Ingrediënten voor 8 personen in aparte porties (als je 1 grote schotel maakt zie opmerkingen voor aanpassing vd ingrediënten)
3 rijpe peren (lekkerst zijn doyenné, je kan ook peren uit blik gebruiken maar niet zo lekker en dan wel zeeeeeer goed laten uitlekken)
250 gram mascarpone
3 eiwitten
2 eierdooiers
6 sneetjes peperkoek
1 eetlepel rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
amaretto
5 eetlepels cashewnoten
bereidingswijze
doe de cashewnoten in een zakje en plet met een fles of deegroller in grove stukken
bak de stukken cashewnoten samen met de bloemsuiker in een pan met anti aanbaklaag zonder vet tot ze karameliseren
doe de noten op een bord en laat ze afkoelen
schil de peren en snij ze in kleine stukjes, besprenkel met wat druppels citroensap zodat ze niet verkleuren
verkruimel de peperkoek in grove stukken en verdeel over 8 individuele glaasjes
bedek de peperkoek met de peerstukjes en verdeel er per glaasje 1 à 1,5 eetlepel amaretto over (naar eigen smaak)
doe mascarpone, vanillesuiker, rietsuiker en eiderdooiers in een kom en klop tot een gladde massa
klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het mengsel
schep de creme over de peer-peperkoek en zet in de koelkast tot net voor het opdienen
haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de cashewnoten over
opmerkingen
als u dit maakt om in 1 grote schaal te maken zal er meer peperkoek nodig zijn, afhankelijk van de grootte van de schaal. Het kan ook zijn dat er meer peren nodig zijn.
werkwijze roer de poedergist door de bloem voeg melk, gesmolten boter en snuifje zout toe goed mixen tot glad beslag laten opkomen op een warme plek als het deeg voldoende bubbels vertoont kan je beginnen met bakken wie een gewone pan gebruikt laat lepels deeg op de pan vallen en bakt deze als gewone pannekoeken, beter is een poffertjespan aan te schaffen die de typische kuiltjes bevat waarin deeg gelepeld kan worden. doe de kuiltjes niet helemaal vol dan keren ze gemakkelijker om gebruikt twee satéstokjes om de poffertjes te keren een vork is vaak te grof warm opdienen met een klontje boter en wat poedersuiker
Opmerkingen wie deze poffertjes als kleine pannekoekjes bakt op een gewone pan kan ook gewone zelfrijzende bloem gebruiken als je een poffertjespan hebt dan gebruik je best bloem en extra gist anders zijn er niet genoeg belletjes om een bolle onderkant te krijgen en bakt de onderkant niet mooi bruik wie hartige poffertjes wil bakken kan ook de helft boekweitbloem gebruiken wie de poffertjesmixen wil gebruiken die op de markt zijn moet nog voor de helft gist toevoegen
1/ voor zoete poffertjes:
chocoladepoffertjes: voeg wat cacaopoeder toe aan je deeg
bananenpoffertjes : duw 1/4 van een schijfje banaan in het deeg vooraleer het poffertje om te draaien
2/ hartige poffertjes
poffertjes met geitekaas en prei:
stoof wat prei op voorhand en verkruimel de geitekaas
roer de gestoofde prei (kruiden met peper en zout) en de geitekaas door het deeg alvorens te laten rijzen
daarna gewoon bakken zoals gewone poffertjes
poffertjes met feta en paprika
gebruik geroosterde en gepelde paprika uit blik of bokaal (delhaize of colruyt)
snij de paprika in zeer fijne snippers
kruimel de feta
roer paprika en feta door het deeg alvorens te laten rijzen
bak daarna als gewone poffertjes
boekweitpoffertjes met garnaal
maak poffertjesdeeg met 1/2 gewone bloem en 1/2 boekweitbloem
snij grijze garnalen zeer fijn en roer onder de poffertjesdeeg alvorens te laten rijzen
lekker, gezond en snel nagerechtje, ideale lichte afsluiter van een etentje oogt mooi omwille van het goudgele van de ananas en het felgroene van de muntsuiker
ingrediënten voor 4 personen
rijpe verse ananas
4 eetlepels fijne kristalsuiker
verse munt (zeker een heel plantje, als het kleine plantjes zijn meer)
werkwijze
schil de ananas in zijn geheel
snij de ananas in twee helften (in de breedte)
snij van het onderste stuk (het meest zoete dus) zeer fijne schijven (als je een broodsnijmachine hebt is dat het beste apparaat om dit te doen)
leg ze op een bordje en plaats ze in de koelkast tot ongeveer een kwartiertje voor het dessert
giet de suiker in een vijzel en meng er de muntblaadjes onder
goed aanstampen en vijzelen zodat je een groenige muntige suikermassa krijgt
deze suiker in een goed afsluitbaar klein potje bewaren
schik 3 schijfjes ananas op een desertbordje
kruimel er de muntsuiker over en dien op
opmerking: als de ananas rijp genoeg is haal ik het hart van de ananas er niet uit zodat je mooie ronde schijfjes hebt, je kan dat hart er wel uithalen als je dat wenst