Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    01-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
    ingrediënten
    • 1 komkommer
    • 1 doosje volle platte kaas 500 gr
    • 1 doosjes rivierkreeftjes
    • zoetzure saus
    • limoen
    • knoflook

    bereidingswijze
    • laat de platte kaas uitlekken om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken
    • hak de komkommer, met schil, in stukken
    • doe komkommer met uitgelekte platte kaas en 2 à 3 tenen knoflook in een blender en mix tot je een hele gladde vloeibare massa krijgt
    • kruiden met peper en zout
    • laat ondertussen de rivierkreeftjes marineren in een mengsel van zoetzure saus en limoensap (kan ook de dag voordien gebeuren)

    presentatie
    • gebruik voor de presentatie smalle hoge glaasjes
    • giet voor 3/4 vol met de smoothie
    • steek 3 rivierkreeftjes op een cocktailprikker en zet deze in de smoothie (rivierkreeftjes boven smoothie laten uitsteken)

    Zeer fris aperitiefhapje !
    met dank aan brigitte de baere !


    01-05-2012 om 17:10 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(high tea) Sandwiches
    Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !

    basis:
    • brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
    • om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
    • neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
    • je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
    • als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie

    diverse sandwiches:

    1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise

    currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.

    besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer

    2/ Gandaham met pesto en mozzarella

    • je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
    • snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
    • besmeer het onderste sneetje brood met pesto
    • beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
    • bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella

    3/ gerookte zalm met roomkaas

    • deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
    • beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
    • besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)

    4/ tonijnsla met lenteuitjes

    • prak de tonijn uit blik zeer fijn
    • snipper een sjalotje fijn
    • snij een eetlepel kappertjes fijn
    • snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
    • prak een hard gekookt ei fijn
    • meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
    • voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
    • voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
    • snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering

    5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson

    • snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
    • roer onder de smeerbare geitekaas
    • snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
    • smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak







    09-01-2012 om 21:28 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelsoep met pistacheroom
    Opmerking:
    deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje

    Ingrediënten
    1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval)
    200 gram knolselder
    1 à 1.5 liter groentebouillon
    1 teen knoflook
    peper zout
    raz-el-haout
    nootmuskaat
    potje zure room
    groene voedingskleurstof
    50 gram pistachenootjes zonder dop


    bereidingswijze
    schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes
    voeg 1 liter groentenbouillon toe
    voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden)
    laat gaarkoken
    pureer de soep
    voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn
    kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout
    de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen
    geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij


    pistacheroom:
    • voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
    • klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft

    Presentatie
    schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit
    schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken
    strooi pistachenootjes over het geheel
    dien zeer warm op


    29-12-2011 om 17:04 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
    Ingrediënten
    • goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
    • kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
    • geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
    Bereidingswijze:
    • dep de gekookte ham goed droog
    • haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
    • dep de paprika zeer goed droog
    • besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
    • puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
    • blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
    • rol de ham in een rolletje
    • verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik

    Presentatie:
    • haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
    • haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
    • snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
    • schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje
    • geef er eventueel een cocktailprikker bij
     

    29-12-2011 om 16:52 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wraps met rucola, rode ui en mozzarella
    ingrediënten
    • kant en klare tortilla's (te koop in supermarkt)
    • rode ui (± 1.5 grote ui per tortilla die je wil klaarmaken)
    • rucola (± handvol blaadjes per tortilla)
    • mozzarella (± halve bol per tortilla)
    • bruine suiker (± 1.5 eetlepel per gebruikte rode ui)
    • balsamico azijn (± 1 eetlepel per gebruikte rode ui)

    werkwijze
    • snij de rode ui fijn en stoof hem in een pan met boter (geen olijfolie, mijn ervaring is dat de olie gemengd met de andere ingrediënten voor schifting zorgt)
    • als de ui glazig begint te worden voeg je de balsamico azijn en de bruine suiker toe
    • verder laten stoven
    • proeven en desgewenst meer suiker en/of balsamico azijn toevoegen
    • laat de ui afkoelen en verdeel in net zoveel delen als je tortilla's hebt
    • laat de mozzarella uitlekken en snij hem in plakken van ongeveer 1cm en daarna nogmaals middendoor zodat je halve maanvormige stukken krijgt

    dresseren
    • warm de trotilla ± 15 sec opwarmen in de microgolfoven (niet heet laten worden enkel zorgen dat je hem goed kan oprollen)
    • verdeel een handvol rucola over de tortilla
    • verdeel het gedeelte gebakken ui gelijkmatig over de rucola
    • leg de stukken mozzarella in een rechte lijn in het midden van de tortilla
    • rol de tortilla op zodat de mozzarella in het midden van de tortilla terecht komt
    • wikkel de rol in een stuk zilverpapier en leg in de koelkast tot je hem opeet
    • maak op die manier de andere tortilla's

