Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !
basis:
brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie
diverse sandwiches:
1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise
currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.
besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer
2/ Gandaham met pesto en mozzarella
je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
besmeer het onderste sneetje brood met pesto
beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella
3/ gerookte zalm met roomkaas
deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)
4/ tonijnsla met lenteuitjes
prak de tonijn uit blik zeer fijn
snipper een sjalotje fijn
snij een eetlepel kappertjes fijn
snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
prak een hard gekookt ei fijn
meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering
5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson
snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
roer onder de smeerbare geitekaas
snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak
Opmerking: deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje
Ingrediënten 1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval) 200 gram knolselder 1 à 1.5 liter groentebouillon 1 teen knoflook peper zout raz-el-haout nootmuskaat potje zure room groene voedingskleurstof 50 gram pistachenootjes zonder dop
bereidingswijze schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes voeg 1 liter groentenbouillon toe voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden) laat gaarkoken pureer de soep voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij
pistacheroom:
voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft
Presentatie schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken strooi pistachenootjes over het geheel dien zeer warm op
Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
Ingrediënten
goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
Bereidingswijze:
dep de gekookte ham goed droog
haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
dep de paprika zeer goed droog
besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
rol de ham in een rolletje
verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik
Presentatie:
haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje
rode ui (± 1.5 grote ui per tortilla die je wil klaarmaken)
rucola (± handvol blaadjes per tortilla)
mozzarella (± halve bol per tortilla)
bruine suiker (± 1.5 eetlepel per gebruikte rode ui)
balsamico azijn (± 1 eetlepel per gebruikte rode ui)
werkwijze
snij de rode ui fijn en stoof hem in een pan met boter (geen olijfolie, mijn ervaring is dat de olie gemengd met de andere ingrediënten voor schifting zorgt)
als de ui glazig begint te worden voeg je de balsamico azijn en de bruine suiker toe
verder laten stoven
proeven en desgewenst meer suiker en/of balsamico azijn toevoegen
laat de ui afkoelen en verdeel in net zoveel delen als je tortilla's hebt
laat de mozzarella uitlekken en snij hem in plakken van ongeveer 1cm en daarna nogmaals middendoor zodat je halve maanvormige stukken krijgt
dresseren
warm de trotilla ± 15 sec opwarmen in de microgolfoven (niet heet laten worden enkel zorgen dat je hem goed kan oprollen)
verdeel een handvol rucola over de tortilla
verdeel het gedeelte gebakken ui gelijkmatig over de rucola
leg de stukken mozzarella in een rechte lijn in het midden van de tortilla
rol de tortilla op zodat de mozzarella in het midden van de tortilla terecht komt
wikkel de rol in een stuk zilverpapier en leg in de koelkast tot je hem opeet
maak op die manier de andere tortilla's
OPMERKINGEN
mijn ervaring is dat je niet teveel rode ui kan hebben. voor 4 tortilla's gebruik ik ongeveer 1 kg ui
rol de trotilla's stevig op dat is handiger bij het eten later
je kan deze tortilla's gebruiken als vervanger voor de boterham op kantoor 's middags, lekker en zeer voedzaam
als je van de tortilla repen snijdt kan je ze ook als hapje gebruiken, steek er dan voor het gemak wel een cocktailprikker doorheen.
snij de bloemkoolroosjes in schijfjes (valt uit elkaar maar bedoeling is dat je geen roosjes meer hebt)
laat de boter smelten en warm worden in een pan (geen kom)
voeg als de boter goed heet is de bloemkool toe en laat de schijfjes stoven tot ze een beetje gekarameliseerd zijn
voeg peper en zout toe
maak ondertussen croutons met het witte brood en boter, laat ze goed krokant worden en zet apart
plet de hardgekookte eitjes
als de bloemkool voldoende gestoofd is (mag zeker nog beetgaar zijn) mag
je de croutons toevoegen (niet te vroeg toevoegen want anders worden ze
zompig) en het ei er overkruimelen.
