kabeljouwhaasje met kerstomaatjes, mozzarella en basilicum
Ingrediënten voor 4 personen
4 kabeljouwhaasjes (of andere vaste witte vishaasjes, moeten wel een redelijke dikte hebben om het beste resultaat te bekomen)
1 behoorlijk plantje basilicum (zeker een 40-tal blaadjes gebruiken groot en klein door elkaar)
2 bollen mozzarella
100 à 150 gram pittige vaste kaas (parmezaan, pecorino, ...) vers grof geraspt
2 kleine bakjes kerstomaatjes (rood en geel door elkaar als je ze kan vinden, anders enkel rood)
olijfolie
zwarte versgemalen peper
grof zout
bereidingswijze
neem een vuurvaste schotel met deksel
druppel wat olijfolie over de bodem
leg de vishaasjes naast elkaar in de schotel
strooi wat grof zout en verse peper over de haasjes
halveer de kerstomaatjes
strooi de halve tomaatjes en de basilicumblaadjes over de vis
snij de mozzarella in blokjes en strooi gelijkmatig over de vis en de tomaten
rasp de harde kaas als laatste over het mengsel
druppel nog wat olijfolie over het totaal
verwarm de oven voor op 200° en plaats te afgedekte schotel 30 à 45 minuten in de over (afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid van de vis)
opdienen met ciabattabrood
Opmerkingen:
je kan ook in folie verpakte porties per persoon maken als je dat wil
als je diepvriesvis gebruikt, vis niet op voorhand laten ontdooien alleen de oventijd een beetje langer maken
ideaal gerecht om op voorhand te maken en tijdens het aperitief in de oven te zetten, zo moet je niet te lang in de keuken staan op het moment dat de gasten er zijn
ingrediënten voor 4 personen zalmhaasjes (1 pp bij hoofdgerecht, 1/2 in hapjesmenu) spek in zeer dunne sneetjes (2 à 3 sneetjes per zalmhaasje) granaatappel (ongeveer 1 granaatappel voor 4 personen)
werkwijze wikkel de zalmhaasjes in de sneetjes spek bak even snel rondom aan in een pan met antiaanbaklaag schik op overplaat en laat verder garen in de oven halveer de granaatappel en schep er voorzichtig de rode pitten uit bewaar voor de afwerking
afwerking leg een zalmhaasje op een bord lepel er granaatappelpitten over en rond voor een hapjesmenu volstaat dit voor een volwaardig hoofdgerecht kan je deze zalm serveren met een romige aardappelgratin of puree
pangasiusfilet met appel, champignons, tomaat en bacon
Dit gerecht maak je klaar in een vuurvaste schotel, de hoeveelheid ingrediënten hangt een beetje af van de grootte van je schotel, ik geef ongeveer een richthoeveelheid
Ingredienten
pangasiusfilet (afhankelijk van grote of niet grote eters, hoofdgerecht met of zonder voorgerecht kan je variëren van 1 à 1,5 filet pp)
gerookte bacon (ongeveer 10 sneetjes voor 4 personen)
champignons (ongeveer 250 gram voor 4 personen)
tomaten (ongeveer 1 kleine tomaten voor 4 personen)
jonagold appel (of andere niet te zure appel) (ongeveer 2 appels voor 4 personen)
2,5 dl sojaroom
graantjesmosterd
Werkwijze
snij de champignons in schijfjes
snij de tomaat in plakken
schil de appel en snij in schijfjes
snij de bacon in repen
schik de verse of diepgevroren vis (niet eerst ontdooien) in de ovenschotel
kruid met peper en zout
bestrijk met de graantjesmosterd
maak hierbovenop laagjes: eerst de champignons, daarna de baconrepen, dan de appelpartjes en als laatste de tomaten.
kruid de tomaten met peper, zout en een beetje tijm
overgiet alles met de sojaroom (als 2,5 dl niet volstaat kan je meer gebruiken, het gerecht moet niet volledig onder staan maar er moet toch ongeveer 2/3 onder de room zitten)
plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 35 minuten (iets meer als het gaat om diepgevroren vis, of dikke moten vis)