met een snuifje cayennepeper
    • verdeel het komkommermengsel over de glaasjes en deponeer daarop een toefje van de zalmmousse
    • versier eventueel met een kwartje van een komkommerschijfje dat niet geschild is
    opmerking
    • beide dingen kunnen op voorhand gemaakt worden, assemblage doe je best net voor het opdienen
    bron: colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:24 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceviche (gemarineerde vis in limoensap)
    Ingredienten voor een lepelhapje aperitief (kan ook als voorgerechtje gemaakt worden maar dan moet alles vermeerderd worden)
    • 200 gram kabeljouw of andere vaste witte vis
    • sap van 3 limoenen (verse limoenen gebruiken, geen voorgeperst sap, dat maakt de smaak minder goed)
    • 1 à 2 tomaten, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes gesneden
    • 1/2 rood spaans pepertje, ontdaan van de zaadlijsten en de zaadjes en in zeer fijne stukjes gesneden
    • 1 sjalotje, fijngehakt
    • olijfolie
    • 2 eetlepels gehakte verse koriander

    werkwijze
    • snij de vis in hapklare sneetjes of brokjes
    • pers de limoenen (rol ze eerst even op een hard oppervlak om meer sap te verkrijgen)
    • giet het limoensap in een glazen schaal (geen metaal gebruiken) en voeg er de vis aan toe
    • roer goed om en zorg dat de vis zo goed als onder staat
    • plaats in de koelkast en roer af en toe om
    • laat minimum 5 uur marineren (liefst de avond voordien maken en een nachtje laten staan als je het 's middags nodig hebt of 's morgens als je het 's avonds nodig hebt)
    • een uur voor het serveren laat je de vis uitlekken (gooi je de marinade weg)
    • voeg de tomatenblokjes, de fijngehakte sjalot het spaanse pepertje en de koriander toe.
    • overgiet met wat olijfolie om alles goed te kunnen mengen
    • zet opnieuw op een koele plaats (liefst niet meer in de koelkast)
    • zet 15 minuten voor serveren op kamertemperatuur

    Opmerkingen
    • het limoensap zorgt er voor dat de vis wordt "gekookt" en je eet dus rauwe vis maar toch geen rauwe vis
    • dit leek me altijd een zeer bizar recept en ik durfde het niet te maken tot ik het een keer ergens gegeten heb en er wild van was
    • het is iets waar je altijd goeie reacties mee oogst omdat het zo on-alledaags is en het is makkelijk op voorhand klaar te maken
    • serveer in een lepeltje of in een klein kommetje met een lepeltje


    07-04-2009 om 15:51 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemarineerde paprika's met kappertjes en ansjovis
    zorg er voor dat de paprika's die je hier voor koopt mooie paprika's zijn die je mooi uit 4 ribben bestaan. Elke rib kan je dan nog eens in 2 snijden zodat je er zeker 2 hapjes kan uithalen.
    koop twee verschillende kleuren paprika's naar eigen smaak (de groene zijn de bitterste)

    ingrediënten
    • 2 paprika's (2 verschillende kleuren)
    • klein bokaaltje kappertjes
    • doosje ansjovis (niet opgerold) in olie

    werkwijze
    • snij het steeltje van de paprika maar zorg er voor dat er geen gaatje in komt
    • leg de paprika's op een bakplaat of rooster onder de gril
    • gril voldoende aan elke kant tot hier en daar blazen verschijnen, draai voldoende vaak om zodat alle kanten gaar worden
    • haal uit de oven en steek in een plastic zak voor een kwartiertje
    • haal uit de zak en snij de paprika in ribben
    • haal het vel zoveel mogelijk van de paprika
    • de zoete vloeistof die in de paprika en in het hart zit zoveel mogelijk opvangen en uit het hart persen, vloeistof apart houden
    • snij de ribben in 2 of 3 stukken zodat je stukken van ongeveer 4cm bij 4cm overhoudt (steekt niet nauw, moeten gewoon hapklare brokken zijn)
    • leg deze stukjes op een schotel of groot bord
    • neem per paprika 4 ansjovisreepjes en snij in fijne brokjes
    • neem per paprika 2 eetlepels kappertjes en hak fijn met een mes
    • meng ansjovis, kappertjes en paprikavloeistof door elkaar en laat een half uurtje marineren
    • schep op elk stukje paprika een koffielepeltje van de kappertjes-ansjovis mengeling
    • dek af met vershoudfolie en laat staan tot het moment van serveren (best een dag op voorhand maken)

    variatie:
    je kan de geroosterde paprika ook in brokjes snijden en mengen onder de ansjovis-kappertjesmengeling en er een lepelhapje van maken