    OPMERKINGEN
    • mijn ervaring is dat je niet teveel rode ui kan hebben. voor 4 tortilla's gebruik ik ongeveer 1 kg ui
    • rol de trotilla's stevig op dat is handiger bij het eten later
    • je kan deze tortilla's gebruiken als vervanger voor de boterham op kantoor 's middags, lekker en zeer voedzaam
    • als je van de tortilla repen snijdt kan je ze ook als hapje gebruiken, steek er dan voor het gemak wel een cocktailprikker doorheen.

    17-07-2011 om 15:11 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken bloemkool
    ingrediënten
    • 1 bloemkool
    • paar sneetjes wit brood
    • 2 hardgekookte eitjes
    • boter

    werkwijze
    • snij de bloemkoolroosjes in schijfjes (valt uit elkaar maar bedoeling is dat je geen roosjes meer hebt)
    • laat de boter smelten en warm worden in een pan (geen kom)
    • voeg als de boter goed heet is de bloemkool toe en laat de schijfjes stoven tot ze een beetje gekarameliseerd zijn
    • voeg peper en zout toe
    • maak ondertussen croutons met het witte brood en boter, laat ze goed krokant worden en zet apart
    • plet de hardgekookte eitjes
    • als de bloemkool voldoende gestoofd is (mag zeker nog beetgaar zijn) mag je de croutons toevoegen (niet te vroeg toevoegen want anders worden ze zompig) en het ei er overkruimelen.
    • serveren en opeten !



    17-07-2011 om 14:53 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minihamburgertjes met citrussalsa
    Ingrediënten

    minihamburgertjes
    • gehakt
    • cayennepeper
    • paprikapoeder
    • komijnpoeder (facultatief)

    salsa
    • 1 sinaasappel
    • 1 sjaolot
    • 1 tomaat
    • sap van 1 limoen
    • 1 lepel vloeibare honing
    • 2 lepels olijfolie
    • 1 eetlepel gesnipperde koriander

    werkwijze
    • meng het gehakt met een snuifje van alle kruiden (voeg eventueel ook nog peper en zout toe)
    • vorm klein balletjes en druk ze een beetje plat zodat je een klein hamburgertje krijgt
    • bak ze op een grillpan of een gewone pan als je geen grillpan hebt
    • pel de sinaasappel, verdeel in partjes en ontdoe deze volledig van de velletjes
    • snij de sinaasappel partjes in hele kleine stukjes
    • snipper de sjalot
    • ontvel en ontpit de tomaat en snij eveneens in kleine stukjes
    • meng sinaasappel, sjalot en tomaat met het limoensap de honing en de olijfolie
    • voeg pas een half uur voor het serveren de versnipperde koriander toe (anders gaat de smaak verloren)
    • salsa tot een half uur voor serveren in de koelkast zetten daarna op kamertemperatuur laten komen.

    serveertip
    schep een beetje van de salsa in een klein glaasje
    steek 1 à 2 balletjes op een cocktailprikker en zet die in het glaasje

    13-11-2010 om 11:57 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quiche met paprika, venkel en feta
    Ingredienten:
    • 1 x kant en klare bladerdeeg
    • 1 rode paprika
    • 1 gele paprika
    • 1 oranje paprika
    • pakje fetakaas
    • 1/2 venkelknol
    • sojaroom
    • 4 à 5 eitjes (ngl de grootte)

    bereidingswijze
    • bladerdeeg in de vorm leggen en blind bakken (niet volledig laten uitgaren)
    • paprika's en venkel in blokjes snijden en aanstoven in boter, kruiden met peper en zout
    • fetakaas in blokjes snijden
    • paprika-venkel mengsel even kort laten afkoelen
    • feta toevoegen
    • eitjes loskloppen en room toevoegen
    • groenten-kaasmengsel in de bladerdeegvorm storten
    • overgieten met het ei-roommengsel
    • 35 minuten in een over van 180° bakken
    • met een mes in het midden steken alvorens uit de oven te halen om te kijken of het ei is uitgebakken.

    variatie:
    voor wie een niet-vegetarische versie wil maken kan er restjes kip of kalkoen in verwerken of gekookte voorgesneden blokjes kip of kalkoen toevoegen samen met de fetakaas.


