werkwijze roer de poedergist door de bloem voeg melk, gesmolten boter en snuifje zout toe goed mixen tot glad beslag laten opkomen op een warme plek als het deeg voldoende bubbels vertoont kan je beginnen met bakken wie een gewone pan gebruikt laat lepels deeg op de pan vallen en bakt deze als gewone pannekoeken, beter is een poffertjespan aan te schaffen die de typische kuiltjes bevat waarin deeg gelepeld kan worden. doe de kuiltjes niet helemaal vol dan keren ze gemakkelijker om gebruikt twee satéstokjes om de poffertjes te keren een vork is vaak te grof warm opdienen met een klontje boter en wat poedersuiker
Opmerkingen wie deze poffertjes als kleine pannekoekjes bakt op een gewone pan kan ook gewone zelfrijzende bloem gebruiken als je een poffertjespan hebt dan gebruik je best bloem en extra gist anders zijn er niet genoeg belletjes om een bolle onderkant te krijgen en bakt de onderkant niet mooi bruik wie hartige poffertjes wil bakken kan ook de helft boekweitbloem gebruiken wie de poffertjesmixen wil gebruiken die op de markt zijn moet nog voor de helft gist toevoegen
1/ voor zoete poffertjes:
chocoladepoffertjes: voeg wat cacaopoeder toe aan je deeg
bananenpoffertjes : duw 1/4 van een schijfje banaan in het deeg vooraleer het poffertje om te draaien
2/ hartige poffertjes
poffertjes met geitekaas en prei:
stoof wat prei op voorhand en verkruimel de geitekaas
roer de gestoofde prei (kruiden met peper en zout) en de geitekaas door het deeg alvorens te laten rijzen
daarna gewoon bakken zoals gewone poffertjes
poffertjes met feta en paprika
gebruik geroosterde en gepelde paprika uit blik of bokaal (delhaize of colruyt)
snij de paprika in zeer fijne snippers
kruimel de feta
roer paprika en feta door het deeg alvorens te laten rijzen
bak daarna als gewone poffertjes
boekweitpoffertjes met garnaal
maak poffertjesdeeg met 1/2 gewone bloem en 1/2 boekweitbloem
snij grijze garnalen zeer fijn en roer onder de poffertjesdeeg alvorens te laten rijzen
ingrediënten voor 4 personen zalmhaasjes (1 pp bij hoofdgerecht, 1/2 in hapjesmenu) spek in zeer dunne sneetjes (2 à 3 sneetjes per zalmhaasje) granaatappel (ongeveer 1 granaatappel voor 4 personen)
werkwijze wikkel de zalmhaasjes in de sneetjes spek bak even snel rondom aan in een pan met antiaanbaklaag schik op overplaat en laat verder garen in de oven halveer de granaatappel en schep er voorzichtig de rode pitten uit bewaar voor de afwerking
afwerking leg een zalmhaasje op een bord lepel er granaatappelpitten over en rond voor een hapjesmenu volstaat dit voor een volwaardig hoofdgerecht kan je deze zalm serveren met een romige aardappelgratin of puree
lekker, gezond en snel nagerechtje, ideale lichte afsluiter van een etentje oogt mooi omwille van het goudgele van de ananas en het felgroene van de muntsuiker
ingrediënten voor 4 personen
rijpe verse ananas
4 eetlepels fijne kristalsuiker
verse munt (zeker een heel plantje, als het kleine plantjes zijn meer)
werkwijze
schil de ananas in zijn geheel
snij de ananas in twee helften (in de breedte)
snij van het onderste stuk (het meest zoete dus) zeer fijne schijven (als je een broodsnijmachine hebt is dat het beste apparaat om dit te doen)
leg ze op een bordje en plaats ze in de koelkast tot ongeveer een kwartiertje voor het dessert
