recepten die (s)maaktest doorstaan hebben proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
25-11-2013
gemarineerde kerstomaatjes
Benodigdheden
500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over
teentje knoflook
peper en zout
suiker
mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm)
olijfolie
een beetje geduld.
Bereidingswijze
Warm de oven voor op ca. 80 graden.
Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven.
Laat rustig drogen.
Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken.
De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken).
Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen).
Daarna rustig laten afkoelen in de oven.
De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden.
Proef even van de tomaatjes. Als je vindt dat ze te zuur zijn kan je er een heel klein beetje kristalsuiker bij doen.
Laat ze minstens een uur marineren.
Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.