    30-03-2009 om 13:21 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hartige poffertjes
    voor hartige poffertjes voor bij het aperitief : zie "zoetigheden" poffertjes

    13-03-2009 om 20:04 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.italiaanse aperitiefballetjes
    Ingredienten voor ongeveer 25 kleine balletjes

    • 250 gram gehakt
    • 1 kleine ui
    • 1 teentje knoflook
    • 40 gram broodkruim
    • 40 gram zwarte olijven
    • 1 theelepel oregano
    • 1 handvol verse peterselei

    Werkwijze
    • doe de ui, de knoflook, de olijven, de oregano en de peterselie in een keukenmachine en maal fijn tot en smeuïge pasta
    • voeg gehakt, broodkruim en kruidenpasta samen en meng goed door elkaar
    • maak kleine balletjes (ongeveer de grootte van een walnoot) en bak ze op de pan

    de balletjes zijn lekker warm en koud met een dipsausje

    je kan de balletjes ook invriezen, wat handig is want dan heb je altijd iets in de diepvries zitten !
      

    09-03-2009 om 12:06 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bruschetta's (veggie)
    bruschetta's zijn licht geroosterde sneetjes brood met daarop allerlei lekkere dingen

    benodigdheden en werkwijze voor bruschetta's
    • stokbrood (stevig zonder al te veel luchtbellen) of ciabattabrood
    • olijfolie
    • paar teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd

    snij het brood in sneetjes van 1 à 1,5 cm
    wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een rooster onder de gril in de oven (opgepast, het gaat snel, blijf er bij staan)
    als ze uit de oven komen wrijf je met het gehalveerde teentje knoflook over de nog warme broodjes
    als ze erg dik zijn en nog zeer vers kan je ze ook aan beide kanten roosteren (beide kanten inwrijven met olie, 1 kant achteraf met knoflook)

    1/ Bruschetta met champignons
    nodig: champingnons, sjalot, peper en zout
    • snij de champignons in stukjes (geen schijfjes)
    • snij de sjalot zeer fijn
    • bak de sjalot in boter (champignons smaken best gebakken in boter)
    • voeg de champignonblokjes toe
    • kruid met peper en zout
    • schik een eetlepel beleg op de bruschetta en dien op
    Je kan dit beleg op voorhand maken en op het moment van het opdienen nog even opwarmen in de microgolfoven

    2/ Bruschetta met tapenade en mozzarella
    nodig: olijventapenade, paprikatapenade, mozzarella
    • smeer de kant en klare tapenade op de bruschetta
    • beleg met een stukje mozzarella en zet nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is

    3/ Bruschetta met tomatensalade
    de tomatensalade uit het recept "ricottakoekje met tomatensalade" kan ook gebruikt worden voor op een bruschetta
    alleen zorgen dat je de tomaten een beetje laat uitdruppen alvorens op de bruschetta te scheppen

    4/ bruschetta met rucola en feta
    nodig: rucola, feta, geraspte sinaasappelschil, gerookte bacon, olijfolie en balsamicoazijn
    • verkruimel de feta
    • meng de feta met de geraspte sinaasappelschil en de olijfolie (1 eetlepel sinaasappelschil en 1à2 eetlepels olijfolie voor 100 gram feta)
    • laat even marineren
    • bak de bacon krokant
    • snij de rucola en meng er wat olijfolie en balsamicoazijn onder
    • leg wat rucola op de bruschetta
    • schep een lepel feta-mengsel op de rucola
    • verkruimel de gerookte bacon over de feta
    5/ bruschetta met champignon, geitekaas en peterselie
    nodig: 200 gr champignons, 1 eetlepel citroensap, 75 gram geitekaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
    • snij de champignons in kleine stukjes
    • bak in boter
    • zet het vuur af en roer er het citroensap door
    • laat een beetje afkoelen en meng er de geitekaas en de peterselie door
    • lepel het mengsel op de bruschetta's vlak voor opdienen anders worden de broodjes zacht






