Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !
basis:
- brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
- om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
- neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
- je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
- als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie
diverse sandwiches:
1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise
currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.
besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer
2/ Gandaham met pesto en mozzarella
- je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
- snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
- besmeer het onderste sneetje brood met pesto
- beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
- bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella
3/ gerookte zalm met roomkaas
- deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
- beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
- besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)
4/ tonijnsla met lenteuitjes
- prak de tonijn uit blik zeer fijn
- snipper een sjalotje fijn
- snij een eetlepel kappertjes fijn
- snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
- prak een hard gekookt ei fijn
- meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
- voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
- voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
- snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering
5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson
- snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
- roer onder de smeerbare geitekaas
- snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
- smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak
|