recepten die (s)maaktest doorstaan hebben proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
22-05-2012
Geroosterde aubergine met munt
zeer lekker en op voorhand te maken hapje, volledig vegetarisch
ingrediënten
aubergine
olijfolie
kruidenazijn
platte peterselie
verse munt
knoflook
werkwijze
snij de aubergine in de lengte in zeer dunne plakken (ik gebruik mijn broodsnijmachine omdat het mechanisch dunsnijden beter gaat dan met de hand) de plakjes moeten ongeveer 3 à 4 mm zijn, zeker niet dikker
rooster de plakken aubergine op een grilpan tot ze zacht zijn (NIET op voorhand in olie drenken of zout op strooien !!!)
meng ondertussen olie en kruidenazijn (3 delen olie op 1 deel azijn) met fijngesnipperde peterselie, munt, geperste knoflook, peper en zout.
leg de geroosterde plakken aubergine in de vinaigrette en laat staan tot opdienen.
als je dit de dag ervoor maakt wat perfect mogelijk is, laat dan op kamertemperatuur komen alvorens te serveren anders zorgt de koude van de koelkast voor een minder goeie smaak.
serveren
serveer in een kommetje waaruit mensen zelf hun sneetjes aubergine kunnen halen en op stukjes brood leggen
of serveer op individuele bordjes een 3-tal sneetje met een stukje brood. overgiet dan zeker met wat vinaigrette
het basisrecept van deze dip volgt hieronder maar je kan er naar eigen smaak meer van de ene groente of minder van de andere aan toevoegen. Het is ook een recept dat je geen twee keer hetzelfde kan maken omdat de grootte van je groenten soms verschilt en dus ook je eindresultaat. Trial en error dus maar eigenlijk nooit error want het smaakt altijd lekker. Je kan deze dipsaus gebruiken bij koude gehaktballetjes of bij nacho's of gewoon op een stukje brood smeren (turks brood is hier heel lekker bij, al dan niet even geroosterd)
ingrediënten:
2 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 venkel
4 teentjes knoflook
gedroogde oregano
handvol verse muntblaadjes
olijfolie
kruidenazijn
sap van 1/2 citroen
peper en zout
werkwijze
snij alle groenten in grove stukken
verdeel ze over een ovenschotel
kneus de knoflooktenen en gooi ook in de ovenschotel
strooi een goeie eetlepel oregano over de groenten
strooi de muntblaadjes in de ovenschotel
voeg peper en zout toe
overgiet met olijfolie
hussel met je handen de groenten en de kruiden door elkaar zodat alles onder de olijfolie zit
zet de ovenschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 200° tot alle groenten zacht zijn en zelfs al een beetje beginnen karameliseren
neem uit de oven en laat een beetje afkoelen
doe het geheel in een maatbeker of blender en mix fijn tot een smeuïge salsa
voeg na proeven nog wat citroensap en kruidenazijn toe en eventueel nog peper en zout naar eigen smaak
laat afkoelen en bewaar in de koelkast
laat voor gebruik op kamertemperatuur komen om alle smaken goed tot hun recht te laten komen