recepten die (s)maaktest doorstaan hebben proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
29-12-2011
Zoete aardappelsoep met pistacheroom
Opmerking: deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje
Ingrediënten 1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval) 200 gram knolselder 1 à 1.5 liter groentebouillon 1 teen knoflook peper zout raz-el-haout nootmuskaat potje zure room groene voedingskleurstof 50 gram pistachenootjes zonder dop
bereidingswijze schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes voeg 1 liter groentenbouillon toe voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden) laat gaarkoken pureer de soep voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij
pistacheroom:
voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft
Presentatie schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken strooi pistachenootjes over het geheel dien zeer warm op
400 à 500 gram prei (als je een zeer witte soep wil zoveel mogelijk het wit van de prei alleen gebruiken)
400 à 500 gram knolselder
6 dikke tenen knoflook NIET gepeld
1 liter bouillon
1/2 liter melk
bieslook (=garnituur)
werkwijze
verwarm de oven voor op 200°
snij de prei in grove stukken
doe de olijfolie in een braadslede en verwarm deze ongeveer 5 minuten in de oven
voeg de prei en de tenen knoflook toe (opgepast voor spatten)
laat 25 minuten roosteren
doe ondertussen de knolselder in een pot met 1 liter bouillon (van twee bouillonblokjes: rund, kip of groenten speelt geen rol)
kook 20 minuten op middelmatig vuur
haal de prei uit de braadslede en voeg toe aan de knolselderbouillon
steek met de punt van een mes in de knoflooktenen en laat als deze nog niet zacht zijn nog even verder garen in de oven
als de knoflooktenen zacht zijn ontdoe je ze van de pel en voeg je de knoflookpulp toe aan de soep
kruiden met peper en zout
soep nog even goed laten doorkoken zodat alles gaar is
voeg de melk toe
mix de soep zeer fijn (indien je toch teveel draadjes van de knolselder blijft overhouden kan je de soep door een zeef gieten maar dit is niet noodzakelijk)
als de soep te dik is kan je naar wens nog bouillon of melk toevoegen
strooi wat bieslook over de soep als garnituur
Opmerking schrik niet van het hoge aantal tenen knoflook. door het roosteren is de smaak van de knoflook niet meer zo sterk. Heb het zelf eerst geprobeerd met minder maar de soep heeft de knoflook echt nodig heb ook gemerkt dat de soep de dag na de bereiding beter smaakt dan de dag zelf
een erg lekkere winterse soep die echter vanwege de kaas toch wel zwaar valt
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram prei
1 ui
2 aardappelen, in blokjes gesneden
1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes opgelost in kokend water)
150 gram brie (of camenbert)
1 eetlepel boter
Werkwijze
smelt de boter en fruit er de grofgehakte ui in
voeg de prei en de aardappelen toe
laat even stoven
voeg de kippenbouillon toe en laat 20 minuten doorkoken
snij de kaas in stukken (bij een mooie witte korst mag die er aan blijven) en laat 5 minuten meekoken
mix de soep heel fijn en leng desgewenst nog aan met water of melk
Afwerking eventueel garneren met huisgemaakte broodkorstjes wie nog wat stukjes in de soep wil kan een paar fijne preiringen smoren in wat boter en voor het opdienen toevoegen
10 korianderbolletjes (geen reeds gemalen koriander gebruiken, heeft andere smaak)
tabasco
peper en zout
Werkwijze
snij de ui en de paprika in stukjes
pers de teentjes knoflook
snij de aubergine in stukjes, bestrooi met zou en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet
stoof de ui, de knoflook en de paprika in boter
voeg de uitgelekte stukjes aubergine toe en roer alles goed door elkaar
voeg de eetlepel bloem toe en roer goed om
voeg de gepelde tomaten en de groentebouillon toe
plet de korianderbolletjes en voeg toe samen met laurierblaad(jes) en tijm
kruid met peper en een beetje zout (de aubergine bevatte reeds wat zout)
laat 30 à 35 minuten koken
verwijder laurierblaad(jes) en mix de soep fluwelig fijn (eventueel aanlengen met water als de soep te dik blijkt)
Afwerking je kan hierbij eventueel een bruschettabroodje geven versie 1: bestrijken met kruidenboter en roosteren in oven versie 2: bestrijken met olijfolie, schijfje tomaat opleggen en overdekken met sneetje mozzarella, roosteren in oven tot kaas gesmolten is