    07-12-2009 om 13:29 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
    ingrediënten
    • 4 tilapiafilets
    • doosje trostomaten
    • 100 à 150 gram zwarte olijven zonder pit, in schijfjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook (geperst)
    • 8 el goeie olijfolie
    • 2 el platte peterselie (gesnipperd)
    • zout en peper

    bereidingswijze
    • snij de trostomaten in 4 partjes
    • voeg de in schijfjes gesneden olijven toe
    • meng de olijfolie met de geperste knoflook
    • voeg peterselie toe
    • voeg olie aan tomaten en olijven toe
    • laat op een koele plaats staan (niet in koelkast)
    • wrijf de tilapia in met olijfolie, peper en zout
    • leg op de bbq of op een grilpan en laat aan beide zijden garen

    opdienen
    schik de tilapia op een bord en lepel er twee eetlepels tomatentapenade over
    geef er een aardappel in de schil bij of stokbrood


    09-06-2009 om 18:49 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:visgerechten
    >> Reageer (0)
    05-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
    ingrediënten
    • aardbeien
    • balsamicocreme

    bereidingswijze
    • snij de aardbeien in fijne schijfjes en schik op een bordje
    • maak met de balsamicocreme streepjes over de aardbeien

    zeer eenvoudig, snel klaar en heel lekker dessertje om in aardbeienseizoen op tafel te zetten

    05-06-2009 om 10:24 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.strawberry daiquiri (alcoholvrij)
    Ingrediënten
    • 3 cl melk
    • 2 cl limoensap
    • 5 grote of 8 kleine aardbeien
    • 1 eetlepel poedersuiker
    • 4 ijsblokjes

    bereidingswijze
    • doe alle ingrediënten in een blender en mix tot schuimig drankje

    tip
    • zorg dat alle ingrediënten lekker koel zijn
    • versier met een schijfje aardbei

    05-06-2009 om 10:21 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:drankjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.strawberry daiquiri
    ingrediënten per persoon
    • 3 cl witte rum
    • 2 cl limoensap
    • 4 grote aardbeien of 7 kleine aardbeien (wie meer aardbeismaak wil kan er nog extra toevoegen)
    • 1 soeplepel poedersuiker
    • 4 ijsblokjes

    bereidingswijze
    • doe alle ingrediënten in een blender en mix tot schuimig drankje

    tip
    • zorg dat alle ingrediënten lekker fris zijn (rum en limoensap in koelkast)
    • versier met een schijfje aardbei


    05-06-2009 om 10:17 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:drankjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
    ingrediënten voor 4 personen

    • 400 gram quorn in stukjes
    • 4 koffielepels paprikapoeder
    • 2 koffielepels kaneel (niet overdadig gebruiken)
    • 1 koffielepel komijnpoeder
    • 1 koffielepel zwarte peper
    • 1/2 dl room
    • 1/2 dl groentebouillon
    • 1 dl sinaasappelsap (liefst vers)
    • 200 gram zacht gedroogde abrikozen in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 grote ui gesnipperd
    • 2 tenen knoflook geperst
    • 100 gram gehakte pistachenootjes
    • verse munt
    • olijfolie

    bereidingswijze

    • voeg paprikapoeder, kaneel, komijn en zwarte peper samen en roer goed door elkaar
    • voeg 3/4 van het kruidenmengsel toe aan de quorn en roer goed door elkaar
    • laat de gekruide quorn minstens een 20 minuten marineren
    • bak de gesnipperde ui en de knoflook in de olijfolie
    • als de ui een beetje glazig is geworden voeg je het restant van het kruidenmengsel toe en laat het meebakken
    • voeg daarna de gemarineerde quornblokjes toe en laat goed meebakken
    • voeg dan de bobbelsteentjes gedroogde abrikoos toe
    • voeg de room, de bouillon en het sinaasappelsap toe en laat even goed doorsudderen
    • eventueel nog bijkruiden met snuifje zout of peper
    • meng fijngehakte verse munt en pistachenootjes door elkaar en gebruik dit als versiering op het bord

    serveren
    schep een beetje couscous op een bord, schep er een paar lepels van het stoofpotje over en versie met munt en pistachenootjes

    tip:
    wie meer saus wil kan meer room, bouillon of sinaasappelsap toevoegen

    05-06-2009 om 10:09 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met speculaas en advocaat
    Ingrediënten voor 6 à 8 glaasjes
    • 175 gram gewone speculaas
    • 200 gram mascarpone
    • 50 gram amandelschilfers
    • 1 dl advocaat
    • 3 eiwitten
    • 2 eidooiers
    • 1/2 zakje vanillesuiker
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 2 eetlepels gewone kristalsuiker
    • snuifje kaneel
    • amaretto

    bereidingswijze
    • bak de amandelschilfers met de bruine suiker en het snuifje kaneel in een pan met anti aanbaklaag tot ze karameliseren
    • laat afkoelen op een bord
    • verkruimel de speculaas in grove stukken en verdeel over de bodem van de glaasjes
    • overgiet met een beetje amaretto
    • klop eigeel en suiker tot een schuimige massa
    • roer er de vanillesuiker, de mascarpone en de advocaat doorheen
    • klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het suiker-ei mengsel
    • schep een paar lepels over het speculaasbodempje en zet in de koelkast
    • haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de gekarameliseerde amandelschilfers over