bladerdeeg in de vorm leggen en blind bakken (niet volledig laten uitgaren)
paprika's en venkel in blokjes snijden en aanstoven in boter, kruiden met peper en zout
fetakaas in blokjes snijden
paprika-venkel mengsel even kort laten afkoelen
feta toevoegen
eitjes loskloppen en room toevoegen
groenten-kaasmengsel in de bladerdeegvorm storten
overgieten met het ei-roommengsel
35 minuten in een over van 180° bakken
met een mes in het midden steken alvorens uit de oven te halen om te kijken of het ei is uitgebakken.
variatie: voor wie een niet-vegetarische versie wil maken kan er restjes kip of kalkoen in verwerken of gekookte voorgesneden blokjes kip of kalkoen toevoegen samen met de fetakaas.
Ingrediënten voor 8 personen in aparte porties (als je 1 grote schotel maakt zie opmerkingen voor aanpassing vd ingrediënten)
3 rijpe peren (lekkerst zijn doyenné, je kan ook peren uit blik gebruiken maar niet zo lekker en dan wel zeeeeeer goed laten uitlekken)
250 gram mascarpone
3 eiwitten
2 eierdooiers
6 sneetjes peperkoek
1 eetlepel rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
amaretto
5 eetlepels cashewnoten
bereidingswijze
doe de cashewnoten in een zakje en plet met een fles of deegroller in grove stukken
bak de stukken cashewnoten samen met de bloemsuiker in een pan met anti aanbaklaag zonder vet tot ze karameliseren
doe de noten op een bord en laat ze afkoelen
schil de peren en snij ze in kleine stukjes, besprenkel met wat druppels citroensap zodat ze niet verkleuren
verkruimel de peperkoek in grove stukken en verdeel over 8 individuele glaasjes
bedek de peperkoek met de peerstukjes en verdeel er per glaasje 1 à 1,5 eetlepel amaretto over (naar eigen smaak)
doe mascarpone, vanillesuiker, rietsuiker en eiderdooiers in een kom en klop tot een gladde massa
klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het mengsel
schep de creme over de peer-peperkoek en zet in de koelkast tot net voor het opdienen
haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de cashewnoten over
opmerkingen
als u dit maakt om in 1 grote schaal te maken zal er meer peperkoek nodig zijn, afhankelijk van de grootte van de schaal. Het kan ook zijn dat er meer peren nodig zijn.
500 gram mager lamsvlees in hapklare brokjes gesneden
1 eetlepel parikapoeder
zout
olijfolie
3 tenen knoflook - geperst
4 sjalotten - in fijne ringen gesneden
laurierblaadje
3 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
3 eetlepels sherry
2 eetlepels zure room
bereidingswijze
wentel de reepjes lamsvlees door het paprikapoeder, peper en zout
roer goed door elkaar en laat minstens 6u marineren
schep het vlees zo mogelijk een paar keer om
laat in een wok of diepe pan de olijfolie warm worden
bak de sjalotten en het laurierblaadje ongeveer twee minuten op een middelhoog vuurtje voeg op het einde de knoflook toe (als je dit in het begin doet zal de knoflook snel verbranden)
voeg het lamsvlees toe en laat onder voortdurend scheppen 2 à 3 minuten bakken
zet het vuur minder en voeg tenslotte de tomaten en de sherry toe
laat alles nog 2 à 3 minuten pruttelen
roer er voor het opdienen de zure room door.
lekker met rijst, natuuraardappelen of kroketten gestoofde prinsessen met een uitje passen hier als groente heel goed bij.