    09-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken ricottakoekjes met tomatensalade (veggie)

    ingrediënten voor ricottakoekje

    • 1 potje ricotta
    • ongeveer 100 gram geraspte pittige kaas (genre parmezan, provolone, ...)
    • 1 à 2 eetlepels bloem (afhankelijk van de vochtigheid van de ricotta)
    • zout en peper
    • 1 ei

    ingrediënten voor tomatensalade
    • 2 à 4 tomaten (afhankelijk van grootte) indien mogelijk verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood)
    • verse basilicum (naar smaak)
    • 1/2 à 1 rood spaans pepertje zonder de zaadjes (afhankelijk van het feit of je het pikant wil maken of niet)
    • extra vierge olijfolie
    • rode wijnazijn
    Werkwijze voor de ricottakoekjes
    roer de ricotta, de geraspte kaas, de bloem en het ei door elkaar
    voeg een flinke snuif zout en peper toe
    zet in de koelkast tot je dit gebruikt

    voor de tomatensalade
    snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes
    snij daarna de tomaten in kleine blokjes (ongeveer halve centimeter)
    hak de basilicum fijn
    hak het spaanse pepertje fijn
    meng alles door elkaar en kruid met peper en zout
    overgiet met een scheut olijfolie en rode wijnazijn
    meng alles en zet in de koelkast tot gebruik

    vlak voor opdienen:
    leg voor één koekje een theelepel van het ricottamengsel in een pan met antiaanbaklaag en laat goudbruin bakken
    draai de koekjes om en bak ook de tweede kant een paar minuutjes
    leg één à twee koekjes op een klein bordje en schep er een eetlepel tomatensalade bij of naast
    warm of lauw opdienen, dan zijn ze het lekkerst

    kan ook als klein voorgerechtje gebruikt worden maar dan maak je de koekjes best iets groter

    (recept aangepast uit "Jamie's Italie" van Jamie Oliver)
        



    09-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auberginerolletjes (veggie)

    Deze rolletjes zijn een lekker hapje bij een aperitief, zijn volledig vegetarisch maar zijn ook een lekker klein voorgerechtje of passen perfect in een hapjesmenu


    Ingrediënten

    • aubergine (liefst zo lang mogelijk nemen) – er komen tussen de 5 en de 7 rolletjes uit een aubergine
    • half zongedroogde kerstomaatjes (colruyt) met kruidenolie
    • mozzarella (uit 1 bolletje krijg je tussen 8 en 10 stukjes)
    • paneermeel
    • verse basilicum
    • provolone of parmezaanse kaas


    bereidingswijze


    snijd (met een broodmachine) de aubergine in langwerpige schijven van ongeveer 3 à 5 mm dik

    rooster ze op de bbq of op een grilpan tot ze zacht zijn en mooie streepjes hebben

    laat ze afkoelen en bak alle reepjes na mekaar

    snij staafjes mozzarella die op de schijven aubergine passen van ongeveer 1 cm

    en wentel de mozzarella in het paneermeel

    leg op een werkblad een schijf aubergine

    leg daarop een stukje mozzarella

    leg daarop een stukje halfzongedroogde tomaat

    dek af met een blaadje basilicum

    strooi er wat geraspte provolone of parmezaan over

    rol de aubergine op tot een mooi rolletje


    voor het opdienen even in een warme over zetten zodat de kaas kan smelten, niet te lang

    lauwwarm opdienen


    voor aperitiefhapje 1 rolletje per persoon

    als voorgerechtje 3 rolletjes per persoon



    19-02-2009 om 11:08 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guacamole (veggie)
    hiervan bestaan ontelbare aantallen recepten maar dit is de manier waarop ik hem maak en die mij momenteel het beste bevalt

    ingrediënten
    • 1 rijpe avocado (zeer belangrijk dat hij goed rijp is voor de smaak)
    • 1 teen knoflook
    • 1 handvol verse koriander
    • 1 rode ui
    • 1 tomaat
    • 1 soeplepel zure room
    • zout en peper
    • limoensap (of citroensap als u geen limoen in de buurt hebt, maar limoen smaakt beter)