    07-04-2009 om 20:34 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met peperkoek en peer
    Ingrediënten voor 8 personen in aparte porties (als je 1 grote schotel maakt zie opmerkingen voor aanpassing vd ingrediënten)
    • 3 rijpe peren (lekkerst zijn doyenné, je kan ook peren uit blik gebruiken maar niet zo lekker en dan wel zeeeeeer goed laten uitlekken)
    • 250 gram mascarpone
    • 3 eiwitten
    • 2 eierdooiers
    • 6 sneetjes peperkoek
    • 1 eetlepel rietsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • amaretto
    • 5 eetlepels cashewnoten

    bereidingswijze
    • doe de cashewnoten in een zakje en plet met een fles of deegroller in grove stukken
    • bak de stukken cashewnoten samen met de bloemsuiker in een pan met anti aanbaklaag zonder vet tot ze karameliseren
    • doe de noten op een bord en laat ze afkoelen
    • schil de peren en snij ze in kleine stukjes, besprenkel met wat druppels citroensap zodat ze niet verkleuren
    • verkruimel de peperkoek in grove stukken en verdeel over 8 individuele glaasjes
    • bedek de peperkoek met de peerstukjes en verdeel er per glaasje 1 à 1,5 eetlepel amaretto over (naar eigen smaak)
    • doe mascarpone, vanillesuiker, rietsuiker en eiderdooiers in een kom en klop tot een gladde massa
    • klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het mengsel
    • schep de creme over de peer-peperkoek en zet in de koelkast tot net voor het opdienen
    • haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de cashewnoten over

    opmerkingen
    • als u dit maakt om in 1 grote schaal te maken zal er meer peperkoek nodig zijn, afhankelijk van de grootte van de schaal. Het kan ook zijn dat er meer peren nodig zijn.

    bron : colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 20:23 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees Tokany
    Ingrediënten voor ongeveer 4 personen
    • 500 gram mager lamsvlees  in hapklare brokjes gesneden
    • 1 eetlepel parikapoeder
    • zout
    • olijfolie
    • 3 tenen knoflook - geperst
    • 4 sjalotten - in fijne ringen gesneden
    • laurierblaadje
    • 3 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
    • 3 eetlepels sherry
    • 2 eetlepels zure room

    bereidingswijze
    • wentel de reepjes lamsvlees door het paprikapoeder, peper en zout
    • roer goed door elkaar en laat minstens 6u marineren
    • schep het vlees zo mogelijk een paar keer om
    • laat in een wok of diepe pan de olijfolie warm worden
    • bak de sjalotten en het laurierblaadje ongeveer twee minuten op een middelhoog vuurtje voeg op het einde de knoflook toe (als je dit in het begin doet zal de knoflook snel verbranden)
    • voeg het lamsvlees toe en laat onder voortdurend scheppen 2 à 3 minuten bakken
    • zet het vuur minder en voeg tenslotte de tomaten en de sherry toe
    • laat alles nog 2 à 3 minuten pruttelen
    • roer er voor het opdienen de zure room door.

    lekker met rijst, natuuraardappelen of kroketten
    gestoofde prinsessen met een uitje passen hier als groente heel goed bij.


    07-04-2009 om 19:41 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vleesgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
    ingrediënten voor 4 personen
    • 12 sint-jacobsnoten zonder koraal
    • 12 zeer dunne sneetjes gerookt spek
    • 8 eetlepels bosvruchten (diepvries colruyt)
    • 2 koffielepels balsamicoazijn
    • 4 eetlepels walnotenolie
    • 1 eetlepel vloeibare honing
    • 2 eetlepels amandelschilfers
    • verse bieslook
    • instantsausbinder