rooster de amandelschilfers in een pan met antikleeflaag tot ze goudbruin zijn
snipper de bieslook fijn
verwarm de diepgevroren bosvruchten met de honing op een zacht vuurtje
voeg balsamicoazijn toe om op smaak te brengen
voeg wat instant sausbinder toe om in te dikken
wikkel de sint-jacobsnoten in het spek
bak de nootjes ongeveer twee minuten aan elke kant in een zeer hete pan
kruid met peper
lepel twee eetlepels bosvruchtensaus op een licht voorverwarmd bord
schik er 3 sint-jacobsnootjes rond
werk af met geroosterde amandelschilfers, gesnipperde bieslook
druppel de walnotenolie over de sint-jacobsnootjes
opmerking
dit is een gerecht dat je voor een stuk op voorhand kan maken (bosvruchtensaus kan op voorhand en spek kan rond de nootjes gedraaid worden op voorhand) maar ook nog een stuk op het moment van opdienen moet gebeuren.
ingrediënten voor 4 personen (indien u dit als voorgerecht serveert, voor aperitiefhapje zie opmerkingen)
400 gram mosselen (ideaal zijn de voorgekookte diepvriesmosselen uit de colruyt)
groene eikenbladsla
6 lente-uitjes
1 teentje knoflook
3 eetlepels bloem
1 dl olijfolie
2 koffielepels currypoeder
mespuntje cayennepeper
peper en zout
voor de ansjovismayonaise
5 ansjovisfilets in olie zeer fijngesneden
1 koffielepel kappertjes gehakt
4 eetlepels mayonaise
zwarte peper
werkwijze mosselen laat de mosselen ontdooien en dep droog kruid de bloem met de currypoeder en de cayennepeper, peper en zout wentel de mosselen door de gekruide bloem schud de overtollig bloem er af en zet apart verhit de olijfolie in een diepe pan of wok en bak beetje bij beetje de mosselen en de lente-uitjes in de hete olie haal ze uit de pan en laat uitlekken
werkwijze ansjovismayonaise vermeng alle ingrediënten en zet op een koele plaats
opdienen: leg in een kommetje een laagje groene eikenbladsla in fijne reepjes gesneden leg daar bovenop de mosseltjes en geef een apart schaaltje er bij met de ansjovismayonaise
opmerkingen: als je dit als aperitiefhapje geeft kan je de salade achterwege laten en vul je een klein kommetje met een 4-tal mosseltje bedekt met een toefje ansjovismayonaise je kan er ook een lepelhapje van maken met één grote mossel (of twee kleintjes) per lepeltje en een beetje mayonaise
courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
ingrediënten voor een 10-tal kleine pannekoekjes
1 courgette
3 lente-uitjes
30 à 40 gram zelfgeraspte parmezaan (naar gelang je van een iets pittiger smaakt houdt)
4 eetlepels bloem
1 ei
2 eetlepels paneermeel
olijfolie
verse dille
1 koffielepel paprikapoeder
peper en zout
werkwijze
rasp de courgette en dep droog
snipper lente-ui en dille fijn
klop het ei los
meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar en breng op smaak met peper en zout
bak in een pan met anti-aanbaklaag kleine pannekoekjes in olijfolie en dien warm op kan ook perfect in een poffertjespan als hartig poffertje gebakken worden
6 kwarteleitjes (koop voorgekookte kwarteleitjes in delhaize, colruyt heeft enkel de rauwe)
1 grote sjalot
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel luikse siroop
werkwijze
snij de kwarteleitjes doormidden
snipper de sjalot zeer fijn en bak in een weinig boter (geen olijfolie gebruiken omdat de saus dan schift)
voeg balsamicoazijn en luikse siroop toe en laat zachtjes een drietal minuten inkoken
leg twee halve eitjes op een klein bordje en lepel er wat sjalottensaus over
opmerkingen
kan ook als lepelhapje geserveerd worden (gebruik dan slechts een half eitje per lepeltje)
beide stukken kunnen op voorhand gemaakt worden maar warm de sjalottensaus dan nog eventjes op tot ze lauw is in de microgolfoven (zeer kort want anders riskeer je verbranding van de saus)