giet de suiker in een vijzel en meng er de muntblaadjes onder
goed aanstampen en vijzelen zodat je een groenige muntige suikermassa krijgt
deze suiker in een goed afsluitbaar klein potje bewaren
schik 3 schijfjes ananas op een desertbordje
kruimel er de muntsuiker over en dien op
opmerking: als de ananas rijp genoeg is haal ik het hart van de ananas er niet uit zodat je mooie ronde schijfjes hebt, je kan dat hart er wel uithalen als je dat wenst
een erg lekkere winterse soep die echter vanwege de kaas toch wel zwaar valt
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram prei
1 ui
2 aardappelen, in blokjes gesneden
1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes opgelost in kokend water)
150 gram brie (of camenbert)
1 eetlepel boter
Werkwijze
smelt de boter en fruit er de grofgehakte ui in
voeg de prei en de aardappelen toe
laat even stoven
voeg de kippenbouillon toe en laat 20 minuten doorkoken
snij de kaas in stukken (bij een mooie witte korst mag die er aan blijven) en laat 5 minuten meekoken
mix de soep heel fijn en leng desgewenst nog aan met water of melk
Afwerking eventueel garneren met huisgemaakte broodkorstjes wie nog wat stukjes in de soep wil kan een paar fijne preiringen smoren in wat boter en voor het opdienen toevoegen
10 korianderbolletjes (geen reeds gemalen koriander gebruiken, heeft andere smaak)
tabasco
peper en zout
Werkwijze
snij de ui en de paprika in stukjes
pers de teentjes knoflook
snij de aubergine in stukjes, bestrooi met zou en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet
stoof de ui, de knoflook en de paprika in boter
voeg de uitgelekte stukjes aubergine toe en roer alles goed door elkaar
voeg de eetlepel bloem toe en roer goed om
voeg de gepelde tomaten en de groentebouillon toe
plet de korianderbolletjes en voeg toe samen met laurierblaad(jes) en tijm
kruid met peper en een beetje zout (de aubergine bevatte reeds wat zout)
laat 30 à 35 minuten koken
verwijder laurierblaad(jes) en mix de soep fluwelig fijn (eventueel aanlengen met water als de soep te dik blijkt)
Afwerking je kan hierbij eventueel een bruschettabroodje geven versie 1: bestrijken met kruidenboter en roosteren in oven versie 2: bestrijken met olijfolie, schijfje tomaat opleggen en overdekken met sneetje mozzarella, roosteren in oven tot kaas gesmolten is
pangasiusfilet met appel, champignons, tomaat en bacon
Dit gerecht maak je klaar in een vuurvaste schotel, de hoeveelheid ingrediënten hangt een beetje af van de grootte van je schotel, ik geef ongeveer een richthoeveelheid
Ingredienten
pangasiusfilet (afhankelijk van grote of niet grote eters, hoofdgerecht met of zonder voorgerecht kan je variëren van 1 à 1,5 filet pp)
gerookte bacon (ongeveer 10 sneetjes voor 4 personen)
champignons (ongeveer 250 gram voor 4 personen)
tomaten (ongeveer 1 kleine tomaten voor 4 personen)
jonagold appel (of andere niet te zure appel) (ongeveer 2 appels voor 4 personen)
2,5 dl sojaroom
graantjesmosterd
Werkwijze
snij de champignons in schijfjes
snij de tomaat in plakken
schil de appel en snij in schijfjes
snij de bacon in repen
schik de verse of diepgevroren vis (niet eerst ontdooien) in de ovenschotel
kruid met peper en zout
bestrijk met de graantjesmosterd
maak hierbovenop laagjes: eerst de champignons, daarna de baconrepen, dan de appelpartjes en als laatste de tomaten.