    werkwijze
    • rooster de amandelschilfers in een pan met antikleeflaag tot ze goudbruin zijn
    • snipper de bieslook fijn
    • verwarm de diepgevroren bosvruchten met de honing op een zacht vuurtje
    • voeg balsamicoazijn toe om op smaak te brengen
    • voeg wat instant sausbinder toe om in te dikken
    • wikkel de sint-jacobsnoten in het spek
    • bak de nootjes ongeveer twee minuten aan elke kant  in een zeer hete pan
    • kruid met peper
    • lepel twee eetlepels bosvruchtensaus op een licht voorverwarmd bord
    • schik er 3 sint-jacobsnootjes rond
    • werk af met geroosterde amandelschilfers, gesnipperde bieslook
    • druppel de walnotenolie over de sint-jacobsnootjes

    opmerking
    • dit is een gerecht dat je voor een stuk op voorhand kan maken (bosvruchtensaus kan op voorhand en spek kan rond de nootjes gedraaid worden op voorhand) maar ook nog een stuk op het moment van opdienen moet gebeuren.
    bron: colruyt, "lekker feesten"

    07-04-2009 om 19:22 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:schaal- en schelpdieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken mosselen met ansjovismayonaise
    ingrediënten voor 4 personen (indien u dit als voorgerecht serveert, voor aperitiefhapje zie opmerkingen)
    • 400 gram mosselen (ideaal zijn de voorgekookte diepvriesmosselen uit de colruyt)
    • groene eikenbladsla
    • 6 lente-uitjes
    • 1 teentje knoflook
    • 3 eetlepels bloem
    • 1 dl olijfolie
    • 2 koffielepels currypoeder
    • mespuntje cayennepeper
    • peper en zout
    voor de ansjovismayonaise
    • 5 ansjovisfilets in olie zeer fijngesneden
    • 1 koffielepel kappertjes gehakt
    • 4 eetlepels mayonaise
    • zwarte peper
    werkwijze mosselen
    laat de mosselen ontdooien en dep droog
    kruid de bloem met de currypoeder en de cayennepeper, peper en zout
    wentel de mosselen door de gekruide bloem
    schud de overtollig bloem er af en zet apart
    verhit de olijfolie in een diepe pan of wok en bak beetje bij beetje de mosselen en de lente-uitjes in de hete olie
    haal ze uit de pan en laat uitlekken

    werkwijze ansjovismayonaise
    vermeng alle ingrediënten en zet op een koele plaats

    opdienen:
    leg in een kommetje een laagje groene eikenbladsla in fijne reepjes gesneden
    leg daar bovenop de mosseltjes en geef een apart schaaltje er bij met de ansjovismayonaise

    opmerkingen:
    als je dit als aperitiefhapje geeft kan je de salade achterwege laten en vul je een klein kommetje met een 4-tal mosseltje bedekt met een toefje ansjovismayonaise
    je kan er ook een lepelhapje van maken met één grote mossel (of twee kleintjes) per lepeltje en een beetje mayonaise

    07-04-2009 om 19:22 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:schaal- en schelpdieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
    ingrediënten voor een 10-tal kleine pannekoekjes
    • 1 courgette
    • 3 lente-uitjes
    • 30 à 40 gram zelfgeraspte parmezaan (naar gelang je van een iets pittiger smaakt houdt)
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 ei
    • 2 eetlepels paneermeel
    • olijfolie
    • verse dille
    • 1 koffielepel paprikapoeder
    • peper en zout

    werkwijze
    • rasp de courgette en dep droog
    • snipper lente-ui en dille fijn
    • klop het ei los
    • meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar en breng op smaak met peper en zout

    bak in een pan met anti-aanbaklaag kleine pannekoekjes in olijfolie en dien warm op
    kan ook perfect in een poffertjespan als hartig poffertje gebakken worden

    bron: colruyt "lekkere hapjes"

    07-04-2009 om 17:07 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
    ingrediënten voor 6 hapjes
    • 6 kwarteleitjes (koop voorgekookte kwarteleitjes in delhaize, colruyt heeft enkel de rauwe)
    • 1 grote sjalot
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel luikse siroop

    werkwijze
    • snij de kwarteleitjes doormidden
    • snipper de sjalot zeer fijn en bak in een weinig boter (geen olijfolie gebruiken omdat de saus dan schift)
    • voeg balsamicoazijn en luikse siroop toe en laat zachtjes een drietal minuten inkoken
    • leg twee halve eitjes op een klein bordje en lepel er wat sjalottensaus over

    opmerkingen
    • kan ook als lepelhapje geserveerd worden (gebruik dan slechts een half eitje per lepeltje)
    • beide stukken kunnen op voorhand gemaakt worden maar warm de sjalottensaus dan nog eventjes op tot ze lauw is in de microgolfoven (zeer kort want anders riskeer je verbranding van de saus)

    bron :  colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:39 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs