Benodigdheden
- 500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over
- teentje knoflook
- peper en zout
- suiker
- mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm)
- olijfolie
- een beetje geduld.
Bereidingswijze
- Warm de oven voor op ca. 80 graden.
- Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven.
- Laat rustig drogen.
- Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken.
- De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken).
- Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen).
- Daarna rustig laten afkoelen in de oven.
- De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden.
- Proef even van de tomaatjes. Als je vindt dat ze te zuur zijn kan je er een heel klein beetje kristalsuiker bij doen.
- Laat ze minstens een uur marineren.
Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.
|