kruid de tomaten met peper, zout en een beetje tijm
overgiet alles met de sojaroom (als 2,5 dl niet volstaat kan je meer gebruiken, het gerecht moet niet volledig onder staan maar er moet toch ongeveer 2/3 onder de room zitten)
plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 35 minuten (iets meer als het gaat om diepgevroren vis, of dikke moten vis)
bruschetta's zijn licht geroosterde sneetjes brood met daarop allerlei lekkere dingen
benodigdheden en werkwijze voor bruschetta's
stokbrood (stevig zonder al te veel luchtbellen) of ciabattabrood
olijfolie
paar teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
snij het brood in sneetjes van 1 à 1,5 cm wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een rooster onder de gril in de oven (opgepast, het gaat snel, blijf er bij staan) als ze uit de oven komen wrijf je met het gehalveerde teentje knoflook over de nog warme broodjes als ze erg dik zijn en nog zeer vers kan je ze ook aan beide kanten roosteren (beide kanten inwrijven met olie, 1 kant achteraf met knoflook)
1/ Bruschetta met champignons nodig: champingnons, sjalot, peper en zout
snij de champignons in stukjes (geen schijfjes)
snij de sjalot zeer fijn
bak de sjalot in boter (champignons smaken best gebakken in boter)
voeg de champignonblokjes toe
kruid met peper en zout
schik een eetlepel beleg op de bruschetta en dien op
Je kan dit beleg op voorhand maken en op het moment van het opdienen nog even opwarmen in de microgolfoven
2/ Bruschetta met tapenade en mozzarella nodig: olijventapenade, paprikatapenade, mozzarella
smeer de kant en klare tapenade op de bruschetta
beleg met een stukje mozzarella en zet nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is
3/ Bruschetta met tomatensalade de tomatensalade uit het recept "ricottakoekje met tomatensalade" kan ook gebruikt worden voor op een bruschetta alleen zorgen dat je de tomaten een beetje laat uitdruppen alvorens op de bruschetta te scheppen
4/ bruschetta met rucola en feta nodig: rucola, feta, geraspte sinaasappelschil, gerookte bacon, olijfolie en balsamicoazijn
verkruimel de feta
meng de feta met de geraspte sinaasappelschil en de olijfolie (1 eetlepel sinaasappelschil en 1à2 eetlepels olijfolie voor 100 gram feta)
laat even marineren
bak de bacon krokant
snij de rucola en meng er wat olijfolie en balsamicoazijn onder
leg wat rucola op de bruschetta
schep een lepel feta-mengsel op de rucola
verkruimel de gerookte bacon over de feta
5/ bruschetta met champignon, geitekaas en peterselie nodig: 200 gr champignons, 1 eetlepel citroensap, 75 gram geitekaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
snij de champignons in kleine stukjes
bak in boter
zet het vuur af en roer er het citroensap door
laat een beetje afkoelen en meng er de geitekaas en de peterselie door
lepel het mengsel op de bruschetta's vlak voor opdienen anders worden de broodjes zacht
gebakken ricottakoekjes met tomatensalade (veggie)
ingrediënten voor ricottakoekje
1 potje ricotta
ongeveer 100 gram geraspte pittige kaas (genre parmezan, provolone, ...)
1 à 2 eetlepels bloem (afhankelijk van de vochtigheid van de ricotta)
zout en peper
1 ei
ingrediënten voor tomatensalade
2 à 4 tomaten (afhankelijk van grootte) indien mogelijk verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood)
verse basilicum (naar smaak)
1/2 à 1 rood spaans pepertje zonder de zaadjes (afhankelijk van het feit of je het pikant wil maken of niet)
extra vierge olijfolie
rode wijnazijn
Werkwijze voor de ricottakoekjes roer de ricotta, de geraspte kaas, de bloem en het ei door elkaar voeg een flinke snuif zout en peper toe zet in de koelkast tot je dit gebruikt
voor de tomatensalade snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes snij daarna de tomaten in kleine blokjes (ongeveer halve centimeter) hak de basilicum fijn hak het spaanse pepertje fijn meng alles door elkaar en kruid met peper en zout overgiet met een scheut olijfolie en rode wijnazijn meng alles en zet in de koelkast tot gebruik
vlak voor opdienen: leg voor één koekje een theelepel van het ricottamengsel in een pan met antiaanbaklaag en laat goudbruin bakken draai de koekjes om en bak ook de tweede kant een paar minuutjes leg één à twee koekjes op een klein bordje en schep er een eetlepel tomatensalade bij of naast warm of lauw opdienen, dan zijn ze het lekkerst
kan ook als klein voorgerechtje gebruikt worden maar dan maak je de koekjes best iets groter
(recept aangepast uit "Jamie's Italie" van Jamie Oliver)