    bereidingswijze

    • pers het teentje knoflook
    • snipper de rode ui fijn
    • snipper de koriander fijn
    • verwijder de pitjes uit de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine stukjes (tomaat ontvellen mag maar is niet noodzakelijk)
    • prak pas op het laatste moment de gehalveerde avocado
    • meng alle ingrediënten door elkaar
    • kruiden met peper, zout en limoensap (naar eigen smaak)
    • schep het geheel in een potje.
    • zet de pit van de avocado in het potje en dek alles af met een plasticfolie (folie in de guacamole duwen zodat er geen lucht aan kan, anders wordt het goedje zwart, daarom niet minder lekker maar het ziet er niet uit)
    guacamole best geen dag op voorhand maken, een paar uur op voorhand kan maar dan goed afdekken

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruidenpannekoekjes met guacamole (veggie)
    pannekoekdeeg om kleine hapklare pannekoekjes van te maken die je kan dippen in versgemaakte guacamole of kan serveren op een klein bordje met een schepje guacamole erbij

    ingrediënten
    • 60 gram zelfrijzend bakmeel
    • 1 ei
    • 0,6 dl melk
    • 20 gram verse kruiden (bieslook, basilicum, peterselie, dille, koriander, munt,...)
    Bereidingswijze
    • meng de melk met het ei
    • voeg dit mengsel geleidelijk toe aan het zelfrijzende bakmeel
    • roer er daarna de fijngesnipperde verse kruiden aan toe
    je kan dit mengsel gerust een paar uur op voorhand maken zodat je enkel op het moment zelf de pannekoekjes moet bakken

    naar gelang je hele kleine of iets grotere pannekoekjes wil giet je een theelepel of een soeplepel van het deeg in een pan en bakt de pannekoekjes goudbruin aan beide kanten
    warm tot lauw opdienen met de guacamole (zie ander recept)

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemarineerde spaanse kwarteleitjes (veggie)

    Deze eitjes zijn doorgaans een succes in een aperitiefhapjesbuffet. Ze kunnen het beste de dag voordien gemaakt worden omdat ze dan echt gemarineerd zijn. De vinaigrette waarin de eitjes zijn gemarineerd kun je met een stukje brood lepelen.

    Ingrediëntenlijst:
    12 kwarteleitjes


    voor de vinaigrette:

    • 6 eetlepels olijfolie e.v.

    • 2 eetlepels sherryazijn

    • 1 héél fijngehakt sjalotje

    • 2 eetlepels dilleblad, ook fijngehakt

    • 1 eetlepel kappertjes, afgespoeld en uitgelekt

    • 2 eetlepels pimiento (geroosterde en ontvelde rode paprika)

    Voorbereiding:

    • Koop voorgekookte kwarteleitjes of indien je deze niet kan vinden kook de verse kwarteleitjes vijf minuten in water met een scheutje azijn. Laat ze schrikken onder koud water, en pel ze.

    • Koop geroosterde paprika in bokaaltjes of indien je die niet kan vinden rooster de paprika in de oven (200 grC) 10 minuten, draai hem om en rooster nog eens 10 minuten. Laat een beetje afkoelen, en trek het vel van de paprika. Snijd het vruchtvlees (zaadlijsten verwijderen) in kleine blokjes.

    • Hak de kappertjes grof.

    Bereiding:


    Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette. Doe in een bakje met de hele, gepelde eitjes.

    Zet minimaal twee uur in de koelkast. Schep af en toe voorzichtig om.

    Ik maak meestal 2 maal zoveel vinaigrette als in het recept aangegeven omdat ik het heerlijke marinade vind dit lekker opschept.


    Serveren:
    Op kamertemperatuur. Leg de eieren in een schaaltje met prikkertjes voor de eitjes en stukjes brood (eventueel licht geroosterd en ingerweven met knoflook) voor de vinaigrette Overschotjes van de vinaigrette kan je ook g
    ebruiken op sla.

    Je kan ook een individueel eitje in een klein borrelglaasje scheppen en zo per persoon een portie maken.

    17-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs